Mihai Goțiu

BLOG DE PARLAMENTAR – MIHAI GOȚIU: Dezastrul, minciunile și hoția din Făgăraș. Râuri băgate pe țeavă

Pentru Făgăraș și pentru toate râurile din munții României distruse de băieții deștepți ai MHC-urilor. În această săptămână am adresat o interpelare premierului Mihai Tudose și miniștrilor Mediului, Apelor și Externelor legată de dezastrul de pe râurile Capra și Buda din Făgăraș și acțiunile întreprinse pentru a remedia situația și pentru a aplica legea.

Conductă de aducțiune pentru o microhidrocentrală în albia râului Buda, din Făgăraș

În paralel, împreună cu colegii juriști, lucrăm și la o plângere penală pe aceeași temă. Pentru că deși România este în infringement din cauza abuzurilor din Făgăraș (o delegație a Comisiei Europene vine săptămâna viitoare pentru a prezenta concluziile inspecțiilor făcute în vară), autoritățile nu au făcut nimic pentru a remedia situația.

Câteva filmări pe care le-am făcut, în vară, pe Buda, pentru a înțelege cât de flagrante sunt abuzurile și hoția de pe râurile din Făgăraș https://fb.com/canvas_doc/1977589032521173

Iată interpelarea despre care vă vorbeam:

„Interpelare adresată primului ministru, d-nului Mihai Tudose,

în atenția: Ministerului Afacerilor Externe, d-nului Teodor Meleșcanu; Ministerului Mediului, d-nei Grațiela Leocadia Gavrilescu; Ministerului Apelor și Pădurilor, d-nei Doina Pană,

Obiectul interpelării: Măsurile luate pentru ieșirea României din infringement în cazul microhidrocentralelor de pe râurile Capra și Buda din Munții Făgăraș,

Stimate d-nule prim-ministru Mihai Tudose, stimate doamne ministru Grațiela Leocadia Gavrilescu și Doina Pană, stimate domnule ministru Teodor Meleșcanu,

În conformitate cu informațiile care mi-au fost aduse la cunoștință, în perioada 3-4 octombrie, România va fi vizitată de reprezentanți ai Comisiei Europene, în scopul evaluării măsurilor luate pentru conformarea cu directivele europene de mediu și ieșirea din infringement în mai multe cazuri. Printre acestea se numără și încălcarea flagrantă a Directivei 2006/60/CEE a Parlamentului European și a Cosiliului de stabilire a unui cadru de politică comunitară în domeniul apei și a Directivei 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică în cazul microhidrocentralelor de pe râurile Capra și Buda.

Într-un răspuns public al Ministerului Mediului, din luna februarie a acestui an, se recunoaște că în urma verificărilor efectuate s-au constatat numeroase încălcări ale legislației de mediu în activitatea de emitere a actelor de reglementare și deficiențe ale activității de inspecție/control în legătură cu investițiile de tip MHC de pe cele două râuri. În același document se face referire la ”propuneri de luare de măsuri care să conducă la remedierea încălcărilor Directivelor, atragerea măsurilor disciplinare a funcționarilor responsabili și recuperarea prejudiciilor materiale constatate”.

La începutul lunii august m-am deplasat personal pe râurile Capra și Buda pentru o documentare pe teren. Cu această ocazie am constatat că MHC-urile în discuție continuă să funcționeze în albia minoră a râurilor Capra și Buda fără a exista vreun semn de remediere a problemelor la care face referire răspunsul Ministerului Mediului și/sau a celor din cauza cărora s-a deschis procedura de infringement împotriva României.

În aceste condiții, vă rog să-mi comunicați următoarele informații:

 • Care sunt, în detaliu, încălcările legislației de mediu și deficiențele activității de inspecție/control constatate de verificările Ministerului Mediului?
 • Care sunt măsurile disciplinare dispuse?
 • Care sunt măsurile luate pentru remedierea încălcărilor celor două Directive europene menționate?
 • Care este suma prejudiciilor materiale constatate, care sunt măsurile luate pentru recuperarea ei și cât s-a recuperat până în acest moment?

Solicit ca răspunsurile la aceste întrebări să-mi fie transmis în scris.

Cluj-Napoca                                                                                                    Mihai Goțiu

25 septembrie 2017                                                                                        senator USR, Cluj”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “BLOG DE PARLAMENTAR – MIHAI GOȚIU: Dezastrul, minciunile și hoția din Făgăraș. Râuri băgate pe țeavă

 1. GGA

  Nu cred că există un mai bun barometru al distanței cosmice dintre responsabilii statului român și civilizație decât distrugerea frenetică a mediului natural. Pur și simplu nu am intrat în modernitatea europeană. Și naziștii au avut o politică mai ecologică decât au ștefangheorghii&fiii care ne conduc.
  S-au cheltuit milioane de euro pe proiecte de conștientizare (extrem de plăcute drujbarilor din ministerul mediului pentru că ocolesc problema reală a măsurilor anti-mediu), cu siguranță de ordinul multor zeci (de milioane de euro) pentru ca din toată țara doar o mână de oameni să protesteze pentru jaful pe care nu cred că l-ar face nici o trupă de ofițeri ruși beți? Unde sunt miile de ONG-uri? Ce-a răsărit din tonele de hârtie, de pixuri, de șepci, din mult trâmbițatele și mediatizatele acțiuni și discursuri de raising public awareness? Tăcere? ONG-iștii își molfăie liniștiți banii din POS-Mediu și așteaptă la colț POIM-ul (și alte programe).
  Suntem atât de săraci și-am fost atât de prostiți de comunism încât nu ne putem permite o brumă de inteligență ecologică. Iar politicienii știu că n-are rost să asorteze bun-simț la așa ceva. Străinii știu că resursele naturale ale României păzite de proști adormiți sunt o mană cerească.
  Succes, Mihai Goțiu! Roagă-te pentru sufletele noastre, ca să ne trezim și noi!

  Reply
 2. Calin Dejeu

  Tactica autoritatilor romane de mediu in privinta infringementului este sa minta mai mult ca Munchausen, profitand de faptul ca indepartata Comisie Europeana nu are ”inspection rights”, este foarte comoda, are alte prioritati si capacitate institutionala redusa, negociaza politic si probabil este infiltrata de oameni ai mafiei. Evident ca functionarii publici de la cele doua ”ministere de mediu”, care mint de ingheata aburii, comit un abuz in serviciu, dar cine sa-i ancheteze? Sa speram ca minciuna are picioare scurte. Oricine care are date despre acest ecocid poate sa le trimita pe adresa: ENV-CHAP@ec.europa.eu, sa scrie ca sunt date aditionale pentru infringementul pe microhidrocentrale. Poate asa stimulam Comisia sa-si depaseasca ”inhibitia”.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *