Adrian Popescu

Cât de scumpe au fost școala sau spitalul din orașul tău? Acum poți compara licitațiile din toată Europa!

17,5 milioane de licitații publice din 30 de țări europene, din perioada 2003 – 2017 au devenit disponibile în format open data pe site-ul opentender.eu, lansat de consorțiul de cercetători Digiwhist. Valoarea totală a licitațiilor incluse este de 27 de miliarde de euro. Instrumentul permite calcularea riscului de fraudă și urmărirea companiilor care beneficiază de tratament preferențial.

Rata de acoperire variază de la țară la țară, în funcție de cât de transparente sunt autoritățile locale. Pentru România, s-a reușit agregarea a 70% din achiziții. În total, proiectul vizează acoperirea completă a licitațiilor din 35 de jurisdicții – cele 28 de țări de membre UE dar și Norvegia, Islanda, Elveția, Serbia, Georgia, Armenia și Comisia Europeană.

Jurnaliștii, autoritățile publice sau companiile care pierd licitațiile pot folosi acum platforma pentru a verifica dacă procesul, contractorii sau participanții au un cazier curat în obținerea de finanțări publice. De asemenea, cetățenii obișnuiți pot folosi platforma pentru a deveni whistelbloweri (avertizori de integritate) digitali.

„Puteți verifica licitațiile autorității locale, să vedeți dacă primarul din localitatea vecină nu cumva a construit o școală mai ieftină mai repede pentru aceiași bani și puteți verifica ce a mai făcut prin Europa constructorul care întârzie cu lucrările în orașul vostru!”, scriu autorii proiectului în comunicatul de lansare.

Iată ce pot face aplicațiile de pe platformă:

– căutarea de date despre licitații, companii și autorități;
– compararea între sectoare, furnizori și cumpărători;
– evaluarea capacității administrative, a transparenței și integrității licitațiilor;
– vizualizarea datelor din cele 35 de jurisdicții într-o formă edificatoare.

De asemenea, pot fi comparate cadrele de reglementare între țările participante.
Membrii consorțiului DIGIWHIST, finanțat într-un program 20-20, sunt University of Cambridge / Marea Britanie, Hertie School of Governance / Germania, Government Transparency Institute / Ungaria, DATLAB / Cehia, Open Knowledge Foundation Deutschland / Germania și Transcrime (Università Cattolica del Sacro Cuore) / Italia.

Conferința de lansare, ținută luni la Bruxelles, poate fi urmărită integral aici:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cât de scumpe au fost școala sau spitalul din orașul tău? Acum poți compara licitațiile din toată Europa!

 1. CMC

  Cred ca la moda va fi si intrebarea „Cat de scump e armamentul tau?”
  Ca suntem presati sa cumparam armament.
  Nu e rau, dar macar sa nu fim si furati prin preturi si comisioane nesimtite.
  Ca la intrebarea Cat de scump e km de autrostrada la noi, comparativ cu altii stim deja raspunsul:
  Kilometrul e scump si nu exista.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *