Alina Mungiu-Pippidi

Serviciile sunt puternice pentru că politicienii sunt șantajabili

Președintele Traian Băsescu a cerut serviciilor secrete să îi spună „în câteva zile” cine a efectuat filajul în cazul Elenei Udrea și al procurorului șef al DIICOT, Alina Bica. Șeful statului a precizat, la Realitatea TV, că a discutat în ultimele zile cu șefii celor două servicii „și tema EADS cu acel freelancer care a lansat-o din Germania „.

Pe cine urmărește șeful statului, în ultimele sale zile de mandat?

Nu pe cine amenință siguranța națională, ci pe un ziarist din Germania și pe niște întreprinzători (poate paparazzi, poate un sepepist care a vrut să facă un ban) care au prins-o asupra faptului pe favorita sa, cumpărând produse de lux cu o procuroare șefă, pe care mai încercase anterior să o numească în poziții importante și cu o persoană deja investigată pentru foloase necuvenite. Două figuri din rețeaua de influență Udrea descrisă de România Curata – mai lipseau Daniela Andreescu și Monica Iacob Ridzi, între timp trecută cu soț cu tot la PSD. Ne imaginăm statul captiv cu Hrebenciuc, Oprea și armata de BMW-uri. Imaginea unor captoare mai grațioase, cu poșete Vuitton în schimb, nu e cu nimic mai periculoasă.

Nu conținutul informației îl preocupă pe TB, ci doar cine le-a prins pe fete asupra faptului, cu această ocazie a descoperit și el că serviciile prea se bagă în viața oamenilor. Și se vaită că au ajuns prea puternice, acum, pe final de mandat, deși când l-au prins pe Geoană la Vântu acasă au fost bune.

Serviciile nu sunt mai puternice azi decât cum erau acum un an, tot sub Traian Băsescu. Și ce le face puternice nu sunt neapărat puteri nelegitime pe care și le iau singure. Ci faptul că oamenii politici au atâtea de ascuns, de la discuțiile despre manipulat justiția ale Rodicăi Stănoiu la weekendurile lui Traian Băsescu prea se cere serviciilor să ascundă lucruri care nu sunt secrete de stat, ci slăbiciuni sau crime ale celor care ne conduc.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Serviciile sunt puternice pentru că politicienii sunt șantajabili

 1. catalin

  Excelenta concluzie. In sfarsit un comentariu care ar trebui aratat la televiziune. Felicitari doamna Mungiu.

  Reply
 2. Nelu Stiuca

  Oricat de mult s-au straduit dupa 1989, politrucii si impostorii aflati la gestionarea bucatelor Ro, apeland la demagogia lor sofisticata, n-au reusit sa-i defineasca, statului cu certitudine, competentele, orientarile de dezvoltare si nici sa-i contureze o structura moderna, eficienta bazata pe prosperitate generala. Dezbaterile publice pe aceste teme au reliefat mari confuzii si contradictii atat in plan politic cat si de natura juridica in defavoarea modernizarii relevante a statului si a cresterii bunastarii generale. Astfel politica fara strategii de dezvoltare si previziuni la nivel micro si macro a creeat in mod regretabil, conditiile propice instalarii unui nou tip de feudalism, sclavagism si mafiotism in Romania.
  “Modernizarea statului” a fost totdeauna un slogan serios folosit in mod demagogic de clasa politrucilor, doar in campania electorala, desi constituie o miza foarte importatnta pentru progresul natiunii romane. Acest proces nu s-a putut realiza deoarece in societatea politica activeaza IMPOSORI, SUBMEDIOCRII, RETARDATI si foarte multe CIOCIOLINE (feminine dar si masculine) fiind lipsita de capacitati manageriale in domeniul administratiei publice sau pentru valorificarea superioara a factorilor de reusita (inclusiv a celor naturali) cu potential ridicat. Datorita tradarii si imposturii SISTEMUL POLITIC existent de 25 de ani niciodata nu a putut dovedi practic ca are preocupari valoroase ori intentii bune si pentru realizarea interesului general al natiunii romane.
  “Modelul de capitalism” autohton, este de tip „salbatic” croit de clasa ciocoiasca si s-a dovedit a fi pentru cei care muncesc si traiesc in Romania, o utopie la fel ca si comunismul, deoarece in numele emaniciparii capiatlului productiv (fabricile si uzinele) ce a apartinut unui mod de productie comunist(socialist) a fost furat si decimat in numele privatizarii , prin metode necunoscute pincipiilor sau relatiilor de tip “capitalism clasic”. Unele unitati de stat chiar daca au fost rentabile si costituiau obiective strategice pentru siguranta nationala (fabricile de ciment, industria petroliera, energetica, telefoanele, etc) au fost instrainate la valori mult subevaluate in favoarea unor spagi uriase primite de catre guvernauti si politruci decidenti ce au avut toate culorile politice si apartin atat stangii cat si dreptei politice, toti au aplicat aceeasi metoda haiducesca de jefuire a avutiei nationale.
  Relatiile de productie specifice noului mod de productie postcomunism sunt reprezentate doar de sistemul sofisticat al traficului de influienta, santajului si amenitarii.
  In ultimii 25 de ani sistemul politic din Romania nu a dovedit ca detine macar un plan (ce sa mai discutam de strategii) pentru redresare nationala, indiferent de ideologie care oricum există numai la nivel declarativ deoarece în realitate aceasta lipseşte cu desăvârşire. Sistemul politic este total nepotrivit în raport cu, perioada de tranzitie ??? sau de modernizare a Romaniei, cu ideile sau cu obiceiurile europene capitaliste.

  Reply
 3. AlinaP

  Sunt intru totul de acord cu observatia Doamnei Mungiu. Domnul Basescu nu s-a concentrat pe ceia ce e important din aceasta intamplare sau poate nu ne-a explicat dansul tot ce are de gand.
  Paparazzi sau jurnalistii pot expune astfel de slabiciuni omensti ale persoanelor publice, castiga bani in felul acesta provocand discutii, uneori scandaluri publice. Daca insa serviciile secrete isi consuma energia si fondurile urmarind astfel de „slabiciuni” omenesti, in scop electoral sau nu, in loc de a se ocupa de securitatea nationala e o alta discutie.
  Deci, intamplarea in sine poate sa ne dea de gandit despre rolul serviciilor secrete si aici sunt de acord cu Domnul Basescu ca rolul serviciilor secrete trebuie definit clar printr-o legislatie corespunzatoare.

  Reply
 4. Robert

  Sunt cu totul de acord cu ceea ce afirma D-na Mungiu. Cred ca dansa ar fi un excelent Presedinte pt.Romania.
  Multa sanatae D-na Mungiu!!!! si mai departe asa ca Romania are nevoie de astfel de comentarii.

  Reply
 5. geo

  Personal am fost amuzat de scrisnetele batranului mariner care striga la servicii precum Ciclop „nimeni m-a orbit” cand cele doua miorite au fost trase in poze! Pai unde sunt hahaielile de alta data?
  Si acum o ramura a procurorilor mai canta Balada Mioritei dupa ce sub bagheta „profesorului” era scapat printre mioarele de export Hasam cel de cancer vindecat!
  Miscarea nu a fost originala, Homer canta pe la ospete acum peste 2500 de ani cum Ulise scapase de Ciclop behaind. Original e sa constatam ca regizor era tocmai Ciclopul!

  Reply
 6. pontanel

  romania nu are servicii,ci numai gasti de derbedei galonati social democrati cu provenienta incerta-rusia china

  Reply
 7. Ioan

  Felicitari dlui Nelu Stiuca pentru analiza foarte corecta facuta societatii romanesti de dupa de „tranzitie”.Foarte plastic si amuzant si comentariul lui Geo;asa trebuie tratat amorezul de maidan ! In ceea ce priveste titlul articolului este doar in mica masura corect;faptul ca politicienii sant santajabili nu fac serviciile mai puternice decat in masura in care contribuie la santaj .Serviciile din toata lumea sant foarte puternice prin faptul ca au posibilitatea sa aiba acces la informatii si mai ales sa le „filtreze” absolut cum vor,iar politicienii chiar incepand cu presedintele ,sant la mana lor.Indiferent unde santem (in Romania sau in SUA) SERVICIILE „FAC” PRESEDINTII ” si nu invers ,cum s-ar crede.Adevaratele servicii secrete nu dau aparenta unor gasti ( cum e la noi),nu lucreaza la vedere si nu sant controlate in mod real (si nici nu pot fi) de nimeni;de fapt ele reprezinta structuri adeseori suprastatale,avand legaturi foarte stranse intre ele ,in functie de interesul geopolitic si strategic zonal si nu neaparat national.Problema este cat reusesc sa -si desfasoare activitatea in interesul tarii sau nu si asta depinde de profesionalismul lor si nu de gradul de santajabilitate al politicienilor!La noi insa ,in toate domeniile (deci si in servicii) au ajuns sa fie promovati pe criterii neprofesionale tot felul de incompetenti cu putere de decizie care se comporta ca atare,asa incat nu trebuie sa ne mire faptul ca si in aceste structuri apar tot felul de gasti care isi promoveaza afacerile transpartinic si nu doar intr-o directie (Rusia sau China ) ci si in directia VestuluiDar deocamdata,la noi exista un interes de a provoca tot felul de scandaluri(si aici amorezul de Cotroceni s-a dovedit a fi maestru) tocmai pentru a ascunde marile escrocherii cu implicatii externe pentru care unii ar trebui chiar executati!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *