Alina Mungiu-Pippidi

Simona Halep, scânteia și zgura

Iarăși suntem toți mândri că suntem români. Asta ne vine ca gripa adusă de virus cu vîntul de primăvară, pe urmă ne trece, nu stă cu noi precum culoarea părului sau a ochilor. E destul doar ca o fată care nu e cu nimic reprezentativă, că România nu e plină de zeci de mii de tineri trimiși de părinți să îți urmeze calea, căutați prin screening masiv de antrenori, bugetați de funcționari publici și ocrotiți de primari și miniștri ca să realizeze vreo performanță, orice performanță, că ne simțim toți înălțați din baltă, unde se pare că ne petrecem tot restul timpului, la aerul rarefiat al gloriei, fără de care se pare că nu putem trage aer în piept normal să ne putem uita în ochii cuiva. Și pe urmă iarăși redevenim cine am fost- țara în care talentul e un handicap, nu o calitate, și primii care îl reprimă sunt părinții, în care banii de sport sunt puțini și se fură de cei care ar trebui să-i folosească, în care virtuțile atletice și umane care le însoțesc au fost complet eradicate. Că niște oameni au plantat în Anglia secolului XIX un sistem de educație sportiv în masă, pe banii și timpul lor multă vreme până când ideea a prins, și astfel s-a născut poporul care cîntă la înfrîngere ca și la victorie la care ne uităm cu gura căscată, de parcă Dumnezeul lor și al nostru nu ar fi același și el ar fi hărăzit gene diferite de la un popor la altul. Nu dați vina pe el!

Nu subestimez cu toate astea efectul minunat pe care un singur om, un sportiv de excepție, îl face la acel public occidental care a ajuns să voteze în proporții îngrijorătoare pe unul ca Farage care spune că are ”probleme cu românii”. E însă o compensație insuficientă față de ce citește publicul din țările unde există imigrație masivă de români, în general oameni muncitori, amărâți, umili, care își cresc copiii să se lipească de ziduri să nu deranjeze pe nativi. Lăsați tabloidele din Vest și răsfoiți doar presa noastră din exil, în care în orice săptămână titlurile sunt de genul (strict autentic):  ”A dat foc mașinii fostei soții, au ars cinci autovehicole”, ”Român beat la volan omoară doi tineri într-un Fiat 500”, ”Român de 20 de ani electrocutat la furat cupru”, ”Răniți în explozie cînd au tăiat o butelie cu flexul”. Un sondaj pe românii din Italia, cei mai mulți, peste un milion, găsește că peste 80 la sută au migrat pentru a scăpa de sărăcie și a avea un loc de muncă. Nimeni, dar nimeni nu răspunde că a plecat în Italia ca să poată face ”performanța” pe care nu o putea face în țară. E vorba de supraviețuire și atât, iar civilizația noastră de supraviețuire cînd se revarsă în Occident face, inevitabil, efectul unei invazii de sălbatici la care puțini au calmul, bunăvoința și rațiunea de a aprecia că e vorba de cîteva exemplare și nu de toată specia.

Nu e vorba de exemplare izolate și nici de specie, e vorba de stadiul unei civilizații. Sigur că puțini taie curentul în toată Puglia sau opresc trenul de Dieppe ca să fure ei cupru. Vorba e că în acele țări acest gen de crime nu mai există. Sigur că există Simona, români profesori la Harvard sau laureați la olimpiade, vorba e că țara lor e una în stadiul de supraviețuire și prăduire, o țară în care talentul e răspunderea cui îl are, ca și crima, în care nivelul public de răspundere, în care îți asumi și sărăcia extremă și performanța de vârf ca probleme de rezolvat în colectiv, e zero. Politicienii fură din credibilitatea celor cu performanță și fug de cei cu probleme- cam asta e tot. Ei sunt aleși și realeși fără probleme. Populația asta nenorocită, underclass-ul european exportat de noi masiv este electoral la același nivel cu votantul de Teleorman care se dă pe un chil de zahăr vechiului agronom ajuns baron local. Votează cu EBA sau Udrea. 

Ar putea fi altfel? Vizitez, de ceva vreme încoace, cîteva țări care au reușit să rupă ciclul subdezvoltării. Ultima în care am fost, Uruguay, a avut un program guvernamental în care fiecare copil, fără excepție, a primit un laptop de la stat. Școlile private și cele publice se iau la întrecere. De zeci de ani la școala publică se poartă un fel de halat alb peste haine ca simbol al egalității- și azi mulți aleg să își dea copiii acolo față de școlile private cu uniforme mai ochioase- că e un simbol al solidarității naționale, al țării ca proiect comun. Lumea îți vorbește cu mândrie de țara lor, care a ieșit prima anul trecut în topul global Bertelsmann al transformării economice- e un mare succes. Și așteaptă, o țară de trei milioane de locuitori, să cîștige Cupa Lumii în Brazilia- de ce nu. Au fost totdeauna, mici cum sînt, performanți iar acum e momentul lor de glorie. În ultimii treizeci de ani e țara din lume care a redus cel mai mult economia informală- contribuțiile la sistemul de asigurări sociale au crescut într-un ritm superior creșterii economice vreme de cinsprezece ani, și cu o creștere bună. O să revin cu detalii despre asta.

Victoriile în tenis, ca și cele ale extremiștilor în alegerile europene  luîndu-ne pe noi drept cal de bătaie ar trebui să ne servească la ceva. Ar trebui să crească la noi cererea pentru o țară altfel, care nu e suficientă sau manifestarea ei supremă nu ar fi lehamitea, această stare permanentă însoțită de accese de orgoliu. Nici una, nici alta nu sînt motivații suficiente pentru a cere o schimbare de fond. Aceia care cer schimbarea asta sau fac ceva pentru ea nu au fost niciodată mai puțini, mai izolați de impostură, invidie sau indiferență, în acest ciclu românesc în care viața se reduce la consumul individual de mici, bere, semințe, televiziuni de scandal și uneori victorii la filme sau la sport, eventual și cu cîte o copie de la vreo editură cîndva bună sau un ziar cîndva quality, ambele demult scufundate la nivelul local fără ca măcar să bage cineva de seamă, în toate argumentîndu-se subtil sau fățiș că de fapt nu se poate face nimic. Că singura energie colectivă veritabilă în ultimii douăzeci de ani am văzut-o consumată doar ca nimeni care voia să facă ceva mai bun să nu creadă cumva că are această îndreptățire. Iată așa, România nu doar că nu a ajuns în topul transformării globale, dar ultimul raport BERD o dă și ca exemplu de ratare istorică folosind anii 1997-1998 și insuccesul reformatorilor de atunci de a-și crea suficient sprijin. Fiind printre ei, nu citesc nimic nou- decît poate faptul că asemenea ocazii nu se repetă des, și că nu poți deveni Uruguay în fiecare zi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

22 thoughts on “Simona Halep, scânteia și zgura

 1. GigelM

  Chapeau. Splendid text, un pic cam pesimist spre final. Keep walking, sintem multi care apreciem ce faceti.

  Reply
 2. taunul77

  Sigur lumpenul din Teleorman, pe un kil de zahar, voteaza cu madam Nutzy Parasutista sau cu loaza Matrozului? Parca „printul zonei” era altul, unul care se prezinta drept mare stab alaturi de cel de la Palatul Victoria …

  Reply
 3. ceata

  @taunul77: Nu ati inteles. Spunea ca cei plecati afara sunt tot amarasteni, au ramas exact la fel, nu s-au schimbat cu nimic muncind in alte societati ( unii sperau ca se schimba ei, s eintorc, si fiind milioane schimba societatea), nu sunt de loc mai inteligenti, asa ca voteaza cu EBA ( care a avut bunul simt sa nu mai candideze) si cu Udrea ( care a fost pe afisuri la fel ca Firea, dar nu a candidat nici ea). Ponta e iarasi lasat de o parte, desi madam Daciada, la fel ca madam Valean, dupa cariere inferioare EBEI, s-au reales. Performanta nu o face o singura persoana in Germania, poate cel mai bun medic roman acum e chiar in Italia, si i-a invatat robotica, adica i-a adus la zi pe romani, deja de multi ani.l

  Reply
 4. costin

  D-na AMP, Dupa lecturarea primelor randuri ma grabeam sa va felicit pentru articol. Ceea ce ma retine de a si face acest gest este ca nu v-ati putut abtine sa nu fiti partinitoare, amintind aici doar de Eba si Udrea, intr-un context in care ar fi fost nimerit sa vorbiti de cei care „trezesc mortii din morminte”ca sa voteze cu ei, tocmai in acel judet in care coexista atat de intunecati la minte, incat ar vota si cu cei condamnati penal. Si inca ceva: cei care au plecat sa munceasca in vest au facut-o fiindca altfel ar fi fost someri in propria tara. Mai conteaza in timpul carei guvernari au plecat mai multi? Mai conteaza ca medici si asistente au luat drumul vestului si ca acestia nu sunt pe prima pagina a ziarelor??? Da, tinerii si, mai putin tinerii, care si-au gasit un rost prin universiatile din SUA sau Europa(eu singur cunosc cateva zeci de astfel de persoane), ori la marile firme nu au cum sa fie pe prima pagina a ziarelor, tot timpul, fiindca nu se apuca nici de furat, nici nu au alte ocupatii la fel de culpabile. Chiar discutam cu un profesor universitar, stabilit in Franta, despre fenomenul infractional in care sunt implicati persoane avand cetatenia romana si imi spunea ca in mediul in care isi desfasoara activitatea nu se face nici o discriminare fata de romani. Despre acest Farage nici nu are rost sa discutam: omul e dus cu pluta rau de tot si nu-si urmareste decat propriul obiectiv, acela de a fi in prim planul scenei politice

  Reply
 5. taunul77

  @ceata: Intr-adevar cele scrise se pot interpreta si in maniera indicata de dvs. Exprimarea e ambigua. Din punctul meu de vedere insa nu ar avea dreptate. Persoanele cu care am avut ocazia sa discut, dupa ce au fost in Occident la lucru pentru o perioada de minim 2-3 ani, nu mai aveau chiar mentalitatea cu care plecasera din tara. Indiferent daca au lucrat in constructii sau la cules de capsuni. Ponta e lasat in pace pentru ca in ultimul timp autoarea are propriul meci cu Basescu, familia si anturajul lui. Chestie de preferinte. Oricat de obiectivi ne credem sau ne place sa declaram ca suntem pana la urma subiectivismul din noi isi spune cuvantul.

  Reply
 6. Laura

  Uruguay e un exemplu bun care arata ca politici publice bune (si o elita administrativa competenta) pot face o diferenta enorma (vezi Argentina si Paraguay, care erau peste Uruguay acum ~15 ani, acum sunt un dezastru). Pe de alta parte, sunt multe circumstante care nu se aplica la Romania (populatie mica, saracie redusa, catolicism „de stanga” dominant, formare de capital autohton, etc) precum si un sistem politic destul de consensual dar destul de inchis..

  Reply
 7. Cara

  pentru baietii care nu se prind= taranul din Teleorman voteaza cu Dragnea, lumpenii din diaspora cu EBA si PMP aceeasi Maroe!

  Reply
 8. alinaMP

  Laura, cum tocmai vine de acolo te asigur ca saracia e mare, ca Montevideo e mai sarac ca Bucurestiul cu mult, in schimb nimeni are Mercedes, SUV, in zece zie am vazut un singur BMW (dar multe Duster). Am fost la oficiul de platit taxe si al cadastru, u e Estonia acolo, cozi (cu biletd e ordine) si oameni amariti. E adevarat ca sunt mai putini dar e un mare succes tocmai entru ca nu au mijloace, nu e ca in Coreea, ne imbigatim intii si ne ocupam de buna guvernare pe urma. Ce mai- mi-a placut de ei

  Reply
 9. Laura

  Alina, sorry, am simplificat. „Saracie putina” = saracii lor (bottom 10%) au venituri mai mari decat saracii nostrii, si sunt si mult mai putini, numeric. Asta ajuta. Dar altfel, intr-adevar, Uruguay-ul e un mare success, si sunt multe politici (mai ales sociale) implementate in Uruguay care pot fi macar studiate daca nu adoptate in Romania ..

  Reply
 10. DanBruma

  Halep e mandra ca e romanca si asta e important. Mandria ei e mai importanta decat mandria mea (si decat mandria romaneasca in general) pentru simplul motiv ca ea e celebra si eu nu. Halep duce mai departe traditia din tenisul de camp romanesc si asta e important, mai important decat de ex. transhumanta oilor in RO care este si ea o traditie. O tara poate fi perceputa prin intermediul a cateva nuante iar una din nuante si cea mai importanta, poate singura, este cea data de sportul romanesc care este extraordinar. Mie imi ajunge asta. Faptul ca Halep le bate pe cele mai tari teniswomen din lume imi ajunge, cu restul ma descurc singur :)

  Reply
 11. antrenor

  imi permit sa va atrag atentia asupra catorva lucruri: uruguay chiar nu are sanse sa castige cupa mondiala din brazilia..nu au un lot atat de bun (louis suarez al lor, e accidentat)..sunt altii mai tari..chiar cei din tara unde predati d-voastra, la nu stiu ce ,,scoala speciala”. mai sunt si altii: cariocas, conquistadorii, pumele, etc. (am evitat sa dau nume de tari!). cred ca ati evitat sa pronuntati (a n-a oara!!!), numele famigliei ponta, famigliei dragnea, si ale altora din aceeasi categorie…n-o faceti d-voastra, o fac senatorii americani, vice-presedintele lor, delegatia fmi, mass-media europeana…inapoierea noastra, se datoreaza masiv acestor famiglii

  Reply
 12. silicon_v

  Cara 2014-06-11 pentru baietii care nu se prind= taranul din Teleorman voteaza cu Dragnea, lumpenii din diaspora cu EBA si PMP aceeasi Maroe!” Pentru Cara, care zice ca s-a prins. Lumpenii din diaspora nu voteaza deloc. Un cu totul alt segment merge la vot in diaspora

  Reply
 13. Vik

  Ce treaba are Halep cu saracia si migratia? Niciuna stimata doamna, niciuna, decat ca orice prilej de bucurie poate terfelit imediat ca sa nu cumva sa ramana. Romanii in strainatate sunt de diverse niveluri si culori. Nu toti pleaca sa supravietuiasca sunt si romani care pleaca la studii si specializari, si sunt multi. Despre astia nu scrie presa nimic pantru ca te duce la munca sau la scoala nu vinde ziarul cum vinde butelia explodata in creier. A vedea numai raul si al mai si promova este o maladie de care unii sufera si nu isi dau seama ca trebuie sa se trateze.

  Reply
 14. Lucian Cristian

  Mi-a placut mult o expresie folosita in text probleme de rezolvat in colectiv. Problemele de rezolvat ale Romaniei sunt multe (saracie, lipsa locuri de munca, respectarea legii etc) insa rezolvarea lor nu poate veni de la un singur om fie el si presedintele tarii. Problemele trebuiesc rezolvate de catre noi toti, in colectiv, ca sa mai avem o sansa la o viata mai buna. Pentru fiecare problema pe care o identificam trebuie gandit un sistem (o serie de elemente care interactioneaza intre ele) care sa se adreseze rezolvarii acelei probleme. Numai printr-o gandire sistematica a rezolvarii problemelor cu care ne confruntam putem imbunatati situatia in care ne aflam noi ca romani. Altfel cu siguranta nu vom avea sanse de izbanda.

  Reply
 15. iodo

  de acord 95%. gresiti numai in doua locuri. vorbiti de cei din teleorman ca si cand acestia ar vota cu udrea si cu eba. fals. toata lumea stie care sunt preferintele celor din teleorma si din cea mai mare parte a sudului si estului tarii. votanti PSD in mare majoritate, cu morti, raniti, plecati la munca prin europa cu tot. apoi spre final vorbiti de ratare folosind anii 97-98, uitand nenumaratele momente de ratare incepand cu deturnarea revolutiei de gatre iliescu, de mineriade si toata devalizarea din toate sectoarele economiei patronate de FSN/PDSR/PSD in cea mai mare parte. m-as fi asteptat la ceva mai multa impartialitate si corectitudine din partea Dvs.

  Reply
 16. laur22

  Totusi ce „mijloace” au cei din Coreea ? petrol usor exploatabil ? aur, diamente, cupru, metale rare ? ce ? dincolo de capitalul uman si cel mai prefomant invatzamant de pe intrega planeta ce ? E aici o intrebare decisiva: Ce e mai importanta ? -buna guvernare si reducerea inegalitatzilor sociale masurate pur si simplu cosmetic – ori pur si simplu crestrea economica si „world domination” in anumite sectoare economice in fiecare decada altele mereul altele si altele si altele. Cum pote sa fie o „buna guvernare” o guvernere care nu genereaza supremetzie economica in nici-un domeniu economic ? De ce e respectiva guvernare „buna”? Doar pentru ca imparte in mod echitabil saracia ? Alina ne vrajeste ca e mai bine sa stam la locul nostru in banca si sa nu mai visam si sa nu sacrificam nimic pentru ca sa ajungem „tigru” si ca decat sa ne chinuim sa reintroducem performanatza si cometitivitatea in scola pe model coreean mai bine ne rezumam la chestii cosmetice gen punem niste halate albe si gata . Hmmmm Daca tot voiam „buna guvernare” cu numere de ordine la coada la fisc si saracie uniform distribuita nu mai bine il pastram pe Ceausescu ? Hmmmm

  Reply
 17. gabi

  @laur22, vad ca ai inceput sa fii platit tirziu si neregulat, unde vezi tu ca spune cineva sa nu mai ai educatie performanta, din contra.

  Reply
 18. Cristian Pascu

  Sa te simti inaltat de o performanta sportiva a unui conational e un sentiment sanatos, normal .Nu implica faptul ca ti ai petrecut timpul intr o balta pana atunci.Sa te bucure zambetul unei conationale performanta la nivel mondial iarasi e un sentiment normal. Singura legatura cu balta ar putea fi incercarea unora de a folosi politic imaginea performerei.Probabil ca asta incercati sa contracarati dar o faceti coborandu va dvs insiva in balta fiind evident nepriceputa in ale sportului .Comparatia cu Uruguay implica o lipsa de intelegere dpdv sociologic a realitatii Romaniei.Nu am timp si nici motivatie sa detaliez.Mult succes si atentie la generalizari pe viitor ,sunteti totusi un intelectual cu pretentii mari de obiectivitate..

  Reply
 19. european

  trebuie sa va contrazic intr-un punct: fac parte din generatia de pensionari ( dupa varsta de pensionare din vest nu din Ro) plecati in forta acum 35 de ani din tara. Absolut TOTI colegii mei de scoala si de facultate din Romania au copiii trimisi in strainatate, fie impinsi la studiu,burse peste burse pana la adanci batraneti,masterate, doctorate platite de statele vestice , fie impinsi prin servicii banoase ca reprezentanti ai Romaniei, impinsi la emigrare in Canada, etc. servicii pe care eu copiilor mei crescuti si educati in vest nu le-am putut oferi. Si-au facut studiile cu joburi, cu burse rambursabile, si-au vazut de treaba dar au trebuit sa-si castige dreptul la studiu muncind. Asa ca fenomenul Halep este poate sportiv vazut o exceptie fiindca fata are talent si bun-simt, altfel este un fenomen de masa in Romania, s-a profitat cat s-a putut, s-a impins, s-a inselat, s-a falsificat pentru a-i impinge inainte pe cei privilegiati. si nu sunt putini.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *