Mihai Goțiu

EXEMPLAR: Ce șansă extraordinară i s-a oferit, în Spania, refugiatului sirian căruia o cameramană din Ungaria i-a pus piedică (fapte care schimbă lumea – VIDEO)

Sunt zilele acelea, cu draci roșii, în care îți vine să lași totul baltă, să te întorci pe cealaltă parte și să tragi cearceaful peste cap, convins că lumea asta o ia razna și nu mai e nimic de făcut. Și sunt zile în care, un gest, o faptă venită aparent de niciunde, schimbă radical situația și te umplu cu o energie de mutat munții din loc.

Povestea lui Osama Abdul Mohsen și a fiului lui de 7 ani se înscrie în a doua categorie. Osama Abdul Mohsen este sirianul căruia o cameramană din Ungaria i-a pus piedică în timp ce alega cu fiul lui în brațe. Momentul, surprins și mediatizat în întreaga lume, a ajuns și la cunoștința șefilor Centrului Național de Formare al Antrenorilor din Spania. Și cum Osama Abdul Mohsen a fost antrenor la o echipă din prima ligă siriană, al Fotuwa, i s-a oferit șansa să antreneze la o școală de fotbal din Getafe. Refugiatul a primit și un apartament în Madrid, unde își va putea aduce restul familiei, aflată în acest moment în Turcia. Fiul lui de 7 ani, Zaid, va fi și el legitimat la grupele de juniori ale clubului Getafe. ”Este de datoria noastră să-i ajutăm pe cei care lucrează în acest domeniu”, și-a motivat, simplu, decizia, Conrado Galan, șeful Centrului Național de Formare a Antrenorilor.

Dar, mai mult decât datoria profesională, șansa oferită lui Osama Abdul Mohsen este despre datoria de a fi oameni. Iar gestul spaniolilor este dintre cele care, într-adevăr, schimbă lumea. Și merită popularizate și date mai departe. Poate ajută un pic și în România.

***

Osama Abdul Moshen și fiul lui Zaid, pe 8 septembrie, la granița cu Ungaria

sirian piedica 2

Osama Abdul Moshen și fiul lui Zaid, ieri, la sosirea la Madrid

sirian spania 1

***

BONUS: ”We Walk Together”, documentar realizat de The Guardian, o dovadă în plus că oameni există peste tot


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “EXEMPLAR: Ce șansă extraordinară i s-a oferit, în Spania, refugiatului sirian căruia o cameramană din Ungaria i-a pus piedică (fapte care schimbă lumea – VIDEO)

 1. Dobrescu Ana-Iuliana

  Cum in ultima vreme toate zilele sunt din acelea cu cearceaful peste cap te inteleg foarte bine .
  E bine cand se mai intampla si asa ceva pentru ca emotia care iti umple sufletul te uneste cu toti care simt acelasi lucru dincolo de toate granitele inventate de oameni in timp. Pentru ca in aceste timpuri unde onoarea, omenia, curajul sunt cuvinte ale unei limbi moarte simti cum te usuci.
  O zi buna tuturor.

  Reply
 2. o femeie

  Multumim pt un asemenea articol! Sper ca va inspira si alti oameni!

  Nu am cunoscut povestea din Ungaria. Probabil ca nu citesc presa de ceva timp, si cu siguranta ca e si din cauza calitatii unora din presa (vezi ziarista in cauza..).
  M-a impresionat solutia spaniola: au gasit o solutie temporara pt un om. Sunt cateva mii de orase in Europa, daca fiecare ar face un gest asemanator lumea ar fi mai buna. In Romania sunt cateva sate abandonate, unele cu doar 100 de batrani iar 2-3 familii de tineri muncitori le-ar aduce un suflu nou in sat. Vin zapezile si nu o sa aiba cine dezapezi drumul pana la biserica/birt :).

  Inca un lucru care mi-ar place sa se schimbe: legislatia sa fie mai aspra cu vagabondajul si dormitul in strada si infractionalitate. Ok, refugiat, dar daca e prins furand /atacand: expulzie. Da, mai aspru decat romanului/cetateanului de rand, pt ca cetateanul de rand (poate) a contribuit la impozit/taxe pana atunci.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *