Romania Curată

Cioloș la lansarea raportului SAR: Pentru prevenirea corupției avem nevoie de obiectivitate, transparență și claritate în actul administrativ

”Nu este suficient să combatem corupția.Trebuie să prevenim actul de corupție. Avem nevoie de obiectivitate, transparență, profesionalism și claritate în actul administrativ, a declarat premierul României, în cadrul Conferinței ”2016, anul decisiv pentru reforma integrității publice” ce avut loc joi la Hotelul Athenee Palace Hilton. Evenimentul a fost organizat de Societatea Academică din România în parteneriat cu Cancelaria Primului Ministru, Ministerul Justiției și Consiliul Concurenței.

”Atâta vreme cât legile nu sunt clare, un om integru poate interpreta într-un fel legile, altul poate interpreta în alt fel și se poate ajunge chiar la situația în care omul integru să fie pedepsit pentru că a interpretat în felul în care a făcut-o” a mai spus Dacian Cioloș.

„Ştiu din experienţă că avem oameni integri care sunt şi profesionişti, dar lor trebuie să le facem spaţiu pentru a se putea manifesta şi să le acordăm încredere nu doar formal, pentru a da bine în anumite rapoarte, ci chiar să avem încredere că un sistem poate să funcţioneze bine pentru toţi atunci când în fruntea lui sau la comenzi se află oameni integri şi profesionişti”, le-a spus premierul celor prezenţi.

O altă observație a premierului a fost legată de asumarea responsabilității în actul administrativ. „Ne gândim cum să facem pentru ca în administraţia din România, fără să birocratizăm în intern prea mult procesul decizional administrativ să avem proceduri cât mai clare pentru ca oamenii, potrivit unor funcţii de conducere pe care le au trebuie să-şi asume anumite decizii şi să o poate face într-un mod foarte clar şi conştient”, a precizat el.

Dacian Cioloș a dat ca exemplu ceea ce se întâmplă în cazul pașapoartelor.” Un expert european a remarcat faptul că pe pașaportul românesc sunt 7,8 funcționari care semnează, dar nu-si asumă nimeni resposabilitatea tocmai pentru că au semnat foarte mulți. Pe când într-o administraţie performantă ai una, maximum două semnături-cel care redactează documentul sau decizia şi cel care şi-o asumă ca responsabil-şi decizia e asumată conform unei legislaţii clare, conform unor proceduri administrative foarte clare”, a mai explicat premierul.

 

În cadrul conferinței ”2016, anul decisiv pentru reforma integrității publice” a fost prezentat și Raportul anual al Societății Academice din România despre rezultatele cercetării realizate în cadrul programului ANTICORRP: Global Trends and European Responses to the Challenge of Corruption precum și Indicele de Integritate Publică realizat pentru Consiliul Uniunii Europene de către Hertie School of Governance din Berlin.

Raportul integral SAR poate fi descărcat aici

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Cioloș la lansarea raportului SAR: Pentru prevenirea corupției avem nevoie de obiectivitate, transparență și claritate în actul administrativ

  • Adrian

   Corect!
   De pildă, ce măsuri propune PM pentru înlăturarea unui abuz comis de un funcționar-să zicem un registrator de carte funciară semnează pe acte ale altui birou decât cel în care este încadrat.

   -. Este anulată automat înscrierea?
   -. Este trimis la pușcărie funcționarul?

   Și dacă da
   -. În cât timp?

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *