Alina Mungiu-Pippidi

A murit Sorin Vieru, membru fondator SAR

Profesorul Sorin Vieru, unul dintre autorii celebrului Epistolar (scrisori către și de Gabriel Liiceanu), cincisprezece ani membru în Consiliul de Administrație al SAR, impecabil profesor de logică, mare savant și desăvîrșit caracter ne-a părăsit astăzi. Era președintele Senatului Societății Academice din România. A fost doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti și profesor la aceeași universitate. Principalele sale publicaţii au abordat teme de logică şi ontologie (Aristotel, Wittgenstein, Frege, Boole). De asemenea, a tradus în limba română opere de Platon, Carnap sau Marcuse. A fost și poet, și desenator și activist civic, și mai ales un mare profesor. Nici un fel de cuvinte nu pot reda admirația noastră și recunoștința pentru anii pe care ni i-a dedicat. O evocare a vechiului său prieten, Mihai Șora, puteți găsi aici.

Sorin Vieru a fost printre puținii intelectuali români care a îndemnat noile generații către știința exactă „Logicianul sau matematicianul nu sunt specializări ale omului înstrăinat de sine decât în măsura în care omul însuși este înstrăinat de sine; în fapt, logicianul și matematicianul ar trebui să fie – și cu certitudine vor ajunge să fie – oricare dintre noi, personificări ale omului activ, deschis către lume și propria-i sine”, a scris el. Ultimul său volum de versuri la Humanitas are și desenele lui, și ca și Epistolarul, ar trebui publicat online.

Omul este o locuință populată de duhuri, sună un rînd din acest volum. Suntem noi, cei rămași, ca niște locuințe goale după plecarea lui.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “A murit Sorin Vieru, membru fondator SAR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *