Alina Mungiu-Pippidi

Cinci pași indispensabili afară din zona morții degeaba

Vrem capul lui Piedone, vrem capul lui Oprea, și dacă tot UNPR dispare cu această ocazie va fi cu atât mai bine, că destul de rele sunt partidele alea care politizează statul ca să mai avem de a face și cu părți din stat care își fac acoperire dintr-un partid. Dar, ne place ori ba, situația e de fapt mai complicată și nu se rezolvă cu câteva capete. Pe vremea când lucram la UNDP (United Nations Development Program) am avut la un moment dat de dezvoltat metodologia pentru raportul securității umane în Balcani. Conceptul se referea la faptul că securitatea națională se poate traduce mai uman în amenințări cotidiene, din zona publică și chiar privată (de exemplu practica violenței domestice) pentru fiecare cetățean. Nu-i pasă unui om dacă moare într-un război de eliberare a patriei sau un atentat terorist, dacă la fel de ușor poate face SIDA de la o seringă murdară, poate fi călcat pe marginea drumului (dacă locuiești la Bărcănești, ai șanse mai mari cu vreo 400 la sută față de media națională) sau dacă bagă cuțitul în tine careva să-ți ia portofelul. Calculul acestor neșanse era indicele nostru de securitate umană, pe care îl compuneam din diferiți indicatori de frecvență a acestor situații, plus un sondaj de securitate subiectivă, în care oamenii spuneau cât de siguri se simt la slujbă, pe stradă și acasă. E limpede, după zilele astea în care vedem oameni morți de pomană în gropi stradale și subsoluri imunde (niciun terorist nu poate reuși mai bine decât o națiune care și-o face cu mâna ei) că noi nu avem o estimare realistă a cum stăm și ce putem face ca să stăm altfel. Manifestanții de săptămâna asta au compus o listă foarte bună pe care o puteți citi aici. În sensul mai larg al eliminării riscurilor autocreate datorită incompetenței administrative și stării de ilegalitate perpetuă în care trăim, iată cinci direcții de acțiune indispensabile.

 1. Un singur ghișeu și un singur control, unul pe bune

Securitatea sporită necesită un control administrativ riguros care se face prin simplificare administrativă, nu birocratizare. Într-o societate coruptă, controalele există ca semnale pentru șpagă. Sunt multe și inutile. De asta nu mai deosebim pe cele necesare – pompieri – de restul. De altfel, să ne înțelegem, s-au pus amenzi de mii de euro pe la oeng-iști care au birouri de trei persoane pe motive de hidranți, numai la concerte de mii de oameni nu îi vezi. Ca să nu se mai dea șpagă ne trebuie un control simplificat și unificat pentru unitățile de divertisment public, un singur ghișeu unde depui cererea cu ce vrei să faci și al cărui funcționar  îți dă autorizația, după ce o echipă reunită de control – pompieri, alimentație publică etc, depinde de scopul activității, îți face vizita de rigoare, una singură. Asta presupune măcar un director din primărie care să coordoneze aceste activități și să fie solidar responsabil cu funcționarul care decide ce autorități fac controlul pentru autorizația de siguranță emisă și cu ce rezultate. Vedeți conceptul georgian care a luat cel mai mare premiu pentru serviciu public la Națiunile Unite (foto)

georgiaServiciile publice reunite într-un ghișeu, transparente și coordonate sunt mai eficiente: dacă trimiți trei inspectori deodată din trei servicii e mai greu să se ia șpagă, că se vor turna unii pe alții. Iar clădirea are doar pereți de sticlă, nu se pot da plicuri. Nu mai vorbesc că nu e  greu să se publice online numele și scopul fiecărei autorizații emise, ca dacă vede un cetățean ca mine că s-a dat juma din parcul Herestrău la Bavaria automobile pentru ca să vândă mașini second hand să poate imediat reclama că spațiul nu e adecvat, că nu e autorizație de mediu etc. Așa, dacă văd doar când trec prin parc e mai greu să iau urma.

 1. Sfârșitul promiscuității legislative

Ca să se pună în practică aceste lucruri de bun simț o grămadă de legi proaste, redundante sau perfide trebuie anulate, rescrise, completate, că noi trăim într-o adevărată promiscuitate legislativă, în care nu știi ce merită și ce nu merită respectat, și cine sunt cei de deasupra legii și cine cei de dedesupt. Gândiți-vă numai că vreo jumătate din comisia juridică din marțea neagră e între timp la pușcărie. Și-a cerut scuze PSD pentru Adam, sau UNPR pentru Nicolicea? Ei, și alții ca ei, au creat acest labirint administrativ din care nu se iese decât cu șpagă. Dacă există vreun partid competent, asta să facă și cu asta să se prezinte la alegeri, cu legile esențiale deja scrise, dacă ajungem să le scriem Nicușor Dan cu APADOR și cu mine atunci facem și partidul alternativ, că nu ne mai dați de ales.

 1. Organe de siguranță care să se ocupe cu siguranța, nu cu represiunea.

Trei grupuri Facebook aproape necunoscute și un ONG au chemat la demonstrație zilele astea – bravo lor. Dacă vă întrebați de ce nu fac mai multe ONG-uri vechi asemenea chemări, răspunsul este că nu le mai țin curelele. Poliția și jandarmeria folosesc o lege a d-nei Stănoiu în care și dacă staționezi într-un grup mai mare de trei persoane fără să notifici primăria poți fi amendat (am cerut ajutor Monicăi Macovei în 2011, când mai era PDL la putere, fără succes). Dacă demonstrația nu e anunțată, o consideră ilegală și dau amenzi la toți cei din baza lor de date, Crăciun, Bumbeș, Petruț, Alexe, Goțiu etc. Dacă vreunii dintre noi depunem oficial acea informare cu locul și ora la primărie, ne amendează pe noi ca organizatori, că, desigur, nu suntem în stare să controlăm dacă la un moment cineva coboară pe carosabil sau, ca marți seara, bicicliștii o iau și invers pe sensul de trafic. Avem nu știu câte procese. În Centrul vechi nu e amendat nimeni. Nici pe centură unde înfloresc activități ilegale, dar tineretul din societatea civilă plătește și pentru Roșia Montană, și pentru păduri, și pentru orice. Sau, ca să fie clar, eu le plătesc, și cu România Curată, am făcut buget pentru așa ceva, deci dacă îi amendați pe ei, mă amendați pe mine.

Încrederea în poliție și jandarmerie e corespunzătoare. De altfel, nu ne trebuie o poliție care are pensii speciale, cum a aranjat Oprea, polițistul și jandarmul trebuie să aibă o pensie calculată la fel cu a oricărui muritor. Actualii șefi ai jandarmeriei și internelor se țin de inventat societate civilă – vezi pe dl Cumpănașu, care are sigla Internelor afișată pe față pe site-ul ONG-ului lui și conduce o coaliție de modernizat România, cu asta se ocupă ei, să pretindă că ei sunt noi. Trebuie să plece toți – de altfel au dosare și de corupție. Nu ne trebuie șefi la Interne ale căror coloane oficiale sunt un pericol pentru siguranța publică, ce Dumnezeu.

 1. Depolitizarea sectorului public și întoarcerea la merit

Zilele astea ați văzut și România bună, nu e așa? Doctorii și asistentele care au dat fuga la spital să ajute, ambulanțele și voluntarii, oameni cu minime resurse care au făcut maximul. Ce nu merge e administrația selectată politic, managerul care nici zilele astea nu are grijă să se elibereze cadavre altfel decât contra șpagă, procurorul care de când se ascunde prin birouri nu mai știe să comunice nici când transparența e esențială, jandarmul care a uitat când e ultima oară când a scos pe unul din apă și nu l-a îmbrâncit, că așa i-au ordonat șefii lui politici. Avem resurse de normalitate, dar partidele politice, înlocuind numirile pe merit cu cele politice, fac mereu ca statul să arate chiar mai prost ca societatea. Urgent șefii de partide să semneze angajament între ei și cu noi că depolitizăm sectorul public, de la consiliile de administrație. la ISU, spitale, școli, cu plan de acțiune aferent. Acuma, nu mai târziu, la alegeri, acolo deja să ne arate fiecare o primărie a lor, model, dacă mai vor votul cuiva.

 1. O societate civilă care există și între catastrofe

Trebuie și noi să înțelegem că țara fără reguli nu mai merge. Nu putem pune nicăieri detectoare de fum în locuri publice pentru că se fumează în ele, ilegal, dar cu voia autorităților. Peste tot! Nu uitați că mor de două ori mai mulți oameni din fumat pasiv decât pe șosele, locul 1 în Europa, asta ne arată cât ne pasă unii de alții. O mică societate civilă cere demult aplicarea legii – ca și la păduri, cianuri, marțea neagră – dar asta nu privește doar pe politicieni. De acord să punem detectoare peste tot? De acord că dăm un moratoriu de trei luni ca să intre în legalitate toate localurile și sălile de spectacol, în care cine nu poate certifica siguranța să se închidă? De acord să nu mai fie schimbarea României treaba a câteva mii de oameni? Da, România curată a  crescut, de la o mie de oameni la o sută de mii de oameni de la alegerile trecute încoace. Dar o sută de mii de oameni pe oră vizitează mall-urile bucureștene în fiecare week-end. Ca milioane de oameni să se bucure de dreptul legitim la distracție nu se poate ca doar câteva mii să lucreze, unii voluntar (cei mai buni, poate), ca să asigure respectarea drepturilor lor. România curată vrea dreptate, dar dreptate fără o masă critică nu se poate. Vă așteptăm, și celor deja aici, mulțumesc.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

32 thoughts on “Cinci pași indispensabili afară din zona morții degeaba

 1. Micu

  Promiscuitatea legislativa cred ca este caracteristica societatilor care defapt nu respecta nici o lege. Inflatia normativa, are insa si un efect mai perfid: permite statului sa detina puterea de a decide ce lege se aplica, in ce masura si cand. Asistam acum defapt la efectele unei societati a hazardului si a arbitrariului.
  Aceasta indiferenta fata de legi cred ca se trage de la tendinta permanenta de a nu respecta regulile: mai pe sleau, de a trisa. Tendinta de a trisa vine de la lipsa onoarei, ca si concept functional in societatea romaneasca. Extirparea sentimentului de onoare, si de valorizare a propriei tale persoane in raport cu valori non materiale (curaj, cinste, omenie, dreptate etc) este rezultatul unui experiment desfasurat pe parcursul a 45 de ani de comunism: Omul Nou. Reusita acestui experiment se datoreaza extinctiei oricarei raportari la o putere transcendenta, care in cele din urma da sens valorilor non materiale amintite mai sus.
  As vrea deci, sa traiesc intr o tara si cu spitale si cu catedrale.

  Reply
  • Milutzu

   @Micu Da, din avionul al carui pilot singuratic sunt, asta este si opinia mea: avem nevoie urgenta de revalorizare. In decembrie ’89 serveam patria in calitate de umil tr-ist. Cand am auzit ca Ceausescu a fugit am avut un moment de, imi place sa cred, luciditate si m-am intrebat „ok, am scapat de comunism, acum ce valori punem in loc?” (intr-a 12-a am avut un prof de filozofie mai… batran). Acum, la aproape 25 de ani, ma intreb ce valori avem. De bine, de rau, acel Om Nou era definit, cel putin teoretic, ca fiind o persoana muncitoare si altruista. In alta ordine de idei, toate sistemele religioase serioase au promovat valorile non materiale. Mai mult, hai sa ne uitam la lista de clerici, nu numai crestini, care au avut un cuvant de spus in evolutia stiintei. Nu voi cauta prin alte religii (as putea adauga din memorie Maimonides), dar iata-i pe romano-catolici: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Roman_Catholic_cleric-scientists. Nu se poate nega rolul religiei in evolutia umanitatii, ca puterea corupe si coruptia intotdeauna va cauta metode de a ajunge la putere, este alta problema, veche de cand omul si nu o exclusivitate a bisericii.
   Da, si eu imi doresc o tara si cu spitale si cu catedrale, cu mentiunea ca as dori sa-i vad pe prelati privind in adancul sufletului, nu al buzunarului.

   Reply
 2. Nick

  O mica completare la punctul 5: ar trebui constientizata societatea sa mai si gindeasca din cind in cind si nu doar la nivel de decidenti (n-ai cum sa-i faci pe Ponta, Oprea si Piedone sa gindeasca in locul tau). Doar cu legi, fie ele si bune nu se rezolva totul. Asa cum nu exista o lege ca n-ai voie sa bagi degetul in priza ca-i evident ce se intimpla tot asa ar fi trebuit sa fie de evident pentru toti participantii la spectacol ca intr-un subsol fara iesiri adecvate in care sint inghesuite 400 de persoane nu te poti juca cu focul. Independent de lipsa avizelor si (i)legalitatea functionarii clubului ar fi trebuit sa existe si un instinct de conservare bazat pe putina gindire din partea tuturor…
  Mai eficient decit iesitul in strada mi se pare oferirea unei alternative la actuala clasa politica. Nu va fi usor, dar daca faceti un partid as mai avea motivatie sa merg la vot.

  Reply
  • Ana

   Garantul indeplinirii normelor este statul prin institutiile sale. Eu, ca simplu cetatean nu trebuie sa verific daca podul pe care sunt ma tine sau nu, altcineva care traieste din impozitele mele trebuie s-o faca. Nu pot sa ma duc in club sa verific daca tavanul e ignifugat sau nu, nici daca instalatia electrica duce consumul fara sa ia foc!

   Reply
  • Milutzu

   @Nick In timp ce sunt de acord cu necesitatea (re)educarii societatii, nu cred ca este corect sa soliciti cetateanului sa supraverifice si sa supragandeasca ceva ce ar fi trebuit sa fie deja gandit si verificat de persoane cu mai multa experienta. Cum spune si Ana, nu este treaba mea sa intru in asemenea detalii, daca incep s-o fac, unde ma opresc? Orice sistem trebuie sa mentina un echilibru decent intre performanta si siguranta. Prea mult dintr-una o va afecta pe cealalta pentru ca ambele cerinte solicita aceeasi gramada comuna si limitata de resurse. Dintr-un alt punct de vedere, cine va „implementa” „instinctul de conservare bazat pe gandire” va ramane fara eroi. Sa inteleg ca le reprosezi lui Claudiu Petre sau Adrian Rugina ca au murit incercand sa-i salveze pe altii, desi creierul le spunea ca-i pericol? Cat despre alternativa la iesirea in strada, sunt de acord, imi doresc din toata inima un partid format din autorii de pe Romania Curata. Cred, insa, ca actuala putere nu se poate lasa dusa decat, din pacate, printr-un show de forta, fie el si o iesire in strada. Mie imi pare ca sunt oameni care respira minciuna si coruptie ca un mod de viata cotidian. Tie nu?

   Reply
 3. Fane Claudia Cornelia

  Domnule presedinte, este important sa fiti alaturi de cei care v-au votat acum un an. V-a infrant sistemul? Actionati! Aveti toate parghiile in mana de a ne reprezenta nevoile, doleantele! Se pregateste ceva foarte urat pentru anul care urmeaza! Neocomunistii isi regrupeaza fortele. Stau sa ma intreb cu cine voi vota anul viitor la locale si la parlamentare?! Pe noi, oamenii de rand, anagajati ai statului, oameni de afaceri si angajatii lor, mame si tatici, copii, tineri, elevi, studenti, pensionari, cine ne mai reprezinta? Vrem siguranta cand iesim in strada, prosperitate si demnitate in viata noastra! La Satu Mare a avut loc ceea ce n-am mai vauzt de pe vremea comunistilor, cum PSD isi regrupeaza fortele pentru anul viitor. Satu Mare va fi fieful PSD-ului in Romania. Sunt ingrozita de ce ne asteapta anul viitor la alegeri. In jurul meu daca ma uit printre colegi, nu stiu daca sunt 2-3 persoane care ar iesi in strada sau ar lua atitudine fata de neregulile care se intampla in sistemul sanitar. Cui sa dau votul meu? Lipseste educatia si cultura necesara responsabilizarii oamenilor cu functii. Doamna Mungiu, ma bucur ca ati facut o analiza extrema a SEAP-ului, cu achizitiile. Uitati-va cu mare atentie ce se intampla in tara si cu SIUI si DRG. Ce se intampla cu raportarile la CAS din partea unor mari spitale. Se cer lucruri aberante, atat este sistemul de complicat, incat nici ei nu mai stiu cum sa o scoata la capat. Din pacate ce se pregateste in achizitii cu noul proiect legislativ e jalnic, foarte complex, stufos exact ca pana acum sau si mai rau. Legi atat in achizitii, cat si in sanatate cu notiuni in limba engleza. Explicati-i unui pacient batran de 60-70 de ani ce inseamna chestionar de ,,feedback” al pacientului. Analizati putin O.M.S. nr.145 si 146 din 2015 si noul proiect legislativ pe achizitii publice. Eu stiu ce se intampla in sistem pentru ca sunt piesa cea mai de jos, care zilnic ma confrunt cu aceste reguli aberante. E nevoie de oameni competenti, juristi adevarati, specialisti pe domenii, dar cei care lucreaza in sistem si stiu cu adevarat ce se intampla, care sa vina cu propuneri de simplificare a legislatiei. Cateva exemple: 1.exista un act normativ care interzice fumatul in spitale, fumeaza toata lumea de la pacient la asitent, sef de sectie, TESA, nu conteaza, amenzile cine le poate da?, cum ?nimeni nu stie sau ne vrea sa stie; 2.s-a dat legea cu centura de siguranta si scaun de copil in masini, cati dintre noi o respecta? ,,lasa ca merge si asa”, pana nu va muri un, doi, trei copii care nu au avut scaun de masina in timpul vreunui accident; 3.este interzis sa vorbesti la telefon la volan, de la soferi profesionisti de autobuze, camion, polististi am vazut pe fiecare dintre aceste categorii ca fac acest lucru, pana nu va fi un accident de proportii cu morti si raniti care din nou sa revolte lumea. Schimbarea tine si de fiecare dintre noi, adica de vointa, s-a dat legea, hai sa o respectam, fiindca astfel ne respectam pe noi insine in primul rand! Iar cei care au dat-o sa vegheze la implementarea ei pana devine un obicei corect al fiecaruia. Am 36 de ani, sunt mama a trei copii, eram clasa a 4 cand a fost Revolutia, dar nu pot sa uit acele momente cand am vazut oameni impuscati la Timisoara, Bucuresti si mi-am promis ca voi iesi la vot de fiecare data. Dar acum nu stiu cu cine voi vota? Plang de fiecare data cand impodobesc bradul pentru eroii de la Revolutie, atat de tare mi-au ramas intiparite in minte acele scene.

  Reply
 4. Comstantin I

  Bună ziua,
  În legătură cu punctul al doilea m-am gândit de ceva vreme că ar fi frumos ca oamenii capabili să se adune să inventarieze legile din România și să creeze alternative viabile . Cred că acum e momentul propice. Știu că fiecare dintre noi are o observație sau o sugestie despre cum ar trebui să fie cel puțin un articol dintr-o lege . Nu cred să fie vreun cetățean român care să nu se fi întâlnit personal cu vreo anomalie legislativă. Un început bun ar fi o listă (un clasament) cu legile care fac cel mai mult rău iar apoi alternativa la acestea , alternativă care să fie postată pe un site dedicat acestui lucru pe care cei interesați să poată să pună întrebări , să facă observații , să propună amendamente, să indice punctele forte și punctele slabe ale prevederilor propuse. Eu sunt un anonim care în curând va pune la dispoziția cui va vrea (pentru început celor care trăiesc în România) o platformă de vot electronic în care se va putea vota . Scopul va fi de a arăta o alternativă la sistemul politic din România. Cred că majoritatea dintre români sunt cel puțin la fel de inteligenți ca și cei care votează legi în numele lor. E limpede că ne cunoaștem interesele mai bine decît aleșii noștri. Cred că putem înlocui parțial măcar timpul pe care îl petrecem urmărind emisiuni TV cu o altul pentru a analiza și pune la punct legi normale. Simt că e momentul să ne unim și să oferim ceva mai bun acestei țări fiecare după posibilitățile sale. Nu va fi ușor dar cred că merită.

  Legat de punctul al 4-lea mă întreb doar dacă a existat vreodată merit în administrația publică ca să avem la ce ne întoarce. Eu cred că e momentul să stabilim criteriile. Eu pledez pentru concursuri pentru orice post public și pentru publicarea online a întrebărilor și răspunsurilor candidaților.

  Punctul al 5-lea m-a atins. Eu adeseori pe trotuar îmi modific din mers traseul ca să evit intrarea în fumul de țigară al trecătorilor sau celor care stau pe-acolo. In taxiuri am aceeași problemă cu unii taximetriști care fumează fără jenă. Cred că nu-s singurul în situațiile acestea.

  Deocamdată atât.

  4 noiembrie 2015 ; 09:38 ora României.

  Reply
 5. Simona Varga

  Legat de amenzile pentru societatea civila: n-ar fi rau sa puneti pe picioare un fond special pentru astfel de amenzi, din care sa platiti amenzile oricarei ONG amendata pentru organizarea de proteste. Publicati documentele si lansati campanii de strangere de fonduri.

  Suntem multi in strainatate, cei care ne-am incapatanat pe la ambasade ca sa votam anul trecum si care din pacate nu putem veni la proteste dar am vrea sa contribuim altfel.

  Reply
 6. Durac Valeriu

  În mare parte aveţi dreptate doamnă Mungiu,dar scoaterea oamenilor în stradă nu este o soluţie.Problemele unei ţări nu se rezolvă nicăieri în lume în stradă,ci tot în parlament, guvern şi instituţii ale statului.Acolo trebuiesc cshimbări majore.Acolo trebuie stabilite principii şi reguli clare după care trebuie să se ghideze o societate.Din păcate în ultimii 25 de ani,în numele libertăţii s-au ignorat toate principiile şi regulile.Trăim într-o ţară în care fiecare îşi face regulile lui.Cine-mi spune mie că la noi e democraţie ori e dobitoc ori face parte dintr-o grupare de infracţionalitate economico-financiară numită partid politic.Aşa nu se mai poate.Trebuie făcute urgent schimbări majore în politica românească,trebuiesc principii şi reguli noi pe care să le respecte de la preşedintele statului până la ultimul cetăţean al ţării. Am urmărit aseară cu maximă atenţie,cum o fac de peste 20 de ani,toate canalele principale de ştiri,şi am rămas profund indignat,când am văzut cum unii pseudojurnalişti,pe fondul emoţiei creeate în rândul populaţiei de tragicul incident,încearcă să-şi rezolve problemele lor cu actualul guvern incitând lumea să iasă în stradă.Este regretabil că asemenea indivizi sunt lăsaţi să profeseze şi nu li-se ridică atestatele de jurnalişti,pentru a nu mai putea,ca în numele libertăţii de exprimare să incite lumea la revoltă ca să-şi înfrângă frustrările lor.
  Aştept reacţia CNA-ului,sau demisia în bloc a acestei instituţii,ai căror membrii au fost numiţi tot de factorul politic.
  Domnilor pseudojurnalişti cu capul mare şi creierul mic,uitaţi ce s-a întâmplat în 2012 ăntre protestatari şi jandarmi?
  Hienelor spurcate vă place sângele crud?
  Dacă sunteţi atât de capabili,de ce nu treceţi voi de urgenţă la strângerea numărului necesar de semnături,pentru organizarea cu maximă urgenţă a unui referendum cu următoarea întrebare:
  Sunteţi de acord ca prin acest referendum să înlăturăm actuala clasă politică,şi toţi cei care au deţinut în ultimii 25 de ani o funcţie de consilier,primar,prefect,deputat,senator,preşedinte sau orice altă funcţie publică ocupată prin numire politică sau chiar prin alegeri, să nu mai poată participa la următoarele alegeri? Sau,
  Dacă sunteţi atât de capabili de ce nu adunaţi voi toate ONG-urile din societatea civilă,şi să elaboraţi un proiect de lege electorală prin a căror principii să fie elimineate toate persoanele corupte din societatea românească,şi să obligaţi actualul parlament să o voteze în regim de urgenţă?.De ce?.Pentru că voi nu sunteţi capabili decât de manipulare.Vă plimbaţi pe la câteva canale tv care agreează ideile voastre izvorâte din nişte minţi bolnave,pentru a putea manipula populaţia în interesul dorit de conducerea acelor canalele tv precum şi al vostru, crezând că doar ceeace spuneţi voi este adevărat.Regret că sunt contemporan cu asemenea hiene.

  Reply
 7. Sabin Chiricescu

  Va propun un al saselea punct „Informatizare masiva, cross-organizatii si adaptata la tehnologiile informatice moderne”. Acum exista mai multe insule informatice dezvoltate cu o abordare individualista avand la baza fluxuri de proces birocratice gandite pentru suport hartie si implementate la nivelul unei organizatii sau chiar la nivelul unui oficiu local (judetean, regional …). Aceste insule trebui analizate, pastrat si extins ce este bun, multiplicat la nivel de mai multe organizatii. Simultan trebuie simplificate si gandite cros-organizatie procesele adaptate la tehnologiile informatice moderne (aplicatii nationale sau pentru un numar mare de organizatii, interfete pentru terminale mobile: telefoane, tablete, resurse folosite in comun). Informatizarea masiva este o cerinta majora pentru punctul 1 „Un singur ghișeu și un singur control, unul pe bune”. De asemenea informatizarea masiva va facilita transparenta, va creste eficienta administratie si va reduce costurile si birocratia pentru cetateni . Astazi, exemplu simplu este ca pot sa ma duc la o banca si sa cer un credit si, in baza aprobari mele, banca sa verifice automat datele mele financiare in baza de date de la Ministerul de Finante – ANAF (pina acum trebuia sa ma duc eu la MF-ANAF si sa obtin o adeverinta care sa o duc la banca).

  Reply
  • Milutzu

   Absolut corect si sustin ideea. Lucrand in domeniu, nu pot sa nu remarc folosirea insuficienta a tehnologiilor moderne incat ma intreb daca ori suntem prosti, ori nu vrem. Cu o observatie, insa, ce pleaca din cele doua perspective pe care le detin, dezvoltator de aplicatii desktop si baze de date si administrare de retele Microsoft: concurenta intre eficienta in utilizare a unui sistem informatic digital (interfata utilizator intuitiva, portabilitatea,. curba redusa de invatare, etc) si siguranta in exploatare (disponibilitatea datelor in cazul unui dezastru si protectia lor la acces neautorizat). Ca exemple, in primul caz, nu am pretentia de la o bunicuta sa zvacneasca printre zeci de input-uri si dialoguri ca Neo intr-o piata digitala, dar nici nu vreau sa se simta ca si cum sistemul ar privi-o cu ochi rece si artificial, dar inteligent. Nu foloseste nimanui senzatia ca ceva te-ar putea ajuta daca ai sti sa-l folosesti. In al doilea caz, nici nu vrea sa ma gandesc cum ar arata un DRP (disaster recovery plan) la nivel national, adica niste proceduri care ar garanta functionarea sistemului si in caz de razboi (inevitabil cu atac informatic), si in caz de cataclism natural. Probabil baietii de la Bitdefender, spre exemplu, ar putea veni cu idei (nu lucrez cu ei sau pentru ei, dar mi s-au parut destul de informati si nu sunt singurii). Siveco (am vazut mai sus referinte la SIUI)? Mai intai produsele lor ar trebui sa ajunga sa justifice sumele pe care le-au primit de la statul roman, dupa care mai vorbim. In alta ordine de idei, pot intreba cat de pregatiti sunt actualii bugetari incadrati pe pile sa utilizeze un asemenea sistem. Cum spuneam, sustin ideea, problemele sunt insa multe. Dar si adevaratii specialisti romani in IT sunt multi si in multe cazuri dezinteresati, ii motiveaza pasiunea, unii ar putea fi chiar convinsi sa se intoarca in tara. Si daca tot suntem la IT, ce facem cu industria electronica? Dar asta-i alt capitol.

   Reply
 8. daniel

  Faceti partid.
  Ramaneti consecventi si aveti votul meu.
  Daca veti reusi sa luati la puricat toata stufosenia legislativa actuala si sa puneti in loc legi simple, clare si fara loc de interpretari, si daca prezentati acest pachet intr-un mod adecvat, sunt multi care va vor da votul.
  Nu trebuie re-inventata roata, sunt convins ca ati avut ocazia sa parcurgeti ceva legislatie vest europeana. Personal cunosc legi din Olanda care nu au mai mult de 1 pagina: asta e voie, asta nu-i voie, daca nu respecti patesti asta. Punct si nimic de comentat.
  Pe de alta parte sunt foarte multi romani – si pe multi ii cunosc personal – care au propuneri corecte, idei practice si cunostiintele necesare pentru a imbunatati legislatia existenta. Din pacate ei nu se afla acolo unde ar trebui sa fie, unde se iau deciziile. Dati-le posibilitatea sa participe la elaborarea / colectarea fiecarui proiect de lege si luati in considerare sugestiile corecte. Astfel vor simti si oamenii ca legile pun in practica cu adevarat si opiniile lor. Evident, faceti asta si acum, dar impactul este cu mult mai mare in Parlament decat in cadrul unui ONG.
  Multumesc

  Reply
 9. Mihai Gotiu

  @ Andrei Paraschivescu: de unde ați înțeles că ar fi vorba de ”obligativitatea voluntariatului”? nu vă obligă nimeni să vă implicați în schimbarea României; dar dacă vă doriți ca România să se schimbe vă garantez că acest lucru nu se va produce de la sine

  Reply
 10. taunul77

  In contextul socio-politic nou creat, trebuie mentinuta presiunea pe gangsterii politici. Pentru a-i impiedica sa-si faca jocurile. Sa nu se mai repete greseala din 1989 cand Ilici Aparatcik-ul si gashca lui, iar la umbra lor toti comunistii si securistii, au confiscat Romania. E momentul ca poporul sa-si „ia cu adevarat tara inapoi”!

  Reply
 11. justitiarul

  Depolitizarea sectorului public și întoarcerea la merit

  Zilele astea ați văzut și România bună, nu e așa? Doctorii și asistentele care au dat fuga la spital să ajute, ambulanțele și voluntarii, oameni cu minime resurse care au făcut maximul. Ce nu merge e administrația selectată politic, managerul care nici zilele astea nu are grijă să se elibereze cadavre altfel decât contra șpagă, procurorul care de când se ascunde prin birouri nu mai știe să comunice nici când transparența e esențială, jandarmul care a uitat când e ultima oară când a scos pe unul din apă și nu l-a îmbrâncit, că așa i-au ordonat șefii lui politici. Avem resurse de normalitate, dar partidele politice, înlocuind numirile pe merit cu cele politice, fac mereu ca statul să arate chiar mai prost ca societatea. Urgent șefii de partide să semneze angajament între ei și cu noi că depolitizăm sectorul public, de la consiliile de administrație. la ISU, spitale, școli, cu plan de acțiune aferent. Acuma, nu mai târziu, la alegeri, acolo deja să ne arate fiecare o primărie a lor, model, dacă mai vor votul cuiva.

  Reply
 12. Paun Al

  Ce ar trebui sa cerem ?
  -reducerea numarului de parlamentari asa cum s-a stabilit legal prin referendum
  -posibilitatea demiterii lor , in circumscriptia in care au fost alesi
  ca si in cazul presedintelui , daca nu suntem multumiti de cum ne reprezinta interesele
  Asta ar fi singura sansa sa se simta legati de cetatenii ce-i voteaza .
  -parlamentarii sa nu aiba imunitate in fata justitiei ,decat pentru declaratiile politice
  -desecretizarea dosarelor ierarhilor BOR
  -interzicerea initierii de legi speciale
  in care sa-si voteze propriile privilegii ,legate de salarizare , pensiii , pensionare ..etc

  Reply
 13. George Petrineanu

  Doamna Mungiu,

  1. „Serviciile publice reunite într-un ghișeu”
  De acord, ca trebuie reunite (un functionar duce la capat toata problema unui solicitant, nu trimite solicitantul la mai multe ghisee etc). Desi, in 98% din cazuri se pot elimina ghiseele total asa cum se face si functioneaza excelent in Suedia si e implementabli si in România (stiu ca la asta sar inteleptii pe mine).

  Acest 98% se obtine prin 1) eliminarea unor pseudoprobleme 2) reducerea drastica a necesarului de documente doveditoare (ele EXISTA deja in SISTEM, accesibile pentru functionar!!!) etc
  Am scris asta in 1997 in eseul meu RFG – România Fara Ghisee. Am toate e-mailurile trimise atunci cu raspunsurile de sus in doi peri. Neagu Djuvara a apreciat ideea (sper ca nu a fost doar diplomatic).

  2. Trebuie introdusa combaterea Cultului Personalitatii (in formele lui de umilire si intimidare a solicitantilor) si redefinirea respectului din relatia solicitant-functionar ca fiind bilateral si simetric (vedeti si ultimele legi de ,,protectie” a functionarului.
  Aceasta nu e numai o actiune decorativa ci o cheie psihosociala pentru suntarea unui sindrom care Pune baza coruptiei.
  Un pas este adoptarea adresarii prin tutuire, reforma care s-a facut spontan in Suedia fara Ordonante de Urgente. Sa sacrificam „politetea” de dragul respectului.

  Exemplu practic.
  Atunci cind in toate publicatiile locale argesene apare zilnic un articol elogiator la adresa primarului (si celorlalte rude implicate) ne aflam in fata unei societati ca aceea din Bielorusia. Nu e ingrijorator?

  3. Eliminarea bisericii din scoala in forma a 12 (!!!) ani de predarea religiei.
  Un curs de cunostinte generale de religie de 1-2 trimestre undeva la maturizarea copiilor (liceu) e arhisuficient. Restul, la seminarul teologic.
  Cu orele economisite introduceti cursuri practice care sa le dea tinerilor competenta sociala, intieri in limba, cultura si istoria minoritatilor (roma, maghiara). S-ar aduna multe ore de curs in care sa le facem un bine copiilor nostri.

  Reply
  • George Petrineanu

   Cu multumiri!

   P.S. Exista o serie foate mare de detalii practice despre organizarea administrativa (si nu numai) Suedeza (aka „Sistemul Suedez”) pe care nu am timp si energie se le scriu aici (mai adecvat este o sedinta brain storming si demonstratii la fata locului) si inca pe atitea informatii si modele gratis pe care le-as putea obtine (eu, sau alti români care traiesc aici) in contactul cu autoritatile suedeze. In lipsa solicitarilor si interesului insa, orice mobilizare este doar pierdere de energie.

   George Petrineanu
   Flight Test Engineer.

   Reply
  • George Petrineanu

   Altceva.

   Ar trebuie sa reducem fixatia asupra Constitutiei (de parca acest document ar rezolva toate situatiile practice), a ,,Regimului XXX (urmeaza un numar de profesiune)”, tot felul de functiuni parazite de control si stocare centralizata a contractelor de munca… A obsesiei si apetitului de punitionism legislativ (pedepse grele pentru abateri usoare, care arunca o familie nevoiasa in ruina sau ruineaza toata viata unui tinar). Prezentarea unui model alternativ pentru autoritarismul liderilor din companii, aplicarea unde se poate (mai peste tot) al conceptului de consens si „plattorganisation” suedez…

   Reply
 14. Sorin Marinescu

  Alina, ai si tu dreptate (cum ar zice un rabin). CRED CA ACUM ESTE URGENTA ZERO UN DECALOG MINIM DE URMAT.
  Cel putin cel publicat de voi la stiri pentur consultarile de la Cotroceni.

  Dupa aceea pornirea de urgenta a unui PROIECT DE TARA REALIST SI OBLIGATORIU PENTRU ORICINE VINE LA PUTERE IN URMATOARELE DECENII.

  Reply
 15. George Petrineanu

  IMHO ar mai trebui identificate si excluse propuneri care contin deziderate nerealiste, anacronice, care nu isi gasesc corespondent in practica unor tari democrate de performanta.
  De exemplu obsesia ca trebuie legi si pedepse mai multe, functionari mai multi, proceduri si mai stufosase decit in prezent bazate pe controale suplimentare. Toate acestea pot avea efectul opus, sint consumatoare de resurse etc.

  Rezolvarea este in schimb informatizarea, coordonarea si transferul (cu restrictii clare inglobate) a informatiei stocate in registre intre autoritati, deschiderea, inlcuirea functionarului de la ghiseu cu un functionar anonim telefonic, acordarea unui mandat fiecarui functionar cu o zona gri limitata pe care sa o poata folosi in favoarea (!) solicitantului dupa caz, toate acestea sint mijloace mai eficiente si practicate de ex in Suedia.
  Iar pentru România: da, folositi CNP-ul ca placa turnanta (nu doar mimati), dati voie functionarilor sa foloseasca informatia de pe monitoarele lor in loc sa trimita solicitantul la ghiseul de alaturi (inchis!) ca sa vina cu ea pe hirtie (caz real in Pitesti: ,,Si acum ce vreti sa scriu eu, conform cu monitorul calculatorului!?”).

  Unic pentru România (care, nu dispune de olimpici): pregatiti introducerea unui card unic supersecurizat, finantat de autoritati si actori comerciali care sa poata contine simultan informatia personala a 999 de carduri si sa le inlocuiasca pe acestea, inclusiv actul de identitate.

  Lasati ca permisul de conducere sa fie si act de identite.
  Eliminati introducerea adresei pe carduri, pentru ca asta produce complicatii enorme la schimbarea de adresa.
  Reformati „Serviciul Populatiei” ca o mutare sa se anunte instantaneu on-line fara pretinderea unor dovezi cum ar fi contract de proprietate, inchiriere sau comodat. Cetateanul isi „anunta” schimbarea de domiciliu, nu o „cere spre aprobare”. ai dreptul sa-ti schimbi domiciliul in fiecare zi. Nu e „Gulag” e RFG, Romania Fara Ghisee.
  Mai am o lista inca de 100, toate evaluate timp de 26 de ani in Suedia (nu, in Suedia nu s-at elimintat fraudele, dimpotriva, dar ele se tin in friu prin informatizare si deschidere si nu prin metode in detrimentul oamenilor cinstiti – ca in România).
  Bancile sa nu mai terorizeze clientii (motivind instructiuni de la Banca Nationala). Nu este nevoie sa ridici personal un card de plata si codul PIN. Se pote expedia separat prin posta.
  Faceti Posta (si Loteria) sa functioneze ca cea suedeza: fara gisee proprii, ci delegat la alimentari si tutungerii. Foarte eficient! orice trimitere facuta pina in ora 18 (sau 20 la unele cutii postale) este a doua zi pe masa destinatarului.
  Creati un Institut de studii pentru trafic (stiintific, nu cu militieni) pe modelul celui suedez VTI (30 de discipline separate de trafic). Am pornit o actiune in care sa implementez asta in România pentru ca pina si Rusia a facut apel la VTI si s-a infiintat de mult. Cei de la VTI pot face Copy&Paste pentru România. Cu cine sa vorbesc? Ce rost are un institut de studii de trafic? Pai printre altele, eliminarea accidentelor mortale („nollvision”) organizarea stiintifica a infrastructurii de trafic auto cu interfete eficiente etc.

  Reply
 16. Masuri urgente

  – Demisia presedintilor celor doua camere ale parlamentului
  – Demisia Avocatului poporului (si judecarea acestuia pentru ca nu si-a indeplinit atributiunile)
  – Demisia membrilor CNA, in primul rind al Laurei Georgescu
  – Demisia procurorului general si anchetarea sa pentru inchiderea a mii de dosare privind fraudarea masiva a referendumului si deschiderea de dosare, pe motive aberante, impotriva fostului Presedinte
  – Abrogarea imunitatilor pentru parlamentari si demnitari (in afara declaratiilor din parlament)
  – Abrogarea maririi salariilor si pensiilor demnitarilor, militarilor si falsilor evolutionari.
  – Arestarea judecatorilor corupti care i-au achitat sau i-au condamnat la pedepse extrem de mici pe marii corupti si marii infractori, care au devalizat tara
  – Arestarea judecatorilor care i-au eliberat anticipat pe infractori, pe motiv ca au scris, chipurile, lucrari stiintifice
  – Demisia judecatoarei corupte Viorica Costiniu
  – Readucerea judecatoarei Camelia Bogdan de la sectia Contencios administrativ, la Sectia Penala

  Reply
 17. marius

  numai ca pe langa capetele lui oprea si piedone, a cazut si capul lui ponta si mai urmeaza si alte capete..sa-si faca justitia treaba in mod serios si sa populeze jilava, rahova si alte stabilimente de acest fel, cu acesti tovarasi de seama!

  Reply
 18. BS

  Principala noastră problemă e calitatea clasei politice. Iar calitatea clasei politice e dată de calitatea alegătorilor. Tinerii care protestează acum sau care au protestat la alegerile prezidențiale se manifestă doar în situații scandaloase însă în rest sunt total neinteresați de politică. Majoritatea nu votează sau atunci când votează o fac la întâmplare fără să se informeze despre candidați. Astfel au fost alese persoane corupte sau fără nici o calitate – ca Vanghelie, Becali sau extremistul Vadim. Soluția nu e protestul atunci când un eveniment ne impresionează ci o implicare constantă în treburile cetății.

  Dacă ne uităm la clasa politică vedem că cei mai mulți au o îndelungă activitate dubioasă pentru care nu au fost sancționați. Problema e pe cine punem în loc și cum controlăm aleșii ca să nu fie corupți și să-și îndeplinească promisiunile. Nu cred că PSD-ul e mai rău decât PNL (+PDL)-ul – toți sunt la fel de corupți și mulți au migrat de la un partid la altul. De altfel PDL-ul s-a depprins din același trunchi cu PSD și mulți așa ziși liberali erau socialiști cu ceva timp în urmă.

  Soluția e ori un nou partid care printr-o politică onestă să-i oblige și pe ceilați să se alinieze sau implicarea în activitățile societății civile a indignaților care de obicei sunt inactivi cu excepția perioadelor de criză.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ BS: ideea că tinerii din stradă nu votează e o premisă falsă, pe care o folosesc, de obicei, cei care vor ca prin asta să dilueze puterea străzii (pe principiul că pot fi ignorați, că oricum nu votează) ; nu există nici studiu sociologic, nici argumente că cei mai activi cetățeni ar absenteiști la vot, dimpotrivă

   Reply
 19. justitiarul

  Un singur ghișeu și un singur control, unul pe bune

  Securitatea sporită necesită un control administrativ riguros care se face prin simplificare administrativă, nu birocratizare. Într-o societate coruptă, controalele există ca semnale pentru șpagă. Sunt multe și inutile. De asta nu mai deosebim pe cele necesare – pompieri – de restul. De altfel, să ne înțelegem, s-au pus amenzi de mii de euro pe la oeng-iști care au birouri de trei persoane pe motive de hidranți, numai la concerte de mii de oameni nu îi vezi. Ca să nu se mai dea șpagă ne trebuie un control simplificat și unificat pentru unitățile de divertisment public, un singur ghișeu unde depui cererea cu ce vrei să faci și al cărui funcționar îți dă autorizația, după ce o echipă reunită de control – pompieri, alimentație publică etc, depinde de scopul activității, îți face vizita de rigoare, una singură. Asta presupune măcar un director din primărie care să coordoneze aceste activități și să fie solidar responsabil cu funcționarul care decide ce autorități fac controlul pentru autorizația de siguranță emisă și cu ce rezultate. Vedeți conceptul georgian care a luat cel mai mare premiu pentru serviciu public la Națiunile Unite (foto)

  Reply
 20. Milutzu

  Sper ca Doamna Mungiu-Pippidi citeste comment-urile. :D Stiu ca Domnul Gotiu o face. Acum, dragii mei, cred ca realizati ca v-ati trezit cu o problema-cerinta in poala, tinand cont de numarul mare de aluzii directe sau indirecte: faceti un partid au ba? Adica ceva care sa fie demn de un secol 21 si sa nu miroasa nici a pseudo-politica romaneasca, nici a fatada pentru pragmatice interese occidentale, si care sa promoveze un guvern ce urmeaza principiile unui standard de calitate pretentios (ISO). De ce ridic problema? Pai daca Platon in Republica o face (Kallipolis), eu de ce sa n-o fac? :)

  Reply
 21. Petrescu Sorin

  Punctul 5 e cel mai important pt reusita oricarei schimbari. Avem legi si acum care daca ar fi aplicate cu”forta” (law enfrocement agencies) asa cum se face peste tot in lume ne-ar asigura o viata frumoasa sau cel putin corecta.
  Cei care demonstreaza cum reprezinta intre 20-30% din populatia Romaniei, cu care se mai poate face ceva. Nimeni nu recunoaste faptul ca aproape 70% din populatie vrea sa fie smechera, sa fure, sa semene cu Gigi Becali si Adi Minune, sa nu plateasca niciodata impozite, sa fumeze peste tot, sa parcheze masina tripland- daca se poate randurile de masini – fix in fata magazinului unde au intrat (chiar dac au parcare la 500 m distanta, platita).
  Societatea civila este la fel de populista ca si politicienii, atat timp cat nu spune aceste lucruri.
  Parlamentarii sunt oglinda perfecta a societatii care i-a propulsat si i-a ales, nu mai trebuie nicio demonstratie in acest sens…Sunt absolut convins ca peste 40% din populatie nu este de acord cu demisia lui Ponta (aveti curaj sa faceti un sondaj pe tema asta?)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *