Ad Astra îl întreabă pe ministrul cercetării de ce nu a făcut nimic

Scrisoare deschisă adresată de membrii Asociației Ad Astra ministrului cercetării și inovării, Nicolae Burnete.

Stimate dle Prof Nicolae Burnete,

În anul 2017 Ministerul Cercetării și Inovării (MCI):

  • nu a început și finalizat, prin contractare, nicio competiție majoră de proiecte de cercetare (care să implice echipe de cercetători);
  • a depășit termenele prevăzute pentru evaluarea și contractarea proiectelor depuse în cadrul competițiilor pornite în 2016;
  • a executat 81% din bugetul alocat prin legea bugetului de stat, concomitent cu utilizarea creditelor de angajament.

Din dorința de a transparentiza activitatea ministerului pe care-l conduceți și de a oferi o anumită predictibilitate în acțiunile acestuia, membrii Asociației Ad Astra vă solicită public să explicați care au fost cauzele care au dus la cele de mai sus.

În privința competițiilor de proiecte naționale constatăm că acestea devin o raritate, în contradicție cu Strategia Națională de CDI 2014-2020, care statuează că „Stabilitatea necesară este asigurată de fluxul predictibil de proiecte[…]”.

MCI avea în derulare în 2017 patru competiții majore (PCE, PCCF, TE și PD), toate lansate în 2016. Calendarul competițiilor, asumat prin ordinele de lansare ale acestora, nu a fost respectat. Care au fost cauzele care au dus la întârzierile majore în contractarea proiectelor?

Constatăm, de asemenea, încălcarea prevederilor pachetelor de informații nu doar în privința termenelor, dar mai ales în privința evaluatorilor folosiți. Asociația Ad Astra a condamnat ferm renunțarea la utilizarea evaluatorilor internaționali. Se dovedește acum, consultând listele de evaluatori români utilizați în cadrul competițiilor PDși TE, că România nu dispune de suficienți experți, cu o acoperire exhaustivă a tematicilor abordate în cadrul proiectelor depuse, iar nivelul calitativ al multora dintre aceștia nu satisface cerințele minime de eligibilitate prevăzute în pachetele de informații.

  1. Cum explicați utilizarea evaluatorilor care nu satisfac criteriile minime de eligibilitate în cadrul competițiilor de mai sus? Dacă au fost modificate pachetele de informații, în cursul derulării competițiilor, vă solicităm temeiul legal în baza căruia s-a făcut acest lucru.
  2. Ce măsuri întreprinde MCI pentru încadrarea în termenele prevăzute prin pachetele de informații?
  3. Ce argumente au stat la baza utilizării creditelor de angajament în contextul în care creditele bugetare nu au fost utilizate în totalitate? Remarcăm faptul că bugetul MCI a fost diminuat în 2018, comparativ cu anul precedent, iar creditele de angajament contractate în 2017 pun o presiune suplimentară pe bugetul din anul în curs.

Dle ministru, vă solicităm un răspuns în termen de două săptămâni. Mulțumim anticipat.

Cu respect,

Membrii Ad Astra


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ad Astra îl întreabă pe ministrul cercetării de ce nu a făcut nimic

  1. corneliu

    E foarte simplu: Cercetarea nu e o prioritate reala in programul de guvernare unde toate fondurile trebuie directionate catre mariri de salarii. Universitatile sunt la mana bugetului de stat (la propriu) pentru ca in orice moment Ministerul se poate uita cu atentie pe proceduri, acte, declaratii si bloca complet, cu suport legal, finantarea oricarei universitati. Deci universitatile in afara de „hai ma… mai da si tu ceva” nu au curaj sa faca. Nici institutele de cercetare nu sunt mai breze.
    Deci ministerul nu va face nimic, si cam in 9 luni o sa avem o noua scrisoare deschisa.

    Reply
  2. Toby

    Și ce părere are Ad Astra de membrii care au îndeplinit condițiile de eligibilitate prin munca altora? Unii sunt chiar membri Ad Astra. Și de multe ori, „nivelul calitativ” al unor experți este unul pur cantitativ.
    În loc de for care veghează la urcușul spre stele, Ad Adstra funcționează ca structură de supracontrol administrativ. Să se cheme Ad Dosaria.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *