Catalin Tolontan

Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19

Imaginea surprinsă în biroul premierului Orban, cu băutură, țigări și măștile de protecție aruncate pe masă, ne arată cine a decis și cine va continua să decidă pentru noi, câtă vreme românii nu se vor implica să schimbe cu adevărat clasa politică.

Pe masă e o frapieră. Bogdan Aurescu trage ca Churchill din trabuc, cu mănușile sanitare pe mâini. Ludovic Orban fumează și el.

Lucian Bode, ministrul transporturilor, are șampanie în față, după ce ne-a avertizat să nu plecăm cu mașina peste graniță. Cu avionul, oricum nu se poate.

Măștile sunt pe masă și pentru fraieri. Ministrul economiei Virgil Popescu bea un whisky, sau, în versiunea de știre pe care ne-o va furniza în curând Grupul de Comunicare Strategică, are, de fapt, în pahar doar ceai negru de Ceylon.

***

Acești oameni politici și alții, nu neapărat politcieni, probabil gradați care nici nu vor să aflăm cine sunt, au deținut cea mai mare putere necenzurată din România ultimilor 30 de ani.

***

Dacă cineva crâcnește în front sau dacă nu se execută suficient de repede este avertizat. Așa cum a procedat chiar azi Alexandru Rafila, trimisul României la OMS, care a avertizat Parlamentul țării că ”ezitarea din Parlament nu e bună” în chestiunea vaccinului obligatoriu.

Într-o democrație, ezitarea din Parlament se numește dezbatere. Dar, pentru mogulii Sănătății, recuperați după dezastrul de la Colectiv și transformați în salvatorii COVID-19, democrația e un lux la care e timpul să renunțăm.

***

Variantele la coaliția trabucelor din biroul lui Ludovic Orban sunt Rareș Bogdan și trupa sa de neonarcisiști sau ”tatăl corupției” PSD și brigada Ponta & Bănicioiu.

Privim poza încă o dată și, așa cum scrie David Brooks într-un editorial din NYT, ne dăm seama că e timpul să ne căutăm liderii nu în centrul puterii, ci în jurul nostru.

Continuarea în Libertatea


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19

 1. Adrian

  Dezvoltați ultima frază. Pe scurt, cine nu apare în poză deși era(u) prezent/ă(ți)

  Reply
 2. marius

  s-au imbogatit hienele la adapostul „pandemiei”…
  pot sa iasa la pensie linistiti acum in caraibe

  Reply
 3. Gabriel Radeanu

  Exact aceeasi abordare o regasim si in cazul anticoruptiei…este aplicabila doar pentru idiotii comuni,nu pentru tampitii privilegiati…adica masochismul asta isteric care a distrus simbolurile nationale in ultimii ani e doar praf in ochi pentru cretinei si politie politica…

  Reply
 4. DER

  Da’ doar n-o să credem că ăștia sunt lideri! Sau (și mai fantezist) patrioți ori reprezentativi! Ăștia sunt vătafii și arnăuții puși să ne prostească. Niciunul dintre ei nu are curajul să meargă pe stradă fără SPP!
  Adevărații noștri șefi sunt la Berlin, în Bundestag și Bundesbank, la Viena, la Basel, la Washington etc. Adevărații noștri șefi sunt cei care ne trimit pe dulăul Câțu să ne ducă în strunga datoriei mai mari decât PIB-ul, cei în fața cărora toate organismele de control de la Bruxelles n-au curaj să sufle o vorbă, oricâte zeci și sute de kilometri de trenuri și camioane cu bușteni ies pe la Nădlac, cei care, dacă trebuie, ne interzic să exportăm ceea ce deranjează pe prietenii lor de business etc. etc., care ne iau la mișto drept stat de drept, dar care se miră dup-aia că lucrurile nu merg, deși „se înregistrează progrese notabile în direcția bla-bla-bla”.
  Ce băgăm noi în urnă nu este chiar ce ajunge prin STS la BEC. Și pe liste se pune mult gunoi, ca să iasă gunoi; chiar gunoiul cel mai bun este, constatăm amar după fiecare tură de alegeri, tot gunoi.
  Așteaptă până pe la sfârșitul lui august și-o să vezi ce minuni va înfăptui tiparnița de bani. Și vom vedea și cum ne vor ține de foame gogoșile ultraliberale la iarnă, când disonanța cognitivă o să apară în toată splendoarea ei. Ce au indivizii din fotografie în comun cu liberalismul?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *