Andrei Astefanesei

Andrei Pleșu, la lansarea Coaliției pentru Universități Curate: Se obține doctoratul mult prea ușor, a ajuns să fie o chestie care trebuie bifată

Profesorul universitar doctor Andrei Pleșu, invitat la deschiderea celei de-a treia ediții a Coaliției pentru Universități Curate, susține că în România se obține prea ușor titlul de doctor, dar și că este o problemă în sistemul secundar de învățământ, unde mulți profesori sunt slab pregătiți. Andrei pleșu a lăudat lansarea noii ediții a Coaliției pentru Universități Curate.

„Vă doresc succes în ceea ce faceți dumneavoastră și nu fac instituțiile care ar trebui să o facă. Există moda acum să spui despre o problemă că este de siguranță națională. De data asta este adevărat. Eu cred sincer că problema educației este una de perspectivă a siguranței naționale. Dacă lucrurile vor merge prost în zona asta, viitorul nostru arată îndoielnic. Sunt exasperat că am avut prea mulți miniștri într-un timp relativ scurt, că am avut prea multe programe de învățământ într-un timp prea scurt, că unii dintre miniștri au avut probleme de plagiat sau de cv neclar și că, iată, până și primul ministru are probleme de genul ăsta. Am să vă spun ceva care o să vi se pară curios: Nu m-a scandalizat prea mult că domnul Victor Ponta a plagiat, pentru că din păcate, mă tem că multe lucrări de doctorat din România sunt în situația asta. Se obține doctoratul mult prea ușor, a ajuns să fie o chestie care trebuie bifată. Mai grav mi se pare că domnul Victor Ponta a spus, ca o explicație, că „pe vremea mea nu trebuiau citate sursele“. Asta arată o lipsă de minimă cultură academică. Ideea sa despre citat, despre ghilimele e că atunci nu se inventaseră ghilimelele. Asta este foarte grav“, consideră Andrei Pleșu.

„Nu poți să spui că avem profesorii minunați, studenți minunați, dar guvern mizerabil sau invers. Toate trei merg la un loc. Modul în care sunt promovați profesorii, studenții, că promovarea universitară este aproximativă, nu duce nici la studenți de calitate, nici la profesori solid pregătiți.

Exemplul dat de doamna Alina Mungiu Pippidi cu studenții din Peru a fost convingător, dar noi nu ne putem baza doar pe studenți.

Există și o lipsă de intenție de reformă. În ciuda faptului că apar atâtea proiecte de lege, astea sunt doar pentru a camufla o agitație de suprafață. Într-un sistem dezorganizat, rămâne să exerciți o virtute pe care românul o cunioaște: te descurci. Dacă sistemul devine organizat, te încurci, pentru că dacă schimbi lucrurile și le faci bine articulate, nu te mai poți descurca.

Va trebui să luăm în seamă și problematica învățământului secundar pentru că lucrurile încep de acolo. Dacă vă uitați la proiectele profesorilor, vă speriați, sunt la nivelul celui mai slab student.

Este foarte gravă plecarea tinerilor, că pierdem inteligență, dar sunt foarte îngrijorat că există un fenomen simetric despre care nu vorbim: cunosc foarte mulți tineri care au luat titluri academice de valoare și se întorc în România. Nenorocirea este că nu au unde să se întoarcă. Nu sunt absorbiți de nicio instituție, de niciu centru de cercetare, de nicio universitate. Au de ales: ori pleacă iar, ori își schimbă meseria și pleacă din nou. Inițiativa este remarcabilă și, dacă reușește, s-ar putea să nu mai avem de ce să ne întâlnim“, a încheiat Andrei Pleșu.

***

Coaliția pentru Universități Curate a fost lansată astăzi la  Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, fiind realizat cu sprijinul Asociației Studenților din Facultatea de Psihologie și Știintele Educației, Facultății de Psihologie și Știintele Educației și al Universității din București.

Acesta face parte din proiectul „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților şi schimbul de bune practici” realizat ”, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și care durează 2 ani. Societatea Academică din România (SAR), alături de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) și Federația Studenților din Elveția (VSS-UNES-USU).

***

Organizatii membre ale Coalitiei pentru Universitati Curate (la 21 mai 2015):

  • Societatea Academică din România (SAR)
  • Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
  • Federația Națională Sindicală „Alma Mater” (Alma Mater)
  • Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS)
  • Centrul pentru Politici Educaționale (CPE)
  • Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitară (GRAUR)
  • Centrul pentru Studiul Democraţiei
  • Fundaţia CAESAR
  • Centrul Euroregional pentru Democraţie (CED)
  • Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Lista completa a membrilor Juriului Coalitiei pentru Universitati Curate:

  • Academicianul Lucian-Liviu Albu este director al Institutului Național de Prognoză al Academiei Române și profesor la Academia de Studii Economice.
  • Dr. Liviu Giosan este membru fondator și a fost președinte al Ad-astra. E geolog și cercetător permanent la Woods Hole Oceanographic Institution
  • Prof. Dr. Radu Gologan este profesor la Universitatea din București și coordonatorul lotului român de olimpici la matematică.
  • Prof. Dr. Mircea Miclea este profesor la Departamentul de Psihologie al Universității Babeș-Bolyai și director la Centrul de Psihologie Cognitivă Aplicată. A fost ministru al educației.
  • Prof. Dr. Alina Mungiu-Pippidi este titularul catedrei de democrație la Hertie School of Governance din Berlin și creatorul ”ANTICORRP”, cel mai mare proiect european FP7 în științe sociale.
  • Prof. Dr. Andrei Pleșu a fost rectorul fondator al Colegiului Noua Europa, ministru al Culturii si Externelor şi profesor de filosofie la Universitatea din București.
  • Conf. Dr. Răzvan Bobulescu – Facultatea de Fizică, Universitatea din Bucureşti, Preşedinte de Onoare al Federaţiei Naţional Sindicale „Alma Mater”
  • Prof. Dr. Ioan Bruckner – Profesor Medicină Internă al Universităţii de Medicină, membru al Academiei Române de Medicină
  • Prof. Dr. Stere Gulea – Regizor, Profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie “I.L Caragiale”

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări