Mihai Goțiu

V-ați convins că Ponta e slab? Înțelegeți că suntem puternici? Demisia lui Corlățean

Demisia lui Titus Corlățean din funcția de ministru al Afacerilor Externe scoate în evidență câteva lucruri extrem de importante: 1) că Ponta e slab, că se teme; 2) că solidaritatea civică nu poate fi ignorată; 3) că asigurarea dreptului la vot a cetățenilor a devenit și mai improbabilă.

 • Slăbiciunea lui Ponta

Nu că ar fi de luat în seamă, la modul serios, sondajele de opinie ale lui Mirel Palada, dar tot merită consemnat faptul că le-a aruncat pe piață, încercând să demotiveze electoratul cu diferențele de 8-10% care ar mai exista între Ponta și Iohannis. Chiar și aceste cifre, arată o pierdere importantă pentru Ponta după primele zile de după turul al II-lea (nota bene, teoreticele sondaje pretind că ar fi fost făcute între 5 și 7 noiembrie, înaintea protestelor de la sfârșitul săptămânii). Ca simplu exercițiu matematic, procentele lui Ponta și ale aliaților lui anunțați după primul tur, Tăriceanu, Vadim, Dan Diaconescu, Meleșcanu sunt sub ceea ce anunță așa-zisele sondaje. Chiar și cel mai fidel și lipsit de scrupule propagandist al lui Ponta recunoaște o pierdere din viteză a șefului. Dacă mai adăugăm că, în toamna trecută, când zeci de mii de români ieșeau în stradă pentru Roșia Montană, același propagandist Palada arunca pe piață sondaje în care pretindea că doi din trei români susțin proiectul minier (!) ne putem face o idee despre care e situația reală.

Adevăratul semn de slăbiciune (și de prăbușire) al lui Ponta e dat însă de demisia lui Corlățean. Pentru că acest șoc se va resimți și în cadrul propriului electorat, căruia i s-a tot turnat pe gât în ultima săptămână faptul că nimic deosebit nu s-ar fi întâmplat în diaspora, că doar s-a oprit ”fraudarea” votului, că cetățenii care nu au putut vota nu ar fi altceva decât ”agitatori”, ”instigatori”, ”distrugători” etc. Demisia lui Corlățean e o recunoaștere oficială a faptului că supărarea celor din diaspora și a celor care s-au solidarizat cu ei e îndreptățită. Acest lucru nu poate să nu nască semne de întrebare în rândul electoratului ceva mai nehotărât din zona lui Ponta. Dacă Ponta și-a asumat acest risc e un semn că, în ciuda sondajelor fanteziste marca Palada, mobilizarea generată de solidaritatea civică e mult peste ce pierde sacrificându-l pe Corlățean.

 • Solidaritatea civică nu poate fi ignorată

Ține de evidență: demisia lui Corlățean, apărat de întreaga mașinărie mediatică din jurul lui Ponta (plus a aliaților de conjunctură), a fost generată de mobilizarea civică. E o victorie simobolică (a doua, în mai puțin de un an, după respingerea Legii Speciale de distrugere a Roșiei Montane) a importanței solidarității civice. Indiferent de câștigătorul alegerilor (care nu e mai e nici pe departe așa de sigur Ponta) e un lucru care nu trebuie uitat. Pentru că vine să infirme teoria defetistă a lipsei de forță a societății civile românești. Pentru consolidarea victoriei trebuie însă și o prezență suplimentară consistentă (față de primul tur) la vot. Țineți minte momentul acesta, chiar dacă, demisia lui Corlățean nu reprezenta o miză majoră. Miza majoră rămâne asigurarea posibilității de a vota pentru românii din diaspora.

 • Asigurarea dreptului la vot pentru românii din diaspora

Cu ”limbă de moarte”, Corlățean spune la eliberarea funcției că nu se pot organiza secții de vot suplimentare. Că nu ar fi legal. Tâmpenie contrazisă atât de Biroul Electoral Central (BEC), dar, mai ales, de Constituție. Adică acel act normativ suprem care instituie și apără dreptul la vot al TUTUROR cetățenilor unei țări. Orice altă lege, normă legislativă și aplicarea/interpretare a legii nu pot decât să se substituie prevederii din Constituție. Așadar, demisia lui Corlățean și faptul că în motivarea demisiei vorbește despre faptul că nu se pot organiza secții suplimentare de vot în diaspora e un cec în alb celor care îi vor prelua atribuțiile în această săptămână să nu facă ceva pentru a rezolva problema. Practic, e o preluare a oalelor care se vor sparge și după turul al doilea, tot în capul lui Corlățean. Motiv pentru care nu e timpul să ne demobilizăm. Dreptul la vot al concetățenilor din diaspora încă nu a fost rezolvat. Avem două fronturi deschise în această săptămână: primul – continuarea presiunii pe Ministerul Afacerilor Externe și pentru Guvern să respecte Constituția și să asigure dreptul de vot al tuturor cetățenilor; al doilea – să continuăm mobilizarea în țară, măcar pentru a compensa încălcarea dreptului la vot în diaspora. Chiar dacă acesta e doar unul dintre motivele pentru care o prezență masivă duminică la vot e necesară. Am mai spus-o și o repet: din punctul de vedere al societății civile, o prezență semnificativ mai mare la vot în turul al doilea e esențială pentru toate bătăliile viitoare pe care le avem de purtat.

***

Imaginile impresionante ale mobilizării civice, care l-au făcut pe Ponta să tremure (Video: Márkó László)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “V-ați convins că Ponta e slab? Înțelegeți că suntem puternici? Demisia lui Corlățean

 1. victoroul

  „Demisia lui Corlățean e o recunoaștere oficială a faptului că supărarea celor din diaspora și a celor care s-au solidarizat cu ei e îndreptățită.”

  Ma tem ca va bazati pe faptul ca in spatele PSDului se afla oameni ca noi – cu frici, care sunt influentati de ce se intampla in jur, care stiu sa asculte. Ei bine ei nu sunt ca noi, si mai mult decat atat sunt intr-o cursa electorala. Demisia lui Corlateanu este o treaba de spoiala care mai departe va fi folosit in aparatul de propaganda al PSD.

  Acum, referitor la mesajul incurajator cum ca Ponta nu ar avea cat se crede – nu mai faceti astfel de speculatii intr-o perioada in care oamenii trebuie sa fie motivati sa mearga la vot. Nu avem timp sa ne culcam pe lauri ci sa ne luptam pentru ultimul vot anti-Ponta. Iesiri de genul asta au aparut pe hotnews si in noaptea in care s-au numarat voturile. Domnul Dan Tapalaga in noapte de 2 noiembrie facea acelasi tip de speculatii – de ce nu a iesit ponta imediat dupa exit poll, de ce a fost Dragnea, cifrele mint, rezultatele sunt mult mai proaste. Si iata ca nu a fost asa – Ponta a avut dupa cum stim un avans de 10 procente.

  Rolul nostru ca societate civila este sa privim lucrurile cat de obiectiv putem. Lasati interpretarile si speculatiile celor din clasa politica.

  Reply
 2. agnostica

  Numai minciuni scoate si corlatean pe gura, se leaga de o lege si propriile ordine tampite, si nu ii pasa ca incalcarea constitutiei, care daca are cateva puncte clare, dreptul de a vota a romanilor este clara…

  Reply
 3. Kassovitz Toma

  De ce nu indemnati pe cei din diaspora sa mobilizeze pe cei nehotarati, de acasa ( rude, prieteni, colegi, cunoscuti ).
  Din nou asteptam pe cei de afara iar noi nu ne mobilizam suficient? Unde este Piata Universitatii?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Kassovitz Toma: Piața Universității s-a mutat în Piața Unirii (din Cluj) :)

   glumesc, dar inclusiv aici, pe România Curată poți citi articolele despre acțiuni exact în același sens menționat, de mobilizare la vot (atât cei din diaspora pe cei mai nehotărâți din țară, cât și cei mai hotărâți din țară pe cei mai nehotărâți din țară) ; vezi, spre exemplu campania ”Give me 5 voturi!”

   Reply
 4. ada solomon

  ma tem ca cifrele din sondaje aruncate pe piata sunt acoperitoare pentru dimensiunea fraudei ce ni se pregateste. rezultatele se doresc cam asa si daca exit poll-urile nu vor zice asta, vom avea pe tapet aceste sondaje pentru a justifica „rezultatul” alegerilor. sper sa nu am dreptate.

  Reply
 5. george

  La antena WC3 in dimineata asta titreaza „Dragnea: Titus nu a vrut sa riste!”
  Asta arata de fapt scopul intregului circ al PSD si pontavv: NU VOR SA MODIFICE ORDINUL MINISTRULUI AFCERILOR EXTERNE PRIN CARE S-A STABILIT NUMARUL SECTIILOR DE VOTARE IN STRAINATATE!
  Art. 12 alin. (3) din Legea nr. 370/2004 precizeaza ca ordinul mae se emite in termen de 15 zile de la emiterea HG cu data alegerilor.
  Numai ca juristii si dr. in drept din PSD au uitat ca mai exista o lege, Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislative pentru elaborarea actelor normative, care prevede in capitolul VI ca actele normative, precum ordinul lui TITUS, pot fi modificate si completate, inclusiv numarul sectiilor de votare. O poate confirma si Consiliul Legislativ. Motivul modificarii e simplu: Ca ministru Coratan prin ordinul emis a adus atingere unui drept constitutional. – dreptul la vot.
  Acum ramane sa vedem daca Melescanu va modifica ordinul initial! Ce spuneti?
  Inca o observatie: declataiile lui Dragnea nu sunt politice ci ale unui ministru din guvernul care organizeaza alegerile si care transmite poporului informatii false!

  Reply
  • daniel

   vor trage de timp cu dintii, ca o echipa de cotonogari care vrea sa faca un parlit de egal cu bayern, real madrid, sau orice echipa adevarata ..disperarea lor e ultra!! ati vazut mutrele acrite ale jurnalistelor de la antene si ghita tv, de aseara?? ati vazut cum se scremeau firea si cretulescu???

   Reply
 6. daniel

  in diaspora, cu toate magariile guvernului, se poate vota liber, fiindca romanii de acolo sunt scutiti de laturile de la ghita tv si antena 3! dar n-au cum sa vina prea multi, impiedicandu-i guvernul roman s-o faca! poate vor vota 400-500 de mii (ce bine ar fi!), dar salvarea ramane la noi, in tara, unde suntem asaltati de vagoanele de balega ale puscariasilor psd..sa fim generosi cu diaspora noastra, sa-i felicitam, pentru eroismul lor, dar sa nu ne culcam pe-o ureche si anume, urechea de carpa, care-l subestimeaza pe ponta..asta a omorat un procuror si era un simplu maimutoi..acum, ca urangutam, v-a omora o tara intreaga! e in stare..eu nu sunt speriat, sunt constient de raul care ni se pregateste..ponta e marioneta unora ca mircea govor de la satu mare!!! pe ei, pe mama lor!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *