Romania Curată

Alina Mungiu Pippidi: Protestatarii din Piața Victoriei sunt bine intenționați, însă duc lipsă mare de informații

Alina Mungiu-Pippidi a declarat, pentru B1 TV, că protestatarii din Piața Victoriei sunt bine intenționați, însă duc lipsă mare de informații. Politologul crede că, în loc să manifesteze împotriva legilor Justiției, acești oameni ar trebui să ceară mai mulți bani pentru Educație și Sănătate, scrie Stiri pe Surse.

În plus, Pippidi a declarat că acești manifestanți ai luptei pentru Justiție au ajuns „toți ziariștii mercenari de la Roșia Montană”, care ar trebui ei înșiși să fie în pușcărie, nu să ceară trimiterea altora după gratii.

”Oamenii care ies în stradă și strigă contra Curții Constituționale nu sunt preocupați că azi a crescut cu 13% bugetul la servicii, într-o țară care are nevoie disperată de investiții în educație și în sănătate. Nimeni nu a adăugat o pancartă la manifestații, în care să spună ce se spunea la manifestațiile de la Roșia Montană, care erau integral civile și nepartinice. Acolo era un mic afiș care spunea: SRI, mai lasă-ne și nouă niște bani de Educație!. N-am văzut acest afiș anul ăsta.

Eu îi bănuiesc pe oamenii ăștia că sunt extraordinar de puțin informați, că sunt chiar mai puțin informați decât eram noi acum 27 de ani, în Piața Universității. Iar niște oameni care nu știu ei ce e un stat de drept, care încep prin a lupta cu Curtea Constituțională, care este unicul arbitru care mai poate să țină echilibrul între cele două puteri… Iar dacă manifestanții sunt atât de ignoranți, încât ei cred că acest arbitru trebuie eliminat, că așa le-a spus cei doi-trei scriitori din servicii pe care-i citesc ei pe Facebook, că în rest nu citesc nimic altceva…

În fruntea manifestațiilor și luptei pentru Justiție sunt toți ziariștii mercenari de la Roșia Montană, toți ăia care au fost în expediția din Noua Zeelandă, toți ăia care s-au dovedit că luau bani, toți ăia care într-o țară normală ar fi ei la pușcărie, nu să ceară ei să fie alții la pușcărie. Cum au putut să se infiltreze după atâtea luni? Pentru că lumea nu a știut cine sunt, dar ei sunt notorii. Lumea nu e suficient de informată”, a declarat Alina Mungiu Pippidi, pentru B1 TV.

Pippidi a mai afirmat că este foarte bine că românii protestează, dar trebuie să fie și informați, deoarece prima datorie civică este aceea de a fi informat.

Citește și: Traian Băsescu spune că Sebastian Ghiţă a fost redus la tăcere: Ce i s-a întâmplat fostului deputat PSD

Politologul a mai spus despre protestatarii din Piața Victoriei că sunt foarte bine intenționați, dar ”nu trăiesc decât pe Facebook, iar pe Facebook nu sunt cărțile esențiale despre statul de drept și democrație”.

”Sunt convinsă că sunt oameni bine intenționați. Mulțumesc tuturor celor care ies în stradă și riscă amenzi ca să apere independența Justiției, dar nu strică jumătate din timpul ăsta să și citească un pic, să afle cine e de fapt prietenul independenței Justiției și cine s-ar putea dovedi cel mai periculos dușman”, a mai punctat Pippidi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

23 thoughts on “Alina Mungiu Pippidi: Protestatarii din Piața Victoriei sunt bine intenționați, însă duc lipsă mare de informații

 1. MAREAN

  Aparitia domnului Serban Nicolae in politica romaneasca este semnalata ca simplu sofer al puscariasului Catalin Voicu, pupilul lui Viorica Rebenciuc, acesta la randul lui intrat in politica, pe filiera PDSR Bacau. Domnul Catalin Voicu, cu o biografie legata de domnul Viorica R., a devenit mare in SPP Iliescu, dupa care s-a retras putin sa mediteze la conditia umana dincolo de gratii. Domnul Serban Nicolae, omul cu fruntea ingusta, neuroni putini si pumnii tari, n-a putut intra intr-o facultate de drept. A facut-o in ceea ce se numeste particulara americana, care nu are nimic de a face cu dreptul american. Acum el are o misiune. Sa distruga dreptul romanesc. Si o face cu osardie. Pe noi nu ne ingrijoreaza vocabularul respectivei creaturi. Mai mult nu poate. Ne ingrijoreaza insa canalul prin care s-a aventurat in politica: E vorba de actualul PSD, fosta latura KGB-ista a PCR, fost FSN, mai apoi PDSR. Aici are vadul cei fara de inima, minte si tradatori. Se produce creatura in Parlamentul Romaniei deocamdata asa cum doreste. Sau cum este programat. Dar cand va veni limpezirea scenei politice? Noi nu ii dorim decat locul pe care il merita dupa raul pe care l-a facut Romaniei. Asa sa-l pedepseasca Dumnezeu!

  Reply
  • Tom

   Dacă cineva pretinde că ceea ce se întâmplă cu legile justiției acum este una dintre cele mai mari diversiuni postdecembriste și îndreptate împotriva României, e luat de nebun!
   Însă, ținerea pe loc și departe de Europa a României în chiar aceste momente este extrem de importantă pentru cei ce vor să ia iar România sub obroc! Aceste luni și acești ani în care PSD-ul, sub alibiul apărării unui jegos penal, face jocul antieuropenilor și antiromânilor sunt capitali pentru viitor. Să sperăm că răul la care lucrează cu atâta sârg și fără rușine (pentru că au asigurări, probabil, că nu li se va întâmpla nimic în caz de victorie a lor și dezastru al nostru) va putea fi reparat. La fel și zăpăceala din sistemul fiscal: frână pusă legării de Vestul european! Și dacă ajungem la președinția CE în 2019 cu ei la guvernare vor face încă o dată rău României și numai !!!
   Unelte ale răului, asistați de o opoziție impotentă!
   Ne învârtim în jurul lor cu manifestații rare și inconsistente, îi tratați politicos și serios prin tot felul de analize și acrobații jurnalistice, îi comentăm pe-aici și pe-aiurea în fel și chip, și nimănui nu-i dă prin cap să analizeze situația geopolitică prezentă a României și să sublinieze pericolul pe care ei îl reprezintă. Poate președintele, împreună cu serviciile (ROMÂNEȘTI?) pot face ceva. De bun simț ar fi un CSAT urmat de măsuri și-o ofensivă diplomatică pentru căutare de sprijin (dar nu la Beijing, ca Orban!).

   Reply
  • Dumitru

   „actualul PSD, fosta latura KGB-ista a PCR, fost FSN, mai apoi PDSR” Ce sa mai spun atunci de PNL, care e fostul PDL, adica fostul FSN (ei au pastrat numele). Deci, dupa logica Dvs. PNL-ul e tot „fosta latura KGB-ista a PCR”.

   Intrebarea ar fi : oare chiar nu stiati asta, sau mesajul Dvs. e manipulare ?

   Reply
 2. taunul77

  Nu impotriva CCR ca si institutie se scandeaza in Piata Victoriei. Ci impotriva politrucilor alunecosi, gen Dorneanu, Morar, Enache etc., care in prezent o populeaza. In Piata Victoriei, totusi, nu vin la proteste ciracii lui Dogaru. Care vroia desfiintarea CCR.
  In acest moment prioritatile sunt altele. Deocamdata prioritara e lupta contra subordonarii Justitiei de catre politicieni. Dupa aceea se va manifesta si pentru alte chestiuni. Toate la timpul lor

  Reply
  • Dumitru

   „Nu impotriva CCR ca si institutie se scandeaza in Piata Victoriei.” Deci pentru Dvs. ar fi OK daca in CCR ar fi clone ale lui Kovesi. Dar „politrucii alunecosi” nu sunt OK, chiar daca au ajuns acolo asa cum prevad constitutia si legile. In mare, argumentul Dvs. este cel al adversarilor statului de drept si ai democratiei de-a lungul istoriei – faptul ca regulile trebuie respectate chiar cand nu ne convine cine-a ajuns la putere. Poate chiar e o persoana nasoala, dar ce sa vezi : astea sunt legile, asta e sistemul, si asta au votat oamenii.

   Reply
   • taunul77

    Votul oamenilor nu da nimanui puteri discretionare. Nu are nimeni caderea sa schimbe legile dupa bunul plac doar pentru ca a castigat niste alegeri. In CCR nu trebuie sa ajunga clonele nimanui. Ci persoane cu cariera juridica de exceptie. Care nu au fost membri de partid. Nu ma poate nimeni convinge ca un ins care e votat judecator CCR de pe bancile parlamentului se transforma, precum calul lui Fat-Frumos care se da de trei ori peste cap, in judecator constitutional impartial.

    Reply
    • Dumitru

     „In CCR nu trebuie sa ajunga clonele nimanui. Ci persoane cu cariera juridica de exceptie.” Asa ati hotarat Dvs. ? Pentru ca ultima oara cand am citit constitutia si legile am vazut alte reguli, care nu vorbesc nici de clonaj, si nici de „cariere de exceptie”. Regulile sunt clar scrise… Apoi, sunt de acord ca numirile trebuie facute cu bun simt (common sense, in engleza) dar ce sa vezi : bunul simt al Dvs. nu pare sa fie acelasi cu al meu. Si atunci primeaza regulile scrise in Constitutie si legile organice, ca in orice stat democratic. Si n-am absolut nici un chef sa las o minoritate sa-mi fixeze viitorul impotriva oricaror reguli democratice, ca pe vremea comunistilor…

     Reply
     • taunul77

      De clonaj ai vorbit dumitale prima data. Nu am facut decat sa dau o replica. Iar Constitutia (art. 142-143) chiar prevede in mare parte cele sustinute de mine. Doar ca nu interzice parlamentarilor sa fie imediat numiti. Ceea ce la o eventuala revizuire se poate remedia.
      Dumitale, in sine constitui o majoritate?

 3. AVE

  Un pic cam ciudata afirmatia.
  Ca orice democratie exista un compromis la ceea ce se obtine fata de ceea ce se doreste si apoi independenta justitiei se realizeaza tot in parlament; din pacate parlamentul este acaparat de o mafie (iar termenul aici este chiar justificat pt. ca tot ce face PSD seamana pur si simplu cu ce face un clan si nu cu un oriiect de tara oricare ar fi acela) iar CCR este parazitat.
  Orice initiativa care sa creasca calitatea actului justitiei este anulata iar elementele care se prefigureaza nu fac decat sa debranseze actul administrativ de la orice control.
  Si da – ingerintele nejustificate SRI (ca unele sunt justificate) se pot elimina TOT in PARLAMENT, dar care …. vezi mai sus.
  Asa ca in acest moment trebuie, macar, realizat un for legislativ corect; dupa – vedem atunci.

  Reply
 4. Alinamp

  O sura de euro cui gaseste in emIsiune cand amspus eu ca ” in loc sa protesteze pt legile justitiei, mai bine ar cere bani pt educatie ai sanateteascultati interviul, ca nu poti avea incredere in rezumate din presa…

  Reply
 5. Cami

  Stimata Doamna Mungiu,

  Eu chiar nu ii cunosc pe acesti mercenari, nu mai bine ni-i spuneti dvs cu nume si prenume? Asa numai cu aluzii pare un fel de razboi intre initiati. In ce? Noi (naivii si neinformatii) nu prea intelegem.

  Reply
 6. Marcos

  Bine, haideti sa cerem bugete mai mari pentru Educatie si Sanatate. Justitia, duca-se pe pustii, nu e importanta. Vedem 10% din PIB alocat pentru Educatie. Minunea minunilor, a doua zi toate scolile din Romania cumpara creta (sa zicem, poate fi orice, de la calculatoare la mobilier). Pretul, un pic cam mare: 1000 RON cutia (nu, nu vagonul!) de creta. Nu e o simpla ipoteza, ne amintim ce s-a intimplat prin anii 2000 cu modernizarea, informatizarea, licentele etc. In fond, bugetul de asta este facut – pentru baietii destepti, ca sa manince si gura lor ceva. Si tot asa, traiasca investitiile esentiale pentru societate – stim cu totii ca viitorul sta in borduri, panselute, echipe de fotbal sponsorizate de primarii etc.

  Reply
 7. Dumitru

  A propos de independenta justitiei. Tocmai au incercat si in Franta sa faca magistratii circ cu „independenta justitiei”, dar curtea constitutionala franceza (conseil constitutionnel) le-a taiat-o scurt, spunandu-le ca (traduc) „subordonarea magistratilor din parchet fata de ministrul justitiei, care ii numeste si ii sanctioneaza, nu afecteaza independenta magistratilor sau separarea puterilor”. Articol in jurnalul de dreapta Le Figaro : http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2017/12/08/97001-20171208FILWWW00086-la-subordination-du-parquet-a-l-executif-conforme-a-la-constitution.php

  Reply
  • Rick

   Da, dar în Franța:
   1) magistrații își fac datoria față de lege și stat,
   2) politicul nu intră chiar până jos,
   3) șansele ca Bernard Tapie sau Zinedine Zidane să ajungă miniștri ai justiției sunt foarte, foarte mici.
   4) separarea puterilor e de menținut și apărat, pe când în RO e de construit.

   N-o fi raiul democrației în Franța, dar au niște cărări bătătorite în timp, pe care merg oameni care rezistă (încă) destul de bine tentației de a o lua pe arătură. Comparativ, la noi, chemarea arăturii este irezistibilă, ca pentru ogarii flămânzi. Pentru francezi, funcționarea corectă și necoruptă a corpului administrativ și foncționarial, în general, este una dintre marile bogății ale țării, mai mari decât toți ficații adunați de la toată rățărimea și gâștimea franțuzească. Se cheamă infrastructură instituțională și se construiește încet.

   Reply
   • Dumitru

    Si, bineinteles, sa permiti procurorilor sa controleze fara nici un control actul de justitie este foarte sanatos ca sa dezvolti un stat de drept si democratic. Sau nu ? Nu de alta, dar mai mult procurorii isi baga picioarele in procesul legislativ, decat parlamentarii in cel judecatoresc…

    Reply
  • Mark

   În Franța există judecătorul de instrucție care poate conduce ancheta și ăștia sunt total independenți

   Reply
 8. ionas

  Cine sunt ziaristii mercenari care au fost in expeditia in New Zealand pe banii companiei de la Rosia Montana ?

  Reply
 9. gabriel radeanu

  Protestatarii din Piata Victoriei sunt victimele unui sindrom social pe care l-am putea numi „fetita cu chibriturile”.In conformitate cu povestea,iluzia colectiva se bazeaza pe teoria,care la prima vedere ar putea fi consideranta evidenta, ca actiunea lor va schimba Romania intr-un loc mai bun.Insa suportul si mijloacele sunt departe de a indeplini conditiile,pentru ca intr-o democratie activa orice schimbare este posibila numai prin negociere cu societatea,politic adica.Exista un preambul de predestinare lugubra a aventurii „fetitei”noastre.Ideea de scanteie care aprinde chibritul ,izvoraste dintr-o oribila tragedie reala, datorata unui incendiu „colectiv”,cutia cu chibrituri a Pandorei a fost deschisa si oferita in mod iresponsabil de un fost prim ministru,si uite asa am intrat intr-un univers social tehnocratico-fantastic.La fel ca in poveste,miscarea va muri pentru ca isi arde propriul suport.

  Reply
 10. Kross

  Foarte ciudata este opinia unora precum ca vom ajunge din nou sub papucul Moscovei.Fratilor !Vom ajunge acolo doar daca vor Romanii si doar daca marile puteri ne cedeaza in urma unor negocieri la care noi nu luam parte.Credeti-ma ca Romanii nu vor si nu vor vrea cu Rusii.La fel trebuie sa tinem cont ca daca PNL-ul cu PMP-ul se vor confunda cu demonstrantii,atunci o mare masa de Romani nu vor simpatiza cu aceasta minoritate .USR-ul face o eroare uriasa daca se aliaza cu ei si nu vor face decit sa piarda atit pe termen scurt dar si pe termen lung.Avem nevoie de un partid de tineri ca alternative.Dar un partid care sa nu fie radical cu o patura sociala.

  Reply
  • de Loss

   Marile puteri pot ceda România Rusiei și dacă mergem toți și luăm parte la negocieri. Cu flinte, furci, topoare etc. Deja cu PNL-ul și PMP-ul nu simpatizează marea masă de români și asta matematic: cel puțin jumătate sunt cu PSD-ul.
   Și eu zic că ne trebuie un partid de tineri. Pentru ei vom ieși în stradă, vom sta în stradă, iar pe la 11 noaptea, când se va lăsa frigul și Jandarmeria va termina de filmat și fotografiat pe toți, ne vom întoarce acasă să vedem câte like-uri are pancarta noastră. Nu numai că avem nevoie de un partid de tineri, dar ne trebuie vreo jumate de țară de tineri care să muncească și să ne plătească pensiile. Deja vreun milion de chinezi învață românește, iar Antena3 îl trimite la specializare pe Mircea Badea (unde-a mers japoneza, merge și chineza!).

   Reply
 11. U.R.

  Aici aveți o mostră de lovitură de copită de la un domn care e invitat-abonat la România 9 să inducă anumite idei în public. Și care cere fie demararea exploatării la Roșia Montană, fie referendum pentru re-instaurarea monarhiei (în mintea lui suntem același popor ca cel din 1947) și ridicarea mingii la fileul Dudei, precum și alte fantezii pe care le au formatorii de opinie, deși în cazul lui eticheta de vector se potrivește mai bine:

  http://www.catavencii.ro/editorial/dare-de-seama-despre-orbi/

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *