Constantin-Alexandru Manda

Atenție la neatenție. Demontarea unei dezinformări prezidențiale.

Am asistat astăzi la o lecție de manipulare ca la manual, din păcate tocmai de la pupitrul Cotroceniului. În plină pandemie departe de a fi sub control, Președintele Iohannis a ieșit plin de vervă cu o declarație demnă de dezinformările apușilor ani ’90 – „PSD a trecut prin Parlament o lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc. PSD vrea să dea Ardealul ungurilor!”. Asta în contextul în care un proiect în acest sens a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, în calitate de primă Cameră sesizată.

Înainte de a arăta de ce declarația lui Klaus Iohannis a fost o manipulare grosolană, nu pot să nu îmi arăt dezămăgirea. O persoană care aparține unei minorități etnice și uneia religioase, ocupant vremelnic al celei mai importante funcții în stat, era ultimul politician la care mă așteptam să promoveze acest discurs de un naționalism exacerbat, care de 30 de ani încinge spiritele și distrage atenția populației de la adevăratele probleme din jur. Cu atât mai mult în această perioadă plină de tensiuni, în care se caută țapi ispășitori pentru orice, iar o asemenea declarație este suficientă pentru ca un conflict etnic să izbucnească.

De ce asistăm la o dezinformare? Pentru a răspunde la această întrebare trebuie, în primul rând, să vedem ce este aceea adoptare tacită. Cu scopul de a facilita procesul de legiferare, de la revizuirea Constituției din 2003 în România funcționează un bicameralism parlamentar de tipul cameră de reflecție – cameră decizională. Prima Cameră sesizată (în funcție de tipul proiectului poate fi ori Camera Deputaților, ori Senatul) trebuie să se pronunțe asupra proiectului de lege în maximum 45 sau 60 de zile, dacă vorbim de legi mai complexe. Dacă nu o face, proiectul se consideră adoptat din oficiu. Fără dezbatere și fără vot. Nu vă speriați că asta nu înseamnă că legile apar doar prin simpla pasivitate a aleșilor. Proiectul trece apoi la Camera decizională, unde obligatoriu trebuie dezbătut și votat pro sau contra acestuia. Aici nu există termen limită, stă cât este nevoie.

Așa s-a întâmplat și în cazul de față. Conform fișei lui, până pe 25 martie proiectul trebuia dezbătut și votat. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar după o lună, pe 23 aprilie, Camera Deputaților a constatat că a fost adoptat tacit și l-a trimis către Senat. Practic, cu această propunere legislativă s-a întâmplat ceea ce se întâmplă în fiecare an cu zeci altele asemenea. Președintele Iohannis știa asta, iar dacă nu știa cu siguranță consilierii lui în materie juridică au ținut să îi amintească. Dar a preferat să să dezinformeze, ignorând încă o dată, așa cum ne-a obișnuit, rolul său de mediator și decența pe care o implică funcția prezidențială.

Astăzi, Klaus Iohannis, cel care ar trebui să fie Președintele tuturor românilor, nu a fost nimic altceva decât o portavoce politică, în campanie pentru Partidul Național Liberal, la înaintare cu una dintre cele mai josnice teme pe care le putea folosi: divizarea etnică, falsul conflict româno-maghiar. Cu nimic diferit de politicienii neo-comuniști ai anului 1990 și celebra deviză „nu ne vindem țara”. Păcat, tocmai acest tip de declarații deturnează orice dezbatere serioasă și punctuală despre o descentralizare reală, în folosul tuturor comunităților locale din România.

Observ cu tristețe că mulți oameni au ales să cadă pe această fentă. Ceea ce îmi confirmă încă o dată, cu atât mai mult, de ce este nevoie ca școala să cultive minime noțiuni despre cum funcționează statul, cum se adoptă legile, cum să recunoaștem un fake-news grosolan când îl vedem. Indiferent că îi spunem cultură civică, educație pentru democrație sau educație pentru viață, e singurul mod în care putem deveni imuni la manipulări politicianiste, precum cea de azi. Până atunci, atenție la neatenție…


Constantin-Alexandru Manda este coordonator advocacy la Societatea Academică din România (SAR), având în portofoliu proiectul Școli curate, inițiativă de promovare a bunei guvernări în educație la firul ierbii. Activist pentru un învățământ de calitate pentru toți copiii încă de la vârsta de 14 ani, Alexandru este membru fondator al Asociației Elevilor din Constanța, prima asociație independentă de elevi din România, a cărei președinte a fost timp de 3 ani (2015-2018). În prezent, este student în anul al II-lea la Facultatea de Drept a Universității din Bucuresți.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Atenție la neatenție. Demontarea unei dezinformări prezidențiale.

 1. AB

  Si oare este normal ca propunerile legislative sa treaca atat de usor de Camera Deputatilor fara a fi dezbatute? Nu inteleg cum au putut pur si simplu „constata” ca s-a adoptat tacit. Pai adica nici n-au stiut de proiect? Sau au amanat dezbaterea si votul ca a fost considerata o problema mai putin „complexa”?

  Reply
 2. Adrian

  În instanțele de judecată nu se poate cere același lucru de mai multe ori. Cam asta a reproșat președintele „celor îndreptățiți” că trebuia să nu înregistreze a n-a cerere cvasi identică.

  Reply
 3. Cinicul

  Iata un alt tip de manipulare. Autorul uita ca la Camera exista o armata de functionari (secretari, consilieri, edtc) care este imposibil sa nu-si fi amintit ca aceasta lege va fi aprobata din oficiu daca trece tremenul mentionat. Si este imposibil ca Presedintele Camerei sa nu fi fost sesizat.

  Reply
 4. Grupul de la Nagyszebengrad

  Ce-a uitat tov. Iohannis este că din Camera Deputaților fac parte și omeni din Partidul Național al Lui și care, prin dormire în bocanci, sunt la fel de vinovați ca deputații din PSD, USR, PMP și Pro-RO.
  Înțelegem că izolarea creează frustrări, dar să iei logica și s-o sodomizezi focos, ca un ficior din Fundu Vasluiului pe-o damă de 89 de ani, public și-n context oficial pe deasupra, nu se face. Mai sănătos e un discurs de automângâiere a la Orban. Există multe feluri de a decompresa, când n-ai curajul nici știința de a o agăța pe coana Realitatea și de-a te lua la trântă cu problemele ei mari.
  Faci reclamă somnului ani de zile, recoltezi foloase cât alții nu visează și deodată strici tot feng-shui-uil la care au lucrat din greu oameni cu grade mari și pensii speciale. A propos, ar trebui să fii atent la ce ți se picură în ureche, ai dat deja două gherle în nici două săptămâni (cealaltă e cu școala franțuzească deschisă și care era închisă). Dac-a bătut ceasul „alternanței la putere” în „democrația românească”, mai bine se montează sceneta cu suspendarea. E mult mai onorabil decât, vorba occidentalilor, să arunci cu Nutella în ventilator și să te pătezi singur.

  Reply
 5. marius

  tovarasul Vadi… pardon, presedintele Klaus Sparanghel Iohanis a omis sa spuna la final ca Dragnea e de vina… a conspirat in subsolurile ascunse ale puscariei vinzarea Ardealului si se pare ca tot el a descoperit Covid ul ca sa faca o diversiune in timp ce vindea Transilvania alaturi de Moldova si Tara Romaneasca catre Ungaria….
  Klaus Sparanghel Iohanis s-a infuriat ca nu-i mai ramin sclavi sa-i trimita imparatesei Sparanghela Merkel pentru plantatiile de ciuperci nebune dupa ce se incheie sezonul de sparanghel

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *