Adrian Popescu

Alina Mungiu-Pippidi: Iohannis și-a demobilizat tabăra. Dacă PSD continuă să împingă modificările la Codul Penal, înseamnă că nu a avut loc nicio negociere

Președintele Klaus Iohannis a acceptat oferta PSD, cel care deține majoritatea în legislativ alături de ALDE,  și  a desemnat-o pe Viorica Dăncilă pentru a prelua frâiele Guvernului. Anunțul președintelui a fost scurt, la obiect și încadrat în limitele Constituției. Ce se ascunde, însă, în spatele mesajului transmis de la Palatul Cotroceni ne-a explicat politologul Alina Mungiu-Pippidi, într-un interviu pentru Q Magazine.

Iohannis a demobilizat lumea în seara asta prin acest comunicat fără niciun fel de condiții, care a fost scurt, perfect constituțional, dar și-a demobilizat tabăra lui. Trebuia să se formuleze mai limpede ce așteptări sunt de la PSD pentru că îi mai lăsăm încă o dată să formeze guvernul. Nu avea preşedintele de ce să spună să stăm fără guvern, ceea ce devenea o problemă internaţională, pentru că nu guvernul e de vină, ci majoritatea parlamentară. Cum acest guvern va fi votat în Parlament, cred că preşedintele putea să formuleze nişte condiţii, simbolic, moral şi să strângă opinia publică de partea lui. Practic, preşedintele a pus mai presus interesul ţării faţă de interesele de partid.

Modificarea codurilor penale este subiectul cel mai spions care stă pe masa Parlamentului. Legile Justiției, dar și modificarea legii ANI sunt alte chestiuni care trenează în legislativ. Președintele, însă, nu a suflat nicio vorbă despre ele.

PSD, după povestea cu ordonanţa 13, a aruncat cartoful fierbinte şi lucrurile controversate în Parlament. Guvernul nu are nicio legătură cu modificările la legea ANI, care este un proiect al lui Florin Iordache. La fel, modificările la Codul Penal nu vin de la Guvern. Sunt pornite în Parlament. Nu are legătură performaţa guvernului cu acestea. Guvernul poate să spună că el a performat, că am avut cea mai mare creştere economică, că a crescut venitul minim. Performanţa guvernului nu are legătură cu statul de drept. Nu poţi să spui că guvernul a cauzat vreo problemă statului de drept. Asta-i problema majorităţii parlamentare. Problema lui Iohannis este cu majoritatea din Parlament. Iar preşedintele nu poate să o înlocuiască, decât dacă îi cheamă pe oameni la alegeri. Iar pentru asta îi trebuie o alternativă care să poată câştiga.

Dar, alternativa nu există. Opoziția din Parlament este fragilă, iar un sondaj CURS recent arată că, dacă ar fi alegeri parlamentare tot PSD ar câștiga. Astăzi, la palatul Cotroceni, opoziția a cerut alegeri anticipate. Fără să aibă niciun plan, nici măcar un potențial guvern cu care să vină la conducere.

Ce fel de opoziţie e asta? M-aș fi așteptat de la Traian Băsescu să se ducă să-i spună președintelui Klaus Iohannis:„ Nu te vinde ieftin, fă cu PSD ce am făcut eu cu Ponta, i-am dat lista de 10 condiții ale lui Barosso.” Asemenea înțelegeri nu e necesar întotdeauna să fie publice, dar ne vom convinge în curând dacă există; dacă PSD continuă să împingă modificările la Codul Penal, care nu sunt justificate de absolut niciun fel de cerințe europene, înseamnă că nu a avut loc nicio negociere.

Pentru România, instalarea Vioricăi Dăncilă la Palatul Victoria aduce o premieră.

Mă bucur că, în sfârșit, în România premier e o femeie. Dacă vi se pare că doamna Dăncilă este mediocră și o persoană fără niciun fel de calități, gândiți-vă câți bărbați înaintea ei au părut mediocri și fără calități, ba chiar aveau evident defecte și nu a făcut nimeni observații pentru că erau bărbați. E rușinos pentru România că tocmai domnul Dragnea reușește performanța să ne dea o femeie prim-ministru.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Alina Mungiu-Pippidi: Iohannis și-a demobilizat tabăra. Dacă PSD continuă să împingă modificările la Codul Penal, înseamnă că nu a avut loc nicio negociere

 1. taunul77

  Nici unul dintre prim-ministrii Romaniei dupa 1989 nu a fost chiar neica-nimeni la desemnare. Ca au avut prestatii jalnice dupa ce au primit functia, e alta poveste.
  Dragnea a desemnat-o pe coana Viorica din Videle pentru ca astfel el, practic, va conduce Guvernul.

  Reply
 2. Dumitru

  Pe masura ce trece timpul mie lupta asta PSD/ALDE vs SRI/DNA imi place. Pe de o parte, PSD/ALDE se curata. Nu numai de adevaratii hoti, care merg la puscarie, ci si de infiltratii de pe la servicii, gen Tudose. Cu avizele de securitate le-a venit mintea la cap sa nu le mai lase SRI-stilor drept de veto. In partea cealalta, si SRI/DNA se curata incet-incet, intai de d’alde Ghita, apoi de generali verosi, iar acum insasi Kovesi e investigata, si pe bune. Mie mi-era frica de o destructurare completa a aparatului politic national, dar se pare ca nu-i cazul. Si nu cred ca prim-ministra este proasta, desi arata a „tanti”.

  Reply
 3. sov

  Faptul că au fost şi bărbaţi mediocri numiţi prim-ministru nu inseamnă că trebuie să înghiţim la nesfărşit exemple de mediocritate. Doamna Dăncilă are în plus „decât” calitatea de apropiată a lui Dragnea. Nu spun că PSD nu are dreptul la PM, dar nu chiar aşa nulităţi la nesfârşit. Mă simt umilit ca român (să nu mai vb de episodul vizitei PM japonez) la fel cum cred că se simt umiliţi poliţiştii oneşti pentru faptul că sunt conduşi de d-na Dan.
  Dacă Iohannis a avut o înţelegere şi nu a punctat la discurs e un naiv, de fapt e ca la o dispută între un tocilar şi un şmecheraş de cartier, în care cel dintâi îl crede pe cuvânt pe cel din urmă.

  Reply
  • Bondan

   în momentul în care tudose a fost acceptat la fel de repede ca și vioreaua, orice criteriu de integritate și competenta cerut oricărei ulterioare propuneri era o glumă proastă

   Reply
 4. Elena

  Propunerea unei femei va fi o victorie (pentru Dragnea sau oricine altcineva) cand acea femeie este competenta, are prestanta si un background care sa inspire respect: propuneri legislative/ rapoarte/ initiative care sa se potriveasca lumii acesteia si secolului. Deocamdata stim ca sustinea OUG 13 si cam atat.

  Reply
 5. Badea

  Ia uite dom’le, se agita unii ca Iohanis nu a scos piatra din balta dupa ce niste dobitoci au aruncat-o. Pai nu boborul a votat actuala majoritate? Prin neprezentare la vot s-a favorizat victoria psd, de asemenea. Asa ca daca vointa majoritatii formata din idioti, asistati, bugetari, pensionari, puscariasi si puscariabili, este sprijinul pentru programul psd, adica ala de legalizare si generalizare a jafului, de ce se da vina pe Iohanis?

  Reply
 6. ??????

  Andreea Pora-Revista 22
  „Mai uor cu Iohannis pe scări. Fiți voi „eroi” !”
  Cum ați comenta doamna Mungiu-Pippidi despre un astfel de „îndemn”, „revoluționar” ?
  Ce considerați că ar fi dorit să transmită doamna Andreea Porea cu o astfel de „opinie”, și căror persoane ați considera dumneavoastră că ar fi adresat un astfel de „îndemn” ?

  Reply
 7. ??????

  Opinați cå doamna Anreea Pora scrie bine și le zice „cum trebuie”; sau considerați că aveți, „o cu totul altă opinie” ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *