Mihaela Parghel

Cheltuielile „neortodoxe” ale Transgaz: concedii extravagante, premii de pensionare şi sticle de vin de colecţie

Angajaţii Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA se pot considera printre cei mai norocoşi din România. În perioada 2009 – 2013, ei au beneficiat de tot felul de avantaje băneşti, beneficii şi sporuri, inclusiv pentru condiții penibile de muncă. Corpul de Control al prim-ministrului a constatat însă că aceste avantaje au constituit totuşi un exces din partea Societăţii Naţionale, care în calitate de companie cu acţionariat majoritar de stat a făcut o serie de „cheltuieli neeconomicoase”. Raportul Corpului de Control la Transgaz datează din martie 2014, însă abia acum a fost făcut public pe site-ul Guvernului. „Având în vedere indiciile privind implicarea reprezentanților Transgaz în acte și operațiuni care pot întruni elementele constitutive ale unor posibile fapte de natură penală, Corpul de control va sesiza DNA pentru efectuarea cercetărilor”, se arată în finalul raportului.

„Odihnă şi tratament” în China, Mexic, Malta sau Rusia. Toate decontate de Transgaz

Raportul Coprului de Control arată că, în perioada 2009 – 2013, în baza unor contracte colective de muncă, angajaţii Transgaz au beneficiat de 37 de adaosuri sau beneficii şi 13 sporuri sau indemnizaţii, printre care spor pentru condiţii penibile, pentru condiţii vătămătoare sau condiţii grele şi periculoase de muncă. În perioada 1 ianuarie 2009 – 31 martie 2013, Transgaz a făcut „excese” şi la concedii, cheltuind 116,998 milioane lei cu decontarea biletelor de odihnă ale salariaţilor. Societatea Naţională obişnuia să acopere în acea perioadă 65% din biletele de odihnă şi tratement în ţară sau în străinătate pentru angajaţi şi 50% din cele ale membrilor de familie ai acestora. Pe lângă biletele de odihnă, Transgaz deconta şi transportul în vacanţă pentru salariaţi şi membrii familiilor, ceea ce alături de biletele de odihnă a însemnat o cheltuială de 38,381 milioane lei, dar şi primele de vacanţă, pentru care s-au cheltuit 78,616 milioane lei. În aceste condiţii, salariaţii au profitat la maxim de aceste beneficii, alegând destinaţii de vacanţă din cele mai exotice pentru „odihnă şi tratament”: China, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Italia, Malta, Spania, Grecia, Turcia, Muntenegru, Rusia sau Finlanda.

Ajutoare de pensionare pentru şefi, de pînă la 191.000 de lei

Pe lângă asigurările suplimentare de sănătate, contribuţiile la pensiile facultative sau echivalentul a 6.500 de metri cubi de căciulă, pentru salariaţi, oamenii din conducerea Transgaz au avut grijă să îşi ofere şi premieri speciale. Pentru „aport deosebit în realizarea sarcinilor din programele de activitate”, în trei ani s-au cheltuit peste 11 milioane de lei. Principalii beneficiari au fost 11 salariaţi din funcţiile de conducere, respectiv directorul general, directorul general adjunct, directorii de departament şi directorii de direcţie. Premierile acestora porneau de la 6 – 7.000 de lei şi ajungeau la 26 – 28.000 de lei.

Iar pentru unii dintre ei (directorul general adjunct, directorul Direcţiei de organizare resurse umane şi directorul Departamentului de operare) aceste „premii” au fost suplimentate şi cu ajutoare de pensionare, cuprinse între 115.000 lei şi 191.580 de lei.

Protocol la nivel înalt. Peste 18.700 de lei pentru 15 sticle de vin de colecţie, la evenimentele speciale ale Transzgaz

Transgaz a continuat cheltuielile neeconomicoase decontând deplasări în ţară şi în străinătate în interes de serviciu pentru unii angajaţi care nu au prezentat documente justificative. Cheltuielile de protocol au fost şi ele o gaură neagră. Corpul de control al prim-ministrului arată în raportul său că, din 2009 până în mai 2013, s-au făcut chetuieli de protocol în valoare de 4,585 milioane lei. O parte din bani, respectiv 754.965 de lei, a fost cheltuită pentru organizarea a două evenimente, respectiv „Centenarul gazului românesc” şi „35 de ani de tranzit internaţional al gazelor naturale în România şi Balcani”. Cu aceşti bani, Transgaz a cumpărat 15 sticle de vin de colecţie din anul 1959, la preţul de 1.249 de lei/sticlă, 100 de sticle de vin de colecţie din 1974 la preţul de 200 lei/sticlă şi trataţii şi mese oficiale în valoare de 195.516 lei.

Contracte de achiziţii publice, făcute pe genunghi, cu încălcarea prevederilor legale. 90% dintre ele!

Inspectorii Corpului de Control arată că din cele 80 de contracte de achiziţie publică alese prin sondaj pentru verificare, 90%, adică 72, au fost atribuite cu cu încălcarea dispoziţiilor legale. Valoarea acestora depăşeste 90,5 milioane lei. Corpul de Control a constatat, printre altele, divizarea nejustificată a anumitor contracte de achiziţie publică, în vederea atribuirii fără aplicarea procedurilor prevăzute de lege, atribuirea prin negociere directă fără anunţ de participare, în condiţiile în care nu exista o situaţie imprevizibilă care să impună acest lucru sau invocarea, contrar realităţii, a unei situaţii neprevăzute pentru a atribui direct un contract.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Cheltuielile „neortodoxe” ale Transgaz: concedii extravagante, premii de pensionare şi sticle de vin de colecţie

  1. Dr. Alexa

    In Romania multe familii sau pensionari stau in frig neputind plati gazul….
    Cum este posibil si ce sistem de control exista ca cei responsabili sa poata delapida milioane in detrimentul celor de mai sus ,,,?….

    Reply
  2. Vladimir Dumitru

    Bun ! Am înțeles și m-am revoltat căci simt în factura de la gaz dar am o mare întrebare (și NU e retorică) CINE ȘI CÂND PLĂTEȘTE, acum că aceste nereguli și hoții au fost dezvăluit oficial ?

    Reply
  3. Vali

    Acordarea drepturilor salariale intr-o societate comerciala, de talia celei de mai sus, se face in baza unui contract colectiv de munca (CCM), care este de fapt un act negociat intre sindicate si patronat, document impus de lege pentru reglementarea oficiala a indatoririlor si drepturilor celor angajati in vederea realizarii obiectivelor strategice cerute de lege. Nu se specifica de catre controlorii daca prevederile CCM-ului au fost incalcate odata cu acordarea drepturilor salariale specificate sau nu. Aceasta este problema de fond de retinut. Acordandu-se sumele in baza CCM-ului, inseamna ca drepturile au fost acordate in mod legal. Unde-i lege nu este intocmeala.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *