Mihai Goțiu

De ce demisia lui Ponta nu e suficientă. Și singurul plagiat pe care îl mai permitem viitorului Guvern

”Sper ca această demisie să satisfacă aşteptările celor care au protestat şi să revenim la raţiune.” – Victor Ponta, în momentul depunerii mandatului de premier și al Guvernului.

***

Domnule Ponta, domnule Dragnea, domnule Oprea, doamnă Gorghiu, domnule Blaga, domnule Kelemen, domnule Zgonea, domnule Tăriceanu, domnul Iohannis și multor alți domni și doamne,

Demisia unei persoane și căderea întregului Guvern NU satisface așteptărilor celor care au protestat! De această dată așteptările sunt mult mai mari. Și nu doar de această dată. Citiți Carta Albă a Bunei Guvernări (aici) din februarie 2012, citiți Proclamația de la Câmpeni, din octombrie 2013 (aici), citiți Declarația de la Cluj din noiembrie anul trecut (aici), citiți lista provizorie a revendicărilor multora dintre cei care au ieșit aseară în stradă (aici) și citiți sutele de propuneri venite la cetățeni la secțiunea ”comentarii” pentru aceeași listă, citiți aici cinci direcții de acțiune propuse de Alina Mungiu-Pippidi, citiți toate comentariile care au apărut aseară pe Facebook în timpul protestului!

Acestea sunt așteptările celor care au protestat, și nici acestea nu sunt toate! Cetățenii acestei țări sunt mult mai educați decât vă puteți imagina și au mai multă rațiune și bun-simț decât vă puteți închipui! Tragedia de la clubul Colectiv, precedată de moartea polițistului care deschidea coloana lui Oprea NU au fost cauza acestor proteste, ci doar scânteia care a detonat explozia socială.

Cauzele reale ale acestei explozii sunt altele și este suficient să vă priviți în oglindă și să vă întrebați fiecare dintre d-voastră dacă ați făcut ceva ca să le stopați. Dar căutați o oglindă cinsitită, care să vă spună adevărul în față. Iar dacă nu aveți așa ceva în dotare, că prea sunteți înconjurați de lichele care vă scutură scamele, priviți-i pe oamenii care au ieșit în stradă și o să primiți răspunsul corect.

Toți cei care vă pregătiți acum să preluați Guvernarea, citiți măcar documentele indicate mai sus și o să pricepeți ce aveți de făcut. Programul vostru de guvernare există deja scris acolo și da, de această dată vă permitem să-l luați cu copy-paste de acolo! E singurul plagiat pe care vi-l mai permitem.

P.S.: Au căzut două guverne (Boc și MRU) după ianuarie 2012, s-a rupt o coaliție de guvernare (USL) după toamna lui 2013, s-a întors drastic rezultatul ”așteptat” al alegerilor președințiale din toamna anului trecut, iar acum mai cade un Guvern care a ignorat voința străzii. Toate acestea în mai puțin de patru ani! Pricepeți acum că strada nu face jocuri partinice, așa cum au încercat să o descalifice unii și alții, ci are un program din ce în ce mai clar conturat și mai precis exprimat. Îl respectați sau valea! Să nu ziceți că nu ați știut!

***

Pentru voi, toți cei care ați ieșit în stradă în 2012, 2013, 2014 și aseară și pentru cei care vă pregăteați să ieșiți în stradă astăzi și zilele următoare, probabil vă întrebați dacă are sens să mai ieșim acum, după demisia lui Ponta. Eu spun doar atât: acum e mai necesar ca niciodată să le transmitem domnilor guvernanți ce vrem și că suntem dispuși să mergem până la capăt pentru a schimba România. România noastră, a tuturor cetățenilor de azi și de mâine, și nu românica găștilor lor.

(foto main: Marius Vâlcu)


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

20 thoughts on “De ce demisia lui Ponta nu e suficientă. Și singurul plagiat pe care îl mai permitem viitorului Guvern

 1. chip de lut

  pedepse exista si acum, dar nu avem niciun condamnat…nu legile sunt problema (desi sunt foarte multe lucruri de remediat si acolo), ci aplicarea lor. sunt de acord cu tine, lista de revendicari e lunga, dar ei de-aia sunt pusi acolo, ca sa ne reprezinte. trebuie trasi de urechi de fiecare data cand calca stramb, doar asa o sa se termine cu bataia de joc. si mai trebuie ca fiecare din noi sa aiba o alta atitudine fata de coruptie, la orice nivel : una intoleranta!

  Reply
 2. Vasi Cojocaru

  DE ACORD. Sa demisioneze din Parlament Dragnea, Blaga (ginere cercetat penal) si toti cei ce sunt cercetati penali si nu li s-a ridicat imunitatea.

  Reply
 3. alex

  sa plece toti …nu este corect ca blaga si gorghiu si altii sa se caţere acum pe cadavrele unor oameni …ar trebui sa le fie rusine si să facă un pas inapoi definitiv …să nu îi vedem pe nici o listă electorală …de câti ani este blaga in parlament si prin tot felul de guverne …la fel si gorghiu, băsescu şi mulţi alţii care acum se şi cred călare pe val …să le fie ruşine la toţi cei care au deţinut funcţii politice şi care nu au fost în stare să facă nimic pentru ţara asta … să facă un gest ultim de bun simţ şi să plece nu ii mai vedem …. nu au înteles că nemulţumirea nu vizează numai pe psd-ul

  Reply
 4. cristi

  Vreau sa pot demite un guvern sau dizolva un parlament daca imi fura banul .
  Vreau sa pot vota cand vorbim de motiuni de cenzura.
  Vreau sa vad oameni din business, educatie, sport, etc care au facut performanta sa aibe drept de vot in comisii parlamentare.
  Vreau ca procurorul/ judecatorul sa nu mai fie nevoit sa ceara acordul parlamentului pentru a cerceta un parlamentar.
  Vreau un contract scris intre mine popor si tu guvern/ parlament iar cand nu ti-ai facut angajamentele declarate sa fii dizolvat automat.

  Reply
 5. Simona

  Ia sa vedem ce apare nou! Astept cu nerabdare acel politician imaculat care abia isi incepe cariera politica

  Reply
 6. Vasi Cojocaru

  Demisia parlamentarilor acuzati de coruptie. Demisia din parlament a lui Dragnea, demisia de onoare a lui Blaga (ginere acuzat de corputie), demisia coruptilor din toata sfera politica: Sova, Udrea, Borbely, Vosganian, etc.

  Reply
 7. Oskar Just

  Daca as fi pentru o zi presedinte, doua legi as scrie: 1 Oricare din infractiunile prevazute de legea in vigoare, comisa de un reprezentant oficial, ales prin vot democratic, sa fie considerata Inalta tradare, intrucat a indus in eroare poporul roman in campania electorala, si 2 Anularea termenului de imunitate parlamantara, astfel intarim art. 16, alin. 1: „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.” Poate asa vom reusi sa responsabilizam intraga clasa politica actuala si viitoare. Votati-ma pentru o singura zi

  Reply
 8. Paun Al

  Ce ar trebui sa cerem ?
  -reducerea numarului de parlamentari asa cum s-a stabilit legal prin referendum
  -posibilitatea demiterii lor , in circumscriptia in care au fost alesi
  ca si in cazul presedintelui , daca nu suntem multumiti de cum ne reprezinta interesele
  Asta ar fi singura sansa sa se simta legati de cetatenii ce-i voteaza .
  -parlamentarii sa nu aiba imunitate in fata justitiei ,decat pentru declaratiile politice
  -desecretizarea dosarelor ierarhilor BOR
  -interzicerea initierii de legi speciale
  in care sa-si voteze propriile privilegii ,legate de salarizare , pensiii , pensionare ..etc

  Reply
 9. Dobrescu Ana Iuliana

  Vreau sa stiti cei care iesiti in strada ca suntem alaturi de voi si ca nu este o miscare doar a strazii ci este miscarea unui popor care vrea sa stea in tara lui si care lupta pentru viitorul copiilor .
  Domnilor guvernanti actuali si viitori mai aveti inca sansa sa fiti alaturi de noi pentru ca sunteti fii acestui popor atat de iertator dar nu asteptati prea mult.
  Pentru ca noi nu mai putem astepta.

  Reply
 10. Tudor Ilie

  Este absolut necesara si demisia lui Ciorbea, acest surub care stringe mecanismul. Cu ajutorul lui, Ponta, si oricare i-ar urma, s-a jucat cu ordonantele de urgenta.

  Reply
 11. adrian

  Pai trebuie facut cam asa:
  1.Ce parlamentar schimba partidul pierde dreptul de a fi ales urmatoarea legislatura.
  2.Injumatatirea nr. de consilieri locali/judeteni, dublarea triplarea salariului , sa se constituie in PF pe tot timpul legislaturii, valabil pt. toti ALESII locali, parlamentari, primari etc.Sa-si plateasca singuri asigurarile la pensie, sanatate, impozit etc!!!!!
  0.Legea DEPOLITIZARII SI PROFESIONALIZARII ADMINISTRATIEI LOCALE/CENTRALE si a REGIILOR NATIONALE /LOCALE si a C.A. acestora .!!!!!
  Daca o administratie locala intra in insolventa sau solicita mai multi bani de la buget pt. a-si acoperii datoriile TOTI ANGAJATII VOR FI PLATITI CU SALARIUL MINIM tot restul anului, de la femeie de servici pana la consultatii ori primari!

  Reply
 12. Liber Cugetator

  Vad foarte multe cereri pe aici, majoritatea indreptatite… nu este suficient insa SA CEREM, trebuie si SA FACEM !!! Ce sa facem si cum sa facem? Deocamdata democratia directa nu functioneaza. Pana ce va fi, eventual, inventata si aplicata, trebuie creata o noua clasa politica si REFUNDAMENTATE regulile de functionare ale politicii: CONSTITUTIE, INSTITUTII, LEGI, s.a.m.d. Pentru a creea o noua clasa politica trebuie pus umarul: de la schimburile acestea pe internet, foarte bune si ele dar nu suficiente, trebuie trecut la reuniuni, dezbateri, programe, difuzarea programelor (mediatizare) si, in sfarsit, crearea unor noi forte politice (partide), vii, cu o baza reala. Asta e o treaba concreta, care trebuie FACUTA, si nu doar VORBITA. Iar principiul de baza poate fi unul singur: politica este o daruire de sine pentru binele colectiv! Cine vrea in politica pentru a se capatui, o va lua obligatoriu pe urmele celor carora li se cere azi demisia… Este indispensabil, pana la urma, sa apara noi lideri, desemnati pe criterii cum ar fi capacitatea intelectuala si de actiune, daruirea, implicarea, experienta, dar 1) munca de constituire a unor noi partide, cu oameni noi, este ceva concret, de actiune si trebuie facuta pas cu pas 2) fiecare om care vrea sa se implice in politica trebuie sa-si puna mai intai intrebarea DE CE VREAU SA FIU OM POLITIC ? DE CE VREAU SA FIU LA PUTERE ?

  Reply
 13. marius skolka

  Probabil ca ceea ce formeaza asa-zisa noastra clasa poloitica nu-si revine din soc….Cum adica, sa plece ei? Toti? Si unde sa se duca? De regula, nu mai stiu nimic inafara de a face lobby, sa fure – pardon, sa ceara cota parte din proiecte, sa minta – pardon, sa promita cate in luna si in stele, sa-si capatuiasca rubedenii si acoloti politici…..
  25 de ani s-au obisnuit cu un sistem pe care uite ca tara NU-L MAI VREA. Asa cum odata erau unii intrebati ce-au facut in ultimii 10 ani de comunism, ar trebui intrebati si trepadusii nostrii schimbatori de partide ce au facut in ultimii 25?
  Aici ne-a adus incompetenta, promiscuitatea politica, jocul la cat de multe capete se poate, aranjamentele murdare de culise, afisajul unui dispret fata de opinia publica si autosuficienta unora care s-au convins ca poti sa te capatuiesti chiar daca esti prost gramada, dar „baiat destept”.
  Sa vedem cum se continua, pentru ca momentan, se pare ca idea ruperii de politica nu place. Tehnocratii sperie clasa politica, ei ar putea demonstra case poate conduce o tara si fara coterii si bani murdari spalati.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *