Marian Petru

”Vrem aer și oxigen, nu sistem cancerigen!” Ieșenii au ieșit în stradă pentru a protesta față de defrișările iraționale

La Iași, câteva sute de persoane au participat între orele 16.00 – 17.30 la un miting și marș de protest pentru a arăta nemulțumirile față defrișările și tăierile abuzive de păduri din România. Dacă, la început, în Piața Unirii din centrul orașului, erau câteva zeci de persoane, odată cu trecerea timpului acțiunea a căpătat amploare. Cei adunați, oameni de toate vârstele, tineri, familii cu copii, dar și seniori au strigat lozinci precum ”Uniți salvăm pădurile!”, ”Vrem aer și oxigen, nu sistem cancerigen!”, ”Nu corporația face legislația!”
La statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, mai mulți protestatari au luat cuvântul, toți militând pentru  stoparea furtului din păduri, eliminarea abuzurilor semnalate în dreptul companiilor de exploatare și prelucrare a lemnului. În același cadru s-a făcut apel la implicarea reală cetățenilor în chestiuni ce țin de protejarea mediului, a fondului forestier.
Vorbitorii mai tineri au apreciat cele spuse de unul dintre participanții seniori care, în discursul său, a condamnat ceea ce face una dintre companiile austriece în România legat de exploatarea masei lemnoase. De altfel, același participant a amintit faptul că din partea mai multor organizații neguvernamentale românești a fost depus un memoriu pe acest subiect la Ambasada Austriei la București.

Posted by Ion Holban on 9 Mai 2015

 
iasi 7Înainte de a se pleca spre sediul Instituției Prefectului, trei jandarmi au venit în fața unuia dintre oratori pentru a preciza că acțiunea de protest nu respectă legislația. Au început discuțiile între jandarmi și exponenții participanților. Câtorva dintre ei li s-a cerut să prezinte actele de identitate. Nu s-au înregistrat altercații între cele două părți.
 
Pentru a fi depășit momentul ”confruntării”  cu jandarmii, cei care au condus acțiunea de protest au îndemnat participanții să se deplaseze către Prefectură. Pe tot parcursul marșului au fost strigate îndemnuri la salvarea pădurilor în față tăierilor ilegale. Protestatarii, în număr de câteva sute,  au ajuns și în fața sediului Primăriei Iașului.  Nu a fost uitat abuzul administrației publice locale din 2013 când au fost tăiați mai mulți copaci și de aceea s-a strigat ”Vrem teii înapoi!”
Ajunși în fața Prefecturii, participanții au strigat, din nou, astfel dorind să transmită reprezentantul Guvernului în teritoriu mesajul de nemulțumire și semnalul de alarmă legat de dispariția pădurilor. În luările de poziție s-a făcut apel la solidaritate internațională în problema defrișărilor. S-au adresat mulțumiri diasporei pentru implicare. Unul dintre vorbitori și-a manifestat speranța că demersul început la nivel național va avea succes așa cum s-a întâmplat în cazul Roșia Montană, în care societatea civilă a reușit să învingă în lupta cu Gold Corporation. În finalul protestului, inițiatorii au spus că acțiunile vor continua.
iasi 6
iasi 5 iasi 4 iasi 3 iasi 2

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “”Vrem aer și oxigen, nu sistem cancerigen!” Ieșenii au ieșit în stradă pentru a protesta față de defrișările iraționale

  1. Lupu Ionel

    Intensitatea jafurilor forestiere s-a produs mai ales in timpul guvernarii PONTA …. Este o realitate incntestabila….PONTA si ministra Apelor si Padurilor trebuie sa-si dea dimisia…. Mai ales PONTA, care in locul certurilor zilnice cu Basescu trebuia sa vegheze la apararea avutiei nationale…. Este foarte, foarte bine ca problema de defrisarilor se va discuta in C.S.A.T., iar Guvernul ca a sesizat D.N.A.-ul !!!!!! Obraznicia, lacomia si hotia Companiei austriece HOLZINDUSTRIE SOVWEIGHOFER, care ne ameninta cu un proces international este inimaginabila…. Urmarile acestui jaf se va resimti in clima tarii, reducerea faunistica (specii de vanat, milioanele de pasari salbatice, peisajul geografic etc…)……. Trebuiesc cercetate si grupele de hoti locali !!!!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *