Alina Mungiu-Pippidi

Cum s-au împușcat americanii în picior cu anticorupția

Probabil puțină lume pricepe tsunamiul declanșat de convorbirea telefonică dintre Trump și președintele ucrainean Zelenski, prima dintr-o serie de dezvăluiri care urmează. Sunt multe lucruri de învățat din această istorie ucraineană care aruncă lumina și asupra evenimentelor din România din ultimii trei ani, și o să vă spun povestea ei, fiind, din întâmplare, printre oamenii cei mai informați…

Primul lucru de spus e că fumul nu a ieșit fără foc, căci și familia Biden a făcut lucruri controversate, după cum puteți vedea din acest documentar BBC. Ucraina, sub președintele Ianukovici, era un ținut al băieților deștepți în energie, cum a fost cîndva și România, care se îmbogățeau dintr-o piață cu acces privilegiat, jucînd între Rusia și sectorul public ucrainean sau, mai simplu, cumpărînd ieftin și fără concurență și vînzînd la stat scump și fără concurență. Una din firmele asociate acestei moriști era a fiului vicepreședintelui democrat Joe Biden, un potențial viitor contracandidat al lui Donald Trump. Tatăl său în acest timp amenința Ucraina că dacă nu luptă cu corupția le taie banii de ajutor extern etc, fapt acuzat deja la acea vreme de conflict de interese.

Doi, Biden nu era singurul cu relații dubioase în Ucraina. Donald Trump, pe atunci doar candidat, lucra cu o firmă de publicitate care îi pregătea campania condusă de Paul Manafort și care servise mai mulți candidați republicani și pe președintele Ianukovici (din 2004 în 2014). Asemenea firme au făcut explozie în ultimii zece ani, iar față de firmele de lobby de pe vremuri sunt mult mai periculoase, datorită slăbirii economice a presei occidentale tradiționale. Firme americane și engleze la ora asta cumpără practic spațiu în cele mai mari ziare și reviste din lume pentru promovarea unor clienți dubioși, ca familia Gupta din Africa de Sud, Aliev din Azerbaijan, Len Blavatnik, oligarhul american cu parteneri de afaceri putiniști și așa mai departe. Articole de opinie nesemnalizate ca publicitate apar în ziare de prim rang (ca Financial Times) și televiziunile difuzează documentare produse de agenții de PR. Numele lui Manafort a apărut în ancheta lui Robert Mueller care investiga dacă a fost amestec necuvenit al Rusiei în campania prezidențială americană, întrucît cam greu să servești la președintele pro-rus și la candidatul american în același timp. Manafort a fost condamnat pentru că și-a ascuns banii luați din Ucraina în mare parte, dar nu s-a putut dovedi amestec rusesc: continuă să ia sentințe și azi, toate pe fraudă și spălare de bani. Trump e acuzat că i-ar fi cerut lui Zelensky, noul președinte ucrainean, de nenumărate ori, să îl ajute să construiască o motivație ca să îl amnistieze pe Manafort, dar și să sape să dovedească vinovăția famiiei Biden.

Trei, săraca Ucraină e țara din lume, după România și Moldova, unde forțele occidentale s-au amestecat cel mai mult în lupta anticorupție, mai exact o formă a ei, cea represivă, și au condiționat ajutorul extern -existențial în cazul Ucrainei, care are nevoie de bani și arme să țină piept forțelor secesioniste pro-ruse- de diferite măsuri anticorupție foarte specifice și adesea inadecavte. Aceste măsuri au fost demascate de mine și la FMI, și la Banca Mondială, și în Economist, ca fiind absurde, sau chiar dăunătoare. În Ucraina, agenda cea mai eficientă anticorupție e cea de demonopolizare, adică de eliminare a privilegiilor economice precum cele din energie, de eliberare a concurenței din mediul bancar și până lala educația superioară. BERD, de exemplu, promovează această linie. Dar UE, USA și FMI s-au aliniat altfel: ei au promovat un DNA (NABU), izolat de restul justiției cu care a intrat în conflict, și cînd acesta nu a obținut condamnări, au făcut o curte specială care să judece cazurile de corupție, precum cea pusă de noi pe hîrtie pe vremuri, tot la cererea UE, și de care UE se dezice azi de teamă că pot fi anulate retrospectiv condamnările date de ICCJ, la instigarea lui Dragnea. Mai mult, s-a cerut repetat ca persoane anti-DNA-ul ucrainean (NABU) să fie date la o parte, iar judecătorii din noua curte să fie numiți de Occident. Societatea civilă anticorupție, adică niște ONG-uri, la a căror creare am luat parte acum mai bine de zece ani și în al căror consiliu încă mai sunt, a cerut să fie eliminate echivalentul CSM sau orice forme interne și să numească ei pe toată lumea în aceste instituții, în cooperare cu cîteva ambasade. Sunt vreo cîțiva ani de cînd îi avertizez public că un asemenea model e de nesusținut, și îi împing pe americani și europeni într-un model imperialist de anticorupție. Anticorupția de succes e cea care provoacă un proces politic local și aduce la putere pe cineva care face reforme, justiția unei țări nu poate fi condusă prin numiri din afarăȘi Trump, și Biden au cerut tot felul de asemenea schimbări prin justiție, cu totul nefirești ca intervenții într-un stat suveran, iar acum se acuză reciproc de ele, le atribuie intereselor personale, ba chiar democrații au început procesul de suspendare al lui Trump. Pentru cine știe povestea, ea nu arată decît cum se poate întoarce contra oricui instrumentalizarea anticorupției – în plus, în țara altora. Dar publicul american aude acum pentru prima dată că președinții americani spun guvernului ucrainean cine trebuie să fie procuror sau judecător.

De ce americanii au ales această cale, mai potrivită unei țări ocupate, dar care nu le-a adus succes nici acolo -în noua mea carte arăt cum regiunile direct guvernate de comunitatea internațională, ca Bosnia, Kosovo, Irak sau Afganistan au avut cele mai catastrofale politici anticorupție-, nu cele mai de succes? Unu, pentru că în politica externă americană au tot fost la putere unilateraliști, oameni fără respect și înțelegerea valorii suveranității altor țări, care au considerat normal să îți impui punctul de vedere. Și sub democrați, și sub republicani am avut personaje ca Victoria Nuland, care tot la ucraineni le spunea, cînd îi replicau că europenii au altă părere decît americanii că ”Fuck EU”. Trump recidivează și el, vorbește de rău Germania cu Zelenski. Faceți ce zicem noi, nu europenii etc. Doi, pentru că în regiuni de importanță strategică precum Ucraina serviciile secrete joacă un rol important, și lor le cam place anticorupția, fiind un fel eficient și netransparent de a influența politica locală, de a controla justiția și prin ea puterea – că azi nu se mai pun la cale atentate, ca pe vremuri. România a fost cazul test. Numai după ce a cîștigat Zelenski am văzut că presa americană începe să citeze o conferință de presă de a mea de la Kiev de acum doi ani în care le spuneam să nu aplice modelul românesc. Deși am fost consultată la cel mai înalt nivel, acest punct de vedere a fost, pînă foarte de curînd, minoritar și excentric, parte și datorită entuziasmului orb și neavizat al societății civile pentru mitul Kovesi. Azi, suntem pe dos și americanii îi cer lui Zelenski să își reformeze serviciile secrete – acum doi ani, cei din tabăra pro-NABU îmi ziceau ei mie că Ucrainei îi va merge mai bine ca României, că la ei serviciile nu se vor amesteca, etc. Of, of – dacă nu ar fi totul public, în videouri publice sau citate în presă – să nu creadă cineva că e plăcut rolul Casandrei.

Dar nici o Casandră nu se aștepta să fie destabilizată America însăși de stupiditatea agresivă a anticorupției ei în Ucraina, unde – deloc întîmplător – un agent CIA s-a hotărît să-l demaște pe Trump, izolînd intervenția lui dintr-un șir mult mai lung și patologic de intervenții dincolo de limită. Trump, ca și Dragnea, are mari probleme cu serviciile – are pînă și un Maior al lui care îl paște și lupta a ajuns pe față. Nu ar fi lipsit de interes să aflăm cum și de ce Liviu Dragnea și copiii săi nu mai au voie să călătorească în America pentru niște șmenuri prin Teleorman, cînd Plahotniuc, Șor și ai lor, care au spălat miliarde de euro din Rusia prin marile bănci internaționale, nu au nici un fel de probleme cu americanii. Izolarea telefonului lui Trump din ansamblu îl face mai vinovat decît e -întreaga situație e patologică și expune enorma contradicție dintre discursul acestor lideri americani, foarte dur pro-integritate, și comportamentul lor, familiilor și furnizorilor, complet fără scrupule. Lumea îl bănuiește pe Trump că a conspirat cu rușii ca să cîștige, dar Trump pe față ar tranzacționa și cu dracu’, nu doar cu Putin, dar nu pentru că e trădător, ci pentru că asta e morala lui de om de afaceri – sau mai degrabă lipsa ei.

Partea foarte tristă e că această contradicție, între o politică eronată de promovare a integrității peste hotare și niște lideri de doi bani, compromite imaginea și poate mai mult a adevăratei anticorupții americane- cea care a curățat FIFA sau a creat singura lege internațională anticorupție pusă în practică – Foreign Corrupt Practice Act, pe care Trump s-a jurat că o anulează cînd era în campanie. Or, acestea nu au echivalent pe lume și vrem ca SUA să continue să implementeze FCPA sau să scuture corupția din organizațiile internaționale. Aventura ucraineană îi amenință însă pe toți oamenii integri și onești care pun în aplicare adevărata anticorupție. Bine ar fi ca americanii și societățile civile pro-americane din țările noastre, care se poartă adesea ca niște cliente, nu ca niște prietene cu discernământ, să învețe niște lecții de aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

29 thoughts on “Cum s-au împușcat americanii în picior cu anticorupția

  1. emil

    Cum Dragnea nu reprezinta romanii nici Trump nu reprezinta americani. Cand avocatul Rudy Giuliani ataca dur anticoruptia romaneasca, respectiv DNA-ul, cu sau fara acordul predentilor Trump si Iohannis, ambasadorul SUA spunea ca acesta nu reprezinta SUA. La fel vor spune si in Ucraina.

    Reply
  2. Mircea

    Americaniii nu s-au impuscat in picior.
    Foarte bine ca America si UE au sustinut si sustin lupta impotriva coruptiei.
    Chiar daca si in America si in UE exista corupti, nu este un motiv ca lupta impotriva coruptiei sa fie stopata sau incetinita.
    Datorita coruptiei de la noi, nu avem autostrazi, nu avem scoli de calitate, nu avem spitale de calitate.
    Datorita coruptiei, salariile si pensiile de la noi sunt mici, nivelul de trai este scazut.
    Din cauza coruptiei, in toate posturile importante sunt impusi oameni incompetenti.
    Articolul lasa sa se inteleaga ca lupta anticoruptie a fost o greseala, ca au fost persecutate persoane nevinovate. Nici vorba. Toate persoanele acuzate de procurorii DNA sunt mari corupti si mari infractori, care au devalizat tara. Chiar daca procurorii nu au putut dovedi toate marile tunuri date de acestia, foarte bine ca au fost arestati pentru fapte mai putin grave, pentru care au avut probe.

    Reply
    • Cineva

      Halucinații. Datorită anticorupției și birocrației nu le avem. Bulgarii sunt la fel de corupți ca noi și au măcar drumuri mai bune, nu știu de școli și spitale. Dar nu au DNA. Corupția din învățământ și sănătate a fost aproape complet neglijată, că ar fi mică. De fapt este generalizată și în ansamblu sunt cele mai corupte sectoare din societate.

      Reply
  3. Robert

    Nu putem sa zicem decât mersi ca ne-a ocolit scandalul asta, putea sa-se întâmple în România foarte usor. O regula de aur a politicienilor canadieni este sa nu se amestece în lupta interna din State, a doua regula de aur pe care o au este sa fie uniti când negociaza cu americanii.

    Reply
  4. nae girimea

    @Mircea
    “Datorita coruptiei de la noi, nu avem autostrazi, ”
    Hitchins , Romanii 1774-1866 pag 137 : “Schimbul de bunuri era sever limitat de catre reteaua de transport. Negustorii trebuiau sa se bizuie pe propriile mijloace de transport. Domnitorii si consulii au incercat sa imbunatateasca situatia dar n-au putut infrange rezistenta otomana care considera drumurile proaste o bariera natuala in calea invaziilor din Austria si Rusia”
    Si azi Putera Suzerana si Puterile Protectoare ( deci Puterile Garante ) au amenintat cu arestul pe cei ce vor sa faca autostrada Bucuresti -Brasov . Si mai e si faptul ca “americanii “de la Bechtel au dorit neaparat sa faca autostrazi in primul rand doar in Transilvania.
    Deci , dom’Mircea , problema e un pic mai complicata….

    Reply
  5. Sorin Paveliu

    Pe Netflix parca este un documentar despre Trump. La un moment dat, un reporter ii atrage atentia ca legea nu-i permite ceva. Raspunsul aproximativ: “N-au decit sa faca legea dupa mine!” Nu era presedinte ci un om de afaceri care tocmai ce intrase in faliment. Acum face legea! Trump, ca si altii intre timp, in UK etc, si Romania, au descoperit ca morala s-a degradat, ca este doar o ipocrizie revoluta, o fatada, iar daca fatis incalca regulile stiu ca nimeni nu va ridica piatra pentru ca toti fac la fel! In timp vom vedea ca Trump va intra in istorie prin modificarile de comportament politic pe care le-a manifestat si pe care le lasa mostenire SUA si unei pleiade de urmaritori! Coruptia nu este un accident ci o adevarata religie iar cel aflat la putere stie ca, indiferent ce face, va ramane nepedepsit! Nu-l uita tot pe Trump cu a lui “Pot sa impusc pe cineva pe strada si nimeni nu ma va trage la raspundere!”. Asa este.

    Reply
    • Ghita Bizonu'

      Acum peste 100 de ani nu mai stiu cine catre Theodore Rooswelt “Domnule Presedinte este pacat sa stricati o actiune asa frumoasa cu o pata de .. legalitate!”

      Reply
  6. Romeo

    Bun… asa sta treaba….dar ce e de facut pentru noi ca tara…prinsa in aceste jocuri marsave….asa cum am fost mereu de a lungul istoriei. Poate cineva sa dea o solutie? Sa incepem sa facem ceva… aici ma refer la elite nu la omul de rand.

    Reply
  7. Ghita Bizonu'

    Doamna,
    cu tot respectul reamintesc ca va “urmaresc” de la debutul dvoastra in paginile revistei 22. Din “desantul” de tineri “analisti”, in majoritate exUASCRisti, dvoastra sunteti singura care a “confirmat” . Parerea mea subiectiva si mai adaug ca in gnl formarea initiala ne urmareste cam intreaga viata.
    Domana observ ca insistati pe eu, eu si iarasi eu. Este bine ca un om sa aiba pareri personale si sa si le asume , dar totusi ce va face sa credeti ca “avertismentele” dumneavoastra sunt asculate dar si cerute de cei carora li se adreseaza? Vox clamantis in deserto ptr ei sunteti precum Cumpanasu “infruntand” Sistemul care l-a creat, doar o “utila” cf definitiei staliniste si expandabila (eheu ou sont les analistes d’antan?! Dan Pavel cel vestit? Nu ca mi-ar fi dor de el sau de Stelian Tanase). Antica Casandra ce sfarsi tragic alaturi (in cearsafurile) lui Agamemnon avea mai multa crdibilitate decat dvoastra in fata comanditarilor dvoastra….
    Fiindca ma scuzati ..si dvoastra aveti comanditari! (si intelectualii trebuie sa manance, nu?!) Si acestia sunt cei care comdanditeaza si operatiunile antiTrump, care au sprijinit binecuvantatele si norocoasele victoriile electorale ale Obamei, care au stat in spatele victorilor Maidanului kievean si au colorat in oranj harta din jurul Marii Negre. Care au “reciclat” pretioasele invataminte de la Kiev si le-au aplicat in .. ei da ! in SUA!!! Care stabilesc ei cine este ales “democratic” si cine nu .. ca votul unui lumpen din Detroit este progresist si bun caci merge catre Magar insa ceafa arsa de soare apartine sigur unui white trash reactionar ca merge la Elefant! Care au stabilit ca victoria celui Baftos si Binecuvanta este una a cinstei …. dar de unde atatia bani la preacinsitu’ catindat la celor mai saraci si mai discriminati americani?
    Si bineteles ca Biden, viciul Obamei , nu poate fi decat cinstea intrupata si Hunter e un f bun specialist in logistica, mai ceva ca Colin Powell! si Trump unu pe madura votacilor sai – hillbillys, rednecks adica in gnl desi nu e un poor white sigur e un white trash!

    Adevarul este ca ce imi este Tanda ce imi este Manda …. cu diferenta ca Trump e f bogat si are niste gusturi …. de un prost gust desavarsit!

    Insa ce este fabulos (si bienteles ocultat!) este santajul parcticat de viciul preacinstitului Baftos Binecuvantat … care viciu ar fi cerut în 2015 destituirea unui procuror ucrainean ca să-şi protejeze fiul- preacinstitul si preacompetentul Hunter de la Burisma! Deci in 2015?!
    Sa ne amintim – in 2014 Rusia a anexat Crimeea. Asta dupa ce Ianukovici s-a “retras”la Moscova si asta dupa ce Rusia a acordat un imprumut de 15 mld euroi Ucrainiei care, ca de onicei, era in restnta cu plata hidrocarburilor . SI imi mai amintesc ca A Merkle a intrebat inocenta pe Putin daca imprumutul mai este valabil…. Asta pe ruseste insemna “ribeata faceti ce vreti cu malorusii!!” .
    Deci in 2015 ptr vicepresedintele SUA veniturile fiului sau treceau inaintea intereselor stategice ale … SUA!!! Asta chiar ma ingrijoreaza!

    In rest bijnitz at ordinary (mai ales in sens romanesc!) Nil novum se pare ca zona asta (Romania, ucraina) repeta povestile Americii Latine (va recomand excelentele carti scrise de Eduardo Galeano*) ce imi este Guatemala sau Romania ori Ucraina ?!! Diferenta ar fi ca la noi nu cresc banane …

    *Stiu! Comunist! Insa in RSR am invatat sa ma servesc de orice frantura de informatie si sa tin cont de idosincraiile politice ale autorului …

    Reply
  8. Gobbel

    Stimata Dna Pipidi , numai ” trambitati ” ca in lupta anticoruptie ne puteam ” descurca ” singuri !!! Niciodata !!! nu faceti decat sa intariti tot mai mult parerea a o parte din romani care tot mai cred ca suntem o tara vanduta UE sau Americii , ca biata noastra ” tarisoara ” s- ar descurca singura in politica si securitatea daca nu s – ar amesteca imperialistii !!!! Stiti bine ca nu se poate ! Tot va dati exemplu personal ca sunteti informata , va laudati singura succesul cartilor si publicatiilor Dv !!! Lasati pe altii !!!

    Reply
  9. Sorin Muncaciu

    Doamna Pippidi , ss dori sa știu in virtutea căror precepte morale , dumneavoastră și sotrosistii de serviciu ați început sa Jucați rolul lui Dumnezeu sa “ răspundeți cererilor occidentale “ de a reforma justitia românească ! Stim foarte bine ideile lui Soros expuse in “ Countering The state Capture” , era vorba de uzurparea ordinii de drept in fostele state comuniste, niște aberatii care nu au nimic in comun cu democratia .Dar, tupeul ONG-stilor de a influența pe Basescu in a face o poliție politica, in România , a avut ca urmare , distrugerea unor vieți a victimelor injustiției a călăilor tip Kovesi ! In opinia mea , cei care incita și cei care au executat asemenea enormități diabolice au loc in aceiași boxa, intr-nu class action lawsuit , conform Principiilor de la Nuremberg , poliția politica este o crima împotriva umanității. Faptul ca acum va recunoașteți vina ,in aceasta mascarada a justiției occidentale, din punct de vedere moral, nu va disculpa in niciun fel!

    Reply
  10. ionas

    Ucraina a adus o inovatie interesanta , tribunale speciale pentru fapte de coruptie ( pentru celeritate) nu doar parchete DNA ca in Romania- nu stiu cum stau cu termenele de prescriptie si cu termenele de judecata in raport cu noi.

    La noi CCR a limitat in mod firesc f mult amestecul SRI, care dateaza din vremea Basescu, in functionarea DNA si a completelot de judecata.
    DNA , de una simgura ( fara SRI) de abia acum incepe sa dobindeasca abilitatea profesionala pentru tipul asta de infractiuni. Este limitata de procedura foarte favorabila invinuitilor si inculpatilor.

    Ca serviciile secrete, cu continutul lor tenebros, incep sa faca parte din problema persistentei coruptiei si nu rezolvarea ei e un lucru normal in tarile debile politic si economic in care aceasta molima este endemica- va mai dura citiva zeci de ani. Sa nu ne fie mila de niciun corupt fie Biden jr, Dragnea sau poateTrump ( dupa terminarea mandatului cercetate- R. Mueller)

    Reply
  11. laur22

    “Bine ar fi ca ….., care se poartă adesea ca niște cliente, nu ca niște prietene cu discernământ, să învețe niște lecții de aici.”

    “If it walk like duck and it quack like a duck then it’s duck” proverb american.

    Daca se poarta nu adesea ci intotdeauna ca niste clintzi politci a caror exisentza depinde exclusiv de bunavointza patronilor lor , carora nu indrazbesc niciodata sa le zica nu, atunci nu sunt pritenei ci “clientzi”

    Diferentza se vede in numarul de datzi in care au indraznit sa le spuna acestora public shi consecvent nu, sau daca preferi vorba lui Lascar Catargiu “aiasta nu se face”.

    Nu au zis niciodata nu, la variile ukazuri venite de la imparatzie ?
    Ei atunci nu sunt prieteni ci doar niste clientzi parlizi.
    Shi merita sa fie judecatzi ca atare.

    Reply
  12. marius ursache

    Eu inteleg din numeroasele dumneavoastra articole ca anticoruptia e rea si coruptia e buna. Restul sunt nuante, fleacuri si perdele de fum prin care faceti ca ideea asta simpla sa para altceva, eventual o lupta a principiilor inalte.

    Reply
  13. CMC

    Din pacate prezentul (si viitorul) este (va continua sa fie) o lume a serviciilor, care au ales sa conduca in propriul interes, folosind anticoruptia (aplicata doar altora, nu lor), din pacate, vanzand interesele economice nationale unor puteri straine.
    De aici apare justitia selectiva….
    Colaborator al serviciilor, Petrov-Basescu a inteles foarte repede cum e cu anticoruptia selectiva si a folosit-o ca sa-si castige mandatele. Mai tineti minte sloganul “La tzepe”, care s-a transformat ulterior in cel mai organizat jaf national in favoarea partidului, a famigliei, a sekuristilor si a amantei.
    In rest, jaful Romaniei este pus la cale si nu cred ca mai poate fi oprit. Sekuristii straini au cumparat masa critica a corespondentilor de la noi.
    Pe drumul asta ne indreptam spre o diktatura sekurista in care trebuie distrusi toti cei care mai incearca sa arate asta. Ma tem pentru viitorul unora precum Dana Garbovan, partea buna din CSM, partea corecta din CCR si ICCJ.
    Dupa cucerirea puterii, urmatorii pasi sunt anihilarea opozitiei si falsificarea istoriei. Sekuristii au toate instrumentele pentru asta…

    Reply
  14. Luca

    @ Bizonule, esti preaaaa lung. Pe scurt, daca dna profesor Pippidi nu ar fi un expert international cu publicatii citate de toata lumea in coruptie si cu consultantele descrise aici la cel mai inalt nivel nu ar avea accesul si cunostintele pe baza carora asemenea articole nu sunt banale sau la mana a doua, ci ne introduc si pe noi direct in miezul problemei. Cum ar putea sa le scrie daca nu ar fi cine ar fi si nu ar face referire la circumstante? Cu Casandra, e nostim ca unii de pe aici cred ca e o referinta auto-flatanta. De fapt e una tragica, pe care nu as vrea sa o mai aud. Sper dnei Pippidi sa ii mearga mai bine decat Casandrei si astia pe care ii sfatuieste sa se prinda mai repede. Nu de alta, dar de bine ce ne-am bucurat ca ajungem in Occident vad ca Occidentul se cam duce dracului, si nu din vina noastra.

    Reply
  15. CMC

    Mai e ceva cinstit in Romania?

    “A avut loc o ciudată tragere la sorți. …. La tragerea la sorți, din 14, cine credeți că a fost marele norocos? Însuși Klaus Iohannis. Iar ceea ce urmează va fi spectacolul scheletelor scoase din dulap. Rând pe rând.

    Își poate cineva, cu mintea întreagă, imagina că ne-am pricopsit cu un președinte atât de norocos cum este Klaus Iohannis? Care sunt șansele ca dintre 14 persoane trase la sorți, taman președintele în exercițiu, cel mai susținut personaj de către serviciile secrete române și străine – sau invers – să tragă lozul cel mare și să devină primul înscris pe buletinul de vot? Să sară, cum s-ar spune, în ochii alegătorilor. În timp ce principalii săi doi contracandidați să iasă a tragerea la sorți pe locurile 3, Dan Barna, și 6, Viorica Dăncilă. Norocul unuia e ghinionul altora.

    Dacă au fost falsificate listele de susținători a candidațior prezidențiali, dacă a fost falsificată tragerea la sorți, nu cumva, Doamne ferește, vor fi falsificate din nou și alegerile? Este o întrebare de bun simț. La care e bine să așteptăm un răspuns de la servicul secret STS. Specializat în alegeri de tot felul.

    Vor ieși într-un veritabil și grotesc spectacol scheletele candidaților din dulapurile în care au fost ascunse.”

    Reply
  16. Daniela Nicolescu

    da, dom’le! d;aia nu avem autostrazi!! Bechtel fiind prima corupta de la noi “datorita” careia nu avem nici autostrada, am platit si niste miliarde!

    Reply
  17. OvidiuB

    Faceti o greseala elementara, cand vine vorba de perspectiva americana. Spuneti ca e totuna ce-au facut Biden si Trump – in sensul ca s-au amestecat in anticoruptia din Ucraina. Diferenta e ca Trump a facut-o ca sa-si ingroape un adversar politic – ceea ce e mult mai rau chiar si decat ipoteza in care Biden a intervenit pentru a-si salva fiul. In rest, pentru americani chiar nu-i totuna daca se amesteca, cu “mijloace specifice”, in anticoruptiile din tot felul de tari cu probleme (dar de importanta relativ redusa pentru americani), sau daca o fac pentru a-si regla propriile lor lupte politice interne (adica ce face Trump).

    Reply
    • Nicolae C.

      Cum sa fie domle mai rau? Iar începe prostia din campania la prima alegere, când era mai rau ca unu o vorbit urât despre femei decât ca altul le-o chiar tras-o si a mai si mintit sub juramânt despre asta.

      Adica e mai gresit sa descrii un furt decât sa îl comiti. Bravo.

      Reply
  18. Laura G

    Ucraina de azi e Libanul din 1980s. Minus bancile si prosperiatea relativa din 1960s.

    Adica o tara structral fragmentata, in care toate puterile regionale (si globale) intervin fara absolut nici un fel de norme sau retineri, si experimenteaza noi strategii geopolitice intr-o veselie.

    Ce nu inteleg eu e de ce Romania e atat de entuziasta sa aiba un nou Liban la granitele ei …. (adica inteleg, pentru ca elita de politica externa nu poate mai mult, dar tot dezastru este …)

    Reply
    • JK

      Pentru că la punctele de contact dintre roțile dințate mari se pune vaselină. Că dacă nu se pune, se încing și ies scântei. Încă vreun an și o să spuneți că România e Ucraina anilor 2019, dar fără găștile de motocicliști patrioți și cu interlopi în locul armatei. Închipuiți-vă o Românie cu 400 000 de disponibilizați de la stat (aferim Câțu-bey!) pe fond de criză europeană sau mondială și sector privat leșinat. Vă dă vreo Elveție a Orientului?

      Reply
  19. Gabriel Radeanu

    Este pentru prima oara cand am mari dificultati sa va inteleg punctul de vedere,doamna Alina Mungiu-Pippidi…si nu doar din cauza figurii de stil cu arma!Eu cred ca este vorba de coruptie de nivelul doi,un fel de anticoruptie a anticoruptiei,care ,la fel cum negarea negatiei are rezultat logic da-ul,adica anticoruptie la patrat nu poate insemna decat coruptie sau datorita nivelului personajelor implicate….POLITIE POLITiCA.Asta a facut Trump …doamna…politie politica,sau ce se intampla in Romania de la Nastase incoace…inlaturarea adversarilor politici cu ajutorul justitiei!Culpabilitatile si necesitatea Justitiei nu mai au nicio relevanta atunci cand le politizam…asta este principala slabiciune a anticoruptiei…este o atitidune politica,care transforma democratia in dicatatura discretionara si inflexibila a legilor!

    Reply
  20. Nelu Stiuca

    CORUPTIA ESTE O HIPERA PE CARE O POTI INTERPRETA CUM VREI. E UN SUBIECT FABULOS MAI ALES PENTRU POLITRUCII DIN ROMANICA DEOARECE EI SUNT ACTORII PRINCIPALI ,iar justitiarii ii aplauda sau nu.

    Reply
  21. CMC

    Cum intervin serviciile din statele membre in configurarea conducerii UE…
    In functie de intresele celor care stapanesc serviciile apar (uneori peste noapte) acuzatii noi. Si asta chiar in tarile care se dau apostoli ai anticoruptiei. Daca nu merge cu un dosar, se scoate alt dosar.
    Bine, individul o fi chiar corupt. Dar cineva din umbra stabileste cum se “manageriaza” lupta anticoruptie.
    Cam tot asa ca si in cazul Petrov. Ce abia acum, si intamplator, au aparut dovezile de colaborator? Asa a fost “manageriat” dosarul lui Petrov…

    “Ministrul belgian de Externe, Didier Reynders, care este de asemenea și propunerea Belgiei pentru funcția de comisar european, a fost vizat marți de noi acuzații de corupție, la scurt timp după ce procurorii au renunțat la o anchetă privind spălarea de bani, relatează Reuters.
    Noile acuzații, înaintate săptămâna aceasta de un fost agent de informații, Nicolas Ullens, ar putea reprezenta un obstacol în candidatura lui Reynders pentru funcția de comisar european.
    Oficialul belgian este acuzat că a încercat să mușamalizeze o investigație privind plăți ilegale și care are în vedere afaceri cu Libia, Kazahstan şi Republica Democrată Congo.”

    Reply
  22. icarie

    Citesc cu interziere textul asta, dar vreau sa spun ca e mai lucid decat multe articole pe aceasta tema (de la noi sau din afara). Democratii americani ating culmile ipocriziei (si ale amagirii de sine) cand deplang ‘interventia straina’ in democratia americana, nebagand de seama ca democratia lor e deja mult mai viciata de influenta banilor in politica, si ca politica externa americana e o serie nesfarsita de interventii in democratiile altor tari — interventii care nici macar nu sunt de succes, lasand la o parte faptul ca sunt imorale.

    O ipocrizie paralela exista in Romania: dreapta anti-PSD prizeaza cu nesat interventiile occidentale in politica noastra pentru ca ofera o strategie simpla de a se defini drept ‘buni’ / ‘anti-corupti’. Deci primim cu bucurie sfaturi despre economie si justitie, atata timp cat se armonizeaza cu propriile credinte si prejudecati. In astfel de privinte, suntem toti ‘occidentali’. Dar sa nu vina occidentalii sa ne spuna ca avem probleme cu *discriminarea* sau cu *inegalitatile sociale*! Asfel de sfaturi vin dinspre alt occident — cel care se dezintegreaza pentru ca si-a pierdut valorile.

    PS: Ca de obicei, ma mir ca dna AMP mai simte nevoia de a-si declara atat de explicit expertiza si succesele profesionale, de ca si cum asta i-ar intari argumentul … (cei care pretuiesc expertiza, stiu sa citeasca printre randuri, iar cei care n-o pretuiesc, o s-o ignore oricum). In fine, expertiza e apreciata.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *