Alina Mungiu-Pippidi

Singura soluție, înc-o involuție?

O enormă mașină de manipulare, adesea văzută la lucru în anii nouăzeci de noi, cei care am trăit Revoluția și tranziția din stradă, s-a revărsat zilele astea cu scopul manifest de a provoca alegeri anticipate. Alegerile anticipate, să o spunem clar, sunt o soluție bună atunci cînd un partid de guvernământ își pierde popularitatea și există o alternativă la el. Dar, deși în demonstrația etichetată propagandistic a „diasporei” erau toate partidele de opoziție (mai puțin Dacian Cioloș, bravo lui, dar cum toți oamenii lui erau acolo iată și limitele lui, degeaba ești personal decent dacă nimeni nu se ia după tine), această alternativă nu exista vineri, și nici nu poate exista într-o zi de vacanță parlamentară. Organizatorii reali ai manifestației, cei care au promovat-o pe TV, online și au umblat prin străinătate să strîngă și cîțiva diasporeni să se ascundă după ei știau foarte bine că nu are cum să cadă nici măcar guvernul, darămite Parlamentul pentru că se străng cîteva zeci de mii de oameni într-o Piață. Și atunci care a  fost scopul lor, dacă nu să ia puterea în noaptea de vineri 10 august? Și nici să rezolve ceva, pentru că la o demonstrație la care cererea principală este ”Plecați voi, ca să venim noi” nu ai ce dialoga și cu cine?

Scopul lor a fost altul, și acela a fost atins.

Scopul numărul unu a fost să creeze în presa străină imaginea că în România e o dictatură, astfel încăt deși Dragnea și Tăriceanu sunt înjurați la toate orele (ce să mai spun de Carmen Dan) în public, fără nici o amendă pentru nimeni, nici măcar de la CNA, să apară în gazetele pe care le citește Timmermans că nu există libertatea cuvîntului la București. Dovada e un băiat cu mușchi de sepepist prezentat ca „suedez” care nu are libertatea să își scrie „M…PSD pe mașină”. Ce să mai vorbim, e mai rău ca în Venezuela. Și inflația e comparată între cele două țări, deși una e de ordinul miilor iar cealaltă scade sub cinci.

Scopul numărul doi  și cel mai constant al acestor oameni este să mențină starea de mobilizare electorală pînă cînd chiar or veni niște alegeri. Analiza lor e că s-au pierdut alegerile din 2016, ca și turul 1 din 2014 pentru că lumea și-a arătat părerea despre alternativă nevenind la vot. Trebuie deci creată o enormă amenințare la adresa democrației, o enormă radicalizare – cu prețul creării unei mase de manevră fasciste, de lumpeni și huligani ai Internetului, dar și ai vieții reale, care vineri seara au făcut ce știu ei să facă, fiind conduși spre acest deznodământ de propagandiștii lor de săptămâni bune, ca la viitoarele prezidențiale să nu mai avem atîtea emoții.

Trebuie deci montate provocări, cît mai multe provocări, ca pe urmă facem ca la Catalonia, strigăte că violența poliției spaniole justifică separatismul, și că de ce s-a băgat poliția cînd noi voiam să dăm guvernul jos. E win-win pentru cine le face.

Instrumentul a fost construcția mediatică a unei  unice ”diaspore”, bună, muncitoare și democrată din multele, foarte diferite care există. Ea a fost inventată ca să fie manipulată și exploatată, și planul e vechi, aparține lui Viktor Orban, care dînd drept de vot maghiarilor din străinătate, cei care nu trăiesc pe pielea lor consecințele politicii sale și-a asigurat pînă acum vreo trei mandate. De pe timpul lui Băsescu se cerea ca diaspora să voteze cu telefonul mobil și astfel să anuleze votul celor de acasă, care trăiesc cu partidele astea și politicile lor. Concertul propagandistic de lins diaspora undeva a atins zilele astea paroxismul imbecilității, de la miliardele trimise acasă (dacă ar ști măcar să împartă și să priceapă că orice cifră relevantă de acest gen e per capita s-ar vedea că suma trimisă acasă e de fix 59 de dolari pe an, conform estimării foarte aproximative a Băncii Mondiale, deci o sumă de nimic, avem o diasporă de subzistență, cum e și țara noastră) la cei 250 000 de copilași care bocesc că nu au părinții acasă. Îți vine să crezi că dacă dăm jos PSD nu or să mai bocească, sau că o să vină lumea înapoi, cînd majoritatea au plecat sub Băsescu, cînd asta era politică de stat, să gonim forța de muncă excedentară (un ministru de interne al nostru, pedelist, s-a lăudat că nu mai avem jafuri armate că am trimis pe toți borfașii noștri în Occident). Numai în astea trei zile din urmă guvernele german și italian ne-au cerut să ni-i luăm acasă. Iar noi în loc să separăm pe cei civilizați de cei necivilizați și să ajutăm pe cei care muncesc și respectă reguli, inclusiv în cursele de linie, facem elogiul lumpenității, o facem din marginală centrală. E vreun idiot care să creadă că eu am spus că toată diaspora, din care fac și eu parte, e lumpendiasporă? Să ridice mîna! Cine are interesul să le unească? Noi? Nu cred….

Al doilea instrument e campania „Jos penalii”, care nu servește decît la mobilizarea electorală  continuă în defavoarea PSD, și la nimic altceva, unu, că nu se pot defini penalii chiar așa lesne (cîștigătorii campaniei noastre pentru un parlament curat din 2004, adică Remeș, Chiuariu, Vlasov, Elena Udrea nu erau penali în 2004, au devenit după ce demascarea penalilor PSD i-a adus la putere…), și doi, că în România îți trebuie o supermajoritate ca să reformezi Constituția deci mai bine ar fi să iei întîi o simplă majoritate să cîștigi alegerile. Mobilizarea nu ar fi rea dacă nu ar consuma toată energia și așa puțină și nu ar închide cercul vicios care sună așa: Unii care nu reușesc să cîștige alegerile, adică să ia în orice fel de alianțe 51 la sută strîng semnături să facă ceva mult mai greu și care necesită o majoritate mai mare, adică să scape de adversarii lor schimbînd constituția, în acest timp NU FAC CE AR TREBUI SA FACĂ, adică să construiască niște partide care să îi reprezinte mai mult decît pe ei, cîteva mii de oameni, și ca atare un corp profesionist și educat care să succeadă PSD și nu crează decît o alterntivă radical populistă, care nu arată mai bine ca PSD:

Și iată așa ajungem la nimic, adică la potențialul opoziției.

Sigur, miile de oameni nevinovați care s-au dus cu copiii vineri seara nu au nici o vină pentru cele de mai sus, puse la cale de profitorii evidenți, cei care cîștigă electoral, cu servciile secrete pe care le controlează, și care au mii de agenți acoperiți în presă și diaspora, avînd buget mai mare decît în Germania, tăiat la rectificare cu peste o sută de milioane. Sau au vreo vină? Oare discernămîntul, mai ales din partea unora care fac revoluție în numele educației și meritocrației, nu e obligatoriu? De ce să te duci la o demonstrație de trîntit guvernul cînd fiind om educat știi că nu ai cum să îl trîntești? For fun? Și mai iei și copiii, că mult or să învețe din politică la un loc unde programul a evoluat de la Muie PSD la Moarte PSD? Eventual le pui rănile pe Facebook dacă îi calcă vreo mașină și ești lansat! De ce să îți spui că nu contează lîngă cine demonstrezi, de ce să îți spui că te reprezintă șoferul cu M…PSD și să nu bagi de seamă că față de acum 13 ani (2004) sau 22 de ani (1996) cînd am reușit să înfrîngem PSD, nu mai avem lideri  de societate civilă (cine conduce demonstrațiile astea? Unde e programul lor?), nu mai avem idei (unde sunt echivalentele de azi ale Contractului cu România din 1996, ale Cărții Albe din 2012, etc?), nu mai avem politicieni și am ajuns aliați cu SRI. Pe vremuri ne infiltrau mai ferit.

Involuție pe toate planurile.

Dacă mai e nevoie de vreo dovadă indic articolul (unul din multele practic anonime) apărute zilele astea în exact același colț stînga în exact același ziar care cu exact aceleași cuvinte mă făcea ”praf” pe 13 iunie 1990, ca o cale de a arăta minerilor (altfel ignoranți) pe cine trebuie să caute. Cred că e destul să citiți textul, cu inconfundabile citate din filme dinainte de 1990 și să vedeți poza. Cum se face că revoluția democratică e condusă de acești securiști, care în absența României mari folosesc Realitatea TV și presa online (Cosmin Gușă, cu umor involuntar, povestea zilele astea pe ecran că vorbind el înainte și după 1989 cu șefii servciiilor secrete despre mine a aflat că „nu sunt ce par”, noroc cu șefii Securității că ne dau referințe), și a cui e vina că nu își pun asemenea întrebări oamenii așa zis educați care merg în piețe fără să mai știe demult ce pot rezolva acolo?

A mea nu e. De asta, mulțumind tuturor pentru sfaturile de oportunitate pe care le primesc zilele astea că să îmi fie frică (de democrați) și să îmi văd de treabă, dat fiind că nu am de cîștigat sau de pierdut nimic din tărășenia asta, îmi fac datoria să vă spun cele de mai sus. Ce le poate pielea, știu, pentru că din aprilie poliția germană m-a informat, în urma unei plîngeri a mea pentru niște crime electronice, că deși sunt făcute de criminali, sunt criminali ciudați, care nu par să urmărească cîștigul financiar, ci numai hărțuirea și că nu au prea mai văzut așa ceva. Te cred! E vorba de serviciile democratice române și de lumpenii lor de pe Internet, care au înecat România curată zilele astea în clipuri porno și chemări la moarte.

Toate, în numele democrației, firește. Și cum eu sunt profesorul de democrație, nu mă mir că am ajuns inamicul public numărul unu în aceeași presă de acum 28 de ani.

* Întrucît se spune că marea preocupare a demonstranților e pentru justiție și a anticorupție, îmi permit să linkuiesc ultimele două piese ale mele, una generală în revista Academiei Americane de Știință și Artă Daedalus și una despre cum România copie anticorupția italiană care nu a dus nicăieri, în Journal of Democracy. 

Și nu fiți carne de tun zilele astea. De PSD vom scăpa cînd nu se vor mai ocupa ăștia care nu sunt mai buni. Poate chiar mai răi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

154 thoughts on “Singura soluție, înc-o involuție?

  1. gaston

    am inteles, d-na mungiu, n-avem alternativa la psd. deci, mioritic, pana cand o sa fie, daca o sa fie, trebuie sa privim resemnati cum isi fac de cap dragnea si clica lui! poate pun si de-o dictatura, ca sa nu mai existe discutii. sincer, dvs. apreciati prestatia madamei Dancila? Nu ar fi de minimum bun simt ca psd-ul sa o schimbe si sa puna un om serios, nu are de unde?
    p.s. felicitari pentru elogiile pe care vi le-a adus sputnik! asta da realizare, de vreme ce le acceptati tacit!

    Reply
    • YSL

      N-a zis nimeni ca trebuie a privim resemnati, desi daca nu te duce capul decat sa organizezi proteste neautorizate in care sa arunci cu borduri si fecale in jandarmi, sa indemni la intrarea cu forta in guvern, sa ameninti cu moartea si sa te “unesti” in jurul celei mai josnice injuraturi, atunci poate ar fi mai bine sa te resemnezi, eventual cu ajutorul unor pastile.
      “Nu ar fi de minimum bun simt ca psd-ul sa o schimbe si sa puna un om serios, nu are de unde?” – ba da, ar fi, dar in mod garantat un astfel de om, daca ar fi din PSD, nu ar primi aprobarea lui Iohannis. Pe domnia sa nu il intereseaza binele tarii, il intereseaza sa puna bete in roate ca sa ajunga la putere doar “cine trebuie”.

      Reply
      • Dan Plesoianu

        E de necrezut ca un astfel de om sa existe inca in PSD. Si, chiar daca ar exista, nu ar putea face ce vrea el. Avem clar in fata ochilor exemplul Dancila… PSD ar ajuta Romania doar daca ar iesi de pe scena istoriei… Si, chiar o va face, pentru ca nu este posibil ca in UE, in anul de gratie 2018, sa existe o tara care sa mearga in jos atit de dinamic, si sa fie condusa de astfel de forte. Romanii stiu deja mai bine ce este civilizatia, ce este progresul… Le-au vazut cu ochii lor, mai bine ca oricind pina acuma, si le-au prins gustul. PSDALDEUDMR nu vor reusi ce si-au propus, si asta in primul rind pentru ca nu au sustinerea publica pe care inca se incapatineaza sa creada ca o au. Si mai ales, a publicului care nu trebuie !

        Reply
      • MIB

        Dupa parerea mea pe “oamenii seriosi” din PSD la care va ganditi nu Iohannis ii dezaproba, ci Constitutia. Scrisa tot de oamenii seriosi ai PSD, dar in alte vremuri, cand politicienii erau “vaci sfinte” si era de neconceput si sa te gandesti sa ii anchetezi, pui sub acuzare, condamni in prima si ultima instant si interzici accesul la butoane. Precis Iorgovan se rasuceste in mormant de la injuraturile noilor pesedisti. In mod ironic ar trebui omagiat de autorii miscarii “fara penali”.

        Reply
      • jan

        pai YSL, PSD a pus nu unul ci trei premieri intr-un an; pe doi I-a considerat tampiti partidul,pe al treilea nu a mai fost nevoie, e native; pe toti I-a avizat Klaus… deci, daca tot esti reactive, incearca sa fii si destept; asa intri in ecartul de tampiti promovat voiniceste azi de partidul la care te caciulesti

        Reply
      • Diana

        Asta e tare ca explicatie: Johannis e de vina ca PSD a pus o imbecila prim- ministru, nu Dragnea ! Chiar ne credeti pe toti idioti ?

        Reply
        • CMC

          Nu pe toti, dar – dupa limbajul folosit in comentariu comentariu – pe dumneavoastra cu siguranta?

          Reply
    • Ion

      Gaston, n-ai înţeles nimic. Sau, dimpotivă, ai înţeles foarte bine, dar faci pe prostu’. Dacă eşti în prima situaţie, n-ai fi avut cum să înţelegi pentru că judecata ta se bazează pe nişte clişee răsuflate. Nu mai stau să-ţi explic eu ce nu a reuşit distinsa doamnă să te convingă cu atâtea argumente, că nu e vorba de fatalism, nici de a-i lăsa pe pesedişti la putere pe viaţă şi alte baliverne care de la o poştă aparţin repertoriului propagandistic securist. Başca ai mai băgat şi insinuarea cu sputnikul. Curat securist, coane Fănică! Faptul că o laudă unii de la sputnik nu o transformă în agentul lui Putin, aşa cum vă place vouă să vehiculaţi şi chiar să credeţi, ci o scoate în afara suspiciunii de a fi făcut pactul cu noua securitate. Aşa cum au făcut-o deja, cu mult zel, alţii (a se vedea Liiceanu cu al său elogiu pentru m**a la psd). Ironia face că doamna chiar vrea să scăpăm de psd, dar nu prin astfel de mijloace puerile, iar dacă judecata ta se limitează, cum spuneam la câteva clişee, n-ai cum să înţelegi aşa ceva.
      Dacă însă eşti în a doua situaţie, adică ai înţeles, dar faci pe prostul, atunci eşti un postac securist cu acte-n regulă, adică mai toxic decât ai fi fost doar prost.

      Reply
      • gaston

        tipic indignarilor forumiste: esti prost, securist, troll, etc. asta in loc de contraargument.
        deci pe mine ma intereseaza normalitatea in tara, si n-am nici o problema cine o aduce, inclusiv psd-ul, dar sa fie! numai ca nu e! nici dumneata n-ai cum sa contesti asta, cica mi-ai spune, dar n-ai timp!
        asadar, papusile de la ministere (nu toate, de pilda la santate e ok!) ti se par de incredere? fatuca de la sport n-ar trebui remaniata? cine a pus-o acolo, statul paralel? apoi, de dancila le e rusine si pesedistilor! pe asta a pus-o soros? de ce e nevoie de atata teorie pentru o chestie banala: un dram de normalitate si de progres in romania!
        ps. nu cred ca d-na mungiu are nevoie de avocati, nici macar de tine, chiar daca esti o capacitate!

        Reply
        • Dude

          Nu stiu de ce discutam argumente daca nu aducem ceva pozitiv. Adica ok, hai sa criticam PSD-ul, pe Dragnea, pe Mungiu sau pe ceilalti ce-au intervenit cu 1-2 comentarii in acest context. Bun, intelegem, echipa PSD-ului e sub orice critica. Nu stiu daca exista vreun om normal, obiectiv, care sa-ti conteste asta.
          Insa, care este solutia? Este foarte usor sa critici.
          De ce intreb? (Apropos, nici eu nu am una.)
          Intreb pentru ca:
          – Protestele violente nu sunt pozitive, nu au la baza principii, onestitate, corectitudine, munca, adevar – ceea ce li se reproseaza celor din PSD;
          – Manipularea evidenta, prin alaturarea termenului “diaspora” unui protest URAT, OLIGOFREN (sloganul mi-e de ajuns sa pun o astfel de eticheta), nu este pozitiv, nu are cum sa aduca ceva bun – mie-mi miroase extrem de urat! miroase a servicii secrete si tactici perverse;
          – Nu exista, sincer, OPOZITIE; nu mai exista de cand PNL s-a hotarat sa-i fie partas PSD-ului la referendumul “Jos Basescu”; una peste alta, ceva vreme dupa se raliaza cu un alt cimitir coruptibil (daca nu cumva corupt) numit PDL; Fara opozitie, nu poti sa construiesti;
          – Nu poti sa mai aduci un guvern NEALES la putere, doar pentru ca asa vestul o sa faca plecaciuni. Nu poti pentru ca nu s-ar mai numi democratie.
          Astea sunt argumente valide 100% in contextul destructiv pe care-l invoci dumneata.
          Constructie?
          Trebuie sa invatatam sa construim. Daca PSD face ceva bine si Iohannis spune nu doar pentru a-si asigura urmatorul mandat, aia e constructie?
          Exista un parlament PROST, insa votat de populatie. Exista un guvern numit tot prin vointa populara. Intr-o democratie, atata vreme cat instrumentele acestea au sprijin popular, sunt INDREPTATITI, prin constitutie, sa conduca.
          O fac prost! DE ACORD.
          Dar lista cu motive pentru care NU AVEM NEVOIE de guverne numite, obtinute cu forta de o MINORITATE dovedita la ultimele alegeri. Sau nu ne mai numim democratie. Ar fi asta o solutie, Gaston?

          Reply
          • gaston

            solutia nu trebuie sa vina de la noi sau de la strada, ci chiar de la clasa politica, care trebuie sa se reformeze. daca nu o face, atunci protestul public si pasnic este indreptatit. nu sa stam, fatalisti, cu mainile in san, ca nici acestia dar nici ceilalti nu sunt mai buni!
            daca vrei reactii ale clasei politice, iata cateva: remanierea celor imbecili (si tu recunosti ca guvernul actual este rusinos), negocieri si intelegeri politice, dialog si comunicare cu cetatenii, variante alternative, etc. cum este posibil ca după tot ceea ce s-a intamplat, principalul responsabil (nu din umbrele palatelor), adica prefectul capitalei, care a dat ordinul de evacuare, sa nu aiba nici o explicatie publica? poate ca ordinul sau a fost indreptatit, dar asta trebuie sa o spuna ea, nu sa ne dam noi cu presupusul! apoi, de ce jandarmeria, ca si presedintia, refuza sa diaolgheze cu presa, si se rezuma doar la prezentarea unor consideratii cu ordin general?
            vezi, toatea acestea ne intereseaza pe toti si daca nu ni se ofera raspunsuri, cred ca e civic sa luam atitudine!

      • Mythbuster

        @Ion da, stimate domn….apropo de mijloace puerile si alegerile… cei de la PSD mai ales in satele din estul si sudul tarii sint experti in a-si asigura voturile.. cu mijloace care depasesc muuuuult infantilismul unor naivi idealisti..nimic nou sub soare….
        Tot asa dupa ce FSN a cistigat alegerile in mai ’90..pentru ca nu exista o alternativa viabila..oare acum asa sa fie?!? am anumite indoieli..

        Chiar doamna Mungiu e sincera?de unde stii domnule? ai puteri telepatice?bravo dumitale!!!pt.ca dupa cum scrie dinsa, nu prea reiese lucrul asta….
        Oare nu se repeta lucrurile?daca FSN-ul a cistigat alegerile atunci cu o majoritate zdrobitoare,atunci, dupa logica dumitale Mineriada din iunie 90 a fost perfect legitima…la gunoi cu huliganii pietei!!!!+tradatorii de neam vinduti strainilor de la PNTCD sau PNL..”am gasit masina de scris la peneleu..[…]”

        Insasi fenomenul Piata Universitatii a fost atunci inutil..
        Da hm desigur ca postacii pesedisti vor replica: PSD-ul de acum nu mai este FSN-ul de atunci..partial corect, au urmasi mai destoinici….si de elita de genul Olgutzei. a lui Firea, sau sa nu mai vorbim de doamna Dancila pt ca..nu-i asa?la orice om ii este frica de plingeri penale..
        Tovarasul Iliescu ride si nu mai poate de bucurie, traieste a doua tinerete!!!!cu asa urmasi!!!

        Si da, desigur e inutila orice opozitie;in timp ce naivii idealisti se lupta degeaba cu morile de vint, PSD-ul pregateste niste arme secrete intii pt alegerile prezidentiale de anul viitor:referendumul Coalitiei pentru Familia Traditionala (cica 200 de milioane de lei de la buget)tov Dragnea il vrea la sfirsitul lui septembrie sau inceputul lui octombrie si noi fonduri pt terminarea Catedralei Mintuirii Neamului, (prima slujba in noiembrie) de cca 115 milioane de lei.
        Asta dupa ce ministrul de finante(acelasi) declara anul trecut ca si biserica trebuie sa plateasca taxe, alocarea de fonduri pt BOR i se pare incorecta..I se parea!!!!
        Da, intr-adevar traim vremuri marete!! Sa speram domnule Ion ca si doamna AMP va observa asta si va sactiona pe masura aceste lucruri daca dinsa este asa de sincera precum credeti..

        In rest–traiasca vinatoare de agenti de la servicii secrete, de la statul paralel si perpendicular,etc, etc, nu mai vin mosierii sa ne fure cum vroiau agentii peneteului si peneleului in 90…Jos Coldea si toti tradatorii de tara, noi cu PSD mergem inainte din etapa in etapa pina la victoria finala..Uraaaaa, uraaaaa!!!

        PS: daca se vor gasi unii mai fraieri sa se intrebe de ce nu sint bani pt modernizarea CFR calatori,noi vagoane, cai ferate, autostrazi, drumuri, spitale,etc,etc trimiteti-i pe toti la referendum si la prima slujba de la Catedrala Mintuirii Neamului..ca doar romanul adevarat e ortodox 100%…garantat!!!!

        Cu asa bravi romani ca cei de la PSD care guverneaza, viitor de aur tara noastra are!!!Jos tradatorii securisti care vor capul cinstitilor pesedisti!!!!
        Aferim bre!! sa auzim numai de bine!!!!Amin!!!!

        Reply
        • Ion

          În primul rând, apreciez tonul civilizat al intervenției. În al doilea rând, cine a zis că mergem cu PSD până la victoria finală? Dacă e să mă întrebe cineva pe mine, mergem cu orice partid înainte până la victoria… binelui public, dacă îmi este permis să rămân idealist. A, cum binele public are atâtea definiții câți indivizi populează țara noastră, singura soluție rămân alegerile democratice. Vreți cumva schimbări de guverne prin lovituri de stat? Cât despre vânătoarea de vrăjitoare, securiști, troli și alte specimene, ce să zic, se pare că lucrurile nu prea sunt in regulă în anumite instituții al căror rol în statul român este clar stabilit prin lege. Unii primesc mulți bani de la statul român și nu fac prea multe să neutralizeze acțiuni de destabilizare, lovituri de stat planificate cu lunile, asaltul asupra Parlamentului și alte mișcări anarhiste, atât de trendy zilele acestea. Asta pentru că avem pretenții că trăim într-o democratie care, n-ai ce—i face, scoate și proști în față, adică în funcții publice. Democrația nu e sinonimă cu meritocrația, iar în această situație, așa cum am mai spus, soluția sunt alegerile și nu loviturile de stat – ce se încearcă a se oferi prin diversele canale, acțiuni la care închid ochii anumite autorități ale statului în pofida caracterului lor flagrant antidemocratic. Sau, cine știe, poate chiar le orchestrează. Dar să nu vorbim cu păcat…

          Reply
          • Mythbuster

            @Ion Multumesc domnule pt replica.Nu sint insa lamurit deci meritocratia nu e sinonima cu democratia..atunci, din nou, la ce va referiti?la o alta forma utopica de organizare a societatii care s-ar putea sa se transforme cit se poate de repede si de usor in distopie?

            Am citit cite ceva despre meritocratie si despre ce sustin adeptii ei asa, in linii mari, fara sa intru in prea multe detalii -teoretic ideile de baza ale meritocratiei sint superbe dar in Romania se pot aplica?another myth..busted.

            Nu are rost efectiv sa vorbim de tari care sint la ani lumina distanta de noi si unde se poate vorbi la un nivel mai realist despre asa ceva-Luxemburg,Elvetia,Norvegia, Danemarca dar sa nu uitam ca pina si unele dintre aceste tari intr-o lume globalizata au destule probleme sau isi datoreaza prosperitatea fie unor uriase resurse naturale(Norvegia) fie unor practici bancare nu tocmai..ortodoxe!!!(Elvetia).

            Ca sa putem vorbi de meritocratie e nevoie de educatie..ori tocmai aici stam destul de prost ca sa nu mai vorbim ..chiar foarte prost.si aici se pune punctul pe “i” cum se zice..pai chiar partidul de guvernamint are interesul ca educatia sa ramina la un nivel scazut.are rost sa mai vorbim de rezultatele ministeriatului doamnei Andronescu ca de fostul ministru L Pop? (parca asa il cheama) chiar nu are rost sa vorbim.
            Alegerile democratice-da aveti dreptate dar asa cum am scris mai sus putem vorbi de alegeri democratice in mediul rural, indeosebi in sudul si estul tarii?!? eu cred ca NU, din pacate. ca sa ai cu adevarat alegeri democratice in INTREAGA tara e nevoie de o SCHIMBARE a mentalitatilor SI DE JOS IN SUS NU NUMAI DE SUS IN JOS!!!

            Ori pentru asta e nevoie de timp si de educatie;atit timp cit va exista mentalitatea (printre altele) de genul “sa fure aia de la primar in sus da’ sa ne dea si noua”, mentalitatea de sluga fata de stapinii absoluti, mai mici sau mai mari, degeaba vorbim de alegeri democratice in Romania.MAI ALES in mediul rural!!!

            Fiti sigur ca dintre cei in jur de 3 milioane care au votat PSD-Alde in 2016 peste 2 milioane de ei sint niste amariti din mediul rural care depind intr-un fel sau altul de stapini;restul citiva idealisti si cei hard core legati prin afaceri si interese de PSD.;interese si bani, multi bani.
            Intr-o tara in care s-a perpetuat un astfel de sistem mai rau in esenta decit cel ceausist si mai ales cu astfel de conducatori,multi cu probleme penale nu prea putem vorbi de alegeri democratice.
            Ponta cel perfid, a recunoscut ca la sugestia lui tov Dragnea NU a suplimentat nr. de sectii de votare din diaspora.

            Deci, despre ce fel de alegeri democratice putem vorbi?

            Cit despre lovituri de stat, asalt asupra parlamentului hai sa vorbim serios!!!NU a fost cazul, s-a DOVEDIT CLAR ca cei care au actionat in forta au actioat la ordine clare venite din esalonul de sus al puterii pesediste.de fapt, similar cu tragicul an 90;sa nu mai vorbesc de “revolutie”;n-are rost.
            In rest, sint diversiuni clare ale puterii pesediste similare cu intoxicarile din 90 cind veneau mosierii si industriasii sa fure tara, etc.diversiuni care oricit de abil sint ticluite tot diversiuni ordinare ramin.

            In rest degeaba tot vorbim frumos de alegeri democratice, de meritocratie atit timp cit cei de la putere, de jos in sus sau de sus in jos tot profita de naivitatea amarastenilor, in special a celor din mediul rural din sudul si estul tarii;si se folosesc de ei prin mijloace murdare.credeti ca cetatenii aia bruneti de la mitingul puterii din iunie care purtau pancardele alea “Jos Statul Paralel’ chiar stiau ei la ce se refera?!sau altul “PSD tine cu noi astia saraci ca ne da si noua” asa e, “da” si ei cite ceva din ce au furat ei cu spor!!!!!!!!!!!!!!

            Mie mi-a fost clar de luni de zile ca va fi scandal la mitingul diasporei. era cit se poate de clar;asa cum in decembrie 89 se vorbea intii de huligani apoi de teroristi (acum se stie cine au fost unii si respectiv altii) sau in iunie 90; povestea se repeta;nimic nou sub soare.
            Agentii propagandei PSD se folosesc de multa vreme de anumite probleme existente in cadrul SRI pt a arunca petarde dupa petarde pt a distrage atentia de la propriile activitati infractionale si asa a fost din decembrie 89 incoace.
            Iar diverse cercuri de influenta externa nu fac decit sa profite de slabiciunile noastre.
            NU are rost sa va pierdeti in terminologii elevate;au existat destui infractori si in celelalte partide dar niciunul nu a facut atit de mult rau ca FSN-ul lui Iliescu convertit in “democratul” PSD.

            Atit timp cit se va aplica strategia “va dam si voua ceva atit timp cit ne lasati pe noi sa furam cit mai mult, pt n generatii de acum incolo si la toate rubedeniile noastre, la toti asociatii nostrii” tipica PSD (nu degeaba Iliescu, patronul jafului din 90-96 ramine presedinte de onoare),”noi sintem infailibili fiindca sintem patrioti adevarati” alta strategie de tip PSD atent aplicata mai ales de mass media aferenta,si obedienta”toti procurorii DNA sint corupti fiindca ne acuza pe noi, si noi sintem nevinovati cu totii, deci victime politice” etc etc NU vom putea vorbi de democratie adevarata. NU exista nici un fel de asteptari de la un partid de tip Cosa Nostra.

            Cit despre solutii..ramin la dilema din 89..Quo Vadis?!?!

            Numai bine va doresc!!!

        • oscar

          Te cantonezi in sabloane presei #rezist !!! Spune ce solutii au propus PNL<USR<# rezist,ciolos,ponta,pmp la situatia actuala !!! In afara de MUIE PSD,malin bot,sandu matei,angi,politeanu si dide !!! PLECATI VOI CASA VENIM NOI !!!

          Reply
    • ceatza

      Dupa involutia cu justitia “chiuara”, care avea acelasi scop de a scapa infractorii la putere de egalitatea cu ceilalti cetateni, avem, tot de la Moldova, involutia cu justitia “Slugarel”. Sprijinul acordat si doritele citatii in Spuitnik, care din fericire nu vor duce niciodata la Nobel, sunt pentru sponsorizarea unirii unei parti a Romaniei cu Transnistria? Mie asta mi se pare o involutie!

      Reply
  2. Radu10

    Pentru un cititor neutru felul cum îi iertați bârna din ochiul lui Dragnea, dar căutați microbul de pe haina lui Iohannis arată că sunteți la fel de obedientă securiștilor ca și cei pe care îi criticați.

    Doar că sunteți probabil cu tabăra adversă, aia mai bătrâioară.

    Reply
  3. Fane_1

    Doamna draga, salutari din diaspora. Tin sa precizez ca nu am nici o simpatie politica in Romania, sunt un simplu spectator la tragedia prin care trec locuitorii ei. Vreau sa va felicit pentru curajul de a va exprima liber in fata tavalugului de injurii care apar si vor aparea la adresa dumneavoastra. Sunt multe de spus totusi ma limitez doar la atat.

    Reply
    • ciclop

      propunerea dvs. de premier a ajuns sluga si tucalareasa lui dragnea ,linge blidele ramase de la meselel lor , o admira pe analfabeta de vaselica-viorica si asteapta un os de ros , ar fi bun si un loc pe listele psd pentru europarlamenatre , acesta este pretul slugarniciei fata de dracnea liviu .

      RUSINE, RUSINE , RUSINE !!!

      Reply
  4. taunul77

    Adica Razvanel ala care a vrut sa fie haios e securist sub acoperire? Sa fim seriosi! Ca doar nu am inceput sa vedem shpioni peste tot.
    Violentele de aseara au fost provocate de reaua-vointa sau de incompetenta celor de la Interne si de la Jandarmerie. Care au dat mandri in multime otova cu gaze lacrimogene si tunurile cu apa, in loc sa izoleze si sa extraga huliganii. Iar dupa lasarea intunericului s-au pus voiosi cu pulanele pe toti pe care i-au gasit pe stradutele laterale.

    Reply
  5. dan

    “De PSD vom scăpa cînd nu se vor mai ocupa ăștia care nu sunt mai buni” ????? Zau? Cine se se ocupe, tante Alina? Da-ne solutii, nu dileme! Asta stie orice bou! Chiar imi pare rau de dumneata, desi am fost colegi si concurenti de presa studenteasca.

    Reply
  6. csongi

    Ca maghiar “din străinătate”, adică ardelean, permiteți-mi să vă corectez, ca să nu ajungă cititorii la concluzii greșite: în primul rând, noi nu suntem diasporă, ca și concetățenii noștri plecați în căutarea unei vieți mai bune în occident. Noi (adică părinții, bunicii sau străbunicii noștri) nu am plecat nicăieri, deși mulți ne-ar vrea plecați. Am rămas pe loc, s-au mutat însă granițele de câteva ori în ultimii o sută de ani, peste capul nostru. În al doilea rând, și mai important, poate: Orban Viktor n-a câștigat și nu va câștiga niciodată alegerile cu voturile noastre. Deși oferirea cetățeniei și a dreptului de vot are o putere simbolică foarte mare, voturile din străinătate contează pentru 1 sau 2 mandate de deputat, iar Fideszul lui Orban are, din nou și din păcate, majoritate absolută, adică 66%. Mult mai importante pentru Fidesz sunt alte beneficii ce rezultă indirect din fidelizarea (re-colonizarea?) maghiarimii din străinătate, însă nu este aici locul și momentul pentru a le discuta. Deci, dacă unora le trece prin cap să-l copeize, o fac degeaba.
    În ceea ce privește întâmplările triste de noaptea trecută din București, acesta reprezintă din nefericire, falimentul întregii clase politice. Până la ultimul om, fără excepție. Toți sunt responsabili, prin declarațiile, acțiunile sau inacțiunile întreprinse în ultimele luni, sau chiar ani, pentru faptul că s-a ajuns la o asemenea erupție absurdă a violenței. Lumpeni sau nu, proști sau nu, idioți folositori sau activiști convinși, acestor oameni le trebuie garantat și apărat dreptul de a-și exprima opiniile politice în public, în mod liber și în siguranță, fără să fie brutalizați de nimeni, inclusiv forțele de ordine. Și încă odată, despre cazul ”plăcuța” care revine cu încăpățînare și în acest articol: limitarea inacceptabilă a dreptului la exprimare nu este faptul că omul nu are voie să circule cu plăcuța respectivă, ci rezultă din faptul că este săltat de poliție (împreună cu copilul minor?!) și că i s-a deschis dosar penal pentru acest lucru. Ceea nu îmi amintesc să se fi întâmplat de la revoluție încoace.
    Deci am rămas cu două întrebări: în primul rând, clasa asta politică trebuie casată, ca-n programul rabla, dar cum (cu cine) o facem? În al doilea rând, cine naiba sunt acești ”securiști” care complotează și manipulează din întuneric: cei care au organizat mitingul, cei care au adus cetele dă bătăuși, cei care au comandat acțiunile brutale ale jandarmilor, sau cei care vor scrie raportul cerut azi de premierul Dăncilă depre evenimente? Nu râdeți, că până nu îi deconspirăm și îi eliminăm pe aceștia, nu văd șansele reînnoirii clasei politice.

    Reply
    • iulia

      un comentariu de bun simt si realist, felicitari. Ceea ce nu intelege doamna este ca democratie reprezinta drepturi si libertati de ambele parti, a puterii si a prostimii… puterea.. trebuie sa dea explicatii si sa acepte doleantele cetatenilor, iar cetatenii nu sunt statui sau oi… daca au obligatii au si drepturi. Democratia este libertatea de a te exprima, de a cere socoteala celor alesi, de a fi respectat, de a beneficia de o viata decenta si nu de a avea numai obligatii. Indiferent cine este la “putere” nu poate sta fara griji… 4 ani… ca nu sunt altii mai buni… cat e in “slujba cetateanului” trebuie sa se justifice si sa raspunda. Eu asa stiu din ceea ce am invatat aici in diaspora asta…

      Reply
    • Puiu suntem

      Esti corect pana la generalizari, cand devii patetic… Clasa politică suntem nou, noi nu avem valoare pt ca reprezentantii nostri sa aiba valoare.

      Maghiarii trebuie să îşi asune dorința de autodeterminare, dincoli de o lupta politica fara sens; am inteles ca Iohannis a reckamat reforma adminustrativa la CCR! Presedinte european!? Doambe fereşte!

      El e idiot si nedemocrat pentru ca asa subt si cei care l-au votat!

      Reply
  7. Nelu Stiuca

    Singura soluție ESTE SUSTINEREA; MERITOCRATIEI, in ocuparea oricarei functii publice a PROGRESULUI TARII, A NORMALITATII VIETII ORICARUI CETATEAN DIN RO.
    Toate astea par a fi imposibil de aplict intr-o zona balcanica ca a noastra unde chinul facerii este de sute si mii de ani.

    Reply
  8. Laura G

    Corecta analiza, mai ales concluzia ca singurul rezultat va fi involutia.

    Daca cineva vrea sa vada unde duce intr-adevar tipul asta de radicalizare, modelele sunt Bangladesh din 1990 incoace, sau Austria si Portugalia in 1930. Si in Bangladesh, toti anii astia, a fost si crestere economica, si diaspora…

    Reply
  9. Magdalena Gobbel

    si daca tot considerati ca din partidele de opozitie , nici unul nu este mai bun , nu ar fi mai bine decat sa va aratati dispretul si frustarile fata de romanii care au plecat in strainatate ( ca si Dvoastra de altfel ) tocmai pentru a avea o viata normala , sa va angajati politic in tara ( si nu numai pe blogul Dvoastra de discordie ) ? aveti un joc ieftin Doamna Mungiu Pippidi !!!

    Reply
  10. Cristina Gorgos

    In afara de aprecierea fatza de “cumințenia” lui Cioloș—mai mult decât ca pe-un fricos de duzina nu-l văd—diagnosticul mi se pare exact. Nu exista o alternativa profesionista la actuala guvernare și nici nu are de unde sa apara in condițiile in care amatorismul (curentul antisistem asta e, o forfota de amatori, posibil, bine intenționați dar incapabili sa învețe ceva, măcar din practica) devine condiția sine qua non a promovării. Simplu.

    Reply
  11. Laura G

    Corecta analiza, mai ales concluzia din titlu – singurul rezultat va fi o involutie.

    Daca cineva vrea sa vada unde duce acest cerc vicios de radicalizare (in care suntem de ~15 ani de fapt) — exemple sunt. Bangladesh din 1990 incoace, Austria si Portugalia in 1930s. Zimbabwe cu ciclurile lui, tragedie, farsa. Si in Bangladesh e si crestere economica, si diaspora …

    Reply
  12. Marian Androne

    “suma trimisă acasă e de fix 59 de dolari pe an, conform estimării foarte aproximative a Băncii Mondiale”
    Autoarea nu intelege ca importanta acestor $59 nu a stat in cantitate ci in timing si calitatea lor UNICA.
    Vorbim de “real money” in termeni de equity investment, adica bani lichizi care cumpara bunuri si servicii locale, care raman aici, intra rapid in money flow si nu des sub forme de dividende, “plati externe” offshore, inginerii obscure.
    Exista estimari exacte care masoara fluxurile de numerar (BNR) si care arata ca din 2009 pana in 2015 diaspora a fost cel mai important investitor in economie, cu 17.3 milliarde EURO.
    Fara acesti bani reali cu siguranta nu eram mai sus de Ucraina sau Belarus ca si standard de viata.

    Reply
    • Florin Neamtu

      @AMP Deveniti ridicola, nu mai comentez ca nu mai are rost, nu am mai scris de multe luni aici. Sunteti pe persoana fizica se pare, urmariti ceva sustinere “socialista” pentru vreun proiect personal mai banos (parlament EU?). Eu unul nu am nici o problema cu asta, doar ca e bine sa cunoastem cum si inspre ce evolueaza blogul asta.

      Suma de 59$ este atat de gresit interpretata incat fie o faceti din rea vointa, manipulator, fie aveti cunostiinte financiare si experienta de piete de capital destul de precare – care in sine, nu este neaparat o problema, dar devine una atunci cand va dati in petec ca analist, sau chiar sfatuitor (ceea ce va place enorm, chiar narcisistic). Ca om care ati trecut printr-un sistem de invatamant superior, nu doar pentru diploma, ar fi trebuit sa capatati cel putin responsabilitatea rigorii in analiza, sau simtul ca anumite concepte au o profunzime despre care e mai bine sa nu scrieti daca nu aveti timp de aprofundat.

      @Marian Androne are un comentariu foarte bun,@sov la fel, as mai putea adauga mai multe lucruri tehnice despre cat de gresit este ce spuneti, chiar exemplul personal a ce a insemnat cateva zeci de mii de euro stranse afara si investite dintr-o data in Romania anilor 2004, sau despre cat de mult inseamna acum business-ul direct facut de romanii de afara cu romanii din tara (si nu este doar despre masini la mana doua). Ca sa se intample “business” este nevoie de conexiuni, de anumite afinitati intre parteneri. Romania este poate pentru prima data integrata intr-o cultura de business cu vestul bazata pe afinitati, nu doar pur interes financiar a unei parti. Este datorita diasporei, nu a vreunui program guvernamental. Este ceea ce rezista in timp, si are cele mai mari sanse sa creasca. O cifra ca $59 nu reflecta asa ceva.

      Apoi chiar as vrea sa stiu de unde ati scos cifra de $59 – stim destul de aproximativ banii romanilor intrati direct in tara, dar nu stim cati romani sunt plecati, care e imparitorul aici? (ca daca o impartiti la populatia Romaniei atunci sunteti chiar hilara, si numai intru aici). Apoi nimeni nu poate monitoriza cati romani vin acasa cu multe sute de euro in rucsac (este inca cea mai convenabila metoda de a nu pierde zeci de euro din comisioane de carduri, transferuri, sau schimb valutar, cateodata si eu fac asta in vacantele scurte). Nici cati romani aduc acasa turisti straini in vacanta ai caror bani nu pot fi reflectati in cifra asta. Nici cate decizii de investitii straine catre Romania se intampla pur si simplu datorita influentei romanilor din afara (chiar daca sunt mii sau cateva zeci de mii de euro, sunt enorm de importante).

      Avansati cifra de $59 fie din prostie, fie manipulator, iresponsabil, sa le mai dati repetentilor din psd o jucarie pe care sa o arunce poporului repentent.

      In rest, o tineti langa de ceva ani cu meritele si sfaturile dumneavoastra pentru psd. Cum am mai zis, nici o problema, dar cred ca puteti sa o faceti si fara sa deveniti ridicola cu conceptul aberant de “modernizare a psd-ului”. Nu aveti ce fel de sustinere sa castigati din scriitura de pe blogul asta de la oameni care citesc bloguri. In mojoritatea cazurilor tot ceea ce scrieti rezoneaza cu populatia psd; sfatul meu e sa nu mai scrieti pe aici, ci sa adoptati strategia psd – troc pentru voturi. Altfel, daca veti continua sa scrieti in felul asta, va puneti in cap si p-astia ca mine, iar poporul psd in general nu a auzit de dumneavoastra, nu citeste, si nici nu poate sa va ajute in vreun fel (donatii nu vor face vreodata, si nici voturi probabil nu vor da daca nu este sfatuit de seful de trib). Nu este un sfat ironic, dar chiar cred ca ar trebui sa rupeti pisica in doua.

      Si uite ca tot mi-am pierdut timpul comentand, nu cred ca se va mai intampla (spre linistea somnului meu) …

      Reply
      • marius mateescu

        M-ati convins, voi face o donatie societatii doamnei Mungiu, chiar daca nu aveam intentia si mai sunt si ciuma rosie. Va rog sa nu mai scrieti pe ?blog?, am resurse limitate si v-a mai trebui sa fac iar o donatie…..

        Reply
    • unu din diaspora

      @ Marian Andone
      -daca vrei sa-ti faci vila in Romania trebuie sa platesti,asa ca nu te considera erou si salvator al economiei romanesti pentru faptul ca investesti in comfortul tau

      Reply
    • Cinicul

      Un comentariu de bun simt, banii trimis de cei plecati in UE nu pleaca inapoi sub forma de transfer costs si repatriated profits, etc.

      Reply
    • Costin lucian

      Pai cum a ajuns la 59? Că 2 mld pe an la 20 milioane persoane vine 100 euro!? Apoi, ea singura zice că au 250000 de copii, ehei, 2 mld la 250.000 este 8000 de euro, cam asa trimit părinții din străinătate familiilor lor de aici.
      N-am înțeles partea cu subzistența, ar fi mai bine să nu îi trimită, sau să vină înapoi că e mai bine aici, sau să trimită naibii mai mulți bani acasă, “sărăntocii”?
      E bine că din subzistența asta a întregii țări gura ăștia că apucatii?
      Nu o inteleg de loc, pare doar un partizanat.

      Reply
  13. Dumitru

    Ce se intampla in Romania e normal : securistii fac tot ce pot ca sa pastreze controlul efectiv al resurselor bugetare de care au nevoie. Pentru mine deceptia majora vine dinspre institutiile centrale europene si alti lideri europeni, care incurajeaza comportamentele non-democratice. Bun, ca sa fiu total cinstit, Merkel si Juncker (si chiar Timmermans) par sa se fi facut mai mici in ultima vreme, desi ma astept la circ dupa demonstratii. Insa ei ar fi trebuit macar sa incurajeze statul de drept si sa critice manifestatiile violente. Cancelarul Austriei vad ca s-a manifestat ca un nesimtit (probabil fiind impins de OMV si de rusi) intr-un mod care arata cat de respectata e Romania in UE. Na, cu Rusia dominand energetic Germania, Austria si alte tari, nu te poti astepta la mult mai mult. Iar nesimtirea cea mai mare a fost a ambasadorului SUA, care s-a dus in piata. Acest ambasador expirat incearca inca sa creeze conflicte intre guvernul Romaniei si cel al SUA. Intai a facut niste declaratii sperand sa obtina un raspuns. Acum vad ca a incercat sa devina “casualty”. Sper ca USL-istii sa nu se coboare la mintea lui…

    Reply
    • tudor

      Ba, ejtiprost? serviciile, din 90 si pana acum, au fost, in imensa lor majoritate, controlate de oameni din zona psd. Din 89 pana in 2014 doar 4 ani n au fost cu director psdist la sri, 1997 -2000, iar costin georgescu n avea scoala cominista si nici timpul necesar sa inteseze serviciul cu oamenii sai – pe care nici nu i avea, fiindca nu facea parte dintr un cerc major de interese, precum fostii comunisti. LA IE, din 90 pana astazi actalul psd a avut permanent controlul; de pilda, actualul sef al sie, predoiu, este fiul fostului general de securitate predoiu si adus in functie de fostul sef SIE si deputat psd Fulga, care a fost in tinerete militian, cu ta su actualului prim adjunct.
      Fac serviciile pe dracu jocul lui Iohannis, cand 80% din ofiteri sunt conectati la psd!

      Reply
  14. sov

    Doamna profesor de democratie chiar nu inteleg de ce tineti sa dati din nou in romanii din strainatate, folosind statistica in folosul argumentatiei d-voastra, ori din lipsa de luciditate ori pt ‘democratizare’ pur si simplu, spunand ca daca impartiti suma totala de bani la nr aprox de persoane din diaspora reiese suma derizorie de 59 $. Stiti ca daca d-voastra mancati doua paini (sau ce mai mancati d-voastra) si eu nu mananc nici una, nu inseamna ca noi doi mancam fiecare cate o paine. Hai ca puteti mai mult decat 59 $.
    Vorbesc de lipsa de luciditate si pt ca nu inteleg de la d-voastra care a fost scopul manipularii / mitingului : alegeri anticipate sau celelalte ziceri de la paragrafele 2-3 cu dictatura lui Dragnea si fascisti.

    Reply
  15. Cristi C

    Trebuie să recitim scrierea lui Vladimir Tismăneanu. S-a aplicat în 2012, se aplică exact și acum. Doar că politicienii care fac apel la “the dark side” sunt acum Iohannis, securiștii și opoziția. Radicalismul populist este partea întunecată. Este vorba de chemarea la “revoluția” străzii. Vă întreb încă o dată. Ați mers cu o floare în mână? Sau cu intenția de a prăbuși Guvernul? Dacă da, atunci ați fost indubitabil complici cu cealaltă tabără, agresivă, Mălin Bot și a huliganilor. Pentru că ei vroiau conflicte cu jandarmii. Ori, după cum spune și dna Pippidi, toți oamenii cu discernământ înțeleg că o schimbare neconstituțională de Guvern (adică nu prin moțiune în Parlament) se lasă cu încălcări ale legii. Și deci consecințe. Dle Vlad Alexandrescu care vă plângeți că ați suferit din cauza gazelor, la ce vă așteptați? Violența mulțimii a fost evidentă pentru toată lumea după ora 16.

    “Mihail Neamtu are dreptate: a iesit la iveala in Bucuresti, de-a lungul ultimelor zile si nopti, acel fond primar si agresiv care fierbe dedesubtul aparentei de calma si senina civilitate. Ceea ce consideram de la sine inteles devine subit indoielnic. Nu e in fond ceva nou. O stim de la Sigmund Freud, exista un instinct distructiv, agresiv, bestial daca vreti, pe care civilizatia il domesticeste, il reprima, dar nu il poate anihila. Exista frustrari colective, o stare difuza de neliniste, de teama, de malaise care, in anumite clipe istorice, duce la defulari de masa. In vremuri de criza, aceste sentimente si emotii se radicalizeaza. Dar aceste explozii nu se intampla ex nihilo, exista antreprenorii urii si resentimentului social, demagogii de serviciu si negustorii de slogane. Pegra nu se mobilizeaza de la sine. Niciun pogrom in istorie nu a avut loc in chip cu desavarsire spontan.

    Cativa politicieni se joaca cu focul, incurajeaza radicalismul populist si iata urmarile.”

    Reply
    • Dan Plesoianu

      Fara fondul primar si agresiv in functie, am fi fost si acum condusi de Ceausescu… Romania a devenit de mult un stat bandit, condus de banditi. Chiar credeti ca lupta politica mai are sanse de succes ?!

      Reply
      • mannixg

        Romania fiind deja nu stat, ci o adunatura de mafioti, banditi, ticalosi, adunatura care nu are nimic in comun cu “politica”, ar mai avea o sansa: sa fie “sparta”, adunatura …. . Dar, din interior, imposibila …. sansa.

        Reply
  16. Pătru Cristina

    Aseara am auzit o poveste reala de viata. Cu o zi inaintea protestelor, la ora 5 dimineata o familie a fost trezita de sunetul interfonului. Era fiul lor, de 30 de ani, din diaspora care venise special pentru acest mitig la Bucuresti. In ultimii 5 ani, n-a venit sa-si viziteze bunicii sau parintii, dar a venit pentru mitigul “muie PSD”. Inflacarat de spiritul revolutionar, isi intreaba parintii daca vor merge la miting, insa acestia au spus ca nu vor merge, nu se vor alatura unui astfel de demers. Raspunsul fiului lor a fost “Comunistilor”. E ce sa vezi, acesti “comunisti” au fost in prima linie a Revolutiei Romane din 1989, uneori la un pas de moarte, au fost luni de zile in Piata Universitatii din Bucuresti, au fost alaturi pana-n ultima clipa de Corneliul Coposu.

    Asa ca intrebarea mea, cum naiba au ajuns sa ne faca comunisti niste oameni care n-au trait 1 minut in comunism?! Unde s-a gresit in educatia acestor oameni?!

    Reply
    • Marius

      E simplu. Va mai spun o situatie. Am un coleg la servici si imi spunea ca taica-su care era un fervent sustinator al CDR in anii 96, a devenit astazi un pensionar bine platit, special (din aviatie) care voteaza constant cu PSD. De ce ? DIn mai multe motive :
      1. PSD a stiut intotdeauna sa monetizeze prin creare de categorii sociale privilegiate ( armata, politie, etc) astfel incat sa obtina avantajul electoral necesar in permanenta.
      2. Exista un asa numit ‘generation gap’. Parintii au intotdeauna alta viziune a lumii fata de copii, mai ales cand diferenta de varsta este mare.
      3. PSD de astazi este mai bun, mai onest decat alte versiuni mai vechi In sensul ca sunt dispusi sa dea mai multi bani la oameni decat sa-i fure asa cum au facut partidele de pana acum. Problema este ca societatea are nevoie de altceva. Dai bani la pensionari si bugetari dar uite ca salariul mediu in sectorul privat e la jumatatea decat in sectorul public. Uite ca oamenii pleaca pentru ca nu poti sa-ti intretii o familie cu salariu de 1500 lei/luna si ei nu fac nimic pentru asta. Nu fac drumuri, nu fac autostrazi, nu fac nimic care sa ajute marea majoritate a oamnilor sa traiasca mai bine, in afara de cei care sunt controlati de ei (bugetari si pensionari). Am tot mers prin tara, nici macar un podet n-au reparat de cand au venit la putere, sunt o gramada de DN-uri in stare jalnica. Motivul : NU SUNT BANI. Si culmea, socrii mei , care sunt pensionari din industire, cu pensii destul de mici, nu se plang de pensii, spun acelasi lucru : NU FAC NIMIC PENTRU TARA, PENTRU VIITOR. Pentru ca ei vad cum pleaca toti tinerii ca n-au unde sa lucreze. Bai nene, daca te interesa tara asta, faceai totul ca BMW sa nu se duca in Ungaria (unde deja sunt vreo 4 constructori) ci ii aduceai in Romania. Asta e treaba, PSD gandeste in trecut, nu in viitor. Da , nu mai fura ca inainte ( si datorita DNA) dar au ramas cantonati in mentalitea iliesciana gen “sa le dam ca sa taca si sa ne voteze”.

      Reply
    • Dinu Marcel

      E usor sa scrii fictiuni fara dovezi. A VENIT BAIATUL DIN STRAINATATE FARA SA DEA UN TELEFON ,FARA SA ISI ANUNTE INTENTIA PE SKYPE. SURPRIZA!!! IAR PARINTII ANTICOMUNISTI VECHI IUBESC psd CA Alina Mungiu.OAMENI DORNICI SA-L CIVILIZEZE.
      Cred ca povestea reala de viata ati auzit-o la Romania TV acest bastion al civilizatiei getodace necontaminata de corurta Roma.

      Reply
      • Pătru Cristina

        Nu comentam nimic fara a fi convinsa ca ceea ce scriu este real. Ceea ce susti in comentariu este lipsit de logica, nu ai cum sa-ti schimbi peste noapte optiunile politice si nu toti pun botul la maririle de pensi si salarii. Ceea ce nu vedeti voi, orbiti de ura, pe de o parte justificata de ticalosia PSD, care-i incontestabila, este faptul ca nu asa evoluam. In afara de jos PSD ce ne arata opozitia, au ei vreun plan prin care vor sa schimbe lucrurile in bine? Cine-i conduce, Orban?! Cine i-a condus pana la Orban? Pana nu apare cineva care-i macar la nivelul lui Crin Antonescu, slabe sanse ca tara asta sa aibe un viitor mai bun, pentru ca sincer, nu vad nici o diferenta intre cei care injura si cei injurati la nivel de educatie.

        Daca se vrea o revolutie, ar trebui facuta pentru spitale, scoli si drumuri decente si nu ar trebui sa se renunte decat in clipa in care se primesc termene clare pentru realizarea lor. Atunci ar fi in strada 1 milion de oameni care nici nu ar avea nevoie sa strige ceva, garantat le va ingheta sangele in vine tuturor politicienilor, indiferent de partidul in care sunt. Ar intelege ca nu mai e de joaca.

        Reply
        • Marius

          Din pacate d-na Mungiu foloseste foarte multe stereotipuri si lucreaza cu jumatati de adevaruri ca sa nu zic falsuri ( sunt curios daca nu-mi cenzureaza si acest comentariu, celalalt mi l-a cenzurat) :

          1. Nu exista alternativa – FALS. USR e o alternativa, chiar daca la nivel de lideri sunt slabi, la nivelul activului politic sunt net superiori celorlalti. Cunosc oameni de acolo si nu tineri (ca nu intra tinerii in politica) ci oameni intre 35-50 de ani de o calitate exceptionala. O sa vedeti la alegerile locale in Bucuresti peste 2 ani ca USR are o oameni de calitate. Si sa nu-mi spuna nimeni ca Nicusor Dan era un primar mai slab decat Firea. Macar ca nu era controlat de sistem, de partid, de sefi politici. Si in concluzie nici nu dadea autorizatii de constructie pe banda rulanta asa cum face Firea la toti mafiotii din politica. Dar nah, nu era bun , ca nu stia sa vorbeasca, nu avea dictie, nu si-a facut ucenicia la A3 pe bani multi nemeritati si nici nu dadea pomeni, era doar incapatanat si onest.
          2. Victor Orban a castigat alegerile datorita cetateniei acordate diasporei – FALS. Contributia etnicilor maghiari e minora. Orban a castigat pentru ca Ungaria arata ca o bijuterie, pentru ca Orban are o idee, o viziune, pentru ca in afara discursului politic, el a adus in Ungaria vreo 3 constructori auto uriasi, pentru ca a nationalizat distributia de energie, apa, gaze in care se obtineau profituri nemeritate de catre multinationale. Imaginati-va ca in Romania are curaj sa nationalizeze distribuitorii GDF, Enel, CEZ, OMV. Pentru cine nu stie, MOL , compania nationala de petrol si gaze a Ungariei are profit de vreo 4 ori cat Petrom in conditiile in care n-are nici gaze , nici petrol.
          3. Tot insista cu societatea civila din care a facut parte ca a avut un aport important la asanarea societatii in anii 1990-2004 – FALS. Singurul motiv au fost conditiile de preaderare la UE impuse de Comisia Europeana. Nicio miscare interna nu a generat asanarea societatii.
          4. Sugereaza ca mitingul Diaspora si celelalte au fost organizate de statul paralel- FALS. E o aiureala sa crezi ca SRI sau altii ar putea pune in miscare 100.000 de oamen si oricum e imposibil sa vii cu dovezi. Nu, in iarna lui 2017 singurul care m-a scos din casa a fost Dragnea. Daca Dragnea ar avea decenta sa se dea la o parte ( apropo este in regula ,doamna Mungiu, ca prietena lui Dragnea sa lucreaze la Asesoft , partea buna a statului paralel ? Nu spunem nimic cum Ghita a jefuit bugetul de stat de cateva sute milioane de euro iar Dragnea il numeste prietenul meu ‘Sebi Ghita’) , ar reduce enorm tensiunile in societate.
          5. Contributia Diasporei la economia este infima – FALS. Ar trebui sa stie ca banii investiti in tara de Diaspora in ultimii 10 ani sunt intr-o valoare mai mare decat banii intrati de la UE. Da, e greu de crezut nu-i asa ? Dar e simplu sa venim cu jumatati de adevar si sa spunem ca contributia e de 59$/loc. Pai atunci contributia UE e de 40$/loc.

          Reply
          • hahaha

            USR este un partid umflat cu pompa de mainstream media. Este atat de evident incat imi vine sa vars cand vad scris acronimul.

    • marian

      Revolutia nu a fost anticomunista, a fost anticeausista, ca numai in Romania (dintre tarile actuale membre UE) se putea vorbi de penurie.
      Si revolutia a fost amorsata cu “acel” miting, altfel nu iesea nimeni in strada in Bucuresti, cu toate agenturili si Europa Libera.

      Reply
      • marius

        bucurestiul a suferit cumplit din cauza penuriei, ma refer la majoritatea oamenilor si nu a privilegiatilor, orice scinteie ducea la revolta singeroasa in Bucuresti

        Reply
  17. Ionut A

    Doamna Mungiu,
    Am citit foarte multe articole denigratoare la adresa dvs zilele astea, si la o inspectie atenta, se observa ca in general sunt niste mizerii, insa cred ca ati putea sa fiti mai atenta la modul in care scrieti, sa nu dati apa la moara in mod gratuit. Sau poate nu inteleg ce urmariti, e si asta o posibilitate. Sunt un “diasporean” si stiu multi romani “diasporeni”, si stiu cat de sensibili sunt oamenii la caracterizarile pe care dvs le-ati inclus in articolele recente. Cred ca va puteati spune punctul de vedere si fara acele adjective (gen lumpeni). Astazi va referiti la copii care “bocesc” dupa parinti. Eu cred ca nu va dati seama cat de sensibil e subiectul … Mie unul mi se pare ca subiectul familiilor dezmebrate este unul din subiectele cele mai tragice ale Romaniei post-decembriste, dincolo de problemele economice si altele. Dar fiecare cu modul lui de a percepe lumea.

    Dupa cum spuneti, se pare ca dusmanul sunt serviciile, atunci ce aveti cu oamenii? Au dreptul sa protesteze, nu doar PSD-ul sa isi aduca 100k de oameni in piata. Care a fost rostul acelei manifestari? Am prieteni care au fost in piata ieri. Cu cateva exceptii folosite de jandarmi sa intervina in forta, toata lumea a fost pasnica, Sugerati ca nu ar trebui sa mai fie proteste ? Pana si pentru faptul ca romanii trebuie la un moment dat sa se inchege ca si popor, aceste proteste au un folos. In Franta se protesteaza, si acolo o fac la o cu totul alta scara. Am vazut in Franta si violente si ghene de gunoi stand la mezat pe strazi cu saptamanile.

    Logica dvs pare sa sugereze ca drumul cel mai bun ar fi ca PSD-ul sa isi continue mandatul pana la urmatoarele alegeri. Ok, sunt de acord cu asta, drumul Romaniei trebuie sa fie unul care sa respecte Constitutia si legile si fiindca au castigat alegerile trebuie sa continue. Dar credeti ca PSD-ul ar face mai multe pentru Romania sau ar conduce mai bine daca nimeni nu ar iesi in piete sa le aduca aminte ca nu toata lumea e de acord cu ce fac ei?
    Exista vreo situatie in care un protest sa nu poata fi interpretat ca si politic si in care o anumita parte sa nu aiba un avantaj chiar daca oamenii ce protesteaza sunt bine intentionati? Sugerati sa nu se mai iasa in piete din cauza manipularilor facute de niste fete pe care nu le stim? Vor fi proteste si daca opozitia va lua puterea daca asteptarile vor fi inselate. Uitati-va la popularitate lui Johannis care e la pamant.

    Sau sa fie doar proteste organizate de cate un ONG cu cateva sute de participanti? Pai PSD-ul rade de astea, nu ii pasa. Oamenii astia de acum nu au fost adusi cu japca in piata ca cei adusi de PSD. Chiar si cu serviciile implicate, nu s-ar fi intamplat nimic daca sentimentul profund de protest nu exista in mase uriase de oameni. Si asta nu poate fi oprit cu articole destepte. E ceva care porneste de la o scanteie, pusa de securitate sau de un dosar penal facut abuziv unui aiurit suedez cu numere de masina tampite. Refularea asta e inevitabila, indiferent cate articole inteligente scrieti dvs.

    Reply
    • Bogdan Roman

      Da, exact asa spune doamna AMP: lasati PSD sa se erodeze, ca va pierde alegerile. Zice sa nu mai manifestam, ca n-are niciun rost. Vede paiul din ochii opozitiei si nu barna din ochii noilor stapani (ai dansei). Cel mult o manifestatie – doua, acolo, dar eventual sa nu ne strangem foarte multi si sa nu vorbim urat, sa nu scanadam prostii, sa nu cumva ii deranjam pe Veorica si pe Liviu-Nicolae. Iar societatea civila, atata cata mai e, sa faca bine si sa critice opozitia, nu puterea, doamne fereste. M-am uitat inca o data pe harta ca sa ma asigur: Berlinul e mai aproape de Moscova decat este Bucurestiul.

      Reply
  18. maria

    doamna sper ca dumneavoastra si altii care lucreaza in Europa nu veti permita sa creada ca aici e dictatura.
    Si poate, ar trebui sa sfatuiti oamenii de a putere in relatiile cu cei de afara. Guvernarea ar trebui schimbata prin vot nu prin violente in strada. Nu pentru asta au murit parintii nostrii in 1989.

    Reply
  19. csongi

    Permiteți-mi o completare scurtă de maghiar din Ardeal, dacă tot aţi pomenit de noi: spre deosebire de concetățenii noştri plecaţi în occident în speranța unei vieți mai bune, noi (părinții, bunicii, străbunicii noştri), am rămas acasă, s-au mutat doar frontierele, peste capul nostru, de câteva ori în ultimii 100 de ani. Iar Orban Viktor nu a câștigat niciodată alegerile cu voturile maghiarilor din străinătate, pentru că acestea aduc doar 1-2 mandate, în timp ce Fideszul lui Orban are 66% în parlament.
    În ceea ce privește întâmplările nefericite de vineri noaptea, se pare că întreaga noastră clasă politică a intrat în faliment, fără excepție. Căci sunt responsabili în solidar pentru această dezlănțuire a violenței. Ar trebui casată cam ca maşinile vechi în programul rabla, însă cu cine îi înlocuim?
    Pe de altă parte tot nu înțeleg, cine sunt securiştii: cei care au organizat protestul, cei care au provocat, cei care au dispus intervenția brutală a forțelor de ordine, sau cei cărora le-a cerut Dăncilă lămuriri? Întreb pentru că dacă nu sunt identificați şi eliminați din viața publică, nu putem vorbi de schimbarea clasei politice.

    Reply
  20. Laurent

    D-na Pippidi gandeste foarte bine, cam ca d-na Olguța.
    Zice dumneaei, dupa o introducere care nu poate fi folosita drept preambul, ca scopul protestelor sunt doua: sa scrie presa internationala ca in Romania e dictatura si sa tina oamenii mobilizati pana la alegeri.
    Adica, pe langa ce deja scrie presa internationala, pe langa ca ne iau la palme toate ambasadele, dau chiar comunicat comun, ne ia si UE, Comisia de la Venetia, ne ia si Departamentul de Stat al SUA, cativa congresmen in nume propriu, tu ce-ti zici: ia sa șifonez eu imaginea României! Super-smart! Si cum? Nuuu.. Nu ca avem infectii nozocomiale, nu ca ne-a terminat pesta porcii, nu ca analfabetismul, nu ca infrastructura, nu ca anti-vaccinistii, nu ca mortalitate infantila, nu ca…. Nu! Fii atent aici, hai sa aducem noi pe unii din afara, sa facem miting pe care sa il deturnam si sa zica aia de afara ca e dictatura. Logic! Oscar pentru scenariu!!!
    Pe ala “cu muschii de sepepist” din Suedia l-au luat la politie cu tot cu copil si i-au facut dosar penal fara sa fie o lege incalcata. Au si dat inapoi dupa cateva zile, au clasat dosarul. Ori, sa faci dosar penal fara sa ai legea in baza careia sa acuzi omul, asta inseamna stat politienesc! De ce naiba sa faci un circ intreg la miting ca sa demonstezi o dictatura cand ai dovada clara ca politia actioneaza la comanda politica? 0 puncte
    Al doilea scop e la fel de misto. Sa tinem oamenii mobilizati pentru alegeri. Ce faci? Nu, nu lasi sa se acumuleze tensiune, o rasufli cu mitinguri fara sanse. Super-smart, partea a doua! Pai daca ii tii pe oameni in erectie pana la anul, i-ai pierdut  exact cand e cel mai important. Vrei mobilizare? Ațâță-i constant, du-i până aproape de fierbere, asa cum a facut ani la randul Antena 3 despre Basescu, nu pierde presiune in mitinguri. Oamenii intra in lehamite imediat daca nu au rezultate. Faci mitinguri din astea inutile doar daca vrei sa nu acumulezi energie in electorat, sa ai lehamite, blazare.. Uite cum au ajuns mitingurile din 2017, dupa ce s-a iesit masiv, constant si fara rezultate. Abia mai veneau cateva sute. Si tu ce faci, ii mai agiti oleaca, le mai vinzi niste gogosi ca, dupa ce se prind ca a fost tot degeaba, sa nu mai iasa nici unul macar din casa? 0 puncte
    Cu un punct din oficiu,
    nota 1 (unu).
    :))))
     

    Reply
    • Yves Saint Laurent

      Ambasadele n-au spus nimic concret. S-au bagat in seama, ca o concidenta, inainte sa e voteze legea offshore. Nosocomiale sunt peste tot in lume. Comisia de la Venetia (in care e membru ministrul Toader) e buna doar cand ti se pare ca ce spune poti interpreta dupa cum iti place.
      Nimic din tot ce spui nu avut o asa de mare efect si publicitate in afara ca razboiul de la proteste.
      90% din articolele si postarile opozitiei erau instigari la violenta, injuraturi, amenintari cu moartea, dar nu, nu e adevarat ca protestul a fost violent, jandarmii s-au batut singuri si si-au aruncat fecale si borduri.
      “hai sa aducem noi pe unii din afara, sa facem miting pe care sa il deturnam si sa zica aia de afara ca e dictatura. Logic! Oscar pentru scenariu!!!” – Nu e nici un scenariu, e ceea ce s-a intamplat si ceea ce au declarat initiatorii si participantii.
      Interesant ca iei apararea unei injuraturi mizerabile, la care politistii s-au balbait, desi aveau tot dreptul sa nu lase asa ceva sa circule in Romania, dar nu te deranjeaza abolut deloc sutele de achitari cu “fapta nu exista” in dosarele fabricate de DNA. Nu v-am vazut sa protestati pentru asta. Va intereseaza doar muia.
      E evident ca esti foarte obiectiv.
      Din oficiu meriti doar ce era pe placutele de inmatriculare la care te inchini,

      Reply
      • Florin Neamtu

        > sutele de achitari cu „fapta nu exista” in dosarele fabricate de DNA

        Sute de achitari din cate mii de dosare concluzionate cu condamnare? Care este procentul? Care este procentul in UE?

        Cand analizezi procentele astea poti folosi aceleasi principii intr-o tara in care majoritatea adminstratiei publice fura ca in codru, si alta in care coruptia in administratia publica este de sub 5%? Ti se pare mult sau putin sa ai 10% achitari intr-o tara in care in care majoritatea adminstratiei publice fura ca in codru? E la fel de mult sau de putin sa ai 10% achitari intr-o tara in care doar 5% fura din adminstratia publica?

        De ce ai impresia ca tu si familia ta sunteti in siguranta sau nu suferiti de pe urma coruptiei generalizate? Ai gasit vreo formula sa nu suferi de pe urma coruptiei? Poate esti primar?

        Ti se par logice intrebarile de mai sus?

        Reply
  21. Emil Stoica

    Încă un articol care nu vede abuzurile poliției in povestea cu plăcuta. Ca sa nu mai vorbesc de Jandarmerie care a bătut tot ce a prins, inclusiv jurnaliști romani și străini. Un alt articol în care romanii abuzați de autorități sunt prezentati ca agresori bine organizați.

    Acuma, SEcuritatea asta este data naibii. Adică ei nu pot sa fure alegerile la vot, nu pot cumpara 20-30 de parlamentari PSD, dar sint in stare sa facă un master plan in 28 de tari UE sa facă un miting de 100.000 de oameni. Iar Antena3 nu găsește nicio chitanța de 50 de euro pe cap de manifestant și 20 de euro pentru fiecare cățel. Dar faptul ca Antena3 nu a găsit nicio chitanța pentru noi e dovada clară ca statul paralel exista.

    Bun, revenind la romanii plecați in strainate: eu tocmai m-am uitat pe cifre și văd pentru 2017 suma de 4,9 miliarde de dolari trimiși in țara, adică vreo 1.500 pentru fiecare roman plecat. Suma reala este mult mai mare. Ca sa nu mai vorbim ca dacă nu ar fi avut unde pleca, Guvernul trebuia sa găsească nu numai cei 4,9 miliarde pe an pentru pensii și salarii, dar și sa plătească ajutoare sociale pentru cei 3 milioane.

    Si un ultim punct: intr-o democrație oamenii au voie sa protesteze când vor, unde vor si pentru orice motiv vor. Și considerând regimul comunist de unde venim, legile cu privire la proteste trebuie sa fie cât mai permisive, nu restrictive.

    Reply
  22. Un cititor

    Perfect de acord. In special ca e vorba de o miscare radicalizata cu tente fasciste controlata de serviciile secrete. Setvicii care au ajuns la exces de putere, controleaza justitia, inventeaza procese impotriva adversarilor politici si judeca persoane nevinovate, iar apoi duc oamenii in strada la proteste impotriva penalilor. Din pacate lupta anti coruptie a devenit corupta si adevaratii corupti fac dosarele pentru adversarii lor politici.

    Iar instigarea la ura impotriva minoritarilor a ajuns la cote de neimaginat, justitia un instrument de represie care ignora legile in vigoare.

    Reply
    • Dinu Marcel

      Imi plac cei care semneaza anonime .Curaj mare trebuie sa ai sa te numasti : un grup de cetateni indignati,un cititor ,etc.
      Macar doamna Mungiu isi spune pe fata opiniile chiar daca probabil are sau spera la ceva de cistigat.

      Reply
  23. Alin Nastac

    Sa inteleg ca SRI a gazat multimea, nu jandarmeria PSD-ului? Tot SRI ameninta ca ne calca in picioare daca nu ne potolim? Doamna Mungiu, ar trebui sa fiti mai reticenta in judecatile dumneavoastra de valoare, avand in vedere ca tot dumneavoastra va impaunati cu meritul indoielnic al civilizarii PSD-ilor. Aferim!

    Si da, eu sunt unul din multii idioti care ma consider categorisit lumpendiasporean de domnia voasta. Presupun ca am binemeritat acest nume pt ca nu admit ca in tara mea legea sa o faca un grup infractional organizat.

    Reply
  24. Simona Steyr

    Stimata doamna, daca maine ar avea alegeri anticipate PSD-ul va avea mari probleme in a-si asigura majoritatea parlamentara in orice schema si-ar putea-o imagina. Poimaine ar fi chiar mai greu. Au compromisuri uriase probate de reactii dintre cele mai aberante. Nu exista niciun dubiu ca nu ar fi un partid penal in marea sa majoritate. Cand iti construiesti astfell de reactii fata de vocea strazii trebuie sa ai si legitimitate in zona justitiei, Aici este problema de facto. Nu am nicio indoiala ca ar exista vreo opozitie valida si in stare sa urneasca vreo contrapondere la ceea ce s-a intamplat insa a gasi circumstante atenuante acelora care au ordonat reactiile jandarmilor in piata va poate compromite la pachet. Sincera sa fiu nu mi-as dori ca familia dvs. sa ramana celebra doar in spatiul fictionar-cinematografic. Realitatea ar putea sa beneficieze de un scenariu mai fin scris…Sunt medic si imi fac aceasta meserie cu drag departe de tara pentru ca acasa m-as fi degradat suficient incat sa va accept punctele de vedere. Tineti minte insa un lucru…Orice virus sau forma patologica suficient de prolifica in stare sa paraziteze un organism va ajunge in final sa moara odata cu el…

    Reply
  25. maria

    initial voiam sa scriu ca ar trebui sa contribuiti la formarea unui alt punct de vedere despre Romania in presa straina dar vazand toate comentariile zic ca ar trebui sa ne ducem naibii sa ne preia careva….oricare alt tara, Austria, Ungaria care isi permite prin ambasadori sa ne critice, oricare sa ne desfiintam.
    Daca e atat de ingrozitor aici si totul a inceput cu Dragnea, spiritul distrugerii , apoi sa nu mai existam.
    Daca asa de multi oameni cred asta ar fi mai bine oricare decat KJ, Orban sau oricare alt oponent local.
    Nu am votat niciodata PSD dar daca maine ar fi alegeri l-as vota cu doua maini. Sa se duca asa zisa diaspora sa fac a oridine si sa dea jos guverne in tarile de origine

    Reply
    • Claudiu

      Sublim comentariu ! Doamna, tocmai asta au facut oamenii din diaspora, au venit sa protesteze in tara lor de origine. si nu sa dea jos guvernul, ci sa protesteze, dreptul lor scris in Constitutie., adica sa-si arate nemultumirea.

      Reply
  26. Catalin

    Mi se pare extrem de greu de crezut ca nu s-a știut din timp despre prezenta in piața a grupului de huligani, bine organizat si extrem de ușor de identificat încă de la orele după amiezii. Prin urmare, dacă existența si Poziționarea lor erau atât de clare, de ce nu au fost izolați si evacuați?

    De ce numai in București au loc acte de violenta?
    De ce nu s-a intervenit atunci cand trebuia?

    Fără supărare, cred ca întreg lanțul de comanda implicat in protecția acestei Manifestații, de la jandarmi si pana la servicii, ar trebui demis după evenimentele scandaloase de vineri. Indiferent de opțiuni, manipulați sau nu, cetățenii simpli ai României au dreptul de a fi protejați atunci cand manifesta civilizat(așa cum a fost cazul pentru 99% din cei prezenți).

    Am asistat vineri la încă un fiasco al structurilor de forța ale statului roman, încă o dovada de care nu era nevoie ca privilegiile la care aspira si de care beneficiază sunt profund nemeritate.

    Cât despre clasa politica, merita ținuta minte si sancționată in 2019 si 2020 evoluția submediocra a celor aleși sa ne reprezinte.

    Televiziunile care au acoperit evenimentul au fost, ca de obicei, de foarte slaba calitate si angrenate extrem de partizan in relatări.

    Dacă asta nu înseamnă involuție nu mai știu ce termen poate fi folosit. Jenant moment.

    Reply
    • Muiti Salvam

      Nu mi se pare ca violentii erau atat de usor de izolat. Daca ar fi fost asa, de ce nu i-au izolat protestatarii, ca doar era protestul lor in interesul lor. Internetul abunda de injurii, violenta verbala, instigare la violenta, amenintari cu moartea etc din partea celor din opozitie.

      “De ce numai in București au loc acte de violenta?”

      Poate pentru ca in Bucuresti e guvernul? Si acolo sunt cei mai multi #rezistcumuie?

      Jandarmeria ar fi trebuit a fie mult mai ferma, ca in orice tara civilizata, dar era acuzata peste tot ca “apara penalii”, ca sunt “nazisti” si alte cretinisme. Huliganii au beneficiat de complicitatea pasnicilor, care aveau rol de scut si de “dovada” ca protestul a fost “pasnic”.

      Reply
  27. Adrisn

    Autoarea încearcă să ne spună că dac-am fost vreodată feseniști a fi acum anti-psd e ridicol. Pentru cine-a uitat, psd e fostul partid „istoric“ care s-a dat cu fesenismul.

    Reply
  28. unu din diaspora

    Sunt plecat din tara (exact in perioada guvernarii PSD/PNL Ponta -Antonescu) si pot spune ca am ajuns sa cunosc foarte bine mentalitatea romanului din strainatate. Acest miting nu avea sanse de reusita datorita faptului ca romanii din strainatate NU SUNT UNITI si se mananca intre ei.In strainatate este cel mai indicat sa nu ai prieteni romani si nici sa muncesti in fabrici unde muncesc multi romani. La foarte multi dintre romanii plecati sa munceasca in strainatate le este RUSINE ca sunt romani (de ce?? nici ei nu stiu)asa ca…in strainatate fereste-ma doamne de romani ca de straini ma pazesc eu)) vorba lui I Creanga actualizata la sec 21

    Reply
  29. Radu

    Text exceptional, si cum nici un rand din el nu poate fi contestat, curge ura si comentariile bazate pe invective ale postacilor. Din pacate nu exista nici un loc curat pe Internet unde sa putem dezbate ca oamenii civilizati!

    Reply
    • MIB

      Aceasta ar trebui sa fie o oportunitate. Daca nu exista acest loc puteti crea unul unde sa se auda numai vocile care sunt de acord cu dumneavoastra. Daca nu va permiteti cheltuiala puteti infiinta un ONG, si sunt sigur ca guvernarea se va grabi sa il declare “de utilitate publica” si sa il finanteze adecvat. Pe urma acolo veti putea dezbate civilizat cum ar fi trebuit potolit mitingul cu mitraliera manuita de deputatul omonim si cum masinile de interventie cu tunuri de apa ar trebui sa patruleze permanent pentru a asigura linistea guvernului. Atat ca s-ar putea ca d-na Pippidi sa isi mai schimbe opiniile, functie de vantul deopolitic de moment, si sa devina indezirabila si acolo. Cam asta e riscul de a fi proprietarul adevarului absolut – cu trecerea timpului un numar mare de interlocutori incep sa recomande o vacanta mai lunga sau macar un somn revigorator..

      Reply
  30. karl aeschmann

    Ma mananca…Ergo…ma scarpin si eu…(chiar la mine ma refer…la nimeni altcineva)
    D-na Mungiu…faceati o remarca amuzanta vis-a-vis de crime electronice care au socat prin faptul ca scopul era hartuirea…si nu castigul financiar…
    Cineva comenta ca fiul intors acasa de prin “Diaspora”…dupa vreun milion de ani de ne-dat p’acasa pe motiv ca “nu am motiv sa va dau…lasati-o asa” cerandu-le parintilor sa manifesteze viguros diasporean si acestia refuzandu-l…i-a numit “comunisti”…
    In diaspora romanii se mananca precum cainii intre ei…si nu de ieri de azi…
    Cei care cu steaguri…masini de lux cazane second-hand…tricouri la repezeala si pe bani buni inscriptionate cu faimosul (deja) urlet lumpen proletcultist “let’s have oral intercourse with the commie social democrats” via acronimul pe care nu il mai mentionez aici…si-au sacrificat vacanta (da…sigur…sotto) au cheltuit niste bani (pe care nu ii au) si au purces catre tara de bastina…pentru a manifesta viguros (ca nu poti avea oral intercourse cu ceva blegit) si a schimba si…in general…asa si pe dincolo…
    Stimata doamna…cu tot respectul cuvenit (with all due respect-engl. orig.)…toata actiunea de propaganda in vederea manipularii si inflamarii masei de manevra si utilizarea conservelor din diaspora (gretos pretentios cuvant) in vederea destabilizarii situatiei socio-economice romanesti (care oricum e varza cu de la ea putere…ignoranta…infatuare si nestiinta) nu este ceva care sa ne faca sa blamam diversi vectori din afara tarii (servicii de informatii straine…organizatii “civile” asociate samd) pentru simplul motiv ca nu e prost cine cere…
    Reactia haotic realmente stupida a autoritatilor de la Bucuresti…reactia anti-romaneasca si anti institutionala a presedentiei de la Cotroceni…latraturile de pe margine a media din tot spectrul romanesc…toate aceste reactii definesc situatia romaneasca a acestor zile…
    O lupta coborata fortat de la nivelul declarativ mediatic direct in strada…inducerea psihotica a unor sloganuri fara sens dar cu rezultat brutal si imediat…risipirea de nitel sange patriotic…totul executat ca la carte…dupa manual …
    Esenta se reduce la o intrebare directa si simpla…”De ce ?”
    Raspunsul…este la fel de direct si simplu…
    Romania trebuie sa fie o zona de incertitudine…zona care trebuie sa doneze resursele neconditionat (fie ele resursele umane…minerale…ideatice…name it)…o zona care nu trebuie sa aiba un cuvant de spus…o zona obedienta fara state puternice ca prieteni…o zona izolata si usor manevrabila…
    Romania trebuie sa fie noul Congo sub stapanirea belgiana a Europei…
    Iar capetele luminate ale Romaniei accepta aceasta cu bratele deschise…
    Astfel…PSD-ul va mai castiga alegeri…astfel presedintele va fi din nou vreun anti-roman cu veleitati de gauleiter..si nimic nu se va schimba…
    De fiecare data cand Romania va incerca sa evolueze…se va actiona prompt si “by the book”…si totul va reveni in torpoarea micilor mancatorii interne…a sub-dezvoltarii…a involutiei…
    Si …uite asa…v-am raspuns stimata doamna Mungiu…in cuvinte multe si nu prea bine alese la intrebarea (cumva ironic-retorica) d-voastra plasata ca titlu…
    War never changes…the song remains the same…si pot continua ad-libitum cu cliseuri…care vand bine la public…dar sunt goale de continut…
    In incheiere…ma intreb si eu asa…oarecum obsesiv…de ce oare pana acum…nimeni nu a afirmat raspicat ca partidele anti-sistem europene…nu sunt altceva decat “next level” la “verzi” …niste concoctii de mercenari anarhisti cripto-comunisto-fascisto-nazistoide…si au ca scop spalarea si primenirea partidelor asa-zis “traditionale” ?
    Ar mai fi intrebari din acestea…dar sincer…nu vreau sa inceapa capete sa implodeze de la stresarea putinilor neuroni in posesie a unora…
    Va salut si eu ca “baietii” si fetele” din onorabilele si patrioticele noastre servicii …
    Ura camarad Mungiu…Ura…!

    Reply
  31. Levent

    Doamna Mungiu,

    Aveti niste puncte de vedere valide in articolul dumneavostra…Opozitia nu are un lider carismatic ca in 1996 sau 2004, mesajele manifestatiilor nu sunt neaparat clare (m*ie psd pare mai degraba un strigat de ajutor dupa 18 luni de proteste nebagate in seama)…etc

    Dar de aici pana a ne face pe toti manipulati de SRI si de “acoperitii” din presa ( si sa aduceti ca singur argument ca au bugetul mai mare ca in Germania) e cale lunga. Pe tema asta practic ati fost atacata de presa in ultima perioada.
    Intrati practic in logica PSD, care repeta ca protestatarii nu sunt informati, ca modificarile legilor nu au fost citite si intelese de oameni, etc.

    Practic eu, care am iesit la circa 10-15 proteste anti PSD in ultimul an, care nu doresc tara mea sa fie reprezentata de o analfabeta functional, si care nu cred ca justitia se poate vinde pentru niste mariri de pensii si salarii sunt ofensat teribil de ce afirmati mai sus.

    Reply
  32. dorin valeriu

    O logica schioapa … de ambele picioare. Oamenii mai au si sentimente, aspiratii, sperante, exigente. E dreptul lor sa si le expuna, sa le clameze public. Si sa nu uitam a la aceste manifestatii participa – in general – cei mai educati, corecti si eficienti (da, economic) romani.
    Sunt de acord ca sarcina asta ar reveni partidelor politice. Care ? Cele peste 100 injghebate de catre FSN in 1990 ?Cu adevaratul PSD canibalizat de neocomunisti, cu PNTcd spulberat de niste epigoni netrebnici – cu contributia consistenta a lui Basescu – cu un PNL dispus la compromisuri compromitatoare de la inceput ?
    Cate eforturi, bani, timp, oameni dedicati necesita creerea unui partid nou ? Intrebati-l si pe Dl.Ciolos !

    Reply
  33. Sandu

    Prin pregatirea mea am invatat sa am mare respect pentru cifre. Din tot amalgamul de distorsiuni si mainpulari pe care le lansati fara rusine omul ramane cu o cifra care trimite defapt toata discutia in derizoriu: 59 $ per capita /an. Adica despre ce vorbim aici ? De unde ati scos aceasta cifra care defapt este argumentul palpabil care ii trimite pe acesti protestatari intr-o clasificare de subzistenta, adica neglijabila. Dar nu aproximativ ci fix 59 $. Datele le-ati obtinut direct de la Banca Mondiala. Cum s-a facut aceasta estimare nu intelege nimeni. Datele ceva mai apropiate ale Bancii Nationale dau o perspectva ceva mai diferita cca 55 mld in 11 ani. Orice aritmetica am folosi cele doua cifre nu sunt in acelasi ordin de marime. Nu pot sa cred ca realitatile sunt atat de diferite ci cred ca este o nevoie crasa tot timpul de manipulare si minciuna care sa induca in eroare opinia publica. Eu cred ca acesti oameni care au plecat si s-au intors sa-si spuna parerea, sa manifeste trebuia sa aibe o alta primire. Si ca sa revenim la planul pe care il deconspirati in continuare mi se pare ca despre altceva e vorba. Planul este mult mai amplu si mai vechi. El are in vedere sa picure ura in sufletele noastre. De 70 de ani suntem in fata unor impostori care sunt actori constienti sau nu intr-un plan prin care suntem starniti unii impotriva altora chiaburi versus muncitori in 48-58, intelectuali si studenti versus mineri in anii 90 si mai nou diaspora versus cei ramasi acasa.

    Reply
  34. Emilia

    Dna Mungiu-Pippidi,

    Nu sunteti ‘inamicul public nr 1’, poate doar in anumite cercuri intelectuale. In niciun caz nu sunteti cap de afis in operatiile zilnice ale SRI, pentru simplu motiv ca potentialul dvs de a influenta opinia publica a scazut simtitor de la an la an si NU! Nu este rezultatul unei campanii obscure, securiste de decredibilizare, ci simplului fapt ca discursul dvs: a) este simptomatic exilatului roman cu complexul apartenentei la o cultura minora, cu probleme sociale majore (nu o sa convingeti pe nimeni care a muncit in diaspora ca in tara e la fel ca in UE/SUA) si, in consecinta, nu e cu nimic deosebit, cu exceptia unor jocuri de cuvinte (de ex. Lumpendisapora); b) este obositor prin obsesia victimizarii – De ce nu cereti comisie parlamentara care sa investigheze abuzirile SRI la adresa dvs? Asa am afla cu totii adevarul (sau nu aveti incredere in dl Manda?) si am incheia acest subiect odata si pt totdeauna; c) nu este credibil deoarece apare partinitor; de ex. ar fi utile niste articole la fel de pasionale despre situatia statului de drept si a democratiei din Romania. Puteti incerca? Sau este un subiect mult prea plictisitor si doriti sa discutati despre alte democratii, mai mature si cu care ati avut un contact intermediat de carti?

    Reply
  35. Ottavio

    Domna,
    Recunosc ca am fost curioasa sa citesc ce scrieti si sa va vad la diverse emisiuni TV.Concluzia mea este ca nu veniti cu nimic, zero ca sa ajutati oamenii sa poata merge mai departe sa gaseasca un drum care sa nu duca in vreo tabara ci spre ceea ce este o viata fara mii de compromisuri, obstacole, mizerie,nesimtire s.a.m.d. Va folosti de numele si reputatia pe care o aveti sa fiti la fel ca cei pe care ii acuzati. Daca totul a deraiat in societatea noastra in asemenea hal oare nu ar fi mai folositor sa putem avea privilegiul ca cei care cunosc toate dedesubtutile sa se uneasca si sa strige peste tot nu doar fara penali ci uitati ce ati promis, uitati ce ati realizat, punctual cu exemple cu cifre. Sa se ceara de la autoritati toate informatiile ce ar trebui sa fie cunoscute in fiecare judet legat de fel si fel de contracte, privilegii salariale,bugete, sponsorizari,angajari la stat care nu se fac decat pe pile, controale care se fac doar statistic. Eu asta inteleg prin Romania curata ,dar drumul e lung si e pacat ca in loc sa incepeti sa il faceti pentru a da un exemplu si a ne atrage pe cei mai multi sa il parcurgem impreuna va chinuiti sa scrieti un articol si gata ati rezolvat, de maine stim ceea ce este atat de evident si nu ne ajuta sa rezolvam nimic.

    Reply
  36. bănățanu v.2

    Doamna Pippidi și România (ei) Curată…

    Se găsi și Alinuța să-și dea cu părerea despre alegeri anticipate și despre „cine se ascunde în spatele diasporei de subzistență”. Dacă nu scria, nu se murdărea!

    Rău am ajuns (chiar rău de tot) dacă o doamnă școlită precum Mungiu a ajuns să spele România de păcate. Recunosc cu smerenie că m-am lăsat păcălit o bună bucată de vreme de discursul „distinsei” doamne, uitând de vorba populară „ce-i în gușă, și-n căpușă”…

    Deocamdată România e furată, nestimabilă doamnă. Curată va fi doar atunci când cetățenii (pardon, cetățencele) ca matale vor fi băgați în mașina de spălat a istoriei.

    Cu mâinile curate, desigur…

    Reply
  37. NuKonteZa

    Să mă corecteze cineva dacă am înțeles greșit articolul.
    PSD este veșnic din cauză de istorie și numele lui este un cameleon prin timp și prin veacuri iar tot ce vedem trăim și respirăm este doar o manifestare a noastră la vremuri noi din cauză de tehnologie. Am sintetizat bine?

    Atunci, vorba lui Creangă “ia, am fost si eu, în lumea asta, un boț cu ochi, o bucată de humă însuflețită…”
    Așa stând lucrurile, cu ce să arunce și oamenii în jandarmi? Cu bani?

    La ce bun să ne mai pierdem timpul?! Mă duc să fac niște avioane de hârtie, vreau să mor inginer.

    Reply
  38. Pinno

    D-na AMP

    Daca opozitia este “varza”, n-ar lider charismatic (parca Angelika este!) n-ar fi bine sa dea Dragnea o lege care sa interzica opozitia, definitiv?
    2 mld. de euro/an intrate in tara de la “hulita diaspora” mai acopera gaurile lasate de diverse guvernari.

    Niciodata nu spuneti nimic de analfabetismul functional al celor 2 “doamne” VV Docila si Carmen Dan (vorba unui redactor de la radio “sa ne fie clar Intorsura Buzaului este in Covasna, noua ne este doamnei Dan nu).

    Reply
  39. laur22

    am incercat sa citesc cele 2 piese.
    ala de la John Hopkins a mai mers cum a mai mers deshi mi-a ridicat unel semne de intrebare dar fiind despre Ro in Ro pentru Ro a fost mai usor sa umlu de la mine din cap partzile lipsa ale scriiturii.

    Celalat insa ala globalistul m-a pus cu adevarat pe ganduri shi m-a facut sa ma tem pt viitor-ul dvs.

    Nu pentru ca serviciile romanesti , nu pentru ca disporenii nostri cu ochelari de cal shi minte de magar.

    Ci pentru ca QVI PRODEST ?
    Eu daca ar trebui sa platesc pentru ca acest gen de articole sa apara eu daca ar trebui sa decid daca banii se cheltuie pentru aparitzia a acest gen de studii & articole or a altceva e foarte probabail ca ashi alege altceva-ul respectiv.

    Shi parte proasta e ca motivul pentri care garagara produsa de aricolul respectiv o fi buna pentru gainile de ograda din Romania care cotcodacesc la TV dar pentru un seasoned bussinessman well taned shi umblat prin lume ….. e rizibil

    Orice bussinessman umblat prin lume va poate da minimum doua exemple de tzari dezvoltate dar profund corupte , tzari unde coruptzia e “deeply engrained in the society fabric”.

    Shi cu toata aceasta coruptzie sistematica shi sistemica dezvolatrea lor ecomica a fost exploziva shi capacitatea de a face afaceri cu shi status-ul lor in arena internatzinala nu a fost nicicand periclitat de prevalentza coruptzie in modul lor de a conduce orice fel de afaceri.

    Iar articolul dvs nu respunde la intrebarea fundamentala a oricui a trebuit sa grease the wheals :
    La ce e buna anticoruptzia ?

    Raspunsul evident este ca ea e buna cand avantajeaza economic pe cei care o platesc.
    Din nefericire asha cum rezulta din articolul dvs acestia cei care reap the economic benefit prin cota de piatza shi cifra de afaceri nu sunt majoritatea populatziei din tzarile unde se impune prin conditzionalitatzi respectiva anticoruptzie.

    Ori asta este un secret a la Polichinel : cine il spune dispare.

    Pe de o parte anticoruptzia este un instrument al politicii neo-colonialiste de market openings in favoarea capitalui Westic.
    Pe de alta parte capitalul estic incearca sa ishi deschida pietezle respective in favoarea sa faca a recurge la ea.

    Ori daca asha ceva este cu putintza daca pietzele din lumea a III-a pot fi deschise catre exploatatea lor de catre capitalul strain adica ne-natzional shi in absentza anti-coruptziei utilitatea dvs shi intregii dvs ramuri academice a acestui tip de “anti-coruptzie stiintzifica “ devine indoielnica.

    Daca Belt & Road shi African initiative reusesc sa nu dea faliment utilitate academica a studiilor dvs ….. devine problematica.

    De aceea zic poate ca n-ar fi rau ca macar asha din interes academic sa incercatzi sa aflatzi shi sa documentatzi : “how to live and get a prosper economy riddled with corruption” & “how to open markets without toppling theirs governments” unde credetzi-ma colegii dvs de la servicii au mult mai multa experintza shi pare-se ca nici in Ro nu mai au nevoie de dvs ca sa “jos PSD” jos hotzia lor baronala sus hotzia noastra transnatzionala.

    Shi nu, nu, nu eu n-a dat spaga la chelner eu i-am dat 10% din nota de plata service charge.
    PS cele 2 tzari dezvoltate dar profund corupte sunt Coreea de Sud shi Taiwanul.

    In concluzie vorba unui profesor al meu de matematici de la facultate care ne incuraja astfel la proba orala:
    “e bine, e bine tinere da pana la 5 mai este”
    Sper ca si in cazul dvs sa fie asha cum a fost in cazul a cam 50% dintre noi : s-a putut , s-a demonstrat, s-a rezolvat deci s-a trecut.

    Ah shi inca ceva pentru prostovani : cine crede ca tzara se face cu capitalul strain …. degeaba a fost la scolal ca n-a invatzat nimic din istorie. Cu capitalul strain se conduc doar colonii shi nu tzari in intzlelesul intreg al cuvantului caci din nou QVI PRODEST.

    Reply
  40. Marius

    D-na Mungiu puncteza foarte corect anumite lucruri – educatia, meritocratia lupta domniei sale din 1996 si 2004
    Dar!
    A promovat domnia sa o noua educatie democratica o reala meritocratie? Cu cati tineri valorosi a mers ea in studiourile Tv ?
    Sa spuna eu sunt Alina Mungiu si cred ca omul acesta merita sprijin el reprezinta viitorul
    Nu iINTELECTUALITATEA romaneasca este vinovata de ce se intampla -valabil si pentru dl Plesu, Liiceanu etc -Au format ei ,moua generatie de oameni necesari Romaniei europene?
    D -na Mungiu ar trebui sa reflecteze Cum este posibil ca un analfabet functional Dancila conduce guvernul OK
    D-na Mungiu spune , au gastigat pun pe cine cred ei cai reprezinta
    Dar si diaspora spune.
    Moi traim in tari in care traiul de zi cu zi este asigurat , unde pui ca mai poti sa-ti ei si o masina ” de fite”
    mai faci si concedii prin europa traiesti decent ai perspectiva unei pensii ATUNCI ce conteaz ? ca le speli batrani sau ce alte muncii faci CHIAR DACA ai si tu ceva scoala
    Concluzia
    Solutii intelectualilor SOLUTII
    Astfel cartea voastra va zgandare doar ORGOLIUL

    Reply
  41. Dan Plesoianu

    “Diaspora de subzistenta” ?! Poate, dar nici nu putem muta toata Romania in Germania ! Iar diaspora de subzistenta prefera (in general) sa munceasca din greu si cinstit pentru a subzista, decit sa ia pomenile PSDALDEUDMR, pentru a face acelasi lucru, dar mai prost. Diaspora de subzistenta ? Da ! Dar subzista mai bine decit exista cei ramasi in tara… Asa ca ce importanta are daca aceasta diaspora este de subzistenta ? In fond, si dvs, faceti parte din ea, intr-un fel sau altul… In plus, nu toata lumea are norocul sa fie inzestrata de natura cu o oarecare inteligenta, si sa predea cursuri la Berlin… Restul trebuie sa subziste si ei cumva, si acest lucru nu este o rusine, ci ceva laudabil… Incearca sa faca cit mai mult posibil, cu ceea ce i-a inzestrat natura.
    Ar trebui sa-i multumiti lui Dumnezeu (sau cui vreti dvs.) pentru ca v-a facut norocoasa si inzestrata mai mult decit altii, si ar trebui sa aratati compasiune, nu dispret, pentru muritorii de rind.

    Reply
  42. zoom

    Te felicit Alina pentru revenirea din ultima vreme… multa timp ai cochetat cu un gen de activism pe care se pare ca acum il dezavuezi, realizand probabil in sfarsit dimensiunile manipularii careia i-ai cazut tu insuti victima de-a lungul anilor si avand acum imaginea hidoseniei intereselor din spatele ei. Democratia asta viciata de pacatul ei originar, aceasta dictatura a mediocritatii este totusi preferabila activismului social pe care omenirea l-a experimentat deja in formele sale extreme ca fascismul si comunismul. Nu putem sa sustinem democratia si in acelasi timp sa recuregem la activism, violenta verbala sau chiar fizica atunci cand nu ne convine rezultanta vointei majoritare.

    Reply
  43. Dan Plesoianu

    (cont.)
    Si, sa nu uitam cel mai important lucru: aceasta diaspora de subzistenta, asa cum e ea, tine Romania cit de cit pe linia de plutire, cu banii infuzati in tara, o tara de care s-ar alege rahatul daca diaspora nu ar trimite acolo cei 4 miliarde de euro anual. Iar din acesti 4 miliarde de euro, intr-o interpretare partinica, se pot intretine multi, inclusiv supra-gonflatele Servicii, Servicii al caror aport vizibil, pina acum, a fost distrugerea acestei tari, si tiorirea ei in mocirla (aici aveti mare dreptate).

    Reply
  44. Șoni

    Analiza este corectă și echilibrată ! Păcat că nu putem dezbate ca oamenii civilizați, fără injurii și fără obscenități !

    Reply
  45. MB

    Nu exista un panaceu. Politica trebuie facuta cu oamenii care suntem.
    O astfel de manifestatie poate avea multe consecinte pozitive: mobilizare, implicare, o demonstratie de forta. Lucrurile acestea trebuie probabil facute periodic, pentu implicarea noilor generatii si descoperirea noilor talente demagogice sau organizatorice. Fiecare are un rol de jucat (inclusiv d-na Mungiu), dar gnosticismul si docetismul sunt mai degraba daunatoare.
    Tarile romane au de cateva secole bune clase conducatoare corupte, incompetente sau slugarnice (uneori toate trei), dar progresul este posibil atata timp cat tendintele acestea sunt tinute in frau si invatam ceva din istorie.

    Reply
  46. Magda

    Draga doamna Mungiu Pippidi,

    Vad ca recidivati in abordarea dumneavoastra ca numai intelectualii rafinati ca dumneavoastra ar fi oameni de buna calitate, in timp ce niste oameni care poate nu au beneficiat de aceleasi oportunitati, sau poate nu au avut aplecare si/sau capacitate biologica/neurologica/genetica sau cum vreti sa-i spuneti sa-si ia bacalaureatul si/sau sa absolve o universitate si/sau sa-si ia si un doctorat (pe bune) ca dumneavoastra, va sint inferiori si dumneavoastra si noua celorlalti care au mai fost pe la una sau mai multe scoli!!!!

    Eu imi mentin abordarea ca orice om cinstit, care isi cistiga existenta in mod onest, orice om care are citeva valori de baza:
    – mai intii sa nu ii faci rau altuia si nici tie, sa nu recurgi la violenta,
    – sa contribui cum poti la bunastarea comunitatii (fie si dind cu matura sau cu sapa, daca atita poti si te duce capul),
    – sa vrei ca toti sa fim egali in fata legii, ca toti sa putem sa mergem noi insine la scoala sau sa ne trimitem copii la scoala, ca toti sa beneficiem in mod egal de asistenta medicala decenta si conditii de munca si viata decente,
    – sa ne tratam unii pe altii cu respect, nu pentru ca avem bani si/sau scoala si/sau status social ci pentru ca in primul si primul rind sintem Oameni,

    orice astfel de Om imi este egal mie si oricarui alt Om din lume.

    Cu privire la domnul sofer cu mesajul M… PSD, chiar vi se pare imposibil sa fie pur si simplu un cetatean revoltat, satul de calitatea guvernarii actuale, doar pentru ca se duce la sala si are musculatura dezvoltata?

    Poate ati remarcat ca mai exista si alti cetateni romani care si-au pus la masina numere personalizate cu diverse mesaje, mai mult sau mai putin politice….

    Omul traieste in Suedia, pot sa imi imaginez ca marea majoritate a locuitorilor din Suedia fac sport si se duc la sala, ca si marea majoritate a locuitorilor Olandei cu care sint mult mai familiarizata :-)! In Olanda, foarte rar vezi oameni supraponderali, toti merg cu bicicleta si salile de sport sint pline cu oameni de toate virstele care iau parte la tot felul de activitati sportive…

    Dumneavoastra cum v-ar placea daca cineva v-ar zice ca nu va ingrijiti suficient de bine corpul (i.e. musculatura) facind sport (poate nu puteti, poate aveti probleme cu tiroida, sau cu stresul, eu nu judec) si atunci nu ne ramine decit sa tragem concluzia ca lucrati pentru rusi (de exemplu, ca tot se pare ca v-au ridicat in slavi cei de la Sputnik :-) )?!!!!

    Sint convinsa ca nu v-ar placea si nici n-ar fi o concluzie corecta, nefiind bazata pe dovezi relevante, cel putin nu din punctul meu de vedere!

    Asa ca in afara cazului, in care aveti niste dovezi concrete ca domnul sofer cu numarul M…PSD chiar lucreaza pentru oarece servicii si a actionat la ordinul sau comanda lor, permiteti-mi sa categorisesc afirmatiile dumneavoastra drept cel putin hazardate!!!

    Eu ramin la parerea mea. ca toti oamenii de caracter si de omenie merita respectul meu chiar daca nu vorbesc ca mine, nu citesc aceleasi ziare sau aceleasi carti sau nu asculta aceasi muzica… Si chiar daca nu imi impartasesc opiniile politice….Numai cinstiti si corecti sa fie si sa respecte un anumit set de valori.

    Si nu am nici o problema sa ma asociez cu nici unii dintre oamenii de caracter (indiferent prin ce munca cinstita isi cistiga existenta, indiferent de rasa, religie sau nationalitate, sau sex sau musculatura sau lipsa a ei) care sustin aceasi cauza a dreptatii, libertatii si egalitatii, prin orice fel de mijloace pasnice si democratice!

    Nu stiu cite generatii in urma ar trebui sa mergem in familia dumneavoastra ca sa gasim oarece stramosi tarani lucrind pamintul sau poate ciobani (cam astea erau ocupatiile de baza prin Europa si prin Romania mai de demult asa), dar sint convinsa ca la vremea lor cu siguranta se gaseau ceva aristocrati, patricieni, voievozi sau imparati, sau ce-or fi fost ei care se uitau la ei de sus in jos cam asa cum va uitati dumneavoastra acum la oamenii simpli care culeg capsuni sau ingrijesc batrini, sau fac curat prin hoteluri, sau ce munca cinstita, chiar daca simpla mai fac ei!

    Probabil tot pentru ca ei, stramosii dumneavoastra (ca si ai mei de altfel) mai mult sau mai putin indepartati, nu aveau aceleasi maniere sau vocabular ca mai marii zilei la data acea, acestia din urma se uitau la ei de sus in jos si nu vroiau sa aiba nimic de a face cu ei!

    Revenind la tema principala a articolului, mie nu imi este clar care dintre cele doua conditii nu este inca indeplinita dupa parerea dumneavoastra:

    – inca nu credeti ca actuala guvernare s-a compromis suficient pentru a-si da demisia si a se retrage?

    Serios?!!! Chiar nu?!!!

    Sintem la al treilea prim ministru PSD, pentru ca primii doi nu era suficient “de paie”, il avem pe domnul Vilcov- tablouri in cimitir- pe post de prim ministru-consilier cu un program si masuri economice dezastruoase (pe care le simte deja toata lumea pe pielea proprie – si efectele sint doar la inceput), pe doamnele Carmen Dan si Olguta Vasilescu, ambele de “o mare anvergura intelectuala” si “competenta profesionala” alaturi de doamna Dancila (din aceasi categorie).

    Plus avem diversi “tovarasi” din conducerea PSD, care ne-au explicat deja, ca cine nu e cu ei si nu zice ca ei e impotriva lor, deci “tradatori”, deci “curve, cersetori si hoti” si de altfel ar trebui sa fie “mitraliati” pe loc!!!

    Pentru ca bataia si abuzul (unor) jandarmi de vineri seara impotriva protestantilor pasnici, inclusiv dupa ce se imprastiasera si se retrageau pe strazile laterale se vede treaba ca nu au fost suficiente!!!

    “Noroc” ca in vastul lor “profesionalism” acei jandarmi au agresat/batut si un jurnalist austraic, dupa ce le-a spus clar ca e jurnalist, si nu doar jurnalisti si protestanti pasnici romani (care pot produce fotografii si inregistrari video, plus certificate medico-legale), ca altfel o anumita parte a presei ar fi zis ca nu-i adevarat domne’, nici un jandarm n-a agresat/batut nici un protestant pasnic si nici un jurnalist! Fugi de aicea – guvernarea PSD e “minunata” si “apara” toti cetatenii cinstiti si corecti… (depinde dupa care definitie – daca domnul Dragnea si domnul Vilcov sint “cinstiti si corecti”….)

    Curat “guvernare competenta si democratica” nene Iancule!

    sau

    – inca nu vedeti o alternativa si atunci mai bine le toleram celor care sint acum la putere orice distrugere a statului de drept, orice acaparare a structurilor si institutiilor de stat pina cind ne vom trezi cu un simulacru de alegeri ca in Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan si chiar si Romania lui Ceausescu?

    Sau poate vi se pare ca asa zisa democratie a unui Erdogan sau Putin, cu jurnalisti si profesori si intelectuali fie asasinati cu impunitate, fie trimisi la inchisoare sub diverse acuzatii inventate (de fapt pentru opiniile lor politice) nu reprezinta de fapt niste dictaturi (in cazul Turciei, se pare inca a unei majoritati, chiar daca doar 51% – fata de 18% real al PSD-ului la noi) mai mult sau mai putin deghizate, ca si cea a lui Petru Groza in drum spre Gheorghiu Dej si apoi spre Ceausescu, “democratic” ales intii la congresul PCR ca secretar general si apoi direct de populatie ( ca cica eram “liberi” si mai ales datori sa votam, va mai aduceti aminte?) ca presedinte al Romaniei?

    Draga doamna Mungiu Pippidi chiar nu mai inteleg (sau poate nu vreau inca sa cred varianta cea mai neagra) ce va mai mina in lupta zilele acestea…

    Altfel, daca vreti sa concentram discutia pe ce fel de alternativa s-ar putea construi si cu cine, as fi mai mult decit bucuroasa sa aud propunerile si sugestiile dumneavoastra (constructive buninteles).

    Plecind de la o singura premisa esentiala: egalitate in fata legii si egalitate de sanse, libertate de exprimare si de a-si alege si construi viata in limitele convietuirii pasnice in cadrul comunitatii, respect si demnitate pentru toti cetatenii acestei tari (inclusiv a minoritatilor de orice fel – religioase, etnice, de opinie politica etc).

    Cu respect

    Reply
    • Florin Neamtu

      O singura problema am cu tot ce ati scris, d-na AMP nu este un “intelectual rafinat” (poate fi alte feluri de intelectual, dar nu rafinat). In rest, ganduri bune, de bun simt transmise cuiva care a inceput sa vada conspiratii peste tot – e cumva de inteles pentru ca societatea romaneasca in care se manifesta dansa era complet diferita de cea de astazi cand tinerii si cei de varsta mijlocie au alta abordare fata de furt, vorbe goala, si mistocareala in parlament.

      Reply
      • Dumitru

        Intelectual rafinat e probabil Liiceanu. Sau vreo alta coada de topor dispusa sa spuna exact ce vor serviciile. Nu ?

        Reply
  47. Elena

    Bravo. Un articol echilibrat, care citica ce trebuie si cum trebuie. Putem sa ne isterizam doi ani de acu inainte, dar daca nu se munceste pentru a deveni politicieni, PSD va ramine singurul ppartid politic cu un numar mare de sustinatori. Nu poti construi ceva avind la fundatie M_PSD si moarte PSD. Ce ma ingrijoreaza pe mine este ca genul asta de violenta se legitimeaza si ne vom trezi cu formatiuni paramilitare (dreapta, bineinteles) si atunci vom vedea ce se va intimpla noi. Ne-o luam cu totii. Tot cu M_

    Reply
    • laur22

      Draga Elena

      Munca in directzia gresita nu aduce rezultate.
      Poate ca “munca” ar trebui sa inceapa cu intrebarea de ce Contractul cu Romania shi Cartea Alba a Bunei Guvernari au dat faliment ?

      Au dat faliment economic , au dat faliment electoral shi ca tare au dat faliment politic.
      De ce ?

      Pana una alta asha privit dinafara cel mai mic numitor comun al oartidului “muie psd” e muia.
      Adica ura, raca shi ranciuna ireconciliabila cu orice fapte ori argumente.
      Ei sunt anti-PSD indiferent cine shi ce este PSD.

      Acuma acesti oameni pot sa isi asume o spoiala de cultura shi civilizatzie sau asha dupa cum vedem azi pot sa renuntze la ea complect deorece aceste e doar o spoiala shi nu prte integrala a lor.
      Intrebarea intotdeuna nu e ce fac ceilatzi ci ce faci tu ?
      Te potzi asocia cu asha ceva ori incerci sa pastrezi o distantza.

      Desigur scornitorii de gargara pot sa le dea respectivilor isterici tot felul de alibi-uri ideologice.
      Intrebarea se pune ce-o sa faca respectivii isterici cu respectiva scorneala ?

      Aaaaa daca scorneala e buna si valoaroasa chiar daca cei din spatele ei sunt niste maimutzoi psihopatzi exista o sansa ca sa apare ceva bine shi la noi.

      Shi de aceea zic Alina tb sa continue in efortul de a scorni respectiva idee care sa ne convinga la urmatoarele alegeri. Shi nu pentru ca ashi muri eu de dragul partidului Muiii ci pentru ca daca nu o scorneste AMP actualii activisti de gen Alina Gorghiu, Raluca Turcan, Ludovic Orban, Blaga, ori Gotziu, Chicirau, Barna & co sansa e mica.

      Shi zau ca avem nevoie de o idee despre cum sa facem Romania sa depaseasca middle income gap.
      Ce te faci daca respectiva idee o sa fie imbratzisata de PSD ?

      Shi nu la ora actuala PSD nu pare sa constitue o alternativa ideologica la actualul partid al muii.
      PSD Dragnea se transforma in postPSD.
      “Culmea e că PSD a dat primul tonul noii epoci: politici neoliberale cum nici PNL și USR nu au visat. PSD e deja în epoca PostPSD. Dar nu știm dacă moare sau se transformă…”

      Shi da exista asha ceva ca perdantzi ai tranzitzie :
      “Nucleul dur al votanților PSD, ruralul și urbanul mic, paturile sociale perdante ale tranziției pentru care PSD nu a făcut mai nimic consistent și pe care doar i a folosit cinic, a pierdut definitiv. Pe ei nimeni nu vrea să-i reprezinte iar pentru „victorioși” ei sînt un balast istoric doar bun de ținut și folosit ca resursă sub forma ”mîinii ieftine de muncă”. Acest ”balast istoric” este o resursă imensă pentru țara noastră pe care o exploatează la greu toți ca sursă de îmbogățire. Ei sînt tăcuți și nimeni nu-i reprezintă, nu le reprezintă interesele.

      PSD își merită soarta însă cine-i va reprezenta pe cei din urma? Cine le va reprezenta interesele? Aproape 50% ai acestei țări? Și cine-i va lua locul gol imens lăsat de un partid atît de mare și de care erau legate multe speranțe a unor pături sociale imense abandonate. Vocile lor nu se aud. Interesele lor sînt străine de interesele celor din Piață.

      Epoca postPSD se anunță periculoasă. Populismul extrem bate la ușă. Mai ales cel economic și social.”

      PSD-ul s-a facut s-a maimutzarit ca ii reprezinzta pe respectivii perdantzi pe care cei din partidul muii nu reusesc sa ii convinga ca ii reprezinta.

      Iar daca PSD-ul da fi aneantizat prin represiunea culoarelor moratzii respectiva majoritate respectivul tigru nu va disparea odata cu PSD. Iar partidul muii Gorgiul – Barna – Ciolosnu e credibil in a prelual rolul PSD-uui de a maimutzari reprezentarea lor.

      Deci in metafora AMP tot cee ce sa face acum e sa omoram dresorul ca sa ramanem noi in 1:1 cu tigrul.
      Nu zic da spu,i poate ca inainte de a omora dresorul ar trebui daca nu sa dresam tigrul macar sa ne asiguram ca e satul. Ca totzi oamenii intregi la cap stiu ca increcerea de a domestci un tigru falamand e intotdeuna sortita esecului.

      Shi conform opiniei lui Ernu actualul PSD pare ca vrea sa renunzte el de buna voie la ocupatzia sa mai fie dresor de tigru shi char daca nu il vom omora noi pe dresor e posibil ca acesta sa elibereze de buna voie shi de capul sau tigrul din lesa shi vrem nu vrem ne vom pomeni 1:1 fata in fatza cu un tigru falamand.

      Iar solutzia singura solutzie pe termen scut e sa ne asiguram ca tigrul nu mai e flamand.

      Reply
  48. Mircea Ordean

    Apropo de involuție.

    Discursurile #rezistenților îmi aduc grozav cu acelea din Vocea patriotului naționale.

    Iar rosturile acțiunii din stradă, mai exact ale celor care trag sforile, mi se par ne-amice cu rațiunea, cu scaunul la cap (fie și într-o direcție care nu mă atrage).
    Dar, aia e: viața bate filmul.
    Iar spectacolul e gratis, gonind plictisul de prin existență…

    Reply
  49. marian

    oricat ati ignora cele 12 ambasade, comisia de la Venetia (si celebrul) etc, nu vor ignora ele realitatea din Ro.

    Reply
    • CMC

      E si Ambasada Austriei printre ele? Tra aia care ne-a furat petrolul si padurile?
      Sau ambasada Ungariei, aia care ne spun ca nu ne trebuie gazele noastre?

      Reply
          • marian

            esti plin de intrebari
            iti pusesem si eu o intrebare, aia a senatorului melcilor, dar poate e prea dura si vad ca nu apare
            hai sa parafrazez “câți te-au furat?”
            si te mai îndemnam sa ai curaj sa le zici pe nume si ălora mari, ăia cu CAMECO, cu Ford, Renault si desigur etc si aplica-le legea lui Murphy- “nimic pe lume nu se face pentru adevaratul motiv”

          • CMC

            Nu am stiut ca te autoasimilezi cu senatorul melcilor.
            Pofta buna!
            In loc sa indemni pe altii sa faca ceva, poti sa faci chiar tu.

  50. Dan Plesoianu

    Si, referitor tot la diaspora – atit de discutata in ultimul timp – si la emigrarea romanilor dupa locuri de munca, nu exista decit o singura alternativa: acceptarea venirii firmelor capitaliste in Romania, pentru a crea in tara acele locuri de munca dupa care se duc romanii in strainatate. In acest fel, romanii muncitori si priceputi ar fi tinuti in tara, si ar platitaxe statului roman, nu celor de pe unde-si duc acum veacul.

    Reply
  51. Andreea

    Pana la articolul acesta, ajunsesem sa-mi pun la îndoială deplinătatea facultăților mintale. Este cel mai rațional punct de vedere pe care il citesc in aceasta perioada. Diaspora si aici. Tot Germania. Sigur, oameni dragi in Romania. Unii, psd-isti, alții vehement contra psd. Eu n am reusit pana in acest moment sa gasesc o persoana din scena politică românească, pe care sa o admir. Deci apolitica. Ati reusit sa imi citiți gândurile perfect. Rusinea, fata de muiepsd… indignarea față de cei ce au iesit cu copiii la protest si neînțelegerea scopului protestului. Aveti un feeling unic, poate încurajat de obiectivitatea pe care v-o oferă distanta de România.. Va încurajez sa va exprimati in continuare cu aceeasi libertate si convingere si va multumesc anticipat !

    Reply
  52. Emil Stoica

    Întrebarea la care eu as dori sa am răspuns este cine era coordonatorul îmbrăcat in civil in haine albe și care dădea ordine jandarmeriei și care a bătut jurnaliști. Cine i-a comandat sa facă ce a făcut?

    Noi ne preocupăm de un roman cu plăcute de Suedia, dar nu de Jandarmeria care bate romani nevinovați?

    Reply
  53. Lucian Boldura

    Si ce sa facem, doamna Mungiu? Ce facem cu datoriile facute si care se mai fac si pe care – cu groaza ma gandesc – va trebui sa le platim din impozite si taxe! Sa va dau un exemplu din familia mea: tata are 84 de ani si in ultimii 2 ani pensia lui a crescut cu putin peste 400 de lei; baiatul mai mare are 28 de ani si ratele la casa i-au crescut, in acelasi interval, cu putin peste 800 de lei, in conditiile in care, dupa transferul tuturor taxelor, castiga mai putin cu 5%.

    Ce facem cu legile justitiei schimbate noaptea prin ordonanta de urgenta si apoi metodic, fara dezbateri, in parlament?

    Ce facem cu CCR care, in ultimii 2 ani a reusit sa fie condamnata de o instanta civila pentru incalcarea Constitutiei – incredibil asa ceva, Curtea Constitutionala sa incalce Constitutia – cu ocazia interzicerii publicarii opiniilor contrare majotitatii din CCR?

    Si a doua incalcare flagranta, care, dupa parerea mea ca nespecialist si diletant in domeniul justitiei – adica sunt doar utlizator:) – e cea mai grava. Dupa cum stiti, la plangerea ministrului justitiei CCR impotriva LCK, CCR s-a pronuntat ca Presedintele trebuie sa faca ce zice sus-numitul ministru. Asta dupa hotararea din 2005 cand aceeasi CCR a spus clar ca Presedintele nu are, in nici un caz, doar un rol onorific in numirea si inlocuirea procurorilo? Daca hotararile CCR sunt DEFINITIVE, cum se se mai pronuta inca o data asupra aceluiasi aspect?
    Sau trebuie sa credem ca dl. ministru al justitiei, fost membru CCR nu stie asta?

    Si ce facem cu parlamentul unde avem parlamentari condamnati si care se pronuta asupra modificarilor legilor care ii incrimineaza?

    Ar mai fi, dar ma opresc, deocamdata.

    Sa fie clar, nu va critic pentru pozitia dumneavoastra ci va intreb ce e de facut? Sa stam si sa asteptam ca reformarea clasei politice sa se faca, platind cuminti, pana atunci, ‘nota de plata’?

    Suntem imperfecti si opinia mea este ca mai bine facem ceva imperfect acum in directia buna, decat ceva perfect intr-un viitor nedefinit. Lucram cu ‘materialul clientului’ doar asta avem!

    Reply
    • Dumitru

      Cam ca laur22 mai sus, va sugerez sa va ganditi cine castiga. In timp ce veniturile familiei Dvs. stagnau, bugetul SRI s-a dublat (in 6 ani). In acelasi timp, o campanie de presa teribila deturna atentia de la acest subiect, facand sa para ca vinovati de stagnarea generala a veniturilor sunt capitalistii autohtoni (prin coruptie). Dar campania asta ocolea cu grija toti strainii, chiar cand erau anchetati la ei acasa ! In concluzie : inteleg supararea Dvs., dar ati fost si sunteti manipulat de adevaratii profitori : serviciile secrete care s-au pus in slujba capitalului strain.

      Reply
  54. Ilma

    Acesta este un comentariu nou care-l rezumă pe primul, trimis de mine cu mai multe ore în urmă, dar nepublicat de dvs. Acum, când încerc să-l trmit din nou, mi se răspunde că am mai postat o dată. Dacă am mai postat acest comentariu, de ce nu apare între cele 69 deja publicate?
    Involuție ar fi mai degrabă dacă v-am urma sfaturile. Iată câteva întrebări pe care le-am putea pune citindu-vă textul:
    1) De ce nu credeți că angajarea civică, inclusiv prin mitinguri, ar putea să ajute opoziția să crească, să devină destul de puternică și, dintr-o alianță a celor mai curați dintre cei care o compun, să ia 51% la următoarele alegeri?
    2) Dacă opoziția+SRI unesc, după cum spuneți, diaspora și o fac să pară bună (cum nu e), dvs. de ce faceți aceeași greșeală unind opoziția și făcând-o pe toată să pară rea, cum nu e de fapt? Cel puțin USR și formațiunea dlui Cioloș nu sunt așa. Anul de guvernare tehnocrată a demonstrat că se poate și în alt fel. Motiv pentru care amicii PSD nu au contenit cu criticile.
    3) De ce considerați că un miting ca cel din 10 aug. strică imaginea Ro în străinătate prin participanți și cerințe formulate dar nu prin violențele fabricate de cei care se tem de scandări tocmai pentru că sunt adevărate?
    4) De ce considerați că întreținerea stării de participare civică a electoratului până la alegeri ar fi un lucru rău? Nu e bine să participe la vot cât mai mulți cetățeni și cât mai bine informați sau educați civic? Aceste mitinguri au și valoare educativă. Mai bine înțelegi dacă participi decât dacă te uiți la tv.
    5) De ce credeți că e așa de greu să identifici penalii și să nu-i alegi în parlament sau, ca partid majoritar, să nu-i desemnezi în funcții publice? Apropo, campania USR se numește “Fără penali în funcții publice”, nu ” fără penali” și cred că e foarte utilă.
    6) Cum credeți că se va putea coagula o opoziție mai bună decât PSD-ALDE-UDMR atâta timp cât atunci când se ivește o soluție (aici, de pildă Cioloș) oameni cu notorietate, ca dvs., sar la gâtul ei și strâmbă din nas. Profesorii, formatorii de opinie ar trebui să aibă mai mult discernământ și să-și cântărească bine cuvintele. Ei educă și formează (într-o anumită măsură) și discernământul oamenilor de la mitinguri.
    7) De ce nu încercați să transmiteți/găsiți o ieșire din impasul în care ne aflăm mai degrabă decât să profețiți, cu satisfacția celui mai deștept decât toți, că nu vom scăpa de PSD tocmai acum, când se pare că oamenii s-au cam dumirit?

    Reply
  55. Lucian Boldura

    Si ce sa facem, doamna Mungiu? Ce facem cu datoriile facute si care se mai fac si pe care – cu groaza ma gandesc – va trebui sa le platim din impozite si taxe! Sa va dau un exemplu din familia mea: tata are 84 de ani si in ultimii 2 ani pensia lui a crescut cu putin peste 400 de lei; baiatul mai mare are 28 de ani si ratele la casa i-au crescut, in acelasi interval, cu putin peste 800 de lei, in conditiile in care, dupa transferul tuturor taxelor, castiga mai putin cu 5%.

    Ce facem cu legile justitiei schimbate noaptea prin ordonanta de urgenta si apoi metodic, fara dezbateri, in parlament?

    Ce facem cu CCR care, in ultimii 2 ani a reusit sa fie condamnata de o instanta civila pentru incalcarea Constitutiei – incredibil asa ceva, Curtea Constitutionala sa incalce Constitutia – cu ocazia interzicerii publicarii opiniilor contrare majoritatii din CCR?

    Si a doua incalcare flagranta, care, dupa parerea mea ca nespecialist si diletant in domeniul justitiei – adica sunt doar utlizator:) – e cea mai grava. Dupa cum stiti, la plangerea ministrului justitiei impotriva LCK, CCR s-a pronuntat ca Presedintele trebuie sa faca ce zice sus-numitul ministru. Asta dupa hotararea din 2005 cand aceeasi CCR a spus clar ca Presedintele nu are, in nici un caz, doar un rol onorific in numirea si inlocuirea procurorilor? Daca hotararile CCR sunt DEFINITIVE, cum se se mai pronuta inca o data asupra aceluiasi aspect?
    Sau trebuie sa credem ca dl. ministru al justitiei, fost membru CCR nu stie asta?
    Si ce facem cu parlamentul unde avem parlamentari condamnati si care se pronuta asupra modificarilor legilor care ii incrimineaza?
    Ar mai fi, dar ma opresc, deocamdata.
    Sa fie clar, nu va critic pentru pozitia dumneavoastra ci va intreb ce e de facut? Sa stam si sa asteptam ca reformarea clasei politice sa se faca, platind cuminti, pana atunci, ‘nota de plata’?

    Suntem imperfecti si, opinia mea este ca mai bine facem ceva imperfect acum, in directia buna, decat ceva perfect intr-un viitor nedefinit. Lucram cu ‘materialul clientului’ doar asta avem!

    Reply
    • Cristi C

      În Decizia 375/2005, CCR a scris exact asta “Dacă Președintele României nu ar avea nici un drept de examinare și de apreciere asupra propunerilor făcute de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea judecătorilor și procurorilor sau în anumite funcții de conducere ori dacă nu ar putea refuza numirea nici motivat și nici măcar o singură dată, atribuțiile Președintelui României, prevăzute de art. 94 lit. c) coroborat cu art. 125 alin. (1) din Constituție, ar fi golite de conținut și importanță.”
      Ce ne spune aici este doar atât: că rolul Președintelui este unul (nu spune care) altfel rolul lui ar fi golit de conținut și substanță. Nu poate semna orbește. Dar care este rolul? Nu ni se spune. Care este rolul unui notar? Semnează el orbește? Nu. Face niște verificări.
      Sa vedem decizia CCR nr.356 din 5 aprilie 2007 care ne spune exact rolul Președintelui.
      “Curtea mai constată că, după cum Parlamentul nu exercită un drept de veto, ci o activitate de verificare a îndeplinirii condițiilor de corespundere în funcție, tot astfel nici Președintele României nu are drept de veto față de propunerea primului-ministru, ci are dreptul de a verifica corespunderea pentru funcție a candidatului și poate cere primului-ministru o altă propunere de candidat la funcție. În toate cazurile respingerea candidaturii trebuie să fie motivată.”
      Acum se înțelege mai bine prin afirmația preluată din raportul preliminar al CoE care trebuie modificat pentru a corespunde realității? Nu este suficient să spui că “nu poate avea un rol formal” ci trebuie să afirmi “care este rolul”. Iar asta ne spune decizia din 2007. Președintele are un rol de verificare a legalității unei proceduri. Atât. Nu un drept de veto (adică unul arbitrar, oportun politic). Și nici un drept de verificare a fundamentelor unei decizii, respectiv a caracterului unui om, dacă fumează, bea, este patriot sau anticorupt. Ci doar criteriile obiective specificate de lege pentru corespunderea în cazul numirii în funcție. Similar în cazul demisiei. Se putea respinge dacă lipsea ceva cerut de lege.

      Reply
      • Lucian Boldura

        Cu tot respectul, eu, ca cetatean nespecialist in drept si cu atat mai putin in drept constitutional, nu inteleg mai bine.
        De aceea simt nevoia sa apelez la expertiza specialistilor. Ultima care o am eu la indemana este Raportul preliminar al Comisiei de la Venetia. Aceasta constata – in articolul 56 sau cam pe acolo – imi cer scuze pentru imprecizie – ca CCR se contrazice pe sine cu sentinta data in cazul LCK. Parerea lor este ca aceasta este in contradictie cu hotararea din 2005 si sugereaza CCR ca trebuie sa clarifice aceasta dihotomie.
        Desigur, asteptam cu interes raportul complet al Comisiei de la Venetia. Dar si pana atunci, mie, personal, imi displace profund faptul ca CCR rejudeca ceva definitiv conform legilor sale si noi nu putem face nimic.
        Ce facem cand CCR greseste – aproape nu conteaza daca intentionat sau nu? Cum indreptam lucrurile? Asteptam ca CCR sa o faca? In cazul hotararii suspendarii domnului Basescu , cand s-a pronuntat inainte de rezultatele recensamantului nu a facut-o. A tacut malc si viata a mers inainte asa cum gresit au hotarat …

        Ce e de facut? Sincer nu stiu!

        Reply
  56. Andrei P. Icarie

    Eseurile recente ale doamnei Mungiu-Pippidi sunt scrise curajos, cu un
    ton ba sfătos ba tăios, împotriva curentului creat de o parte a populației
    activă politic, exasperată de o guvernare coruptă, ineptă și arogantă.

    Ideea centrală e importantă: avem o problemă cu serviciile secrete,
    iar serviciile însele sunt în război cu PSD & co. Acum, cred eu, faptul
    ca și o parte a populației e ostilă PSD-ului nu e un motiv întemeiat
    s-o consideram manipulată de servicii, cum crede AMP. Totuși AMP
    are dreptate că nu acordăm suficientă atenție unei organizații
    netransparente, nesimțit de bine plătită (pe spatele sănătății și
    educației poporului român) și urmașa aceleași securități pe care o
    moștenește și PSD.

    AMP e exigentă cu mișcările de stradă: de ce vin ei sa protesteze
    când n-au o idee concretă de alternativă politică? Însă, cum au punctat
    mai mulți aici, e dreptul democratic al cetățenilor romani sa protesteze
    împotriva unui partid corupt, și, NU, nu există nici o obligație ca
    protestatarii să vină cu propuneri politice alternative. S-o facă
    cei care au abilitatea, timpul și energia necesare! Tot ce trebuie
    să-i unească e dezacordul față de actuala conducere. (Apropo de
    protestatari: huliganii sunt, bineînțeles, menționați în articol, dar nu
    și sutele de oameni pașnici care-au fost gazați sau au încasat bătaie
    de la jandarmerie. A fost articolul scris prea devreme să mai ia în seamă
    și astfel de detalii sau oricum nu se încadra în narațiune?)

    Apoi AMP sugerează ca alegerea muncii în străinătate nu justifica “cei
    250.000 de copilași care bocesc că nu au părinții acasă”. Mai precis,
    suma de $59 per capita pe an (care nu știm exact de unde vine) nu
    justifica suferința copilașilor. Asta e indubitabil cea mai crudă judecată
    din articol, căci (trebuie s-o mai spunem?) oamenii, fie ei și ‘lumpeni’,
    nu pleacă de-acasă cu anii din pur sadism sau prostie.

    PS: AMP mai spune ca votul diasporei e menit “să anuleze votul celor
    de acasă, care trăiesc cu partidele astea și politicile lor”. Implică asta că
    diaspora n-are dreptul moral să voteze?

    Reply
    • tudor

      daca ar fi cat de cat corecta, AMP , precocupata _sanki_ de rolul serviciilor secrete, de ce nu spune nimic despre serviciul secret al MAI? SRIul este controlat de comisia parlamentara, este transparenta conform legii, directorul ei se prezinta in parlament de cate ori este chemat… Preocupata, asadar de drepturile omului fiind AMP – cam cat ciuvica, adica unilateral – poate AMP sa ne rasounda la cateva intrebari foarte simple, legate fix de rolul serviciilor: in afara ministrului de interne, exista vreun instrument de control al acestui serviciu? asculta DGIPI telefoane ? cu mandat? cate este eventualul numar al acetor mandate…. ?
      si fiindca tot va ocupati de “buna guvernare: – sanki ! … doamna mungiu, chiar aseara am vorbit cu un diasporean odios … a pierdut recent peste 100 000 lire sterline investiti intr o viitoare ferma de capre – isi propusese sa i ramana si lui 6-7000 lei pe luna, fiindca n a mai avut sa i dea spaga inca 30 000 euro primarului pentru a i da pasune …. adica omul facuse constructia si achitase avansul pentru 300 de capre… Iar asta nu este un caz singular, ci este regula! Iar doamna AMP o arde aiurea cu miile de acoperiti din diaspora…. absolut aberant! Reali sunt miile de diasporeni care si au imaginat ca pot face afaceri corecte aici dar au fost jupuiti de oropsiti de primari si functionari pesedisti, acum mai lacomi si mai obraznici decat oricand! Astea sunt realitati, doamna, ceea ce faceti dv este diversiune; sunteti fix precum ciuvica: arestat de nastase pentru un banal articol pe net, demasca abuzurile lui basescu pe care l a balacarit zece ani fara sa pateasca absolut nimic, dupa cum prin 2000 voiculescu era mare securist iar acum a devenit un mecena si aparator al statului de drept … ce l a transformat atat de radical pe ciuvica? Banul! Ma intreb daca nu cumva explicatia este fix aceeasi – precum si n alte cazuri similare – Savaliuc, alina anghelescu …. Rosca Stanescu, care a facut aproape 4 milioane de euro cumparand ce destept! cu 25 000 dolari un hectar din afacerea truica – “prence pol” , pe care l a gajat cu 3.8 milioane euro la brd… Nu fac decat sa constat coincidenta punctelor de vedere ale stimatei AMP cu ale stimabililor de mai sus…

      Reply
    • laur22

      @Andrei P Iacarie
      Ceea ce ridica AMP e un un fel de determinare bijectiva intre taxare shi reprezentare.

      Cine este Romania ?
      Probabail ca noi cei care ne obligam sa platim speram noi cu bani , majoritatea timpului cu bani da in cel mai rau caz ne angajam sa platim cu sange ca sa tzinem Romania in picioare.
      Desigur, desigur, desigru uneori intzarca tzatza shi nu avem bani incetam oare noi atunci sa mai fim romani ?

      Discutabil.

      De ce britanicii nu le-au dat drept de vot shi reprezentativitate politica colonistilor din America or mai apoi din tot restul imperiului ?
      Ideea de baza de atunci a fost ca ei de acolo nu stiu de ce avem nevoie noi aici.
      Shi ideea a prins sh reciproca ca ei in Londra nu stou de ce avem nevoie noi aiic in colonii.
      Shi de aici no taxation without representation.
      Shi de aici proclamtzia de independentza.
      Shi de aici relitatea ca in America shi azi atunci cand votezi prin corespondenta nu votezi asha in genetal pe adresa guvernului ci pe adresa ta FSICALA pe adresa pe care esti inregistrat la IRS shi unde itzi platesti taxele.

      No taxation without representation conduce oarecum firesc la un “no representation without taxation”.

      Da desigur ca asta era o idee de 1700 o idee “progresista” atunci , o idee care a adus drept de vot la 7% din populatzia americii barbatzii, adultzi, albi, proprietari de teren deci platitori de taxe.
      Adica 7% din populatzia americii.

      Acuma mai recent de exmplu de prin 1968 America da da da USA a renuntza sa conditzioneze dreptul de vot de un “literacy test” care ii excludea de facto pe majoritatea negrilr de la vot shi s-a ajuns shi in USA la ceea ce avem noi acu in Ro ca votul sa fie universal adica neconditzional decat de absentza unei suspendari a lui pe motive judiciare ori psihiatrice.

      Noi suntem deja acolo si ne intrebam daca nu cumva asta e deja prea mult shi nu ar trebui sa re-introducem criterii suplimentare.
      De exemplu CTP care doreste conditzionare dreptului de vot de Literacy Test adica o situatzie de dinaite de human rights movement
      De exmplu Paul Everac, eu sau AMP care vehiculeaza ideea of no representation without taxation adica ceva gen 1780.

      Iar daca inca n-o punem in lege poate ca n-ar fi rau sa o recomnadam moral la modul moral :
      Mai nene daca tot nu tzii TUdin banii pe care ii platesti tu pentru taxe acest guvern shi acesta tzara in picioare ce te mananca in cur sa numesti tu guvernul care ma beleste shi ma ingrijeste pe mine ?

      Doar un apel moral bazat pe intrebarea in numele a cui shi a ce vrei tu sa numesti guvernul care ma afecteaza pe mine la buzunat shi nu te mai poate afecta pe tine la buzunar ?

      Pe moment e o intrebare morala :
      Ce te face pe tine sa crezi ca Romanai e shi a ta cand tu nu platesti nimic penru ea shi asta nu pentru ca tu ai fi vre-un handicapat ori o pesoana cu drepturi special pe care noi am hotarat cu toztii ca au “drepturi speciale” gen procurori, judecatori, SRI-isti, militari ori aviatori?

      Pe moment aceasta este o intrebare morala shi fundamentala:
      In numele carui principiu , in numele a cui shi a ce izti recunosc eu tzie dreptul a a-mi hotara mie destinul shi taxele ?
      De ce tu shi de ce nu altul , nu oricare altul de ce nu un congolez din Congo ? Ce nu e shi el om ?
      De sa imi pun eu viatza mea in mainile tale ?
      Cand tu nu tzi-o pui in ale mele ?
      Tu acolo nu ai de-a face cu procurorii shi judecatorii de aici pe care noi ii platim da tu vrei sa-i conduci politic.
      Tu acolo nu ai de-a faca cu medicii si profesorii de aici pe care noi ii platim da tu vrei sa-i conduci politic.
      Tu acolo nu ai de-a faca cu functzionarii publici de aici pe care noi ii platim da tu vrei sa-i conduci politic.
      Tu de acolo noi de aici …..

      De ce nu le-au dat britanicii drept de vot cu efecte juridice asupra lor in UK colonistilor lor din Australia ori Noua Zeelanda ori Africa de Sud ori, ori, ori ?
      Nu tot pe motivul ca tu de acolo noi de aici ?

      PS UK are in prezent un numar de ~5 milioane exptariatzi adica de britanici traind shi muncind in alte tzari fara a avea cetatzenia tzailor respective http://www.dailymail.co.uk/news/article-2690347/Revealed-Where-5million-Brits-live-abroad-1-3million-Australia-four-emigrated-San-Marino.html

      Reply
      • Andrei P. Icarie

        Laur, mulțumesc pentru clarificări. Poate nu asta a fost intenția, dar nu aș lua
        felul în care coloniștii s-au raportat la colonizați ca model de relație politica
        și sociala. Colonialismul a însemnat exploatare și a implicat lucruri mai grave
        decât refuzul dreptului la vot, spre exemplu genocid. Uitați cazul acelui mare
        stilist numit Churchill: https://goo.gl/tuCSwo.

        Vorbiți de o determinare bijectivă intre taxare și reprezentare. Așadar
        taxarea e necesara și suficientă pentru reprezentare. Dar criteriul e, într-un
        sens, prea lax pentru ca ar da dreptul corporațiilor internaționale sa voteze
        în toate țările unde plătesc taxe. Conducerea Uber ar avea dreptul sa
        voteze în România. Dar conducerii Uber ii pasă de România numai în
        măsura în care poate să extragă profit de aici, și nu e angajata față de
        bunăstarea românilor. La fel și cu expatriații: plătesc taxe dar n-au drept de
        vot (sau au drept de vot numai la alegeri locale). Asta e, din nou, pentru că
        plata taxelor nu înseamnă ca ești angajat pentru binele tarii.

        Deci taxarea nu e suficientă pentru reprezentare. Mai mult, nu e nici necesară:
        o parte însemnată a oamenilor — în majoritate covârșitoare, femei — lucrează
        fără a fi plătiți: au grija de gospodării, copii și restul familiei. Nu plătesc taxe deși
        contribuie enorm la economie, și n-ar trebui sa le refuzam dreptul la vot. Apoi, mai
        aproape de discuția din articol, diaspora poate contribui la economie cu banii pe
        care ii trimite acasă, și fără a plăti taxe.

        Și există oamenii săraci și neangajabili care, bineînțeles, nu plătesc taxe. Le luăm
        și lor voturile? Ca sa parafrazez pe unul dintre tipii care-au protejat-o pe jandarmerița
        bătută la proteste, “nu ataci omul deja căzut la pământ”. Cam asta ar trebui sa fie
        principiul și-aici. (De-asta aș respinge și un ‘literacy test’ drept condiție de vot.)

        Mai e o problema practică: dacă faci taxarea condiție necesară pentru
        reprezentare, atunci emigranții se pot trezi în situația ca-și pierd dreptul de vot
        în țara de origine, dar nu-l câștigă încă și în țara în care lucrează și plătesc taxe.
        Asta pentru ca în restul lumii cetățenia nu se obține pur și simplu plătind taxe, iar
        dreptul deplin la vot e dat de cetățenie. Deci dacă aplicăm politica “no representation
        without taxation” numai într-o țară, discriminăm emigranții, care-și pierd astfel dreptul
        de a-și apăra interesele prin intermediul votului (cel puțin temporar).

        Întrebarea dvs rămâne validă: de ce să aleagă oamenii care nu mai trăiesc în țară
        pentru cei care trăiesc acolo? Poate pentru că le pasă de țară și de familiile lor care
        încă locuiesc acolo. Poate pentru că vor (sau e probabil) să se întoarcă și au tot
        interesul să găsească condiții bune. Întrebarea e complicată, dar nici o țară nu
        pare sa impună criterii economice pentru dreptul la vot: https://goo.gl/xzknLx. De
        exemplu Germania, UK și Suedia lasă dreptul de vot cetățenilor lor plecați de mai
        puțin de 10-15 ani. Franța și America nu impun nicio limită: ai cetățenia, votezi,
        de oriunde, oricând.

        Reply
  57. AlinaMP

    @Marius. nu esti informat. Am promovat IN FIECARE an un numar enorm de tineri. Poate am gresit cu unii, poate am gresit cu toti, dar pentru prima oara au fost invitati intr-un studio TV sau un guvern, ca veni vorba, la recomandarea mea, de la Sorin Ionita si Cristi Ghinea la Nicusor Dan si Dan Barna si Sorin Moisa. Si da, am promovat acum 20 de ani si pe Gabriela Vranceanu Firea, ca era tanara si ea si isteata. Am promovat si pe Emil Constantinescu, Traian Basescu si Klaus Iohannis, desi nu erau tineri, dar mi-au promis ca vor promova tineri. Sunt sigura ca tu promovat mai multi si mai bine, dar eu nu am mai avut de unde si la cine, ca asta a fost tot.

    Reply
    • NC

      @AlinaMP ”Am promovat IN FIECARE an un numar enorm de tineri.”
      Felicitări (da)că ați făcut-o! Totuși, cred că ar trebui să vă dea de gândit faptul că aceștia nu sunt prezenți pe acest forum nu neapărat ca să vă susțină ideile (probabil că nu aveți nevoie de asta) ci să intervină măcar atunci când sunteți atacată/acuzată pe nedrept. De exemplu, la întrebarea dlui Marius ar fi fost frumos să răspundă chiar câțiva dintre tinerii promovați de dvs.

      Reply
  58. Petrica Cristea

    Aritmetica doamnei Mungiu

    Conform estimărilor făcute de Banca Mondială pentru anul 2017, românii care lucrează în străinătate au trimis în România o sumă estimată la 4.9 miliarde de dolari. Statistica datelor referitoare la migraţia forţei de muncă în ultimii trei ani, estimează că numărul românilor care lucrează în străinătate şi trimit efectiv bani către familiile rămase în România este aproximativ 2.2 milioane.

    Aceste două valori numerice ne permit să estimăm că, în medie şi în cursul anului 2017, suma trimisă în România este de 4.9 miliarde dolari/2.2 milioane expeditori, aproximativ 2300 dolari pe cap de expeditor.
    Calculăm în continuare, mai întâi într-un mod naiv, suma primită în medie, de cei (tot în medie) “250 000 de copilași care bocesc că nu au părinții acasă”, după cum se exprimă autoarea în text.
    Lucrurile sunt simple: avem de împărţit suma totală trimisă într-un an, adică 4.9 miliarde de dolari la numărul mediu de “bocitori” din ţară: 4.9 miliarde dolari/250000 “bocitori”. Rezultatul: 19600dolari pe cap de “bocitor” şi pe an. Aceasta înseamnă că fiecare ţânc a primit, în medie, o sumă de 19600dolari/365zile, adică aproximativ 54dolari/zi (pe zi, nu pe an!!!), adică “o sumă de nimic” conform afirmaţiilor doamnei Mungiu.
    Valoarea la care ar trebui, în viziunile doamnei Mungiu, să se ridice suma expediată de o diasporă decentă nu poate fi estimată, fiindcă noţiunile de diasporă decentă şi diasporă de subzistenţă încă nu au făcut subiectul unei analize “profunde” a sociologilor în nici un jurnal de specialitate.

    În realitate, pentru a înţelege corect afirmaţia făcută de autoare, trebuie să calculăm doar suma trimisă copiilor rămaşi acasă de cei realmente interesaţi de soarta lor (părinţii, de obicei). Numărul acestora este estimat la aproximativ două sute de mii. Calculul este elementar: aceştia au trimis, în medie şi în cursul anului 2017 o sumă de 2300×200000, aproximativ 460 milioane de dolari. În consecinţă, suma medie revenită fiecărui copil asociat cu un expeditor este de 2000 dolari/an, adică aproximativ 6 dolari pe zi sau 24 RON/zi. Mai nimic, nu-i aşa, doamnă Mungiu?

    De fapt, ar fi mai realist să ţinem cont că, statistic, aproape jumătate din cei care trimit bani pentru întreţinerea copiilor se abat semnificativ de la media sumei trimise anual. În cazul lor, aceasta este aproximativ 1000 de dolari/pe cap de expeditor şi pe an. Deci contribuţia medie a acestora este de aproximativ 12 RON pe zi. Românul de rând, fără ifose, ştie foarte bine ce înseamnă acestă sumă, mai ales la ţară.

    Câteva întrebări se impun:
    a) de unde aţi extras suma publicată în text şi pe care o atribuiţi (eronat!) estimărilor Băncii Mondiale?
    b) pe ce bază faceţi afirmaţia, doamnă profesor de democraţie, că “dacă ar ști măcar să împartă și să priceapă că orice cifră relevantă de acest gen e per capita s-ar vedea că suma trimisă acasă e de fix 59 de dolari pe an, conform estimării foarte aproximative a Băncii Mondiale, deci o sumă de nimic, avem o diasporă de subzistență, cum e și țara noastră”. Banca mondială are experţi recunoscuţi în domeniu (inclusiv români), aşa că modul în care vă jucaţi cu “foarte aproximaţiile” reprezintă contribuţia dumneavoastră.

    În mod clar, nu întreaga sumă trimisă în 2017 a fost folosită pentru întreţinerea copiilor. Cine călătoreşte prin România cea reală, nu imaginară şi stă de vorbă cu bunicii care au grijă de copiii celor plecaţi la muncă, află că o parte a acestor sume a fost investită în repararea caselor, cumpărare de animale, mici investiţii, mici afaceri de familie, etc.

    În privinţa articolelor la care autoarea face trimitere,
    (https://www.mitpressjournals.org/doi/pdf/10.1162/daed_a_00500 şi http://muse.jhu.edu/article/698921?_cldee=anVsaWFuYS5nZXJhbi5waWxvbkBnbWFpbC5jb20%3d&recipientid=contact-8f47b9984f30e71180d9005056a456ce-302ac9e804474a0d9be4da34b6f30434&esid=972b3882-4d8f-e811-80f6-005056a456ce)

    promit că, în măsura în care voi avea ceva timp liber şi minte suficientă spre priceperea lor, voi încerca să realizez în ce măsură sunt în stare să repare impresia creată de “seriozitatea” argumentelor şi a analizei însăilate din textul “Singura soluție, înc-o involuție?”

    Reply
  59. Emil Stoica

    Deci un colonel de Jandarmerie vorbește mai urat decât un lumpen diasporean. Cum ne explicam acest fenomen și de ce nu scriem despre acești apărători ai patriei?

    De ce ne revoltam doar de acești “lumpeni diasporeni”, dar nu suntem deloc recoltati când angajați ai instituțiilor statului ii tratează pe cetățeni precum acel colonel îmbrăcat in alb?

    Reply
  60. Laura

    Dna Alina Mungiu – Pippidi,

    Inteleg perpectiva pe care o abodati pentru interpretarea evenimentelor din ultimele zile, este o perspectiva la care nu m-am gandit…asadar, apreciez ca ganditi altfel, dar nu sunt intotdeauna de acord cu dvs.

    Este totusi important sa va transmit ca ceea ce facem este sa fim toti la fel dintr-un anumit punct de vedere. Opozitia si ‘prietenii’ isi construiesc capital de imagine prin criticarea PSD, dvs va construiti capital de imagine prin pozitionarea fata de ‘opozitie si prietenii’, iar probabil eu ma pozitionez in raport cu dvs dar nu castig capital de imagine, nu e bai, nu am nevoie.

    Daca am pune de o parte aceste pozitionari in raport cu ceilalti, reprezentatand o activitate mult mai ieftina si mai palpitanta decat a face ceva concret, care este totusi lista de masuri obiective pe care le pot adopta cetatenii nevinovati ai acestei tari si din diaspora ? Iata lista mea de intrebari:

    – Au ei sanse sa genereze un motor de schimbare printr-o serie de masuri cetatenesti, similare celei gen ‘fara penali’ ?
    -E necesar sa se asocieze cat mai des in grupuri de actine, de salvat paduri, salvat copii, salvat persoane traficate, salvat rosia ?
    -E de ajuns doar sa voteze si sa astepte ?

    Reply
  61. Adrian

    USR, partidul “securistilor”, dupa parerea doamnei Mungiu-Pippidi, a reusit in 5 luni sa stranga putin peste 500.000 de semnaturi. Corturi, prezenta in strada, in mediul on-line, 500.000 de semnaturi.

    Coalitia pentru familie, fara niciun cort, fara prezenta in strada a prezentat 3.000.000 de semnaturi pentru modificarea Constitutiei

    Victor Ponta si Klaus Iohannis au prezentat la alegerile din 2014 cate 2.200.000 de semnaturi fiecare.

    Dar cel mai tare este actualul ministru de externe, Melescanu: vineri a zis ca pana luni anunta daca va candida sau nu la presedintie, luni a anuntat candidatura si marti a depus 450.000 de semnaturi. Dar sigur nu are nicio legatura cu serviciile secrete, domnul ministru al actualei puteri.

    Joac-o pe asta Alina Mungiu-Pippidi.

    Reply
    • Dumitru

      Nu-i suficient sa ai corturi, trebuie ca ideile tale sa fie si partajate. De-aia CPF a avut multe semnaturi (am semnat si eu) iar USR nu.

      Reply
    • hahaha

      USR este partid securistoid.
      URS este umflat cu pompa de mainstream channels.
      USR nu a dovedit nimic pana acum, decat o scindare despre care am citit pe aceleasi canale.
      Contextul USR, fara deviatii, uite, la obiect.

      Reply
  62. Cristian I.

    Actualul regim din Romania este unul cleptocrat. Banditii au furat pana si Partidul Social-Democrat, ala renascut in 1989. Chiar crede cineva ca banda lui Dragnea are ceva de-a face cu social-democratia? Codrin Stefanescu, social-democrat? Sa fim seriosi, este vorba de un grup infractional care trebuie bagat dupa gratii cat mai repede cu putinta. Stiu ca interesul national este un concept vag, dar trebuie sa fim clari: interesele nationale ale Romaniei impun plecarea urgenta de la guvernare a grupului infractional patronat de Liviu Dragnea.
    Acum, revenind la articol, doua chestii de zis. Prima, este evident ca mitingul a avut o certa dimensiune naiva. Guvernul nu putea fi eliminat doar prin simpla prezenta pasnica in Piata Victoriei, iar o incercare violenta (revolutie, revolta, lovitura de stat, etc.) era sortita esecului din multiple cauze. Dar sa admitem ca, din punct de vedere simbolic macar, ideea unei demonstratii masive de protest a diasporei impotriva unui regim cleptocrat nu poate fi decat de laudat. Un aspect care ii scapa doamnei Mungiu, profesoara de democratie la Berlin. A doua chestie este legata de conspirationismul doamnei Mungiu. Este adevarat, o asemenea demonstratie neorganizata dupa normele in vigoare (comitet de organizare, program de revendicari, logistica de sustinere, etc.) nu putea sa nu fie o ocazie uriasa pentru unii conspiratori de la noi sau de peste granita. Prosti sa fi fost daca nu profitau de lipsa de organizare a protestarilor (si a organelor de represiune…). Dar, pana a pune mitingul pe seama unei conspiratii malefice este o cale lunga si ma mir ca doamna Mungiu, care este totusi un intelectual de admirat pentru verticalitatea politica a domniei sale, a reusit performanta de a se pune, in acest caz, alaturi de personaje patibulare ca Adrian Severin, Adrian Nastase, Bogdan Chireac si Mircea Dogaru.
    In rest, felicitari doamnei Mungiu pentru curajul de a vorbi contra curentului.

    Reply
  63. Goagl

    @Petrica fara de frica, vezi ca acele calcule de la Banca Mondiala sunt pe 11 ani la 3.7 milioane de plecati…a fost plina presa de ele…eu as fi rotunjit mai generos la 60 de dolari/capita/an, dar dna Mungiu e mai la zecimala. @ Adrian. Si eu am strans semnaturi pentru USR, dar unde e vorba de semnaturi in acest articol???? Sau vrei sa ne atragi atentia ca noi am strans semnaturi si SRI ne-a furat partidul fara sa faca nimic? Nu mai intoarce cutitul in rana, frate!

    Reply
    • Cristea Petrica

      Presa nu a fost plină de calcule, ci de rezultatele publice ale unor calcule efectuate de persoane care ştiu cum operează şi cum face predicţii Banca Mondială. Puteţi presupune că specialistii in cauza ştiu să modeleze şi să ţină cont de dinamica populaţiei unei ţări, incluzând acele rezultate, “pe 11 ani”, făcute publice, după cum scrieţi.

      Îmi pare rău să o spun, dar esenţa comentariului meu nu aţi înţeles-o. Altfel, aţi fi observat că cei 12 RON pe zi (obţinuţi după aplicarea unui factor de corecţie de aproximativ 0.5 care înglobează detalii cum ar fi “…vezi că acele calcule de la Banca Mondială sunt pe 11 ani la 3.7 milioane de plecaţi…”, costuri medii/trimitere, comisioane naţionale de extragere, factor incidenţi de impozitare dublă, etc.) ajunşi efectiv la cei care trăiesc la sau sub limita de $1.9 produc o medie foarte apropiată de cea calculată de doamna Mungiu. Diferenţa esenţială este că prezentarea naivă (intenţionată sau nu) a mediei de $59/(cap şi an) nu vă spune nimic despre impactul de aproape 0.9 asupra grupului ţintă. Adica, pe româneşte, aceasta înseamnă că, aproape 90% din banii trimişi pe diferite canale de diasporă au ajuns acolo unde trebuiau să ajungă. Puteţi reface calculele şi singur, prin “Goagl” aveţi acces la fişierele Excel ale Băcii Mondiale, văd că vă pricepeţi (ca mai toţi guvernanţii, de altfel).

      Am să fiu şi mai clar, utilizând un exemplu: Dacă, lihnit de foame fiind, mergeţi împreună cu 10 nemţi la un restaurant, unul singur plăteşte şi comandă un singur platou din care mâncaţi cu toţii, factorul de impact pentru dumneavoastră este 0.1 şi veţi rămâne flămând. Contribuţia neamţului la “bunăstarea” dumneavoastră este “de nimic”, aţi putea chiar să-l înjuraţi. Cam aşa stau lucrurile cu medierea naiva a contribuţiei diasporei pe intreaga populatie. Dacă însă nemţii vă vor îngădui să mâncaţi în linişte întregul platou, gustând doar din când în când, factorul de impact se va apropia de 0.9 (să zicem), vă veţi sătura şi, probabil, veţi fi recunoscător. Care dintre cele doua situatii reprezinta mai bine Romania, decideti singur. Cam asta e, domnule Goagl.

      Reply
  64. NC

    Ca ”instructor de democrație” (mult mai puțin titrat decât dna prof. Mungiu-Pippidi) eu sunt de părere că am asistat vineri seara la un exercițiu de democrație participativă. Este adevărat că evenimentul ar fi putut fi mai bine organizat/ valorificat/ exploatat/ comentat/ și chiar reprimat :), dar să nu uităm cât de tânără este democrația noastră față de verișoarele/ mătușile/ străbunicile ei mai de la Vest -și că a mai fost și bolnăvioară când era mică:).
    Fără a intra în fondul problemei (care au fost revendicările și cât sunt ele de îndreptățite, cine va trage foloasele/ponoasele de pe urma demonstrației etc.) dacă îmi permiteți aș dori doar să anticipez că astfel de manifestații (dublate de campaniile online aferente) vor fi tot mai frecvente (indiferent de cine va guverna) marcând sfârșitul unei ere -democrația reprezentativă- și revenirea la democrația directă. Motivul este simplu și implacabil: pur și simplu pentru că tehnologia o permite. Desigur, la noi și calitatea clasei politice le dă apă la moară celor care nu mai doresc să decidă alții -oricât de legitim aleși- pentru ei; însă tendința este globală. Va depinde doar de fiecare stat cât de lin va face această tranziție (Elveția cu referendumurile sale frecvente este un exemplu de bună practică).
    Așa că eu propun să nu îi mai certăm pe cei care aleg să iasă în stradă (chiar fără să știe prea bine de ce o fac) în loc să meargă la vot (nu că electoratul activ ar vota întotdeauna în cunoștință de cauză;) și să intensificăm efortul de educare a celor care în viitor își/ne vor decide soarta în mod direct și nu prin interpuși.

    Reply
  65. Codruta Gosa

    D-na Mungiu Pippidi,
    Interesantă încercarea domniei voastre de a „drege busuiocul” prin lecția de democrație pe care ne-o administrați. Argumentație coerentă, ca la carte, dar care nu ține cont de realitatea din teren. Vorbiți de securiști și de încercări de manipulare și plecați de la prezumția că cei care manifestă, sau au manifestat sunt niște bieți maipulați cam săraci cu duhul. Ați avut măcar curiozitatea să-i vedeți/cunoașteți/să înțelegeți cum gândesc, care sunt resorturile care „îi mână în luptă”, de la vlădică la opincă? Nu prea se arată că ați făcut acest lucru. Preferați să priviți indivizii ca grup si să aveți o atitudine didacticistă, de acolo, din turnul de fildeș, al elitei dvs. intelectuale, care vă face să strâmbați din nas când trebuie să călătoriți cu plebea pe wizzair. În acest mod continuați să ilustrați un discurs discriminatoriu (în accepțiunea de discourse analysis înțeles în paradigma anglo-americană). Aveți un dispreț visceral față de defavorizații sorții, de parcă ar fi vina lor nu a societății care i-a produs și care ar trebui să și-i asume. Și acesta este ceea ce mă revoltă și ceea ce vă reproșez. Am înțeles că îi susțineți pe cei care conduc România doar pentru faptul că au fost votați de vreo 20% din populația cu drept de vot a României, doar așa pentru un ideal de democrație pe care îl aveți domnia voastră în cap. Sunteți supărată că nu lasă românii din stradă, serviciile secrete, sau cine mai vreți domnia voastră, democrația să se desfășoare după regulile pe care le predați și apărați cu atâta patos. Am să vă spun ce cred eu, o manipulată, după cum mă conceptualizați domnia voastră. Nu mai pot aștepta până la regulamentarele alegeri democratice pentru că mă simt cuprinsă de frică și în primejdie de moarte. Simt aburii dictaturii ceaușiste cum îmi dau târcoale și cred cu fermitate că dictatura de tip venezuelean care va fi instaurată de infractorul dragnea va fi mai cruntă, dacă va mai fi lăsat la butoane încă aproape doi ani. Pe lângă recursul la memorie, procesele cognitive care se petrec în capul meu mă îndeamnă să fac și recurs la istorie. Și astfel am ajuns la concluzia că un dictator poate ajunge la putere prin vot democratic. Exemplul lui Hitler fiind probabil cel mai cunoscut. Ce a urmat, nu cred că trebuie să vă re-amintesc. Acum, tot aceste procese cognitive mă îndeamnă la analogie, și analizând toate acțiunile întreprinse de puterea democratic ajunsă la guvernare, analizând și personajele, care domină cvasi toate structurile statului, combină mortal prostia cu ticăloșia și sunt manevrate de un maestru păpușar innfractor. Astfel, după măcelărirea legilor justiției, vor purcede la cele electorale, în așa fel încât ne vom întoarce la votul popular de pe vremea lui Ceaușescu. Românii vor vota (sau nu, de exemplu cei din diaspora), iar ei vor număra. Iar după ce va ajunge la putere maestrul păpușar cu veleități de dictator, va urma calea deschisă de Erdogan. Iar atunci dumneavoastră veți comenta și deplânge starea în care a ajuns democrația din România, de acolo, din turnul de fildeș de la Berlin, iar eu, împreună cu familia mea, vom trăi din nou în dictatură. Mai mult, după atacurile mârșave ale jandarmeriei asupra populației pașnice la ordinele păpușarului și a marionetelor sale, frica mea a devenit groază. Vă mai miră că prioritatea mea numărul 1 a devenit luarea puterii din mâinile acestui Grup Infracțional Organizat. Nu am să dau cu parul în capul nimănui, dar am să lupt din toate puterile pentru demitere acestui guvern, în mod democratic, cât de repede cu putință, chiar dacă vă supărați pe mine și pe cei ca mine. O lumpenă nediasporică

    Reply
    • Același Ion

      Extraordinar! Într-adevăr, doamna Pipidi avea nevoie să-i dai tu lecții de istorie, demcrație, elitism și discriminare. Ce ocazie să te afirmi punând la punct o personalitate în ale politologiei cu noțiuni prost asimilate și chiar mai prost aplicate unor evoluții sociale în legătură cu care nu este ușor să te pronunți. Dar ce mai contează, e ordin pe unitate să ieșim și să călcăm în picioare tot ce ne stă în cale? Da, este și răspundem prompt. Ne luăm aparențele unei identități onorabile, invocăm un drept costituțional de a protesta, dar în același timp, măcinați de furia oarbă că unii nu ne împărtășesc opiniile, ne dezlănțuim. Mictionam, adică, pe ceea ce pentru o societate ce se pretinde a fi o democrație, chiar tânără ca a noastră, reprezintă ordine socială, valori, principii. Ne adunăm să denunțăm isteric că o putere legitimată prin vot trebuie răsturnată, pentru că în acest caz nu ne convine și că, iată, tot prin vot democratic a ajuns și Hitler la putere. Numai că, pentru unul ca mine și chiar pentru cei 20% care a votat cum spui tu cu o putere coruptă, noul Hitler ce se pregătește să vină este fix unul ca Bot sau ca Dide, cu brigăzile lor de interlopi și de huligani pe care voi îi tolerați alături în această “luptă cu penalii”. Mișcările voastre, prin caracterul lor fascistoid, sunt cele ce prefigurează un viitor întunecat de care vor profita cei care niciodată nu ne-au dorit niciodată binele. Când o să înțelegeți, mici fasciști, că democrația e sfântă și că nu trebuie întinată de oameni care vor să ia cu asalt Guvern, Parlament, care tolerează abuzuri în justiție în numele unui slogan exploatat politic de “luptă împotriva corupției”? Ca fasciști ce sunteți excludeți principiul vechi de când e dreptul, « In dubio pro reo », că mai bine dai drumul unui vinovat decât să condamni un om care poate e inocent. Ca să nu mai vorbim de cei batjocoriți de “justiție” și apoi achitați. Și la lucruri din acestea ar fi să te gândeșt înainte să o apostrofezi pe distinsa doamnă. Asta e valabil și pentru postacii de profesie, sunteți mult sub nivelul de la care să vă permiteți să o interpelați așa, obraznic. În schimb vă puteți permite să vă trageți de șireturi cu Liiceanu, că e de-al vostru și chiar a arătat toată disponibilitatea să coboare discursul la treapta de jos a înjuăturii abjecte. Mare om, mare caracter!

      Reply
  66. Dedalus

    Daca as considera chiar si o singura fraza, stilistic sub orice nivel de expresie academica, luata random din art. distinsei doamne profesor, m-ar pune in garda imediat ptr lipsa acuratetii, ex.:

    “Îți vine să crezi că dacă dăm jos PSD nu or să mai bocească, sau că o să vină lumea înapoi, cînd majoritatea au plecat sub Băsescu, cînd asta era politică de stat, să gonim forța de muncă excedentară (un ministru de interne al nostru, pedelist, s-a lăudat că nu mai avem jafuri armate că am trimis pe toți borfașii noștri în Occident).”

    La un simplu search pe google ies o duzina de rapoarte, cum este cel al CARITAS, pe diferite cronologii, care contrazic rapid, ineptiile Domniei Sale:

    “Romanian migration to Italy started in the early ’90s, and Romanian immigrants have quickly become the largest ethnic community (48.4% of total inflows of foreigners during 1990- 2004 and 56.6 % of total inflows of foreigners in 2005; OECD, 2007). At present, according to the yearly statistical report on immigration issued by Caritas, the overall Romanian population residing in Italy reaches 887.763 units at the 31st December 2009, representing 21,0 % of the total foreign population (Caritas, 2010).”

    Sursa: http://www.participation-citoyenne.eu/sites/default/files/report-italy.pdf

    E un singur exemplu, dar art. se poate deconstrui foucaultian, punct cu punct si nu ramane decat un ton general de frustrare inexplicabila a acestei d.ne care ne trimite la art. ISI, tot atat de pline de idiosincrazii si de consideratii deloc supuse unui peer-review serios. A ne scuti!

    Reply
    • laur22

      Draga Dedalus

      E minunat ca ai bunul simtz sa o contrazici cu citate shi cifre.
      Da ghinion de neshanta pe sensul primar al termenilor majoriatatea = cea mai mare parte, ea, AMP are drepate verbatim shi pe textul tau.

      2005 = epoca Basescu.
      56.6% > 48.4% deci in epoca Basescu-Tariceanu au plecat mai multzi decat inainte de Basescu.
      Shi asta pana shi pe reportul tau care are ultima cifra in 2005 shi nu mai incolo cand Basescu sau un ministru al sau a declarat intr-un interviu ca e foarte bune ca pleca doctorii la munca in Europa (ca infarctorii de mult erau plecatzi).

      Iar declaratziile facut de un oficial probabail; ca se constituie in “politica de stat ” sau in divada ac asta a fost atunci politica de stat de facto daca e sa fim intregi la minte.

      Nu ca AMP ar fi vre-o minunata shi pe fond e posibil sa ai dreptate da mai trebuie sa o shi dovedesti, nu destul sa mazacesi un citat shi apoi sa tragi concluzia dorita asha ca la voi la propaganda pe baza de dupa cum bine se stie chiar daca asta nu are vre-o legatura cu textul citat .

      Deci nu, nu, nu dovada ta nu dovedeste decat ca ai bias shi nu esti in stare sa apreciezi obiectiv textul pe care tu il propui ca shi contraargument da asta nu trebuie sa te dezamagesca.
      Tu potzi sa cautzi sa o fact-check deshi la experientza ei ….. nu cred ca aici la faptele enuntzate ai sa o prinzi cu ceva.

      Parerea mea umila e ca the rotten fish is somewhere else shi nu in faptele citate.

      Reply
  67. Munteanu

    V-am spus de multe ori dar m-ati cenzurat ca Romania a fost deja distrusa de dumneavostra si alti politicieni Basisti. Acum constatati si dumneavostra ceea ce eu stiam inca din 1995 si de aceea am plecat: Calculatorele de import platite de Basescu cu 2 000 000 000 de dolari nu sunt mai bune decat cele produse in Romania pe care le-au inlocuit. Bill Gates a inventat calculatorul care nu calculeaza dar poate fi folosit pentru a rasturna guverne alese democratic. Mesaje vulgare care puteau fi foarte ushor cenzurate pe vremea cand calculatorul afisha doar text trec azi cand sunt transmise ca desene. Bill Gates stia asta inca de cand a creat Windows pentru a fi afishate filme pornografice. Asa a devenit miliardar si Romanii saraci, shomeri, disperati, vulgari si huligani. Cand v-ati cumparat calculator cu Windows ati distrus Romania si decenta limbajului nu acum cand pe displayul grafic trece mesajul vulgar MUIE PSD si Bill Gates stie bine asta caci pentru vulgaritati a fost creat Windows si calculatorul care nu calculeaza dar poate fi folosit pentru a rasturna guverne democratic alese.

    Reply
  68. marius

    deja vu… in 90 cind le spuneam colegilor de liceu si unora din piata ca “evolutia” lui marian munteanu de la “Jos securitatea” la “Jos comunismul” e o diversiune securista ca sa distraga atentia de la ura fata de securitate iar marian munteanu si multi din liga studentilor miros a securitate am fost facut fesenist, exact acelasi rahat se intimpla si acum doar ca atunci securitatea si partidul erau si actionau ca unul si acelasi lucru cu scopul de a diviza societatea si mai ales ura fata de securitate a tuturor, sa ne amintim ca in 12 ianuarie 90 peste un milion de bucuresteni strigau la unison cu inca citeva milioane iesiti in strada in toata strada “MOARTE SECURISTILOR”… acum insa exista un razboi totusi intre celule securiste de partid si cele supuse corporatiilor prin intermediul guvernelor asa zis occidentale

    Reply
    • Dumitru

      Pare ca erai mai “politically aware” decat mine. Eu n-am avut nici un a priori anti-comunist sau anti-securitate pe vremea aia. Ai chiar tari care o duc (deocamdata) foarte bine cu un regim comunisto-securist, de exemplu Rusia si China. La inceput, comportamentele diversioniste ma amuzau in liceu, insa le atribuiam mai mult dorintei de a ascunde un trecut legat de PCR sau de securitate. Amuzanta a fost profesoara de socialism stiintific — dupa ’89 s-a convertit la “Constitutie” si ne explica ce moravuri libere are fata ei. Incet-incet, insa, au aparut comportamente care ma deranjau : critica aberanta a Romaniei a unora ca sa poata sa obtina statut de refugiat politic, venita de multe ori de la copii de persoane favorizate sub comunism, oameni care pretindeau impotriva oricarui bun simt ca au fost urmariti de securitate, s.a.m.d. Incepeam sa-mi dau seama ca oameni gen Liiceanu, Paler, Plesu, Tismaneanu sunt problematici si nu-si asuma trecutul si sunt erijati in modele morale, in timp ce o persoana cinstita (Adrian Paunescu) este condamnata tocmai pentru ca nu era ipocrita. Iar cand Tismaneanu (fost autor de propaganda comunista) a ajuns sa prezideze condamnarea comunismului in Romania era clar ca promovarea elitelor nu mai are nimic de a face cu valoarea individuala. De aici, distanta intre calitatea indivizilor si discursul public in legatura cu ei (valorizarea lor) a crescut exponential. Azi nu mai conteaza faptele unui individ, ci aderenta fara cracneala la un credo care se poate schimba de la o zi la alta. Scenariu demn de 1984.

      Reply
  69. Red

    V-am văzut și ascultat în seara asta (interviul pe TVR1) și se vede de la o poștă că vorbiți ca un om care cunoaște își cunoaște domeniul și văzut din Vest. Ceea ce nu vi se poate ierta, de-aceea ați devenit o țintă.
    Mulțumesc pentru expunerea (din nou, dar ar trebui în fiecare zi de câteva ori!) temei amestecului SRI în justiție și numai. Securitatea a fost, la urma urmei, cheia de boltă în a doua jumătate a perioadei comuniste. Democrația va începe când SRI își va restrânge activitatea la ceea ce trebuie și scrie în legile lor. Adică, din bunăvoia lor, niciodată.
    În opinia mea, comiteți o greșeală: vorbiți ca și când nu citiți previziunile (politice, economice, chiar și ecologice) evoliuției lumii. Sunteți sigură cu UE va mai exista, sau cel puțin în formele ei actuale,? Credeți că se poate continua cu modelul economic actual fără o criză majoră și devastatoare pentru majoritatea populației? Este bine să fii optimist, însă când ajung borfașii și nebunii la putere, când depui bani în bancă și ai dobândă negativă, când roboții transformă oamenii în șomeri, înseamnă că suntem înaintea unui shift major. Din această perspectivă, M*** PSD! nu pare o mișcare deplasată! Ca să ne luăm porția de întoarcere la realitate și libertate, trebuie ca PSD-ul (și numai el) să-și primească o m*** consistentă. Aproape că se cheamă survivalism și, după cum îi spune numele, este extrem de important. Fără, nu existăm. Mai bine să plângă mă-sa PSD-ului.

    Reply
  70. emil

    Involutie in spirala, Nu trage Dom’ Semaca…va rog sa credeti ca nu v-am tradat, am fost adus aici cu forta ! vs. ” Fraților, unde dracu’ m-ați dus!…”

    Reply
  71. alinaMP

    @Marius De unde sa fi stiut ca erau securisti? Aveau 20 de ani pe atunci. Eu mai degraba cted ca au recrutat pe unii dupa ce l-am ridicat profilul public, I-am prezentat pe la televiziuni, etc, deci nu au fost securisti de la inceput… Dar da, pe fond ai dreptate.

    Reply
  72. Legiunea straina

    Unde se ascunde cel mai bine infractorul semianalfabet, provenit din familii dezorganizate si de la casele de copii? In trupele de securitate deghizate in jandarmi după model postsovietic putindughin, in haina militara, in bătaie de joc fata de Romania! Jandarmi” care urăsc de moarte pe cei normali, cinstiți, care nu fura, muncesc, nu bat, nu asculta manele si nu consuma fotbal rominesc!

    Reply
  73. Cristea Petrica

    Am să adaug, pentru cei care s-au grăbit să mă apostrofeze prin E-mail sau alte canale (prieteni sau nu) că, deşi o consider pe doamna Mungiu un profesor remarcabil, nu sunt obligat să fiu de acord întotdeauna cu opiniile şi concluziile sale. Consider aceste apostrofări o dovadă a faptului că nu avem încă o capacitate matură de a digera argumente şi opinii care nu ne convin. Este profesor universitar şi este obişnuită cu discuţiile aprinse şi criticile dure din sălile de seminar. Nu toţi cei care o critică sunt securişti sau neapărat împotriva ei, după cum nici legiunile care o laudă nu sunt alcătuite numai din oameni care înţeleg unde bat aprecierile pe care le face.

    Diaspora românească are multe personalităţi remarcabile, cel puţin la fel de îndreptăţite să analizeze situaţia politică actuală din România. De asemenea, cancelariile occidentale nu sunt atât de naive încât să nu priceapă cam ce făină se macină în politica românească. De aceea, când lesa propriilor idei este prea largă şi unele dintre ele muşcă oameni nevinovaţi, nu te poţi aştepta la mângâieri pe creştet.

    Reply
  74. Ion

    @Mythbuster 13 august 2018 at 03:17
    Domnule, te văd sensibil la argumente şi pătruns de ideea că alegerile democratice nu pot constitui temeiul democraţiei la noi în ţară, nu pot legitima o putere politică pe motivul de fascistă factură că electoratul e prost, coruptibil. Cum nici timpul şi nici puţinele mele puteri de a susţine aceste teze cu argumente şi pornind de la premisa – sper că nu falsă – că pe toţi ne interesează adevărul, îţi ofer spre o analiză onestă următorul articol. Asta de dragul diversităţii şi a democraticului drept la opinie.
    Dacă însă nu ne intereseză decât fraze goale, îndemnuri la ură, discriminare socială şi la anarhie, atunci, cum se obişnuieşte să se spună în lumea bună a tinerilor frumoşi şi liberi, “hai să ne p#şăm pe el de vot”. Numai că, o dată ce micţionăm pe ceva pentru care unii în istoria recentă a ţării noastre au murit, o facem de fapt pe viitorul copiilor noştri. A, da, ştiu, ţăranii aia din est şi din sud, nu ştiu să voteze şi n-au dreptul la un viitor.
    Multă sănătate şi inspiraţie în a găsi argumente pentru orice ar face ca ţara asta să adopte utopia totalitară tefelistă!
    https://samizdatul.wordpress.com/2018/08/14/mictionind-pe-el-de-vot-cine-a-confundat-urna-cu-olita/

    P.S Cu siguranţă vei descoperi că autorul articolului e ungur, aşa că-ţi va veni foarte uşor să ai şi de data asta o replică.

    Reply
    • mannixg

      Cu siguranţă ar trebui sa descoperiti ca acum 100 de ani s-a gresit, grav de tot. Rezultatul? Ce avem … astazi?

      Reply
  75. Munteanu

    Redresarea Romaniei va fi foarte dificila va dura mult si va cere sacrificii. Votati PSD sau ALDE ! Nicaieri in lume nimeni nu s-a redrest folosind capitalismul ci doar socialismul. Capitalismul ii ajuta pe cei care sunt deja primii sa mareasca decalajul fata de cei subdezvoltati. Chiar si in SUA bomba atomica a fost realizata de comunistul Openheimer si pe luna a ajuns national-socialistul Von Braun deci nu ashteptati de la capitalism altceva decat saracie si innapoiere caci si SUA ar fi sarace si innapoiate fara Openheimer, Von Braun si multi altii. Terminati cu lupta anti-coruptie ! Unii politicieni fura din toate partidele dar nu asta e cauza sub-dezvoltarii Romaniei ci distrugerea industriei care candva producea avioane, calculatore, etc. si cei care le proiectasera si construisera au innebunit in shomaj s-au sin-ucis sau au invatat sa fure si supra-vietuiesc astfel caci muncind cinstit nu se mai poate trai in Romania. O generatie intreaga de Romani a vazut cum parintii lor au invatat bine si au construit avioanele, calculatorele, etc. Romaneshti dar au innebunit in mizerie si shomaj dupa ce Basescu a cumparat calculatore de import de 2 000 000 000 de dolari mituit de Microsoft. O generatie intreaga de Romani a refuzat sa mai invete ca sa nu pateasca si ei ca parintii lor care s-au sin-ucis in mizerie si shomaj. O generatie intreaga de Romani si-a dat seama inca de la gradinita ca doar hotia sau emigrarea le mai poate asigura un viitor intr-o Romanie cotropita de importuri. Acceptati ca nici-o-data nu veti trai ca-n occident. Japonezilor li se spune clar inca de la gradinita ca nici-o-data nu vor trai ca Americani caci daca s-ar produce minuna aia Americanii i-asr opri cu alta bomba la Hiroshima.

    Reply
  76. ion

    E vina conducerii ca sunt 250 de miii de copii fara parinti…daca parintii ar fi ramas, ar fi murit si ei de foame cu copii lor cu tot. Sau poate ar trebui copii astia sa multumeasca statului care i-a salvat de la moarte trimitandu-le parintii sa lucreze peste mari si tari?

    Demonstratile sunt un mod legitim si necesar pentru a arata conducerii tarii ca populatia vrea altceva. Sunt un drept intr-o democratie. Cand dintr-o tara pleaca milioane de oamenii (ar pleca si mai multi daca ar putea) nu e nevoie de nici o instigare si “instrumente” pentru a scoate oamenii in strada. Orice om de bun simt stie ca situatia e proasta si trebuie schimbata.

    (si asta inainte de a vorbi de coruptia din spitale, din institurii, bani furati de la stat de politicieni, firme, terenuri si fabrici vandute pe nimic, politicieni care ii injura si ii ameninta pe romanii care nu ii sustin, nepotism si oameni incapabili pusi in functii doar ca tin cu partidul, jandarmi care ataca demonstranti pasnici, femei, copii, batrani).

    Si nu stiu ce democratie promovati, dar SCOPUL opozitiei e de a schimba puterea la conducere si de a fi o alternativa. Nu a fost scopul nimanui (mai ales nu a demonstrantilor) sa ia puterea in aceasta demonstratie, cum lasati sa se inteleaga.

    Acest scop va fi atins la votul urmator, nu intr-o demonstratie. Dar pana atucni, oamenii trebuie sa demonstreze, sa duca zi de zi o campanie impotriva coruptiei, sa convinga si altii sa iasa la vot si sa schimbe acest guvern.

    In democratie, politicienii sunt alesi de popor pentru a il reprezenta. Fiecare politian, de orice nivel ar fi, trebuie sa stie ca daca va face ceva importiva poporului, nu va mai fi ales a doua oara. Doar asa, incet incet, vor ramane in politica doar cei ce merita.

    Reply
  77. ionel din vale

    Ce noroc cu PSD si cu coruptii! Copiilor (da, voi aia 250 de mii fara parinti) sarutati mainile PSD-ului ca i-a obligat pe parintii vostrii sa munceasca – ce-i drept, in alta tara. Altfel si voi si parintii vostrii mureati de foame. Sus PSD, sus Coruptii.

    Si da, noi opozitia, vrem sa ajungem la putere, la votul urmator, oamenii vor vota cu noi.

    Reply
  78. Emil G.

    Diaspora poate face revoluție, dar nu poate fi arestată. Nici măcar reținută. Dar poate fi atenționată că uite ce se poate întâmpla, că tot nu vreți să participați voi la nimic. Dar vă vom oferi ceva în dar, pe tava lipsei voastre de educație și a noastră de autoritate statală veritabilă.
    Chestia cu percepția dictaturii ca scop este falsă, mobilizarea intenționată și continuă este însă corectă. Organele de stat își regenerează constant păpușile, adică le schimbă net.
    Dictatura securistă nu vrea să fie percepută, ea vrea doar ca deciziile sale să fie întocmai executate, și rezultatele planificate valorificate laudativ.De aici și ideea că pielea lor poate mult mai mult, și mai grav, decât își imaginează oamenii care pretind că sunt bine informați. Și care cred în buna credința, patriotic și fără rest.

    Reply
    • mannixg

      #rezist & diaspora = turnatori&acoperiti ai unora din multele “sevitii”. Kkat pe bat, asta sunt toti si toate (#rezist & diaspora + “sevitii” = subproduse animaliere).

      Reply
  79. Dan Brad

    Articolul este prea lung pentru a dezvolta un subiect care nu e nici razboiul de 6 zile nici The Great March on Washington.Si apoi se despica firul in 4×4 facind tandari ideile legate de protest si reprimarea lui.Oamenii au inteles din acea minunata sinteza numita OUG13 ce vrea partidu-stat.Ghinion!Tot ce a existat de atunci incoace a fost o ordonanta 13 diluata in timp dar cu acelasi continut letal.Omul simplu a inteles ca este dus de nas si escrocat de profesionisti in ale scamatoriilor legale,mintiti in fata si batocoriti.Sentimentul si razvratirea sint genuine, simtite in toti rarunchii. Dar asta nu se cunoaste si nu se vede din Think tank.

    Reply
  80. AlternisSermonibus

    De o saptamana incerc sa inteleg ce s-a intamplat la proteste. Si am ajuns pe niste zone dubioase ale internetului.

    De ce nu investigheaza nimeni conturile care posteaza pe retelele sociale? Exista un portofoliu intreg de “canale de stiri” care au rasarit in 2017 care sunt doar propaganda #rezist. Un procent sanatos din comentarii sunt de la conturi fara activitate personala, si sunt variatiuni pe aceasi tema.
    Avem masuri de prevenit dezinformarea pe retelele sociale? Intreb pe bune; chiar nu stiu. Si nu inteleg cum am putea sa avem masuri fara sa incalcam dreptul la libera exprimare.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *