Alina Mungiu-Pippidi

Zece lecţii scurte din alegerile astea

1. E un cîştig dacă nu vom avea o criză constituţională şi există o majoritate clară şi rezultată din alegeri, şi nu din manipularea constituţională, ca sub Traian Băsescu. Sunt penibili cei care aşteaptă ca preşedintele să întoarcă radical rezultatul alegerilor împachetînd o majoritate din partide mici, eventual şi cu un nou UNPR recrutat de servicii din cei şantajabili. Abia crearea unui nou UNPR ne-ar da înapoi. Sigur, e trist că după ce noi am luat ţara de la PSD în 1996, 2004 şi 2014 prin campanii eroice, pentru mine soldate cu zeci de procese, unii le-au dat-o înapoi. Dar votantul are totdeauna dreptate. Nimeni nu trebuie culpabilizat pentru cum a votat sau că nu a votat.

2. E un cîştig că Ghiţă, Ninel Peia şi Maria Munteanu nu sunt în Parlament şi de fapt nu există partid antisistem. Sigur că mai gîndesc şi alţii ca ei, dar să fie o lecţie pentru toţi, discursul radical nu e popular, cine serveşte drept coadă de topor la alţii va ajunge pe foc.

3. Trebuie culpabilizaţi cei care au retras practic dreptul de vot, prin legislaţia electorală, unui mare număr de oameni. Guvernul tehnocrat a făcut comisia de tăiat hîrtii fără să afle ce am scris pe larg pe România curată şi am transmis şi preşedinţiei, că în România peste un milion de oameni locuiesc în altă localitate fără a-şi face rezidenţa, că se cer prea multe acte ca să schimbi buletinul. Listele speciale au dispărut şi aceşti oameni au fost efectiv eliminaţi. La fel şi majoritatea celor din diaspora, eliminată de majoritatea PSD de două ori, odată că puteam alege toţi 4 milioane doar şase oameni, şi pe urmă că numai cei cu case şi slujbe (ca mine) au acte de rezidenţă. Noi suntem o minoritate în cele patru milioane din diaspora, cînd nu le-aţi mai dat voie să voteze fără act de rezidenţă aţi eliminat majoritatea.

4. E bine că a intrat USR în Parlament, dar nu a făcut decît să ia voturi de la PNL, după cum am prezis de cînd s-a materializat proiectul Cioloş şi am scris aici că m-aş mira ca vreun securist sforar ca ăla care a făcut planul ăsta să se dovedească un strateg electoral bun. De, greu să fii şi contra sistemului, şi de partea lui şi nu prea ai cum să ajungi la 50 la sută pe calea asta. Ba nici la 30, scor istoric prost pentru PNL plus PDL plus USR. De fapt aţi făcut ca şi cu ADR-ul data trecută, cînd v-am spus că Forţa Civică plus Noua Republică plus PDL egal mai puţine voturi ca PDL singur.

5. Nicuşor se înşeală cînd spune că e prima dată cînd intră un partid din societatea civilă în Parlament pe cont propriu, am mai avut şi PAC, şi PP-DD care nu mai există azi.

6. Cîştigul e mai ales prin unii oameni noi intraţi în USR. Dan Barna într-o comisie de economie, Mihai Goţiu într-una de mediu, Cătălin Drulă la revizuit proiectele guvernului despre infrastructură în Parlament sunt mult peste calitatea pe care o avea PNL, dacă au reuşit să intre. S-a făcut un compromis mare cu sistemul însă ca aceşti oameni să ajungă acolo, şi au o mare obligaţie să ne arate că sunt autonomi, în ciuda ajutorului primit în campanie de la cine nu trebuie, şi să scoată USR din alte sfere de influenţă.

7. Klaus Iohannis a reuşit de la şaptezeci la sută încredere în ianuarie 2015 să ajungă la vreo 20 la sută cît au luat acum liberalii şi viitorul lui mandat devine problematic de tot. Cum nu cred că şi-a propus să distrugă PNL prin USR- asta a apărut ca plan de recuperare a USR de la societatea civilă doar după locale, prin tehnocraţie şi serviciile aferente- e ceva să faci praf majoritatea strînsă de noi cu riscuri în noiembrie 2014. Sigur, votanţii sunt inconstanţi şi au avut aşteptări prea mari, nu el s-a dovedit un ţepar. Lucrul bine făcut îl vor plăti alţii, că preşedintele nu demisionează.

8. Cine e incompetent dispare. Am spus PNL din 1999 încoace că e nevoie de vot preferenţial, astfel ca votanţii să poată schimba locul candidaţilor pe liste. Ponta şi Hunor au fost contra data trecută, dar nici PNL nu a împins acest proiect. PNL avea azi 35 la sută şi nu exista USR dacă îi punea la coada listei pe candidaţii de acolo. De restul s-ar fi ocupat votanţii, care ar fi făcut singuri ce ei nu au fost în stare să facă, să reformeze resursele umane.

9. După cum am prezis, tehnocraţii, pe care i-am ajutat din toată inima de la primul program, mult mai mult decît se ştie, inegali şi per ansamblu slabi se vor diferenţia imediat. Ăia buni precum Cristiana Palmer, Dragoş Tudorache sau Raluca Prună au deja slujbe la ONU şi UE. Ăia cu ochi albaştri vor fi recuperaţi, nu-mi fac griji. Unii şi-au aranjat rentele în trei luni de guvernare, ajunge atîta.

10. Societatea civilă a fost marea ţintă în aceste alegeri, de la campania anti-Soros la listele negre paralele produse de fostul meu şofer şi circulate de presa securistă cu largheţe ca să confuzeze lumea (şi care nu le-au ajutat nimic). Eu am făcut o singură emisiune de televiziune, dar am atras tot atîta ură şi invective ca şi cînd aş fi fost acolo. Şi totuşi societatea civilă e ce rămîne şi trebuie să crească. Ca mîine putem avea nevoie să vă chemăm să apăraţi DNA sau legile anticorupţie, să vă văd atunci dacă sunteţi aşa activi ca pe Facebook campania asta, cînd v-aţi ferit de realitate cu toată energia.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

49 thoughts on “Zece lecţii scurte din alegerile astea

 1. Adrian

  Puteți reveni cu subpuncte probabil pe măsură ce se concretizează rezultate pe circumscripții. Eu cred că Usr e sub Usb în București.

  Reply
  • Adrian

   A, și apropo de pct. 7, usl e tot la 70%. Întrebarea care eventual s-ar pune este unde sunt cei care și -au anulat votul, chiar nu există?

   Reply
 2. Alex

  Secretele lui Calin
  1. – Revolutia din 1989 l-a prins, alaturi de bunul sau prieten Patriciu, pe aeroportul din Sofia. Se intorceau dintr-o calatorie in tari din Orientul Mijlociu cand s-a inchis spatiul aerian al Romaniei. Surpriza este ca de la aeroport au fost luati de masina ambasadorului URSS la Sofia !
  2. – Alaturi de Patriciu a rupt PNL infiintand PNL-AT ce se opunea apartenentei PNL in CDR. De mentionat ca in 1996, cand era evident ca CDR va castiga alegerile, au fost infiintate la ordin mai multe partide mici cu rolul de a rupe din voturile conventiei si de a impiedica CDR sa obtina un scor prea mare. Printre ele PAC, PNL-AT, PNT, PNC (cu semn electoral crucea – ce blasfemie). Surpriza a fost ca la formarea guvernului CDR-PD pe postul de ministru al economiei a aparut Calin ce avea misiunea sa-i dea Petromidia lui Patriciu.
  3. – In 2004 dupa ce s-a facut rocada Basescu-Stolojan la presedintie, respectiv prim-ministru ( rocada necesara pentru ca toate sondajele aratau ca Stolojan nu avea nici o sansa sa-l invinga pe Nastase ) surpriza continua si Calin ajunge prim-ministru si preia si presedentia PNL ! Misiunea lui era sa acopere urmele lui Patriciu ( a se vedea episodul cu biletelul roz trimis lui Basescu ). Iar guvernarea a facut-o de fapt cu sprijinul PSD.
  4. – In 2016 PSD are nevoie sa rupa voturi de la electoratul de dreapta si ii infiinteaza partid lui Calin. La Neamt un deputat PNL, seful liberalilor cand Calin era prim-ministru, il suna si spune ca vrea sa vina alaturi de el in ALDE iar Calin ii promite postul de vicepresedinte judetean. Surpriza, deputatul nu este primit in ALDE de presedintele filialei judetene, un fost membru PSD la hanul caruia se fac jocurile in PSD si care inainte de ’89 a fost instructor la CC al UTC ! Si la Bacau un primar PSD din zona petroliera a primit ordin si a trecut cu toti consilierii intai la PC iar apoi la ALDE. Aceeasi oameni au candidat ( si au fost alesi !!!) pe aceleasi functii in trei mandate consecutive la trei partide diferite, dar daca asta a fost ordinul ce sa faca si ei ? Asa ca ce sa faca si bietul Calin joaca si el cum i se canta !
  5. -Dupa decesul lui Patriciu (mort din aceleasi motive ca alte personaje importante printre care Radu Timofte si Culita Tarata) familia nu a mostenit decat un miliard din cele doua cu cat vanduse Rompetrolul. Ghici in contul cui si in ce paradis fiscal se ascunde celalalt miliard ? Acum stiti si de ce se lupta Calin din rasputeri cu justitia asta care se ia de politicieni pe cand ei nu trebuie sa raspunda decat politic in fata electoratului care i-a ales !

  Reply
 3. ovi

  Adica si USR a fost ajutata de servicii???? Si atunci noi pe cine draq sa mai alegem draga mea Alina????? M-ai inebunit de tot, zau asa. Pana la urma cel mai bine este sa nu mai mearga nimeni la vot si sa emigram cu totii…. Zau asa, ma doare capul de nervi. Atunci sa se faca parlamentul Romaniei la moscova si sa fim toti niste bravi sovietici ascultatori…

  Reply
 4. Florina

  @Ovi. E greu pe aici. daca nu ii ajuta nimeni nici semnaturi nu se strangeau. Asta nu inseamna ca e over, ne mai luptam!

  Reply
 5. ovi

  Cu cine sa mai lupti, Florina? Maxim 8-9 la suta din populatia Romaniei are o gandire sanatoasa, de tip ocidental, iar mai putin de 2 la suta au si capacitatea sa realizeze ceva, pur si simplu nu exista resursa umana ca sa poti face ceva: investitii masive ale statului EXCLUSIV in industria locala ( vezi sua, canada, anglia, franta) , investitii masive in cercetare, reducerea masiva a aparatului bugetar, investitii masive in educatia din zonele cu abandon scolar, schimbarea radicala a sistemului de invatamant, implicarea statului in realizarea multinationalelor romanesti, inclusiv de consultarea oamenilor de afaceri romani in actul de guvernare etc. Ai auzit despre asa ceva prin romania??????????? eu nu, dar le vad saptamanal prin tarile pe unde merg si nu imi vine sa cred ca nu suntem in stare sa copiem macar ce este bun…..dar votam PSD, ALDE, UDMR, PMP si alte lighioane, am o durere de cap din cauza nervilor de nici nu pot sa dorm…o tara de idioti

  Reply
  • Flo

   Ovi, te inteleg perfect, iti simt frustrarea, dureri de cap si senzatii de voma am si eu, crede-ma. Insa, noi, astia care am deschis ochii, trebuie sa le deschidem ochii si alora de inca sforaie si asteapta cu mana-ntinsa sa li se dea salarii mari pentru munca putina (chiar deloc ar fi mai bine zic ei), fara sa le pese de unde ar trebui sa se ia banii aia sa li se adauge lor. E datoria noastra sa ne educam copiii, copiii prietenilor nostii, tinerii de pe langa noi, sa le instigam o dorinta de cunoastere si indoiala fata de doctrinele batute in cuie. Sa impartim cunoastere si logica in stanga si in dreapta, sa-i convingem de corectitudinea necesara cu argumente, nu sa-i ingnoram sau uram daca sunt de alta parere, ci sa-i convingem cu argumente prin dialog si dezbatere, ca viitorul trebuie sa fie curat si ca se poate, prin puteri proprii, resurse avem suficiente. Noua, ca popor, ne lipseste increderea in forte proprii, ne lipseste setea de cunoastere si vointa de munca. Asta trebuie sa trezim in semenii nostri! Si da, se poate! Nu, nu va fi usor, nici pe departe! O sa vezi ca va fi bine :)

   Reply
  • Murphy

   „gandire sanatoasa, de tip occidental”? ai uitat sa specifici ca e vorba de gandirea de pana acum 15-20 de ani, adica inainte de a lua avant „corectitudinea politica” si efectele ei dezastruoase! de atunci incoace, a vorbi despre Occident ca exemplu e o aberatie.

   Reply
  • kapo

   Cei care pretind ca sunt seriosi si au pretentia de a deveni politicieni trebuie sa ramana mai mult seriosi si sa devina mai putin „politicieni” dupa modelul dambovitean. In felul asta, lupta despre care vorbesti tu se poate da pentru cei peste 55 % de absenti de la vot. Acolo sunt de fapt cei mai multi care au o gandiresanatoasa, asa cum spui tu, doar ca nu se simt reprezentati de cei care au candidat acum. Da, sunt unul dintre ei. Unul care nu a votat niciodata pe stanga, cu exceptia nebuniei de la prezidentiale din anul 2000, cand m-a durut mana un an intreg dupa ce am pus stampila pe cel pe care-l huiduiam in iunie 1990 in Piata Universitatii. Problema politicienilor actuali este ca dreapta e deplorabila, iar electoratul de dreapta este mai cizelat si mai pretentios decat cel de stanga. Pentru electoratul de dreapta nu este suficient argumentul ca „trebuie sa voteze impotriva cuiva”. Are nevoie de seriozitate si competenta, ori pot sa insire cel putin 10 legi stupide pe care PNL le-a promovat in ultimele 6 luni! Rezultatul? Este unul corect, dupa parerea mea. Stanga si-a conservat electoratul, dreapta a pierdut din electorat, iar votantii lor se regasesc intre absenti.

   Reply
 6. laur22

  Si eu sunt o minoritatate

  Si eu am casa si slujba (de vre-o 15 ani)

  Si cu toate aste nu m-am deranjat desi m-am apropiat ieri la aproape 3 km de sectzia de vot consulara deorece n-am avut cu cine vota.

  nici-unul dintre partide nu a propus ceva pe intresul meu:
  pasaport in 1 satamana de la data aplicarii (ca deh am concediul scurt)
  pasaport trimis consular in < 4 saptramani de la data aplicarii
  un program real si ne-birocratic de fond de pensie pentru cei ce lucreaza (care cu acte / care fara ) in strainatate eventual cu dongle id si plata prin paypall or western union ori swift fara prezentza fizica la ghise doar din internet.
  Nu se poate, …. bine ma, …… lasa ca o sa se poata data viitoare.

  Asa ca: ei cu a lor, eu cu ale mele.

  PS daca va intrebatzi ce a invatzat Nicusor Dan din lectzia PP-DD / PAC raspunsul pe care eu in banuiesc dar nu il pot demonstra e : NIMC.

  O sa repate la indigo soarta PAC-ului ca pentru a repeta-o pe a PP-DD e nevoie de un DNA al celorlaltzi care sa-l transeze pe felii aidoma PUNR-ului

  Si da : "Nimeni nu trebuie culpabilizat pentru cum a votat sau că nu a votat."

  Si nu, nu e bine ca : "nu există partid antisistem" deoarece buba continua sa coaca si inca nu a inceput sa se dreneze intr-o solutzie in : ori ca-ca, ori ca-ca

  Da : " USR în Parlament, dar nu a făcut decît să ia voturi de la PNL" si nu doar atat chiar mai rau decat atat a alungat voturi de la PNL. De fapt nu USR a facut asta ci Dacian Ciolos premierul comun a aliantzei USR + PNL < PNL

  Daca tot castigul alegerilor e sa se plateze niste trepadusi (eventual interesatzi de domeniu dar doar atat) in niste comisii parlamentare care o sa avizeze in final tot cum dicteaza partidul ….. si pentru asta a regresat PNL-ul de la 35 la 20% …… aaaaaa mai bine lipsa

  Si totusi daca : "S-a făcut un compromis mare cu sistemul însă ca aceşti oameni să ajungă acolo"

  cum credetrzi ca este cu putzintza ca acesti oamnei ajunsi acolo prin compromis ar putea eventual sa nu mai fie brusc si peste noapte niste mutzunacehe cu cheitza şi :

  "în ciuda ajutorului primit în campanie de la cine nu trebuie, … să scoată USR din alte sfere de influenţă" hahahahaha HARTIA SUPORTA MULTE FABULATZII NU-I ASA ?

  "Lucrul bine făcut îl vor plăti alţii, că preşedintele nu demisionează." hmmmmm poat eca el nu demsioneaza daaaaaa poate fi "ajutat" desi una dintre cele mai mari prostii a PSD ar fi sa-l victmizeze pe Johanis la cat de mult i-a ajuta cu gafele monumentale comise zau ca ar mai merita inca un mandat de presedinte oferit lui tocmai de PSD

  8 spune acalasi lucru pe care l-a spus si 4 da daca toata strategia de alegeri a lui Johanis s-a rezumat la priponirea lui Blaga …… proptirea lui neant Ciolos care propune un plan pentru primele 100 de zile in ziua 300 ….. biiiiiiiiiineeeee ma

  "Eu am făcut o singură emisiune de televiziune, dar am atras tot atîta ură şi invective ca şi cînd aş fi fost acolo" mai stii, te-or cunoste de undeva, de dinainte.
  Si nu cred ca majoritatea invectivelor au venit de la PSD-isti ci cred ca tot de la "fosti colegi de arme"

  Si aci ajungem la vorba lui Abrahan Lincoln : "A house divided against itself cannot stand,"
  http://www.abrahamlincolnonline.org/lincoln/speeches/house.htm

  Ma rog Lincoln s-a referit la sclavie si imposibilitatea de a vea 2 abordari diferite intr-o problema care este in cel din urma o alegere morala.

  Si a ajuns presedinte bazat pe o alegere morala desi ….. dupa gustul meu extrem de proasta dovada faptul ca dupa el Wilberforce a putut rezolva aceiasi problema fara atata scandalul pe care Lincoln l-a iscat si fara hecatomba de mortzi care a fost razboiul de secesiune.

  Dragilor daca voi va putzizti intre voi si va muscatzi de cur voi intre voi asa duap cum Alina zice in articol ca o facetzi cat de ticalos si abject trebuei sa ajunga sa devina PSD-ul ca sa ajungem sa va preferam pe voi, lui ?

  Si nu problema mea nu e doar cu voi e si cu PSD-ul pentru ca raca vostra genereaza inevitabil abjectzia lui. Si amandoua ma afecteaza pe mine.

  Si de aceea cred ca singura lectzie care se poate invatza din aceste alegeri e ca :
  "A house divided against itself cannot stand"
  De la 70% a ajuns la 30% si nu vad nici-un motiv ca topoganul sa se opresca aici.

  Singurul motiv ar putea fi PSD.
  'Om trai si 'om vedea.

  Ref sociatatea civila : aaaaa greu de vazaut "civilii" de atatea compromisuri pe care le-au facut pana acuma cu cei "din alte sfere de influenţă"

  Case in point: Oana Bazgan pe care o stiu exclusiv de la TV.
  O fi competenta nu zic nu ca a lucrat doar cu ministrul Borc da cine din cei ce au vazut-o la TV au putut-o banui ca pe comptentza a ajuns in CA-urile in care a ajuns ?

  Si daca toata "comptentza" sa managerial organizatorica se rezuma la "succesul" trambitzat de ea de a introduce criterii de performantza contabile intr-o societate care se afla in pozitzie de monopol ….. sa nu va minunatzi ca uite , cu toata tineretza lor si simpatia de care s-au bucurat scorul lor poate sparge plafonul de ~10% specific debusolatailor care inca il mai astepata pe Mesia care sa i-o traga sistemului gen PAC / PRM / PP-DD.

  Da in Ro dintotdeuna au exista 10% fringe, 10% puri si duri, 10% jos mafia, sus patria.
  Dar ca pentru ca sa guvernezi mai e nevoie de altzi 40% oamnei normali , oameni care stiu cat de greu se impusca leul . De altzi 40% care sa ii suporte

  De altzi 40% care sa ii tolereze de agitatzii cu 10%
  http://www.cotidianul.ro/lasa-ca-se-duc-ei-in-parlament-si-fara-votul-meu-292739/
  vs
  http://www.romaniacurata.ro/primul-roman-care-a-votat-deja-la-alegeri-avem-1-0-contra-celor-de-la-psd/

  Si nu, nu Alina Gorghiu a pierdut alegerile, ea doar a fost o purtatoarea de vorbe a celor care dupa ce au stabilit ca PNL = PDL – Basescu mai apoi au stabilit ca PNL = Ciolos.

  Reply
 7. ~_CRI_~

  ..Scenarii posibile si perfect reale_… A cistigat PSD dar nu cu o majoritate confortabila precum in 2012..adica peste 60-70 %..Deci nu pot sta chiar asa de linstiti..Prin urmare au 1-2 sau 3 variante de aliante ca sa poata governa linistiti si fara batai mari de cap !..Prima e cea cu ALDE dar cu un procentaj la limita !_..A-ll-a ar fi ca pe linga cei de la ALDE sa mai coopteze o formatiune politica, iar cea mai accesibila ar fi ca de obicei UDMR-ul, eternul nostru UDMR, dar nu este exclus ca in urma unor trocuri si aranjamente politice ce au la baza functii si posturi caldute si bine platite sa isi dea acceptul si gasca de fripturisti a lui Nicusor Dan cel procesoman..Atunci Da_PSD va putea guverna fara probleme avind o majoritate confortabila…Dar. Caci nu se poate fara un~dar~, adica cadou mai pe intelesul nostru…Caci bineinteles Voda Klaus nu va putea dormi stiind ca “nu am guvernul meu”..Ce e de facut !?..Sa forteze Constitutia mai mult decit ii este permis nu poate..Asa ca neavind incotro va aplica metoda lui Traian Basescu cu al sau UNPR provocind astfel dezertari din cele doua partide in urma unor santaje via Justitie sau promisiuni si avantaje substantiale, functii inalte, facilitati la contracte cu statul si ett !_..Scenarii anticipate de altfel de catre cei din PSD !_..Si tot bineinteles ca nu vor sta cu miinile in sin lasind-ul pe Voda_C~K. sa le faca Lor zilele amare precum Basescu Traian…Si normal dupa cum au si anuntat pe diverse canale de comunicare ca vor face tot posibilul sa il suspende…Si se pare cind vor fi deja la a-lll-a incercare de acest fel si tinind seama ca de data vorbim nu de versatul si abilul T. Basescu ci de mutalaul Iohannis_K., foarte probabil ca vor reusi in sfirsit..ca doar nu au inebunit sa il lase sa le bage bete in roate inca 3 ani de acum inainte…Asa cred eu ca vor decurge in mare parte evenimentele politice de la noi in urmatoarea perioada de timp inainte…..PS. _~Felicitari strategilor din PSD pt. pasul facut inapoi facut dupa “Cosmarul de la Colectiv” in ciuda criticilor vehemente venite cam de peste tot..Sa dovedit o miscare abila si inteligenta..deci inseamna ca proverbul “Daca nu ai un batrin sa il cumperi” cu aluzie al stim noi cine, se dovedeste perfect adevarat in multe situatiuni…._~_~_~_…

  Reply
 8. Dumitru

  Cateva remarci, pe puncte :
  2. PSD a castigat in buna parte tocmai pentru ca este vazut ca partid anti-sistem. PSD si ALDE sunt tinta preferata a binomului DNA/SRI („Sistemul”), mult dincolo decat ce ar fi normal. Atentie, ceea ce deranjeaza nu e numarul (din partea mea pot sa mearga la puscarie si jumate din PSD), ci faptul ca oameni precum Basescu si Kovesi au tratament preferential.
  3. Oricum in Diaspora n-au fost decat vreo 100000 de votanti. Dealtfel, dupa prestatia lui Ciolos si Iohannis, cred ca va fi greu ca Diaspora sa fie motivata inca o data sa iasa in numere mari.
  4. Din cauza unor oameni ca Gotiu eu aproape am votat USR. Gotiu mergea chiar in directia democratiei directe prin angajamentele luate aici pe RC. Insa la alegeri s-au aliat cu Ciolos, care s-a comportat total anti-democratic, refuzand participarea la procesul electoral. Sorry, dar sper ca preferatii mei de la USR sa fi intrat in parlament.
  7. Nu sunt de acord – Iohannis e obiectiv un presedinte slab. Ganditi-va numai la simbolul zilei nationale, cand toata conducerea PSD si ALDE a fost trimisa la plimbare. Cred ca numai cu asta s-au pierdut cateva procente bune la alegeri, pentru ca asta nu e comportament prezidential, ci comportament de vataf obisnuit sa ii bata pe oameni pana cand asculta.
  9. Personal nu sunt deloc de acord ca Raluca Pruna e un ministru bun (bun ca ministru, vreau sa zic, poate ca RP e OK in alte functii). Pe ceilalti doi nu-i cunosc suficient.

  As mai adauga un punct, care nu apare in articolul asta (ci intr-unul de-acum vreo 2 zile):
  – Electoratul general a refuzat optiunea nationalista (putine voturi la PRU). Insa electoratul maghiar a revenit la o segregare electorala aproape completa, cu vot pur nationalist. Astept o critica a acestei orientari intr-un articol aici (pentru fairness).

  Reply
  • Scipio Africanul

   Cred ca gresitzi fundamental cand il caracterizatzi pe Johannis drept in fel de vataf care… etc. pentru refuzul de a-I invita pe infractori, in tribuna oficiala, de ziua natzionala. Chiar asa trebuia facut si bine a facut ! Argumentul ? Nu uitatzi ca in acea zi Armata Romana a defilat in fatza puterii civile, careia I-a dat ONORUL si care a fost omagiata de puterea civila. Cum v-atzi putu imagina ca Armata Romana sa dea onorul unor condamnatzi si cercetatzi penal, numai fiindca cineva at putea pretinde ca altfel drepturile lor CIVILE au fost inculcate ? Dar onoarea Armatei Romane cam pe unde s-at fi situate daca aceasta at fi fost pusa in situatiza de a defila/onora nishte reprezentatntzi ai puterii civile care nu au facut gestul de MINIMA ONOARE de a-si da demisia stiind ca legile Romaniei pot fi atat de usor inculcate ? Se incranceneaza carnea pe mine cand imi inchipui ce at fi simtzit bietul meu unchi, care a facut intreg razboiul al b2-lea ca ofitzer al acestei armate, apoi a fost batjocorit de comunishti si a murit in saracie, desi a fost erou al Patriei (ordinal Mihai Viteazul ), daca at fi vazut ca Armata Romana, membra a fortzelor NATO, defileaza in fatza unor „penali”. De ce nu se gandeshte nimeni la acest aspect, singurul esentzial aici ? De ce sa primeasca onorul armatei nishte infractori, constatatzi sau potentziali, ei fiind gata in orice moment sa promoveze o ordine”de drept” garantata de Armata Romana ? De unde rezulta dreptul penalilor de a face asa ceva ?? Johannis a judecat correct si a actionat bine, orice at zice „aparatorii” drepturilor cetatzeneshti si ai sentimentelor asa zis „patriotice” ale penalilor. Patriotismul inseamna cu totul altceva… la sata nu va ganditzi ?

   Reply
   • Dumitru

    Eram cat pe ce sa va raspund serios. Iar apoi mi-am dat seama ca o fac degeaba. Mesajul Dvs rezuma motivele pentru care PNL a pierdut alegerile. Puteti sa o tineti tot asa. Nici nu mai conteaza daca sunteti de la servicii sau daca intr-adevar credeti ce scrieti. Am numai o remarca legata de cliseul cu „unchiul care a facut WWII si si-au batut joc de el comunistii”. Presupunand ca e adevarat, ar trebui sa fiti impotriva justitiei partiale si a justitiei-spectacol care au caracterizat tocmai stalinismul. Iar cliseul verbal „penal” este frate bun cu altele, mai vechi, gen „dusman al poporului” care a fost poate folosit fata de unchiul Dvs.

    Reply
    • Scipio Africanul

     Iata ca eu va raspund, totusi, serios. Justitia stalinista, pe care nu inteleg deloc de ce o evocati aici, nu s-a caracterizat prin spectacol ci prin crime pur si simplu. De altfel, nu reusesc sa fac legatura – din spusele dvs. – cu „Justitia partiala” si cu „Justitia-spectacol”. Poate va dezvaluiti rationamentul, desi daca n-o veti face… paguba-n ciuperci. Da, cred ceea ce scriu si nu, nu sunt de la servicii (chiar nu inteleg ce anume din spusele mele v-au putut chiar si sugera doar aceasta legatura). In fine, ceea ce a patit unchiul meu, erou al Patriei, in WW-2 este pura realitate si pana si comunishtii au aratat oarecare consideratzie atunci cand, dupa 5 ani de detentie in „preventzie” (in asteptarea judecatii , la in process) l-au eliberat in final fara process, dar… i-au interzis sa munceasca in Bucuresti, unde locuia, necum sa-l reabiliteze ca ofitzer. Si toate astea pentru ca a prins, arestat si trimis la Curtea Martziala nishte partizani sovietici care-i omorau oamenii ce faceau aprovizionarea sectorului de front pe care-l comanda. Asta ca sa stitzi ce s-a mai intamplat prin lumea romaneasca de dupa razboi, cand nu aveam o democratie cate de cat veritabila, ca azi, ci dictatura comunista sadea. Ati inteles, sau trebuie sa va fac un desen ?

     Reply
 9. marius

  1. Nu mai exista un viitor mandat pentru Klaus Iohanis

  2. Trio ciolos-borc-dincu a facut praf si pulbere toate asteptarile romanilor.
  primul lucru facut de acest trio de cosmar a fost sa-si fure propriul bazin electoral prin:
  – supraimpozitarea micilor intreprinzatori, cresterea impozitului cu peste 10% la pfa
  – birocratizarea uluitoare tot a micilor intreprinzatori prin celebrul dosar pt supraimpozitarea sediilor sociale din apartamente si aruncarea in haos birocratic
  – incercarea voluntara si perfect constienta de impozitare a celor care muncesc in afara tarii prin celebrul impozit pt cei care nu au venituri in tara (dedicatie speciala de la dacian ciolos, gabriel biris, anca dragu),
  – distrugerea initiativei private autohtone prin celebrul 088 si pierdera codurilor de tva de foarte multi nevinovati
  – favorizarea multinationalelor in detrimentul micilor afaceri autohtone
  – inventarea unor impozite uluitoare asupra intregii populatii precum impozitul pe terenul de sub casa!!!
  – favorizarea mafiilor administrative locale si permisiunea de a-si jefuii cetatenii prin impozite arbitrare pe case, terenuri si masini
  Adaugam multe alte mizerii precum lasarea in saracie lucie a angajatilor din toata tara pt favorizarea corporstiilor multinationale ce profita de mana de lucru ieftina ajunsa in postura de sclavagism!

  Stiu, codul fiscal era facut de guvernele anterioare… Dar a fost facut de acelasi gabriel biris si mai ales a fost pus in aplicare de Ciolos cu multa ura fata de toti cetatenii tarii si in special fata de bazinul electoral traditional anti psd, diaspora si cei din mediul privat format din micii intreprinzatori.

  3. Nu stiu de ce zona ONG l-a sustinut pe Dacian Ciolos inca de la inceput atata timp cat in noiembrie 2015 in Piata Universitatii au existat pancarte impotriva lui Dacian Ciolos, Vasile Dincu sau Catslin Predoiu!!!

  4. Electoratul anti psd si anti sistem a BOICOTAT alegerile!!! Asta e adevarul iar guvernarea Cilos Iohanis nu a fost cu nimic mai buna ca precedenta guvernare Ponta-basescu

  5. Pentru tot acest electorat USR nu este o varianta viabila ci doar o alta reinventare a sistemului

  p.s. cei care am iesit in strada impotriva schweighofer holzindustrie si masacrului facut in padurile tarii nu am vazut in guvernul Cilos decat un partener de multa incredere pt monopolul austriac!
  Pentru ce sa mai merg la vot?!!!!

  Reply
 10. Andrei

  „Nimeni nu trebuie culpabilizat pentru cum a votat sau că nu a votat.”
  Ba eu cred ca trebuie culpabilizati cei care au votat cu partide care au defilat pe fata cu corupti, cum sunt PSD, ALDE, UDMR, PMP. PNL-ul a incerca neconvingator sa salveze aparentele, dar cam atat. Cred ca si cei care au stat acasa sunt de asemenea raspunzatori pentru victoria penalilor.
  Votezi cu corupti, nu te mira ca te mananca viermi in spitalele din Romania!
  USR nu a luat voturile nimanui, pentru ca votantii PNL nu sunt ca mare parte din votantii PSD, care ii voteaza indiferent ce ar face.

  Reply
  • Ventidius

   @Andrei
   A luat o gramada din voturile celor care au votat intodeauna cu Basescu din 2004 incoace. Stiu o gramada de exemple. Chiar si eu i-as fi votat cu ei daca nu ar fi aparut Gotiu, Cosette si alti neomarxisti pe acolo. Dar asa, nu se va pune niciodata problema. Mai bine votez PSD-ul, pe care il detest din tot sufletul, decat sa dau o sansa stangii progresiste.

   Reply
 11. Scipio Africanul

  Rezultatul actualelor alegeri parlamentare arata ca Romania nu poate evolua (?) decat prin actiuni caracterizate prin indolentza. In fond, procentele rzultate la alegerile desfasurate ieri sunt rezultate din INDOLENTZA. Nu pot descrie cu certitudine ce s-at fi intamplat daca prezenta la vot at fi fost dubla in procente, adica NORMALA intr-o lume civilizata, dar am convingerea ca partidul-urmas-al-incompetentei-si-gandirii-comuniste (care se crede socialist) NU at fi obtinut aceasta victorie zdrobitoare, cu aliatzii sai de teapa ALDE si nu at fi primit pe mana intrega tzara si un interval de timp comod pentru razbunare si pentru manifestarea „in linishte” a incompetentzei si relei-credintze care-l caracterizeaza (din pacate, nu numai acest partid concureaza la onoarea acestor calitatzi !). Asadar, enumerarea unor invatzaturi, 10 la numar, precum cele 10 porunci, este doar o detaliere a principiului inactziunii indolente. Sigur ca, peste 4 ani, masa de alegatori indolentzi va ajunge la concluzia ca, inconshtient, a votat raul cel mai mare (fiindca tehnocratzii nu au fost rai deloc sub aspectul aplicarii legilor obiective ale guvernarii, desi cam asa ceva se afirma, eronat, pe-aici) crezand in sentimente natzionale si patriotice – mai degraba in exprimarea zgomotoasa a lor – si validand dreptul unor mafiotzi incompetentzi (oare Ponta ce altceva a fost din punct de vedere academic… si nu numai) sa-i jecmaneasca „cu legitimitate” (care legitimitate ? cea conferita de procentul sub 50% prezenta la vot ??) in continuare. Asadar, rog sa nu mi se mai fluture in auz si in urechi principiul cum ca votantzii au intotdeauna dreptate. Aceasta dreptate trebuie privita relativ la nishte realizari concrete, in conditiile in care este valabila si reciproca: realizarile concrete, rezultate din vot, dezvaluie esentza „dreptatzii” avute de votantzi. Or, experientza de ieri arata ca aceasta esentza este indolentza… lasa-ma sa te las, dar da-mi si mie cate ceva din bugetul public, jefuit legal din buzunarele tuturor. Vrem, nu vrem, acesta este unicul rezultat posibil al unei evolutzii istorice bazata mai ales pe indolentza.

  Reply
 12. Ion Podocea

  Curios este că toată lumea critică prestația PNL și rezultatul la alegeri. Ca unul care am votat tot timpul cu PNL stiu că bazinul electoral al PNL s-a învârtit tot timpul în jurul a 13-17 %. Sunt votanții care, în general, votează politic. Aceasta este realitatea. În plus în această campanie, televiziunile în special, au criticat în permanență PNL. B1, Antene, RTV, chiar DG24 și în parte Realitatea TV, au fost potrivnice acestui partid. Aceste televiziune au fost , în mare, aservite unor partide. Nu mai trebuie să ne amăgim. Populația majoritară a României a rămas captivă vechilor năravuri comuniste. Ce să facă președintele țării? Să fie de acord, încălcând legea, să numească un premier condamnat penal? Este bine că USR a intrat în parlament. Este însă un partid , după mine, de conjunctură. Nu are o ideologie clară. Și nu este compus nici din sfinți.

  Reply
  • Vic

   Si eu am votat PNL dupa 1990 dar acum am votat USR din doua motive: 1. Nu mi-a placut asocierea PNL cu PDL unde erau cei care acum 6-7 ani au taiat salariile noastre in timp ce ei furau cu sacul si acum au dosare penale sau au ajuns la puscarie. (Eu nu inteleg cum au putut PNL sa se murdareasca in asa hal). Al doilea motiv a fost componenta listei PNL la Cluj (unde am votat eu) unde la Senat era Marius Nicoara pe locul 1 (dosar penal pt alcool la volan + porno) iar la camera nr 1 era Stamatian (ginecologul „vestit”) si pe oameni din astia eu nu pun stampila. Nu stiu daca USR lui Nicusor Dan vor fi mai buni (probabil nu) dar deocamdata sunt mai curati…

   Reply
 13. daniel

  eu zic doar atat: noapte buna Romania! dupa alegerile astea, e ca-n mai 1990! e obositor s-o mai luam de la capat cu cdr-uri, pac-uri si altele…!

  Reply
 14. Gogu

  Au iesit la vot pomanagii care au pus botu’ la promisiunile lui dragnea. 4 ani nici iesitu-n strada nu-i mai schimba p-astia si probabil va fi un Romexit ( cu premier penal incalcam legislatia Romaniei si UE ). Timp suficient ca ciuma rosie sa cuprinda toate cotloanele tarii. Nu suntem in stare de nimic, cum salta unul capul cum sar 10 sa-l bage inapoi la fund. Cineva acolo ne vrea tâmpiți si reuseste

  Reply
 15. NC

  1. „[…] preşedintele să întoarcă radical rezultatul alegerilor împachetînd o majoritate din partide mici […]”
  Acest lucru nu este posibil pentru că unele dintre aceste partide mici sunt împănate de pesediști reșapați ce pot fi chemați oricând la matcă.

  ”Nimeni nu trebuie culpabilizat pentru cum a votat sau că nu a votat.”
  Și cu responsabilitatea socială a cetățeanului cum rămâne? Înțeleg că o parte dintre alegători au lipsit motivat de la vot și că alții au fost victime inocente ale diverselor manipulări, dar părerea mea este că unii nu au nicio scuză serioasă pentru că nu s-au prezentat la vot. Iar aceștia merită culpabilizați, altfel or să rămână cu impresia că cetățenia le asigură numai drepturi fără nicio responsabilitate.

  10. ”Societatea civilă a fost marea ţintă în aceste alegeri.”
  Mă îndoiesc că suntem considerați atât de puternici încât să devenim o țintă reală de campanie pentru un partid de talia PSD. Poate că au fost câțiva frustrați de la PRU care chiar au crezut acuzațiile proferate de postul de televiziune al partidului, însă restul au folosit pretextul apartenenței (tehnocraților) dlui. Ciolos la ONG-urile finanțate de Soros pentru că nu au găsit altceva mai bun de care să se agațe pentru a-l ataca. Apoi este atât de prospăt succesul reputat de metoda știrilor false în campania prezidențială din SUA încât niște strategi care se respectă nu aveau cum să rateze ocazia de a o testa și în România.

  ”Şi totuşi societatea civilă e ce rămîne şi trebuie să crească. ”
  Perfect de acord! Iar România Curată (și nu numai ea) ar putea de acum să încurajeze și să sprijine diverse categorii de alegători pentru a monitoriza și a le solicita viitorilor guvernanți punerea în aplicare a promisiunilor care îi vizează din programul de guvernare cu care s-au câștigat aceste alegeri.

  Reply
 16. Nelu Stiuca

  CONSTITUTIA RO prevede la:
  ARTICOLUL 61
  (1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
  (2) Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat.
  PREZENTA LA VOT la alegerile din 11.12.2016 este conform http://prezenta.bec.ro/
  Prezenta la vot in fiecare judet este de sub 50% . Media pe tara fiind sub 40%.
  Parlamentul POATE FI ORGANUL REPREZENTATIV suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării NUMAI DACA prezenta la vot depaseste 50%.
  Altfel PARLAMENTUL nu este reprezentativ si incalca prevederile CONSTITUTIEI la art. 61.
  DREPT URMARE TREBUIE FACUTA urgent CONTESTATIE LA CURTEA CONSTITUTIONALA A ROMANIEI SI DISPUSE MASURI IN CONSECINTA, DACA RO NU SE REGASESTE IN LUMEA A TREIA.

  Reply
  • Iren Nirestanu

   Haha! ce lege??! ce constitutie??!! pai daca ii da dreptul lui dragnea (condamnat penal) sa fie prim ministru,ne mai gandim la posibilitatea anularii alegerilor??!!

   Serios vorbind,cred ca ar fi singura varianta posibila sa se mai schimbe ceva!!
   Faceti-va vocea auzita mai bine de cine trebuie!!
   Succes!!

   Reply
  • VD

   Dl Nelu , de unde le scoți frate cu 50% prezenta si reprezentativitate?. Dta ai citit Constituția ? Bati câmpii, ori ești dus cu capul ori plătit de alții sa spui Inepții. Du-te frate la balamuc cu prostiile tale, pune mâna pe carte si documentează-te.

   Reply
 17. Liber Ana

  ati punctat bine. Intrebarea este ce-i de facut? Mie personal mi-e lehamite de de jocurile murdare pana la urma la nivel inalt. Dar nici nu as vrea sa ma resemnez, mi-ar placea sa stiu cum sa actionez ca un simplu cetatean responsabil, sa gandesc si sa actionez de capul meu , nu manipulatata sau indoctrinata ci in cunostinta de cauza.

  Reply
 18. alinaMP

  Ce e de facut e sa fim cu ochii pe ei mult mai atent ca pana acum, dna Andronescu nu ar face ceva face in educatie daca ar fi proteste de la studenti, cadre didactice, e numai lipsa de reactie civica de vina pentru abuzuri.

  Reply
  • Scipio Africanul

   Stimata doamna, nu numai d-na Andronescu poarta vina; putregaiul a patruns mult mai adanc. Pe asta s-a bazat, probabil distinsa doamna cand a delegate puterea de a retrage titlul de doctor catre universitati. Nu se poate sa nu stitzi ca in SUA, ale carei universitatzi de prestigiu (nu cele de apartament, care exista si ele pe-acolo) acorda titlul de doctor fara vreo sanctzionare din partea unui minister, sunt singurele abilitate sa-l si retraga. La fel se intampla si in Germania, situatzie clar ilustrata de cazul Hendrik Schoen, marele escroc al cercetarii, caruia Universitatea din Konstanz si nu altcineva I-a retras titlul de doctor, fara vreo alta interventie oficiala. Asa este normal intr-o tara al carei corp universitar nu este corrupt. Nu este si cazul Romaniei, insa. Tocmai pe asta s-a bazat, foarte probabil, d-na senator aflata in cauza ! Masura este corecta, dar nu e buna pentru Romania !! Daca vretzi sa avetzi o ideie despre cauza acestei situatzii este de-ajuns sa participatzi, ca observator de exemplu, la o manifestare stiintifica bazata pe comunicari stiintifice facute de cadrele didactice (nu ma refer aici la studentzi, fiindca aceshtia pur si simplu stralucesc in raport cu mentorii lor, mai ales daca vin de prin vreo strainatate onorabila unde-si fac doctorate) si unde penibilul si indolentza se lafaie fara oprelishti. Cum at putea astfel de oameni sa doreasca schimbarea ? Doar nu avem de-a face cu masokishti ! Iar studentzii ce pot face in asemenea imprejurari, prizonieri fiind ai fricii in fatza tartorilor care le dau note ?

   Reply
 19. George P

  „Noi suntem o minoritate în cele patru milioane din diaspora, cînd nu le-aţi mai dat voie să voteze fără act de rezidenţă aţi eliminat majoritatea.”
  Din scandalul cu diaspora de la alegerea lui Johannis nu s-a învățat nimic.
  Din nou, ne modernizarea administrației pe care „intelectuali” o văd că pe un moft, lovește năpraznic în favoarea celor vechi.
  România tânără moare cu zile pentru ca la fiecare interval electoral pierde sistematic.

  Reply
 20. X

  V-ați gândit vreodată că ingredientele sunt atât de slabe calitativ, încât orice rețetă ați încerca, tot nimic obțineți?
  Că sărăcia nu i-a împins pe mulți, ci i-a absorbit în brațele PSD-ului ca într-un vârtej ?
  Că, pe deasupra, contextul european și internațional este unul deloc roz ?
  Când frica de pușcărie a rărit substanțial rândurile pretendenților la posturile de vârf din partide, ce mai vreți ? Când PNL și USR nu au capacitatea de a demonta o marotă gen Soros, ce ne putem aștepta? Culmea este că, dacă consultăm literatura și filmografia antimondialistă, ajungem la concluzia că în planurile lui Șoros de a crea haos îi stă mult mai bine lui Dragnea și PSD-ului, decât lui Nicușor Dan !

  Așa este, votantul are dreptate, pentu că foamea nu este o senzație înșelătoare și un simptom vag. Produce disperare pe loc. Când Tolo scrie că doi români din cinci au frică de ziua de mâine, cred că se referă la românii din Noua Xeelandă. În România, dacă s-ar trezi toți, 4,8 români din cinci ar trebui să aibă griji serioase pentru ziua de mâine. La cum este lumea de încurcată și cenușie (sau așa pare de-aici), la ce pre-belic trăim, ne căinăm de incapacitatea unor așa-ziși lideri de a judeca just situații de doi bani: Alina Gorghiu nu trebuia nici să intre în PNL, PNL nu trebuia să absoarbă zgura urât mirositoare a PD, fostul șef de vamă Blaga nu trebuia să țină scaunul ocupat degeaba până-n ceasul al 12-lea, Cioloș trebuia să demisioneze de-acum 6 luni și să intre în PNL sau să creeze o alianță cu USR (doar a fost sprijinit de ambele formațiuni, nu?), sau chiar și cu PMP (este pupilul lui Băsescu, nu?) etc.
  Ați omis touși din analiză cea mai mare forță care a modelat viața politică românească în ultimii ani: justiția. Să-l așteptăm pe noul ambasador al SUA, ca să vedem dacă binecuvântează guvernul sau lupta anticorupție. În nici una din variante n-o să ne putem da seama dacă a jucat sau nu golf cu George Soros … Pentru că noi, nefiind familiarizați cu fermitatea și acțiunile, interpretăm greu și nesigur tot ce nu-i vorbăraie publică (televizată) sau privată (securism, găinării, potlogării, amantlâcuri etc.).

  Reply
 21. Ovidiu

  toar’sa Pippidi
  Ceva despre tarani? Aia are muncesc pamantul si care voteaza PSD?
  Ori va pute „mocirla lu’Ciolos” sub picioare, ori „estea” nu fac parte din subiectii dvs de analiza?
  Ovidiu

  Reply
 22. m mircea

  Dna Pipidi, ma intreb cu citi alegatori obisnuiti discutati dvs. ca sa va faceti o parere de cum voteaza ei.
  1-nu cred deloc ca este un cistig ca avem iar o coalitie penala PSD + ALDE cu majoritate de peste 50% care deja arata ca va face orice, inclusiv cu Constitutia. Este un urias pas inapoi pt democratie exact cum a fost si in 2012.
  2-sa nu tragem concluzii pripite: PRU nu a intrat in parlament pt ca nu are lideri valabili. PMP a reusit pt ca-l are pe TB.
  3-de acord cu dvs. Tin totusi sa mentionez ca in tarile unde nu poti ajunge fara drept de rezidenta (deci majoritatea covirsitoare a romanilor din aceste tari o au), totusi romanii nu se prezinta in numar mare decit la prezidentiale. Sint deci singurul eveniment electoral cu adevart important pt diaspora care voteaza. Niciodata mai mult de 200000 din 4 milioane.
  7- acestea au fost alegeri parlamentare si nu un sondaj de popularitate a presedintelui. Desigur ca si prestatia sa influenteaza un pic alegerea electoratului, dar evident scorul este departe de a fi unul egal.
  8- votul preferential este o idee f.buna. Dar care nu garanteaza citusi de putin ca oamenii nu vor prefera in continuare penali sau parlamentari care nu fac altceva decit sa-i amageasca cu pomenile electorale.
  9- nu vad care este cistigul ca tehnocratii buni pleaca la ONU sau UE si guvernarea ramine pe mina celor de teapa lui Ponta, Dragnea, Andronescu, Tariceanu…

  Reply
 23. AlinaMP

  @m mircea

  Vorbesc cu toata lumea, dle M. Si des. De la tiganii cersetori la Gara de Nord de la Paris la muncitorii care sapa santuri la Sinaia pe varianta. Lumea ma trage de maneca la Otopeni la coada de la low cost. Si primesc, oriunde as fi, zilnic, nenumarate mailuri pe adresa romaneasca. PSD a castigat si in categoria de studii superioare de data asta,si in categoria tineret, i-au votat medicii si profesorii, cum de altfel era si normal, nu avea nimeni de ce vota o putere care trece pe sest mariri de salarii la servicii dar zice ca s-au terminat banii cand ajunge la infirmiere. Nu au fost votati ca sunt penali, pur si simplu nu s-a mai tinut seama de asta dat fiind alte motive pentru care lumea nu avea de ce vota cu dreapta. Destul sa ne recititi pe noi in ultimele luni si veti vedea de ce. Sper sa anuleze Dragnea metroul Otopeni-Bucuresti, constructie grandomana aprobata de guvernul Ciolos in ultima sedinta de guvern, un metrou practic fara statii ducand la un aeroport de unde orocum se vine in 20 de minute la gara, cu cel mai ieftin taxi din lume (circa 8 euro cu bacsis) sau cu cursa.
  Acestea fiind spuse, nu au cum modifica nici o Constitutie, serviciile raman la KJ, DNA ramane DNA si PSD are Parlamentul. Pe care il avea si pana acum- dar mai putin legitim.

  Reply
  • Mihaela

   Ce aveți doamna cu metroul pt Otopeni? Când ați încercat d-voastră sa ajungeți la aeroport cu taxiul la 8-9 dimineața si ați facut 20 min?

   Reply
 24. George P

  Acum dupa trezire, ma intreb, exista un prezent sau un viitor pentru USR? Sau se dau batuti direct?

  Pe saitul USR https://usr.ro/ timpul dupa trei zile pare ca a inghetat pe 11 decembrie. Nu scriu nimic despre starea lor de acum. Nu mi se pare good practice, ci mai curind un semn de slabiciune si deruta. Chiar nu gasesc o modalitate sa anunte un esec inainte ca altii sa o faca in locul lor?
  Le-am trimis acelasi feedback si niciun raspuns. De la ei ma asteptam sa fie dinamici si sa se ridice imediat de la pamint (daca acolo sint).

  Reply
 25. Laura

  Nu cred ca Analiza de la pct 3, mai ales cea legată de diaspora, este corecta. In general, cred ca ar fi bine sa demitizam un pic rolul/influența diasporei in politica, mai ales când e vorba de participare la vot (ca influența e altceva).

  1. Nu cred ca „numai” 6 parlamentari au fost un factor de demotivare. Cât la suta din votanții din Teleorman, de exemplu, știu câți senatori si deputați au ? Sau câți senatori/deputați sunt in total, ca sa facă o comparație ?

  2. Dacă numărul de parlamentari pt diaspora ar fi proporțional cu populația din diaspora (discutabil ca principiu) ar trebuii sa știm si de unde sa tăiem de la reprezentarea din țara. Dacă Gheorghe figurează in acte ca domiciliat in Vaslui, chit ca el e in Italia de 10 ani, atunci trebuie sa știm sa-ll scoatem din calcule de la norma de reprezentare pt Vaslui. Cum știm asta ?

  3. In străinătate a început sa existe generația 2, adică tineri născuți in anii 90, plecați din România sau de mici copii sau născuți in străinătate. Teoretic, ei au CNP, peste 18 ani si apar ca alegători, dar sa fim serioși, nu prea are sens sa facem analize de absenteism incluzându-i pe ei. In aceiași categorie intra cei care s-au detașat pur si simplu de România, cu Pașapoarte expirate de mult, etc.

  4. Dacă ne uitam la rata de participare a diasporei la alegeri, la nivel statistic pentru alte tari, aceasta rata e in general mică. România nu e deloc un oulier din acest punct de vedere. Pur si simplu pentru mulți nu mai este important.

  Reply
 26. NC

  @Laura
  Este clar că diaspora reprezintă un electorat incomod de reprezentat/condus pentru politicieni (de la ultimul primar de comună până la parlamentari) pentru că s-au obișnuit cu niște standarde mai înalte și au pretenții mai mari (dar perfect justificate) de la guvernanți și știu să și le facă auzite. Tocmai de aceea ei reprezintă marea speranță de modernizare a României și cred că odată întorși acasă în număr suficient de mare vor face față/se vor impune în fața oricărei guvernări (fie ea de stânga sau de dreapta). Probabil că de aceea nu acordă o importanță la fel de mare votului ca alegătorii din țară -al căror nivel de trai depinde (într-o măsură mai mare sau mai mică) de bunăvoința și competența guvernanților.

  Reply
 27. SMS

  @Mihaela. Se pune si tren la Otopeni, mai bine cu trenul, care mai duce si marfa, metroul o sa ne omoare cu costurile, si pe drum spre Otopeni nu locuieste practic nimeni

  Reply
 28. Rikkof

  Dreapta a pierdut in momentul cand a pierdut legatura cu oamenii, cu realitatea, sia trait din wishful thinking.
  Oamenii de la tara ( da, dragi useristi, si ei SUNT OAMENI, voi in bunatatea voastra nu stiati asta?), oamenii saraci, cei nevoiasi ( si sunt multi), cei care nu prea au ce pune pe masa copiilor sau ce ce sa ii trimita la scoala au fost injositi atat verbal cat si prin gesturi politice( atacarea legii cu reducerea taxelor la CCR etc), deci acesti oameni total ignorati au votat si ei.
  Dar, in continuare vad ca sunteti rupti de realitatile adevarate ale Romaniei si ale romanilor.
  Stau si ma intreb, respiram acelasi aer, noi, mocirla si voi, cei care pretindeti ca detineti „solutia si adevarul”.
  Daca vreti vreo sansa pe viitor, va invit sa coborati din nou printre oameni.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *