Sebastian Ologu

Bursele școlare, doar un vis pentru tinerii din Slobozia

La începutul anului mi-am propus să descopăr problemele comunității mele şi cum pot să le rezolv, să transmit tinerilor de ce, deşi o problemă nu te afectează pe tine personal, afectează societatea ca întreg şi de ce este nevoie de toate eforturile noastre să găsim o soluţie.

Aventura mea a început în luna mai, când am fost ales unul dintre cei 24 de participanți ai proiectului ,,Acceleratorul de implicare civică pentru tineri”, în cadrul căruia am avut de rezolvat o problemă din comunitatea de care aparțin.

Localitatea din care provin, Slobozia, este cel mai important centru educațional din județul Ialomița, atât ca nivel de dezvoltare a rețelei educaționale, cât și din punctul de vedere al calității actului educațional, însă instituțiile de invățământ preuniversitar pierdeau elevi buni.

M-am întrebat: de ce? O modalitate prin care statul îşi manifestă preocuparea pentru elevii este prin acordarea burselor, iar după o cerere formulată în baza Legii 544/2001, am descoperit cuantumul burselor de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar de stat din Municipiul Slobozia: bursă de merit 120 lei/lună, bursă de ajutor social 100  lei/lună, bursă de studii 110 lei/lună, bursă de performanță 150 lei/lună. Având în vedere situația economică a țării, ce ar putea un elev eligibil pentru bursa socială să își cumpere cu 100 de lei pe lună?  Acestea nu au fost acordate corespunzător până acum de către Primăria Slobozia; bursele școlare reprezentintă un drept al elevilor asigurat de Constituție și de Legea educației naționale nr. 1/2011, prin care se oferă tinerilor șanse egale la educație.

Structura educațională din Slobozia poate asigura școlarizarea la toate nivelurile, în cadrul acesteia existând un număr de 7 școli gimnaziale și 6 licee (între care un colegiu național și un liceu de artă), iar din răspunsul pe care l-am primit, am observat că nu erau prezente răspunsurile de la 5 scoli gimnaziale. Cel mai grav era că doar 3 unități de învățământ au specificat că au posibilitatea financiară de a acorda burse conform cuantumului stabilit prin HCL 169/2020 și HG 1064/2020. Fiecare școală primește în medie o suma de 100.000 de lei, pentru unele suma este perfectă, iar pentru altele, dacă bursele s-ar acorda corespunzător, ar ajunge doar pentru o lună.

În acest sens, creșterea cuantumului burselor în corelație cu diferite contexte financiare și socio-economice trebuie să reprezinte o prioritate a bugetului viitor al orașului Slobozia. Bursa socială este o modalitate de a menține elevii în școală. Consider că accesul elevilor în învățământul liceal sau profesional de calitate depinde major de existența unor burse, de aceea solicit autorităților publice locale să se implice pentru acordarea burselor suficiente pentru toți elevii eligibili!

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *