Andrei-Mihai Tănase

Uniforma școlară: reminiscență comunistă sau însemn de respect?

Subiectul uniformelor este și va fi întotdeauna unul plin de controverse și păreri contrarii. Unii spun că uniforma reprezintă o reminiscență comunistă, alții spun că este un însemn de respect, eu cred că adevărul este undeva la mijloc.

Perioada de dinainte de anul ’89 a reprezentat o societate în care se dorea ca oamenii (în mod special elevii) să urmeze un tipar. Orice persoană care ieșea în evidență printr-un gest diferit era privită de la distanță, cu o oarecare detașare. Se dorea uniformizarea populației, ignorarea a tot ceea ce înseamnă unicitate, libertate de exprimare. Uniformele au jucat, într-adevăr, un rol important în acest proces, asuprind orice dorință a elevilor de a se remarca.

Apare, totuși, întrebarea „De ce în Occident merge și la noi nu?”. În primul rând, comparația este una de la cer la pământ, sistemele educaționale estice fiind foarte diferite de cele occidentale. În școlile americane, britanice, de exemplu, cultura organizațională, espectul față de școală sunt cultivate prin moduri foarte diverse, de la culorile școlii, meciuri de fotbal, baschet între licee, mascote, profesori și directori foarte deschiși, ce lasă bariera dintre ei și elevi deoparte, mediu de exprimare mult mai dezvoltat, astfel elevii de-acolo ajungând să capete deja o afecțiune pentru școala lor. Uniforma devine, astfel, un efect, un răspuns la nevoia de apartenență a elevilor față de școală.

Imaginați-vă că ați impune o uniformă asemănătoare celor occidentale elevilor dintr-o școală din România. Puține sunt școlile unde aceasta ar fi purtată cu plăcere, iar acelea sunt cele unde elevii deja se simt ca într-o mare familie în cadrul școlii. În rest, măsura uniformei arată ca o dorință de a impune respectul, de a forța elevii să resimtă acest sentiment față de școala lor.

Concluzionând, sunt de acord că decența este indispensabilă unui mediu de învățare, dar sunt de părere că uniformele trebuie să apară numai atunci când elevii vor simți nevoia de apartenență suficient de mare încât să ceară asta. Până atunci, ea rămâne doar o nevoie de a impune un tipar.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Uniforma școlară: reminiscență comunistă sau însemn de respect?

 1. andrei

  Ziceti ca inainte de ’89 era o tendinta catre uniformizare etc.Totusi sistemul educational era mai performant-cu o suprapondere alarmanta e-adevarat a celui tehnic,data de necesitatile dezvoltarii industriale-si era profesionalizat inclusiv la nivelul celui rural.Cum e astazi dupa 30 de ani de democratie ? Spuneti de liertatea de exprimare inabusita de comunism dar sa vedem cati scriitori au debutat.si-au format carierele atunci ? Cate filme se faceau-unele interzise,adevarat-cate carti se publicau? O fi fost uniformizare samd da parca mai mare-i uniformizarea in capitalism.

  Reply
 2. ilie

  Am purtat uniforma si chipiu pe care era numele liceului. Era „ceva” sa fie al unui liceu „renumit”. Uniforma era una ptr. toti, dar nu chiar, existau si unele din material mai bun (semicamgar?), croita putin diferit si mult mai durabila. Parerea mea e ca uniforme distincte ptr. fiecare liceu poate fi, la o adica, si motiv de mandrie…

  Reply
 3. Fratzii Gracchi

  Autorul nu prea stie despre ce vorbeste si de aceea preia tot felul de shabloane cum este cel cu ramashitza comunista, cu incorsetarea personalitatzii etc. Eu am facut liceul „incorsetat” in „uniforma comunista” si nu am resimtzit vreun effect malefic. De ce as fi simtzit asta, ca doar nu purtam „uniforma” vreunui penitenciar ? De ce nu se resimt nici elevii scolilor de elita din Vest si USA care poarta „uniforma” scolii ? N-ar fi rau deloc daca tinerii autori ar face un effort sa intzeleaga contzinutul adevarat al trecutului, nu doar sa preia poncife de larga raspandire, dar fara baza reala. In fond, uniforma scolara nu este un mijloc de uniformizare a gandirii ci, eventual, un kijloc de disciplinare a elevilor care, in ziua de azi, se comporta aproape ca niste „salbatici” si se imbraca fistichiu si fara sens. Ce-ar fi daca angajatzii firmelor mari s-ar revolta fiindca li se cere sa poarte, la lucru, un soi de uniforme pe care apare inscriptzionata sigla firmei ? Este asta tot o reminiscentza „comunista” ? Le zdrobeste personalitatea in vreun fel ?

  Reply
 4. Fratzii Gracchi

  „Concluzionând, sunt de acord că decența este indispensabilă unui mediu de învățare, dar sunt de părere că uniformele trebuie să apară numai atunci când elevii vor simți nevoia de apartenență suficient de mare încât să ceară asta. Până atunci, ea rămâne doar o nevoie de a impune un tipar.” Iata o concluzie gresita, care cere cu insistentza continuarea: iar elevii sa fie lasatzi sa invetze doar ceea ce le place si cat le place, eventual dupa o programa alcatuita de ei inshishi…. in cazul cand vor ajunge vreodata la un consens. Ceva asemanator se petrece, astazi, in invatzamantul romanesc, despre care oricine stie sa emita critici, fanteziste sau nu, dar in cadrul caruia nimeni nu doreste sa se supuna vreunei discipline. Si inca ceva: unifroma este doar un mijloc de inducer a „nevoii de apartenentza” de care vorbeste autorul, pentru ca si o asemenea „nevoie” se educa, nu apare prin generatzie spontanee.

  Reply
 5. Simion

  Am locuit peste 20 de ani in Canada in care perioda de timp copii mei au urmat scolile canadiene. Fiecare liceu avea uniforma proprie. Purtarea la scoala a uniformei era considerata o mandrie, respect si excelenta in rezultatele la invatatura. De ce noi, romanii, ne lovim cu piciorul drept in cel stang si invers cand este vorba de niste simbolori profesionale, etice si morale in loc sa le promovam si sa le respectam? Purtarea uniformei scolare nu are nici o legatura cu dezvoltarea capacitatilor mintale si educationale ale copiilor nostri in sensul ca ar restrictiona dezvoltarea acestora.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *