Alex Costache

Actorii de la Teatrul din Brașov se mobilizează împotriva directorului care a câștigat postul după ce a amenințat comisia de concurs că ar trebui ”împușcată pe stadion”

Situația a devenit acum explozivă la Teatrul ”Sică Alexandrescu” din Brașov, după un conflict care durează de un an. Proaspătul director, Marius Zarafescu, declarat câștigător de o comisie organizată de Primăria Brașov, este contestat de 13 actori dintre cei 21 ai teatrului, printre care se află și Ada Galeș premiată în acest an de Uniter pentru debut. Zarafescu a fost inițial descalificat, după care i-ar fi amenințat pe membrii comisiei, iar ulterior s-a organizat un alt concurs la care a fost declarat câștigător. Publicul este principalul pierzător din acest scandal, în condițiile în care în loc de spectacole, teatrul este scena unor de proteste, îmbrânceli, amenințări.

Cum a evoluat conflictul. Iniţial, Zarafescu a picat

Totul a plecat de la demisia fostului director, regizorul Claudiu Goga, pe fondul nemulțumirilor legate de relația teatrului cu primăria din Brașov. Conducerea instituției de cultură și actorii au fost nemulţumiţi că spectacolele erau suspendate şi sala era închiriată pentru tot felul de evenimente precum concursuri de miss.

După ce Claudiu Goga şi-a dat demisia, s-au organizat trei concursuri pentru postul de manager al teatrului. În mai, la al doilea concurs, Marius Zarafescu a fost descalificat după ce a obţinut nota 5,45 la interviu. Au urmat contestaţii şi procese. Plus – susţin actorii – o sumedenie de ameninţări primite de membrii comisiei de concurs din partea lui Marius Zarafescu.

Marius Zarafescu

Marius Zarafescu

Mesaje de ameninţare

”Adi (Adrian Găzdaru, directorul Teatrului Excelsior – n.r.), te crezi expert în management?! „Prietene”, nu vei fi niciodată. Întrebările tale erau din altă lume. Exact ca cele puse de Sabados (Lucian Sabados – directorul Teatrului Maria Filotti din Brăila – n.r.). Scadenţa pentru tine s-ar putea să vină mai repede decât gândeşti. E o glumă proastă. Să dormi în pat cu Goga şi Borş… Toată viaţa ta. E trist şi e lumea românească pe care o avem şi o merităm… Ar trebui să fiţi adunaţi pe un stadion de 420.000, comunitatea din BV, şi să fiţi împuşcaţi… Sunteţi oameni?! VOI?!!!”

“Aveţi grijă pe unde mergeţi. Dvs şi familia dvs! Ce mâncaţi! Ce beţi! Ce aer respiraţi. Atenţie la boli grave… Dumnezeu să vă apere! Cu prietenie…”

Acestea ar fi sms-urile primite de membrii comsiei de concurs din mai care l-au picat pe Zarafescu la interviu.

Cine făcea parte din comisia din mai

Atunci, printre membrii comisiei de concurs au fost: Adrian Găzdaru, managerul Teatrului Excelsior Bucureşti, Attila Gasparik, managerul Teatrului Naţional Târgu Mureş, Lucian Sabados, managerul Teatrului „Maria Filotti” Brăila, Carmen Stanciu, prorector UNATC Bucureşti.

Concurs reluat. De această dată, Zarafescu câştigă

În septembrie, concursul s-a reluat, însă cu o altă comisie formată, printre alţii, din Beatrice Rancea, manager interimar Opera Naţională din Bucureşti, Emil Boroghină, fost director al Teatrului din Craiova şi director al festivalului Internaţional Shakespeare, Mircea M. Ionescu, director al Teatrului din Giurgiu şi Horaţiu Mihaiu, regizor al Teatrului din Piatra Neamţ. De această dată, Zarafescu a fost declarat câştigator cu nota finală 9,41.

Acuzaţii de favorizare

Actorii protestatari susţin că, de această dată, concursul a fost aranjat, iar candidatul Marius Zarafescu ar fi fost favorizat de comisie. La interviu, Zarafescu a obţinut 9,61, după ce membrii comisiei i-ar fi ridicat mingi la fileu şi nu l-ar fi pus deloc în dificultate, potrivit protestatarilor. Actorii au cerut să se facă publică înregistrarea interviului.

“Rancea, Mircea M. Ionescu şi cu Boroghină nu au făcut altceva decât să îl laude pe Zarafescu şi să îl declare managerul Teatrului. Practic, ne convingeau pe noi că e ok cu el”, a declarat actriţa Ada Galeş pentru România Curată.

ada-gales

Actrița Ada Galeș

În plus, Zarafescu ar fi în relaţii bune cu Beatrice Rancea, Emil Boroghină şi Mircea M. Ionescu. Chiar ar fi fost văzut înainte de concurs alături de membrii comisiei şi de primarul Braşovului, George Scripcaru. De asemenea, concursul din septembrie ar fi lovit de vicii de procedură.

Contestaţie respinsă

Unul dintre contracandidaţii lui Zarafescu, regizorul Erwin Şimşensohn, a depus o contestaţie însă aceasta a fost respinsă. De această dată, acuzaţiile protestatarilor ar fi că membrii comisiei de contestaţie nu sunt oameni de teatru.

Busculadă, îmbrânceli

După respingerea contestaţiei, vinerea trecută, pe 14 octombrie, Marius Zarafescu a preluat postul de director al Teatrului. A fost întâmpinat de proteste. Activistul din Codlea, Erwin Albu, fost candidat anti-sistem la Primăria din localitate, s-a alăturat protestului, însă nu a fost lăsat să intre în Teatru de sindicaliştii aflaţi de partea noului director. Tot conflictul s-a lăsat cu îmbrânceli. Vezi aici.

Ce vor actorii. Miza ar fi sala

“Ne nemulţumeşte organizarea concursului. Eu personal nu sunt de acord să mă reprezinte un om care ameninţă alţi oameni. S-a tot vehiculat că noi îl susţinem pe fostul director Claudiu Goga, însă el nu s-a înscris la aceste trei concursuri. Noi chiar vrem să se organizeze un concurs transparent şi cinstit şi să vină nişte oameni capabili”, a declarat Ada Galeş.

Potrivit actorilor protestatari, miza în tot acest conflict ar fi sala Teatrului din Braşov de 650 de locuri.

Protestele continuă

Actorii sunt hotărâţi să continue protestele în faţa Teatrului din Braşov, joi şi vineri, între orele 17:00 – 19:00. Ei nu vor juca în semn de protest.

Cine sunt actorii protestatari

Actorii protestatari sunt Mihai Bica, Marius Cordoş, Ada Galeş, Maria Gârbovan, Oana Hui, Vlad Jipa, Bogdan Nechifor, Virginia Itta Marcu, Claudiu Mihail, Vlad Pavel, Simona Pop, Iulia Popescu, Bianca Zurovski. Acestora li se adaugă colegi din colectivul tehnic şi administrativ, precum şi Mariana Hudişteanu, director interimar al teatrului, contabil-şef al instituţiei, Claudiu Goga, regizor angajat şi fost director al Teatrului şi Oana Borş, secretar literar.

Tânăra actriță Ada Galeş a devenit purtător de cuvânt al actorilor protestatari. Ea a câştigat în acest an premiul pentru debut al UNITER.

Lista actorilor care se opun protestului este formată din Mirela Borş, Gabriel Costea, George Custură, Viorica Geantă Chelbea, Ligia Stan.

Ce spune Beatrice Rancea, preşedintele comisiei de concurs care l-a desemnat castigator pe Marius Zarafescu

Directorul declarat castigator, Marius Zarafescu, nu a răspuns solicitărilor României Curate de a-şi prezenta un punct de vedere. Preşedintele Comisiei de concurs care l-a declarat câştigător pe Marius Zarafescu, managerul interimar al Operei bucureştene, Beatrice Rancea, a făcut însă precizări.

“A fost un juriu important. Nu poate fi contestat domnul Boroghină sau alte persoane din comisie.

Plus că s-a ţinut cont de un proiect managerial în scris care a luat note foarte mari, după care a fost interviul la care Marius Zarafescu s-a prezentat bine. Din moment ce a luat note atât de bune de la toată lumea, nu avea cum să nu îşi susţină ce a scris. Nu văd care a fost problema, dar oricine poate fi contestat.

În niciun caz nu avea cum să fie văzut domnul Zarafescu alături de noi, înainte de concurs. Nici nu îl cunosc pe primarul Braşovului. Pentru că ne ştim între noi, că lumea artiştilor este mica, nu poţi să spui că m-a favorizat pe mine cineva.

Totuşi sunt nişte oameni care nu îşi permit să îşi compromită o carieră şi un nume cum este domnul Boroghină. Este semnătura noastră pe aceste lucrări. Nu îşi permite nimeni, aşa că suntem prieteni să ne expunem într-un asemena context”, a declarat Beatrice Rancea pentru România Curată.

“Important e să laşi pe omul respectiv să-şi implementeze proiectul. Măcar un an de zile să vedem dacă îl pune în practică.

Nu mi se pare normal să nu joace. Nu pot să anuleze spectacole. Totuşi sunt angajaţi plătiţi din bani publici”, a continuat ea.

Cine este directorul Marius Zarafescu

Dan Marius Zarafescu a fost director adjunct al Teatrului Nottara din Bucureşti. A fost director în Ministerul Culturii. În trecut, a fost secretar literar al Teatrului Naţional din Capitală.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *