Alina Mungiu-Pippidi

Votăm, nu gândim!

Jerome K. Jerome povestește o anecdotă scoțiană în una dintre cărțile lui. E vorba de un flăcău pe nume Davie care se îndrăgostește de o fată pe nume Jessie (sau așa ceva). Fata nu vrea să treacă la cele esențiale fără să fie luată de nevastă, iar Davie consimte la pasul decisiv. Dar, flăcău onest din fire, o previne pe viitoarea că el mai trage la măsea. Nu-i nimic, zice ea, dacă atunci când ești treaz ești cu frica lui Dumnezeu. Dar nici la biserică nu prea mă duc la fel de des ca la cârciumă. Nu e problemă, omul îl slăvește pe Dumnezeu prin muncă, iar dacă tragi lângă mine în gospodărie e bine. Dar eu nu mă prea omor cu munca, ce să vezi. Nu e nimic, trag eu pentru tine dacă ești credincios. Credincios sunt eu, dar mai calc pe alături – îmi plac fetele și se mai întâmplă să-mi pierd capul. Da, dar dacă vii acasă spășit nu e grav. De venit vin eu, dar când sunt beat se mai poate întâmpla să îți mai scap câte o scatoalcă. Ei, nu e nimic, dacă după aceea te căiești! Și tot așa, astfel încât, deși autorul nu spune cum a evoluat căsnicia, ce știm sigur e că Davie nu a avut ce să-și reproșeze. Lui i s-au dat asigurări că tot ce trebuie să facă e să existe și fericirea e asigurată.

Cam așa și cu prezidențialele noastre. Nimeni nu i-a întrebat nimic serios pe candidați, că întrebările încuietoare cu aria cercului sunt pur și simplu stupide, iar România alege pe cineva care nu s-a angajat la nimic, doar la a întrerupe tăcerea prin câte un monolog.

Alegerea era inevitabilă – Jessie îl iubește pe Davie și nu îl poate alege pe contracandidat, că e bătrân și urât, dar era contractul în alb inevitabil? Și reprezintă el semnul vreunei evoluții a electoratului sau e la fel ca la Iliescu și Băsescu în turul doi, conformismul unei populații de votanți nesofisticați care vrea să fie măritată în orice condiții și nu e în stare să-și formuleze niște drepturi?

În 1990, niște votanți entuziaști ne-au pictat pe peretele redacției din Calea Victoriei sloganul ”Noi votăm, nu gândim”. Având în vedere că nu știm pozițiile viitorului președinte despre nimic important – euro, controlul serviciilor secrete, armele nucleare, faptul că în ultimele săptămâni jucătorii din serviciile noastre secrete au pus un pic de umăr la căderea guvernului democrat din Republica Moldova – iar în schimb entuziasmul, mai ales prin diaspora de subzistență, e la maximum, mă întreb dacă am făcut vreun progres, altul decăt să mai mutăm din votanții needucați de la PSD mai spre dreapta.

Dar, cum a zis mama lui Jessie după nuntă, poate va fi bun cu tine, dragă. Că Dumnezeu se presupune că are grijă de turma lui.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

46 thoughts on “Votăm, nu gândim!

  1. Sorin

    Inca un text plin de sofisme si de informatii tendentioase, sageti aruncate “pe dedesubt”, dar bine tintite.

    Daca in primul tur a existat o “oferta” electorala destul de diversa si oarecum bogata, chiar daca destul de nesatisfacatoare in ansamblul ei, in al doilea tur au ramas doi, care s-au dovedit cei mai convingatori cu electoratul lor. Cum au reusit e alta poveste, pe care nu am de gand sa o enunt aici si acum. Problema este ca in turul doi trebuie ales unul din cei doi. Nu exista cale de mijloc, deci vrem sau nu vrem trebuie sa alegem cine ne ve reprezenta in urmatorii 5 ani. Si musai unul din cei doi. Indiferent cat ne plac sau nu. Deci nu avem vreo sansa sa putem alege a ramane “fata mare”, nemaritata si batrana, ci trebuie sa alegem un mire. Chiar si ne-votul e un vot indirect, pentru ca astfel votam cu majoritatea, oricare e ea. Ceea ce putem face e sa votam constient sau inconstient, asumat sau nu, gandit sau nu, instinctual sau nu. Doar aici e alegerea fiecaruia, CUM alege sa voteze.

    Reply
    • Ciobanul Bucur

      Pentru ca observ ca postarea dvs. nu e cenzurata, ma alatur si imi exprim si eu nedumerirea fata de recurgerea la sofisme, care ne conduc spre ideea ca varianta era sa o votam pe Vasilica.

      Reply
  2. Geo99

    E vreun necunoscut Iohannis? E vreo necunoscuta Dancila?
    Cum ar suna anecdota spusa scotiana in care personajele sunt casatorite de 5 ani de zile?

    Bine, dar dupa distansa autoare, exact circul numit confruntare unu la unu la tv e singura cale de a cunoaste politicienii.

    Reply
    • Radu Dan Radacina

      bravo, Geo99 ! Chiar asta este asa-zisa “confruntare televizata” un circ!
      De parca spun sau se comporta altfel vreunul decat in restul campaniei electorale.
      Insa pentru o mare masa de prosti, “televiziunea” decide inca ce vor face in viata.

      Reply
    • JK

      Nu persoanele, monșer, ci proiectele lor (dacă le au) au rămas necunoscute!!!
      De-aia trebuia înfruntare, confruntare, dezbatere etc.

      Reply
  3. Dan Plesoianu

    Evident, Romanii inca voteaza – neavind altceva de ales – doar ce le servesc serviciile securisto-sereiste: cei mai vechi o baga pe Dancila in fata, iar cei de rit now, pe Iohannis. Cei de rit si mai nou au dat-o in bara cu Barna. Pentru ca USR-PLUS sa fi avut succes (daca nu erau facaturi ale noilor securisto-sereisti-sieisti), ar fi trebuit sa propuna mai multi candidate independent, oameni de valoare recunoscuti in domeniile lor (cum ar fi fost niscaiva profesori universitari, de exemplu).

    Reply
    • Radu Dan Radacina

      esti sigur, domnule Plesoianu, de integritatea si profesionalismul “profesorilor universitari” din Romania actuala ?
      Dupa episodul TT si alte cateva “incidente” nu as alege candidatii chiar din aceasta categorie.
      Sia apoi, de ce sa limitam dreptul la presedintie altor categorii profesionale (vezi cazul Havel).

      Multa sanatate !

      Reply
  4. Mircea Ordean

    Ne facem iluzii, că ne-am putea gîndi votul.

    La o adică – și nu dau eu definiția -, gîndurile, zisele noastre,sînt pur și simplu niște haine alese pentru gesturi ale simpaticului animal din noi.

    Dacă doamna Mungiu nu mă crede, putem privi nițel mai atent zisele domniei sale.

    PS
    Tabăta autoarei și-a gîndit mult, votul din 1990?

    Reply
    • mihaim

      In 1990 au fost oameni care au gandit votul zeci de ani de zile inainte ascultand Europa Libera pe vremea cand avea valoare. Intrebarea dvs. fiind retorica, inteleg ca nu prea aveti mare lucru in cap cand votati.

      Reply
  5. taunul77

    E Diaspora de subzistenta acum, nu mai e Lumpen – Diaspora?

    Aia evoluata sta in bibliotecă, nu votează. Așa e?

    Reply
  6. rares

    Nimic mai fals decat acest articolas. Un om il judeci mai bine dupa fapte decat dupa vorbe. Si ambii candidati au avut tot timpul si posobilitatile sa arate ce pot si cum gandesc, care sunt valorile si optiunile lor. Ambii au detinut deja functii in care au luat decizii relevante si oricine a urmarit cat de cat viata politica stie la ce sa se astepte. asa ca despre ce vorbim ? Sau va plac vorbele de dragul vorbelor ?

    Reply
  7. ionas

    Nu avem de ales decit intre doua rele, vom alege raul cel mai mic (in viziunea fiecaruia)
    Indiferent cine va ajunge presedinte va fi ghidat fara a se putea impotrivi de serviciile secrete/ politia politica – nici vorba sa le controleze cineva vreodata ( suntem totusi in orient nu in vestul Europei).
    Ce treaba avem noi, o tara debila economic si militar cu moneda euro ( o eventuala aderare peste 10-15 ani) si cu armele nucleare ?
    Ne intraba pe noi SUA, UK, Franta sau Rusia ba rumanasilor ce ganditi boi in frunte cu presedintele vostru de focoasele noastre nucleare ? Moldova de Est oricum se va reuni ( poate impreuna cu alte tari ) in viitorul indepartat cu patria muma – Imperiul Rus, de unde s-a desprins.

    Reply
    • Radu Dan Radacina

      O superba si simpla analiza politico-militara care bate miile de pagini scrise (pentru bani) de “specialisti”.

      O singura greseala imi permit sa scot in evidenta: in formularea “…ba rumanasilor ce ganditi boi” cred ca ati folosit din obisnuinta, limba rusa (adica ati vrut sa scrieti “voi”) sau ati tastat pe langa “B”.
      Oricum , este de corectat.

      Multa sanatate !

      Reply
  8. ubbu

    azi s-au dus naibii cei 30 de ani de asa zisa democratie.
    nu ai alternativa – nu ai si gata. tot asa daca nu esti liber, la cativa metri de tine e paznicul tau,care daca ar fi delicat nu te-ar afecta. Dar daca e un monstru ce naiba faci ?
    ar trebui sa avem senzatia lui Mario la abuzul vrajitorului din “Mario si vrajitorul” de Th. Mann.
    cum sa alegi intre fonfi si flecari, sau gagauti si gusati din Romania pestilentiala ?

    Reply
  9. Radu Dan Radacina

    Stimata Doamna,

    deoarece JKJ este unul dintre autorii mei preferati (ca si ILC de la noi, mult mai buni profeti decat Nostradamus) imi consum putin din viata ca sa imi spun si eu parerea: daca Jessie ar fi avut o alternativa (nu cum eronat, sustineti Dvs.) ar fi ramas nemaritata.
    Romania nu isi permite, din nefericire, acest subterfugiu. In concluzie, din pool-ul de candidati trebuie sa alegem unul, chiar daca nici unul nu ne satisface pretentiile de elector.
    In plus, dezbaterile fata in fata reprezinta un numar de circ si nu un eveniment care sa formeze opinii; cand oare un candidat a spus altceva in aceste dezbateri, decat spunea in propria campanie electorala ? Cand a venit vreunul cu vreo “bomba”? Niciodata, pe perioada vietii mele. Ramane doar circul contrazicerilor, al ironiilor si uneori, al invectivelor.
    Daca ati vizitat Germania (asta este o ironie insa nu 100%, daca intelegeti….) si v-ati implicat in procesul electoral (eu m-am implicat in fiecare an de 3 ani incoace, se subantelege, altfel nu as vorbi) ati fi constatat ca intalnirile grupurilor de alegatori conteaza mult mai mult in formarea optiunilor de vot decat ” dezbaterile televizate” care, leider, mai contin si un “parfum” de sponsorizare, vezi diferitele prestatii ale moderatorilor.
    Ca Dvs. sunteti o analista calificata, sunt foarte convins; capitolul solutii, insa, nu il atacati inca cu destul curaj.
    Nu fiti necajita, majoritatea “analistilor” raman la analiza, ca altfel ar putea fi numiti, de ex. “solutionisti”….
    Multa sanatate va doresc !

    Reply
    • Dumitru

      Intaniri cu grupuri de alegatori ? Cand in Romania sunt in libertate criminali precum Ceausescu (Marian) pe care politia ii lasa in pace orice ar face ?

      Reply
      • taunul77

        @Dumitru: Criminal? Dar pe cine a omorat? Sau e crima sa le strigi unor politruci in fatza niste chestiuni?

        Ca e cam dus cu capul, e adevarat. Dar pana la a fi criminal …. Si si-a luat oricum destule amenzi pentru actiunile sale.

        Reply
      • arcasu`

        dumitre, da` “aia” 20.000 de puscariasi, majoritatea recidivisti la a 3-a si a 4-a condamnare, dovediti de justitie, eliberati cu mult inainte de termen de umanistul psd, criminali, violatori, talhari, la propriu, nu ti-au sarit in ochiul ala vigilent cu barna-nfipta el?
        deci: zici ca acest ceausescu este buba mare a societatii romanesti. profunda observatie, nici nu mi-a trecut prin minte.
        ma interb uneori -ma intreaba fii-miu- cati sunt ca tine si care este ciclul vostru biologic.

        Reply
    • Laur22

      @Radu Dan Radacina

      Solutzia lui AMP e din nefericire identica cu solutiza lui Valentin Stan la intrebarea de cu o saptamana de la Marius Tuca cand o sa scapam de astia daca mai avem o sansa ?
      https://www.youtube.com/watch?v=a1ExBu5PdkM
      minutul 43
      Nu scapam. Shi il sfatuiesc ca acest distins don care ne scrie SA ISHI ALOCE RESURSELE PENTRU CEEA CE POATE SA FACA MAI BINE PENTRU FAMILIA, PENTRU COPII LUI INTR-UN CONTEXT DAT. IDEEA CA ROMANIA POATE SA TREACA DE ACEST BARAJ SONIC , FONIC, NU, ASTA NU .

      Shi nu, Tuca nu se referea la PSD-isti ci la cei din spatele lui Johanis ori ai lui Dancila ca nici in spatele ei nu prea s-au aflat mult popor PSD daca e sa-i credem pe astai cu statisticile lor

      Cand s-a mai spus vreoata asha ceva shi unde ?
      Indienilor pe spinarea carora s-a creat imperiul colonial britanic (ei constituiau majoritatea trupelor coloniale, a administratziei si a corpului ingineresc colonial )
      Aha shi catzi dintre cei ce au crezut asta au crezut ca acest imperiu is here for good and will last forever ?
      Catzi dintre ei nu au ajuns paki-boy aka Faruk Boussala dar desigur ca fara talentul lui Fredy Mercury ?
      Necazul cu acesti viitori Paki-boy e ca USA ori UE n-o sa se simta abligate sa le dea lor azil politic.

      Tic, tac, tic, tac la viitoare scuturare a copacului …… istoria se va repeat pentru totzi cei ramashi in Romania .
      Shi nu scuturarea copacului prin coloniile imperiului nu inseamna alegeri libere ci ceva mai mult shi mult mai criminal decat atat.
      Iar aceste scuturari mai intotdeuna se sfarsesc in solutzii gen hambarele mortzii din Polonia nazista , belciugul de la Aiud ori campiile mortzii din Cambogia.

      Asta desigur daca acest razboi totzi impotriva tuturor ne va prinde din nou in pozitzia de Moldova Fischerland
      atat de frumos sintetizata in cimilitura:
      “vai de biet roman saracul
      inapoi tot da ca racul ”
      Cimilitura care a sfarsit la noi in abatoare ori trenurile morztii.

      Ce ar fi de facut ?
      cam ceea ce au facut cei ce au facut ceva pentru tzara lor pe la noi prin zona
      Viktor Orban shi reforma sa economico politica (sa luam banii de la sectoarele economice care pana acum s-au cam fofilat)
      Jarosław Kaczyński It has embraced economic interventionism, while maintaining a socially conservative stance that in 2005 moved towards the Catholic Church; The party is solidarist and mildly Eurosceptic, and shares similar political tactics with Hungary’s Fidesz
      Boyko Borisov, Prime Minister of Bulgaria , former mayor of Sofia, former member of the National Movement Simeon II, former personal guard of Todor Zhivkov in the 90s of the last century. Mai multe despre “anticoruptiza ” bulgaresca a umplut site-ul aici AMP.
      Shi vorbesc depsre tzari ceva mai rasarite decat tarzile cat o scara de bloc din Berceni.
      Ce ar fi de facut ?
      Astea care s-au facut de catre altzii.

      Cat despre diaspora , hehehehehe : no taxation without representation zis-au americani dupa ce britanici s-au inglodat in datorii la bursa ca sa finatzeze armata care I-a aparat pe colonistii engezi de catre trupele colonistilor francezi. Dar asta n-a contat in epoca, no taxation without representation zis-au nsite “patriotzi” plini de bani shi de sclavi.
      Hmmmmm oare cata representation trebuie data acuma celor care niciodata nu au contribuit la nici-un fel de taxation ?
      Nici in bani (impozite) , nici in sudoare (munca voluntara) , nici in sange (participare la aprarea colectiva) .
      Nimic , nimic, nimic zero barat.

      “din pool-ul de candidati trebuie sa alegem unul, chiar daca nici unul nu ne satisface pretentiile de elector.”
      De ce ma intreb eu ?
      De ce sa imi votez singur pedeapsa ?
      De ce sa votez impotriva intereselor shi a convingerilor mele pentru lucruri pe care eu le consider daunatoare pentru mine ?
      Doar pentru ca asta foloseste unora ca sa se legitimeze cu votul meu atunci cand ei nu ii cred legitimi ?

      Not in my name.
      Cat despre ce de au vota romanii cum au votat raspunsul involuntar l-a dat o socioloaga.
      “Percetion drive reality.”
      Romanii si-au construit din media care in majoritate e cu epoletzi o perceptzie care a ajuns sa se transforme in realitate.
      Ghicitzi ce, intotrdeuna cand perception drive reality lucrurile s-au farsit intr-un crah economic deoarece precetion drive reality e o system cu reactzie pozitiva ceea ce matematic (teoream lui Hurwitz) nu poate sa conduca la altceve decat la criza economica.
      “The trend is my friend” nu poate sa duca la altceva.
      Iar cand psihicul societztaii se infecteaza de asha ceva gen the only safe investment is the real estate investment because real estate has (recently) gone up, up, up …. hahahaha intrebatzii pe cei din Scranton cum s-a sfarsit .

      Romanai dementa isi merita criza viitoare depsre care o sa afle cu surpriza de a TV si pentru care desigur ca se vor gasi intotdeauna niste tzapi ispashitori altzii decat cei care o vor provoca cat de curand.

      Shi sunt curios cine o sa le strige ce in fatza politrucilor care acuma le-o coc de inca o criza.

      Reply
  10. iLie ShapKaLie (fost buteLie)

    Dupa cum i-a transmis necunoscutului iohannis si Trump in persoana:
    “Make Romania great again!
    (ce tzi-e scris pe frunte ti-e PUS – dar preVazatori, sa stam totusi cu ochii pe BUteLie – PRIVIND la “Totzi oamenii PreseDintelui” – ca sa nu ne-o ia cumva Putin intre-timp cu acordul taciturn a viitorului presedinte)

    Reply
  11. ELENA S.

    Multumim foarte mult, stimata doamna!
    Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, un circ pe foarte multi bani, nu inteleg diaspora, atata vreme cat nu traiesc si nu platesc impozite in Romania, de ce sa ne decida ei soarta?

    Reply
    • Johm Doe

      Draga Elena ,inainte de a spune ca diaspora nu platesc taxe ganditi-va ca acele persoane au inca o radacina in Romania altfel demult nu si-ar mai pierde timpul pretios pe la sectiile de votare si distante lungi pentru a vota…niste marionete …..lumea pleacata peste hotere au in ei veninul emigrarii cu cutil la os!!

      Reply
      • Laur22

        @Johm Doe
        Corect “lumea pleacata peste hotare au in ei veninul emigrarii”
        Intrebatrea mea este de ce i-am lasa pe acesti veninosi sa hotarasca shi pentru altceva decat pentru curul lor shi al familiei lor ?

        Tu de ce m-ai lasa pe mine sa hotarasc pentru viitorul tau ?
        Eu de ce te-ashi lasa pe tine sa hotarasti pentru viitorul meu ?

        Shi de i-am lasa pe romanii din Italia ori UK ori Singapore sa hotarasca pentru viitorul Romanie shi nu i-am lasa pe vietnamezii ori filipinezii care lucreaza in Romania sa hotarasca pentru viitorul Romaniei ?
        Hai poate ca nu chiar din prima luna , da dupa un an, da dupa doi, da dupa 5 , da dupa 7 ani ?

        Da dupa 5-7 ani de platit neintrereupt taxe shi impozite in Romania ar fi oare acestia mai legitimi sa ii decida viitorul decat cei care de vre-o 10 ani nu au platit nici-un fel de taxe shi vor asha o tzara moca ?

        Poate sa existe asa o tzara moca pentru totzi pe vecie ?
        Ori moca e doar entru smecheri, pentru talpa tzarii, tzara trebuie sa fie pe bani
        Cum poate sa functzioneze o tzara moca ?
        Pe banii cui shi in interesul cui.
        Nu zic da spui.

        Daca “no taxation without representation” cum e cu putintza ca “representation without any type of taxation ever”?

        Cum e cu putintza ca astia care nu platesc niciodata taxe sa fie egali cu astia care sunt vesnic belitzi de taxe ?

        Shi drept e asha ori e furaciuna pe fatza ca unii mereu sa platesca shi altzii doar sa incaseze ?
        Sigur o sa mi se spuna un nu hotarat votului cenzitar.
        Da de ce ?
        De ce unii sa aibe dreptul sa voteze fara nici-o obligatzie de plata, munca, ori sacrificiu militar pentru toata viatza lor, de ce unii sa voteze fara nici-un fel de obligatzie ?

        Reply
        • Dumitru

          Sunt oarecum de acord, chiar daca sunt expat si n-am platit impozite in RO de mult timp. Votul expatilor se justifica intr-o tara cu diaspora de dimensiune rezonabila. Insa nu in zone calamitate gen Siria sau Romania, unde nu poate duce decat la sectarism, pentru ca fiecare expat aduce cu el (majoritar) amintirea propriei lui plecari, cand el era deja impins spre iesire…

          Reply
          • JK

            Nu calitatea de expat îți dă dreptul de vot, ci cea de cetățean. Dacă nu ți s-a luat acest drept printr-o decizie a justiție (condamnare penală). Există “nativi” care nu și-au plătit dările la zi, unii niciodată, deși locuiesc “la palat”, rulează în Audi ultimul model și au drept de vot. Despre ei ce părere aveți? Și se poate ajunge foarte ușor la sectarism fără ca sectanții să fi pus piciorul în afara granițelor naționale.
            Ceea ce scapă mulți din vedere este că dna Maricica din Palermo are carte de identitate pe care scrie la rubrica domiciliu “județul Vaslui” (spre exemplu) și nu județul Diaspora.
            Și v-aș mai întreba, a propos de sectarism, ce părere aveți despre modul cum votează comunitățile neoprotestante din unele orașe? Credeți că liber și neinfluențat de pastor? Același lucru este valabil și pentru alte comunități religioase (a se vedea cazul popilor ortodocși care și-au sfătuit turma să pună ștampila pe “domn pământean” (doamnă pământeană, ca să fiu mai exact)?

    • arcasu`

      dna pipidi aveti vreun cuvant, un predicat greu, pentru ineptia de tip dancilez a elenei? a propos, unde va plateati taxele si impozitele cand se intampla sa votati pt alagerile din romania?
      lenuto, dupa cum folosesti semenle de punctuatie sunt sigur ca ai inviat din morti. sa vezi acum pelerinaj la ghencea militar.

      Reply
  12. CMC

    Ce blestem pe tara asta sa nu scape de Sekurism…

    Ce urmeaza? E simplu…
    Sekuristii stiu doar sa distruga si sa propage ura. Asta se invata la ei la scoala. Partea cu constructia se invata la doctorat. Dar acolo se plagiaza si nu mai invata nimeni…
    Asadar, pe fondul caderii economiei administrata acum de sekuristi singura solutie pe care o s-o gasesca va fi injectarea de si mai multa ura. Ura fata de pensionari, fata de asistatii sociali, fata de handicapati sau fata de bugetari.
    Asta vor pune in loc de crestere economica…Si ca sa dea vina pe cineva, vor chema FMI-ul…
    Dar, daca asta a fost manipulata sa vrea aceasta tara, asta e.
    Macar sa aiba atata bun simt sa nu vanda ce a mai ramas din tara. Oricati ambasadori le sar in cap…

    Reply
    • Mihai

      Acestea sunt povesti nascocite de PSD, ca sa isi justifice si sa isi acopere actiunile si intentiile si sa isi atraga voturi, de unde poate. “Soros”, “Statul paralel”, etc. Inventati altceva, povestile astea sunt expirate.

      Reply
      • CMC

        Nu pot sa “inventez” ceva ce sa poata accepta cei cui mintea formata la Seku… Cunosc si alte cazuri din astea…
        Akum sekuristii trebuie sa creeze o criza bugetara. De exeplu, platind in avans rachetele (pe care le pot plati in avans si in Ianuarie 2020). dar trebuie sa creeze criza ca sa justifice actiunile ulterioare.
        Atata pot sekuristii…Nu pot construi mai departe. Trebuie mai intai sa distruga ca sa para ca ei construiesc pe urma…
        Deja vu la Basescu-Petrov.
        A fost nevoie de o criza cu taieri de salarii si intentia de taiere a pensiilor ca sa se imbogateasca Udrea, Cocos, Blejnar, Pinalty si famiglia Basescu.

        Reply
  13. emil

    Gabriela Firea inca nu-si explica de ce romanii au votat Iohannis dupa ce gruparea PSD a dat cele mai bune legi pentru hoti si criminali.

    Reply
  14. emil

    Albert Einstein spunea ca exista doar prezent, viitorul e iluzie. Prezentul este istoria faptelor vechi in continua regenerare. Minerii spuneau ”noi muncim, nu gandim” iar efortul muncii cinstite e mai pretios decat gadirea deoarece prin efort se depaseste sinele. Doamna Dancila mai are cinci judete de curatat si apoi poate candida femeie de servici la Cotroceni.

    Reply
  15. marius

    nici o diferenta intre fsn istii din 90 si votantii de azi, aceeasi “agerime” in gindire.

    sa votezi intre doua marionete ale securitatii din “datorie” ca sa “nu se uite urit occidentalii”

    era sa mor impuscat in 89 pentru jumatate din popor de prosti votangisti

    Reply
  16. Pinno

    Suntem o democratie REPREZENTATIVA. Deci gandim prin reprezentantii nostri. Votantii PSD prin VVD, iar ceilalti prin AMP! Sau invers?

    Reply
  17. Mirciulică

    “Pas cu pas”, vorba harnicului,vioiului nostru preşedinte, o să ne iasă pe nas .Mai puţin celor care ar merita efectiv,mai mult celor care sunt plătiţi în lei şi achită facturi şi rate în euro sau alte valute “forte” … Generaţiile noi au preluat de la cele vechi “ştafeta” votului negativ, în condiţiile în care “organili” cultivă prin slugile lor de presă , “acoperiţii”, opiniile partizane împinse la extrem .Lustraţia a rămas undeva în spate, o fata morgana, suntem duşi la nesfârşit cu zăhărelul, precum nişte ” zombies” să votăm nişte manechine zâmbitoare, îmbrăcate în costume noi , “de firmă”,care sună a gol ,ciocănite mai de aproape….

    Reply
  18. nae girimea

    ”Noi votăm, nu gândim” cred ca face parte din folclorul urban , ca si “Noi muncim , nu gandim ” , chestii pioase inventate de tzutzari pt cei ce se considerau elita si aveau impresia ca vanturile ce le bateau prin cap , erau ganduri . Vedem unde ne-a adus “gandirea” de atunci : tooot luptam cu “comunizmu ” . Asta , bre , e ca balauru ‘ , ii tai un cap si ii cresc doua . Iar Fat Frumos , ia juma’ de imparatie … si pe tuta de nevasta .

    Reply
  19. Maria I.

    Ma intreb cum s-a putut strecura insidios, dar tot mai apasat, convingerea ca o dezbatere intre cei doi candidati ar insemna circ si nimic mai mult. E o parere sustinuta de tot mai multi care, inainte de eventuala dezbatere actuala care n-a mai avut loc, cel mai probabil nu ar fi sustinut asa ceva.

    De ce dezbaterea sa fie a priori circ ? Nu mai avem incredere ca ar exista un jurnalist impartial, rational, inteligent, informat care sa le puna celor doi candidati intrebarile importante referitoare la functia la care aspira ? Si astfel sa aflam viziunile si atitudinile celor doi candidati. Daca nu mai avem incredere ca exista un asemenea jurnalist este o problema reala de criza si credibilitate a presei. Consideram ca o confruntare directa intre cei doi candidati, in prezenta jurnalistului moderator, ar putea degenera in asemenea hal incat sa fie de neprivit ? Urmarind seara de seara dezbateri politice in studiourile tv, unele de o debandada maxima, de cand am ajuns peste noapte asa de finutzi incat nu mai putem suporta visceral o eventuala disputa verbala poate mai aprinsa intre doi candidati ? Care, sa fim seriosi, nu pare niciunul excesiv de locvace sau spurcat la gura…

    Daca incepe sa se incetateneasca ideea ca nu mai avem nevoie de o dezbatere reala, pe bune, intre doi candidati la prezidentiale, se creeaza un precedent periculos in a relativiza orice pretentie democratica. La limita de ce am mai avea nevoie de vot ? E circ si bani aruncati pe fereastra.

    Dar cel mai probabil a fost o convingere conjuncturala care sa justifice refuzul altminteri nejustificabil al unuia dintre candidati de a participa la o dezbatere.

    Reply
    • JK

      A curs multă cerneală virtuală pe acest subiect. La urma urmei, întreruperea obiceiului dezbaterilor între candidați, în fața publicului, poate fi interpretat și ca lipsa unui gest de minimă și periodică politețe față de alegători. Alegerea președintelui Iohannis (de a nu participa la dezbatere) nu a fost satisfăcător motivată de acesta. Însă nici un protest de la vârful PSD-ului nu are motivație: când au trimis o asemenea candidată, ar fi trebuit să se aștepte la multe.
      (Și cum ziceți: concurenții pentru turul 2 nu sunt nici unii care zgârăie în public și nici nu s-ar fi înțepat în vorbe de spirit.)

      Reply
    • arcasu`

      Maria, idea de dezbatere publica este un lucru firesc in democratie. Pana aici suntem pe aceeasi lungime de unda. Insa, pentru a avea o dezbatere publica de substanta, de idei, este nevoie de cateva conditii pentru ca dezbaterea publica sa nu fie doar o …”forma fara fond”, un circ ieftin pentru rating tv care, cel mult, aduce bani grei catorva trusturi media etc.
      Democratia se manifesta prin Dezbateri de IDEI, de SOLUTII, nu de victimizare de gen si abordari de tipul precupeata.
      Ce au in comun, intelectual vorbind, Johannnis si Dancila? I-a vazut o tara intreaga pe amandoi in diferite ocazi producandu-se public. Unul diin pozitia de prim-ministru, celalalt de presedinte al tarii. Nu a fost destul, nu ne-am lamurit cien-i unul si cine-i altul?
      Deci, o dezbatere pentru functia de presedinte al unei tari de tipul “precupeata” este o eroare si injositor pentru intreaga societate. Este parerea mea.

      Reply
  20. Taxe MICI

    Indivizi mai TOXICI decit firea, vasileasca stefanescu s nicolae, oprisan am vazut doar la…pnl – gorghiu si mai sint…
    firea in lacomia si obraznicia fara margini, o cititoare de stiri, vrea toate functiile cel mai bine platite FARA Munca, un psd FARA ea si cei de mai-sus ar fi mai…acceptabil.
    Te dai psd-ist si detii lacuri si vai, nu stii unde sa-ti mai ascunzi banii NEMUNCITI – ce diferenta e intre voi si pnl-isti ?
    Sintem mult mai linistiti stiind ca sintem mintiti / furati de hoti cu…”carte” nu de tractoristii si tzatzele din psd

    Reply
  21. Cinicul

    “Alegerea era inevitabilă – Jessie îl iubește pe Davie …”

    Aici chiar ati dat cu leuca-n gard. Romania nu-l iubeste pe Davie/Iohanis, pur si simplu ii eset oroare de alternativa Dancila. In Alermania neamtul n-a iubit-o prea tare pe Mutti, a les din ce era pe masa.

    Reply
  22. Costash Stacon

    N-a fost nicio alegere, a fost doar o mare manipulare prin folosirea votului ca instrument de control al populației! Să nu ne mai amăgim inutil. Economicul conduce lumea, politicienii „serioși” au învățat să dea din cap și să spună adevăruri care nu folosesc la nimic. Dacă ai un patron preocupat de afacerea lui și își respectă oamenii e cool! Dacă ai un primar care ține la locuitorii de acolo e bine! Dacă preotul nu te uită și te încurajează din când în când merge treaba. Cu Internetul înainte marș!

    Reply
  23. Cristina Gorgos

    Se-ntâmpla și la case mai mari sa se voteze cu ochii larg închiși. Exemplul Trump e cel mai recent și cel mai plicticos pe care îl pomenesc, de dragul discuției: la cca un an de la ascensiunea acestuia la “tron” doar unul singur dintre universitarii americani pe care i-am întâlnit pe la conferințe și seminarii bilaterale Canada-US recunoștea ca l-a votat pe “sinistrul idiot” din pricina ca-l enerva madam Clinton și feministele “furibunde” care-i susținuseră candidatura. Cât despre turiștii US care invadează Montrealul la sfârșit de săptămâna in cautare de distracții cu iz “european”(frantuzesc) nu e nici măcar unul care sa nu se plângă in fata studentelor mele, chelnerițe de ocazie, de “țăranii” de acasă (hicks, rednecks, Bible mongers, etc) care i-au “dezonorat“ votându-l pe Trump. Dreptu-i ca diaspora americană de pe-aici (d’ici, termen consacrat in perioada referendumurilor pe tema independentei Quebec-ului) mai toată compusă din foștii adversari ai războiului din Vietnam (draft dodgers) și descendenții acestora, s-a dat de ceasul morții sa informeze publicul asupra “pericolului Trump“ pe timpul campaniei electorale dar asta-i singura deosebire, minora, fata de modelul românesc. As zice, de altfel, s-o lăsam cu toții mai moale cu diaspora și influența acesteia asupra destinului țării de origine, nu “milionul” de capete “de-afară” e cel care a creat și hrănește cultul personalității in cazul Johannis ci milioanele (de capete) rămase la vatra. Ceea ce e absolut normal.

    Reply
  24. emil

    Doamna Dancila ar fi avut mai multe sanse daca se alegea cu banul ca la portile de fotbal. Dezbaterea cu peste două ore și jumătate de raspunsuri fara intrebari n-a ajutat prea mult.

    Reply
  25. Nicolae Cuță

    Chiar crede cineva că dintre cei care au fost săptămâna trecută la vot și-ar fi schimbat vreunul opțiunea în urma dezbaterii dintre cei doi candidați? Am fi avut probabil încă un moment de divertisment -pentru cine gustă genul ăsta de spectacol- și un subiect de stors pentru jurnaliști/comentatori. Iar în ceea ce-i privește pe cei care nu au facut minimul efort de a se încălța pentru a se duce până la secția de votare de ce credeți că și-ar fi pierdut două ore din timpul lor prețios pentru a urmări o dezbatere?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *