Romania Curată

Alina Mungiu-Pippidi: ”Georgescu și trupa lui sunt un fel de Vîntu doi, pentru că și aia era tot o rețea de securiști, exact ca ăștia”

”În cazul de față drepturile candidatului Georgescu nu au fost limitate, pentru că el are dreptul să conteste această decizie. BEC avea mai multe motive pentru ca să ia decizia. Că a citat Curtea Constituțională, asta este din dorința curților românești de a se sprijini pe alte autorități pentru că e ceva mai sigur, dar înțeleg că este și o referință la declarația lui de avere”, a explicat profesoara de științe politice și democrație, Alina Mungiu-Pippidi, într-un interviu pentru Hotnews, legat de respingerea candidaturii lui Călin Georgescu de către Biroul Electoral Central (BEC).

”În decembrie, când au fost anulate alegerile, știm foarte bine care a fost motivul. Inclusiv faptul că acest candidat a raportat finanțare zero, a pus o declarație de avere care era fraudulentă, care nu corespundea cu realitatea.

Până acum a fost considerat că BEC trebuie să facă un fel de control formal. Acum e pentru prima oară când BEC se uită și pe fond. Legislația și practica au fost foarte mult împinse la zid.”, arată Alina Mungiu-Pippidi.

Noi am avut un candidat care și-a bătut joc pe față de legile noastre. Un candidat care și-a permis să declare finanțare zero, deși știm că nu e zero. Are un staff întreg, are gărzi de corp, are secretară, are echipă de comunicare și umblă cu Mercedes. Are în mod misterios case în nu știu câte țări, dar el nu are venituri? Finanțarea lui este complet dincolo de lege, ceea ce nu este permis.

Profesoara de științe politice consideră motivele de respingere a candidaturii acestuia sunt mai multe, dincolo de afirmații ale lui care în România sunt nelegale” ”Nu știu, poate sunt țări în Africa, care n-au avut Holocaust, și care nu s-or fi gândit să pună în lege că nu ai voie să negi Holocaustul sau să fii de partea naziștilor, că nu astea sunt problemele lor.

Dar noi avem aceste lucruri în lege, deci finalmente la BEC și la CCR sunt teste legale pe care candidații trebuie să le treacă. Noi avem această competiție într-un cadru, un cadru constituțional și legal. Nu avem în afara cadrului și nu supunem la vot dacă este bine sau nu să omori evreii și dacă poți să fii lăudat în piață pentru că ai făcut această ispravă. Aceste lucruri nu se supun la vot într-o țară civilizată, în clipa în care ai cadrul legal respectiv.”

Alina Mungiu-Pippidi apreciază că, în România, există o majoritate de votanți de bun-simț, care nu sunt fasciști. ”Eu fac parte dintre cei care cred că domnul Georgescu poate fi bătut la vot. Ca orice candidat suveranist, pentru că există o majoritate de votanți în România, care au bun-simț și care nu sunt fasciști și proeuropeni. Statul de drept trasează o anumită competiție în anumite legi, legea trebuie să fie respectată ca să intri în cursă, nu că ne temem de el. Acum știm mai multe despre el decât știam prima oară. Sunt destui oameni care nu l-ar mai vota, în ciuda inerției din sondajele de opinie, dar nu trebuie să ajungem acolo”.

”Mâine o să vină careva și o să zică să reintroducem tortura, să reintroducem pedeapsa cu moartea, de ce excludem aceste opinii? Le excludem pentru că avem legi, pentru că am semnat tratate internaționale, pentru că aceste lucruri au fost decise la nivel global într-un moment de civilizație în care mai multe națiuni s-au înțeles asupra lor, și printre națiunile alea suntem și noi.

Nu mai punem la vot aceste lucruri fundamentale, punem la vot lucruri despre viitorul României. Nu trebuie să sfidezi regulile, că ajungem ca Vîntu, care cu o lună înainte să fie luat de poliție își bătea joc de noi și ne spunea să ne apărăm statul. Georgescu și trupa lui erau un fel de Vîntu doi, pentru că și aia era tot o rețea de securiști, exact ca ăștia.”

Ce spune Alina Mungiu-Pippidi despre faptul că partidele au reprezentanți în BEC, despre Simion ori despre sistemele de filtru electoral din alte țări, în interviul integral de pe Hotnews (aici).

Hei, ăștia cu bolovani în mână și rechinilor cocoțați la butoane, țara asta e și a noastră!

Avocata Schweighofer, promovată de PNL șefă în Guvernul Ciolacu!? Vă surprinde? Vă revoltă? Stăm cu mâinile în sân?

Marele ”patriot” Călin Georgescu a vrut să-i vândă Roșia Montană lui Frank Timiș pentru 20-35 de milioane de dolari. Mai țineți minte: ”Trădarea de țară în aur se măsoară”?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Alina Mungiu-Pippidi: ”Georgescu și trupa lui sunt un fel de Vîntu doi, pentru că și aia era tot o rețea de securiști, exact ca ăștia”

  1. Dumitru

    Nici nu mai conteaza cine e Georgescu ca persoana. Securitatea a facut din el, cu o obstinatie demna de o cauza mai buna, un simbol al derivei anti-democratice a Romaniei si a Europei (care a sustinut pe fata deciziile). Discursul asta “vedeti ca Georgescu nu e bun” este obsolet. Toate “valorile democratice” ale UE par sa nu aiba ca obiectiv decat sa tina la putere aceleasi partide si aceleasi politici pe care o majoritate de europeni le resping.

    Reply
    • Razvan

      “Ca persoana”, oricum e un tip dezgustator!
      As fi preferat si eu sa piarda la vot – dar oricum, bine ca am scapat de el, deja ma saturasem sa aud si vad despre el peste tot!

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *