Alina Mungiu-Pippidi

Trei motive de a nu merge la vot

Deși ne confruntăm cu o rată de absenteism de peste 70 la sută, adică cea mai mare din Europa, care va da dreptate celor care nu voiau ca România să fie inclusă (țară proastă cetățeană), văd că nu e clar deloc de ce lumea nu merge la vot. Iluzii, pretexte, acuze penibile (cum că lumea stă acasă să ajute PSD) țin locul unei dezbateri mai importante decît cea pe programe electorale, aceea despre rațiunea de a vota, sau nu, pentru alegerile europene. Dat fiind că alegerile astea, la care unele partide occidentale care au slogane gen Spune NU! Bruxellesului vor lua locuri fruntașe aș vrea ca nimeni să nu își imagineze, cu fantezia amorțită a românului care crede că istoria nu se schimbă pentru că niciodată nu o schimbă el, că în Europa se vor organiza veșnic alegeri europene și că Tanța și Costel vor fi întotdeauna consultați dacă dl. Juncker sau dl. Schultz vor conduce Comisia Europeană. Nu e așa sigur, dacă vor cîștiga dna Le Pen sau dl. Farage, al căror program european este să distrugă UE

Care e motivul pentru care numai votanții de bază ai partidelor mari, în avanpremieră pentru prezidențiale, se pregătesc să se ducă duminică la vot? Într-o pondere aproximativă iată motivele- cine face sondaje și știe să le și analizeze are libertatea de a prezenta un alt model care să confirme sau să infirme ce spun eu aici prin statisticile proprii.

În primul rînd, grupul cel mai mare care va sta acasă este cel care nu știe cu cine să voteze, grupul votanților care se simt incompetenți. El ar avea poate cu cine vota dacă ar ști mai bine cine candidează. Ei sînt cei care spun în sondaje că nu știu destul despre partide și candidați ca să își fi putut forma o părere. Candidații au bătut țara iar situri ca România curată au tot făcut liste arătînd poziția unora sau altora, dar acest grup enorm de oameni nu se informează politic de pe Internet, unde ar găsi și siturile partidelor (unii au făcut programe- nu le-a citit nimeni). Circulă un video cu un cort în care un hipster vrea să știe care e programul Dacianei iar niște babe feseniste îl suduiesc. Pe video scrie că ar putea fi cortul oricărui partid. E fals. Un votant bine intenționat găsește informații despre Daciana, și favorabile, în acel cort, și nefavorabile, în ziarul de față, și neutre, pe România curată.  Dacă Băsescu și Ponta au o vină că au deturnat atenția cu războiul lor civil, partidele au făcut eforturi să informeze lumea. Dacă nu au reușit, e pentru că în general nu sunt reprezentative, ajung la mult mai puțini oameni decît ar trebui, și pentru că mare parte din media noastră e tabloidă și ahtiată după bani, uitînd de rolul ei educativ și civic- media s-a comportat lamentabil campania asta și partidele nu au cum să reușească socializarea politică a omenilor fără media. O bilă neagră mediei în proprietatea oamenilor politici, care a făcut numai propagandă și nu informare.

Al doilea mare motiv de abținere este convingerea oamenilor că alegerile nu schimbă cu nimic viața lor, că vorba bancului, dacă ar schimba ceva ar fi interzise. Acest grup de oameni convinși că nu sînt afectați de cine este la putere, nici în bine și nici în rău există și la alegerile occidentale în proporție importantă. Într-o oarecare măsură se suprapune pe primul grup, că dacă eu cred, justificat sau nu, că viața mea e tot aia indiferent cine iese nu am de ce să mă țin la curent cu politica. Acest grup amenință să se stabilizeze la un mare procent în politica românească, așa cum este, de exemplu, în SUA, dar nu în Europa, unde societățile sînt mult mai politizate. Proporția între cine nu e afectat că o duce bine și cine nu e afectat că o duce rău va mai varia, dar per total au în comun mult, pentru că sub-grupurile astea sînt în mod real autarhice și autosuficiente (trăiască Western Union și subvenția la hectar), nu sînt clientela unui partid, de exemplu (sau ar fi mobilizată). Bine sau prost, acești oameni se descurcă, de asta ei sînt minoritari în categoria mai largă (prima) a incompetenților, din care mulți nu se descurcă, mulți ar avea nevoie de politică să le îmbunătățească viața, dar au pierdut firul pe undeva.

Cea de a treia categorie, și cea mai vocală, deși cea mai mică, este cea care nu votează pentru că e convinsă că toate partidele sînt corupte și toți candidații o proastă investiție. Asta e o categorie mai competentă politic (dacă ar vrea, ar ști cu cine să voteze, și față de prima, care era mai ales rurală și suburbană, asta e mai ales urbană și activă) dar nu o face pentru că nu vrea, și pentru că e destul de informată să considere pe toată lumea pe lista neagră. Acești oameni nu votează pentru că nu au cu cine vota, dar sînt creaturi politice, cu interes și competență. De ce nu au cu cine vota face obiectul unei intense dezbateri zilele astea, dar e o iluzie că doar din cauză că legea e restrictivă și nu-i lasă să se înscrie. Da, legea noastră e restrictivă, pune obstacole la oamenii obișnuiți, care nu au averi, da, domnii Ponta și Zgonea și-au călcat cuvîntul dat mie, că mi-au promis că vor coborî pragul de înscriere de la cît este acum (nivel Kazakstan) la numai 500 de semnături, dar, să fim serioși, asta a oprit pe protestatarii de astă toamnă să își facă partid? Au fost mai mult de 30 000 în toată țară, care e problema? Dacă voiau, nu puteau? Ei, aici apare autoiluzionarea, ideea că un protest poate ține locul unei asociații stabile, că entuziasmul de Facebook se poate subtitui competenței manageriale și civice (succesul de astă toamnă se datorează lungii pregătiri competente făcută de larga alianța socială pentru Roșia Montană, care a conținut arheologi, istorici, geologi, ziariști, proprietari de teren, ecologiști, juriști, lideri de opinie, economiști, artiști, etc) și nu unui grup de entuziaști Facebook care au creat Uniți, salvăm  – aceasta a fost doar goarna care a strîns trupele într-un loc. De asta orice alternativă politică are nevoie de aceeași alianță socială largă, că nu pot fi emanate programe și create alianțe semnificative de niște activiști Facebook, oricît ar fi de spirituali și bine intenționați. Dacă lucrul acesta nu e înțeles, și goarna se crede roată sau bielă-manivelă și următoarele alegeri vor prinde acest grup tot nereprezentat, deși potențialul există.

Incompetență politică subiectivă sau obiectivă, scepticimul față de capacitatea politicii de a schimba ceva (în primul rînd pe sine) plus incapacitatea de organizare tradițională ne vor pune în penibila situație de a da cu piciorul unor alegeri cu miză europeană, unde ar fi trebuit ca lumea să meargă la vot ca să contrabalanseze avansul din Europa de Vest al celor care ar fi vrut ca noi să nu intrăm și ca Europa să redevină o uniune de state, în care cetățenii să nu mai fie consultați direct. De asta eu nu aprob chemarea la boicot a celor de la Uniți, salvăm deși înțeleg perfect frustrarea lor că nu au cu cine vota. Urmăriți pe România curată răspunsul nostru – al lui Nicușor Dan și al altor membri ai alianței, care îndemnăm lumea la vot, să voteze cu stînga, dreapta, independenți, partide sub prag care au nevoie de voturi, există alegere, citiți listele negre și alegeți pe cei mai puțini răi, că maica Tereza nu candidează. Nici măcar eu nu candidez, dar m-aș bucura ca voi să votați, fie și blanc, să nu fie rata de neparticipare peste 80%.

Eu personal voi vota în Germania duminică pentru liberalul german Alexander Graff Lambsdorff, pentru că a sprijinit Parteneriatul pentru Est, unde se lucrează pentru Ucraina și Moldova, și pentru că vreau ca liberalii, partenerul junior al dnei Merkel la guvernare să treacă pragul electoral și pe viitor să nu mai avem alianță între creștin-democrați și socialiști. Nu pentru că aș crede că partidele socialiste sînt nelegitime- departe de mine, sînt la fel de legitime ca orice partide neextremiste, și e destul de neuropean discursul românesc că toți socialiștii europeni sînt corupți sau vînduți rușilor- ci pentru că de la atitudinea față de Rusia la numărul de birocrați din Ministerul Dezvoltării German mă simt mai aproape de programul liberal. Vreau să votez și eu o dată pentru, nu contra- nu mă invidiați pentru tura asta, nu abandonez partida de acasă și mai vorbim pe viitor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

18 thoughts on “Trei motive de a nu merge la vot

 1. Carol

  Intr-adevar daca dva ati fi candidat, remarc ca ati spus-o ca banc si cu autoironie, dar eu spun pe bune m-as fi dus si as fi votat. Dar asa nu ma duc,si fac parte din a treia categorie, cu respect.

  Reply
 2. Ioan

  Eu merg la vot. Voi vota cu cei care cred eu ca sunt cel mai putin patati. Vorba doamnei Pippidi, maica Tereza nu candideaza, dar conteaza mult sa dovedim spirit civic.

  Reply
 3. Costin

  D-na AMP, In prima instanta, vazand titlul articolului credeam ca am vedenii: „Ce-o fi apucat-o pe d-na Mungiu sa promoveze absenteismul?”, mi-am spus. De abia intrat in cuprins, am vazut ca altul era mesajul. Eu cred ca totul se datoreze mentalitatii gresite a romanului: „daca lui nu-i pica ceva in mod clar din aceasta „afacere”, atunci nu se implica”. Toate cele trei motive fac parte, dupa parerea mea, dintr-un altul mai cuprinzator care se numeste lenea si comoditatea, ce au drept consecinte incultura politica a marii majoritati a populatiei. Nu vom avea o clasa politica europeana atata vreme cat nu-i sanctionam drastic atunci cand avem ocazia, adica la vot. Exact cand politicienilor corupti(ca asemenea personaje exista chiar daca din punct de vedere juridic nu sunt identificati astfel) le arde mai tare buza dupa votul nostru, noi il „ajutam”, prin absenteismul nostru, sa intre in parlament, pe baza a doar catorva mii de voturi, date de analfabetii politici, cumparati cu o galeata sau un kil de ulei, plus voturile rudelor si clientilor lor de afaceri veroase. Daca am proceda in mod responsabil sunt sigur ca in decurs de doua legislaturi cel mult, am face curatenie. Lenea notorie a romanului pentru a se ridica prin munca este cunoscuta de catre echipele de marketing ale partidelor politice si asa se explica succesul operatiunilor cu mititei si bere. Sau sa incerce sa-si mobilizeze macar publicul captiv, in speranta ca va fi de ajuns. psd-ul de exemplu, in aceasta campanie electorala, a recurs din nou la tactica atragerii oamenilor prin metoda adresarii scrisorilor la domiciliul lor. Desigur, au luat intai toate adresele pensionarilor de la casele judetene de pensii(conduse de oamenii psd) fiindca pensionarii reprezinta o categorie importanta de electori si, in plus, pot fi amagiti cu cresterea pensiilor, cu bilete la statiuni sau la vanghelioane….. Faptul ca nu avem o societate civila puternica si activa nu este o alta dovada a absenteismului?

  Reply
 4. taunul77

  Din spirit civic si in memoria celor care au murit in 1989 voi merge la vot. Insa nu voi vota pe nimeni. Imi insusesc una din revendicarile gruparii „Uniti salvam”, aceea de a avea inscris pe buletinul de vot optiunea „Niciunul dintre cei prezenti”. Daca buletinul de vot nu are inca aceast patrat, il voi desena eu cu un pix si voi pune stampila in interiorul lui. Eu cu raul cel mai mic nu mai votez. Si asta nu pentru ca m-as astepta sa candideze maica Tereza. Insa m-am convins ca desi raul este diferentiat intre competitorii politici din Romania, niciunul nu merita sa-i acord votul.

  Reply
 5. Aurelia

  Pot merge la vot ca sa-l anulez. Astfel elimin riscul de a „vota” altcineva in locul meu si transmit mesajul „as alege daca as avea de unde alege”.

  Reply
 6. joenegut

  Da, trebuie sa mergem la vot! Observ c� prea multi isi fac iluzii ca in politica trebuie sa fie doar Maica Tereza! Nu! Politicienii sunt ca noi, trebuie doar sa va uitati in oglinda!

  Reply
 7. LUPU Ionel

  Nu mai am incredere in politicieni… Mi se face greata cand il vad pe ecran pe PRIMULCOPIIST si CAMPIONUL MINCINOSILOR ….. Cata nesimtire …!!!!! Ma voi duce la vot dar il voi anula !!!!!!!!

  Reply
 8. Vidia

  Articolul este bun.Dar m-a dezorientat titlul care,daca nu citesti si articolul,pare un indemn la neparticipare la vot :(

  Reply
 9. afrodita Iorgulescu

  1) Algoritmul electoral, care face ca voturile pentru partidele care nu se califica (nu ating pargul de 5% ?), sau pentru independentii care nu se califica (?), sa se duca la partidul cel mai votat (probabil PSD), determina perfect justificat absenta la vot a celor care nu agreaza PSD ! 2) In UE exista doua curente: „More Europe” (curentul federalist, majoritar pentru moment) si „Beter Europe” (curentul non-federalist, minoritar), creat de conservatorii britanici in 2009. Daca studiati acest mic curent „Better Europe” (grupul politic al Reformistilor si Conservatorilor Europeni nr. 5 din cele 7 din PE), veti vedea ca este mai bun pentru Romania. 3) Discursul romanesc ca „toți socialiștii europeni sunt corupți sau vanduți rușilor” este fals: se uita ca bolsevismul de la rusi a venit din vest, nu invers!

  Reply
 10. roman in tara mea

  Eu voi merge la vot! Si stiti de ce? Pt ca imi respect copilul, familia, ma respect pe mine suficient de mult cat sa nu-l mai las pe el si neamul lui, sa voteze si sa decida pentru mine. Pentru libertatea lui Voiculescu&Comp, Mazare si Nastase, nu voi risca viitorul copilului meu. Pensionarii care acum sunt mintiti din nou, trebuie sa se gandeasca si la copiii lor care isi doresc o viata demna in tara lor. Cei care decid sa nu voteze sau sa-si anuleze votul si se simt reprezentati de cel din poza, sunt liberi sa o faca. Voi vota raul cel mai mic, pentru ca cel mai mare este deja un monstru. Semnat: Rom�n �n Țara Mea

  Reply
 11. cristiT

  Corecta argumentatia, cu precadere cea legata de constructia Europeana m-a convins sa votez.

  Reply
 12. cristiT

  Mai este o eroare pe care am facut-o si pe care am realizat-o doar dupa articolul dumneavoastra. Trebuie facuta o diferenta intre politica Europeana si cea autohtona, intre politicienii Europeni si cei din tara, chiar daca cei din tara ne reprezinta in UE. Datoria de cetatean European nu trebuie sub nici o forma sa o declinam si nici nu avem motive sa o facem, fiindca structurile UE si-au facut cu prisosinta datoria fata de noi. Mai mult, ei reprezinta speranta noastra in reforma din multe domenii in care am ramas intepeniti. E clar ca nesustinand fortele democratice Europene nu facem altceva decat sa ne taiem craca de sub picior. Nu mai vorbesc de R. Moldova si Ucraina, unde probabil va trebui o majoritate de dreapta pentru extindere sau macar sustinere… Am gresit, intr-adevar, in rationamentul meu din comentariul de ieri. Chapeau bas!

  Reply
 13. Laur22

  Un motiv un si gur motiv sa nu votez: Romania este prin constitutzie un stat social Germania este prin practica un stat social. Uniunea Europeana dintre Romania si Germania conform lui Angela Merckle „nu este o uniune sociala” Aha si pentru asta eu trebuie sa votez pentru ea. De ce? Care e interesul meu in aceasta uniune care nu vrea sa fie o „uniune sociala” dar vrea transfer de competentze si de autoritatzi de la cei ce isi asuma si dare asigura raspunderi sociale aka statele natzionale. Ei bine uite nu. Pentru aberatzii gen eu roman votez in Germania pentru isteriile mele politice din moldova si ucraina dar nu pentru pensii, alocatzii de crestere a copiilor, asistentza medicala accesibila ori macar mai multe locuri de munca eu nu pun botul si nu pun votul.

  Reply
 14. cristiT

  @Laur22 Viitorul Moldovei sau al Ucrainei nu sunt isterii politice, poate si pentru simplul motiv ca acolo traiesc peste 3 milioane de Romani. Daca ai trai in proximitatea Prutului, la 100 de km de trupele rusesti din Transnistria ai mai gasi un motiv. Cel mai bine ar trebui sa inteleaga ce inseamna Uniunea Europeana cei care au trait in afara ei si au visat peste 60 de ani sa faca intr-o zi parte din ea. Noi prin vointa noastra, intr-un procent impresionant, am fost cei care am cerut sa fim parte a Uniunii si spre fericirea noastra am capatat libertate de miscare. In toate sensurile. De pilda, astazi ai posibilitatea sa te stabilesti pentru un timp intr-o alta tara, chiar din afara Uniunii, in Ucraina sau in Crimea/Rusia (o zona foarte frumoasa de altfel) daca doresti sa te delimitezi de Uniune si iti garantez ca in scurt timp vei intelege care e interesul tau in aceasta uniune!

  Reply
 15. alinaMP

  Laur, nu imi vine sa cred ca nu stii ca banii de autostrazi, Sibiul capitala cuturala si metroul din Drumul Taberei sint in mare parte din banii contribuabilului german, care face uniunea sociala cu Romania, prin fondurile de coeziune (structurale) unde Germania e cel mai mare contributor net si Romania top beneficiar. Daca nu sint mai multi e ca nu reusesc romanii, circotasi, corupti si ineficienti sa ii cheltuiasca. Numai pe dna Merkel nu ati mai dat voi vine, experti in lipsa de responsabilitate ce sunteti.

  Reply
 16. CastilloArmas

  In opinia mea, dezbaterea e orientata gresit din start – alegerile pentru Parlamentul European nu au cum sa influenteze evolutia clasei politice autohtone, indiferent de rezultatul lor. Miza e alta – sa demonstram ca ne simtim cu adevarat europeni, nu numai atunci cand trecem granita de vest in cautare de lucru. In alta ordine de idei, o participare masiva la vot nu garanteaza o clasa politica exemplara – vedeti exemplul Greciei, unde votul e obligatoriu si rata de participare a fost mai mereu pe la 75% dupa 1974. Sau exemplul italienilor – verii nostri de origine latina, care vreme de 45 de ani au votat constiinciosi, in proportie de cam 80% de fiecare data, pentru un spectru politic dominat de Partidul Democrat-Crestin, structura similara in multe puncte PSD-ului de la noi, evident cu exceptia provenientei din esalonul doi al unui fost regim comunist.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *