Cristian Ghingheș

Apelul la fair-play al unor profesori universitari în contextul luptei pentru rectoratul Universității din București

Pe 11 noiembrie, Universitatea din București își alege noul rector. Lupta se dă între Marian Preda și Laurențiu Vlad, intrați în turul doi la o foarte mică diferența de voturi.

În întâmpinarea acestui scrutin, spiritele au început să se încingă, iar susținătorii celor doi candidați au început să facă valuri în spațiul public, în special cei ai lui Marian Preda, care au declanșat o campanie de linșaj mediatic la adresa contracandidatului său.

Pe fondul acestor discuții, mai mulți profesori au lansat ieri o scrisoare deschisă către comunitatea academică a Universității din București prin care îndeamnă la purtarea dezbaterilor în termenii academici ai unei discuții critice și raționale, cu un limbaj adecvat și în spirit de fair-play, condamnând în același timp atacurile la persoană și folosirea spațiului public pentru promovarea discursului urii.

SCRISOARE DESCHISĂ către comunitatea academică a Universității din București

Săptămâna trecută au avut loc alegeri pentru poziția de rector al Universității din București. În urma scrutinului, primii doi clasați, prof. univ. dr. Laurențiu Vlad și prof. univ. dr. Marian Preda, s-au calificat pentru turul al doilea, care se va desfășura miercuri, 11 decembrie 2019.

Alegerea rectorului Universității din București suscită, desigur, interesul legitim al opiniei publice. Libertatea de expresie este esențială pentru democrație. Procesul democratic nu exclude, de asemenea, poziționările ferme și critica ascuțită.

Din păcate, aproape imediat după anunțarea rezultatelor din primul tur, s-a declanșat o campanie de presă și în social media, constând în principal în atacuri la persoană, la care constatăm, cu mirare, că participă și unii membri ai comunității noastre academice.

În acest context, nu putem să nu fim îngrijorați de faptul că, în locul unei dezbateri critice și raționale a programelor celor doi candidați la funcția de rector, în spațiul public există numeroase încercări de politizare a discuției și de influențare a alegerilor din universitatea noastră prin presiuni extra-academice, precum și prin folosirea unui limbaj dincolo de limitele acceptabilului.

Aceste comportamente aduc atingere demnității tuturor celor implicați și afectează în mod grav prestigiul universității noastre.

Considerăm că, deși rectorii universităților sunt aleși și au un rol public însemnat, procesul electoral din universități nu trebuie influențat de interese sau scopuri politice și partinice, nici caracterizat de tehnici de manipulare, propagandă și intoxicare.

Acestea pot reprezenta chiar ingerințe la adresa autonomiei universitare.

De aceea, îndemnăm la purtarea dezbaterilor din universitatea noastră în termenii academici ai unei discuții critice și raționale, cu un limbaj adecvat și în spirit de fair-play. De asemenea, condamnăm în mod ferm atacurile la persoană și folosirea spațiului public pentru promovarea discursului urii.

Comunitatea academică trebuie să reprezinte un model de respectare a normelor discuției publice, un exemplu de comportament corect și imparțial, de gândire critică și de cultură a dezbaterii și competiției într-un sistem democratic.

Suntem convinși că toți membrii comunității noastre academice aderă la aceste valori, înscrise de altfel în Carta Universității din București și în Codul său de Etică, și sperăm că dezbaterile din zilele următoare vor demonstra acest lucru.

Prof. univ. Dr. Ionela BĂLUȚĂ
Conf. univ. Dr. Oana BĂLUȚĂ
Conf. univ. Dr. Luciana Alexandra GHICA
Conf. univ. Dr. Ruxandra IVAN
Conf. univ. Dr. Mădălina MORARU
Asist. univ. Dr. Oana ȘERBAN
Lect. univ. Dr. Adriana ȘTEFĂNEL
Prof. univ. Dr. Mianda CIOBA
Prof. univ. Dr. Octavia NEDELCU

#respect #UNIBUC


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Apelul la fair-play al unor profesori universitari în contextul luptei pentru rectoratul Universității din București

 1. emil

  Nimeni altcineva in lume nu are mai mari pretentii la onoare reciproca si spirit de fair-play decat academicienii cu mantie.

  Reply
 2. D.O.

  Când vorbim de bani, universitatea este considerată firmă. Când se discută, e considerată parlament. Când e vorba de strategii, se maimuțărește politica politicianistă. Când se caută dialogul (presupun că între birourile semnatarilor și cele ale colegii lor sunt distanțe care se măsoară în metri sau sute de metri, nu de multe zile călare din zori până-n seară, nici de călătorii cu schimbare de cai la poște!) se trimit scrisori deschise.
  Jalnic!
  Despre asta este universitatea? Puteți avea capete foarte bine mobilate cu teorii, însă un pic de curaj nu strică niciodată. Propaganda, manipularea și intoxicarea se contracarează, nu se afurisesc pentru că o astfel de acțiune s-ar putea să fie foarte insuficientă. Izmenele murdare de intelectuali universitari produc în public aceeași impresie ca cele ale oricăror țațe.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *