Mihai Goțiu

Religia în școli a învins. 90% dintre elevi, înscriși la ora de religie. Pe bune?

UPDATE (11 martie): ”Pe baza acestor percepții fabricate, unii dobândesc argumente false în susținerea propriilor convingeri și idei, pe baza cărora vor avea pretenții neacoperite de realitate”, scriam în urmă cu doar trei zile, arătând că ceea ce exprimă doar opțiunea fiecărui părinte pentru proprii copii (o opțiune influențată în mare parte și de motivații extrinseci credinței) va fi interpretat abuziv (vezi textul și comentariile de mai jos). După doar trei zile, Patriarhia Română anunță victorioasă (sublinierile îmi aparțin): ”O majoritate de peste 90% a elevilor din şcolile publice de stat care au în oferta educaţională Religia a ales să se înscrie la această disciplină, în pofida perioadei foarte scurte de înscriere (aproape trei săptămâni) şi a multor eforturi pentru şcoli şi dificultăţi umilitoare pentru părinţi. Acest rezultat cu valoare de referendum cheamă Familia, Şcoala şi Biserica la dialog, coresponsabilitate şi cooperare pentru promovarea unei educaţii integrale care uneşte formarea spirituală cu informarea ştiinţifică a elevilor.”. Acum îmi permit o nouă previziune: întinderea corzii nu va face decât să genereze efectul contrar.

***

textul inițial:

Cifrele anunțate ieri de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, sunt amețitoare. Conform acestuia, 89,75% dintre elevii prezenți în școală au fost înscriși de părinți la materia Religie și 93,45% dintre cei care încep la toamnă clasa pregătitoare au optat pentru asta. Dați-mi voie să am întrebări serioase legate de această cifră. Cumulat (elevi + înscrieri clasa pregătitoare), vorbim de aproximativ 2,5 milioane de cereri de înscriere. 2,5 milioane de cereri de înscriere care, teoretic, ar fi trebuit să fie completate voluntar (că vorbim de un opțional). Pentru a avea un asemenea rezultat ar însemna că brusc, Ministerul Educației (nu bisericile și cultele religioase – că e vorba de toate, nu doar de Biserica Ortodoxă, atâta timp cât procentul de înscrieri depășește procentul ortodocșilor din România, de 86%) s-a profesionalizat și eficientizat peste noapte. Un minister care timp de aproape trei luni nu a fost în stare să ofere un răspuns banal (o cifră legată de finanțarea unei competiții – vezi aici), care nu e capabil de ani de zile să ofere o ierarhizare a universităților, care, tot de ani de zile, nu a reușit să construiască toalete în școlile din România rurală, ori să termine niște manuale la timp, sau să implementeze un sistem de detectare a plagiatelor (de la nivel de lucrări de licență, masterat, doctorat până la lucrări semestriale ale studenților), a reușit o mobilizare absolut incredibilă pentru a strânge cele 2,5 milioane de cereri de înscriere. Cum a reușit o asemenea performanță, când toate antecedentele arată exact pe dos? Sau, mai exact, de ce în cazul antecedentelor nu e posibil?

circulara menPentru cei care nu cunosc toate amănuntele. Circulara Ministerului Educației prin care a început operațiunea ”Înscrieri pentru ora de Religie” a fost emisă pe 16 februarie 2015, mobilizarea fiind încheiată pe 6 martie 2015.  Așadar, toată operațiunea a durat 18 zile (sau, mai exact, 14 zile dacă scădem cele 4 sâmbete și duminici). În 18 (14) zile, Ministerul a transmis inspectoratelor județene circulara, inspectoratele județene au transmis școlilor și liceelor (inclusiv celor din mediul rural) informația, profesorii de la școli și licee i-au informat pe părinți, părinții au imprimat (de pe internet), dacă nu au primit formularul direct, cererile, acestea au fost transmise la Minister, care le-a verificat, validat și procesat pentru ca pe 6 martie să raporteze rezultatele! Și ne referim și la mediul rural și la copiii ai căror părinți se află la muncă în străinătate, și la cele 128.000 (din 137.000) de cereri de înscriere în clasa pregătitoare. Vă rog să-mi dați măcar un singur exemplu în care Ministerul Educației din România a mai demonstrat o asemenea eficiență extraordinară într-un timp atât de scurt. Asta, în condițiile în care, repet, cererea de înscriere reprezenta un demers opțional, ceea ce presupune o acțiune (a face ceva concret). 2,5 milioane de cereri de înscriere. Procent de 90%. Fantastic!

Cifra ridică însă întrebări și ca fond și sens. Pentru că asta presupune și o conștiință publică absolut fenomenală. Dacă 90% din populația României s-ar raporta cu adevărat la valorile și principiile pe care creștinismul le susține (acele principii și valori afirmate de către suținătorii orei de Religie), țara asta ar arăta cu totul altfel. Dacă 90% dintre cetățenii români ar avea cu adevărat conștiință creștină (iar înscrierea la ora de Religie e, sau ar trebui să fie, un indicator al unei astfel de conștiințe) n-ar fi avut cum să accepte și să voteze de atâtea ori hoți și tâlhari la conducerea comunelor, orașelor, consiliilor județene, în Parlament etc. DNA-ul și Parchetele ar fi instituții de lux, nu o necesitate națională. Și n-am avea problema supra-aglomerării pușcăriilor. În plus, am avea o cu totul altă empatie comunitară și implicare civică. Ar fi frumos să fie așa, dar , după cum vedem prea bine, nu e.

Și atunci, acest procent de 90% arată doar că: fie avem o cu totul altă interpretare și înțelegere a creștinismului și a valorilor și principiilor lui (oare n-are nicio responsabilitate în asta și ora de Religie?), fie suntem în fața unei dovezi uriașe de ipocrizie națională, o cacealma la scară națională.

Mă bucură faptul că Ministerul Educației are infrastructura și capacitatea de mobilizare și intervenție pe care a dovedit-o (raportat-o) în cazul acestei operațiuni. Evident, dacă ar aplica-o și în alte situații. Aș fi bucuros dacă, într-adevăr, conștiința de care au dat dovadă părinții ar fi și una de fond, raportată la înțelegerea și asumarea valorilor pe care creștinismul le promovează. Dar am serioase îndoieli că pentru mulți dintre ei acesta a fost factorul determinant care i-a îndemnat să-și înscrie copiii la ora de Religie (în niciun caz în procent de 90%). M-aș bucura și dacă procentul celor care nu au optat pentru ora de Religie ar fi de 10%. Pentru că asta ar reprezenta deja o masă critică de schimbare. Dar dacă, într-adevăr, chiar sunt 90% de opțiuni exprimate în mod real, e de presupus că măcar o parte dintre cei 10% care nu au optat se află în această situație nu pentru că nu ar fi optat, ci pentru că, din cauza timpului foarte scurt, n-au apucat să opteze…

În fapt, acest procent de 90% nu e un răspuns legat de religiozitatea cetățenilor români (că asta ar fi bine sau rău e cu totul altă dezbatere), ci despre modul în care continuăm să ne furăm singuri căciula. Despre modul în care inventăm percepții, pentru a justifica, pe baza lor, politicile publice. E un mecanism și o mentalitate de pe urma căreia avem de suferit cu toții, și cei care și-au înscris copiii la ora de Religie considerând că le fac un bine (e dreptul lor și nu li se poate nega acest drept; asta înseamnă și că cei care susțin varianta contrară nu au găsit argumente suficiente sau nu au știut/reușit să le transmită), și cei care i-au înscris pentru că n-aveau alternativă (”ce fac copiii în orele respective”), și cei care au făcut-o din cauza presiunii sociale (”toți sau aproape toți colegii copilului meu sunt înscriși”), și cei care au făcut-o din cauza altor presiuni (”ce creștin ești tu, dacă nu-ți înscrii copilul la ora de Religie”), și cei care au ales să nu opteze pentru ora de Religie.  Pe baza acestor percepții fabricate, unii dobândesc argumente false în susținerea propriilor convingeri și idei, pe baza cărora vor avea pretenții neacoperite de realitate (sunt curios câți dintre politicienii cu decizie vor avea curajul să cârâie, după un astfel de procent, când Biserica va mai vrea un turn aurit sau menținerea scutirii de taxare a sfeștaniei pe mașini), alții își vor adăuga în agenda vieții un compromis care va cauționa și alte compromisuri, iar alții s-ar putea să rămână cu frustrarea unei nedreptăți. Motive suficiente pentru viitoare conflicte, viitoare lașități ori viitoare radicalizări. Nu, nu cred că ăsta e scopul predării Religie în școli. Și mai cred că Bisericile ar fi primele care ar trebui să fie nemulțumite de procentul obținut/raportat. Pentru că procentul ăsta (real sau umflat artificial) obligă. Minoritatea care nu a optat va continua să fie cu ochii pe modul în care se desfășoară ora de Religie. Dar acest lucru îl vor face și cei care au optat (fie că au făcut-o din convingere, fie din alte motive). Că, de acuma, vor fi mult mai atenți la ce se întâmplă în ora de Religie. Ce și cum se predă. S-a creat un orizont de așteptare, extrem de ridicat. Sper că măcar de acest lucru sunt conștienți conducătorii Bisericilor: că nu vor mai trebui să dovedească necesitatea și utilitatea materiei Religie doar în niște dezbateri televizate sau cu niște spoturi publicitare. Ci în fiecare săptămână, la fiecare oră de Religie, în toate școlile din România.

Întrebările finale se adresează exclusiv părinților care și-au înscris copiii la Religie. Urmăriți ce învață copiii la aceste ore? Sunteți mulțumiți de ceea ce învață? Considerați că materia Religie poate face obiectul unei dezbateri publice în privința calității ei (nu a necesității/utilității ei) sau apreciați că asta e atribuția exclusivă a Bisericilor?

ora de religie 1foto: Adevărul

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

131 thoughts on “Religia în școli a învins. 90% dintre elevi, înscriși la ora de religie. Pe bune?

 1. Octavian Thor Pleter

  1. orele de religie nu au facut rau niciunui copil pana acum / 2. criza morala pe care o traim se datoreaza tocmai faptului ca la nicio disciplina in scoala (alta decat religia, interzisa insa timp de 50 de ani) nu am invatat ca nu trebuie sa ucidem, ca nu trebuie sa furam si alte norme esentiale de etica

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Octavian Thor Pleter: și de ce nu au reușit până acum orele de religie să compenseze asta? nu ai întrebări legate de calitatea orelor de religie (nu de utilitatea/necesitatea) lor?

   Reply
   • Bogdan

    Mihai, sunt multi factori de nivel educational si psihologic, un bagaj din perioada comunista care inca afecteaza societatea romaneasca. Lipsa de practici crestine in randul populatiei se datoreaza superficialismului acestei societati, dar care si-a asumat scopul astazi. Crestinismul este inca o valoare si va fi tot timpul pentru ca adancindu-te in el descoperi ca mai ai de imbunatatit la tine. Nu ar trebui sa fim agresivi cu cei care adopta Crestinismul, ci ar trebui sa educam.

    Reply
   • esmeralda

    D-le Gotiu, în școală se preda și matematică, și română, și istorie, și fizică și chimie, și sport, dar nimeni nu a avut pretenția până acum ca fiecare elev să-și însușească la perfecție toate regulile și definițiile fiecărei discipline și ca toți să ajungem matematicieni, filozofi, scriitori, doctori, ingineri sau campioni mondiali la aruncarea mingiei de oină. Cu religia de ce ar fi altfel? Oricât de bun ar fi un profesor de religie (ca și de oricare altă materie), nu depinde numai de el ca să scoată dintr-un elev un om integru, care să nu greșească niciodată în viață. Nu asta urmărește școala, pentru că nici nu ar fi posibil. Important este ca să-i dai elevului acel bagaj de cunoștințe generale și să-l ajuți să și le însușească astfel încât să-i folosească în viață și prin care să se facă util mai târziu, să aibă un start de unde să poată mai departe să aprofundeze ce dorește, dacă vrea și poate. Ați cunoscut vreun profesor de religie, de sunteți așa de pornit împotriva lor? Chiar dacă oi fi cunoscut vreunul și nu ți-a plăcut ție, nu înseamnă că toți sunt răi. Iar dacă nu cunoașteți fenomenul, nu ar trebui să vorbiți despre asta. Din ce am cunoscut eu , cu foarte mici excepții, pot spune că sunt oameni extraordinari. Iar religia nu trebuie exclusă din programa școlară, deoarece de aici începe totul: și literatura, și istoria, și filozofia, și etica, toate sunt legate de religie. Un om care nu are habar de învățăturile creștine, nu ar înțelege nici operele marilor scriitori, nici evenimentele din viața sa sau din viața țării; fără nicio noțiune despre religie, un om ar fi dezorientat, ușor de manipulat, alienat. Cu oameni care nu au studiat religia și cărora li s-a scos credința din viață, s-au putut face mineriadele, au fost posibili cei 50 de ani de comunism, precum și mascarada de la Revoluție ca și cei 25 de ani de corupție de după 90. La demonstrațiile contra exploatărilor de la Roșia Montana și contra gazelor de șist au participat mulți tineri care au apucat să studieze ceva religie la școală. Probabil că le-a rămas ceva pe undeva ȘI de la acele ore de religie… NU DE CUNOAȘTERE TREBUIE SĂ VĂ TEMEȚI, DOMNILOR CARE PLEDAȚI PENTRU SCOATEREA RELIGIEI DIN ȘCOLI, CI DE IGNORANȚĂ! Aveți mai multă grijă pentru ce militați, să nu ajungem un popor barbar și primitiv care să nu știe lucruri elementare. Ar fi înspăimântător să se generalizeze ceea ce vedem în filmulețul următor (e doar un exemplu trist, sunt multe asemănătoare pe youtube), filmuleț ai cărui protagoniști sigur nu au studiat nicio oră de religie măcar. Sau poate asta se și vrea?
    https://www.youtube.com/watch?v=02PIs9sd_eo

    Reply
   • Terez

    Întâmplător am dat de acest articol şi de aceste comentarii. Am rămas şocată de creativitatea şi inteligența diavolului. Nu oamenii trebuie judecați, ci acel îndemn intrinsec care îi determină de astfel de păreri, convingeri. Trebuie să fim vigilenți. M-ar interesa, ce păreri au astăzi, câte „daune” a produs predarea/învățarea Religiei în şcoli?

    Reply
  • Leia

   Mie mi-au facut rau orele de religie si „toleranta” asa zisilor credinciosi asa ca nu ii cazul sa vorbesti in numele altora.

   Reply
  • RedCard

   Dar vreun bine le-a făcut? Sau dacă le înlocuim cu altceva (grădinărit, de exemplu) credeţi că le-ar face rău?

   Reply
   • Adrian

    Sau ore de gatit. Oircum, majoritatea elevilor s-au inscris la ora de religie pentru ca e mai usor sa iei un 10 acolo decat la economie, educatie civica sau cu ce vor sa inlocuiasca.

    Reply
  • Elena

   Sunt destule cazuri de copii afectati de ora de religie, daca dvs. nu le cunoasteti nu inseamna ca nu exista !

   Reply
  • George Petrineanu

   @Thor
   „orele de religie nu au facut rau niciunui copil pana acum ”
   Aveți dovezi, bibliografie, studii științifice?
   Includeți în afirmația dumneavoastră și pe teroriștii religioși criminali?

   „la nicio disciplina in scoala (alta decat religia, …) nu am invatat ca nu trebuie sa ucidem, ca nu trebuie sa furam si alte norme esentiale de etica”
   Chiar așa?
   În programa românească sînt 12 (!!!) ani religie (studiul catehismului ortodox și rugăciuni) dar numai cîte 1 (!!!) an filosofie și educație cetateneasca. După dumneavoastră aceste două discipline te învață să furi, asculți manele și să ucizi. Nici eu nu am făcut religie în școală dar aceste încălcări îmi sînt straine.

   Reply
  • marius skolka

   Da, orele de religie nu au facut rau nimanui…….niciodata…..”Charly Hebdo”nu a existat, nici Tanacu, nici diferenta socanta intre numarul de scoli si spitate si numarul de biserici din Romania nu exista….Asa e, nu face rau…Imbatati-va cu apa rece.

   Reply
   • nae

    Atentatul din Franţa a fost unul politic.
    Cazul Tanacu a fost amplificat de presă.Persoana respectivă,a murit din cauza epilepsiei,şi nu din cauza exorcizării-niste rugăciuni,şi un ritual religios nu face rău nimănui.
    Bisericile se construiesc la cererea credincioşilor,din ce în ce mai mulţi-mulţi dintre ei au luat-o recent pe calea bisericii.Şcoli vor fi mai multe când vom avea mai mulţi copiii.Deocamdată copiii avortaţi nu au nevoie de şcoli.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ nae: nu a murit din cauza epilepsiei, ci din cauza faptului că n-a avut (a renunțat) la tratament, filmul lui Cristi Mungiu nuanțează situația – că nu e doar vina părintelui, ci a unui întreg sistem, din care face însă parte și părintele de la Tanacu; cunosc un caz din satul bunicilor (Roșcani, jud. Hd), unde a murit o persoană pentru că a refuzat, crezând în minunile Domnului și ale ”fratelui Ion” (nu era ortodox, ci din secta ”Fii luminii”), tratamentul (mai exact injecția cu insulină) ; asistenta care nu i-a făcut injecția cu insulină și-a pierdut slujba și a fost condamnată, ”fratele Ion”, care a convins-o pe respectiva persoană să nu-și mai facă injecția cu insulină n-a avut nicio ”răspundere”

     Reply
 2. Ioana Andrea Diaconu

  Mulţumesc pentru articol. Mă linişteşte că nu sunt singură cu păreri asemănătoare, dar nu mă bucur că se întâmplă ce vedem. Poate ar fi util să calculeze cineva cît costă orele de relicgie şi să se arate pe înţelesul tuturor, ce altceva din domeniul învăţământului s-ar putea face cu banii.

  Reply
 3. Florin

  Atata timp cat in biserica nu poti preda evolutia sau alte materii stiintifice, religia nu are ce cauta in scoala !

  Cifrele mi se par aberante, nu stiu de ce am impresia ca totusi multi au fost in continuare fortati sa participe la astfel de ore , unde se preda urmatorul lucru, cu ilustratii in manual : ” daca nu esti cuminte, vine masina si te calca”.
  Acesti profesori mai sunt platiti si din banii statului … nu mi se pare normal ca din taxele unui musulman de exemplu sa fie platit un „profesor” de religie ortodoxa.

  Inca suntem un stat medieval unde suntem condusi de frica unui barbos care se afla in nori, intr`o fabula care incepe acum 3000 de ani, pe o planeta care nu exista acum 40 milioane de ani cand umbla dinozaurii, intr`o lume in care un sarpe vorbitor este perfect normal iar incestul era la putere, Adam si Eva au avut 3 baieti..

  Sa nu uitam ca „Cain pleaca in satul vecin si isi ia nevasta” pe o planeta unde exista doar Adam , Eva , si cei 2 frati ai lui …

  Nu pot sa concep cum exista un numar atat de mare de „credinciosi” care prin indoctrinarea lor de mici sunt in stare sa creeze tot felul de metafore numai ca aceasta carte SF sa aibe logica in zilele noastre.

  Reply
 4. Lucian

  Asta ar însemna că în fiecare școala/liceu s-ar fi facut vreo 35 de cereri bine repartizate în fiecare zi. Daca socotim 10 minute de fiecare cerere (neluând în calcul mulțimea de tălâmbi și analfabeți, care de-abia scriu), asta ar însemna că in fiecare scoala s-a lucrat 6 ore pe zi doar la cereri. Remarcabil! Fără cozi, busculade, plângeri, critici, nervi. Românii s-au ințeles între ei să nu se lase pe ultima zi, ci s-au împărțit conștiincios câte 35 pe zi, sau poate 70, daca luăm în considerare că poate doar 7 zile au fost la dispoziție.
  Dacă vreo lună de zile, în noiembrie anul trecut, am facut puțină alergie la minciună, acum ne-am lăsat pe tânjeală și înghițim ca pelicanii tot ce ne aruncă politrucii în farfurie.

  Reply
  • roxana

   Lucian, nu a functionat asa. Cererile au fost distribuite peste tot, la clase, si au avut cateva zile la dispozitie sa le completeze. A existat o data limita la care au trebuit sa fie aduse. In caz ca nu vroiai sa-ti inscrii copilul, nu aduceai foaia si gata. Personal, l-am intrebat pe fii-miu daca vrea, si el mi-a spus ca da. L-am intrebat de ce, si mi-a spus ca doamna le spune povesti frumoase si ii lasa sa deseneze ce au inteles din povestile respective. Toti copiii din clasa, mai putin trei, au optat pentru ora de religie, banuiesc ca pentru aceleasi motive. Cata vreme copilul merge cu placere la o anumita ora, si imi spune acasa lucruri bune invatate acolo, eu nu il voi retrage. Ca sunt alte interese, ca BOR nu are nicio credibilitate, este o cu totul alta poveste.

   Reply
   • diana

    Asa e, cererile au fost distribuite de scoli; la scoala noastra chiar completate dupa dictarea doamnelor diriginte/invatatoare in cadrul unei sedinte-fulger cu parintii, organizata de pe o zi pe alta si cu titlu IMPERATIV. Ce vreau sa subliniez e ca cererile au fost MULTIPLICATE IN TIMP RECORD, si la o calitate exceptionala, de catre secretariatul scolii care se plange vesnic de lipsa tonerului si a hartiei de imprimanta pentru scopuri strict educative!!! De asemenea, nu ne inmaneaza nimeni cereri pentru bursele de merit, sau bursele sociale, de exemplu… Si nici nu ni se dicteaza la scoala cum sa le completam. Trebuie sa citim toate cele cateva zeci de hartii afisate la avizier, in curte, eventual sa scriem pe genunchi informatiile de care avem nevoie. Noi am pierdut bursa de merit in clasa a V-a, pentru ca habar n-aveam ca se acorda! Iar de depus aceste cereri, trebuie sa ne facem drum la scoala LUNEA DE LA 12.00 la 14.00, nu oricand si oricum. Mi-e lehamite!!!

    Reply
 5. albert potra

  Din pacate toate discutiile sint total pe dinafara.

  Procentul de 90% nu spune nimic.
  jumatate or fi habotnici, dar restul doar isi vad de inertie si interes.

  Pentru multi, e inca o medie de 10 asigurata care creste media finala ( care conteaza)
  Pentru altii, ar fi fost o ora in care nu aveau unde sa stea.

  Iar pentru altii o fi distractiv. Copiii mei se distreaza explicandu-i profesorului despre business-ul din jurul moastelor, si nici macar nu sint ortodocsi.
  Dar le place si se distreaza. Nu inteleg care e problema.

  Reply
 6. taunul77

  90% e un procent normal tinand cont de realitatile Romaniei. O performanta ar fi fost un procent de peste 95%. S-au inscris asa multi pentru ca nu li s-a oferit o alternativa. Nimeni dintre cei care sustin eliminarea sau ignorarea Religiei nu a fost capabil sa raspunda la o eventuala intrebare a unui parinte: „Daca nu-mi inscriu copilul la aceasta ora, ce sa faca altceva?” Si in plus adversarii Religiei au dat dovada si de o mare doza de agresivitate si aroganta. Ceea ce a dus la o mobilizare suplimentara a adeptilor prezentei Religiei in scolile publice. Prin campania dusa li s-a transmis, mai mult sau mai putin voluntar, ceva de genul: „Nu conteaza cati de multi sunteti, noi avem in spate CCR-ul, eventual UE. Si „. Iar efectul urmarit a fost unul contrar. S-a petrecut o mobilizare in jurul BOR care le va da prilej de acum inainte inaltilor prelati cu grade pe sub sutana sa-si mareasca pretentiile in raport cu statul si sa-si creasca aroganta in declaratiile publice. Data viitoare cei care pornesc la o lupta sa studieze Arta razboiului a lui Sun Tzu. Unde se spune ca niciodata sa nu-l determini pe un adversar sa lupte ca si cum nu ar mai avea nimic de pierdut. Pentru ca-i trezesti instinctul de supravietuire. Si-i cresti gradul de determinare a ripostei.

  Reply
 7. Nelu

  Sinteti foarte siguri de procentul asta ? A vazut cineva toate aceste cereri ? Eu stiu ca trebuia sa fie predata cererea respectiva pina pe 6 martie, or pe 6 la stiri am vazut cifrele… Ca sa nu mai spun de faptul ca poate ca ati vazut si voi cereri in alb, INREGISTRATE,(un parinte a postat pe net) pe care ca probabil parintii le vor completa in urma presiunilor si amenintarilor. Directorii au raportat la inspectorate, toata lumea e multumita, o sa vedem noi cum ii strangem pe parinti sa accepte….

  Reply
  • Eduard C

   Raspunsul e simplu! Directorii de scoli au sunat adunarea (multi dintre ei sunt profesori de religie) au semnat profesorii si cu stnga si cu dreapta, apoi au raportat indeplinirea planului. Nimic nou, Nou ar fi ca cineva sa faca o ancheta. De preferinta un ateu, din toate punctele de vedere.
   P.S. B.O.R. ESTE CEL MAI PUTERNIC EXEMPLU CA IADUL SI RAIUL NU EXISTA.

   Reply
 8. marius

  Probabil ca nu v-ați pus problema cum s-a întâmplat acest lucru. Scolile nu au încă nici un fel de program pentru înlocuirea orei de religie cu alte cursuri optionale. Părinții au avut de ales intre ora de religie sau… nimic. Tipic pentru sistemul nostru de învățământ.

  Reply
  • alex

   si ce nu pricepeti ca nu e obligatoriu ca in loc de religie sa ai alta ora…ai o ora in minus in orar pe care ti-o folosesti cum doresti …iar cei care doreau sa faca alta ora in loc de religie puteau alege alta ora optionala…orice scoala pune la dispozitia elevilor si alte ore optionale…e posibil insa sa li se fi explicat parintilor ca nu au nimic de ales dacat religie …ceea ce este plauzibil….

   Reply
   • fane

    bineinteles ca e obligatoriu sa ai alta ora in loc de religie. acea ora optionala pe care o mentionati nu exista, noi ne luam copilul din clasa la ora de religie. si asa o sa fie si la anul, dupa cit a eludat ministerul problema asta. sa existe ora optionala ar trebui ca fiecare ora de religie sa fie dublata de o ora optionala, nu? unde se gasesc resursele astea pt 2-3 copii care au tot dreptul sa se retraga? noiavem in clasa 2 copii musulmani, educatiasi religia musulmana se face o data pe saptamina, daca poti copiii sa vina. pt ca sintem in Constanta, in multe clase sint citiva copii musulmani. nu au existat fonduri pentur a plati un profesor o norma intreaga pt 2 copii pe ora. asa ca ei ramin in clasa cu cei de la ora de religie ortodoxa. desigur, mai exista varianta fericita ca religia sa fie ultima sau prima ora, dar asta inseamna doar 10 ore pesaptamina, iar norma cred ca e de 18, deci oricum religia va fi pusa la mijlocul programului. in plus, sint parinti care nu isi pot lua copiii cu o ora mai devreme pt ca merg la after school si nu au ce face in ora libera, iar dimineata nu ii pot aduce mai trziu cu o ora daca trebuie sa fie la serviciu. nu e simplu deloc, dupa cum vedeti. ceea ce inseamna ca intentionat s-a procedat asa.

    Reply
 9. Eduard Dumitrache

  Domnule Gotiu va dati seama ca 90% dintre parintii care s-au implicat pentru Rosia Montana si-au dat copiii la ora de educatie crestina? Eu sunt unul dintre acestia, Parintii au pus in balanta si au ales sa mearga impotriva manipularii media, au ales sa ofere copiilor o educatie cu repere crestine. Din punctul meu de vedere este un punct de cotitura, Romania crestina poate fi exact ce dorim cu totii, Romania curata.
  http://activenews.ro/7-manipulari-impotriva-orei-de-religie_1889269.html

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Eduard Dumitrache: m-aș bucura că ăsta să fi fost motivul pentru toți cei 90%, dar sunteți sigur că la ora respectivă vor primi educație creștină? că și în cazul Roșia Montană, e o diferență între ÎPS Bartolomeu și ÎPS Andreicuț

   Reply
   • Oana Kenworthy

    Sunt de acord cu comentariul precedent. Este trist ca din dorinta de a sari in barca liberalismului occidental, imbratisam tot, fara discernamant. E usor de crezut ca toata populatia Romaniei e la fel, dar uitam de disparitatile demografice si de venit. Ce faci cu vasta populatie din mediul rural, care nu isi ia codul moral de pe net, si nu citeste bloguri, reviste, si carti despre educatia civica si istoria comparata a religiilor? Ce modele morale au copiii care cresc acolo, in sate unde rata alcoolismului e in crestere, sau in situatii unde nici nu si-au vazut parintii cu lunile? Vor merge profesorii de educatie civica sa predea la tara??? Tot biserica ramane principala sursa de informatie acolo. Valorile morale se invata de mici si sunt necesare intr-o lume in care, din ce in ce mai mult, totul ‘merge’, nimic nu mai e sacru, iar scopul final este banul si placerea personala, indiferent la ce cost o atingem. Daca nu mai exista diferenta intre bine si rau, de ce sa nu distrugem Rosia Montana pentru bani azi? De ce sa nu admiram pe hotii si smekerii care ajung in pozitii de putere, si sa nu visam sa ajungem si noi ca ei intr-o zi? Tentatia este mare, si se vede aceasta desacralizare a lumii peste tot in Vest. Unii ii zic progres si separarea bisericii de stat, altii o resping si imbratiseaza forme extreme ale altor religii in cautarea unui pol stabil de identificare. Poate ca religia nu se preda corect in scoli in Ro, asta nu inseamna ca trebuie eliminata, ci doar reformata predarea ei. Ar fi util de vazut cum se preda religia la comunitatile ortodoxe din strainatate, care traiesc in mijlocul altor grupari religioase, si unde ecumenismul este mai pronuntat. Biserica Romana, ca institutie, poate ca e corupta (foarte probabil chiar este). Dar ortodoxia e parte din istoria romaniei, si, folosita corect, poate contribui la regenerarea morala a tarii. E pacat ca nimeni nu e interesat sa valorifice acest potential.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Oana Kenworthy: ce vă face să credeți că Biserica poate rezolva problemele pe care le enumerați? Vizitați vreo zece, douăzeci de sate, selectate aleatoriu, discutați cu preoții de acolo și cu oamenii, să vedeți câți dintre acei preoți ar fi în stare să îndeplinească sarcinile la visați; inclusiv în cazul RM, vedeți care a fost poziția cultelor (și, în special a celui ortodox) până la intervenția ÎPS Bartolomeu, că dacă era după ÎPS Andreicuț (care era arhiepiscop de Alba atunci, la revedere…;
     îmi pare rău, dar nu pot să cred în puterea Bisericii de a rezolva problemele pe care le enumerați, în condițiile în care, inclusiv legat de ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, apelează pt a-și impune punctul de vedere exact la șmecheriile pe care le detestați

     Reply
     • Oana Kenworthy

      Cred ca vorbim despre lucruri un pic diferite. Ca structura politica si organizatorica, pot intelege de ce BOR este acum sub atac din partea unui segment al societatii civile. Mi se pare stupid sa irosesti bani pentru o catedrala megalomaniaca, in loc sa folosesti fondurile alea pentru proiecte sociale. Dar cred in continuare ca orele de religie pot fi o valoroasa sursa de identitate nationala si de valori morale si crestine (atata vreme cat identitatea romaneasca inca mai e legata de crestinism si traditii crestine). Vad, judecand si dupa raspunsurile la acest articol, ca exista inca o parte a societatii civile care crede in rolul acestui tip de educatie, desi are nemultumiri despre cum se face educatia asta . Poate ca solutia ar fi sa se stabileasca o serie de norme si standarde riguroase, ca pentru toate materiile, si ca orele de religie sa nu fie predate de preoti ci de profesori calificati de religie (care exista, uneori absolventi cu dubla specializare, deci nu indoctrinatori, ci educatori).

     • Mihai Gotiu

      @ Oana Kenworthy: păi, teoretic, toți preoții sunt (sau pot fi ușor) calificați, cu un curs sau nu modul de pedagogie; mai buni decât sunt acuma nu prea ai de unde să găsești; altfel, și identitatea europeană e legată de creștinism și valori creștine, dar faptul că nu impun religia în școală (nici nu interzic, există și școli confesionale pentru cine vrea) nu i-a făcut mai puțin creștini, dimpotrivă, dacă ne raportăm la valorile sociale care derivă din valori creștine suntem la ani lumină de ei – semn că nu religia în școli e cea care rezolvă problemele astea;
      altfel, există niște valori europene care, da, intră în contradicție cu valorile creștine, situație în care trebuie să optăm: vrem în Europa, trebe să ne asumăm și acele valori, că în varianta ”zicem ca voi, facem ca noi” nu prea cred; ținem mai mult la tradiția și identitatea ortodoxă, foarte bine, e dreptul nostru, doar că în cazul ăsta s-ar putea să găsim aliați mai degrabă la est decât la vest – din nou pachetul e ”all inclusive”

 10. Corina

  Pai au fost numarate cererile… ;) Poate nu stiati cum s-a intamplat in foarte multe scoli. „Semnati cererea, dar scrieti NU pe ea.” La numaratoare, nu s-au CITIT cererile, ci s-au numarat foile semnate. Asa au fost pacaliti multi parinti si au semnat ca primarii. In plus, au fost presiuni la nivel de invatatori si diriginti catre parinti si intrebari „de ce nu vreti sa faca?”.

  Studiem filosofia un an, psihologia la fel, latina tot un an si mai stiu cate, dar religia o studiem 13 ani. O fi mult de studiat, ce stiu eu?

  Reply
 11. Lucian

  Eu cred ca scriitorul acestui articol are foarte mult timp liber. Cine sa insctis merge la ore, cine nu.. face altceva. Exista subiecte mult mai importante ce ar putea fi discutate ce tin de educatia elevilor in scoala, cu ar fi prezentarea matematicii, a fizicii, chimiei intr-un mod logic sa inteleaga toata ce e defapt aia derivata si ce e aia integrala, nu input si outpun (asa cum am fost invatat eu). La orele de romana sa ai libertatea de a face propriile caracterizari si comentarii, nu sa inveti mecanic lucrarile altora si multe, multe altele..

  Reply
 12. sara

  Din păcate, deși respingeți premisa, tocmai Biserica a învins și a arătat de câtă eficiență e capabilă ca să își atingă scopurile. Mă întreb dacă dvs, presa, sunteți atât de rupți de realitate încât să nu știți cum s-a desfășurat cu adevărat această campanie în teritoriu. Preoții s-au mobilizat cum n-am auzit să o fi făcut vreodată pentru victimele unei calamități sau pentru vreun caz social. Cei din școli au monitorizat situația înscrierilor, au informat în timp real preoții din parohia elevilor încă neînscriși. Au mers acasă la copii, au recurs la orice strategie/stratagemă ca să îi convingă să semneze, de la minciuni și jigniri până la șantaj, de la profesoara care rămâne fără serviciu și are copii și rate, până la „semnează, că nu intri la oră și vei avea media 10” .Au fost amenințați că vor fi făcuți de râs în comunitățile rurale,ba chiar că vor arde în iad. Dacă nici asta nu a funcționat, au mers la serviciul părinților, au apelat la șefi sau la colegi mai implicați ca să obțină semnături. Au fost reclamați profesorii și directorii care „nu încurajează participarea la orele de religie”. Acum, privind datele din calendar, numărând zilele în care a fost destul timp pentru toate astea, eu mă cam sperii. Dvs nu?
  Recunosc, însă, că ceea ce scriu se referă la 10-15% dintre elevi. Nu-i vorbă, e poate cu atât mai de speriat că au vrut musai o demonstrație de forță, 100%. Ceilalți au făcut cerere pentru că au fost luați pe nepregătite, nu aveau cum să ia copiii de la școală, unde să îi lase în ora liberă creată în mijlocul anului, făcuseră mai toți colegii de clasă cererea. Oricum puțini fac chiar religie în orele alea, se poate să fie și profesori cu har pe undeva. Habar nu au ce scrie în Biblie, memorează rugăciuni al căror sens le scapă, colorează sfinți din caiete suplimentare. Iar unii vorbesc despre orice altceva. Dar studiază 12 ani „materia” asta.

  Reply
 13. Alexandru C.

  Din păcate, dle Goțiu, oricât de plauzibile suspiciunile dvoastre, ele sunt doar suspiciuni și nu pot substitui un argument. Iar argumentul nu-l aveți – repet, oricât de plauzibile suspiciunile.
  Sunt unul din părinții care și-a înscris copilul la școală în grupa pregătitoare anul acesta. Mi se pare incorect să trebuiască să bifezi pe cererea de înscriere dacă al tău copil o să facă sau nu religie. În cazul meu cel puțin, secretara, care era numai lapte și miere la înscriere, a devenit o acritură imediat ce soția mea a lăsat câmpul necompletat. E vorba de o școală cu pretenții din București. (56) Dat fiind numărul mare de copii înscriși, mă tem să nu fie un motiv de ne-acceptare opțiunea asta. N-am pile să-mi bag copilul la o școală care este 1. cea mai aproape de blocul meu, în comparație cu celelalte. 2. în drum spre metroul cu care merg la muncă. 3. totuși, în aria căreia nu sunt oficial arondat.
  Pentru mulți din părinții în situația mea, opțiunea pentru ora de religie, știută fiind „politica” școlii, a fost o formă de complianță.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Alexandru C.: și atunci de ce spuneți că e vorba doar de suspiciuni? chiar d-voastră spuneți că ”pentru mulți părinți (…) a fost o formă de complianță”, că nu i-au înscris pentru că așa le-a dictat conștiința

   Reply
 14. RedCard

  1 – Cred că mai mult de 10% erau out chiar şi cînd se aplica aberaţia prin care se considera implicit exprimată opţiunea pro-religie şi trebuia să ceri să NU faci orele astea!
  2 – De ce nu vor preoţii să facă şcoală în biserică, în loc de biserică în şcoală?!

  Reply
 15. Ilie Adrian

  Orice ati scrie si oricate aberatii ati debita, raman cifrele: 90% din romani doresc religia in scoli.
  Practic, tot ce se cheama orthodox, a ales religia in scoli. Cinste romanilor pentru ca au inteles valorile care le promoveaza biserica.
  Dar, voi ca ziaristi, ati dovedit impartialitate. Ati incalcat codul deontologic. Romania curata, cat mai este, o murdariti chiar voi.
  Murdariti si singurii oameni puri si care au crezut in Dumnezeu. Murdariti memoria unor exemple de moralitate, patriotism precum Iustin Parvu, Arsenie Boca, Papacioc si altii.
  Nimeni nu zice ca sunt multe lucruri de imbunatatit in manualele de religie. Nimeni nu zice ca nu sunt preoti care nu merita sa poarte sutana. Dar a nega sau incerca sa minimalizezi valorile bisericii e prea mult.
  Nu-mi ramane decat sa transmit tuturor celor de la „ROMANIA CURAT_MURDARA”: RUSINE!!!!!!
  PS: Sper sa nu mi se stearga postarea. O voi promova si pe net si daca o stergeti voi mentiona acest fapt.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Ilie Adrian: chiar în comentariile de aici vedeți că sunt oameni care spun că nu conștiința (nu faptul că cred în Dumnezeu) a fost cea care i-a determinat pe mulți părinți să facă înscrierile; dacă sunteți un om care spuneți că credeți în Dumnezeu mă mir că nu vă deranjează minciuna și înșelătoria;
   oricum, se poate spune maxim că 90% dintre români doresc religia pentru copiii lor, nu în școli – diferența e esențială

   Reply
   • Ilie Adrian

    Inca o data vreti sa manipulate adevarul. Aveti talent in manipulare. Faptul ca sunt oameni care sunt de accord cu Dvs. nu poate invinge o realitate statistica. Majoritatea a optat pentru religie in scoli si nu pentru ca doresc religie pentru copiii lor, cum insinuati. Daca ar fi cum spuneti s-ar putea afirma ca 90% din romani merg la biserica duminica. Vreti sa spuneti ca cei 90% si-au inscris copii la religie din constiinta? Puteti cuantifica asa ceva?
    Cred ca minciuna si inselatoria va sunt mult mai familiar, voua, ziaristilor. Rog nu o luati ca o jignire. E doar parerea mea. Vreau sa va mai spun ca nu sunt un „religios” authentic. Nu merg saptamanal la biserica, nu tin posture. Stiu sa fac diferenta intre religie si oamenii bisericii. Si aici, repet, pe multi nu-I pot numi asa. Am inscris copilul la religie pentru valorile care le promoveaza si voi face tot ce pot sa fie promovate correct.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Ilie Adrian: când scrieți ”vouă, ziariștilor” deja generalizați și, că aveți sau nu intenția să mă puneți în aceeași găleată cu DD sau cu ziariștii cumpărați de RMGC, o faceți – ceea ce nu e nici pe departe în spiritul creștin pe care îl invocați;
     nu eu manipulez, ci constat: nimeni nu avea cum să opteze pentru religie în școli, pentru că formularul pe care spuneți că l-ați completat privește înscrierea propriului copil la materia Religie, nu un vot ”pro” sau ”contra” religiei în școli; dacă ați completat acel formular considerând că optați ”pentru religie în școli” sunteți în eroare și nu faceți decât să-mi dați dreptate: că am asistat la o manipulare la scară națională, și nu sunt eu acela care a făcut-o;
     în fine, aștept și vă doresc să urmăriți ce învață copilul la religie; de d-voastră depinde, nu de mine, să primească educație creștină și nu îndoctrinare

     Reply
     • Ilie Adrian

      Va rog nu mai invocati spiritual crestin. Am tras concluzia ca nu sunteti unul din cei care cred in Dumnezeu, deci nu puteti vorbi de un spirtit crestin. Nu va pun in aceeasi oala cu DD sau altii. Cei despre care vorbiti sunt niste impostori. Daca am facut-o imi cer scuze. Eu am dat un vot „pro” religiei in scoli. Ca sa fiu clar. Si sunt multi intelectuali in tara asta care imi dau dreptate. Daca va fi o indoctrinare, cum spuneti, acet vot „pro” se va dovedi gresit si voi reactiona. Dar, momentan, afirmatiile cu manipularea nationala este o ipoteza si nu o certitudine.
      Cred ca Dvs. jigniti (poate fara intentie) foarte multi oameni. Poporul roman a dovedit la ultimele alegeri ca a devenit mai greu de manipulat, deci sa nu jignim inteligenta romanilor.
      Ceea ce ma supara este tendinta de a indeparta omul de credinta. De credinta adevarata. Si eu cred ca cei din fruntea bisericii nu reprezinta si nu promoveaza asa ceva.
      In final, va multumesc pentru ultima urare, in sensul ca voi avea grija ca copilul va primi o educatie crestina. Daca nu va fi asa, voi incerca sa fac eu asta, cu toate ca nu sunt un om foarte religios, cum am mai spus.

     • Mihai Gotiu

      @ Ilie Adrian: ați tras o concluzie greșită și asta ar trebui să vă pună pe gânduri: că există creștini care sunt deranjați de farsa din ultimele săptămâni; educația pe care am primit-o acasă este una creștină (raportată la principii și valori creștine) și această educație mă face să refuz minciuna; iar ce s-a întâmplat săptămânile astea reprezintă o minciună; d-voastră spuneți că ați dat un vot ”pro” religiei în școli, însă dincolo de intenția și/sau semnificația pe care personal ați dat-o, cu totul altceva scrie pe cererea pe care ați completat-o – tocmai interpretarea că ar fi fost o acțiune pro religie în școli, nu o opțiune pe care aveți tot dreptul să o luați pt. copilul d-voastră e un lucru care nu are nicio legătură cu creștinismul, e o șmecherie și nu cred că asta vă doriți să învețe copilul d-voastră la ora de religie;
      dacă se dorea să se știe câți cetățeni români își doresc să se predea religia în școli, cel mai corect (și d.p.d.v. social, și d.p.d.v. creștin) ar fi fost un referendum pe tema asta – consider că e o temă suficient de importantă care ar fi justificat o astfel de consultare: așa se putea răspunde la întrebarea ”pro” sau ”contra” religie în școli

    • Dinu Marcel

     Stimate domn,
     eu cred in Dumnezeu si ma duc ,atunci cind sint in Romania, la slujba de duminica.
     Nu am vrut sa o inscriem pe fiica noastra cea mica la ora de religie pentru ca nu se face de fapt(in ultimul semestru a colorat trei planse cu subiect religios si asta a fost tot, fara alte explicatii).Am inscris-o pentru ca semnaturile s-au colectat la mijlocul anului scolar si nu exista nici o alta alternativa pentru aceasta ora.
     La inceputul anului urmator intentionam sa nu o mai inscriem daca vom avea o alternativa viabila .Nu mi se pare normal sa se mobilizeze asa Biserica noastra dar sa nu se intereseze deloc de calitatea predarii ci numai de incasarea salariilor.As vrea sa vad o statistica in care sa se evidentieze cit la suta din numarul total de profesori de religie sint sotii de preoti si citi preoti isi suplimenteaza veniturile direct ca profesori de religie.
     Din pacate stimate domn nu interesul pentru educarea copiilor e aici,si stiti foarte bine daca nu sinteti fanatic.

     Reply
  • Bogdan Mihai

   Da si sa nu-i uitam pe filosoful Vasile Conta, savantul Victor Babeş, medicii ieşeni Panait Zosin şi Constantin Thiron care acum 100 de ani s-au opus religiei in scolii dar ei sunt 0 in comparatie cu Arsenie Boca ….. si peste 100 de ani tot primitivi vom fi ….. pacat de tara asta.

   Reply
 16. Constantin Dejanovici

  @Ilie Adrian
  Comentariu tipic de fanatic religios. Mie unuia mi-e indiferent daca se preda sau nu religia,iar pe fiica mea am inscris-o la ora respectiva pentru ca intr-adevar n-avea alternativa. Dar ma revolta intoleranta unora care n-au inteles nimic din spusele lui Isus, si invoca la gramada ortodoxie, nume de mistici romani etc., intr-o totala confuzie morala. O mentalitate pe care o stim din timpul stalinismului – Dai in mine, dai in fabrici si uzine. Bomboana pe coliva – amenintarea finala, miroase a santaj de la o posta. Inca o dovada ca unii care se cred mari crestini sunt in realitate pe alta planeta, eventual una pe care scrie ISIS.

  Reply
  • Ilie Adrian

   Nu sunt fanatic religios. Nu am dovedit asta prin ce am postat. Cum spui, ISIS si altii sunt fanatici.
   Am zis: nu prea merg la biserica si nu prea tin post.
   Daca cei mai de seama oameni de stiinta, filozofi, scriitori au crezut in Dumnezeu si Isus mi se pare normal sa-mi pun intrebarea: De ce? Si am ajuns la concluzia ca asa e correct si normal. Nu incerc sa conving pe nimeni.
   Eu am aproape 50 de ani si cand eram student am fost „saltat” pentru un banc cu Ceausescu si pentru participare la proteste in Iasi. Deci, nu accept lectii despre communism si stalinism care nu stiu ce au insemnat acele vremuri. Bine ca au trecut.
   Referitor la misticii romani: nu vorbi in necunostinta de cauza. Am fost si eu in eroarea ta pana cand am vorbit si am vazut cu ochii mei niste chestii pe care nu le poate tagadui nimeni.

   Reply
 17. Catalin

  Din punctul meu de vedere, predarea religiei in scoli si la varste fragede este ca si cum ai lasa in scoli promoterii de tigari. Indoctrinarea inceputa de la o varsta la care mintea poate fi foarte usor deformata de catre profesori de calitate indoielnica numiti de catre o biserica primitiva ce uraste in continuare, cu sinceritate, „papistasii”, mi se pare un act de un cinism strigator la cer.

  Toata panarama cu 90% e inca o mizerie secretata de performantul nostru invatamant, important furnizor de semianalfabeti care stiu cum se face crucea, exact materialul de care au nevoie cei din BOR (primii din cauza carora se rasuceste in mormant parintele Boca, domnule ilie adrian din Iasi).

  Practic, eu as scoate complet religia din programa scolara pana in clasa a VIII-a inclusiv si as adauga elemente de istoria religiilor la Istorie (unde cu certitudine avem profesori mai buni decat cei de religie).

  BOR si-a pierdut de mult vocatia sociala si a ajuns un fel de societate pe actiuni preocupata preponderent de lucruri lumesti (cum ar fi mentinerea numarului de salariati) si prea putin preocupata de clarificarea trecutului legat de comunism(cum ar fi solicitarea CNSAS de a furniza numele preotilor care turnau :)

  Reply
 18. Claudiu

  Fac parte din acest procent, chiar dacă sunt ateu.
  Motivul este simplul – notele obținute la orele de religie de obicei se dau foarte naiv, chiar și fără merit, destul de înalte.
  Nu garantez, dar insinuez că există o majoritate de elevi cu aceeași mentalitate, fie considerând religia ca materie ‘salvatoare’ pentru media generală, fie alții care consideră materia ca oră de creșterea ‘gratuită’ a mediei.
  În altă ordine de idei ceea ce aburește alegerea elevilor este că nu ne putem naște atei. Că ne naștem în familie Românească suntem automat Ortodocși, și ni se impune aceeași doctrină de către părinți. La fel se aplică și în celelalte țări, dacă te naști in China, ești Budist etc. . Ideea de bază este că un copil, indiferent de mentalitate, va considera propria lui religie ca singurul lucru valid. Nu se duce el ca la târg să vadă cu ce dogmatică este mai de acord, părinții nu l-ar lăsa oricum. Dacă nu dorește să facă ora de religie, îi dă mama-cas cu polonicu-n cap.
  Pentru mine părinții iau ateismul ca pe o fază; o fi, n-o fi, temporar îmi pastrez părerile.

  Reply
 19. flesh

  Se pare că două secole de descoperiri științifice nu inseamnă nimic. Asta se întâmplă când nu citești decât o carte, biblia. Sau nici măcar pe aia. Aștept cu nerăbdare întoarcerea inchiziției.

  Reply
   • flesh

    Dacă se va întoarce, voi avea cu siguranță parte de ea. O să fiu declarat vrăjitor pentru că afirm că Pământul se rotește în jurul Soarelui și voi fi ars pe rug în uralele credincioșilor.

    Reply
 20. andrei

  „Ati primit spre completare cererile pentru ora de religie. Acordul este valabil doar pentru perioada care a ramas pana la terminarea anului scolar. La sedinta cu directorul ni s-a adus la cunostinta ca nu putem sa supraveghem elevii care renunta la ora de religie in acest moment.”

  asta e o parte din mail-ul primit de parinti

  ora de religie nu este nici prima nici ultima ci in interiorul programului astfel incit trebuie sa aduci copilul inapoi la scoala. Deci a fost vorba de un SANTAJ ordinar din partea bisericii ortodoxe romane impreuna cu ministerul invatamintului.

  la inscrierea pentru clasa zero s-au dat cererile de religie cu remarca ca au intiietate copii care opteaza pentru religie. Asta e procentul de 90%, SANTAJ ORDINAR asupra parintilor din partea unor mafioti.

  pe toate televiziunile toti mafiotii capuse din sistemul religios au prins un tupeu fantastic

  Reply
  • marian

   daca ai fi mai atent ai observa ca ai semnat retroactiv pentru tot anul scolar….asa e formularea cererii…..

   Reply
 21. marian

  si eu am votat hoti si corupti pentru ca doar atat ne-au prezentat partidele spre alegere si asta nu inseamna ca nu sunt onest si constient dar, intre mai multe rele il aleg pe cel mai mic…. si nu inseamna ca sunt de acord cu ei (cu politicienii – caci cei cinstiti nu fac politica, stiind ca din principiu politica e c….)

  Reply
 22. un needucat

  Eu cred ca problema e simpla:
  1. Nu ora de religie trebuie sa-ti invete copilul valori. Tu, parinte, trebuie sa-l inveti asta. Pe langa faptul ca il inveti ceva atunci cand vorbesti cu el despre rolul omului in societate, ai ocazia sa creezi o conexiune mai puternica intre tine si odrasla. Doua pasari cu o singura piatra. Cei care isi lasa copiii la ora de religie cu motivul „vreau sa invete valori crestine” sunt in ochii mei niste parinti iresponsabili. Valorile, ideile, chiar si credintele trebuie predate de parinte.

  2. Religia practicata in Romania deja nu mai are nicio valoare din cele pe care le pretinde. Cum a zis si autorul: cum miroase a bani, BOR se mobilizeaza in mod incredibil; cand vine vorba de a ajuta pe altii, BOR nu misca un deget fara plata. E scarbos, e gretos, demn de a vomita. Cum poate un credincios roman sa se asocieze cu o astfel de institutie? Cum pot „credinciosii” astia sa nege aceste realitati? Simplu: nu sunt credinciosi, nu au valori crestine, sunt buni doar de gura.

  3. Religia n-are ce cauta in scoli. Punct. Nici daca s-ar introduce ora de stiinta maine, tot n-are ce cauta in scoli. Religia nu e stiinta, e superstitie, nu e nimic adevarat legat de religie. Biblia e probabil in top 3 cele mai daunatoare carti scrise vreodata de om (da, de om). E plina de crime si totusi „credinciosii” ignora asta. Ei cred ca e cuvantul lui dumnezeu, dar aleg sa citeasca doar partile care le plac lor. Pe scurt, ipocriti.

  4. Rezultatele unei ore de stiinta nu numai ca pot fi masurate dar o sa fie si benifice tarii. Traiam in era stiintei si noi educam idioti care invata sa se roage cand le e greu. Ne trebuie oameni care sa avanseze progresul stiintei, nu ineficienta religiei. Trebuie sa fim in prim plan, ca tara, ca sa traim mai bine.

  Cei care au inventat calculatorul (pe care-l folosesc ipocritii credinciosi ca sa apere religia pe net), internetul, tableta, telefonul inteligent s.a.m.d nu au facut-o prin religie. Nu s-au rugat la cer si le-au cazut schitele si ideile in brate. Au invatat, au gandit, au avut o viziune, au incercat si au creat. Nu prin religie pentru ca religia nu are unelte de creare, ci prin stiinta.

  E greu sa fii credincios. Ai fost invatat ca te asteapta iadul daca nu te conformezi ideilor crestine. Si ti-e frica sa spui ceva impotriva – de aia aperi religia. Dar in acelasi timp nu-ti traiesti viata dupa ordinele (chiar si gresite cum sunt) primite de la preot.

  Data viitoare cand intalniti un credincios roman, intrebati-l cateva lucruri:
  1. nevasta-sa era virgina cand a luat-o?
  2. mananca grasime sau carne de porc?
  3. are cruce la gat sau icoana in casa (chip cioplit)?
  4. si-a ras barba vreodata?
  5. cand se simte rau, se roaga la dumnezeu sau se duce la spital?

  Patru din cele cinci lucruri sunt interzise in biblie, iar al cincilea lucru e doar o dovada a ipocriziei credinciosilor.

  Reply
 23. Emil si detectivii

  Domnule Gotiu, acordati putina atentie, modalitatii la limita legii prin care s-a obtinut acel procentaj de 90%!

  Scolile au impus __TUTUROR__ dirigintilor si parintilor un formular universal, in care parintii sa completeze cu bifa una din cele doua casute: „DA – sunt de acord”, sau „NU – nu sunt de acord cu inscrierea copilului meu la ora de religie”. Daca va ganditi bine, acest subterfugiu a eludat tocmai hotararea Curtii Constitutionale, care spune clar ca parintii si copii care NU vor inscrierea la orele de religie, NU TREBUIE SA SCRIE NICAIERI ACEST LUCRU.

  Dar, prin subterfugiul acelui formular universal, s-a reusit tocmai crearea in scoli a unei atmosfere de „intimidare prin aratarea cu degetul”, a celor ce s-ar fi opus inscrierii la orele de religie.

  Exact asa s-a intamplat, cel putin la Liceul Dimitrie Bolintineanu, din Bucuresti.

  Cercetati, si veti vedea ca asa s-a obtinut procentajul de 90%: prin complicitatea dintre Biserica Ortodoxa Romana si inspectoratele scolare, cu acordul tacit al Ministerului Invatamantului si cu obedienta directorilor de scoli.

  Prea usor se ia, pe nemestecate, procentajul de 90%!

  Reply
  • nae

   Esti neinformat.Au fost completate cereri tip.Nimeni nu a fost obligat.Faptul că 10% din părinţi nu şi-au înscris copiii este o dovadă.

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ nae: în drept există și ceea ce se cheamă ”discernământ viciat” – adică persoana are discernământ, dar alegerea pe care o face e influențată de factori externi propriei conștiințe (și doar în comentariile de la acest articol sunt enumerate suficiente cazuri care demonstrează că alegerea a fost influențată de factori externi)

    Reply
 24. Coca Gherghescu

  Căutarea lui Dumnezeu, mai comodă stând pe scaun
  Este foarte simplu, câtă vreme conducerile şcolilor au dat elevilor acasă formularele să le ducă semnate de părinţi, li s-a sugerat astfel şi răspunsul. Normal trebuia să li se trimită părinţilor doar anunţul că dacă doresc cursul pentru copiii lor trebuie să se adreseze şcolii cu cerere scrisă şi să precizeze şi pentru ce religie doresc. Modul de a proceda a fost incorect şi ilegal. În plus, mai mult decât sigur că preoţii au făcut presiuni la conducerile şcolilor pentru a obţine semnăturile. Autorul articolului bine spune că e încă o dovadă de manifestare a modului în care ne furăm singuri căciula. După această acţiune ar trebui să nu mai fie băgaţi în seamă dascălii care se plâng de faptul că ar fi prea mici salariile lor. Copiii chiuleau pe rupte la Religie când apucau, ne e greu să credem că peste noapte lumea se schimbă. Dar ce să aştepţi? Frunţile bisericeşti aranjaseră şi alegerile, doar Dumnezeu a mai reuşit să facă o schimbare. După eşecul anterior al Bisericii în alegeri, pentru chestiunea înscrierilor la acest curs s-au luat măsuri ca acelea „pe linie de partid” de pe vremuri, de parcă din cer ar pica toţi banii folosiţi inutil în România. Şantajul psihologic aplicat părinţilor este nedemn. Cum să vină un copil cu foaia nesemnată dacă directorul a cerut-o semnată? Ce ruşine ar fi să nu vrei să studiezi Religia 12 ani! Chiar dacă numai caietele speciale te costă 100 RON pentru cei 12 ani… Care este gradul de certitudine pentru corectitudinea rezultatelor centralizării? Nu ştim. Miza a fost mare. Cum să fie scăzută cifra de şcolarizare la instituţia care formează profesorii de Religie? Mai există, poate, o singură şansă: trecerea finanţării la Ministerul Cultelor, şi împărţirea banilor între Preoţi şi profesorii de Religie, sigur, aceiaşi bani destinaţi de stat pentru chestiunile religioase, pentru că elevii mai rar ajung la Biserică, doar fac Religie la şcoală, nu? Deocamdată avem o plagă greu de vindecat, iar 90% este procentul care arată gravitatea. Cu greu se va găsi o soluţie pentru redescoperirea sincerităţii şi împiedicarea risipirii banului public. Deja şi pentru DNA problema ar fi dificilă. Să auzim de mai bine! (Coca Gherghescu, DB, 08 martie 2015)

  Reply
 25. dan

  Numarul asa de mare de inscrisi la ora de religie e o mare victorie a crestinismului asupra ateismului, a comunismului si chiar a „libertatii” democratiei care continua sa promoveze non-valorile cu scopul de a manipula. Chiar d-voastra, domnule Gotiu, faceti acest lucru, prin acest articol. Daca nu se mobiliza lumea, ati fi zis ca ce mai cauta religia in scoala, ca nu mai e dorita. Un alt mod prin care faceti manipulare este ca prezentati acest lucru ca o victorie a BOR, cand uitati sa mentionati catolicii, care au semnat 99% pt. ora de religie, ati uitat reformatii, baptistii, penticostali si alte culte care au si ei profesori. Si pt. aceste argumente pot sa afirm ca, in ochii mei ati primit o nota proasta. Am participat la toate mitingurile impotriva Gold Corporation, alaturi de d-voastra si credeam ca tineti la tara si la binele acestei tari. Am strigat si marsaluit pt sanatatea fizica si morala a romanilor. M-ati dezamagit si imi pun tot mai multe semne de intrebare privind onestitatea d-voastra! Doamne ajuta!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ dan: în primul rând, vă rog, să recitiți textul: mă refer la toate Bisericile, nu doar la cea ortodoxă ; în al doilea rând, minciuna și înșelătoria pe baza cărora s-a ajuns la așa-zis-ul 90% nu au nimic de-a face cu creștinismul – cel puțin asta e educația creștină pe care eu am primit-o (și nu în școală)

   Reply
   • dan

    Si inca ceva, o intrebare: d-voastra ati rasfoit cartile de religie? Eu, da!
    Am citit si ce ati comentat si am vazut ca, daca oamenii au optat pt ora de religie, cu buna stiinta, ati pus la indoiala optiunea lor si v-ati apucat sa atacati manualele. In societatea noastra, nu ora de religie e problema (e doar o ora pe saptamana), ci societatea in ansablul ei, care nu incurajeaza adevaratele valori. Copiii isi petrec ceasuri intregi pe net sau la tv si iau de acolo, ca modele, toti analfabetii si interlopii promovati in emisiuni. E mai usor imiti comportamentele care abunda in presa decat sa stai sa te gandesti daca e bine sau rau ceea ce faci.

    Reply
 26. dan

  ati fost in scoala? Eu da! Nu a fost nici o minciuna si nici o inselatorie. A fost o mobilizare pentru ca a fost un termen limita si ministerul era santajat ca nu pune in aplicare decizia CCR. E urat ce faceti! Sustineti pe cei care se straduiesc, din rasputeri, sa scoata pe Dumnezeu din scoala si mai spuneti ca sunteti crestin. Haideti sa punem totul la indoiala, mai ales cand e vorba de lucruri frumoase! Chiar si simplul fapt ca avem ore de religie e un bun dobandit dupa atatia ani de comunism ateu. Daca ati fi cu adevarat crestin, v- ati bucura de asta! Aceasta abordare nu are nimic constructiv in ea. La un moment dat, doream sa ma fac jurnalist ( am si facut o perioada de practica), dar am renuntat din cauza ca nu puteam arunca noroi pe orice doar sa public articole, pe care unii, plini de frustari si ura, sa le savureze la micul dejun, la o cafea

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ dan: vorbiți cu părinții care și-au înscris copiii ca religie; citiți unele dintre mărturisirile lor chiar în comentariile de la acest articol; chiar nu vă ridică semne de întrebare? chiar vă simțiți bine, ca și creștin, când vedeți că pe baza acestei operațiuni sunt unii care afirmă că asta dovedește că 90% dintre români vor Religia în școală, când ceea ce au semnat e cu totul altceva – o decizie privind proprii copii? ăsta e adevărul pe care îl susține creștinismul? nu, n-am cum să mă bucur de impunerea creștinismul printr-o minciună și prin tot felul de stratageme politice; nu e nimic creștinesc să te bucuri că vor fi copii care vor merge la ora de Religie pentru că nu aveau altă alternativă, pentru că își făceau probleme părinții ce vor face copiii lor în orele respective, pentru că au fost ”convinși” prin diferite alte metode decât propria convingere; toate acestea nu fac niciun bine creștinismului, dimpotrivă, vor genera efecte pentru care, pe termen mediu și lung, se vor întoarce împotriva Bisericii;
   ”le-am arătat noi!” – asta e bucurie creștină?

   Reply
   • Radu Chiritoiu

    Dar care e problema dvs. pana la urma? Atata „corectitudine” care ascunde in fapt rautate. Asta e de fapt situatia societatii romanesti care nu poate ierta si munci pe bune, in schimb trebuie gasit un tap ispasitor.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Radu Chiritoiu: problema mea e minoră; problema mai mare e a Bisericii, că aparent a rezolvat cum și-a dorit cu ora de Religie, dar pe termen mediu și lung va rămâne fără mulți dintre practicanți

     Reply
   • nae

    Mulţi dintre cei care şi-au înscris copiii la ora de religie au studii superioare.Oare un medic sau un profesor poate fi manipulat.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ nae: am întâlnit mulți țărani ”cu patru clase” cu mai mult discernământ și mai puțin manipulabili decât multe persoane cu studii superioare

     Reply
 27. dan

  Am inteles, cred! Ca si crestin, pt d-voastra e mai important ca unii s-ar lauda cu cei 90% decat ca acesti copii se pot bucura de ceea ce noi n-am avut: educatie religioasa la scoala. Eu cred, ca mai important e sa nu luam o sansa de mantuire acestor copii, decat procentele si cum s-au obtinut acestea. Acest drept a fost castigat de martirii acestui neam, care au murit ca noi sa fim liberi (una din scandarile revolutiei a fost „exista Dumnezeu”). Nimeni nu este obligat sa devina credincios, chiar daca participa la orele de religie. Nu toti oamenii sunt credinciosi, cum nu toti oamenii sunt biologi, chimisti sau altceva, desi au facut aceste discipline. Sa nu imi spuneti ca educatia religioasa trebuie facuta acasa, ca parintii, in marea lor majoritate, in ziua de azi, nu au nici timpul si nici cheful de a o faca si e mai usor sa dam vina pe altii ca nu au facut ceea ce noi ar trebui sa facem. Nimeni nu vine sa se bata cu pumnul in piept pt acest rezultat. Ne asteptam sa vina unii, ca d-voastra, sa atace procentul mare obtinut si sa se revina la teme precum: prea putine spitale, scoli, sosele, azile, avioane, biciclete sau orice altceva … si prea multe biserici. Orice in afara de religie, Dumnezeu si biserica. Biserica, e ca in bancul cu iepurasul si sapca, daca are, de ce are, daca nu, iarasi nu e bine. Sunt convins ca sunt lucruri de indreptat, dar sa incercam sa fim constructivi. Cu pietrele sa construim si nu sa aruncam in ceilalti. Ca ne (va) place sau nu, asta e rezultatul! Cultura, limba noastra, istoria acestor acestui popor, a luat nastere in biserica si in colaborare cu aceasta. Sa fim cinstiti si recunoscatori, sa ne pretuim valorile si stramosii, cu toate, bune si rele! Ar putea sa fie adevarate si argumentele lipsei de alternativa, dar poate e si in asta un bine. Sunt multi copii care nu ar cunoaste pe Dumnezeu, fara ora de religie. Procentul mare de elevi inscrisi nu reflecta religiozitatea poporului, ci poate, dorinta de a-i educa bine sau a scapa de aceasta povara, a parintilor. Marea mea bucurie ar fi sa stiu ca, datorita orei de religie, ajung la mantuire mai multi oameni, ma intereseaza mai putin procentele si daca se lauda cineva cu ele.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ dan: ar fi fost 60%, poate ar fi fost 80%, poate ar fi fost tot 90% înscriși dacă avea loc o dezbatere reală și înscrierile ar fi durat în loc de două săptămâni două luni, jumătate de an sau chiar un an; nu se poate construi nimic bazat pe minciună sau înșelăciune, cu atât mai puțin credința

   Reply
  • Câmpeanu

   DA pietrele să le folosim ca să construim , NU CA SĂ ARUNCĂM cu ele UNII ÎN ALŢII .
   ORA de religie se va generaliza în lume , oricât de multe guri sparte se întreabă cum şi în ce fel ,
   pentru că aşa e şi binecuvântat de Hristos
   Pe de altă parte numărul mare de parlamentari români (21) care au votat căsătoriile homosexuale
   trebuie să ne pună pe gânduri forte repede şi foarte serios .
   TOATE religiile sunt împotriva homoxesualilor şi chiar dacă nu toţi copiii din lume sunt pe calea mântuirii
   măccar să nu se lase conduşi de acest declin al fiinţei umane .
   AICI INTERVINE RUGĂCIUNEA PĂRINŢILOR pentru copiii pentru care au cerut ora de religie .
   (sunt părinţi (mame) care pentru un copil au cerut ora de religie şi pentru altul nu !!!_____ oare chiar aceşti părinţi nu sunt hotărâţi în ce direcţie trebuie s-o ia familia lor ??? IATĂ GERMELELE viitoarelor căsători homosexuale)_____ Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel
   Cap. 9
   29. Şi precum a proorocit Isaia: „Dacă Domnul Savaot nu ne-ar fi lăsat nouă urmaşi, am fi ajuns ca Sodoma şi ne-am fi asemănat cu Gomora”.

   Reply
 28. Radu Chiritoiu

  Stimati Compatrioti, ca si domnul Octavian Pleter sunt inginer de aviatie si trecut prin viata in tara si strainatate. Dumneavoastra faceti aici o dezbatere naiva si fara substanta. Unii spun ca religia nu este o stiinta si nu are ce cauta, altii ca nu inteleg ce vorbeste cel care o preda sau ca se dau note prea mari. Insa se uita esentialul asa cum spunea si domnul Pleter. Comunismul a spalat creiere, iar asa zisa democratie a continuat spalarea de creiere in mod democratic. Va pun si eu o intrebare naiva: de ce copiii de astazi se sinucid? De ce trebuie ei sa fie stapani si sa ia decizii de viata din clasele primare? Au aceasta clarviziune? Unii dintre dv.s sunteti parinti si cred ca ati uitat ca educatia facuta cu discernamant este esentiala pentru dezvoltarea copilului. Sigur ca o sa spuna multi ca ce e aia copil? Copil o fi ala care suge la maica-sa, dar dupa ce merge la scoala nu mai e copil, trebuie sa invete despre sex, s.a.m.d. Stimati parinti un lucru e sigur ca orice copil condus astfel va avea mari sanse sa nu ajunga ceea ce doriti dumneavoastra chit ca manevreaza foarte bine internetul si altele similare. Vorbesc din postura de parinte si de fost asistent universitar harsit in politici de gasca si studenti invatati sa dea spagi ca sa ia o diploma si sa dea o alta spaga ca sa ia un post undeva. Baza sanatoasa asa cum spunea dl. Pleter in cateva cuvinte se formeaza de mic. Se spune ca un hot care a ucis un om a ajuns sa fie spanzurat si ultima dorinta a fost sa vina mama lui si i-a spus asa: mama nu plange pentru ca din cauza dumitale am ajuns aici. Nu va inselati cu asa zisa stiinta gasita pe internet si de la filozofi! Sunt marturii de necontestat in ortodoxie prin sfinti si parintii bisericii ca aceasta este singurul sprijin real intr-o lume interesata doar de bani si deloc de oameni. Exemple sunt nenumarate cum spunea si Domnul Dan intr-un comentariu anterior. Dar diavolul face asa: il indeparteaza pe om de Dumnezeu si biserica spunand ca lasa ce-ti trebuie, traieste-ti viata, distreaza-te ca o sa ai timp la batranete. Iar cand ajunge batran il face sa-i fie rusine de toate cate a facut spunandu-i omului: pai acuma vii la biserica, e prea tarziu. Unii care inca mai ajung batrani in postura de atei inca mai cauta ceva si nu stiu. Ceva ce n-au avut intreaga viata. Un adevar de necontestat pe care insa nu-l pot accepta pentru ca diavolul nu-i lasa si multi sfarsesc din pacate sa se sinucida. Ortodoxia cu valorile ei prin biserica si ora de religie ii poate oferi micului om o sansa sa scape de rautate si sa fie mai bun. Va cer iertare pentru tonul mesajului si daca v-am lasat impresia de habotnicie sau indoctrinare. Nu este decat dragoste si speranta ca in lumea asta sa nu fie mai rau de atat. Doamne ajuta! Radu

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Radu Chiritoiu: poate paradoxal (sau poate nu), în perioada comunistă (pe când eram elev) am fost de mai multe ori la Biserică decât s-a întâmplat în ultimii ani; nu faptul că n-am făcut Religie la școală m-a făcut să stau mai departe de Biserică

   Reply
 29. dan

  Nimeni nu i-a obligat pe oameni sa se inscrie. Fiecare si-a exprimat dorinta liber. Alegerile, in toata viata noastra, se fac punand in calcul avantajele si dezavantajele. Cei 10%, care nu s-au inscris, sunt o dovada in acest sens. Nu au fost mintiti in imposibilitatea de a li se oferi un alt profesor pt. 2-3 elevi care nu doresc sa participe la ora, ar insemna ca un profesor sa fie in paralel cu profesorul de religie. Motivele pt care s-a ales sa se participe la ore depind de fiecare sau poate elevilor si parintilor nostri nu le displace chiar asa de mult religia.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ dan: ”liber”? din nou, nu pot decât să constat că ceea ce înțelegi d-voastră prin exprimarea liberă a unei opțiuni e departe, foarte departe, de ceea ce susține creștinismul despre același lucru; cu fiecare comentariu pe care îl adăugați, nu faceți decât să aduceți argumente în plus celor care se opun predării religiei în școli

   Reply
  • andrei

   @dane minti de ingheata si iadul de rusine, pai tocmai asta am spus ca am fost obligati de catre profesori sa semnam pentru ca altfel ne erau lasati copii fara supraveghere.
   Sunteti niste farisei care nu aveti in cap decit profitul. Copilul de clasa intii mi-a venit de la ora de religie si mi-a explicat ca au invatat ce-i ala pomelnic. Voua chiar nu va e rusine mai dracilor inveliti in mari aparatori ai religiei???!!! Zici ca a devenit biserica asta instrumentul lui belzebut pe pamint.

   Mai bine puneti mina si scoateti arhivele cu securisti infiltrati in BOR decit sa ne faceti copii viitori fanatici buni de jefuit si manipulat in numele BOR

   Reply
   • dan

    limbajul si atitudinea d-voastra vine sa exemplifice clar relatia pe care o aveti cu Dumnezeu. Nu poti sa numesti pe cineva „drac” asa cum ma numiti pe mine, decat daca stiti clar ce e aia. E adevarat ca si eu sunt om pacatos, dar incerc sa urmez alt model.
    Nu va imtreb cand ati fost ultima data la biserica, ci cand ati zis ultima data o rugaciune.

    Reply
 30. Marius

  Domnule Gotiu, si eu consider ca sunteti rau intentionat. Daca apar la comentarii cativa parinti care va dau satisfactie, de unde faptul ca ei ar reprezenta majoritatea, pe ce va bazati? Pe de alta parte, ca jurnalist, inainte de arunca piatra, de ce nu faceti o investigatie serioasa, ci scrieti un articol bazat doar pe presupuneri? Cred si eu ca or fi unele cazuri de care spuneti, sunt de acord ca sunt destule lucruri de imbunatatit sau schimbat in Biserica Ortodoxa ( ca doar acolo bat acuzele permanent ), ca sunt preoti mai putin vrednici, insa de aici a lansa asa o petarda de articol care sa ii duca pe oameni cu gandul ca de fapt ne aflam in fata unei uriase minciuni e cale lunga. Pe care dumneavoastra o parcurgeti in pas foarte voios. Iar daca nu stiti ceea ce mai fac in general preotii si mirenii, ar putea fi iarasi un amplu material de investigatie. Ati ramane surprins de fenomenala opera sociala a bisericii stramosesti.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Marius: 1. unde am scris că ar reprezenta majoritatea? 2. dacă ar fi și doar cu 5% umflat procentul, nu vă deranjează? nu vă deranjează că ministerul nu reușește să rezolve de ani buni să aibă toate școlile toalete, să aibă copiii manuale, să oprească și să sancționeze plagiatele, dar e în stare să strângă în două săptămâni 2,5 milioane de cereri? nu înțelegeți din asta că dacă a reușit în cazul ăsta, înseamnă că există infrastructura și capacitatea de a rezolva și celelalte probleme, dar nu se vrea?
   ”fenomenala operă socială a bisericii strămoșești” o văd în spatele Casei Poporului, crește pe zi ce trece, într-o perioadă nu tocmai fericită din punct de vedere social pentru români; în timpul ăsta, preoți care își fac datoria față de comunitatea lor (iar asta înseamnă că intră și în conflict cu autoritățile) sunt marginalizați de aceeași Biserică; din păcate s-a dus de câțiva ani ÎPS Bartolomeu și nu prea mai are cine să le pună frână – da, am scris despre cazuri de acest gen (despre preoți care se implică în comunitățile pe care le păstoresc) și de a doua zi au fost ”luați la ochi” de superiorii lor

   Reply
 31. Marius

  @pt flesh. Ai putea sa ne spui si la ce fel de descoperiri stiintifice te referi. Daca e vorba de oameni ca Nicola Tesla ori Nicolae Paulescu, mari cercetatori, dar a caror credinta in Dumnezeu mai mare era, iti multumim, insa ii cunoastem. Daca faci cumva aluzie la teoria evolutionista, ti-as recomanda ceva studiu, ca nu il ai, pentru a descoperi si tu ca e falsa. Ia manualul lui Darwin, vezi ce scrie pe acolo, ce a spus la sfarsitul vietii, mai vezi de cercetatorii care au fost evolutionisti si prin studiu indelungat si-au dat seama de contrariu. E hilar sa umbli atat de ignorant prin viata, si din cand in cand pe vreun site, cu o fraza si doua propozitii sa crezi ca ne dai pe spate cat esti de destept. Cei care n-ati citit o carte serioasa in viata voastra, insa considerati ca sustinand evolutionismul va arata mai inteligenti, va inselati. Tot acolo sunteti, si se vede usor.

  Reply
 32. lucian

  Sunt ateu dar am depus cererea pentru siguranta copilului meu. Cine avea grija de copilul meu daca nu intra la ora de religie? Ce facea un copil de 6 ani singur? Statea de holurile scolii? Cine-mi garanta siguranta lui? Acum stiu macar ca sta impreuna cu colegii ei la o ora despre minciuni.

  Reply
 33. geo

  Nu vad ce aduce bun in viata elevilor faptul ca li se sufla sau copie la o lucrare de control despre cele 10 porunci!
  Personal am intrebat-o pe fiica mea din clasa a VI-a daca vrea sa continue cu religia (cand am vazut la inceputul anului ce cuprinde manualul mi-am facut cruce!-revin).
  Ea a spus ca numai pana la sfarsitul anului si apoi se mai gandeste (eram pe deplin constient ca legal pot lua eu acesta decizie fara sa o consult!). Mi-a spus ca profesorul de religie e foarte suparat si ca nu le mai preda pana nu se hotarasc parintii – de fapt le-a spus mai multe, si nu foarte magulitoare, dar nu imi maiamintesc .
  Asa ca am completat aceea cerere dar am adaugat ca cererea este pentru acest semestru in curs. Sotia imi spunea ca la tv a anuntat ca cererea este pentru tot anul viitor! Acest lucru nu poate fi legal atat timp cat nu exista norme iar MEC declara ca este o interogare facuta la presiunea sindicatelor. NU am uitat ca initial MEC spunea ca cererea este pentru intrec ciclul scolar.
  La sedinta cu parintii unii au spus ca e buna disciplina deoarece le creste media – e o clasa unde au fost anul trecut 17 medii generale de 10 si elevi 5 olimpici nationali la mate si informatica. anul acesta, pana acum s-au calificat doi la fizica la etapa nationala. Copii ar face bucurosi mate ori info in loc de religie – la care se copie pe rupte, din spusele junioarei!
  Argumentul cu cresterea mediei mi-a fost servit si de mama mea, care la tara a discutat subiectul cu parintii din vecini si ai caror copii chiar au nevoie ca de aer de acea medie!
  Manualul este o ineptie a editurii sf mina care nu uita sa precizeze ca orice reproducere se face cu aprobarea editurii – mi-am dat seama ca toate lucrarile de control reprezinta un furt intelectual! Enumar cateva titluri de lectii: rugaciunea domneasca, tainele preotiei, tainele casniciei etc. Are in anexa un pomelnic in alb pentru completat.
  O colega de a fiicei mele mi-a povestit recent ca l-a intrebat pe profesor de ce BOR nu are si femei preot la care proful i-a balmajit ceva despre dreptul primului nascut. Fata nu a fost convinsa si cand eu insistam sa vad ce anume le-a spus proful mi-a spus ca nu o pot convinge, ca e o atitudine de evul mediu. Eu i-am explicat ca nu vreau sa o conving ci eram doar curios in legatura cu argumentele profului, apoi i-am spus ca sunt culte care au si femei preot si i-am dar exemple (fapt omis cu grija de catre profesor) – Sa mai precizez ca mi-a verificat spusele pe internet!
  Am vazut emisiunea lui sorin avram (vb liber) despre religie si pot spune ca prestatia lui avram a deputatului psd (care nu cunoaste constituita) a preotului si a teolugului au fost lamentabile. Preotul mintea cu privire la calitatea manualelor (i-a fost aratat un manual din 2013 cand el spunea ca nu sunt manuale recente ca sunt numai din cele vechi) iar teologul nu se putea abtine sa nu-l atace pe profesorul care a castigat la curtea constitutionala, in cel mai pur stil crestinesc, iar sorin avram tinea cu MEC si deputatul psd, fara sa se documenteze prealabil – adaug eu. Pana nu a intervenit in emisiune presedintele Consiliului national impotriva discriminarii si a interpretat corect norma constitutionala, moderatorul tine fatis cu deputatul psd si MEC!
  Dar asa cum spuneam si domnului Guran BOR cu aofesiva lor nu a facut decat sa arat ce fara scrupule si anticrestini sunt.
  Eu voi solicita personal Autoritatii de Supraveghere Financiară sa vad daca BOR si celelalte culte platesc poliţele obliogatorie de asigurare împotriva dezastrelor naturale – PAD, pentru toate casele parohiale, caminele, si chiliile aflate pe langa biserici si manastiri, precum si pentru hotelurile BOR. -mereu m-am mirat cat de prosti sau fraieri sunt cei din asigurari pentru faptul ca nu cer statului ca bor si cultele sa-si respecte obligatiile, pe persoana juridica (probabil sunt niste comisioane din ceea ce se plateste).
  De asemenea o sa rog autoritatile statului sa verifice daca clopotele bisericilor nu fac zgomot peste nivelul legal admis de polure sonora si daca BOR plateste taxe pentru util;izarea spatiului public pentru toate actele de comert din timpul pelerinajelor din Bucuresti. Cat de sanatos este sa mai mentinem cimitire in localitati si nu in afara lor?
  La fel voi sprijini pe cei ce vor sa conteste in instanta regulamentul MEC de organizare a institutiilor de invatamant preuniveristare oferindule motivul pentru care regulamentul este nul de drept (dl. M. Gotiu aveti adresa mea de e-mail).

  Reply
 34. Suciu Adelina

  Procentul mare de inscrisi la ora de religie demonstreaza inca odata, „spiritul de turma al romanilor”. Cei 10% ramasi indecisi sau neinscrisi – „oaia cea pierduta”.

  Reply
 35. Pe bune sau nu...

  Pentru mine problema religiei s-a încheiat odată cu cererea, pe care nu trebuie sa o mai fac.
  Daca unii accepta sa fie șantajați fără sa comenteze nimic, n-au decât, din punctul meu de vedere probabil o si merita.
  Persoanele de care accepta tot ce li se pune în farfurie, sunt persoane care nu se supără dacă înghit toată viata lor mizerii.
  Ca atare nu vad nici un sens sa-i apere cineva de ceva când ei nu sunt în stare nici măcar de o simpla sesizare. Nu mai vorbim ca se poate ajunge cu ei chiar si la „muieti-s posmagii” :)

  Reply
 36. IOANA CATALINA LEIVI

  Studiul religiei in scoli , desi nimeni nu vorbeste tintit despre asta, urmareste in functie de varsta elemente de morala crestina (dogma), istorie ,traditie crestina ortodoxa.Secularismul , personal , il consider trendy,o excentricitate, chiar o ipocrizie , din moment ce mintea umana se zbate inca, mimand pe Dumnezeu sa fabrice viata din materie moarta( geneticienii au infirmat posibilitatea), si nimeni nu poate explica natura constiintei.In treacat , Einstein era credincios, nu crestin (evident)dar credincios.Lipsa noastra de cultura, mai curand spoiala culturala din societate nu face distinctia intre religie, credinta, misticism…iar epoca postmoderna relativizeaza totul, inclusiv creaza noi standarde: nu-i frumos ce-i frumos, e frumos ce-mi place mie! Estetica kitsh ului, uratul frumos, e la ordinea zilei.Daca exista adevarul meu, fac ce vreau eu, si nimeni nu ma blameaza.Dar adevarul meu intra in coliziune cu al celorlalti, care reclama si ei, drept la validare si recunoastere.Si atunci se dezlantuie Potopul: legea junglei! Daca exista adevaruri multiple, se infirma unicul adevar : in toate, pe cale de consecinta.Lucru ne logic si imposibil.Nu poti sa minti, si in acelasi timp sa spui adevarul decat in arta.Deja m-am intins , n-am intentionat.Dar, nu mi-ar displacea ca studiul acestei materii sa-i invete pe copii ‘Cartea proverbelor”de exemplu ‘Time is money’ e o zicala specifica epocii noastre marialiste, dar,banii doar intretin fericirea, n-o cumpara!Proverbele biblice inteleptesc.Ss nu uitam ca primele spitale au fost bisericile, care au tratat ranile nevazute, sufletele bolnave.Sa nu uitam ca daca am pierdut totul ramane speranta.Sa nu uitam ca cuvantul si conceptul de cultura provine de la cel de cult: si, ca secolul nostru „ori va fi religios(eu zic spiritual), ori nu va fi deloc!

  Reply
 37. Marian

  Sa ne bucurăm că încă în România există oameni creştini. Or fi 90%, or fi numai 10% dar se aud încă. E încă pace, cu toţi răzvrătiţii care vor să se afirme (!) oricum prin orice metode, urmărind un scop confuz. Mulţi dintre ei vor fce pasul înapoi. Şi eu am fost cândva un liber-cugetător. Vă spun: timp pierdut. Mai degrabă să cugetăm asupra unei realităţi: se pare ca Islamul nu ştie să ierte. Nu va iera nici pe atei, nici pe liber-cugetătri. Singura noastră şansă – mică, e adevărat – este să fim uniţi. Problemele ridicate de unii le găsesc minore. Mulţi ca mine am învăţat (la şcoala românască) uneori 6 zile pe săptămâna, uneori am şi lucrat 8 ore pe zi câte 6 zile pe săptămână. Şi am făcut şcoli, copii au făcut şcoli, şi toţi am avut pe Dumnezeu înaintea noastră mereu, şi am avut pe masă totdeauna de prisos, şi am avut totdeauna să dau şi celui de lăngă noi. Şi aveam timp de munte şi mare, (cu sau cu copii), de sport, de cinematograf, teatru, pritenii, etc. Nu ştiam de stresul celor care singur şi-l creează şi de drogurile care întunecă mintea. De ce să te sperii de un ceas pe săptămână în care copilul poate învaţa numai de bine? Ori vreţi să-l lăsăm să înveţe Coranul într-o mâna şi puşca în cealaltă mână?

  Reply
 38. alex

  cred ca procentul nu este corect…ar trebui spus la ce numar total de elevi s-a calculat acel procent…personal ma indoiesc ca la nivel de liceu atat de multi elevi au ales religia…la cei mici e posibil….la cei mari, clasele 9-12 ma indoiesc. Pe de alta parte modul in care se facea si pana acum inscrierea la orele de religie era abuziv in sensul ca nu li se explicat parintilor ca pot sa aleaga sa nu faca religie, pur si simplu inscrierea se facea automat….pe de alta parte fiecare scoala este obligata sa ofere in plus elevilor ore optionale care pot fi alese in loc de religie…asa incat fiecare elev sa poata face alt curs daca nu doreste sa faca religia.
  Mi se pare aberant de exemplu ca in acest secol, intr-o tara europeana, in clasele 1-8 sa nu ai in trunchiul comun nici o ora de informatica insa sa ai ora de religie….spre ce ne indreptam? Intre a face o ora de informatica si a face o ora de religie ce ar alege parintii elevilor?

  Reply
 39. Majoritar

  Mi se pare fantastic și de necrezut să negi o realitate afirmată de o majoritate de 90%. Trebuie să fii extrem de răuvoitor ca să nu înțelegi ce înseamnă 9 din 10 și să negi opțiunea unei asemenea majorități.

  Și apoi ceilalți 10% au deplină libertate. Opțiunea celor 90 % nu-i obligă pe aceștia la nimic. Ce vă deranjează, dacă sînteți printre cei 10%, opțiunea majorității. Vreți să-i siliți pe cei 90% să abjure de dragul dvs.? Este o silnicie numai gîndul la așa ceva. O rușine care nu ține de credință, biserică etc. ci de faptul de a nu recunoaște evidența: o aberație logică ieșită dintr-o minte talibană: eu știu ce e bine, faptul că sînteți mulți nu contează, faceți ca mine! Halal gîndire și Românie „curate”!

  Reply
  • ... 0vidiu...

   … păi ,, majoritatea” L’o pus pe Iisus pe Cruce … da’ oare , au făcut bine ? … ( şi nu-mi ţineţi prelegeri despre cum Ne-a rărcumpărat păcatele , că mai bătuţi de Dumnezeu ca noi , nu prea există… )

   Reply
 40. Ildiko Badescu

  Am preluat citatul de mai jos si sunt de acord cu el: ” Barba nu te face filosof ! Prezența la orele de matematică ,nu te transformă neapărat în matematician ! Ora de religie nu te face neaparat credincios sau mai credincios !”
  Pe de alta parte multa lume in diversele analize pe care le face, se raporteaza la perfectiune (poate chiar la cea din Rai), uitand ca omenirea se afla intr-o anumita etapa de dezvoltare care este departe de perfectiune, dar in care totul este perfectibil, cel putin la nivel de constientizare.
  Deci trebuie sa gasim solutii pentru etapa de ezvoltare a omenirii in care ne aflam. Degeaba se cauta paiul din ochii altora si nu se observa barna din proprii ochi. In Romania la nivel de invatamant nu s-au pus la punct multe alte aspecte. Elevul trebuie pregatit la scoala, pentru viata si societate, dar la nivel de baza (nu cu program si programe, obositoare si neatractive). Pregatirea elevului trebuie sa aiba la baza cunostinte pentru ceea ce ii poate folosi sau aspecte din ceea ce poate intalni in viata si acestea ar fi elemente de pregatire: stiintifica, literar – artistica, spirituala, sanatate mintala si fizica;, istorie si traditii, etc.
  NU trebuie sa se faca in fiecare an aceleasi materii !

  Reply
 41. Ionel

  Stiti sa afuristim biserica si ora de religie. Da la Craciun si la Pasti stiti sa va bucurati de acele zile sfinte si sa va umpleti matzele cu mancare si bautura! Biserica ar trebui sa ceara sa nu mai fie zi libera nici la Craciun, nici la Pasti si nici in alta zi cu sarbatoare religioasa! Ce-i mult strica!

  Reply
 42. Iosif

  Trăirea pe care o impune religia, spiritualitatea ei, este adevărat, nu se învață în școală! În orele de religie însă poți avea acces la informații și îți poți consolida cultura generală. Biblia a fost sursa a sute de opere de artă (să ne amintim de capodoperele din sculptură și pictură!), a zeci de subiecte pentru literatură, teatru și film! Un om inteligent va fi atent în primul rând la acest aspect! Pentru mine contează părerea oamenilor care chiar au ceva de spus în această țară și merită atenția noastră: academicieni, profesori universitari și multe, foarte multe personalități din diferite domenii, care au susținut continuitatea orei de religie în curriculum-ul național! Celelalte păreri aparțin oamenilor care sunt conștienți că și-au ratat existența, celor cărora viața nu le-a oferit ceea ce și-au dorit, frustraților, debusolaților, inculților, minorităților sexuale, celor care trăiesc la marginea de jos a societății, cârcotașilor fără niciun criteriu axiologic, care au găsit o singură cauză pentru eșecul lor pe acest pământ: predarea religiei în școli!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ iosif: ”Celelalte păreri aparțin oamenilor care sunt conștienți că și-au ratat existența, celor cărora viața nu le-a oferit ceea ce și-au dorit, frustraților, debusolaților, inculților, minorităților sexuale, celor care trăiesc la marginea de jos a societății, cârcotașilor fără niciun criteriu axiologic, care au găsit o singură cauză pentru eșecul lor pe acest pământ: predarea religiei în școli!” – tonul spune totul

   Reply
  • geo

   draga iosif,
   axiologia e ultimul aspect care trebuie sa preocupe un credincios crestin care a citit si crede in noul testament! BOR ar trebui sa fie preocupata de ortopraxia fara substanta a celor care se declara rituos ortodoxi.
   am colegi si colege care au studiat religia si n-au citit biblia, nici macar in varianta cu imagini si prescurtata. Una dintre colegele respective era in schimb revoltata de faptul ca mergand intr-o biserica ca sa aprinda o lumanare pentru un parinte decedat a avut surpriza ca nu ii era permis acest lucru deoarece lumanarea nu fusese cumparata din aceea biserica!
   aceea majoritate a fost anuntata de ministrul educatiei in emisiunea lui sorin avram, desi cu o zi inainte se stia de 60%. azi MEC revine (au lucrat in weekend?) si spune ca se mai pot face inscrieri si dupa termenul limita. de ce nu si retrageri?!
   BOR si supusii ei s-au aratat inca odata inflexibili si intoleranti, gata sa minta si sa ameninte. ati scos sabia ignorand blestemul ciumatilor din cimitirul de pe dealul uranus!

   Reply
 43. Radu

  Voi povesti cum stau lucrurile din punctul meu de vedere. La o sedinta cu parintii am primit formularul cu pricina. Nediscutand anterior cu sotia am sunat-o sa dezbatem pe tema. Concluzia a fost sa-l inscriem, ca baiatului ii place (anterior s-a facut obligatoriu), plus ca sa nu-l marginalizam fata de restul colegilor, plus ca in ora libera nu avea ce face. Din capul locului spun ca nu am incredere in biserica, cred intr-un factor creator in Univers (al carui nume simbolic este Dumnezeu), iar religia are partile ei bune dar si rele. Oricum consider religia ca devenita „obsolete” in urma aparitiei educatiei de masa. Probabil in timp va dispare ca practica si va ramane doar parte a culturii universale. Aici mai degraba as spune ca trebuie gandita educatia astfel incat sa includa obligatoriu invataturile religioase „benefice” pentru societate, care se vor desprinde in urma unui studiu stiintific.

  Reply
 44. IORDACHE VIORICA

  D-le Gotiu doar 90% din elevi doresc sa urmeze materia-Religie si nu 90% din populatie. Incercati sa nu mai amestecati cifrele. Cu respect

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Iordache Viorica: au decis părinții, nu copiii; la cifre așa mari (de milioane) statistic se poate extrapola (că și părinții se consultă între ei și cu alți părinți și, în cazurile fericite, chiar și cu copiii)

   Reply
  • nae

   Elevii au părinţi şi bunici,care i-au îndrumat.Doar nu avem o generaţie de elevi creştini apăruţi din senin.

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ nae: există mai multe generații de creștini ortodocși care ”n-au apărut din senin”, dar nici n-au devenit ortodocși la școală, ci acasă, în familie

    Reply
 45. Radu

  Intr-adevar, participarea masiva este bazata foarte probabil pe o miniciuna. Dar cam asta e ideea: participi la o miniciuna colectiva in baza altor minciuni. Daca te duce capul, te trezesti la un moment dat. Pe cativa dintre colegii mei de clasa si pe mine ora de religie ne-a ajutat foarte mult: ne-a servit toate contradictiile logice si ipocrizia intr-un mod concentrat, usor de observat. A fost firesc sa devenim atei. Cu timpul lucrurile vor evolua natural in directia asta, presupunand ca elevii au acces si la educatie pe langa orele de religie. E greu sa fii atent la contradictii logice cand abia te chinui cu acordul intre subiect si predicat si crezi ca Soarele se invarte in jurul Pamantului.

  Reply
 46. Dragos

  ” Întrebările finale se adresează exclusiv părinților care și-au înscris copiii la Religie. Urmăriți ce învață copiii la aceste ore? Sunteți mulțumiți de ceea ce învață? ” –
  Paiii….. Sincer ?
  Da.
  Cu siguranta invata lucruri mai bune decat prozelitismul legalizat al homosexualitatii trecut in programa laica din tarile UE, pe cale de a fi introdusa in forta si la noi in cadrul lectiilor de ”cultura civica”;)
  Inteleg ca dumneavoastra va convin ”valorile” UE si SUA, cum ar fi pseudo-femeia cu barba , castigatoare la Eurovision, eutanasierea copiilor cu handicap, discutata la Bruxelles la propunerea Belgiei, legalizarea casatoriilor intre homosexuali, deja program la scara planetara, care nu ar fi o problema prin ea insasi daca nu ar include automat si dreptul la adoptie , etc…
  Noua nu ne convin valorile astea.. Va puteti oftica cat vreti. Pur si simplu nu le vrem.
  Cred ca avem dreptul, ca parinti, sa hotaram ce valori au intaietate in procesul de educare al progeniturilor proprii. Dumneavoastra nu credeti la fel?

  Poate pentru dumneavoastra nu este o problema daca pustiul (in caz ca aveti vre-unul) invata la scoala ca e normal daca doi baieti isi baga putza unul in fundul altuia, asa cum ii invata in Suedia de exemplu, sau Danemarca, unde le dau copiilor de 8-12 ani desene animate cu homosexuali, LA SCOALA (!!!) ,dar noi, astia de care vorbeati, nu credem ca e cazul ca ai nostri sa invete aceleasi ”valori europene”.
  Personal ,sunt ateu.
  Dar prefer ca pustiul meu sa invete despre doamne-doamne, iisus sau Peter Pan, decat despre poztiii sexuale in cadrul relatiilor intre indivizi de acelasi sex.
  Multumim frumos, deci, ptr ca ne lasati dreptul de a alege, fie ca va place, fie ca nu.
  Asta e democratia.
  Succes cu blogul.

  Reply
  • geo

   N-ar putea invata obligatoriu informatica toti anii astia (in prezent optionala in gimnaziu – in clasa a VII-a nu mai face deloc pentru ca nu sunt suficienti profesori! -MEC) si nu religie (care este obligatorie 12 ani – prea mult -oricum le da note mari fara sa stie nimic)?

   Reply
 47. Marius

  Comentariile sunt chiar extraordinare si le multumesc tuturor celor care au scris ceva aici (fie ca sunt de acord, fie ca nu sunt de acord cu religia in scoli). Am citit chiar cu destul atentie punctele de vedere, am citit parerile PRO, si parerile CONTRA.
  Inainte de a comunica pozitia mea, vreau sa ridic o problema la care personal nu am gasit inca raspunsul:
  – Daca religie inseamna CREDINTA, de ce este necesar ca CINEVA sa „convinga” copii ca TREBUIE sa creada ?
  – Daca religie inseamna CREDINTA, cum se poate nota credinta ? Cum se poate „masura” credinta fiecarui copil (care participa la ora de religie pentru ca asa au vrut parintii) ??
  – Daca religie inseamna CREDINTA , la care se (poate) ajunge pe baza unor dogme (ex. crede si nu cerceta !) , cum putem proteja copii in mintea carora aceste DOGME DEVIN REPERE (etice, morale, estetice … etc.) de manipulare ???
  – Care este relatia intre DOGMATISMUL RELIGIOS si MANIPULARE ?
  si nu la distanta de aceasta intrebare ,
  – Care este relatia intre RELIGIE si POLITICA ?
  iar ca sa fiu mai explicit ,
  – Care este relatia intre RELIGIE si POLITICA de DREAPTA comparativ cu RELIGIE vs. POLITICA de STANGA ?
  Apoi, smerit, in calitate de CETATEAN EUROPEAN, ma intreb :
  – Ce inseamna DIVERSITATE CULTURALA si PLURILARISM CULTURAL in contextul DOGMATISMULUI RELIGIOS ?
  – Cum sunt pregatiti copii, actuali si viitori CETATENI EUROPENI privind adaptarea la mediile multiculturale , la echipele multiculturale in care se lucreaza in realitate ? Integrarea lor in viitorul apropiat in echipe multiculturale (in contextul existentei unui filtru mental datorat pragmatismului religios si dogmatic ) este mai usoara sau mai dificila ? Adaptarea lor la grupuri de lucru multiculturale este mai usoara sau mai grea ?

  … Toate acestea sunt doar INTREBARI pe care mi le pun , intrebari la care (inca) nu am gasit un raspuns, intrebari la care va invit sa raspundeti, indoferent de pozitia pe care o aveti fata de prezenta RELIGIEI IN SCOALA

  Reply
 48. Antonia

  Nu stiu in ce tara traiesti, dar Romania este o tara cu oamnei credinciosi, daca tu si vreo cativa descelerati nu aveti nicio credinta, e treaba voastra, nu incercati acum cu puterea cuvantului sa inoculati oamneilor ateismul vostru, fortat de „moda” occidentului, obraznicia cu care afirmi ca angajatii ministerului nu se misca in a ti raspunde tie la toate prostiile nu inseamna ca ministerul nu face nimic. Poate vrei sa stii cata lume a fost pusa pe drumuri, cati angajati au stat in fata calculatorului sa adune cereri scanate si trimise pe e mail, sa centralizeze date, sa introduca in baza de date. Toate prostiile pe care le solicita toti cei dornici sa se afirme, ca tine, inseamna mii de oameni care trag sa obtina aceste date. Asa ca ministerul este destul de selectiv cu dorintele voastre! Incearca sa te centrezi pe alte probleme, lasa poporul roman sa studieze religia, lasa copiii sa afle ca exista o fiinta superioara care te pedepseste daca faci fapte urte, macar asa sunte aparati de crime si alte nenorociri. Justitia pedepseste destul de bland !

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Antonia: aha, așadar să înțeleg că la Ministerul Educației funcționează ”selecția divină”? ce contează un răspuns la o întrebare de care depinde activitatea câtorva mii de cercetători din România, când avem de bătut recorduri la raportat copii înscriși la ora de Religie…

   Reply
 49. IOANA CATALINA LEIVI

  Pe scurt : sunt institutii care trebuie sa educe nu doar intelectual ci si moral.In programa scolara cele doua componente nu au aceeasi pondere, desi au aceeasi insemnatate in formarea omului. Educatia este un proces continuu,permanent. Nu doar stiinta si progresul stiintific reprezinta o provocare permanenta pentru invatamantul modern,ci si noile metode de predare si adaptarea la informatizarea invatamantului, cu toate greutatile din sistem. Dar,greutatea cea mare privitor la progresul unei societati este, si va fi si in continuare,schimbarea mentalitatilor.Nu e comoda nicio schimbare, in niciun sens.Presupune efort, sacrificiu,se obtine cu iesirea din rutina.Si mie mi-au spus la scoala ca’religia e opiu pentru popor”, ca Biblia iti cere sa crezi fara sa cercetezi, si alte lozinci.La fel,astazi ni se induce ideea ca credintele, sau ,ma rog religia,impiedica dezvoltarea in vederea unei societati concurentiale.Dar,religia nu e o stiinta,asa precum considera majoritatea celor ce scriu mai sus, si nu e in competitie cu stiintele exacte, desi, indeamna la cercetare.Credinta crestina este un mod de viata.Ce rost are ora de religie in scoli?Sa zideasca caractere; lucru din ce in ce mai greu, in soietatea noastra fara modele reale de urmat in familie sau aiurea.Cand spun caracter,includ si o zestre culturala si-a traditie, care,dau o anume identitate individuala. Caracterul uman e mai mult dect o diploma de competenta profesionala.Verbul ‘a fi’ conteaza mai mult decat „a avea”,chiar si intr-o multinationala.Legatura dintre religie si politica?Amandoua au doctrina.Dar daca se amesteca, rezulta o cruciada.

  Reply
 50. Aurel

  Procentul este de 90,5% pentru cei care vor să facă orele de religie! Sunt date oficiale care pot fi verificate legal și pentru a căror eroare angajații din Ministerul Educației pot fi cercetați penal! Cât de rău intenționați pot fi unii care în fața acestui procent covârșitor mai cred în aranjamente! Creiere de moluscă?! Acesta este adevărul!
  Din comentariile neavizaților de mai sus se observă că lupta nu se duce împotriva orelor de religie, ci împotriva preoților și a Bisericii iar împotriva Bisericii nu se ridică decât oamenii cu suflete mici. Mă văd nevoit să-i dau dreptate lui Iosif!…

  Reply
 51. Calin Teodoresco

  E perfect! De asta aveau nevoie Romanii. Cand o sa se faca botezuri la liceu ? Slujbe, si restul….Suntem in secolul ….?

  Reply
 52. Andreea

  Nu ma surprinde cu nimic aceasta tentativa de investire a unei statistici scolare cu valoare de referendum, desi e la fel de aberanta ca si pretentia intai-statatorului BOR de a considera religia o stiinta.
  Dintr-un editorial al portalului apartinand MMB aflam ca „România nu este un stat laic, ci unul religios, fiind declarat prin statistici ortodox, în proporţie de 87%. Prin natura lui şi prin lege, are toate drepturile de a-şi cultiva credinţa şi trăirea religioasă pe care şi le-a însuşit în 2000 de ani.” si ca „Fără prezenţa divină, copilul devine, încet-încet, spiriduş, vrăjitor, monstru, vârcolac, diversitate de gen, vampir, demon şi altele asemenea”. (http://www.doxologia.ro/puncte-de-vedere/ce-copil-il-poate-refuza-pe-dumnezeu-adevarata-iubire)
  Dincolo de aspectul lor hilar, toate acestea sunt derapaje si interpretari periculoase, care mie personal imi dau impresia ca BOR va profita mereu de ambiguitatile, toleranta ori lipsa de reactie ferma a celor care, desi anti-biserica sau neutri din acest punct de vedere, respecta libertatea de expresie, inclusiv pe cea relgioasa ori accepta ora de religie pentru copilul lor din motive strict practice, inertiale, teama (reala!) a copiilor de a nu fi inlocuita cu inca o ora de matemica de catre „doamna” care a inlocuit deja orele de muzica, desen, abilitati practice cu nesfarsitele pregatiri pentru concursurile scolare.

  Reply
 53. multi si prosti

  mie-mi convine: mai multi sclavi, oite cuminti ce se sacrifica singure pe altarul fericirii promise post-mortem.

  Reply
 54. Oana Kenworthy

  Raspuns la: „@ Oana Kenworthy: păi, teoretic, toți preoții sunt (sau pot fi ușor) calificați, cu un curs sau nu modul de pedagogie; mai buni decât sunt acuma nu prea ai de unde să găsești; altfel, și identitatea europeană e legată de creștinism și valori creștine, dar faptul că nu impun religia în școală (nici nu interzic, există și școli confesionale pentru cine vrea) nu i-a făcut mai puțin creștini, dimpotrivă, dacă ne raportăm la valorile sociale care derivă din valori creștine suntem la ani lumină de ei – semn că nu religia în școli e cea care rezolvă problemele astea;
  altfel, există niște valori europene care, da, intră în contradicție cu valorile creștine, situație în care trebuie să optăm: vrem în Europa, trebe să ne asumăm și acele valori, că în varianta ”zicem ca voi, facem ca noi” nu prea cred; ținem mai mult la tradiția și identitatea ortodoxă, foarte bine, e dreptul nostru, doar că în cazul ăsta s-ar putea să găsim aliați mai degrabă la est decât la vest – din nou pachetul e ”all inclusive”

  Astea sunt povesti cu cocosul rosu, iar ideea ca ne speriem de Rusia ca sa imbratisam laicitatea a la francaise, ca e mai chic, mi se pare ridicola. Pachetul nu e „all inclusive,” si asta e clar pentru oricine se deranjeaza sa faca un pic de cercetare. „EU-Europa” nu e asa omogena pe cat o faceti sa para in comentarii de genul asta. In Germania, copiii fac religie la scoala de stat (fara nici o optiune sa sari clasa, asta stiu din experienta personala), in Irlanda de nord, toti profesorii si invatatorii trebuie sa fie certificati ca pot preda religia din perspectiva Catolica, Italienii, suedezii, si parti din Elvetia platesc taxe pentru biserica (in functie de ce denominatie vor sa sprijine) samd, samd, samd. Doar francezii sunt ferm laici in spatiul public. Iacata aici un articol foarte interesant despre cat de ‘secularizata’ e Europa. Una e politica interna, alta e politica externa, ca in vechiul banc cu nea nicu’. ..http://www.economist.com/blogs/erasmus/2014/10/religion-employment-and-teaching

  Reply
  • Oana Kenworthy

   Si concluzia – nu exista doar un singur fel de a fi European. Fiecare tara din EU isi negociaza propriile politici interne vis a vis de religie. Asta e o falsa problema.

   Reply
   • geo

    Oana,
    Ti s-a parut ca BOR a negociat?
    Până şi CNA a impus ca reclamele BOR in favoarea religiei să fie mediatizate gratis.
    Nu vor renunţa la studiul religiei pe parcursul celor 12 clase nici în urma unui război religios !
    Prin grija MEC in scolile de stat infromatica in ciclul primar lipseste iar in cel gimnazial e optionala!
    Practica e cea care ne omoară…teorie e destulă.

    Reply
 55. IOANA

  F oarte multe confuzii mai sus. Romania a fost mereu europeana , geografic, cultural si oricum religios, prin crestinism.Unde mai pui ca a fost strajer al crestinismului la est, in calea otomanilor.Europa centrala construia universitati, cand noi aparam chiar identitatea europeana.Toate culturile europene au comun fibra crestina si de aceea ne integram atat de usor in orice tara europeana.Uitam ca si ortodoxia , luteranismul si catolicismul( nu m amintesc confesiunile mai mici,de sorginta europeana sau americana) tot crestine sunt, in majoritate.Cand se vorbeste de integrare europeana se vorbeste de respectarea principiilor de drept european, economie europeana ca un organism suprastatal, independent de natiune.Nu e vorba de cultura si religia unei tari.E vorba de politici suprastatale.Niciun roman n-a fost aratat cu degetul sau discriminat pe m otiv de religie, ci fiindca fura, ucidea si incalca drepturi civile ale oamenilor din tara respectiva.Can se vorbeste de pluriculturalism e vorba de complementaritate, nu de excludere.Asta inseamna unitate in diversitate.

  Reply
 56. Gray

  Eu nu zic ca Religia sa fie scoasa ca materie ci din contra sa ramana in programa…singurul lucru care as vrea sa se schimbe, esta ca la ora de religie sa nu se invete numai despre Crestinism. (Din punctul meu de vedere asta este indoctrinare).As vrea ca la ora de Religie sa se invete despre toate religiile, un fel de …Istoria religiilor.Mi se pare idiotic sa zici Crestinismul e adevarata religie, Musulmanii sunt teroristi etc , pe pamant suntem 7 miliarde de oameni avand diferite religii. Nu crede-ti ca daca ar exista posibilitatea de a invata cate ceva despre fiecare religie in parte, am am putea intelege putin mai bine lumea in care traim. Cine stie poate peste 500 de ani eradicam foametea si razboiul!?!

  Reply
 57. Gray

  Eu nu zic ca Religia sa fie scoasa ca materie ci din contra sa ramana in programa…singurul lucru care as vrea sa se schimbe, esta ca la ora de religie sa nu se invete numai despre Crestinism. (Din punctul meu de vedere asta este indoctrinare).As vrea ca la ora de Religie sa se invete despre toate religiile, un fel de …Istoria religiilor.Mi se pare idiotic sa zici Crestinismul e adevarata religie, Musulmanii sunt teroristi etc , pe pamant suntem 7 miliarde de oameni avand diferite religii. Nu credeti ca daca ar exista posibilitatea de a invata cate ceva despre fiecare religie in parte, am am putea intelege putin mai bine lumea in care traim. Cine stie poate peste 500 de ani eradicam foametea si razboiul!?!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *