Mihai Goțiu

Doamnă Gorghiu, domnule Predoiu, sunteți siguri că ați înțeles propunerea lui Nicușor Dan cu sondajul de opinie?

Dezbaterea de duminică seara, de la televiziunea publică, la care au participat Nicușor Dan și Cătălin Predoiu, candidații USB, respectiv PNL pentru funcția de primar al Bucureștiului pare să se fi încheiat cu un consens din partea celor doi. Cel puțin astfel rezultă din ceea ce a relatat presa online ulterior, dar și din mesajele lui Cătălin Predoiu și Nicușor Dan, cărora li s-a adăugat și co-președintele PNL, Alina Gorghiu. Ideea principală a acordului ar fi realizarea unui sondaj, în urma căruia să fie stabilit candidatul cu cele mai mari șanse să învingă candidatul PSD, Gabriela Firea. Dacă insist asupra acestor declarații e pentru că nu sunt foarte sigur că cele două părți se gândesc la același sondaj de opinie. Desigur, s-ar putea să greșesc și să despic firul în patru degeaba, iar Cătălin Predoiu și Alina Gorghiu să fi înțeles cât se poate de clar la ce s-a referit Nicușor Dan. Dacă e așa, asta e, luați-o doar ca pe o meteahnă a cuiva obișnuit să sufle și în lapte covăsit când e vorba de politica autohtonă.

Dacă nu știți ce s-a spus în emisiunea de la TVR, puteți citi aici (click). Mai jos e ce au scris Nicușor Dan, respectiv Alina Gorghiu pe Facebook, după emisiune (sublinierile îmi aparțin):

”Știu că niciunul dintre voi nu l-ar vota niciodată pe Cătălin Predoiu. Dar sunt conștient de faptul că există un risc real ca Firea-PSD să câștige Primăria Capitalei. Și că o Dreaptă unită ar avea șanse mai mari să oprească PSD. De o săptămână, Cătălin Predoiu tot spune că are nevoie de un sondaj ca să se retragă din cursă. Foarte bine! Să facem un sondaj. I-am propus în această seară lui Cătălin Predoiu să facem un sondaj, organizat de o casă de sondaje internațională, care să confirme ceea ce noi știm deja – eu sunt singurul care poate să unească voturile anti-PSD.

Vreau să fie foarte clar. Nu mă voi retrage din cursă, voi merge până la capăt. Eu mă bat de 10 ani pentru București, Predoiu este în campanie de 3 săptămâni. Dar am o responsabilitate față de electoratul anti-PSD, vreau să câștigăm și dacă victoria USB depinde de un sondaj, sunt gata să îl fac.” – Nicușor Dan

”Mă bucur că Nicușor Dan a acceptat propunerea PNL și a lui Cătălin Predoiu de a face un sondaj să vedem cine stă mai bine pentru a învinge PSD la capitală! După acest sondaj dreapta trebuie să fie unită și să voteze util!” – Alina Gorghiu

Cum atât Nicușor Dan, cât și Alina Gorghiu vorbesc despre propria (s.a.) propunere apare un prim semn de întrebare: vorbesc ei despre aceeași propunere? (teoretic, lucrul acesta e posibil, ține de strategia de comunicare ca fiecare echipă să transmită propriilor simpatizanți faptul că e o propunere proprie, pentru a fi receptată pozitiv și/sau mai puțin critic, la o adică, de către aceștia). Ca să fie vorba de aceeași propunere (implicit, de un sondaj agreat de ambele părți) ar trebui îndeplinite (cumulativ) condițiile:

 1. Sondajul să fie realizat de o casă de sondaj internațională (în emisiunea de la TVR Nicușor Dan a mai spus și că sondajul să fie supravegheat de USB și PNL);
 2. Întrebarea principală a sondajului să fie „Cine poate uni voturile anti-PSD?”, cu varianta ”Cine are cele mai mari șanse să o înfrângă pe Gabriela Firea?”. ATENȚIE: această întrebare nu este sinonimă cu ”Cine stă mai bine?”!

Punctul 1) este cât se poate de clar. Răspunsul la al doilea punct e mai greu de obținut, pentru că, de fapt, trebuie să răspundă la mai multe întrebări/ criterii.

 1. Evident, primul criteriu care e luat în calcul e ”cine stă mai bine?”. Dar acesta nu nici singurul și nici măcar cel mai important criteriu.
 2. Câți dintre cei care spun că duminică vor vota cu Nicușor Dan ar vota la o adică și cu Cătălin Predoiu pentru a o înfrânge pe Gabriela Firea, respectiv invers, câți dintre susținătorii lui Cătălin Predoiu ar vota, la o adică, cu Nicușor Dan, în același scop? Așadar, în ce măsură fiecare dintre cei doi candidați ar reuși să-și mobilizeze proprii susținători pentru a-l vota pe celălalt, dar și, din nou ATENȚIE, trebuie evaluat și câți dintre susținătorii unuia dintre cei doi candidați n-ar mai vota deloc (din dezamăgire sau supărare) ori ar căuta un al treilea candidat – că trebuie evaluate și riscurile.
 3. Tocmai pentru că adunarea opțiunilor a doi candidați s-ar putea ca la vot să dea cu minus (adică procentul final obținut la vot să fie mai mic decât suma procentelor celor doi candidați în opțiunile de vot), e necesară o compensare care ar trebui să vină din partea cetățenilor nehotărâți ori care acum se gândesc să voteze cu candidați fără vreo șansă reală (Turcescu – PMP, Barbu – ALDE etc.). Așadar, sondajul trebuie să vizeze și capacitatea de mobilizare a fiecăruia dintre cei doi candidați în rândul votanților nehotărâți.
 4. Sondajul trebuie realizat pe un eșantion mult mai mare decât cel clasic, pentru că întrebările de la punctele 2) și 3) se adresează unui public filtrat: fie cei care au deja o opțiune pentru Nicușor Dan, fie cei care au deja o opțiune pentru Cătălin Predoiu, fie cei care au opțiuni pentru candidați fără șanse reale, în fine, fie cei care nu au încă o opțiune. Dacă vrei să obții un răspuns corect, nu doar unul speculativ, în fiecare din aceste categorii ar trebuie să se ajungă la un eșantion reprezentativ.

Pornind de la premisa că atât Cătălin Predoiu, cât și Alina Gorghiu (dar și alți lideri PNL) sunt de bună-credință și au înțeles cât se poate de limpede la ce întrebări ar trebui să răspundă sondajul, cred că știu și care sunt răspunsurile, îndeosebi la punctele 2) și 3). Dacă sunt de bună credință, atât Cătălin Predoiu, cât și Alina Gorghiu cred că știu deja, chiar și fără acest sondaj, care e candidatul care ”poate genera o mobilizare anti-PSD” (de fapt, anti-sistem), implicit să câștige alegerile. Atunci ar trebui să știe și că asemenea mobilizări au nevoie măcar de câteva zile pentru a se propaga (e nevoie de un timp ca oamenii să afle informația, de un alt timp pentru a o discuta și analiza și, în fine, de un alt timp pentru mobilizarea efectivă la vot). Asta, evident, adăugându-se timpului necesar realizării sondajului, precum și prelucrării, analizei și interpretării rezultatelor. Așadar, dacă sunt de bună credință, Alina Gorghiu și Cătălin Predoiu ar trebui să înțeleagă că un asemenea sondaj va prezenta prea târziu rezultatele pentru a mai putea genera mobilizare eficientă ulterioară. Asta, în condițiile în care, totuși, rezultatele sunt previzibile: ce Dumnezeu, oare doamna Gorghiu și domnul Predoiu chiar au trăit în altă țară în ultimii ani pentru a nu înțelege cine, PENTRU CINE și în ce condiții s-ar putea genera mobilizare anti-PSD? La o adică pot înțelege și că Alina Gorghiu și/sau Cătălin Predoiu ar avea nevoie de o acoperire în fața multor lideri din PNL pentru a lua decizia susținerii (necondiționate) a lui Nicușor Dan, și un sondaj de opinie care să certifice ceea ce cam știu toți ar fi acoperirea ideală. Ce nu priceo eu e, însă, că dacă sunt de bună credință de ce nu pricep și Alina Gorghiu și Cătălin Predoiu că rezultatele sondajului a veni prea-târziu.

Dacă nu sunt de bună-credință, iar ideea cu sondajul de opinie a fost lansată fie pentru a scoate la înaintare cine știe ce sondăjel dubios, fie doar pentru a se justifica formal în fața electoratului că ei ”ar fi fost deschiși” atunci să nu se iluzioneze. Sancțiunea va fi dură nu doar la locale, ci, mai ales, la toamnă, la generale.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Doamnă Gorghiu, domnule Predoiu, sunteți siguri că ați înțeles propunerea lui Nicușor Dan cu sondajul de opinie?

 1. Adrian

  Sondajele trebuie să plece de la realitatea momentului anume existența candidaților PSD, ALDE, MP etc.

  Iar eșantioanele ar trebui să fie din tot orașul, respectiv Buc+Ilfov+ alții, că așa propun unele programe, zonă metropolitană bla-bla.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Adrian: tocmai de aceea un asemenea (eventual) sondaj n-ar trebui să se rezume doar la care dintre cei doi candidați e mai bine plasat, ci la care dintre cei doi candidați pot mobiliza voturi de la ceilalți

   Reply
 2. adi

  Daca psdeii se bazeaza in continuare pe primari penali oricum acestia isi vor pierde scaunul, iar daca acum Klaus tace la celelalte alegeri va iesi puternic la atac dupa ce pmpul basescian si celelalte „partide de dreapta” se vor fi fasat, PNL n-are cum sa nu castige parlamentarele.Stim toti raportul stanga 30-35% dreapta 55-60%, (cu diapra poate chir mai mult!) parlamentul NU va fi castigat de psdei sub nici o forma.Daca acum N.Dan bruiaza dreapta iar psdul va castiga oricum in capitala asta e o treaba a bucurestenilor respectiv a 5-6% din tara, noi avem de trait in ROMANIA nu neaparat in Bucuresti.Miza adevarata sunt alegerile din iarna!Chiar daca vechii primari vor catiga ,in conditiile in care parlamntul se schimba , iar primarii sunt penali va asigur ca nu vor sta mai mult de 6-7 luni!

  Reply
 3. T. Bucur

  Observ ca in articol nu e luata in calcul si categoria celor ca mine, care ar vota pe oricare dintre cei doi candidati, numai sa se decida intre ei care se retrage. Cel mai impotrant e sa fie oprita acapararea Bucurestiului de catre mafia pedesista.
  Altceva: in toata campania asta nu am retinut nicio observatie in sensul ca, in cazul victoriei doamnei Pandele, primarul real al Capitalei va fi sotul ei, actualul primar manelist din Voluntari.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ T. Bucur: dacă recitiți atent vedeți că sunteți luat în calcul, pt. că fie prima opțiune e ND, fie CP, la nevoie ați vota și a doua opțiune

   Reply
 4. cri

  Alegatorii bucuresteni cu vederi de dreapta nu au nicio vina pentru decaderea PNL si pentru pedelizarea rusinoasa a acestui fost mare partid. Nu este vina alegatorilor ca PNL a pus un mediocru si un slugoi al basescului in fruntea listei pentru Primaria Capitalei.
  Spre deosebire de Predoiu si de Firea, N. Dan chiar a facut cate ceva pentru bucuresteni, stopand in Justitie furtul autoturismelor bucurestenilor precum si alte abuzuri abjecte ale TUTUROR primarilor din Bucuresti. De ce as vota eu cu Predoiu sau cu madam Firea, cand atat primarii PNL cat si cei ai PSD au furat la greu masinile oamenilor si doar N. Dan a pus capat hotiilor acestor primari ?
  Daca votul la Primarie s-ar face dupa criterii administrative, atunci categoric ar trebui sa castige detasat N. Dan, care e singurul candidat netoxic pentru locuitorii capitalei; omul acesta chiar a facut cate ceva pentru noi.
  Din pacate insa votul, chiar si pentru o functie administrativa precum cea de primar, va fi tot politic; in aceasta situatie eu vred ca merita votati doar oamenii lui Tariceanu, pentru ca ALDE pare a fi singurul partid care critica abuzurile procurorilor si a atras in repetate randuri atentia asupra faptului ca respectarea drepturilor cetatenilor este mai importanta decat catusa si arestul preventiv. Adica ALDE face exact ceea ce ar trebui sa faca si PNL; PNL inca mai pretinde in mod fals si mincinos ca ar fi un partid liberal.

  Reply
 5. ruxa

  Ca susținătoare a lui Nicușor Dan nu voi vota niciodată cu Predoiu = PDL + PNL. Știți de ce? Nu am încredere în aparatul de partid pe care-l duce Predoiu în spate. Sunt sigură că Nicușor Dan va lua și decizii greșite, pe bază de orgolii, dar îmi asum riscul.
  Cât despre parveniții Firea și Pandele – sper că își vor da curând arama pe față.

  Reply
 6. Tudor Ilie

  PNL a intrat in propria-i capcana. Sa cedeze nu mai are, nici timp, nici justificare iar, cit priveste votul, aproape sigur, va iesi dupa N.C. Altfel, vad ca si PNT se tine cu candidat propriu. De fapt, problema e mult mai simpla: politicieni sunt numai ei si, la rigoare, isi dau mina sa nu cumva sa apara cineva care sa faca diferenta.

  Reply
 7. Adrian

  E prea tarziu sa se faca un sondaj si oricum nua re cine sa il faca. CURS e cea mai buna agentie de la noi dar nu o sa lase totul balta si vor spune ca un sondaj dureaza minim 10 zile, ceea ce e corect
  ce fac liberalii e doar abureala ca sa para ca nu din vina lor pierd alegerile, iar Nicusor Dan si echipa lui par cam naivi ca marseaza la asa ceva
  Buletinele de vot sunt tiparite. S important e sa voteze lumea USB, nu PNL, ca sa incepem de undeva constructia unei noi clase politice

  Reply
 8. taunul77

  Eu sunt unul din aia care-l voteaza pe Nicusor Dan. Dar care nu are nici cea mai mica intentie sa-l voteze pe Predoiu, chiar daca Dan se retrage.
  In continuare cred ca pentru PNL e preferabil sa castige Firea si nu Nicusor Dan. Cu aia se inteleg. Cum s-au mai inteles. Ca doar a fost colega lor din USL. Cu Nicusor Dan e mai greu. Daca nu imposibil. Ca asta nu negociaza sa lase in pace interesele bandelor pnl-iste care fac ravagii de ani buni prin bugetul Capitalei.

  Reply
 9. Protonic

  Eu votez cu ALDE.

  USR ar avea o sansa, chiar si PSD.

  PNL cu PDL in el nu are nicio sansa, numai separat.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *