Alina Mungiu-Pippidi

UE la risc maxim săptămîna asta

Dreapta franceză ar trebuie să-i retragă sprijinul lui Fillon acum, ca să se evite riscul unui tur doi între candidații anti-europeni, avertizează profesorul Alina Mungiu-Pippidi într-un editorial publicat pe Euractiv.com, pe care-l prezentăm integral mai jos.

„Niciodată în întreaga sa istorie nu a fost Uniunea Europeană mai aproape de dezastru ca săptămâna aceasta. Dar chiar dacă îl evită de puțin la alegerile prezidențiale franceze, UE va fi forțată la mari schimbări în urma lor.

Așa merge UE pe ouă zilele astea că s-a ajuns ca o declarație de Paște a lui Viktor Orban, în care spune că Ungaria ”nu este o insulă” precum Regatul Unit și nu va ieși deci din UE, să fie o mare veste bună la Bruxelles.

În realitate, instituțiile UE i-au dat deja lui Viktor Orban drum liber să își reducă la tăcere opoziția în momentul când au ales să nu facă nimic vis-a-vis de închiderea universității private Central European University din Budapesta. În momentul de față, UE se teme mai mult de atitudinea dezaprobatoare a Ungariei (de exemplu de sondajul prin poștă al lui Orban privind politicile UE, intitulat ”Hai să oprim Bruxelles-ul”) decât se teme Ungaria de UE.

Pe o scară mai mare, la fel stăm și cu Turcia, unde Recep Tayyip Erdogan a câștigat la limită un referendum pentru sporirea puterilor prezidențiale cu vreo trei milioane de voturi neștampilate incluse în ultimul moment ca să iasă socoteala.

Orban și Erdogan au multe în comun, de la tendința de a combina naționalismul și populismul într-o ideologie cuprinzătoare, până la manipularea cu pricepere a rentelor de stat pentru a controla economia și societatea statelor lor, de o manieră fără precedent.

Erdogan a pregatit ani de zile terenul pentru referendumul său și pentru un referendum viitor privind reintroducerea pedepsei cu moartea prin demontarea tacită a controalelor independente ale altor instituții de stat asupra aripii executive.

Cu toate astea, dacă ne uităm la rapoartele de progres ale UE privind Turcia din ultimii ani, nu vom găsi o mențiune privind implementarea treptată a proiectului său politic constituțional subversiv, care viza înlocuirea elitelor politice burgheze, seculare, urbane cu noua lui elită, provincială, islamistă, eliminând și statul de drept în acest proces.

UE nu a văzut și nu a criticat constant decât riscul unei lovituri de stat a armatei, și  a înțeles doar la puciul eșuat de anul trecut că armata –sau ce a mai rămas din ea- apăra de fapt status quo-ul constituțional – și pe ea însăși.

Dacă exista o viziunea mai clară în trecut, ar fi fost posibil ca drumul european al Turciei să fi avut mai mult succes, prin susținerea la vreme a opoziției democrate seculare, dar acum e prea târziu. Democrația turcă s-a dus și, odată cu ea, mitul că UE are puterea de a transforma țările ce încearcă să adere.

Franța încă poate evita dezastrul, dar nu pare să aibă oameni capabili și determinați să acționeze. Sondajele de opinie evită să menționeze posibilitatea unui tur 2 între principalii candidați anti-UE ai stângii și dreptei: Jean-Luc Melenchon și Marine le Pen, deși probabilitatea crește pe zi ce trece.

Prin campania lor separată, cei doi au adus deja votul anti-UE la 43%. Să nu uităm că UE e în pericol în Franța de 25 de ani, după ce referendumul privind tratatul de la Maastricht a primit doar 51% din voturi și referendumul privind Constituția Europei a fost respins de 55% din electorat.

Uniunea Europeană nu este doar un combatant în aceste alegeri franceze, este și cea mai expusă parte, s-ar părea.

Chiar dacă UE iese șifonată de numărul mare de alegători sceptici în Franța, adevăratul dezastru – Melenchon vs. Le Pen în turul 2, datorită lipsei totale de impact a candidatului socialist Benoit Hamon – ar putea fi evitat dacă Francois Fillon, candidatul dreptei, s-ar retrage datorită diverselor scandaluri ce il vizează în ultima vreme și lumea ar putea astfel să susțină pe candidatul de centru, Emmanuel Macron, încă de acum, nu din turul 2.

Ca și în cazul lui Hillary Clinton, a prezenta un politician de carieră cu vizibile probleme de corupție drept un mare salvator e sinucigaș în climatul anti-politică tradițională de acum. Tot nu pricepem că populiștii câștigă prin capitalizarea unui sentiment anti-elitist care este real, și nu lipsit de orice temei?

Nici acum nu știm intensitatea sentimentului anti-elitist din Franța mai mult decât știam când Donald Trump a invins-o pe Hillary Clinton în SUA, pentru că sondajele de opinie nu pun întrebări în această privință. Nu ai putea ghici, citind Eurobarometrul privind ”Viitorul Europei” că UE s-ar putea sfârși în această săptămână, deoarece orice întrebare mai dezagreabilă (corupția elitei politice, de exemplu) a fost epurată cu grijă, nu cumva europenii să ne spună ce gîndesc.

Conform unui sondaj Pew după Brexit, doar 38% din francezi sprijină proiectul european, 60% se opun. Să sperăm că unii votanți încă nu s-au prins că UE e prezentă intr-o formă sau alta în toate temele și că vor vota pe ceea ce ei consideră drept alte subiecte e campanie. Dacă nu, am pierdut deja.

Politicienii de dreapta care îl sprijină pe Fillon fac greșeala vieții lor. Ar trebui să îl sprijine pe Macron imediat. Daca ar fi avut analiști decenți și cercetare bună, ar fi văzut în sondajele de săptămâna trecută la ce risc teribil expun Europa.

Chiar și dacă ar depăși toate așteptările și omul lor ajunge în turul 2 cu Marine Le Pen, pot Franța și Europa să fie salvate de un om ale cărui costume sunt plătite de altul, care trăiește într-un castel pe care nici nu și-l poate permite și intermediază întîlniri cu Vladimir Putin? Care atunci când este prins că încalcă limitele dintre viață publică și privată, numindu-și membrii ai familiei în funcții publice plătite din banii de taxe ai francezilor, nu are nicio urmă de regret, doar ranchiună că a fost prins?

Vechile elite politice franceze, deloc străine de astfel de practici, par să își fi pierdut instinctul de supraviețuire în acest nou mediu, unde continentul e înconjurat de prădători, părând dispuși să riște tot ce au, în această săptămână, inclusiv Uniunea.”

Traducere de Alin Bărbănțan din Euractiv.com


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

23 thoughts on “UE la risc maxim săptămîna asta

 1. Alexandru Lazarescu

  3. Pacalirea lui Geoana si inventarea lui Oprea
  In 2008 Basescu se gasea intr-o situatie extrem de grea : nu reusise sa guverneze cu Tariceanu care desi numit de el a colaborat cu PSD-ul, isi pierduse mult din electorat dupa greseala de a-si face fata europarlamentar cu sprijin PSD, Geoana avusese rezultate bune la parlamentarele din 2008 si parea de neoprit in castigarea alegerilor prezidentiale din 2009…
  Este momentul in care Basescu gaseste solutia, marea cacealma, o lectie exceptionala de trecut in manualele politicienilor. Este momentul in care se constituie primul guvern Boc intre PDL si PSD. Basescu da PSD-ului tot ce acesta cere : ministere, conducerea senatului si numirea presedintelui senatului ca vicepresedinte al CSAT, desi legea nu permitea. Acesta este momentul in care Basescu arunca nada si propune negociatorilor PSD, Hrebenciuc si Dragnea, ca sa guverneze impreuna 10-15 ani dar intr-o formula fara coabitare, in care sa para ca se si bat intre ei : daca Geoana castiga presedentia Elena Udrea va rupe PDL si va crea un partid care sa fie la guvernare cu PSD, daca castiga Basescu atunci Oprea va rupe PSD-ul si va veni la guvernare cu PDL. PSD-ul este extrem de fericit de aceasta intelegere si nu mai este vigilent in campania pentru prezidentialele din 2009, stia ca oricum este la guvernare si imparte prada.
  De ce dadea Oprea o masa in seara alegerilor ? Pentru ca prin realegerea lui Basescu, mos Nicolaie tocmai ii pusese in ghetute functia de vice- prim ministru !
  Cred ca presedintele comisiei parlamentare de ancheta a alegerilor presidentiale din 2009 va trebui sa-l audieze si pe Liviu Dragnea pentru a vedea cum acesta l-a tradat pe Geoana, iar mai tarziu a recidivat si l-a tradat si pe Ponta !

  Reply
 2. Panduru Ion

  Turcia era pierdută de mult. Establishmentul cerea imperativ noi piețe de desfacere. Așa au ajuns în UE țări care nu erau pregătite, dar care negociind prost aderarea, am cedat în punctele de interes ale establishmentului. Deci foamea nestăvilită de profit cerea extinderea încă o dată. Turcia era la îndemână. Investițiile europene sunt mari acolo. Aderarea sau măcar statutul de asociat sau preaderarea, aducea pe lângă umbrela NATO eliminarea taxelor în comerțul cu UE. Turcia a avut ambiții prea mari, comunitățile de turci din Europa nu s-au integrat, ba mai mult au încercat să exporte modelul lor de comunitate, cu religie și justiție cu circuit închis. Așa sentimentele anti au crescut. Tandemul franco-german s-a rezumat la condamnarea derapajelor, la susținerea conform valorilor europene, a recunoașterii vinei privitor la genocidul armean, fără să susțină opoziția. Era și greu. Principala opoziție era PKK, declarat ca organizație teroristă. Criza din 2007-2009 și problemele Eurogroupului cu Grecia au redus apetitul pentru extindere. Da, există un curent antiislam în Europa, mai ales în Franța. Da, FN speculează asta. Dar, totuși ca trăitor în Franța, pot să vă asigur că vă înșelați. Benoit Hamon merge în jos, nu pricep cum Melenchon, este văzut de dvs în turul doi. Fillon este una din problemele dreptei, ca și madamme Le Pen, datorită corupției și legăturilor cu Rusia. Vă asigur că francezii, deși nu foarte iubitori de UE, nu vor vota Melenchon, Hamon. Turul doi va fi, cel mai probabil, între Macron și Le Pen. Amândoi par a fi din afara clasei politice tradiționale. Mai vedem luni.

  Reply
 3. martel

  poate UE e aproape de dezastru dar Europa e aproape de salvare….decat aceasta UE care a devent dusmanul europenilor si sustinatoarea invaziei musulmane in Europa, mai bine nimic…se vede ca sunteti sponsorizata puternic de Soros, de il sustineti atat pe Macron, omul elitelor progresiste si globaliste, omul celor care lucreaza la implementarea planului Khallergi, omul care a spus ca el sustine politica open door (si fiti sigura ca nu se gandeste sa deschida usa pentru est europeni, e evident ca e vorba de africani si arabi musulmani), care sustine ca milioanele de musulmani din Franta care urmaresc distrugerea democratiei si inlocuirea ei cu propria ideologie fascista si eliminarea non musulmanilor , sunt francezi bine integrati…oricum nu e o surpriza pozitia pe care ati luat-o, doar ca e prea vehementa, sper ca din disperare ca elitele globaliste, multiculturaliste si anti crestine, a apostolilor dictaturii corectitudinii politice din Europa au toate sansele sa fie maturate si inlocuite cu oameni patrioti, care pun pe primul plan popoarele europene, nu indivizi adusi de aiurea care nu doar ca nu vor sa se integreze, vor chiar sa ii integreze ei pe europenii nativi in cultura si religia lor…decat o UE in care un african sau arab pescuit pe mare d e marina italiana are mai mutle drepturi decat un cetatean UE, mai bine ne lipsimd e aceasta UE

  Reply
 4. Ionas

  E Macron va fi viitorul presedinte al Frantei. J L Melenchon este mititel in sondaje, cu mult in urma lui Macron si a lui Le Pen.
  In Turcia, probabil vor fi lucruri mari in viitor, inlocuirea in parte a legilor seculare cu Sharia si reaparitia postului de Calif , post atit de drag lumii musulmane Sunnitesi . Poate o accentuare a sentimentului nationalist turc atit de profund exprimat de Erdogan. Mai bine asa pentru ca Turcia doar 5 % este geografic , social si cultural in Europa restul in Asia nu are sens sa se incurce cu ghiaurii din UE.
  UE nu pierde nimic, ba chiar renuntarea la Turcia este un lucru pozitiv pentru democratia de tip vest-european

  Reply
 5. Durand

  Câte partide și-au retras vreodată sprijinul ? Într-adevăr, ar fi elegant ca Fillon să renunțe acum, însă e prea târziu. Și nu se știe dacă nu a fost trimis să piardă, nu să câștige. PS-ul a trimis un candidat insipid (Hamon), așa că arena a fost lăsată liberă, îți vine să spui, aproape cu bună știință. Polii tradiționali nu mai există, așa că se joacă. Cine se joacă, vom vedea. Nu uitați că FN îl are ca tătuc indirect pe Mitterand, care a vrut astfel să rupă dreapta. Melenchon e nul: un moș comunist, anacronic și ridicol (uitați-vă la gesturile lui teatrale, la tăcerile lui „studiate”, stil Fidel Castro!). Macron a țâșnit, e energic, are tineretul de partea lui. Cum se poate să fii de dreapta și să nu miroși trendul (uber-izare, A.I., etc., lucruri cu care vine Macron)? Și să mizezi pe un Sarkozy un pic mai reșapat, cum este Fillon?
  Ecosistemul politic din Franța este mult mai complex (comparația cu sforăria băsească de mai sus e deplasată mult). Noi, oamenii de rând din România, suntem perdanții adevărați, nu UE, dacă iese Marine Le Pen. UE este o idee, iar cel mai bun simptom al eșecului ei este ăsta: dacă se lasă furată 10 ani de șmenarii dâmbovițeni (+mafia italiano-bulgaro-ruso-etc.), această uniune nu e funcțională. Să nu mai plângem după idei, să nu mai plonjăm în alte ideologii, să ne ocupăm de viețile noastre. Iese acum IPhone8 (sau 9 ?), iar noi ne dăm sufletul jucându-ne cu motoceii stânga-dreapta. Mă uit la discursurile candidaților din Franța și-mi dau seama că lumea a rămas cum a fost: centre din care iradiază gândirea, civilizația și periferii ancorate în urile lor organice, în imuabila curgere a zilelor, în schizofrenii, în imitații tot mai dificil de improvizat și pe care timpul le îngreunează de ridicol.
  Spargerea UE este drobul de sare de pe cuptior. Dacă țipăm, nu mai cade?
  Eu aș prefera să trăiesc într-o Franță cu Marine președintă, chiar cu eticheta de „estic”, decât într-un oraș din România „liberă” și non-UE, unde polițiști-i mănâncă din palmă bulibașei sau vreunui dottore. No offense.

  Reply
 6. Général Pétain

  Dreapta franceza post-Sarkozy a abandonat deja Europa si vrea o rebalansare europeana stil secol 19 : mai aproape de Rusia, mai departe de Germania. Iar ca un român sa le ceara sa-si retraga candidatul pentru binele Europei e o utopie inca si mai mare decat jignirea ca un roman sa le dea lor sfaturi; pai s-ar rasuci Charles in mormant ! Profesorul Pippidi crede ca traim inca „Sfarsitul Istoriei” si suntem in anul de glorie 1991. Dar are mare dreptate cand spune :

  „Nu ai putea ghici, citind Eurobarometrul privind ”Viitorul Europei” că UE s-ar putea sfârși în această săptămână, deoarece orice întrebare mai dezagreabilă (corupția elitei politice, de exemplu) a fost epurată cu grijă, nu cumva europenii să ne spună ce gîndesc.”

  Europa a ajuns de fapt la capat de linie si a ales eutanasierea asistata.

  Reply
 7. Ghita Bizonu'

  Doamna daca afirmatia dumneavoastra este adevarata :”UE nu a văzut şi nu a criticat constant decât riscul unei lovituri de stat a armatei, şi a înţeles doar la puciul eşuat de anul trecut că armataapăra de fapt status quo-ul constituţiona” atunci unica concluzie este ca zisa UE – adica polis p’tits chiens de toate nuantele, adunatura de analisti , ziaristi , filozfi, considieri si ceilati inutili bruxelezi si paraziati ai „comunicari” sunt pur si simplu, in cel mai bun caz , ignoranti si ca in ultimii 45 de ani au citit poate doar Pravda. Nu de alta dar eu citeam si Lumea si presa franceza (cata puteam gasi in Bucale) si stiu care era situatia din Turcia in1980 – discutii politice cu pistolul in mana, Lupii Cenusii, , instabilitate politica, chiar riscul unor conflicte civile si a „rezolvarii” dipsutelor politice afara cadrului legal, ascensiunea islamismului. Si interventia cu „preaviz” a armatei care dupa ce a stabilizat tara a modificat constitutia si a reinstaurat democratia. Stiu ca armata turca era garantul democratiei (atata cata poate exista in Turcia) si a laicitatii Statului.
  Daca asta nu cunostea Apusul atunci ma intreb in cate alte cazuri are opinii la fel de „pertinente”

  Reply
 8. Shadow

  1. macron nu este de centru ci de „stanga” asa cum spun francezii „caviar”. Fost bancher care nu s-a dus o zi la serviciu (in fapt lobist pt o banca de afaceri foarte cunoscuta) a ajuns ministru in guvernul vals pus acolo de hollande. Este reprezentantul grupurilor de loby americane, europene si ce a mai ramas franceze(firme mari care nu se pot restructura) si care sunt de zeci de ani de zile abonate la contracte cu statul.
  2. de fillon a avut grija tot hollande cum a avut grija si sarko + hollande de dsk. Ce a facut fillon este LEGAL cu toate ca total imoral si 80% din politicienii francezi o fac ei insisi. A 5-a republica ca si toate republicile anterioare au avut grija sa preia din drepturile monarhice anterioare si sa le transfere catre „capi ai republicii”. Problema franceza rezida in principal in „transformarea” pozitiei de „politician” (pozitie efemera) in „meserie cu acte in regula”. Nu aveti idee de ce „drepturi” dispun politicienii francezi. In functie de „pozitiile” ocupate in parlament si sau guverne au si rente viagere la nivele foarte ridicate. Politicienii francezi in marea lor majoritate nu au nici o „meserie” ce ii uneste in mare parte este „ena” (stefan gheorghiul francez) si „pilele”. Elita franceza nu este prin nimic „meritocratica” asa cum elita tuturor tarilor occidentale incepand cu SUA nu mai sunt.
  3. unul ca macron este un foarte mare pericol pt ca nu va reglementa nimic in politica fiscala (a fost doar bla bla ce au spus fata de ce au facut atat sarko cat si hollande). Acesta minte de ingheata apele ca Franta poate renegocia tratatele europene. Nu le poate face si-au pierdut aceasta parte a propriei lor suveranitati asa cum toate tarile europene au facut-o.
  4. Europa actuala este un NON SENS. As putea scrie „romane” despre asta. Europa actuala nu reprezinta deloc electoratul european. Ea reprezinta doar birocratia extrema europeana unde oameni fara nici un fel de viziune sunt numiti in posturi inalte la masa verde si nu prin vot(cimitirul elefantilor din politica locala). Ani de zile am avut si continuam sa avem in Europa comisari si comisie care se bat impotriva intereselor popoarelor care sunt componenta a uniunii. Rolul si puterea parlamentului european sunt aproape inexistente.
  Acum se va plati pretul pt aceasta politica impusa in ultimii 25 de ani pt ca oricum tonul a fost dat atat de imbecilitatea lui cameron cat si de alegerea lui trump.
  Va luptati pt un „mormant strain”. Europa actuala nu este Europa imaginata de fondatori este o aberatie la „cheremul” primului venit.

  PS. Istoria cu costumele este interesanta cautati similitudini la macron, a uzat de aceleasi apucaturi doar ca el nu a returnat „nimic”.

  Reply
  • Valentin

   Nu fiti asa de sigur! Macron, ghisetierul banciisioniste Rotschild, nu va fii ales! Chiar daca este finantat de marea finanta internationala (stiiti Dvs care!) si spune ca nu este nici de stanga nici de dreapta (?), nu va reusi intr-o tara dificila ca Franta, care nu asculta nici de marele stapan (alromanilor!) de peste ocean, nici de vodca sovietica. Aceasta din urma finanteaza 3 candidati trotkisti (Melenchon, Poutou si Arthaud) iar suveranistii (Marine Le Pen, Cheminade, Asselineau cer iesirea Frantei din U.E. care a devenit marioneta Germaniei lui Merkel ( nu uitatzi ca aceasta, in mod total individual, fara nici o consultare cu partenerii europeeni, a dat 6 miliarde euro lui Erdogan ca acesta sa retina refugiatii sirieni carora, cu putin timp inainte, respectiva Doamna le deschisese larg portile Europei.

   Reply
  • Dumitru

   „stanga”, dar nu stanga socialista, ci stanga liberala. Stanga liberala, adica urmasa valorilor iluministe, individualiste, anti-democratice si elitiste, al caror ideal este „printul luminat”. Si care in sfarsit a ajuns la cutite si cu adevaratii democrati, si cu socialistii (care nu sunt pentru individualism).

   Reply
  • alzara medic Sibiu

   Shadow,este cea mai dramatică filipică pe care am citit – o ,scrisă cu o devastatoare dragoste pentru europeni şi valorile oe care le – au distilat .
   Pe când un blog ( cel puţuin ) ?
   Unde te urmărim ?

   Reply
 9. PAFI

  Interesant mi se pare faptul ca din nou se confirma zicala „apara-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma apar si singur!”. Cu alte cuvinte, la temelia UE au ros ani de zile coruptia si interesele personale si de grup. Acelasi lucru s-a intamplat si in Romania. Nu Putin, ci Fillon si altii ca el sunt cei care demoleaza UE. Suntem mai aproape ca oricand de intoarcerea la o dictatura „luminata”. Ca de atatea ori in istorie, nebunia politica are sanse numai atunci cand ratiunea isi pierde drumul.

  Reply
 10. Enok

  Profetia lui Daniel este pe cale de indeplinire cu repeziciune, Lutul de Fier nu se va alipi, Europa de est saracita chinuita de 70 de ani de satanism comunist, este Lutul maleabil, in fata celor bogati si puternici.
  Vestul Europei este Fierul, ce aminteste de puterea Romei antice!

  UE SE VA DEZINTEGRA!
  Fecioara din Orleans va umbri FRANTA! LE PEN ESTE NOUL PRESEDINTE!
  Conform Irlmaier, REVOLUTIA VA INCEPE DIN NOU, IN FRANTA
  SANGELE VARSAT IN VANDEE VA FI RAZBUNAT

  Reply
 11. marius

  Daca papusa gruparii bancare Rothschild recte Macron ajunge presedintele Frantei atunci colapsul finsnciar bancar din 2007-2008 o sa capete proportiile unui razboi civil european urmat de o conflagratie mondiala uluitoare!

  in acest moment Le Pen este cel mai mic rau cu putinta in fata gruparii Rothschild!

  Reply
 12. Dumitru

  Eu locuiesc in Franta. Cum naiba sa mai fii pro-european, cand politica pro-europeana incepe sa semene cu distractia securistoida din Romania ? Impotriva lui Fillon (candidatul care avea cele mai multe sanse acum cateva luni) a fost macel. Nu treceau 2 zile fara sa mai apara cate o informatie, nimeni nu prea stie pe ce canale (rumorile spun ca Hollande le orchestra). Nu-i vorba, ce-au turnat e adevarat, si e destul de imoral. Insa informatia asta era obtinuta ca-n Romania, prin scurgeri de date ilegale. Si nu e numai Fillon (oricum, nu as fi votat cu el). Dar toti candidatii au patit asa, cu exceptia unuia singur : Macron. Pe Marine Le Pen (cea care conduce acum in sondaje) s-au gasit sa o cheme la interogatoriu fix cu o luna inainte de alegeri intr-o afacere veche de 3 ani… Nici cu asta n-as fi votat, dar metoda este inacceptabila. Lui Mélenchon ii fac caricaturi care seamana tare cu cele anti-semite. Si sunt doua lucruri inacceptabile, de fapt : scurgerile orchestrate, dar si faptul ca presa marseaza. Singurul jurnal independent din Franta este Canard Enchaîné. Pana si ei ii iau partea lui Macron, dar nu direct, ci difuzand rahat numai despre ceilalti (in conditiile in care si Macron are niste tinichele destul de enorme, legate de impozite).

  Si mai e o chestie : eu sunt pro-european daca Europa inseamna un stat federal democratic. Altfel sunt impotriva ei. Moneda a scapat complet de controlul democratic european (si nu e un bug, ci un feature, asa au fost facute tratatele). Nu mai conteaza de fapt decat vointa Germaniei. Asa ceva nu vreau. Si daca va uitati bine, toti candidatii, mai putin Macron, au o pozitie critica la adresa UE. Pentru ca simt ce doreste electoratul. Macron, in schimb, nu e un om politic, ci un produs publicitar, fara nimic inauntru.

  Reply
 13. alzara medic Sibiu

  Cu ce sunt mai buni ai lor decât ai noştri ? Cu o moştenire de calitate pe care au dat – o de gard .
  Istoria neiertătoare favorizează pe cei fără îndoieli : Putin, Erdogan, Orban .
  Noi, din nou pe falia istoriei : de aici neobejenia !

  Reply
 14. Liber Cugetator

  Sunt diferente importante intre atitudinea anti-europeana marca Marine Le Pen si cea prezentata de Jean-Luc Melenchon. Ca sa simplificam, sa spunem ca Melenchon este impotriva tratatelor europene actuale si a consecintelor pe care le au acestea, si nu impotriva ideii europene in sine. De ce nu exista o adevarata armonizare europeana in domenii atat de importante ca fiscalitatea si normele sociale? Pentru ca aceasta situatie profita anumitor interese, si ca atare nu se poate ajunge la un consens pentru schimbarea lucrurilor. Politica luxemburgheza a „rescript-ului”, care determina multinationalele sa plateasca impozite (mai mici!) in Luxemburg si nu in tarile mari unde isi fac cifra de afaceri si beneficiile este o rusine! La fel de scandalos este caietul de sarcini al bancii europene, care pompeaza sume colosale in bancile private, exact acelea care au fost salvate cu banii contribuabililor in momentul crizei din 2008 – 2009, incurajandu-le implicit strategia speculativa, care este in detrimentul unei politici de crestere economica (in Franta de exemplu bancile nu sustin, asa cum ar trebui, intreprinderile mici si mijloci, antreprenoriatul in general). Dar Berlinul nu este jenat de situatie pentru ca si el, ca si alte capitale, mai mari sau mai mici, traieste sub influenta lobby-urilor… Si exemplele sunt multe… Liderii tarilor mici se multumesc si ei cu niste firimituri care le aduc beneficii personale, de exemplu permisiunea de a-si vinde, pe putin, mana de lucru ieftina… Inainte de a vorbi despre oameni politici „antieuropeni” sa ne uitam bine la ce a devenit UE si sa vedem daca esta este Europa pe care ne-o doream… Deci, doamna Mungiu, pe cand o analiza mai fina a ceea ce este in mod real Uniunea europeana? Va pot asigura ca cei mai dezamagiti sunt chiar pro-europenii convinsi…

  Reply
 15. Liviu

  Pentru cine nu stie, in Franta declaratia de avere si interese nu e publica, s epoate vedea doar la cerere, daca sti din circumscriptia respectivului, etc si dai cu subsemnatul ca nu o dai la presa sau ti se poate face inculpare pe denunt calomnios. Nici un candidat nu propune transparentizarea declaratiei de avere, din cate vad. Numai romanilor le dau sfaturi cu sa nu decriminalizeze lucruri care in Franta nu sint incriminate…

  Reply
 16. Dumitru Drinceanu

  Din nefericire, jocurile sunt deja facute peste Europa, dar si cu acceptul tacit al occidentalilor acesteia, din interese strategice: rasaritului continental i se rescrie deja sfera veche de influenta. Exemplul Crimeei, chiar fara ocupatie efectiva, se pregateste pentru tragere la indigou… Atentie la consecintele desolidarizarii, rafuielilor interne si impartirii institutiilor puterii intre varfurile conducatoare, un inceput al deznodamantului iminent cauzat de altii, intretinut si faptuit insa de clasa politica autohtona lipsita de viziune, proiecte nationale majore si clarviziune! Nici in ultimul ceas nu renunta nimeni la privilegii si nu isi calculeaza retragerea cu pierderi minime, ci lupta pana la radicalizarea societatii. Aceasta sa fie culmea responsabilitatilor si strategiilor atator creiere, care, putin calmate si reunite ar putea salva viitorul tarii? Nu este acum momentul oportun luptelor corp la corp – vremea rafuielilor a trecut, deja -, fiindca favorizeaza pe cei care vor altceva cu Romania, si s-au inmultit, se pare, ,,ideile” de la est la vest…

  Reply
  • G.A.

   Nu-i putem condamna prea mult pe europeni: pur și simplu nu putem funcționa ca ei. Suntem două specii moralmente diferite. Ei au cuvânt, noi ne facem cruci peste cruci ori de câte ori trecem pe lâng-un lăcaș de termopan al Domnului. Nu știu cine are mai mult Dumnezeu…
   Ne lipsește infrastructura care susține coastele și capul sus … Și avem cantitate de gene slave, în cel mai propriu sens.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *