Lucian Davidescu

Blatul Firea-Băsescu și capcana fatală întinsă lui Nicușor Dan

Radiografia unei șușe dâmbovițene

Gabriela Firea, 19 septembrie 2020: „Cu toata dragostea particip la toate dezbaterile daca onor contracandidatii mei prezinta public testele covid si antidrog la zi! Trebuie sa dovedim sanatate si luciditate, da?”


Mesajul pare o golănie ieftină. O invitație ofensatoare, inacceptabilă, ca pretext de a refuza de fapt dezbaterea și ca ocazie de a arunca o insinuare murdară cum că Nicușor Dan ar fi consumator de droguri.

Doar că golănia se dovedește o capcană, azi când Băsescu acceptă bucuros „ofensa” și îi „dă cu sec” primăriței:

Traian Băsescu, 20 septembrie 2020: „Am alergat îndată la laboratoare şi în regim de urgenţă mi-am făcut analizele. Azi o pot informa pe doamna Gabriela Firea că mi-am făcut ambele teste pe care le solicită şi că ambele sunt negative. Doamnă Firea, în aceste condiţii eu vă propun public o dezbatere în doi, iar dacă Nicuşor Dan vrea să vină este cu atât mai bine pentru electorat. Vă propun ca dezbaterea să fie organizată în sala de consiliu a PMB. Noi doi sau trei stăm la masa de prezidiu iar presa în sală.”

Pare că a încolțit-o pe Gabriela Firea, dar în realitate cât timp el este cel care a încolțit-o și nu Nicușor Dan, asta nu face decât să o ajute.

Dintr-o dată, mesajul Gabrielei Firea nu mai pare chiar atât de ofensator dacă – iată! – un fost primar general și președinte de stat timp de 10 ani, actual europarlamentar a acceptat, ba chiar a „alergat”. Băsescu are mare grijă să recomande și locul dezbaterii, sala de consiliu a PMB, unde Gabriela Firea poate să controleze efectiv accesul pe baza infamelor teste medicale.

Ori a fost ideea lui Băsescu de la început ori a prins oportunitatea din zbor!

Pentru Nicușor Dan, situația este cum nu se poate mai complicată.

Dacă nu se prezintă, pierde expunere (băsescu își întărește profilul de „contracandidat”), reputație (fuge de dezbatere) și întărește insinuarea cu drogurile. Totul fără să aibă vreo scuză cât de cât credibilă la publicul nehotărât.

Dacă se prezintă, intră din start cu un dezavantaj de imagine și poziționare; într-o dezbatere ale cărei reguli șe-au stabilit ceilalți doi și în care a intrat în cele din urmă doar când n-a mai avut încotro.

Dacă depășește cumva momentul și se întâmplă dezbaterea în trei, are de ales între două rele:
Ori se întrece cu Băsescu în a o ataca pe Firea, cu șanse destul de slabe să-l învingă; ori se îndreaptă împotriva lui Băsescu pentru a-i devoala strategia de blatist și atunci pare că se bate pentru locul doi.

Dacă încearcă să fie constructiv și să-și expună proiectele, blatiștii se vor întrece în a-i spune că habar n-are despre ce vorbește sau să-l atace pentru activitatea civică. Și îl vor întreba, în oarecare măsură îndreptățit, „dar care sunt ălea”?

Care-i șansa lui Nicușor Dan să depășească momentul? Foarte complicat…

Poate este să eschiveze situația și să forțeze schimbarea de agendă, dovedind că este mai Firea decât Firea.

Poate este să intre în gura lupului și s-o rupă, dovedind că-i mai Băsescu decât Băsescu.

Sau poate vreo strategie-surpriză, neprevăzută de nimeni, dovedind că-i mai Nicușor Dan decât Nicușor Dan.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Blatul Firea-Băsescu și capcana fatală întinsă lui Nicușor Dan

 1. marius

  deja mi se face mila de mafiotii PNL-USR dupa articolul asta lacrimogen electoral, ceilalti mafioti le fac probleme in drumul spre jefuirea Bucurestiului… :)))
  p.s. dragi votanti cu botnita pe fata si pe creier va urez vot placut in deplin spirit Covidiot :))) aveti ce alege… plicusor si gasca de mafioti din pnl-usr versus pandele-basescu :))))

  Reply
 2. Adrian

  Sala de la PMB n-are a găzdui dezbateri electorale. Nici vreo sală a Academiei. Acelea se vor putea face în aer liber eventual câmp deschis. La așa propuneri, d. Dan poate propune ,de ce nu, vreo zonă pietonală din Romexpo, Dragonul Roșu, terasa vreunui mall falimentar.

  Reply
 3. Costy99

  Parerea mea e ca, de frica lui Basescu, PSD-ul a facut blat cu Orban s-o lase din brate pe Firea si sa-l sustina pe Nicusor (care va fi usor de controlat), numai SA NU CARE CUMVA SA IASA BASESCU! Atat PSD cat si PNL nu agreaza victoria lui Basescu, singurul care nu poate fi manipulat, si nu-i va lasa sa fure.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *