George Herlaș

Află ce au discutat deputații din Comisia pentru învățământ în cadrul ședinței de ieri

Reforma referitoare la statutul persoanelor cu dizabilități, legea interzicerii expunerii minorilor la conținuturile cu mesaje din sfera homosexualității sau consilierea psihologică pentru copiii care au făcut fapte penale sunt doar câteva dintre inițiativele legislative pe care membrii din Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților le-au dezbătut în ședința de săptămâna aceasta. 

Prima propunere dezbătută în Comisia de învățământ din Camera Deputaților din această săptămână se referă la statutul persoanelor cu handicap din România, în vederea protecției și a unei mai bune incluziuni a acestora în societate.

Inițiatorii legii sunt deputați USR și senatori USR și PNL. Aceștia își doresc, printre altele, înlocuirea cuvântului „handicap” cu „dizabilitate” în legislația din România , din cauza sensului său peiorativ. De asemenea, inițiatorii consideră că în locul marginalizării persoanelor cu dizabilități prin formarea lor în centre speciale, ar trebui ca ele să fie integrate în societate. Astfel, pentru o mai bună înțelegere a problemei acestei categorii de persoane, se propune formarea continuă a asistenților personali, prin obligativitatea efectuării a 80 de ore anuale de pregătire. Autoritățile ar trebui să creeze în fiecare județ un centru de zi pentru copii și unul pentru adulți, o echipă mobilă de intervenție, centre respiro pentru adulți și copii la fiecare 1.000 de persoane cu dizabilități raportate în județ.

Deși există un cadru legislativ pentru accesul persoanelor cu dizabilități în diverse instituții, propunerea legislativă ar mai adăuga un alineat care să reglementeze prin lege obligația operatorilor economici de produse de bază și farmaceutice de a oferi sprijin necondiționat acestora. Legea depusă prevede și oferirea unui certificat de handicap cu termen nelimitat în cazul minorilor cu boli incurabile, dat fiind faptul că în prezent, acesta expiră la vârsta de 18 ani, iar tot procesul de evaluare trebuie reluat.

Impactul bugetar estimat pentru modificările aduse prin această propunere legislativă ar fi de aproape 1,5 miliarde de lei anual. Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților a avizat favorabil această propunere. 

Consiliul Economic și Social, Consiliul Legislativ și Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale au dat avize favorabile acestei propuneri. Astfel, ea a fost adoptată de Senat, însă forul decizional este Camera Deputaților.

A doua propunere legislativă de pe ordinea de zi a comisiei este depusă de șapte deputați UDMR și se referă la statutul minorilor în ceea ce privește identitate de gen și educația sexuală.

Prin această propunere legislativă, minorul ar putea avea doar sexul masculin sau feminin, stabilit la naștere când părinții declară cetățenia și naționalitatea. Sexul stabilit la naștere ar trebui să nu fie deviat, astfel că propunerea prevede protejarea împotriva pornografiei și a altor conținuturi în media care ar prezenta conținuturi referitoare la schimbarea de gen, homosexualitate sau violență în societate.

Inițiativa urmează modelul legii adoptate în Ungaria privind restricționarea activității conținutului care expune elemente ale comunității LGBTQ. Din cauza acestei legi, Ungaria este sancționată de Uniunea Europeană, fiindcă o astfel de măsură contravine valorilor Uniunii. Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ, pe când Consiliul Legislativ a oferit aviz pozitiv propunerii. Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților a avizat negativ această propunere. 

Deputatul PNL Adrian Cozma a depus un proiect legislativ care reglementează salarizarea personalului neclerical din cultele religioase recunoscute, astfel încât remunerația să ajungă la nivelul salariului minim actual. Această lege a fost respinsă de Senat, deși Guvernul o susține cu anumite modificări.

Un alt proiect legislativ pus pe ordinea de zi la Comisia pentru învățământ a fost cel legat de circulația școlarilor și preșcolarilor pe drumurile publice în România. Acesta prevede că elevii să fie însoțiți de minim două cadre didactice, câte unul la capetele grupului, care trebuie să aibă însemne reflectorizante. Inițiativa a fost depusă de 21 de deputați și senatori de la PNL, PSD și UDMR. Proiectul a fost adoptat de Senat și așteaptă avize și rapoarte de la Camera Deputaților.

Ultimul proiect legislativ de pe ordinea de zi a deputaților din această comisie de săptămâna aceasta este cel referitor la participarea minorului și a părinților lui la ședințe de consiliere psihologică dacă copilul a săvârșit fapte penale. Inițiativa deputatului Iusein Ibram a fost adoptată de Senat. Ea a primit un punct de vedere de la Consiliul Superior al Magistraturii, aviz favorabil de la Consiliul Economic și Social și aviz negativ de la Consiliul Legislativ.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Află ce au discutat deputații din Comisia pentru învățământ în cadrul ședinței de ieri

 1. Victor

  1. certificat de handicap cu termen nelimitat în cazul minorilor cu boli incurabile
  de acord, bataie de joc pe la ce cozi sint pusi sa stea parintii sau rudele acestor copii napastuiti de soarta
  2. schimbarea de gen, homosexualitate sau violență în societate.
  TOTAL DE ACORD cu propunerea UDMR; este spitalul de nebuni ce se petrece in USA iar mai nou in Europa. Este vorba de pedofilie mascata si distrugerea psihica totala a copiilor. Sunt pline cabinetele de psihiatrie in Sate din cauza acestei nebunii DCITATE in cel mai mafiot stil cu putinta de catre o minoritate ce nu are legatura cu comunitate LGB ci provine din spatiul de propaganda politica a partidului Democrat american cu sustinere totala a serviciilor secrete asa zis occidentale.
  Romania trebuie sa iasa urgent din UE daca se aproba in mod dictatorial o asemenea nenorocire impotriva copiiilor nostri. FELICITARI UNGARIEI pentru coloana verticala impotriva acestor nebuni care distrug toata planeta in acest moment
  3 participarea minorului și a părinților lui la ședințe de consiliere psihologică dacă copilul a săvârșit fapte penale
  participarea minorului la scoala de corectie iar parintii degradati din drepturi si in puscarie daca l-au indemnat sa comita aceste infractiuni (spre exemplu gruparile de cersetorie, furt specializat sau prostitutie pedofil infantila)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *