Antonia Pup

USRPLUS a vrut să depolitizeze educația făcând blat cu UDMR

Mi s-a umplut Faceebokul de punctajul de partid al USRPLUS, de îndată ce Administrația Prezidențială a anunțat faptul că formulează cerere de reexaminare asupra legii care prevedea ca interimatele directorilor de școli să fie atributul consiliilor de administrație, nu al inspectorilor școlari generali. Printre altele, inclusiv viceprimarul municipiului Bacău, Cristian Ghingheș, pune reflectoarele pe așa-zișii apostoli ai depolitizării, într-un editorial publicat pe România Curată, menționând: Între timp, Parlamentul, prin lege, la inițiativa aleșilor USR PLUS: Ia hai să numim directorii interimari în consiliile de administrație, deci de către reprezentanții comunității locale (profesori, elevi, părinți). Asta până la organizarea concursurilor.

Legea în cauză a fost votată de USRPLUS, PSD – pesedeaua cea rea, tocmai adversarii USRPLUS în materie de politică educațională, dar și de UDMR. Senatorii PNL fie au votat împotrivă (32), fie s-au abținut (1). În cererea formulată de Administrația Prezidențială se nuanțează o serie de argumente de ordin tehnic și legislativ, însă nimeni nu a pus până acum degetul pe rană. Care este articolul șopârlă din legea interimatelor directorilor pe care USRPLUS nu ar vrea să îl vedem?

Cea care condiționează numirea directorilor interimari din școlile cu predare în limba minorităților naționale de un anume aviz acordat de organizațiile reprezentative ale acelor minorități din Parlamentul României (sic!). Pentru a depolitiza educația, în vederea susținerii acestui discurs mesianic al politicienilor USRPLUS, s-a tranzacționat depolitizarea însăși: cu alte cuvinte depolitizăm, dar doar unele școli! Cele cu predare în limba minorităților naționale nu vor fi depolitizate, pentru că nu vrea UDMR. Iar USRPLUS tace complice, prea ocupați, pe bună dreptate, să ne bage pe gât refrenul cu depolitizarea educației. La fel ca pisica lui Schrödinger, legea pentru care USRPLUS îl trage de mânecă pe Iohannis este și de depolitizare, și cu politizare.

Art. 97, alineatul (1)
„Art. 97. – (1) Directorul exercita conducerea executiva a unitatii de invatamant. In cazul unitatilor de invatamant cu predare integrala in limbile minoritatilor nationale, directorul are obligatia cunoasterii limbii respective. In cazul unitatilor de invatamant cu sectii de predare in limbile minoritatilor nationale, unul dintre directori are obligatia cunoasterii limbii respective. In aceste cazuri, numirea directorului se face cu consultarea organizatiei care reprezinta minoritatea respectiva in Parlamentul Romaniei sau, daca minoritatea nu are reprezentare parlamentara, cu consultarea Grupului parlamentar al minoritatilor nationale. In cazul liceelor si seminariilor teologice, consultarea se face si cu reprezentantii cultului respectiv. In ambele cazuri, in urma consultarii, este necesar avizul scris, respectiv avizul/binecuvantarea in cazul cultelor.
Forma trimisă spre promulgare Președintelui României poate fi vizualizată aici.
Concluzii de etapă:
– Cum să folosești manevră de PR o lege pentru depolitizarea educației pentru care faci un asemenea blat cu UDMR? Deci, recunoaștem cu toții că depolitizarea educației este o non-temă și că politizarea cu profesioniști a educației este singura variantă dezirabilă;
– Să înțelegem că (iar) nu se înțelege PNL cu USRPLUS în Parlament. Voi sunteți ei, cei care vor trece Legea România Educată în Parlament, nu? Am mai auzit de voi;
– Sunt convinsă că dacă pesedeaua cea rea sau peneleul cel malefic ar fi girat un asemenea amendament, experții de casă în politici educaționale scriau pagini de editoriale. Dacă vrem ca cetățenii să aibă încredere în instituțiile statului, poate ar fi cazul să începem să nu ne mai fie frică de cuvântul cu P, căruia Aristotel i-a conturat o întreagă monografie. Politica nu e cel mai rău lucru care i se poate întâmpla școlii, dar politica plină de oameni naivi și fricoși – da.

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “USRPLUS a vrut să depolitizeze educația făcând blat cu UDMR

  1. Adrian

    N-am înțeles care-i sancțiunea pentru neconformare, se desființează școala? Altfel, dacă plecăm de la bună-credință, nici nu trebuia scrisă în vreun normativ condiția de cunoaștere a limbilor regionale de către directori.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *