Alina Mungiu-Pippidi

Victorasii si ambitiile lor incompatibile

Cine mai circulă pe la consultările pentru mecanismul de cooperare și verificare știe care sînt mesajele lui Victor Alistar, noul ”strateg” al guvernului Ponta și directorul executiv al Asociației Române pentru Transparență, poziție care îi este atît de dragă că s-a expus de dragul ei la mai multe incompatibilități și a falsificat și semnatura Ralucăi Prună de la Comisia Europeană, șefa lui pe vremea aceea. Anume, Victoraș, promovat pe vremea CDR de mine la TVR ca nouă imagine a administrației noastre (lucra la Primărie, unde de altfel a intrat în bucluc cu o altă declarație neconformă cu adevărul ca să obțină o locuință), declară invariabil că ANI e ineficient și condus de niște oameni corupți, că DNA nu e imparțial, și așa mai departe. Transmite, cu alte cuvinte, vechiul mesaj al PSD, cel de luptă cu organismele anticorupție, nu cu corupția, nu cel nou, adaptat de stafful de imagine al lui Victor Ponta din ianuarie încoace după Carta Albă a Bunei Guvernări.

Întrebarea care se pune este dacă noul mesaj, cel pro-MCV și ANI, mult mai respectuos cu Comisia Europeană decît cel de acum un an este mesajul curent al lui Victor Ponta, sau cel vechi, promovat informal în continuare de dl Alistar, rămîne cel reprezentativ? Că dacă lupta cu politizarea începe prin a fi promovată la ANI și DNA, și anume de dl Alistar cel ranchiunos că ANI l-a declarat incompatibil se pot ridica mari semne de întrebare asupra obiectivității ei. ANI și DNA, pe care romaniacurata.ro le supraveghează în permanență, nu sînt și nu au fost politizate.

La un moment dat, un număr mai mare de oameni din cercul puterii erau sancționați și urmăriți decît oameni din opoziție. Orice intervenție a dlui Alistar va reverbera în mecanismul de cooperare și verificare, care nu doar că nu va fi ridicat, dar se va eterniza. Odată cu el, se va amîna indefinit și admiterea României în Schengen altfel decît cu aeroporturile, ceea ce aduce costuri economiei noastre.

Să ne înțelegem. Mie îmi place ambiția la oameni tineri și găsesc potrivit ca la 35-40 de ani băieții ăștia pe nume Victoraș, sau Cristi, sau Mihai să aspire la tot felul de funcții. În sine, nu e nimic rău în asta. Ce nu e în regulă este o ambiție care te împinge la ipocrizie și minciună, te face să declari una și să faci alta, să vrei, cu o declarație de incompatibilitate de la curtea cea mai înaltă în stat, cea constituțională, să fii și decan (nu știe nimeni ce diplomă ai și nu ai publicat niciodată vreo lucrare academică sau teza de doctorat), și ministru, și cel care lichidează instituțiile anticorupție și așa firave. Asta, evident, găsesc că e o ambiție cam exagerată. Știu cîte datorii are Victoraș P la Victoraș A, dar vine și momentul cenzurii, sau șase luni or să i se pară mult dacă din ziua întîi găsim o fractură între noul discurs, admirabil, al lui Victor Ponta, și practica reală, personificată de angelicul domn Alistar. Care, trebuie spus, are tot viitorul înainte, dar dacă își temperează ambiția, nu dacă îi dă frîu liber.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Victorasii si ambitiile lor incompatibile

 1. Rezon

  Dna Pippidi,

  Eu am un test simplu pentru a-mi face lista neagra a guvernarii: as fi de acord sa-i dau unui plastograf cheile de la casa? Raspunsul meu e nu.

  Dl. Alistar are toata viata inainte pentru a-si construi o cariera in vibranta industrie a contrafacerilor. El insusi este o contrafacere.

  Reply
 2. Dan

  Stiti ca Alistar a candidat in 2008 la functia de presedinte al ANI, insa dosarul i-a fost respins pentru ca nu a fost in stare sa aduca actele necesare. De atunci, intre el si ANI este o ura pe viata si pe moarte. Trebuie ramarcat un lucru. Este o premiera ca o institutie a statului, asa cum e Agentia de Integritate, se opune unui intreg guvern. Daca ar exista mai multe, va dati seama ce nivel al democratiei am avea?

  Reply
 3. Laura

  Ce nu inteleg eu este de ce Dl VA, daca are asemenea bube (gen falsificat de semnatura), este mentinut director la Transparency International. De bine de rau, TI este un NGO cu o reputatie internationala foarte buna pe aria de governance, primesc granturi mari, si chiar participa activ in policy development in organisme internationale. Ceva nu e clar ..

  Reply
 4. Nick Sava

  Profit de ocazie pentru a MASI intreba O DATA (nu mi s-a raspuns inca): Ponta a semnat Carta Albă a Bunei Guvernări? A declarat in Parlament ca „suntem singurii care am semnat Acordul”. Stiam de „intentia” celor din USL, dar nu stiu ce a ramas din ea. Daca a semnat, urmarile nu se prea vad :-) Despre VA: din declaratiile lui Ponta rezulta ca DEOCAMDATA el nu va fi ministru. Nici nu se va infiinta ministerul, de fapt. E pus on hold pina cind dl VA va putea fi numit (7 august 2012) – moment in care nu va mai fi incompatibiltate:-) Deci, celalat „Vicoras” (ponta) il vrea cu tot dinadinsul ministru al „trasnparentei”. Probabil ca ajutor al lui Corlatean, alt ministru care vrea sa desfiinteze DNA si ANI – sau macar s ais8i puna oamenii acolo.

  Reply
 5. ion Taranistul

  Domnul acesta , Alistar este tipic pentru PSD. Niciun PSD-ist , dintre cei pe care-i cunosc nu este curat , nu este demn de incredere. Toti sunt ahtiati dupa functii , avantaje obtinute nu prin munca cinstita ci prin freauda , prin minciuna . Daca , Ponta vine cu asemenea oameni intrun guvern provizoriu , va dati seama ce vafi daca , in toamna vor cistiga alegerile? Cum pot , oare, romanii sa fie atit de senini?Acest Alistar, falsificator de semnaturi ar trebui intii judecat , condamnat si apoi epurat!

  Reply
 6. FLORESCU IOAN

  D-na Pippidi poporul acesta e foarte ciudat. O spun pentru ca ma regasesc in el.Si d-voastra la fel.Ranchiuna pizma si ipocrizia sunt la ele acasa si au fost. Acestea sunt si-n mintea d-lui Alistar dar si a d-voastra si de ce nu si a mea.Semenii nostri sunt vecinii cei cu caprele grase.Sunt un ultim voluntar al initiativei voastre.Cel mai slab din punctul de vedere al initiativei ptr. eradicarea coruptiei.

  Reply
 7. BOBY

  Dna ALINA pardon ALISTAR V este mai intai UN NARCISIST VERITABIL si apoi un ANGELIC. ALISTAR V este un personaj CARAGIALESC comico-targic al vremurilor postcomuniste din BALCANI. Are si ceva probleme cu PUTEREA de a DISCERNE intre POLITICA de tip mafiotic si CIVIC organizational.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *