Alina Mungiu-Pippidi

Bucureșteni, deșteptarea! Afară cu toți primarii corupți din Capitală și partidele care îi susțin

Orașul nostru cel niciodată adormit, care părea așa de intim pe timpul Pieței Universității, și așa de monstruos dilatat și fără frontiere la orice oră de trafic de vârf, tocmai a primit o șansă neașteptată.

Edilul său de vârf s-a dovedit a fi un imbecil atât de mare încât, după ce am citit toți cât costă aprobarea unui sens giratoriu iar eu am publicat pe larg alocările de infrastructură publică afirmând că se ia zece la sută din toate contractele cu dedicație (am trimis o lungă listă la DNA) a continuat să ia parandărătul până în ultima zi.

Presa nu are a se felicita, o cumpărase aproape pe toată. Era greu de obținut de pe piață orice articol contra lui Chiliman sau Oprescu, oricâte informații, date și argumente le-ai fi prezentat. Încerc de un an.

Ca atare, se luptau cu el doar oameni ca Nicușor Dan, ocazional sprijiniți de unii sau alții din noi. Tocmai mai semnasem încă o plângere penală contra lui, din acelea pe care procuratura de la 1 le face planoare care nu mai aterizează niciodată.

Păcatul lui Oprescu nu e doar că lua zece la sută din toate contractele ce dedicație, ci că manageriza, într-o complicitate cvasigenerală, un oraș al cărui venit este peste media regiunilor europene cu rezultatul că serviciile publice erau în faliment, centura nu se materializa și surplusul se făcuse datorie publică. Din cauza presei complezente, domnea o toleranță generală la adresa lui. La rarele consultări organizate de primărie pe urbanism se duceau doar Nicușor Dan, Roxana Wring, soțul meu (Andrei Pippidi) și maxim încă două persoane. Ce să îi mai consulți pe bucureșteni, o populație din ce în ce mai migratoare, care locuiește în Ilfov, Prahova și Dâmbovița, și în București doar prestează pentru bani, dar nu trăiește în vreun sens comunitar? Cu mici excepții, care au reușit, pe cartiere, să mai salveze câte un copac. Dar greu: Poliția Sector 1 tocmai tăia un tei superb pe Lascăr Catargiu cu ajutorul unei bande cvasiorganizate de romi care sigur nu plătește ceva la fisc – asta în ziua când plecam eu în California peste vară. E greu să păstrezi ordinea într-un oraș sau o țară în care autoritatea e prima care e deasupra legii.

E numai o chestiune de timp sau de șansă ca alți primari, din aceia ale căror case la Snagov sau pe malul lacului Como le-am văzut cu toții, să îl urmeze pe dl. Oprescu. Problema e că partidele care au susținut pe acești oameni – pe Vanghelie (PSD), Chiliman (PNL, PDL), ce să mai zic de ceilalți – tac mâlc și ei nu demisionează. Oprescu, pe hârtie măcar, era independent și perpetuu amenințare la președinție din partea taberei securitatea veche. Că și asta e pe generații. Mai soft, primarul Onțanu, fierar betonist la bază, e din doctorii în securitate de care vorbeam săptămâna trecută, ăia făcuți după 1990.

O altă generație de culegători de parandărăt e pregătită să le ia locul, completă cu studiile la universități particulare sau SRI în dotare. Inclusiv la liberali.

E cam timpul să spunem nu, tovarăși. Haidem în stradă să cerem demisia celor implicați și să facem un Contract de Bună Guvernare cu Bucureștiul, acest oraș prosper european cu o administrație de Lumea a Treia. Avem un mic nucleu în jurul lui Nicușor Dan și a celor zece la sută care l-au votat data trecută. Ne trebuie o altă clasă politică pentru București, care să dea exemplul țării întregi, care are mai puține avantaje. Nu trebuie să ne mai trezim doar în turul doi, ca anul trecut (mulțumesc tuturor), și doar la vot, trebuie să începem de la ce nu am făcut anul trecut și vedem acum că nu a fost bine, un control al publicului în procesul de selecție al candidatului și oamenilor săi.

În București avem partide alternative, Salvați Bucureștiul și M10. Oameni competenți și dedicați să căutăm, mai mult de unul, și hai să ne adunăm în stradă ca să plece primarii inculpați – altfel intrăm într-o fază nouă, a primarilor dovediți penali dar în funcție.

Cu zece la sută din comisionul încasat pe București se termina centura într-un an – stați cu ochii pe România Curată și o să vă arătăm cifrele.

Haidem!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

21 thoughts on “Bucureșteni, deșteptarea! Afară cu toți primarii corupți din Capitală și partidele care îi susțin

 1. ana

  cred ca multi dintre cetatenii bucuresteni asteapta semnalul liderilor ce doresc cu adevarat distrugerea sistemului mafiot ce stapaneste nu doar Bucurestiul ci toata tara.

  Reply
 2. Adrian

  O fi spus mi-temps omu’ și n-au înțeles oamenii legii; sau mittà; sau adusese vreun austriac vreo chirie restantă, ce-or mai vrea și țăranii ăștia ?

  Reply
 3. marius skolka

  Si sunt comentarii ca vezi-doamne, in Rusia ar fi cleptocratie….Noi le dam clasa la rusi la capitoul asta, au ce invata de la noi.

  Reply
 4. Titina Nica Ţene

  Este cea mai bună veste pe care am primit/o. Nu mă bucur de răul altuia dar era prea de tot. Intr/o țară sărăcită să furi atâta e prea mult. Cât de insensibil să fii ca să nu teintereseze cum trăiesc alți semeni de aităi cu o pensie de 400 sau 800 lei.

  Reply
 5. taunul77

  De acord, insa cei care isi doresc primari cinstiti si care sa se mai si deplaseze la vot sunt putini. Ar fi ideal ca fenomenul din turul 2 al alegerilor prezidentiale din 2014 sa se repete la primul si singurul tur al alegerilor locale din 2016. Dar se va intampla?

  Reply
 6. sofia covaci

  Peste tot in tara sunt astfel de primari! Ca sa se eradicheze problema ar fi primarul si procurorul! Din pacate ani de-a randul au fost inchisi ochii „Justitiei” la faptele penale ale primarilor, consilierilor locali dar mai ales a intregului aparat de functionari publici de la primarii!

  Reply
 7. Mugur

  Important este nu sa fie castigator un reprezentant al societatii civile pentru postul de primar , deoarece este foarte greu, ci sa fie cat mai multi reprezentanti ai societatii civile in consiliul primariei generale si a sectoarelor in urma alegerilor de anul viitor.

  Reply
 8. Sandoiu Dorin

  Trebuie sa avem curajul sa ne luam „Bucurestiul inapoi.” Asta e, vreau Bucurestiul meu inapoi, care sa arate a capitala europeană, in care sa fiu respectat si, pe care sa-l iubesc si îngrijesc cum se
  trebuie.

  Nu sunt de acord ca PSD-ul sa numească om in locul d-lui Oprescu. Vreau alegeri pentru Primăria Generala. Succes d-lui Nicușor Dan si tuturor celor care vor ca Bucurestiul, sa fie……….ORAS din nou. Va multumesc.

  Reply
 9. paul

  in general aveti dreptate, primarii sunt corupti si incompetenti, ne trebuie o alta clasa politica fara smecheri si mafioti, Bucurestiul are probleme extrem de dificil de rezolvat, ca RADETUL, traficul, spatiile verzi, consolidarea cladirilor din centru, centura, serviciile publice, primarul general nu are destule fonduri, iar primarii de sector sunt pe calapodul lui Oprescu! cat timp salariile vor fi mici in administratia publica(centrala si locala) coruptia va fi foarte mare!

  Reply
 10. Dinu

  Haidem, acum, nu maine !

  trimit un measj, „rertoric”, de tipul „sticla aruncata-n ocean”.

  draga @Inah, – vechi combatant pe bloguri pentru o idee. „o tara normala”.
  daca vizitezi acest site, poate dai cu ochiu` si de aceasta opinie.
  iti mai amintesti, era inainte de prima alegere a oprescului ca primar al Bucurestilor, ce-ti spuneam, destul de argumentat, despre Oprescu, despre anturajul sau si sorgintea sa socio-politica ?
  mi-ai replicat atunci, usor enervata de faptul ca iti zdruncinasem credinta in acest …pentru mine: ipochimen, ca, daca se vor verifica afirmatiile mele, o sa-l dati jos imediat.
  crezi si azi ca rationamentul tau, al celor care l-ati ales cu mare entuziasm, a fost ok pentru tine/voi si familia ta/voastra ?

  Haidem, acum, nu maine ! …in intreaga tara !

  Reply
 11. simion

  Este un moment prielnic acum sa dam jos coruptii din Primaria Capitalei si din primariile sectoriale ale Bucurestiului. Nu se mai poate asa ceva. Copii nostri vor trai demni intr-o tara a respectului, cinstei, a unei justitii drepte. Sa iesim in strada si sa manifestam.

  Reply
 12. Liviu

  Doamna,
  Voi vota pe cel care va face publice rapoartele contabile privind veniturile si cheltuielile lunare/semestriale/anuale ale administratiei, cu detalierea fiecarei cheltuieli.
  Ca sunt satul de oameni care odata ajunsi in functie, vorba doamnei Liiceanu, sunt cuprinsi subit de febra furtului.
  Nu-l cunosc pe dl. Dan Nicusor, nici nu tin musai. Dar nici nu l-am vazut batandu-se pentru aceste lucruri : publicarea rapoartelor privind veniturile si cheltuielile fiecarui departament al administratiei publice.
  Spre exemplu – administratia strazilor – sa faca publice contractele de atribuire a contractelor, actele aditionale, procesele verbale de receptie. Sa stie fiecare bucurestean pe ce s-au platit banii.
  Administratia scolilor – sa faca publice rapoartele de venituri si cheltuieli pentru fiecare scoala, gradinita, cresa. Ca m-am saturat de cate ne cer directorii acestor institutii – de la plata telefonului pana la achiztionarea de rechizite, ca primaria nu are bani, plata caldurii, etc.
  Este oare cineva in stare sa faca asa ceva din prima saptamana de mandata?!!!
  Si apoi sa-l demita pe ala de nu a facut public raportul sau a cheltuit banii aiurea?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Liviu: Asociația Salvați Bucureștiul, condusă de Nicușor Dan, a avut (și are) numeroase procese în justiție, inclusiv legate de modul în care sunt cheltuiți banii publici; de altfel, Asociația Salvați Bucureștiul este partener cu România Curată (SAR) inclusiv în acest proiect (care susține site-ul România Curată), în care luptăm pentru a face transparente bugetele școlilor, modul de cheltuire a banilor publici etc. ; o parte dintre lucruri am reușit să le transparetizăm (chiar dacă am ajuns la procese), altele vom reuși în lunile următoare, dar, sunt convins că din interior, Nicușor Dan ar avea mult mai mult succes (inclusiv în ceea ce privește dorința d-voastră) decât din exterior

   Reply
 13. alinaMP

  domnule Liviu, nu urmariti destul de atent ce se intampla, ca sa ceri altora trebuie sa iti ceri tie in primul rand, cred. Dl Nicusor Dan a actionat de mai multe ori in justite primaria Capitalei, pe banii lui, si e un cercetator sarac intr-un institut al Academiei, la matematica, decat prefectul Bucurestiului, care are ca sarcina in Constitutie, bani si birou exact acest obiect de activitate, verificarea legalitatii. Din moment ce nu stiti nici nu ati fost cu noi la vreo demonstratie- eram doar cateva zeci contra lui Oprescu- si deci aveti mult de recuperat. Si pana recuperati, vorba lui Kennedy, gandiit-va mai mult la ce puteti da dvs altora decat ce va pot da altii dvs- acesta e secretul unei asoceri bazate pe altruism. E semnificativ ca prima reclama pentru Nicuosr Dan a facut-o France Press, romanii sunt prea ocupati sa se simta superiori altora sau nedreptatiti de altii sa remarca ca in jur exista oameni onesti care fac ceva bun pentru altii…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *