Romania Curată

Am primit amendă pentru lipsa formularului digital de intrare în România. Cum procedez?

Nu puțini sunt cetățenii care, odată cu implementarea formularului PLF – formularul digital de intrare în România, au primit acasă amenzi de 2000-3000 de lei pentru încălcarea obligației de completare electronică a acestuia, deși, de bună-credință, aceștia l-au completat în intervalul de 24 de ore dinaintea sosirii sau după intrarea pe teritoriul României. Deși Guvernul încearcă acum să cârpească soluții din mers, mulți români își primesc acum prin poștă amenzile, cu 2-3 săptămâni întârziere, pentru presupuse fapte care au avut loc la finalul lui decembrie sau începutul lui ianuarie.

Cum este posibil să fii amendat, deși tu ai completat formularul? Simplu. Sistemul informatic gestionat de Serviciul de Telecomunicații Speciale a dat eroare și, pur și simplu, a pierdut mii de astfel de formulare, care apar ca și cum nu au existat.

Te afli în această situație? Deși mulți parlamentari se laudă cu proiecte de lege pentru anularea amenzilor, paza bună trece primejdia rea. Astfel, România Curată vine în ajutorul tău cu 5 pași simpli pentru a contesta amenda în instanță, alături de un model de plângere, pe care tu nu trebuie decât să o completezi în spațiile libere și să să o depui la judecătorie.

 1. Stabilește judecătoria competentă. Conform legii, trebuie să depui contestația la judecătoria „în a cărei circumscripții s-a săvârșit fapta”. Spre exemplu, dacă tu ai intrat în țară pe la Aeroportul Otopeni trebuie să depui contestația la Judecătoria Buftea. Nu contează unde ai domiciliul. Ca să fii sigur, verifică aici, pe site-ul Ministerului Justiției.
 2. Descarcă modelul de contestație de aici și completează spațiile libere. La final, asigură-te că ai șters toate informațiile din paranteze și nu mai ai niciun spațiu liber necompletat.
 3. Plătește taxa judiciară timbru în cuantum de 20 de lei. Taxa se plătește în beneficiul unității-administrativ teritoriale unde îți ai domiciliul și poate fi achitată și prin virament bancar sau la poștă.
 4. Pregătește anexele – documente doveditoare că ai completat formularul PLF în realitate (de exemplu, copia în format PDF a acestuia), copie după actul de identitate, plicul pe care l-ai primit prin poștă (pentru a dovedi data comunicării și faptul că ești în termen), precum și dovada achitării taxei de timbru.
 5. Depune cererea de chemare în judecată la registratura instanței sau prin poștă (folosește portalul indicat la pct. 1 pentru a afla adresa instanței).

Atenție. Contestație se poate depune în 15 zile de când ți-a fost comunicată amenda, pe care le calculezi începând cu a doua zi de când ai primit plicul. Dacă termenul se împlinește în weekend, se prelungește până în prima zi lucrătoare. De asemenea, se ia în calcul data poștei – astfel, este totul conform dacă tu depui la poștă contestația în ultima zi a termenului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Am primit amendă pentru lipsa formularului digital de intrare în România. Cum procedez?

 1. Adrian

  (Off-topic) 1. Situl portal.just.ro e în lucru de vreo jumatate de an. Poate-i util (sau nu) un interviu pe subiect cu tov. Predoiu-coduri neconstituționale. Să explice și unde-i baza de date cu procese mai vechi, de-acum șapte-opt-zece ani.

  2. Am primit pe parbriz fițuică de la pol locală c-aș fi parcat pe trecere de pietoni sau în apropiere (art. 142 lit e) în condițiile în care nu există așa ceva pe-o rază de 150 m de locul presupusei contravenții. La tel, dep juridic al pol locale, mi s-a confirmat încadrarea (trecere de pietoni), mi s-a cerut nr de tel pentru a primi info cu lămurirea situației. Nu m-a mai sunat nimeni. Dacă totuși vor trimite mai departe „constatarea” poliției rutiere, va trebui să contest acolo, dată fiind suspiciunea că nu tratez cum se cuvine pietonii, în condițiile în care, în realitate, fapta nu există …

  Reply
 2. Nana

  (4) Prin derogare de la prevederile art. 32 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se depune la judecătoria în a cărei circumscripție își are sediul direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București emitentă a procesului-verbal.”

  Deci daca v-a amendat DSP Bucuresti, se contesta la Judecatoria sectorului 2!

  Reply
 3. ??????

  & Bă „specialiști de drept”, ,,moștenirea comunistă”, ca orice „moștenire”, urmează regimul juridic stabilit de cei care au realizat-o în condițiile în care s-au aprobat și realizat acele bunuri și în condițiile de administrare stabilite de cei ce au realizat bunurile, ? Nu sunt îndeplinite condițiile stabilite de cei care au lăstat ,,moștenirea comunistă” , nu puteți beneficia în mod legal de bunuri, ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *