Alina Mungiu-Pippidi

Scurt manual de postăceală pentru începători

Dragă Burtă Verde,

Decît să stai să te uiți toată ziua pe Internet fără nici un folos, că nu ești jihadist să înveți cum să pui bombe și nu ești dispus să înveți mare lucru în general, fiind printre cei care au reușit să păstreze din școala generală doar acel simpatic sentiment de superioritate atunci când stăteai cu gașca pe gard și scuipai în capul tuturor ălora nou veniți, e momentul să îți canalizezi mai lucrativ aceste înclinații naturale și să te apuci de postăceală.

Nu e nevoie să faci ceva contra convingerilor tale. Sigur ai și tu simpatii și antipatii politice, ca toată lumea. Sigur te zgîrii pe ochi cînd vezi ce departe au ajuns unii în viață și ai vrea să te apuci de picioarele lor, de înălțat n-o să te înalți, dar sînt șanse să-i tragi pe ei la fund. Sigur sînt alții cărora nimeni nu le găsește nici un defect, ba chiar se găsesc unii să-i admire, cu ochii tăi pătrunzători sigur dai de breșa care trebuie și chiar dacă nu au o tinichea legată de coadă le poți cert strecura una și după aceea să fii primul care să o arăți. Nu mai sta! Dă un anunț anonim, așa: Postac de vocație, orientare dreapta pură sau marxism, numai variante postmoderne (după caz), comentez, înjur, revin, semnalez, scuip unde trebuie (dar numai conform conștiinței mele), motivez, ambalez, camuflez, resurse nelimitate de timp. Trimite-ți termeni de referință la adresa indicată de email (am glumit). Ortografie impecabilă, dar variabilă la cerere. Cu alte cuvinte, poți fi plătit să faci exact ce îți place. Următoarele sfaturi pentru începători sînt grupate de competențe și background.

Să o luăm de la talpa profesiunii. Pălmașul. Pentru 2-300 de euro pe lună, iată ce trebuie să faci. Îți faci cont pe Hotnews sau ziare.com și te apuci să razi pe toți ăia care critică pe tovarășa Udrea sau pe tovarășul Băsescu. Dacă totdeauna i-au criticat, înjură-i de Varan și lovitură de stat. Dacă mai demult au fost cu noi, dă-le că-s schimbători și mercenari și nehotărîți. Dacă nu iau nici un ban, dă-le cu orgoliul, că îl au prea mare, de aia se cred deasupra vînzării-cumpărării, această formă de redistribuire a caracterului care ne ține cît de cît egali. Cînd nu știi ce să faci, laudă DNA și anticorupția, că noi am făcut-o. Când îi ia DNA pe ai noștri, dă în servicii, că de acolo n-o să protesteze nimeni, nu mai pot ăia, plus că știu că noi sîntem. Nu uita să amintești de Putin, de parteneriatul strategic și compară-l pe autor cu Ceaușescu sau cu nevasta lui, după gen.

Nu o să primești instrucțiuni zilnic. Vezi însă că vor posta directive de orientare șefii de rețea, alde Tismăneanu sau Aligică pe Facebook sau siteurile lor de casă, ia de acolo și multiplică pe unde poți. Cînd scriu ei, fii primul care comentează admirativ, rade orice critică, mai ales pe Contributors, nu ai grijă, moderatorul nu te va bara că e de-al nostru. Găsești toate cuvintele cheie la ei și mai mult. Nu te sfii să le repeți, dimpotrivă, repetă-le pînă nu mai rămâne nimeni care nu le-a auzit. Dă exemplu, a zis AMP că Ponta s-a exprimat impecabil în engleză la Parlamentul European acum trei ani? Folosește epitetul impecabil pentru Ponta în orice situație, dă bine, contrast grotesc. Comentează ca și cum ar fi zis despre el că are un caracter impecabil, un partid impecabil, un guvern impecabil și ar fi el însuși un prim ministru impecabil. Dă-i așa cu consecvență și nimeni s-o să-și mai aducă aminte că atunci era în opoziție, nu la guvernare. Păstrează dovezile pentru pontare. Ignoră ce e în rest pe siteurile respective, că fazanii trebuie și ei să scrie undeva și cred că spațiul e al lor să se exprime în el, gîndește-te la ei ca la copiii fraieri care fac pe copacii la marginea drumului cât copii șmecheri fac pe motocicliștii care vitezesc pe drum.

Sau poate ești voluntar? Ei, atunci poți avea alte avantaje, alte surse, poate din plicul de la ambasadă pe care îl ține fie șoferul, fie ambasadorul (depinde cine are grad mai mare în SIE) te alegi cu niște cheltuieli de protocol să mai scoți în oraș niscaiva oficiali, poate mai vorbim de o traducere, de o editură, de un contact unde te putem ajuta în carieră. Tu fii pe fază, repede email sau telefon să stîrnești opinia publică, să scoți pe altul să remarce primul, să se îndigneze, să se antisolidarizeze, chiar când nu e eveniment nu sta, trimite emailuri să stîrnești pe unii contra țintelor, arată-le de ce existența ălora o umbrește pe a lor, pregătește terenul. Tu fii cel care indică pe alții, pe ăia stărnți de tine, nu fii primul care demască, citează totdeauna pe ăia pe care i-ai pus, bagă-i la înaintare, dacă o faci consecvent până la urmă o să faci trafic pe În linie dreaptă sau ce mai creezi pe acolo.

Sau poate ești specialist? Atunci te semnezi. Sînt atîtea ocazii în care te poți afirma. Par egzemplu, scrie pe Politeia ce bou e Carl Bild ăsta. Că nu îl bagă de seamă pe șeful nostru. Sau ce ridicolă e anticorupția asta, că iarăși au luat pe nu se știe cine în loc să îl ia pe administratorul tău de bloc. Sau că în orice țară care se respectă președintele numește prim ministru pe cine vrea, nu pe cine a rezultat din alegeri. Semnează-te cu titulatura pe care ți-am dat-o, de exemplu președinte comisie prezidențială pentru reforma constituției așa cum vrea președintele. Nu-ți fă griji că vei fi demascat, nu stă nimeni să citească teza aia a ta să vadă că nu întrunește condițiile de caracter științific nici măcar pentru titlul de doctor în literatură științifico-fantastică. Sau poate ești autor de literatură fantastică pe bune? Ok, ia de la Cristoiu anii de jurnal ai Elenei la care încă nu s-a găsit autor, în afară de ce trebuie subliniat, care iei de la el, în rest liber la creație la capitolul fete în floare (elena U, ana T, alina B) și marginalii.

Sau poate ești facilitator? Director de canal, editor pe tură, producător, moderator? OK, ia de aici reclame cu România Explore the Carpathian garden, sau grădina ta proprie, din păcate avem doar în engleză, dar tu dă-le pe post în română, ai aici milioanele din bani Regio pentru vîndut România la români. Cheamă pe specialiștii noștri, dar nu cu alți invitați care știu ceva despre specialitatea lor, elimină toți comentatorii care sunt pălmașii altora sau unii care se află în treabă (ce idioți), fă autoritate din ai noștri și persoane controversate din ăilalți, dă la fund subiectele la care ieșim noi prost, dacă nu poți face praf o țintă, îngroap-o în tăcere, ca și cum nu ar exista, sari pe orice kompromat și fă-l un kompromat la adversar. Garantat nu te calcă fiscul, nici inspecția muncii. Dar cîtă vreme ești eficient, cît distrugi spontan și din fașă, la faza discuție pe forum, orice lider alternativ, orice idee alternativă, orice idee spontană, orice demers de asociere care nu e al nostru.

Cine crede că Elena Udrea a cumpărat presa și telectualii cu zece mii de euro pe lună se înșeală. Ca să aflăm bugetul real trebuie socotit și cît a distribuit reclamă la televiziuni sau gazete sau chiar siteuri Internet fără audiență, cîte fonduri ale Ministerului Dezvoltării altele decît de reclamă au mers la clienții care reciprocau prin kompromat sau publicitate pozitivă, cîți bani de la buget s-au pierdut prin tratamentul preferențial al organelor de control ale statului, cîte resurse de la servicii care erau pentru securitate s-au dus de fapt pe promovat sau compromis oameni care nu aveau de fapt nici o legătură cu siguranța națională, și așa mai departe. Și toată abureala asta pe bani publici a unei tabere într-un cor de autojustificare că fără coruperea asta completă și de fond a opiniei noastre publice în totalitatea ei nu putem salva zona aceea parțială coruptă de Antena 3. Să ne spună preopinenții cum mai rezolvăm acuma, când comanditara s-a dus, dar s-a creat o industrie flămîndă și dependentă care stă cu limba întinsă așteptînd un nou patron. Și unde există ofertă…


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

28 thoughts on “Scurt manual de postăceală pentru începători

 1. Zorita Campeanu

  Da….mi-a trebuit un timp destul de lung sa pricep ca postarile „sub centura” nu sunt numai expresia prostiei si lipsei de cultura! Din pacate este una din caracteristicile destul de raspandite in nemul asta :-( pentru bani se face orice si la orice nivel!

  Stimata doamna Alina Mungiu-Pippidi,

  multumesc pentru activitatile pe care le desfasurati, citesc cu mare placere articolele dumneavoastra si in general cele de la Romania curata! Multa putere si sanatate pentru viitor si mult succes, sigur „pas cu pas” si cu multa rabdare.

  Cu deosebita Stima
  Zorita Campeanu

  Reply
 2. Ionut

  „Trimite-ți termeni de referință la adresa indicată de email (am glumit)”- aici cred ca ati folosit gresit „trimite-ti” Mie imi suna a persoana a doua plural deci corect ar fi fara cratima.

  Reply
   • Ion

    Mihai Gotiu are Romania Curata o pozitie vizavi de scandalul iscat de Iohannis privitor la Codul Silvic?! Sper ca nu am ales un alt corporatist la presedintie in locul altuia! Cu toate ca nu ma da pe spate Doina Pana, subordonata corporatistutului Victor Ponta, dar ce a sesizat ea am vazut toti la cauzele reintoarcerii Codului Fiscal invocate de catre Klaus Iohannis profund pro defrisari masive in beneficiul monopolului austriac ce in mod normal ar trebui dat afara din tara si eventual deschis dosar penal cel putin pentru subminarea economiei nationale prin distrugerea masiva a padurilor romanesti.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Ion: da, o colegă documentează subiectul; nu vreau să mă pronunț la prima vedere – sunt oameni mai în domeniu pe subiectul ăsta: după ce va vorbi cu ei o să puteți citi și pe RC

     Reply
 3. Bogdan Burileanu

  Stimată doamnă Mungiu

  Vă admir strădania, competenţa şi entuziasmul. Cu ajutorul lor, nu credeţi că trebuie trecut, totuşi, la asaltul decisiv asupra imposturii care distruge ţara, prin acest sistem putrezit, care de abia se mai ţine pe picioare, inclusiv prin asemenea artificii de manipulare?! Nu de alta dar, după 16 noiembrie 2104, pare să se fi trecut la faza postăcelii de masă, care să funcţioneze şi la vot… eventual, la un referendum anti-prezidenţial.
  PS: Şi, când o amintim pe Udrea, nu-l discriminaţi prin uitare pe pionierul Miron Mitrea cu ale lui „telefoane murdare”…

  Reply
 4. Ilie Chirculescu

  Si….daca nu te incadrezi in niciuna din categoriile de mai sus si postezi pentru ca TU asa crezi ca este correct sau benefic sa redifuzezi anumite informatii care sunt pertinente???

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Ilie Chirculescu: există suficiente platforme deschise (inclusiv România Curată) unde cei care vor să publice informații pertinente o pot face cu nume și prenume (și cu o necesară verificare a informațiilor din partea editorului); pentru multiplicare există, de asemenea, rețelele sociale

   Reply
 5. Vlad

  Doamna Pippidi,

  Pe de o parte se deplange lipsa de partide pe de alta ca sunt postaci care scriu de una, de alta la adresa lor … Adica nu vi se pare ca e o contradictie in ce se vorbeste ?

  Cu drag,
  Vlad

  Reply
 6. Krantzro

  Aş fi tare curios să aflu dacă situaţia cu postacii e „made in România”, sau e plină lumea de astfel de practici de mare rafinament politic…

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Krantzro: Scandalul Watergate care a dus la căderea lui Nixon tot despre mimarea susținerii publice a președintelui și atacarea adversarilor a fost vorba; s-au schimbat (n-aș putea spune ”au evoluat”) doar tehnicile

   Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Krantzro: nu e o mirare, ci o consemnare, pentru că nu-mi fac iluzii că aceste mecanisme/tehnici de influențare a opiniei publice, de creare a unor percepții care să creeze apoi realități, sunt cunoscute de mai mult de 1-2% din cetățeni; când o să ajungem undeva pe la 10% procent de conștientizare avem șanse să schimbăm lucrurile

     Reply
     • Mihai Gotiu

      @ Krantzro: în unele state ale UE, da; în SUA situația a involuat față de anii 60-70 – din punctul de vedere al stării presei SUA ocupă în rapoartele internaționale un loc foarte apropiat de cel al României, adică foarte prost; iar starea presei dintr-o țară reflectă și starea societății din țara respectivă

 7. Crina

  buna ziua,
  Sunt o persoana normala, nu am experienta in blogguri, forumuri, etc, asa ca imi cer scuze in avans daca plictisesc.
  Iata ce m-a determinat sa postez si eu ceva:
  Aud voci ingrijorate de faptul ca DNA destructureaza tara, arestand „fruntea”, ca aparatul de stat este „paralizat de frica”, stam pe 6 mld (lei, cred) si investiile nu demareaza pt ca nu are cine sa semneze. Pai eu nu inteleg de ce ii platim pe acesti oameni sa stea! Daca nu vor sa isi indeplineasca atributiile, atunci sa demisioneze si sa lase pe cei din esalonul 2-3 sa le ia locul, sunt convinsa ca in toate ministerele exista profesionisti care stiu ce trebuie facut si o pot face, sper, cinstit. Cred ca doar „fruntea” este pusa politic, altfel eram de mult falimentari.
  Credeti ca la TAROM, la METROREX, la CFR nu exista oameni competenti care pot conduce? Ii intreaba cineva pe cei de acolo, ca ei se cunosc intre ei cel mai bine. Interesul salariatilor este ca intreprinderea sa mearga, pt ca ei sa isi pastreze locurile de munca, nu?
  Il urmaresc pe dl Hurezeanu si sunt de acord ca trebuie sa vorbim si de altceva decat de denunturi si catuse, ca trebuie sa ne aplecam asupra proiectelor de tara. Noi, poporul, am avut nevoie de satisfactia sa ii vedem incatusati pe cei care ne-au insultat (inteligenta, economia, tara), dar avem nevoie si ca economia sa mearga. Altfel, vom fi (mai) saraci si cinstiti.
  Consider ca este momentul ca dl Iohannis sa isi indeplineasca rolul de mediator intre societatea civila si politicul (in varianta prescurtata) si sa puna pe masa partidelor cele mai importante proiecte, aratate si de dl Guran atat de clar imediat dupa alegeri. Sa vedem si noi, „live”, care partid se opune?!
  Altfel, eu personal voi iesi in strada, pt ca e singura posibilitate ramasa noua, oamenilor de rand, care muncim si asteptam ca guvernantii pe care noi ii platim sa tina cont de interesele de tara.
  In final, ma intreb cat de bogata este tara asta, de pot fura atat de mult si inca sa mai supravietuim?
  Cu respect pt activitatea dvs
  Crina
  PS: M-am tot intrebat cand mai si muncesc persoanele care sunt prezenti permanent on-line.

  Reply
  • Mariana

   Total de acord cu Crina.
   Dar ca presedintele tarii sa medieze ceva intre politic si soc civila trebuie ca societatea civila sa se manifeste. si asa ajungem la posibila reactie a d-anei Crina : iesitul in strada.
   Mie una mi se pare suspect ca o entitate administativa a tarii, respectiv un reprezentant al legii in exprimarea ei cea mai fatisa ( DNA-ul ) a devenit foarte brusc vizibila prin actiunile sale. Cum de au aparut acum la suprafata toata increngatura mafiota a politicienilor care ne fac legile in forul reprezentativ al unei natiuni ? Ce au facut pina acum ? I-a tinut in loc preseditnele tarii ( toti de pina acum ) ? I-a avut la mina pe cei din serviciile secrete ca acestia sa nu dezvaluie nimic ? Chiar asa ? Si , de cum a venit Iohannis dintr-o data s-a deschis robinetul dezvaluirilor.? E bine ca mafiotii sa raspunda in fata legii, dar ceva nu e in regula daca iau in calcul ca si motivarile retinerilor nu se bazeaza pe probe evidente ci doar pe legaturi logice . Nu vad nicaieri intrebarea : de unde ai averea ? justific-o , cu acte ! Nu vad nicaieri o stipulare legala in care sa se spuna, ca toata averea este cosnfiscata de stat in cazul dovedirii fie si doar a unei neglijente in atributiile exercitate in mandatul functiei detinute .
   De aceia iesirea in strada este imperioasa acum.
   Trebuie sa iesim pentru ; retrocedari ilegale si care au distrus avutia nationala si au atentat la siguranta ( sub orice forma) , pentru jongleria legala a celor care vor , chipurile, implementarea unui proiect care cianureaza tara si rade 4 munti, pentru mizeria de Cod Silvic aprobat de presedentie care serveste jafului si corporatiilor straine si nu interesului national, pentru legea vinzarii terenurilor acestei tari care nu este chiar in interseul nostru ci doar a celor cu bani multi, pentru concesionarea fara consultare publica si impotriva tuturor ratiunilor de mediu, a unor imense suprafete din teritoriiuul tarii pentru a fi otravit si dsitrus definitiv prin aceasta metoda deovedita a fi paguboasa din toate punctele de vedere : fracturare hidraulica; pentru justitie adevarata si transparenta…si Doamen cite mai sunt…
   Pentru asta trebuie sa iesim in strada !

   Reply
 8. Serban Duca

  Domna Mungiu,
  De ce nu luați in considerare persoanele oneste care folosesc aceasta posibilitate de a-si exprima părerea personală asupra unui subiect cu singura dorintza de a vedea in ce măsura este aceasta impartasita, sau nu, de alte persoane. Nu toată lumea are acces la televiziuni, ziare si alte mijloace de comunicatzie. Dacă POSTEZ aceasta părere despre articolul Dvs. Nu înseamnă ca sunt un POSTAC.

  Reply
 9. Cosmina

  Stimata Doamna va rog mult sa nu priviti postaci drept concurenta e adevarat nu au pregatirea dumneavoastra dar indiferent de cine ii plateste consider ca se adreseaza in graiul omului de rand .Dumneavoastra academician va adresati colegilor iar omul de rand nu se supara .Supararea dumneavoastra ar trebui sa fie canalizata catre fiscalitatea banilor primiti .Un angajat nu are cunostiinta de contabilitatea patronului .Sincer e un miniparlament al opiniilor pe baza unui articol scris de specialist .In ce priveste moralitatea celui care scrie e mult de discutat cereti moralitate de la cei mici .Numai bine si sper intr-o Romanie curata la nivel intelectual .

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Cosmina: și un miniparlament are niște reguli și niște responsabilități; câteva absolut minimale: nu spui de două ori, de zece ori, de o sută de ori același lucru – doar pentru a nu se auzi opiniile contrare; răspunzi pentru afirmațiile făcute; folosești argumente, nu atacuri la persoană etc.

   Reply
 10. Lincoln

  D-na Mungiu,cu Peace&love va spun ca demersul dv nu este altceva decat un atac la libera exprimare,un drept dobandit …Cu riscul de a apara „postacii” de toate culorile ,ei au dreptul sa o faca.Daca autoritatile statului gasesc nereguli in activitatea serviciilor pe care acestia le presteaza ,vorbim despre o alta problema.Dumneavoastra trebuie sa incurajati dialogul,Insa articolul de fata tinde sa puna etichete si celor bine intentionati,cei ce vor sa contribuie la insanatosirea si activitatea societatii civile.Peace&love.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Lincoln: dialogul se poartă între persoane; libertatea de exprimare e dreptul unei persoane; postacul nu e o persoană, e o ficțiune

   Reply
   • Lincoln

    Am trait cu impresia ca Romania curata reprezinta un mediu in care comentariile iti sunt publicate,cu speranta ca evenimentele urbei sunt mai importante decat moderarea comentariilor,nu imi ramane decat sa spun Peace&love

    Reply
 11. Barbu Brailoiu

  aveţi dreptate, aşa par a sta lucrurile. din păcate…
  prin prisma acestei scheme, v-aş ruga să spuneţi dacă articolul dlui Tolontan intitulat ”Binomul DNA – SRI este o erezie juridică!” sau al dlui. Cristoiu „Binomul SRI-DNA îi vînează pe Politicieni și-i protejează pe Mafioți!” (titlu luat cu copy-paste din Evenimentul Zilei) se încadrează în schema prezentată de dv., unde şi cum anume.

  Reply
 12. Ion

  Doamna Alina Mugiu Pipidi, am amanat acest comentariu. Dumneavostra bagati pe toata lumea in aceiasi oala si vreti sa impuneti regulile dumneavoastra. NU doamna, opinia publica nu are reguli de exprimare. Doar sa va reamintesc, „Je suis Charlie”. In alta ordine de idei, faptul ca o personalitate ca dumneavoastra se ocupa de „postaci” si percepe deformat acest fenomen, da de gandit in ce va priveste, a numelui Pipidi pe care il purtati. A comenta ca un gunoi sau altul pozeaza in oameni cinstiti, ca ipocrizia produce sila, ca societatea duce lipsa de valori sau ca ele nu pot razbate de gunoaiele care sunt in fata si au „referinte”, ca gunoaiele sunt sustinute de presa si telectuali cu argumente jurnalistice si filozofice, nu este ceea ce intelegeti dumneavostra prin „postaceala”.

  Reply
 13. Barbu Brăiloiu

  Așteptăm cu interes! Chiar dacă dl. Crisroiu s-ar putea simți jignit, totuși numitorul comun al celor două luări de poziție este evident, cel puțin sub trei aspecte: fondul problemei – atitudinea de contestare a luptei anticorupție / data apariției / titlul

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *