Alina Mungiu-Pippidi

Votez Nicusor Dan. Pentru o constructie viitoare

Vreau altceva ca primar, ceva nou, proaspăt, curat, un absolvent de la Paris să ne reconstruiască micul Paris.

O minune mică se petrece la Bucureşti : un grup de oameni fără nici un interes, fără să fie plătiţi de nimeni, fără să aibă în spate un partid, un finanţator sau măcar un dezvoltator imobiliar susţin candidatura unui independent : Nicuşor Dan, şi fac lungi ore de muncă voluntară pentru a-l alege primar sau măcar consilier. Candidatul e atipic de tot : nu face bani din contracte cu statul pentru strîns gunoiul, epurat apa sau plantat panouri publicitare prin parcuri. E un fost olimpic la matematică, absolvent al celei mai prestigioase şcoli din Paris, iniţiator la Bucureşti al unei şcoli private după acelaşi model (Şcoala Normală), conducătorul unei mici asociaţii, Salvaţi Bucureştiul, care nu luptă cu cîinii comunitari, ci cu funcţionarii şi consilierii corupţi, avînd zeci de procese cu Primăria. E atipic şi ca personalitate. Ca matematicianul avansat, e mai degrabă distrat, îţi spune azi ce trebuia să îţi spună acum şase luni, nu se bate cu pumnul în piept, nu se bagă în faţă, nu are o voce care să acopere pe ceilalţi şoferi care se înjură în trafic, nu atrage atenţia nimănui cînd nu are cravată, dar cînd are, te gîndeşti că i-ar trebui şi cineva care să i-o înnoade. Pe scurt, e timid, modest, cu curajul rezistenţei care e atributul omului de calitate, nu şarja gălăgioasă a gargaragiului de mahala. E organizat şi cu capul pe umeri, de cînd se luptă cu Primăria a făcut un plan de cum ar trebui de fapt să funcţioneze Primăria, care are sens. Ştie ce are de făcut.

Păi, şi cine o să voteze cu el, o să întrebaţi dvs ? Cum cine ? Cei cărora le-a ajuns de comisii de aprobare la primărie în care stau chiar aceia care vor profita de pe urma afacerii care urmează să fie aprobată, că aşa funcţionăm, e oficial şi pe faţă. Dacă pe bune ne plîngem toată ziua de clasa politică, dacă vrem ceva nou, aici, în mişcarea asta, e ocazia să ne întîlnim cu alţii care vor la fel, să ne numărăm, să ne cunoaştem, să ne măsurăm şi să facem planuri. Pentru viitor, că va fi mai bine peste patru ani, sau peste opt, dacă punem o cărămidă de azi. Altfel va fi la fel, sau mai rău.

Şi de ce nu îl votez pe Sorin Oprescu ? Păi, în primul rînd că îl va vota toată lumea. Nu are el nevoie de votul meu. Nu l-am criticat cînd cu autostrada suspendată, pentru că am văzut în alte ţări aşa ceva, şi am fost mulţi ani mai degrabă o simpatizantă, pentru că deşi în mediul medical bucureştean mi s-a spus mereu că a fost colaborator cu regimul Ceauşescu (cu toate regimurile) eu l-am văzut că se bătea cînd era în PSD pentru bugetul Sănătăţii şi mi-a plăcut asta. Dar ca primar nu mi-a plăcut – cînd trimitea jandarmii sau demola Hala Matache fără autorizaţie. Halul în care arată astăzi Hala, monument protejat de lege, arată cum e legea sub Sorin Oprescu. Treceţi pe acolo dacă nu mă credeţi. Ca atare, vreau altceva, ceva nou, proaspăt, curat, un absolvent de la Paris să ne reconstruiască micul Paris. Că dacă şmecheri de Dîmboviţa investeşti, cu ei te alegi. Şi mai vreau ca din mişcarea asta pentru Nicuşor Dan, care e cu adevărat autonomă, nu are în spate pe Lăzăroiu, Băsescu sau Voiculescu să iasă ceva. Ceva pe termen lung. E un plasament. Vorbesc ca omul dinafară, care nu a fost în Bucureşti decît două zile în ultimele trei luni, dar care nu se consideră berlinez pentru că trăieşte la Berlin. Bucureştiul e oraşul meu, şi e un mare noroc că avem cu cine vota. Numai noi şi clujenii, care îl au pe Peter Eckstein, singurul ungur din România care se opune autonomiei teritoriale şi e avocatul pro-bono al celor care apără munţii din Roşia Montană, numai noi avem de ales. Clujenii au de ales între un candidat USL, Marius Nicoară, baron local fost pe lista neagră la romaniacurata.ro, Emil Boc, care nu mai are nevoie de nici o prezentare şi Peter Eckstein, a treia alternativă. În restul ţării nu există asemenea alternative de calitate, ai de ales doar între baroni. Şi dacă alternativele de calitate vor lua un număr insignifiant de voturi să nu mai aud pe nimeni că se lamentează. Avem ce merităm.

Ca să nu fie vreo neînţelegere, ca în 2004 cînd eu am spus că îl votez pe Băsescu , şi doar atît am spus, azi vă informez că o să-l votez pe Nicuşor Dan. Nu îndemn pe nimeni să se ia după mine, cum nu am îndemnat nici atunci. O să vin pe data de 9 iunie seara în ţară şi o să votez din nou, după o întrerupere de şapte ani, că am din nou cu cine vota.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

17 thoughts on “Votez Nicusor Dan. Pentru o constructie viitoare

 1. Nu-s bucurestatan dar l-as vot

  Decat marionete sustinuti de hoti, interlopi si securisti mai bine un om modest!Sper sa reusiti domnul Nicusor Dan!

  Reply
 2. adrian

  sigur nu veti reusi sa castigati, insa e important ca dupa alegeri sa continuatie pe aceeasi linie, evident ca la un alt nivel. Poate o sa dispuneti de resursele umane si financiare sa opriti proiectele idioate ale lui oprescu. Acum aveti si ceva notorietate.

  Reply
 3. dansandu

  Incep sa cred ca Nicusor Dan are sanse sa devina primar general. Bun asa!
  Il votez sigur.

  Reply
 4. Ion Taranistul

  Ii doresc mult succes , cu atit mai mult cu cit il cunosc de cind era copil , elev si olimpic la matematica. Provine dintro familie de oameni modesti , curati , onesti , muncitori , cu dragoste de Dumnezeu si a fost educat in spiritul respectului de sine si al semenilor sai. Imi pare rau ca nu stau in Bucuresti, pentru ca l-as fi votat cu toata mutumirea de sine. Oricum , multi, multi fagaraseni o sa-i tin apumnii strinsii .

  Reply
 5. Mihai M

  Primarul nu poate trimite jandarmii nicaieri. Dispozitivele de paza neregulate (care nu sunt stabilite apriori prin lege) ale Jandarmeriei se fac strict la ordinul ministrului MAI la cererea institutiilor de securitate nationala pentru in cazul dezastrelor sau al situatiilor de urgenta ce nu sufera amanare. Prezenta documentata a jandarmilor in Buzesti-Berzei reprezinta dovada interventiei statului central in aceste demolari inclusiv la nivelul actului si vointei administrative, nu numai la nivelul vointei si actiunii legislative de expropriere, incalcare a drepturilor de proprietate si civile din zona pentru crearea premizelor ascunderii vointei statului in demolari. Nu a demonstrat nimeni ca Oprescu a demolat fara avize, asa cum nu poate nimeni documenta macar circuitul (clasificat) al proprietatilor publice, pre si post demolari, intre autoritatile locale (CGMB) si statul central. Pe cand primaria, cu obligatia ei de a face si de a executa demolarile ordonate de CGMB, nu poate avea vointa administrativa decat cel mult in incalcarea – premeditata sau nu – a legii, la nivelul deducerilor juridice prezenta statului central in aceste demolari este omniprezenta.

  Reply
 6. nicolae

  Daca ma duc sa votez, il voi vota. Nu sunt sigur ca va putea face mare lucru pentru ca mafia este prea mare si ar fi de mirare sa nu-l racoleze (daca nu este deja) dar oricum, de ceilalti sunt satul pina peste cap.

  Reply
 7. Mihai M

  Nu exista mafie, mai ales cand este vorba de capitala tarii si de proprietatile publice, ci mai degraba prelungirea privata a bratului mafiot al serviciilor secrete. Aceasta prelungire de interese din spatiu public catre cel privat este consfintita prin intermediul justitiei, vezi cazul transferului anti-constitutional al marcii „Steaua” catre persoana careia acelasi stat i-a incredintat anterior terenuri ale armatei din domeniul public al statului.

  Reply
 8. Gabriela

  Cind Raed Arafat a inceput actiunea SMURD in Romania citi dintre noi ii dadeam o sansa? Daca ne place ce a realizat Raed Arafat atunci probabil ca ar trebui sa ne informam si sa il votam pe Nicusor Dan la primarie. Nicusor Dan , un matematician de exceptie chiar a incercat sa faca ceva cu „Salvati Bucurestiul”. Poate sa faca mai mult daca il alegem primar. Mai este timp sa ne informam. Comparatia ND, Raed Arafat a fost facuta intr-un articol relativ recent. Eu cred ca este cit se poate de potrivita. Last but not least..lucrurile nu se vor schimba fara implicarea oamenilor onesti in a-i sustine pe cei mai buni dintre noi. Nu pot vota dar sper ca am convins pe cineva ca merita sa ii dam o sansa…

  Reply
 9. Victor Olaru

  Cati alegatori din Bucuresti au auzit de Dl. Nicusor Dan, sigur il vor vota. Vom avea astfel ocazia sa vedem cati au auzit de dansul.

  Reply
 10. Mona

  Si eu il votez. Si asa cum spunea cineva, il votez pentru ca vreau, pentru simt ca votez cu cine vreau eu si nu votez doar ca sa nu iasa nu stiu cine. Si acesta este un sentiment tare bun. Din pacate, nu am aceiasi alternativa la primaria de sector. Pacat!

  Reply
 11. jeff

  Imi place articolul, iar dna Mungiu sustine, de asta data, un om care merita sa castige si sa conduca.

  Reply
 12. Nick Sava

  „e timid, modest, cu curajul rezistenţei care e atributul omului de calitate, nu şarja gălăgioasă a gargaragiului de mahala”. Dna Alina, ati sintetizat foarte bine DE CE dl. Nicusor Dan nu are nicio sansa :-) Alegatorul roman nu este animal politic – cu atit mai putin educat in democratie. El are instinctele „tiffosi”-lor, a fanilor, a sustinatorilor unei echipe de fotbal. In mintea lor nu mai au loc judecati de valoare, de morala, de drept. Singurul scop este ca „ai nostri” sa cistige! Cu faulturi, cu offsiduri, cu henturi, cu ajutorul arbitrilor, cu vreun adversar cumparat… Deci, un gargaragiu va cistiga mereu in fata unui „modest”, un hot smecher in fata unui „modest” legalist. Altfel nu s-ar putea explica re-alegerea furibunda a unui Mazare, Oprisan, Dragnea, Falca, Nechita, Flutur, Vanghele – sau aparitia unor primari „noi” din lumea interlopilor politici, ca acel Robert Negoita, care va cistiga in fata „celui mai bun primar din Bucuresti” – dar modest si naiv. Acum, despre N. Dan. E clar ca sansele lui sunt nule. Important, cred eu, este ca el sa fie ales macar in functia de consilier. Asta ii va permite sa se manifeste in continuare, sa tina legatura cu cetatenii – si, peste 4 ani, sa incerce din nou, cu mai multe sanse. Poate pina atunci bucurestenii se vor mai fi trezit… Mai constat ca sunt deja unii „telectuali” (unul ar fi un anume Poenaru, pe criticatak) care au inceput sa il „demoleze”. Sigur, nu prea are cu ce – dar face un caz din „apartenenta” lui politica. OK, nu o fi in vreun partid – dar e evident ca are o „ideologie”, iar asta e „a clasei de mijloc”, deci, „neo-liberala”. Elitista, care „nu tine cont de categoriile sarace”… Si mai ales constata respectivul „o anumita aroganta”, Dan „se considera a fi un mesia”. Se pare ca tocmai asta supara pairii nostri: nu cumva sa fie ALTUL perceput drept „mesia”! :-) Daca ma uit in urma, nu existat un intelectual care ar fi putut deveni o eventuala alternativa, sau chiar doar reper moral, fie el numit Plesu, Duda, Ungureanu, Dan, Neamtu s.a. care sa nu fi fost facut praf din primul moment de catre alti intelectuali, cu mici ironii, barfe, alegatii sau minciuni sfruntate. Ma bucur ca, cel putin acum, unul din ei, Nicusor Dan, poate coagula un grup. Ma bucur ca printre cei ce isi manifesta aprecierea fata de el sunt si politicieni – in special dl Paleologu si Cristi Preda. Uite ca se poate. Si ASTA e marea speranta!

  Reply
 13. aura

  Candidatura lui Nicusor Dan intruchipeaza normalitatea intr-o societate in care scara valorilor e de ani de zile serios afectata. Performanta sa de candidat independent in contextul unui sistem electoral defavorabil si descurajant pentru cei neinregimentati ar reprezenta un impuls in viitor si pentru alti cetateni onesti care ar dori sa participe la viata cetatii.

  Reply
 14. NEAMTUL

  Sa dea domnul sa ajunga primar general, in caz de nu, poate dumnezeul romanilor il vrea parlamentar independent sau daca nu poate PRESEDINTELE Ro condusa de 21 de ani numai de GROPARI si TICALOSI. Independenta lui NICUSOR DAN arata societatii romanesti ca SORIN OPARESCU nu are nici pe departe caltatea de candidat independent din p.d.v. politic, iar despre caltatile umane, moralitate si
  inteligenta nici nu merita a fi comparat
  cu unul ca OPARESCU. NICUSOR DAN
  constituie un veritabil miceliu (spor) al
  societatii civile romanesti.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *