Cînd jumătate de milion de oameni iese pe străzi în Ucraina de spaimă că va pierde pentru totdeauna ocazia de a intra în Europa, ce ispravă faci dacă nu eşti bun de nimic atunci cînd intri este probat de România în fiecare zi lucrătoare, adică atunci cînd lumea nu e liberă să se zgâiască la tancuri, rachete sol-aer şi Kalaşnikovuri ca duminica trecută de 1 decembrie, arătându-şi nivelul de dezvoltare cognitivă- sub 12 ani şi sub 2 la matematică în testul PISA, tocmai publicat de OECD.
Ai crede că aceste două teme fundamentale, eşecul statului de a educa oamenii suficient pentru a extinde cea mai slabă economie din UE şi cel de a absorbi banii practic gratuiţi redistribuiţi de UE în scopul dezvoltării noastre ar trebui să aibă efectul unui duş rece care să adune pe şefii partidelor parlamentare plus şeful statului să facă urgent o înţelegere asupra cîtorva măsuri de bază fără de care ţara se duce pur şi simplu de râpă. Că nu există ţară care să reziste să piardă studenţii buni la matematică şi ştiinţe, mult mai puţini ca media OECD, de altfel, către alte economii mai dezvoltate, şi să piardă anual sute de milioane educând mii de doctori pentru alte economii mai performante, cu bugete sociale de sute de ori cât noi. Tocmai a fost publicat Indicele de consum european pentru serviciile de sănătate 2013, care arată că la servicii medicale şi la rezultatele tratamentelor suntem pe ultimul loc alături de Serbia, de exemplu mortalitate infantilă, ratele de avort, anii de viaţă pierduţi a căror pierdere putea fi prevenită, depresie, infecţii rezistente la antibiotice. Şi încă mai tăiem din servicii, că nu avem bani.
Şi nici nu vom avea, că din cauza conflictului politic de la noi nu avem cum face rost de bani. Cota unică nu se poate creşte, că sar în sus investitorii şi liberalii al căror electorat e contra, deşi între timp s-au cam strâns dovezi că eficient e să reduci durata plătirii taxelor mai degrabă decât ce fel de taxe plăteşti (şi nu costă nimic). Alte taxe sînt deja prea mari şi lovesc în consum. Ideea de a scădea CAS e absurdă având în vedere deficitul din sistemul de pensii, chiar dacă unii cred- fără nici o estimare econometrică publicată în acest sens- că ar ajuta economia. Accize la alcool şi tutun s-au tot pus. A venit rîndul benzinei. Ideea nu e ilogică, avînd în vedere traficul din România, excesiv şi destul de neproductiv- nimeni nu renunţă să tragă cu maşina căţelul şi purcelul cu orice ocazie, după nici o scumpire nu a scăzut traficul, nici măcar în rural, ceea ce e o dovadă că mai e loc. Dar nu vrea şeful statului, care crede că cei 0.07 eurocenţi la litru sunt o bună ocazie să îşi facă el campanie electorală ca să mai fie şi prim ministru o tură, ca Putin, după două mandate pline de „succesuri” şi tăieri de salarii cu 25 la sută, ceva mai multişor. Pentru asta atacă bugetul la Curtea Constituţională, zguduind leul şi ratingul de ţară la câteva zile după ce Comisia Europeană a trebuit să se delimiteze de declaraţiile lui la fel de electorale şi cît se poate de contraproductive despre unirea cu Moldova. Iar populismul atacării salariilor primarilor e penibil- ori vrem să scădem corupţia, ori nu vrem. Au salarii de mizerie, parcă prefer să le mai dăm ceva, că DNA oricum îi vânează (şi noi, că le monitorizăm firmele favorite) decât să îşi ia singuri. E raţional să îi monitorizăm, dar şi să le creştem salariile, şi suma în discuţie nu e o problemă.
Nu că alianţa de la guvernare e mai bună. Jandarmii bat în sătenii din Pungeşti fără nici un efort de dialog. Eu nu-mi amintesc să mă fi invitat cineva vreodată la o discuţie despre independenţa energetică a României şi dacă merită să plăteşti pentru ea cu riscuri ecologice şi cu democraţia locală. Legea minelor a picat din greşeală la Senat, dar configuraţia votului arată că sînt mari şanse ca o majoritate să o voteze la Cameră profitând de demobilizarea străzii. E legea tunurilor din minerit, Roşia Montană şi ce mai urmează. Manifestanţii Roşia Montană sunt pe faţă reprimaţi de poliţie: lotul „Luneta”, Claudiu Crăciun şi restul nu sînt urmăriţi pentru distrugere, semn că poliţia ştie că nu au spart ei geamul, ci pentru ultraj (minim doi ani închisoare) că au strigat „Jos Daniel Barbu”. La fel, ecologistul Mihai Goţiu de la Cluj în preajma căruia nu s-a spart nici un geam. Aştept legislaţia specială la legea descentralizării, care e doar o lege cadru, ca să vedem dacă se mai drege ceva din cedarea standardelor şi controlului la nivele unde nu pot funcţiona. Dar orice ar fi, guvernul trebuie să guverneze cât nu trece o moţiune de cenzură, şi atacarea bugetului e o idee iresponsabilă.
O estimare OECD arată că dacă am aduce toţi elevii la nivelul doi de capacitate în matematică performanţa economică a tuturor ţărilor OECD ar creşte cu 200 de trilioane de dolari. România e prea săracă pentru a fi măcar în OECD (consecinţă, studenţii mei români nu se pot angaja acolo), dar proporţional situaţia e la fel. Deocamdată, şcoala nu reuşeşte să aducă măcar la nivel mediu jumătate din elevi la matematică, română şi ştiinţe. Întreb din nou: cînd creăm o şcoală în care să pregătim pe toată lumea, în care sistemul de evaluare să fie treptat, nu concentrat pe un BAC final inadecvat, şi modelat după PISA? Albania şi Polonia au progresat- dovadă că se poate în regiunea noastră. Noi nu. Noi am făcut doar reforme, din acelea care pierd din vedere pădurea din cauza copacilor şi ca atare nu am schimbat nimic.
Cîte zile naţionale trebuie să mai treacă pentru a ne apuca de vreo treabă? Am uneori impresia că unii lideri din România şi-au pierdut pur şi simplu minţile, aşa de destructiv e ceea ce fac. Emisiunea de mare audienţă a BBC, Today, m-a sunat acum cîteva dimineţi să mă întrebe de ce Germania şi Franţa au semnat alături de Cameron contra libertăţii de mişcare pentru români şi bulgari. Veneam din America şi eram parţial trează, aşa că am răspuns destul de improvizat: că de fapt noi pierdem mai mult prin migraţie decît englezii, cum explică Paul Collier de la Banca Mondială săptămîna asta, într-un spaţiu al libertăţii de mişcare şi de muncă ţara mai slabă economic e distrusă de braindrain, nu se mai crează niciodată acea masă critică a inovării şi antreprenoriatului de care ai nevoie să te dezvolţi. Cum plastic spune Collier, societăţile nu îşi pot permite să îşi piardă mereu zînele bune şi să îşi păstreze etern liderii răi. Dar în timp ce vorbeam mă gîndeam că e semn prost, foarte prost, că Franţa şi Germania au simţit nevoia să arate publicului lor că există europeni de mîna a doua. Nu mă priveşte pe mine, eu sînt în lumea întâia, dar aş fi considerat normal săptămâna asta ca şi premierul, şi preşedintele să se gândească cum răspund în comun la asta, eventual să ne convoace pe toţi să lucrăm la un răspuns, că aici e marea încercare care ne aşteaptă, riscăm să ne alegem din UE doar cu dezavantajele, o să se restrângă Schengenul din cauza sărăciei noastre. Cum câştigăm ca proiect colectiv, că individual toate sunt bune dacă uiţi de unde vii şi ce se întâmplă acolo.
Știm foarte bine că sunt și germani de mâna a doua, cum scrieți dumneavoastră. Cancelarul a dovedit, se presupune, că a ajuns în lumea întâia, cum tot dumneavoastră scrieți. Cât despre matematică, e foarte greu să copiezi și poate că asta indică studiul, am vrea să copiem (la matematică, la modă, la caracter) dar nu putem. Finalmente vom ajunge să învățăm
Este vorba de 0,07 euro, adica de 7 (euro)centi, nu de 0,07 eurocenti, nu-i asa? Care reprezinta 30 de bani, egali cu 0,3 lei, cam 5% din pretul combustibilului; problema nu o reprezinta faptul in sine, marirea pretului, care ar avea un efect destul de mic asupra preturilor, ci unde se vor regasi acei bani in buget, ceea ce Premierul nu ne poate explica. Si inca ceva, este vorba de +7 centi cu tot cu TVA, sau fara TVA? ;)
Complet contraintuitiv si cinic, eu vad un lucru bun in braindrain-ul din Romania si in dezastrul din PISA. Parerea mea este ca tarile se pot moderniza NUMAI in prezenta unui conflict, sau a amenintarii unui conflict; nu e o conditie suficienta, dar e necesara. In lipsa ei, tarile sau stagneaza, sau sunt mancate de conflicte interne (vezi Rom). South Korea s-a modernizat sub amenintarea Nordului, Singapore speriat de Malaezia, Danemarca din cauza Germaniei si Suediei, Israelul stim bine cu totii de ce, chiar si in exemple mai ezoterice de modernizare de la zero, ca Africa de Sud sau Rhodesia lui Ian Smith, conflictul sau amenintarea conflictului a fost prezenta. Cum nu vrem sa avem un conflict real care sa impulsioneze dezvoltarea Romaniei, the next best thing e sa simulam anumite efecte ale unui astfel de conflict – iar pierderea populatiei educate este unul din aceste efecte, care poate speria suficient elita politica in a actiona. Pe scurt, trebuie sa ne speriem foarte tare inainte de a ne apuca de treaba, pana atunci, circ, veselie, si un development pattern similar cu Bolivia.
Impozitul diferentiat este, in occident, preferat cotei unice de impozitare care loveste mai mult in saraci decat in bogati. Si eu cred ca scaderea CAS nu e binevenita atat timp cat avem atat de multi pensionari acum si in viitor (plus ca Basescu nu vrea sa semneze bugetul).
Lipsa unui sistem fiscal puternic face ca taxele si impozitele sa se scurga printre degetele guvernului iar stimularea economiei prin impozite si taxe mici tot lasa de dorit. Acciza la benzina e similara lui TVA 24% din punctul de vedere al colectarii taxelor, adica nu avem aparat fiscal si strangem taxe pe aceasta filiera; de smecheriile care se pot face in ambele cazuri ce sa mai vorbim (in cazul TVAului schema o stie toata lumea)…
Problema e ca nu doar cei care se dau jos din masina doar ca sa se culce vor plati acciza majorata ci ca o scumpire a combustibilului va aduce scumpiri in lant pe toata gama de produse. Si impactul acesta nu l-a calculat nimeni.
Atat timp cat Fiscul nu-si face treaba degeaba majoram taxe. Tot fara bani la buget vom ramane.
Imi place articolul foarte mult. Ca intotdeauna, doamna Alina MP pune degetul pe rana (rani). SAR ar trebui sa-si intensifice actiunile pe masura nebuniei generale. Am devenit eurosceptica, adepta teoriei “Better Europe” a Partidului Conservator din Anglia, contra teoriei “More Europe”, general acceptata.
Ne pierdem creierele, ne pierdem resursele naturale, suntem in plin razboi economic, cum spunea si matematicianul Florin Colceag de curand; tara piere si babele (Presedintele, Guvernul) se piaptana.
De ce atata panica la venirea romanilor si bulgarilor in tarile EU ? Oare pentru ca cei ce merg acolo au o educatie foarte buna , o instructie de a carei valori lor le este teama sa nu ii puna in umbra ? Daca educatia lor este superioara nu au de ce sa se teama, nu vor fi preferati in locurile de munca privilegiate romanii si bulgarii . Sau nu este asa de fapt ? Elitele lor sunt puse in umbra de romanii si bulgarii educati in Balcani care vin sa munceasca in Vest ?
Poate la concret , la munca practica nu avem standarde germane de productivitate ,dar suntem modesti, o casa si o masina ne sunt destul pentru un trai bun si linistit. Dar la abstract suntem mai tari decat ei . In Balcani ,unde nimic nu este clar, totul este obscur , rabdare si stoicism , unde oricat ai construi , nu esti sigur ca maine nu va trebui sa o iei de la capat , a te descurca este o arta , arta de a trai ca un Sisif si a avea taria sa te si bucuri de viata . D-na Mungiu , noi , xa si arabii , vrem sa traim bucurandu-ne de binefacerile civilizatiei occidentale dar nu vrem sa fim la fel ca ei . Ce nu se intelege ? Nu este nevoie sa reinventam noi cosorul. Nu aveti teama , majoritatea se vor intoarce acasa , in orice conditie . Si daca nu ei ,copiii lor cu siguranta . Vedeti exemplul scriitorului Petru Popescu ! Si in USA traieste scriind despre Romania si romani iar fiul lui vrea sa invete romana .
Dragilor in Ro scoala nu se invatza sa gandesti
4 din 10 elevi romani pot citi, pot intzlege fiecare cuvant din propozitie, dar nu pot prinde sensul unei propozitzii dintr-un text.
Asta e greu, a intezlege sensul unei propozitii dntr-un text oare la ce materie se invatza in Ro ?
Incercatzi cu colegii dvs de munca un urmatorul test.
Cititzi-le textul din link (intrebarea la testul PISA ce le citire de aici ) http://www.gandul.info/stiri/patru-din-zece-elevi-romani-pot-citi-acest-text-dar-nu-l-inteleg-liceenii-romani-printre-cei-mai-slabi-din-lume-la-testele-pisa-11741051
Datzile poza sa se uite la ea.
Si apoi punetzi-le intrebarea .
O sa avetzi un soc ~ 50% vor raspunde gresit.
Si nu colegii dvs nu sunt imbecili.
Ei sunt rezultataul firesc al scolii romanesti care creaza papagai.
Oamani care aud da nu intzleg, vad da nu pricep, vorbesc da nu pot sa gandesca critic cu poropriul cap.
Altfel cum explicatzi voi faptul ca scorul la matematica 445 este superior scorului la citire 438 ?
Oameni care pot calcula da nu pot auzi ce se da si ce se cere.
Intr-un cuvant Tzopi si Tzoape expertzi in cum le zic profesorii americani chuck & plug si atat .
7 eurocenti sau 0,07 euro este suma corecta.
pentru exactitate, valoarea majorarii accizei e pe la 58 de bani (4.56 valoarea euro in octombrie 2012 x 1.03 inflatie in lei x 1.24 tva x 1.007 majorare acciza)
1. Cunosc bugetari care sustin ca taierea cu 25 % a salariilor a insemnat o scadere de 5 % a veniturilor lor . Este adevarat , nu au ( avut ) functii de conducere .
2. Aveti mare dreptate , este firesc ca Guvernul sa mareasca accizele / taxele / impozitele .
Iar bunii cetateni ar trebui sa se bucure , stiind ca banii lor vor fi ( in continuare ) cheltuiti corect de primarii / presedintii de CJ , carora acum li s-au marit salariile .
Si eu sunt sigur ca primarii / presedintii CJ vor avea o revelatie spirituala / morala si vor renunta la spaga de 1.000 euro / zi pentru ca vor primi un salariu marit cu 1.000 euro / luna .
3. Pana sa devina PM , impecabilul dr. Ponta ne explica raspicat ca nu sunt bani la buget pentru popor deoarece ii fura Nutzi Udrea , Videanu si Berceanu prin intermediul lui Blejnar .
Cand dr. Ponta spune ca trebuie marita ( si ) acciza la combustibili iar colectarea de TVA este sub cea facuta de Blejnar , eu zic ca apare o intrebate simpla : cine fura acum banii de la buget ?
4. Apreciez obiectivitatea / luciditatea cu care pledati pentru cresterea impozitarii in Romania , fara a discuta despre modul in care se face colectarea si , mai ales , cheltuirea banilor rezultati din impozitele existente ;
evident ca aceste aspecte sunt chestiuni minore , nesemnificative .
ce la oameni exacti pe aici. valoarea exacta a accizei nu schimba cu nimic argumentul. ia treceti pe bicicleta, mai fratilor.
S-a trecut de momentul cresterii impozitelor. Relansarea e imposibila introducand o acciza care va creste costul transporturilor. In ceea ce priveste europenii de mana a doua, nimeni nu ii priveste asa in vest pe cehi sau sloveni, care sunt dati ca exemplu in tari cu traditie mai veche. Trebuie sa tindem sa ii depasim pe cei ce reusesc nu sa ne autopenalizam inchizandu-ne, sau incercand aducem cerintele la micimea noastra.
Nu stiu cvum mai au curak postacii PDL sa deschida gura pe aici. Dupa ce acesta e primul an in care primim de la UE aproape cit dam, in rest cit a condus Boc, dezastru national
D-na Alina,
Va citesc constant de cind am plecat din Romania acum 14 Ani. Mi-am depus act ele pentru Canada in 1997 cind mi-am dat seama ca CDR si Constanescu nu vor reusi acel ceva semnificativ care il asteptam. Asa ca am plecat pentru ca simteam atunci, de fapt ce simt si acum, ca in Romania nu se va schimba mare lucru in my life time.
De 14 Ani citesc in fiecare zi ziarele din Romania si recunosc ca caut articolele d-voastra, pentru ca ce a-ti scris era in concordanta cu ce gindeam eu. Numai ca in ultima vreme nu va mai inteleg, v-ati pierdut obiectivitea, dupa parerea mea, din cauza unei dispute personale cu Basescu.
Nu sint un adept al lui Basescu, dar cind vad ce alternativa avem la Basescu, ma apuca mila de tara in care m-am nascut.
Consider ca prin atitudinea pe care o aveti in ultima vreme, duci o lupta personala cu Basescu
In loc sa scrieti pentru cei care va citesc de Ani de zile.
E o dezamagire pentru mine,
Cu inca respect,
Florin
Dacă Băsescu era soluţia de ce Florin nu ai revenit în ţară sa “construiesti “România alături de el? Intrebarea este retorică.