La vremea când Victor Ponta era demascat ca plagiator mi-am permis să remarc (doar pe Andrei Pleşu l-am mai auzit mai târziu cu remarci apropiate) că nu e un caz normal de plagiat acela în care candidatul copiază de la membrii comisiei, care îi dau titlul şi pretind că totul e în regulă, şi că asta e o greşeală de sistem, chiar mai mult decât de persoană. Am mai spus de atunci că găsesc enorm că Gabriel Oprea face doctori, un exerciţiu oarecum neobişnuit pentru un ofiţer de intendenţă, mai ales că aceşti ofiţeri făcuţi sub comunism bănuiesc că nu ar putea preda elina, latina, trigonometria şi franceza ca bunicul meu infanterist şi absolvent al unei academii militare sub monarhia de tristă amintire. Le-a luat ceva vreme, dar după un timp câţiva jurnalişti s-au apucat să caute toate tezele generalului Oprea, şi acuma ne-am umplut de bănuieli nu doar în ce îl priveşte pe el, ci şi pe vreo jumătate din establishmentul instituţiilor de forţă ale statului care şi-au luat doctoratul de la el. Reamintesc că generalul, care a pornit de la Colegiul Naţional de Apărare, împarte mai nou ştiinţa sa de la Academia Naţională de Informaţii, care are o şcoală doctorală, condusă de un domn general profesor doctor Constantin Onişor, tanchist retras din armata activă, profesor încă dinainte de 1989, şi devenit academic – a scris o carte cu Sorin Frunzăverde, de care se pare că îl leagă masoneria, dar are şi legături mai vechi cu alte partide, cum se cuvine. S-a mai distins şi în varii alte feluri, acuzaţii de hărţuire sexuală la Piteşti, accidente de automobil, ce îi şade bine unui mascul alfa tanchist şi academic. El face doctori împreună cu Cristian Troncotă, Constantin Romanoschi şi GheorgheToma, toţi generali doctori, niciunul cu profil pe Google Scholar sau indice Hirsch calculat (dacă aveţi o adresă de Google Mail îl puteţi calcula dvs.) care au publicat la prestigioasele edituri academice ANI, Colegiul Naţional de Apărare, Ion Cristoiu (serviciile secrete de la Cuza la Ceauşescu), Elion şi Tritonic. Generalii fac împreună anual peste 20 de doctori sau cel puţin primesc la doctorat cam atâţia – contra cost, adică peste două sute în zece ani. Mai nou, de la Institutul Cantacuzino (cel cu vaccinurile) la Agenţia Naţională de Integritate (celălalt ANI, mai puţin iubit de politicieni) masteratul la academia de informaţii pare a fi cheia funcţiilor de conducere în statul român – dacă oamenii nu pică teste elementare de legislaţie, că organizatorii concursurilor au atâta minte încât să nu le dea şi teste de inteligenţă, matematică sau pe acolo. Doctoratul la ANI are menirea „De a conferi absolventului, prin cunoştinţele, competenţele şi abilităţile generale şi de specialitate, capacitatea de a înţelege sistematic şi comprehensiv, domeniul de studiu, de a utiliza metodele de cercetare asociate domeniului Ştiinţe Militare şi Informaţii şi de a contribui la progresul cunoaşterii prin cercetare originală demonstrată prin publicaţii ştiinţifice”.
Academia Naţională de Informaţii, pe scurt ANI, e, ca atare, în plină ascensiune, face nu doar strategii naţionale, ci şi strategii internaţionale, vrea să promoveze modelul românesc în tot bazinul Mării Negre de mână cu partenerul frate mai mare american. Au cert distincţia de a fi cea mai remarcată unitate de învăţământ din România pe situl prezidenţial, ca frecvenţă şi lungime, ca ilustrare a conceptului că „Investiția în educația resursei umane este fundamentală pentru România, de aceea trebuie să reprezinte o prioritate absolută a tuturor celor care se vor afla la guvernare în deceniile următoare.” (citatul aparţine scriitorilor prezidenţiali despre ANI, care au uitat că lucrează pentru preşedintele societăţii civile, nu mie; nu m-ar mira să capete vreunul o catedră la prestigioasa academie pentru asemenea texte).
Supun atenţiei dvs următoarele întrebări:
Respectaţi mai puţin un general fără doctorat, sau un politician, sau un agent de informaţii în Orientul Mijlociu?
De ce oare nu există în Europa alte academii care să dea doctorate organizate de servicii secrete, şi militarii de vârf care îşi dau doctoratul o fac la instituţii academice autonome, unde calitatea e verificată de mediul academic?
Vrem să exportăm modelul românesc şi de acum înainte orice ţară aliată şi prietenă să aibă doctori în strategie autopublicaţi, fără a fi trecut niciun proces de referat anonim real şi fără să fi publicat niciodată vreo lucrare care să poată fi considerată cercetare?
Oare texte de slabă calitate precum noua Strategie de Apărare, prost concepută şi scrisă, nu se explică prin faptul că sunt produsul unor asemenea medii subacademice, care nu au nici măcar practica elementară a referatului anonim de evaluare? Citiți aici o evaluare a unui expert de la Cambridge a acestui document.
Câtă vreme un doctorat la Cambridge va mai fi inferior unuia la ANI, SNSPA, Drept, şcoala de la Băneasa şi aşa mai departe când vine vorba de securitatea României?
Crede cineva că interesul naţional e bine servit de strategii scrise de nişte semidocţi, unii şi securişti pe deasupra?
Cine i-a făcut doctori pe Oprea, Onişor şi compania? Care e generaţia dinainte şi cum a ajuns o reţea de generali securişti de sub Ceauşescu să se autoreproducă fără niciun obstacol în atâtea exemplare, care să umple toate instituţiile statului, de la preşedinţie la guvern şi procuratură?
De ce la această oră nu există, deşi legea o cere, o evaluare a şcolilor doctorale din România printr-un indicator simplu (număr de citări Google Scholar per capita, dacă nu vreţi mai pretenţiosul ISI)? Oare nu tocmai pentru a continua să dezvoltăm reţeaua de influenţă a diplomelor de doctorat prin şcoli doctorale care sunt integral forme de impostură academică?
Credeţi că e mai economic să îi căutăm unul cîte unul, sau o şcoală doctorală cu indice Hirsch per capita sub 2 o putem închide? Fie că e de strategie, drept, ştiinţe politice, comunicare, administraţie, română şi aşa mai departe? Cine a acreditat aceşte şcoli şi de ce s-a oprit procesul evaluării lor? De ce discutăm despre trecerea a noi legi înainte de a le pune în practică pe cele vechi?
Dacă se retrage dreptul de a da doctorate ANI, urmează lovitura de stat? Sau oamenii serioşi din servicii şi armată răsuflă uşuraţi că îi scăpăm de impostorii lor şi se pot ocupa în linişte de Burkina Faso, Siria şi alte ameninţări?
***
Postscriptum 1. Alăturaţi-vă aici Coaliţiei pentru Universităţi Curate.
Postscriptum 2. De câteva zile mi-a apărut cartea la Cambridge University Press (vezi aici). Iar eu am plecat la muncă, de asta nu reacţionez la mesajele că ăştia au copiat şi lucrări ale SAR. Mulţumesc cui ne citeşte şi, eventual, ne şi citează.
Generalul asta caraghios a primit 2 stele de la marele base si nimeni din ziaristii care azi se dau de ceasu’ mortii ca asta e general si conducator de doctorate (Dumnezeule!!!) nu a scos o vorba, ba chiar unii il pupau in partile moi (gen turcescu). Grav mi se pare ca Iohannis il ia in seama. Si nu numai el, era pe la digi alt cataghios pe nume Diaconescu (ministru, consilir de base si pupator de miini la udrea) care spunea ca generalul lui peste prajit e om serios si sa nu ridem de interesu’ national. Asa ca eu nu ma mai mir…si recomand plecarea din tara ca prostia de la noi nu are leac!
In al doilea mandat al fostului Presedine, Oprea a facut un lucru bun. In conditiile unui parlament dominat de hoti, corupti, infractori si cozile acestora de topor, Oprea l-a ajutat pe fostul Presedinte sa formeze o majoritate in parlament cu oameni mai putin corupti, in felul acesta i-a impiedicat pe marii corupti si marii infractori, care au devalizat tara, sa puna mina integral pe justitie, sa pun mina pe toate institutiile statului, a permis declansarea si sustinerea luptei impotriva coruptiei. Pentru aceste merite, poate ca Oprea a meritat stelele primite. Este adevarat ca dupa 2012, sustinind pe marii corupti si marii infractori din usl, ar merita sa fie degradat si sa ramina soldat prost.
Alina, tu citesti ce ai scris înainte de a posta?
Eu chiar as pleca dar sunt deja batran si neputincios ! Oricum atata impostura nu a fost nici in ”epoca de aur”!
Nu se platea “spor de doctorat”!
Imi cer scuze ca intervin offtopic cu un comentariu dar rog “Romania Curata” daca are un economist sa-si arunce un ochi pe noul cod fiscal pentru ca m-am uitat acum pe el si am crezut ca mi se face rau pur si simplu, catastrofa economica facuta de guvernarea Boc-Basescu devine o gluma fata de bomba atomica ce o sa rada Romania prin noul cod fiscal. Maririle de impozite si taxe sunt absolut abominabile si cu siguranta o sa duca la o adevarat catastrofa social-economice. Dispar toate PFA-urile iar la IMM-uri probabil se inchid in jur de 200-400.000.
Poate numai așa va eși romănul în stradă , o fi și ăsta o strategie la cîte sfori se trag în România .
Trist este ca ajung de batjocura si cei [putini] care si-au luat doctoratul corect. Cand cineva mi se recomanda “dr in…”, eu unul in depunctez automat: prima data pt laudarosenie (lasa oamenii sa descopere ulterior ca esti asa tare in profesia ta!), a doua oara pt ca il includ in gasca imensa de escroci cumparandu-si cartoane de doctorat.
Yep! Te inteleg – de cealalta parte a baricadei. Daca ajung cumva, in conversatie, sa trebuiasca sa recunosc ca am doctorat (luat in strainatate), mi-e aproape jena. Ca dup-aia ori imi las interlocutorul sa creada ca-s un fel de asta sau alalalt, posesor de carton, ori tre’ sa il lamuresc ca nu-s, ceea ce oricum suna ca dracu’!
În sectorul în care lucrez, de stat, pînă nu demult, cei cu doctorate primeau un spor de 20% la salariu: Un coleg are 2 doctorate…Primea 40%…
Toţi directorii au unul sau două doctorate; în schimb, au contracte de “colaborare” între diverse universităţi şi uzină… E bine, pentru universităţi…
Din păcate, se creează un sistem de relaţii care influienţează calitatea serviciilor prestate de universităţi… Se fac, de obicei, investigaţii privind pierderile de energie din clădirile firmei sau ale agregatelor energetice…
Dacă lucrurile s-ar desfăşura corect, ambele părţi ar avea e câştigat, foarte mult…
Dragă Alina, există un principiu, principiu, adică ceva ce stă înaintea altor legi, în fizică, și anume principiul conservării energiei. În domeniul geopolitic-istoric în Romania se aplică principiul conservării Securității. Aceasta este constanta fundamentală a supraviețuirii românilor în spațiul carpato-danubiano-pontic. Astfel orice creație culturală alogenă, de exemplu doctoratele academice, trebuie să respecte acest priicipiu la noi. Cele expuse de dta mai sus sunt pertinente dar fără valabilitate aici. Acest aspect al civilizației și culturii locale, ar binemerita un studiu academic aprofundat din partea dtale. Cei pomeniti mai sus de dta cu nume reale, nu sunt decât exponen
ții unor factori și stări de lucruri mai profunde decât cele expuse de dta aici, astfel încât problema nu se rezolvă cu Google Scholar. Acela este relevant doar pentru dta si lumea dinafară.
Si atunci,cum sa-i pot eu sugera nepoatei mele,absolventa a Facultatii de Stiinte Aplicate din Haga si masteranda la Universitatea din Maastricht,in politici publice si buna guvernare,sa se intoarca acasa?!?
Cum sa pretindem ca universitari romani cu catedre la Oxfofd,Sorbona,Harvard sa devina aici,in patrie,egali cu niste facaturi vetuste???
E simplu: sa urmeze sfatul lui Basescu, adica sa ramana acolo pentru ca aici vor fi umiliti toti doctorii facuti in strainatate!
Trist!
Articolul este o analiza excelenta a unui segment din ceea ce am putea numi productia de cercetare.Am citit cu interes si placere multe dintre scrierile dvs distinsa doamna Alina Mungiu si acest articol nu face exceptie! Lectura indeamna la multa reflectie dar, din pacate, nu de acest lucru duce lipsa societatea noastra astazi!
Citeva intrebari au ramas pentru mine fara raspuns.
Generalizarile, pentru a pune un diagnostic indiferent de domeniul in care dorim sa aflam cum stau la un moment dat lucrurile sunt bune?!
Credeti doamna Alina Mungiu ca nu exista profesori conducator de doctorat, in aceste institutii, care au obtinut doctoratul la universitati de prestigiu si sub indrumarea unor profesori care au contributii excelente pentru domeniul lor?
Ati verificat si nu ati gasit nici un nume dintre profesorii conducator de doctorat in Universitatea Nationala de Aparare Carol I, ca sa ma refer doar la una dintre ele, care nu au lucari cu circulatie pe Google Scholar?
Daca dl OIprea nu era om politic se mai interesa cineva de modul cum isi desfasoara activitatea didactica (Sa nu se inteleaga faptul ca sunt de partea cuiva! Nu am facut o asemenea cercetare si nu ma pot pronunta!)
Dezbaterea trebuie sa fie onesta si fara interes.
Avem oameni de mare valoare in Romania care nu pot sa valorifice ceea ce stiu pentru ca am construit un sistem politic in care se mimeaza orice inclusiv VALOAREA!
Daca ai cautat pe Google scholar si ai gasit ceva interesant as avea rugamintea sa scrii aici
Dupa aparitia Legii privind studiile doctorale din anul 1966, alaturi de “Canditatii in stiinte” si “doctorii” aparuti in urma reformei invatamantului din 1948, care practic a copiat legislatia URSS, care a eliminat pe toti cei considerati “elemente burghezo-mosiresti” cum a fost cazul savantului-inginer DORIN PAVEL – CONSIDERAT SI ASTAZI “PARINTELE HIDROENEGETICII ROMANESTI” ,a carui statuie strajueste in curtea Universitatii POLITEHNICA, ales academician in 1935, si expulzat pentru todeauna din Academia Romana in anul 1948, cand era primit in acadenie, Alexandru Barladeanu, colonel KGB, in baza unui articol programatic publicat in oficiosul PCR “SCANTEIA”, studiile doctorale sau desfasurat in conformitate cu regulile germane si franceze, antebelice de unde proveneau de regula profesorii universitari cu titluri stiintifice. Pana in anii 1973-74, acaeasta traditie a continuat, fiind decatusata de obligatia ca admiterea la doctorat sa fie conditionata de trecerea examenului de marxism-leninism, si de limba rusa. Ulterior 1973-74, admiterea la studiile doctorale a fost conditionata de obtinerea recomandarii organului superior de partid si includerea in nomenclatorul CC al PCR. Personal, fiind asistent cu jumatate de norma, la Catedra de Hidraulica a Institutului Politehnic Bucuresti, am fost indemnat de seful de catedra acad, Dumitru Dumitrescu, sa ma inscriu la examenul de admitere la Prof. emerit, dr.ing. Dorin PAVEL, pentru ca, era recomanandat ca printre doctoranzi sa fie si ingineri din productie, cu singura conditie sa aduc o adeverinta din partea intreprinderii unde eram angajat cu norma de baza, din care sa reeasa ca sunt de acord sa-mi acorde cel puti 30 zile pe an un concediu de studiu suplimentar, neplatit. Am sustinut teza in anul 1972. Trebuiea sa aminesc ca seful de catedra obtinuse titlul de doctor, ca bursier al statului roman, la Univ. din Gotingen. iar Prof. Dorin Pavel la Technisce Universitat din ZURICH. astfel ca a trebuit sa trec prin furcile caudine ale unor “titani” carora s-au alaturat si Acad. Carafoli si Acad. Nicolae Tipei, de la institutul de Mecanica a Fluidelor din cadrul Academiei Romane.
Pai, fata de “doctorii de cumetrie” a caror atestare a inceput odata cu “domnia” lui Ion Iliescu, este o diferenta ca “de la cer la pamant” ! Prof.dr.ing. Terzi Petre – In 2009 desemnat ” Man of Year 2009 -for Romania ” , de catre American Biografical Institute, Inc. – Host of The Worl Forum, University of CAMBRIDGE, England.
Fratilor… e groasa!
,,Crede cineva că interesul naţional e bine servit de strategii scrise de nişte semidocţi, unii şi securişti pe deasupra?,,
cu siguranta cei care critica sunt in masura sa serveasca interesul national! doar cand critica ce vede la alti ca poate fi un subiect de critica!cand sunt pusi sa rezolve problemele de stat devin la fel de inutili ca cei pe care iau criticat! sa fim seriosi. romanul sufera de pricepere cand scrie pe net si vorbeste la tv in show pentru prosti! cand e sa faca ceva chipurile interes national ,interesul national se transforma subit in interes personal! cam asta e cu sleahta de politicieni! nu e unul care daca e verificat cum trebuie de autoritati sa nu se duca la studii de scris carti in penitenciar!
Imi este greu sa comentez impostura dar vreau sa spun ca atunci cand lucrezi la o teza 8 ani si muncesti ca un “rob” te apuca furia.
Asemenea specimene nu trebiue intrebate cum stau cu studiile superioare ci cum stau cu cele inferioare.
Acum culegem rodul tuturor compromisurilor facute.
Ministri, parlamentari si sefi de institutii trecuti prin scoala SRI. Zeci de politicieni, ministri in functie, parlamentari, europarlamentari si conducatori de institutii si-au facut studii in securitate la Academia Nationala de Informatii a SRI. Printre cei care au facut cursuri post-universitare, de masterat ori si-au obtinut doctoratul la aceasta institutie se numara cinci ministri, iar vicepremierul Gabriel Oprea este conducator de doctorat la aceeasi academie. Numerosi parlamentari au studii similare, la fel ca si un consilier prezidential sau nou-numitul sef al Institutului Cantacuzino.
Este interesant ca si unii dintre membrii comisiei parlamentare de control a SRI au urmat cursurile Academiei Nationale de Informatii a SRI. Printre acesti parlamentari se numara doar 2 presedintele si un vicepresedinte al Comisiei.
Numarul mare de politicieni care studiaza la SRI arata insa existenta unui fenomen, la fel cum fenomen poate fi considerata si aparitia in functii numite a unor personaje cu acelasi tip de studii.
De notat ca ultimii doi premieri romani au avut si ei legaturi cu serviciile secrete: MR Ungureanu a fost seful SIE inainte de a deveni premier in 2012, in timp ce Victor Ponta a fost acuzat de Traian Basescu ca este ofiter acoperit al SIE, acuzatie imposibil de probat atat timp cat chiar Guvernul Ponta a secretizat acest tip de informatie.
Din CV-urile oficiale, postate pe site-urile institutiilor publice.
MINISTRI cu studii de securitate sunt:
– Gabriel Oprea (ministrul Internelor, vicepremier, UNPR): Din 2001, Oprea este profesor la Colegiul National de Aparare, iar din 2008 este profesor universitar si conducător de doctorat la Academia Naţională de Informaţii. Asupra lucrarii sale de doctorat planeaza suspiciunea de plagiat daca o avea teza ca sa fie a lui.
Alti doctoranzi de-ai lui Oprea au suspiciuni de plagiat asupra lucrarilor de doctorat: Neculai Ontanu, Bogdan Licu, Loredana Radu (avocata lui Victor Ponta) etc. In perioada 2004-2008 Oprea a fost membru al Comisiei Parlamentare Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea Controlul Parlamentar asupra Activităţii SRI si asta l-a determinat sa faca si el oprivatizare cu SRI.
– Mihai Tudose, ministrul Economiei (PSD). Tudose si-a obtinut in anul 2010 titlul de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii – Protectia infrastructurilor critice la Academia Naţională de Informaţii. Mihai Tudose si-ar fi plagiat si el teza de doctorat. Din 2013, Mihai Tudose este si conferentiar universitar la SRI. Ministrul Economiei a mai urmat in 2006 un Curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională (Serviciul Român de Informaţii).
– Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educatiei (sustinut in guvern de Partidul Conservator). In 2013, Cimpeanu a obtinut un Certificat de atestare a competențelor profesionale, Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”, Colegiul National de Informații.
– Sorin Mihai Grindeanu, ministrul Comunicatiilor (PSD): In 2013, Grindeanu a urmat un Program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică – Academia Naţională de Informaţii. De notat ca Sorin Grindeanu este si membru în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.
– Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene (PSD): In 2003, Nica si-a obtinut diploma de licenta la Academia Nationala de Informatii, Facultatea de Informatii.
– Angel Tîlvăr, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare (PSD). Tilvar a urmat un curs post-universitar la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”.
DEPUTATI:
– Georgian Pop, deputat PSD. In 2009 a absolvit Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” – Colegiul Naţional de Informaţii. Este presedintele Comisiei comune Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I.
– Octavian-Marius Popa, deputat PSD. In 2011 a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii. Este vicepresedinte al Comisiei comune Permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I.
– Ioan Balan, deputat PNL. 2009 – Certificat de absolvire al cursurilor postuniversitare de perfecţionare în specializarea Securitate naţională la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu” – Colegiul Naţional de Informaţii. De notat ca in 2008 a fost membru in Comisia comună Permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii S.R.I.
– Dan Bordeianu, deputat PSD. Masterat la ANI in Managementul Informațiilor în combaterea Terorismului, plus cursuri postuniversitare la ANI Securitate nationala. Este membru in Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
– Cezar Preda, deputat PNL: Certificat absolvire a cursului postuniversitar de perfecţionare cu durata de trei luni în specializarea „Securitate naţională”, Colegiul Naţional de Informaţii, seria 2009 Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” Bucureşti; 16 martie – 16 iunie 2009. Este membru in Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.
– Florin-Costin Paslaru, deputat PSD. Studii postuniversitare la ANI in 2010.
– Stefan Burlacu, deputat PPDD – masterat absolvit in 2009 la ANI cu tema Managementul Educational in Cultura de Securitate. A fost ofiter SPP in anii 90
– Mircea-Vasile Cazan, deputat PNL. In 2007 a absolvit Academia Naţională de Informaţii – Colegiul Superior de Securitate Naţională. Este de profesie inginer geolog.
– Laurentiu Chirvasuta, deputat UNPR. In decembrie 2010 a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii
– Marcel Ciolacu, deputat PSD. Este doctorand la ANI din 2014
– Claudiu Iulian Manda, deputat PSD. In 2011 a absolvit Colegiul Naţional de Informatii.
– Ninel Peia, deputat PSD. In 2011 a absolvit Academia Nationala de Informatii Mihai Viteazu, Colegiul National de Informatii, specializarea Securitatea Nationala
– Alin Popoviciu, deputat PNL. A absolvit un curs la Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul”, Colegiul National de Informatii, martie 2013-iunie 2013.
– Cornel Cristian Resemerita, deputat PSD. In 2013 a absolvit ACADEMIA NAŢIONALĂ DE INFORMAŢII „ MIHAI VITEAZUL”, Facultatea de Informaţii – Program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă Colegiul Naţional de Informaţii în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică.
– Valentin Rusu, deputat PNL – absolvent ANI in 2010. Este membru in Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
– Ionut Stroe, deputat PNL – studii postuniversitare absolvite in 2013; diploma de absolvite – Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică, la Academia Nationala de Informatii
– Dan-Cristian Popescu – deputat PNL. In 2014 a absolvit Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, programul postuniversitar de formare și dezvoltare profesională – “Știinte de Securitate și Informații”
– Cosmin Necula – deputat PSD. A absolvit in 2010 cursul “Securitate națională” la Colegiul Național de Informații de la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”.
– Claudia Boghicevici – deputat PNL: In 2010 a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii de la Academia Naţională de Informaţii.
SENATORI;
– Leonardo Badea, senator PSD: 2009 – Certificat Absolvire, Colegiul Național de Informații
– Catalin Boboc, senator PNL: 2012, Academia Nationala de Informatii, masterand, Managementul Informaţiilor privind Securitatea Naţională
– Gabriel Mutu, senator PSD: Colegiul National de Informatii. In perioada 2009-2011 a fost membru al Comisiei pentru controlul SRI
– Dumitru-Dian Popescu, senator PNL: 2010, Colegiul Naţional de Informatii Mihai Viteazul, Securitate Naţionala; Doctorand, Academia Nationala Mihai Viteazul. Este membru in Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
– Daniel Savu, senator PSD- fost ofiter SRI : 2008 Master Academia Nationala de Informatii. Este membru in Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. In perioada 1992-1999 a fost ofiter SRI.
Tudor Barbu, senator PNL: In 2004 a absolvit Colegiul de Siguranta Nationala – Studii Post-Universitare sub egida S.R.I.
EUROPARLAMENTARI;
– Cristian Busoi (PNL): 2013 – Absolvent al Colegiului National de Informatii, Bucuresti
– Ramona Manescu: In perioada martie – iunie 2006 a urmat Cursuri postuniversitare de perfecţionare, Academia Natională de Informaţii – Colegiul Superior de Securitate Naţională
ALTE INSTITUTII;
– Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2 din Bucuresti (UNPR). In 2010 a obtinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii – Academia Nationala de Informatii “Mihai Viteazul”. O investigatie jurnalistica a aratat suspiciuni de plagiat in lucrarea sa de doctorat.
Agentia Nationala de Integritate:
– Bogdan Stan – vicepresedinte ANI, conduce interimar institutia dupa demisia lui Horia Georgescu. Este absolvent al unui curs post-universitar de securitate nationala la Academia de Informatii a SRI (2010).
– Diana Loreta Paun, Consilier de stat la Departamentul Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale. Diana Paun a fost manager al Institutului National de Endocrinologie “C. I. Parhon” in perioada 2006 – 2015 si a absolvit un master cu durata de 3 semestre in “Management educational in cultura de securitate” la Academia Nationala de Informatii “Mihai Viteazul”.
– Andronache Florin Teodor, consilier al ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc. A fost ofiter SRI pana in 2012 (conform declaratiei de avere depuse in 2013). El este si membru in Consiliul Director al Societatii Ornitologice Romane.
ANAF;
– Mihai Gogancea Vatasoiu, vicepresedinte. Din 2011 este Doctor în ştiinţe militare şi informaţii – Academia Naţională de Informaţii. Intre 2007 – 2009 a absolvit un master in Managementul Informaţiilor pentru Securitatea Naţionala la Academia Naţională de Informaţii.
Institutul Cantacuzino;
– Adrian Ionel este noul director al Institutului Cantacuzino. Adrian Ionel, fost sef al distribuitorului de medicamente al statului, Unifarm, este absolventul unui masterat in managementul informatiilor de securitate nationala la Academia Nationala de Informatii din cadrul SRI.
De unde politici publice si strategii nationale de dezvoltarea Ro sau a MANAGEMENTULUI PUBLIC cand POLITICIENII si MINISTRII au in cap doar fantezii securistice???????????????????
Ca sa vada toata lumea ca dictonul ” NIHIL SINE…..SECU” e mai adevarat decat cel original!
Excelent articol!
D-na ALINA pt a intelege si cel vizat despre ce este vorba in excelenta dvs expunerere acestiuia ii trebuie recomandat un “TALMACI” .Absolventii de intendenta sunt asi doar in ale RĂBOJULUI.
Draga Alina, La noi a disparut scara valorilor fiind inlocuita cu scara impostorilor cu epoleti! Sincer, ma tem sa mai fac si alte comentarii pentru ca risc sa deranjez chiar daca sunt acum un modest pensionar!
Felicitari, iata una din cauzele majore ale stagnarii tarii : cardasia din gasca de impostori cu titlu de Doctor ( din pacate, nu numai in acest domeniu ). Demascarea lor si stoparea cauzei prin anularea acreditarii atator scoli doctorale ( atentie si la cele postdoctorale ) ar trebui sa reprezinte o urgenta la nivel national, caci o atare situatie ( conducatori fals competenti) pune in mod real in pericol Siguranta Nationala si submineaza Interesul National.
O analiza a acestor fenomene, dintr-o perspectiva usor diferita e disponibila aici: (Cercetarea romaneasca, intre saracie, impostura si o Europa cu doua viteze: http://www.tecrino-project.eu/repository/fc410384774a4c847ec6a6313eea7a9914feab0983144aa4b3945e3d222c24a3/Romanian%20R&I-GIDNI_2014.pdf)
Din păcate cunosc fenomenul foarte bine. Am în familie o rudă apropiată, de o mediocritate crasă, licențiata la ” prestigioasa ” Universitate Spiru Haret, și care în momentul de față urmează cursurile școlii doctorale de la, citez: ” academie “. Acest mod de exprimare ambiguu, este menit să determine interlocutorul sa creadă ca exista o legatura cu Academia Romană, sau ceva asemănător. Realizări profesionale ? ” Preda ” la aceeași “prestigioasa ” Universitate Spiru Haret, pe post de înlocuitor de ajutor de locțiitor de …, mai face și ceva hartogaraie în cadrul aceleiași instituții, și colecționează diplome de participare pe la diverse cursuri obscure, fără valoare. Dacă nu a reușit sa promoveze timp de 20 de ani aproape de loc, în felul acesta încearcă să ” forțeze puțin ușa diin spate “. Nu vreau să fiu bănuit de invidie, așa ca menționez: sunt un om simplu, fără studii universitare, dar – cred și sper – cu bun simț, sofer profesionist pe transporturi agabaritice. Respect pe oricine, din orice domeniu, care fără obediență și tertipuri, încearcă să realizeze ceva în viață. Respect valorile reale, nu cele contrafăcute. Respect coloana vertebrală rigida. Îmi cer scuze dacă am deranjat cu intervenția mea – cred ca aici postează persoane cu pregătire și educație superioara celei pe care o am – , dar am găsit acest subiect din întâmplare si am observat ca sunt destule persoane, deranjate de oportunismul si lipsa de valoare a ” Doctorilor ” din România.
Sunt uluit de usurinta si placerea de a murdari orice si oricum, ca deh, in lipsa de altceva, postam prostii. Ma surprinde usurinta cu care doamna Mungiu ii denigreaza pe unii dintre cei mentionati, oameni care, pe buna dreptate, sunt profesionisti adevarati.
Vreau sa se cunoasca inca de la inceput, pentru a nu lasa loc de interpretari, faptul ca nu am nicio legatura cu aceasta scoala, desi, marturisesc ca la un moment dat mi-a trecut prin cap un gand de a urma un master la ANI.
Revenind la conducatorii de doctorate, vreau sa il mentionez pe prof Troncota, o eminenta in istorie militara si istoria serviciilor secrete, un domn pe care doamna AMP nu poate nicidecum sa il descalifice. Asta doar daca doamna nu este cumva ceva “mai” specialista in domeniu.
Haideti sa fim seriosi! Animozitatile intre academicienii si doctorii Romaniei sunt bine cunoscute. Dar asa suntem noi romanasii. Ii dam altuia in cap sa aratam cat de buni putem fi noi. Lasati doamna AMP oamenii, cititorii, sa va descopere calitatile. Nu mai blamati meritele unora punandu-i in acelasi troc cu generalii de carton. Si pe langa acest domn mai sunt si altii cu merite pe bune obtinute.
In al doilea rand, ar trebui sa ne gandim astfel: cati dintre cei care conduc tara au asa numita cultura de securitate nationala, astfel incat, daca nu ii mustra constiinta cand fac, prin pixul lor, dezastre nationale, macar sa se gandeasca la ce se va intampla dupa.
Ei bine acesti oamnei care ne conduc nu au pregatirea necesara, iar pentru asta, conchid ca este mai mult decat necesar sa mearga si sa inteleaga macar termenul de securitate nationala, daca mai mult nu pot.
Pe vremurile trecute, toti cei care slujeau tarii, urmau un Stefan Gheorghiu si o CEPECA. Stiti dvs bine. Aveau o linie de urmat. Dar noi, acum, ce linii urmam?
Evident ca si eu, la fel ca si dvs., nestiind ce se intampla acolo, sunt tentat sa fabulez si sa spun ca orice crestin din tara asta trebuie sa se inroleze la secu’ daca vrea sa devina un sefutz prin institutiile statului asta.
Dar va spun sincer: sunt convins ca nu este asa.
Ca merg unii sa isi faca studiile pe acolo, doar ca e la moda, se prea poate. Dar macar raman cu ceva. Pe principiul “nimic nu este in plus”
Sau un astfel de demers nu e academic? Sau trebuie sa se numeasca altcumva? Nu stiu? Luminati-ne dvs. ca vad ca va pricepeti.
Nu vi se pare ca am ajuns un popor de oameni dezgoliti si fara continut. Urâm orice, denigram pe oricine, hulim orice e oarecum similar noua, ne plangem pe la porti straine ca la noi nu-i ca la ei? Dar cum e la ei? Daca tot aratati stramb catre altii, indreptati-i dvs.
Dar ce pacat ca oglinda nu ne arata tot ceea ce trebuie!
Si apropo! Daca ar fi sa ne uitam inspre Vest, v-ati intrebat cate universitati militare au programe doctorale? Va spun eu. Foarte multe!
Aha! Am priceput! Doar altii pot! La noi nu e voie. Urat!
Paradoxal, după ,,retragerea” lui Oprea din varful politicii si dominoului de mucava, lucru realizat destul de usor, AN Informatii rezista si produce pe banda doctori si titularizeaza profesori universitari pe care nici un mediu academic nu i-ar recunoaste! Cum se face ca nimeni nu reevalueaza ANI si nu-i retrage autorizarea abuziva de a scoate doctori care numai cu aceste diplome sunt agreati in functii inalte? Simplu, probabil: cei care ar trebui sa faca acest lucru, ei insisi sunt beneficiarii si produsul unui asemenea mediu… academic paralel. Sigur, aceasta demonstreaza mai bine si mai mult decat orice complicitatile si monstruoasele coabitari si aliante politice de-a lungul timpului, fratietatea coruptiva, persistenta laboratoarelor fostei securitati cu tentacule incredibile, intinse pana in inima democratiei. Sigur ca agenti secreti patrioti si deosebit de inteligenti si bine pregatiti ignora asemenea diplome la care numai intendenta si carieristii politici infiltrati apeleaza de zor sau accepta inocenti ca min. Teodorovici.Totusi, mediul academic real autohton nu poate face nimic, impreuna cu Academia Romana si elitele culturii romanesti de pretutindeni?
„Unde e evaluarea strategiei precedente? De la ce plecăm? ” Citat din R. Cambridge-ALM