Alina Mungiu-Pippidi

Trădări și naționalizări. Voi v-ați pierdut mințile?

Mobilizare mare în România. Și periculoasă, dat fiind că nici publicul, nici moderatorii TV nu ar putea defini ce e totalitarismul, sau autoritarismul, sau dictatura, pe care le evocă toată ziua, deși simpla desfășurare zgomotoasă a prostiei lor arată că trăiesc într-o democrație fără cenzură, sau unde postacii pe Facebook ne îndeamnă să ieșim din casă wekendul ăsta sau o să rămânem cu un singur canal TV de știri – nu spuneți a doua oară, că ne tentează!

Dar, desigur, e meschin să dăm vina doar pe televiziuni care dacă nu ar lua bani să pice Dragnea pe 28 nu ar mai avea din ce da salarii pe 29 (și așa o țin de un an). Problema e că politicienii sunt iresponsabili, Azi, doar două exemple.

Înțelege cineva de ce se vorbește non stop de pilonul doi? Probleme cu el nu sunt. Adevărat, nu a fost piața bursieră ce s-a sperat la crearea lui, dovadă că la ora asta ca să împrumuți un guvern serios din Europa, Germania de exemplu, le dai tu lor ceva, nu invers, practic ca să îți țină ei banii în vremuri de risc, că asta trăim, vremuri de mare risc, deci nici vorbă să vezi mare dobîndă pe ei. Dar chiar și așa, banii de pensii s-au investit decent, sunt la adăpost acolo, deci singura discuție despre lichidarea pilonului 2 – pe care o întrețin mai mulți membri ai guvernului, mobilizînd la maxim sectorul privat și pe cei care au contribuit la ea, care se tem pur și simplu de o naționalizare – are sens dacă vrem să nu mai plătim comision sectorului privat.

Dar cît rost are asta, la costul instabilității și nemulțumirii unor oameni care nu sunt consultați, și a întregului sector privat, care vede asta ca pe un precedent periculos? Voi ați auzit dictonul ăla, care spune că dacă nu e stricată nu te băga s-o repari? Și ce stil de guvernare e ăsta, cu Tăriceanu și dna Vasilescu spunînd duminică că nici vorbă, sunt zvonuri, deși celelate surse sunt și ele destul de oficiale? Cui servește confuzia și anxietatea creată, ce e asta, good cop, bad cop? Vedeți că are un cost electoral, și unul mare! Îmi vine în minte scena din Indiana Jones 2 cu vreo doi fachiri care își tot dansează săbiile amenințătoare în fața eroului nostru, pînă cînd, plictisit, îi împușcă pe amîndoi. 

La concurență e Ludovic Orban, care mobilizează tabăra ailaltă. Săriți, vor ăștia să schimbe guvernul fără alegeri, vine Colectiv 2, etc. Dl. Orban mai are și candoarea să spună că a vorbit cu unii care l-au luminat să facă o plîngere penală contra dnei Dăncilă pentru înaltă trădare. Poate li se poate confisca pensia ălora, și numai lor? Cîtă minte poate avea cineva să dea drumul la asemenea aberații, susținute așa de prost în presa securistă că ai impresia că dna Dăncilă trebuie condamnată pentru trădarea limbii române, că doar de asta e vorba la toate orele, nu înțeleg unii ce spune ea, își vine să crezi că atunci cînd nu era o femeie prim ministru și erau ei pe acolo curgea claritatea de la palatul Victoria în cadența Clavecinului bine temperat. Trădătoarea!

Bun e Codul ăsta penal neamendat de PSD, musai să adăugăm și defăimarea, și comunicarea de știri false, nu uitați analizele false, ca alea la care îmi făcea mie Ghiță Funar plîngeri penale. Pe atuncea nu erau în Cod, dar se pot pune. Trădare, trădare, fără îndurare, sună cam ca în Ada Milea cînd atacă el oile. Mai e și înaltă. Ar fi de rîs, dacă nu pe articole din astea s-ar ține la putere alde Erdogan, Putin și Maduro. Ai niște adversari care te acuză că ai controlul justiției? Imediat fă o plîngere absurdă ca asta, ca să le dai dreptate. Spun ei că nu mai ai șanse nici teoretic să cîștigi alegerile? Deci nu-ți rămîne decît să le anulezi, suspendîndu-ți adversarii. Era atît de groasă asta, crează un precedent așa de periculos, că odată se întoarce Rodica Stănoiu la putere, dat fiind că tot o promovează canalul rezistent Realitatea, nu e ea simbolul independenței justiției (la așa rezistenți, așa model), și să vedeți atunci inculpări din astea.

Să nu își închipuie cineva că odată ce apare obiceiul să îți inculpi adversarii pentru trădare națională el nu va fi continuat cu brio. Tot ce e rău prinde rădăcini. În plus, va fi un fîs. Vă aduceți aminte cînd niște politicieni, aflînd că facem noi coaliția pentru un parlament curat s-au grăbit să iasă ei cu niște liste de ”dalmațieni”? Bineînțeles, fiind de la ei, efectul a fost zero, sursa nu era credibilă, în plus listele nu erau obiective, etc, dar atîția l-au dat în judecată pe Teodor Stolojan că l-au convins să nu mai candideze la prezidențiale. Plîngerea de la șeful opoziției e o minge atît de stîngaci ridicată la fileu, că pînă și trupa fostului meu șofer, o microsocietate civilă anexată Cotroceniului, nu a vrut să se bage. Bine că s-a băgat Ludovic Orban, asta e ca și cum te-ai semna pe armă înainte să te lămurești dacă poți să faci și crima.

Chiar crede cineva că oricît de prost ar guverna PSD, ca în exemplul cu pensiile, e justificat așa ceva? Un sistem politic în care adversarii se pot suspenda și aresta unii pe alții, sau amenințarea cu suspendările și cu pușcăria a devenit cotidiană nu mai e o democrație. Sigur că a fost o prostie bîlbîiala cu Ierusalimul, mai ales că la anul avem președinție europeană și trebuie să fim coordonați între noi. Dar soluția e exact ce lipsește acum, mai mult dialog și cooperare, nu mai multe amenințări și plîngeri și insulte cu penali și trădători. Sunteți iresposabili de tot? Sub ochii noștri, Occidentul se face pulbere, Merkel și Macron, după ce nu s-au putut înțelege cu Trump, au ajuns la Putin.

Dnul Dragnea a dat un interviu în străinătate în care a spus că nu vrem o Europă cu două viteze. Nici o grijă: nu mai e nici o viteză deja, și în zilele cînd sărbătorim totuși că ne-am dublat venitul din anul cînd am fost invitați să aderăm și pînă azi să ne gîndim că tot acest context favorabil, care ne-a permis să fim iresponsabili practic fără nici un cost, și-a trăit zilele, și fără viziune și solidaritate națională în anii care urmează o să pierdem pentru copiii noștri și ce am cîștigat cu destulă trudă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Trădări și naționalizări. Voi v-ați pierdut mințile?

 1. Cib

  Singurul lucru pozitiv din toata nebunia generalizata e ca UE se va sparge. Si cu aceasta va iesi la iveala toata ipocrizia si mercantilismul occidentului. Duca-se!

  Reply
 2. CMC

  Exista o disperare ca Romania sa nu ajunga in anul 2019 la conducerea UE cu PSD. Pentru asta cei din PPE / CE sunt gata sa isi puna pionii din tara sa faca orice, oricat ar fi de rau pentru poporul roman. Asta e toata miza. Mica, murdara, incurajata de la varful tarii.
  Nu cumva tradatorii sunt chiar securistii care actioneaza ca sa faca pe placul strainilor?

  Reply
 3. ma sea stri cata

  Putin?! …Putin nu ne ajunge nici pe-o masea. Putin are cate ceva interesant de vanzare, desigur, mai mult pentru europeni, in mod normal, si are nevoie de banii Occidentului. Insa economia rusa e primitiva rAu si mai mica chiar decat a FRANTEI care inca va mai creste destul odata cu brexitul. Ce sa mai vorbim despre cea mai mare economie a EUROPEI care e OBLIGATA sa mai creasca, in vederea integrarii depline a Estului, in standardele Vestului, in viitoarele decenii, pentru coeziunea Lor NATIONALA, nu de ALtele.

  Reply
 4. Mircea Popescu

  Cu israelienii nu e o greseala. E o afacere. Pe bani multi. Or fi si comisione mari? Doar ca plateste Romania.
  Daca am aratat cu migurile, putem semana cu F16.
  Rodica Stanoiu nu se intoarce. Este suficient de competent actualul.
  „Razboiul mediatic” e asa de.. show. PNL, toti politicienii de altfel, merge cu PSD-ul in chestiunile importante. Pentru ei.

  Reply
 5. Laura G

  Trebuie sa reconosc ca nu imi amintesc de nici un personaj din Caragiale care sa fie acuzat de Inalta Tradare. Asta inseamna ca am evoluat.

  Nu ?

  Reply
 6. Dumitru

  Da, isi da seama in sfarsit si „societatea civila” ca regulile scrise nu sunt suficiente ca sa faci o democratie, e nevoie si de „common sense”. Iar „common sense” nu inseamna „bun simt”, ci „a basic ability to perceive, understand, and judge that is shared by (common to) nearly all people” (cf. Wikipedia). Cu alte cuvinte, politicienii trebuie sa se ghideze dupa common sense-ul romanesc, nu numai dupa ce vor stapanii occidentali.

  Reply
 7. ??????

  https://www.stiripesurse.ro/
  ,,Pippidi aruncă ‘bomba’ în scandalul declanșat de Orban: ‘Până și trupa fostului meu șofer, o microsocietate civilă anexată Cotroceniului, nu a vrut să se bage’
  Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
  Publicat: 12:40
  Sursa foto: jurnalistii.ro”
  Ce șofer trebuie să fi avut câtă vreme l-ați avut șofer,?

  Reply
  • CMC

   „Ce șofer trebuie să fi avut câtă vreme l-ați avut șofer,?”
   Unul care raporta tot ce conducea.
   Si nu numai…

   Reply
   • ??????

    Cum a ajuns ȘOFERUL lui Dragnea secretar de stat în Guvernul Grindeanu – FOTO
    Autor: Andrei Radu
    Publicat: 31/01/2017
    Sursa foto: http://www.stiripesurse.ro

    Ați zică că este corect față de șoferul doamnei Mungiu-Pippidi ?

    Reply
   • ??????

    Doamna Mungiu – Pippidi nu a reușit să își pună șoferul într-o funcție așa de importantă, precum Liviu Dragnea, de exemplu ?

    Reply
 8. T. Bucur

  Pai cand vezi ca Dracnea si ai lui, ajutati de Haita de manipulatori mercenari de la A3 care indobitocesc poporu cu televizoru, nu mai pot fi dati la o parte pentru ca Haita reuseste sa le aduca milioanele de voturi de la victimele A3, pai cum sa nu recurgi la alte cai de a-i alunga de unde s-au cocotat? Daca nu pot fi alungati cu insecticid, trebuie plesniti cu paleta, ca mustele.

  Reply
 9. ??????

  Remarcați totuși că și în publicația „România Curată” au apărut luări de atitudine împotriva promvării în funcții a șoferilor celor ce dețin funcții publice de conducere , în vreme ce șoferii apropiați societății civile nu au totuși chiar aceleași oportunități ?

  Reply
 10. CMC

  Soferii „personalitatilor” sunt de doua tipuri:
  – cei care iau spaga pentru sefi (de la mielul si bradul in portbagaj, la sacosa cu bani)
  – cei care ii supravegheaza pe sefi la ordinul securistilor.
  In majoritatea cazurilor sunt insa ambivalenti.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *