Romania Curată

Scrisoare deschisă pentru reîntregirea Parcului Grozăvești și un parc nou în Prelungirea Ghencea

Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea și Grupul Civic Pentru Locuri de Joacă și Spații Verzi în Grozăvești, susținute de alte zeci de ONG-uri și grupuri civice (lista la final) au transmis o scrisoare publică prin care cer extinderea parcurilor din Sectorul 6 al Capitalei – un parc nou, în Prelungirea Ghencea, respectiv reîntregirea Parcului Grozăvești. Scrisoarea (pe care o puteți citi mai jos) este adresată primarilor (al S6, Ciprian Ciucu, respectiv al municipiului București, Nicușor Dan), consilierilor locali S6 și celor generali, prefectului Rareș Hopincă, prim – ministrului, Marcel Ciolacu, ministrului Mediului, Mircea Fechet, ministrului Agriculturii, Florin Ionuț Barbu, ministrului Dezvoltării, Adrian-Ioan Veștea, și coordonatorului Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, László Borbély,

Cartierele Prelungirea Ghencea și Grozăvești din Sectorul 6 al Municipiului București se aseamănă prin faptul că în ultimii 15 – 20 de ani au cunoscut o dezvoltare imobiliară rapidă și haotică însă în acest moment sunt lipsite de spațiile publice atât de necesare precum parcuri publice, școli, grădinițe, creșe, piețe, centre culturale etc., iar investițiile publice în aceste cartiere sunt minime.

Indiferent unde alegem să locuim, în cartiere noi sau în cartiere vechi, suntem cu toții cetățeni, plătitori de taxe și impozite, suntem egali în fața legii și a autorităților statului și ar trebui sa beneficiem de aceleași dotări publice și de aceeași pondere a investițiilor publice din bugetul local.

Prin această scrisoare dorim să tragem un semnal de alarmă asupra lipsei parcurilor publice din cele două cartiere și să vă solicităm luarea urgentă de măsuri.

În caz contrar, în lipsa unor măsuri ferme, aplicate cu prioritate, efectele negative generate de insuficiența amenajării unor parcuri și a altor obiective de interes public local se vor amplifica cu consecințe semnificative pe termen scurt dar mai cu seama pe termen lung, fapt recunoscut chiar de administrația publică locală a Sectorului 6.

Lipsa spațiilor verzi are efecte asupra stării de sănătate a locuitorilor printr-o posibilă creștere a ratei obezității sau creșterea frecvenței patologiilor generate de poluare și zgomot. De asemenea se produce creșterea localizată a temperaturilor reale și resimțite, din cauza intensificării efectului de insulă de căldură, precum și scăderea capacității orașului de a se adapta la efectele schimbărilor climatice.

Vă rugăm să țineți cont de faptul că în aceste cartiere cu numeroase blocuri noi locuiesc multe familii tinere cu copii mici dar și de fenomenul îngrijorător în creștere al emigrării acestei categorii de români pentru o mai bună calitate a vieții.

Vă rugăm să ne respectați drepturile legitime de platitori de taxe și impozite, să distribuiți investițiile publice în mod echitabil pentru a fi posibilă creșterea calitatea vieții și în aceste cartiere rezidențiale noi astfel încât familiile tinere cu copii să aleagă să locuiască în continuare acasă, în cartierele Prelungirea Ghencea și Grozăvești, Sectorul 6, București, România.

  1. Prin urmare, solicităm exproprierea celor 5 hectare retrocedate din Parcul Grozăvești pentru a reîntregi Parcul Grozăvești (cu suprafața totală de 8 hectare) și a-l reda comunității ce are mare nevoie de el. În acest moment nu există nici un parc public de recreere amenajat în cartier deși conform OUG 114/2007 cei aproximativ 10.000 locuitori din blocurile noi din Grozăvești au dreptul la minim 26 hectare spațiu verde public. De acest parc reîntregit cu suprafața de 8 hectare vor putea beneficia și cei 10.000 studenți cazați în căminele studențești din complexele Leu, Regie și Grozăvești

  2. De asemenea, solicităm realizarea Parcului – pădure urbană la Serele Militari din Prelungirea Ghencea nr. 238 pe cele 84 hectare aflate încă în proprietatea statului și în administrarea Agenției Domeniilor Statului din Ministerul Agriculturii. Solicităm scoaterea acestui teren din rezerva de retrocedare a capitalei și inițierea demersurilor de amenajare minimală ca parc/ arie naturală urbană, pentru recreere, sport în aer liber, educație și observarea naturii. Acest Parc ar folosi atât celor 10.000 locuitori din Prelungirea Ghencea cât și locuitorilor din cartierele învecinate Militari și Drumul Taberei ce duc lipsă de spații verzi publice.

Argumentele în sprijinul solicitărilor noastre sunt următoarele:

  • Articolul 35 din Constituția României: (1) Statul recunoaște dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic.
  • Articolul 16 din Constituția României: (1) Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări
  • OUG nr. 114/17.10.2007 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului prevede obligativitatea pentru autoritățile publice locale de a asigura minim 26 mp spațiu verde public/ locuitor. Precizăm că recomandarea OMS este de minim 50 mp spațiu verde/locuitor.În prezent fiecărui locuitor al capitalei îi revin doar aproximativ 10 mp spațiu verde public.
  • Bucureștiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa și se află în proces de infringement cu Comisia Europeană pentru depășiri constante ale cantităților de particule fine în mișcare aflate în aer (PM10, PM2,5), dar și pentru incapacitatea de a monitoriza calitatea aerului conform legii. Creșterea suprafeței de spațiu verde este una din principalele metode de contracarare a poluării aerului.
  • Legea 155/2023 a mobilității urbane durabile: Un principiu de bază este menționat în Articolul 14 – alineatul i):Reutilizarea terenurilor urbane existente pentru a încuraja locuirea în apropierea locurilor de muncă, a școlilor, a serviciilor și a altor destinații, în scopul reducerii timpilor de deplasare și a emisiilor
  • Programul integrat de dezvoltare urbană a sectorului 6 al municipiului București 2021 -2030:

Referitor la zona Grozăvești-Regie se menționează: „Ca recomandări, atenția autorităților publice va trebui să se concentreze pe identificarea tuturor terenurilor ce se pretează destinației de spațiu public sau parc, și transformarea lor în consecință.”

Referitor la zona Prelungirea Ghencea se menționează: ,,Prioritatea strategică 4: Mediu curat, regenerare urbană și locuire de calitate; Priorități strategice: Mediu curat, regenerare urbană și locuire de calitate; Obiective specifice: Folosirea eficientă a terenului urban: regenerarea și extinderea spațiilor publice; reducerea expansiunii urbane necontrolate; Proiecte: Amenajarea de parcuri în proximitatea cartierelor Ghencea, Militari, Cartierul ANL Brâncuși și Giulești.”

  • Pentru a proteja sănătatea populației de efectele negative ale poluării aerului, Ministerul Sănătății recomandă autorităților publice locale și centrale un set de măsuri, printre care: „Menținerea spaţiilor verzi existente și crearea de noi spații verzi prin plantarea de garduri vii, copaci, amenajarea de parcuri”.
  • Obiectivele ONU pentru Dezvoltare Durabilă 2030; Obiectivul 11: Oraşe şi comunităţi durabile, Ținte: 11.7 Până în 2030, asigurarea accesului universal la spații verzi și publice sigure, incluzive și accesibile, în special pentru femei și copii, persoane în etate și cele cu dizabilități

Atașăm acestei scrisori cele 2 petiții semnate de peste 4000 de cetățeni susținători ai Parcului Sere Militari și ai Parcului Grozăvești, precum și promisiunile administrației publice locale pentru rezolvarea celor 2 petiții:

Petiție pentru Recuperarea și Reîntregirea Parcului Grozăvești – aici.

Promisiunea administrației publice locale de a rezolva această petiție a fost transmisă locuitorilor din Grozăvești pe data de 07.11.2022:

„Recuperarea și Reîntregirea Parcului Grozăvești reprezintă o prioritate pentru autoritățile publice locale ale Sectorului 6, drept pentru care, vă asigurăm că întreprindem în continuare toate eforturile necesare astfel încât, în urma unor colaborări interinstituționale, să redobândim dreptul de administrare asupra acestui imobil în vederea valorificării potențialului ecologic de care acesta dispune, în beneficiul tuturor bucureștenilor. Cu stimă, PRIMAR CIPRIAN CIUCU”

Petiție pentru Înființarea Parcului – Pădure urbană la Serele Militari din Prelungirea Ghencea nr. 238 – aici

Promisiunea administrației publice locale de a realiza un parc public în zona Prelungirea Ghencea a fost făcută de primarul Ciucu și în interviul acordat Hotnews în 21.07.2022, menționat mai jos.:

„Tot ce pot să fac, și o să fac în perioada următoare, este să duc niște discuții la nivel politic, dar tehnice, în care să explic cât de important este pentru Sectorul 6 existența unui parc aici. O să am discuții și sper ca Guvernul să mă sprijine ca măcar o porțiune din acel teren să ajungă la noi și să-l amenajăm ca parc. ADS nu mai are alt teren pe care să-l retrocedeze în afară de acesta. Aici fac toate împroprietăririle. Soluția ar fi să le dea bani oamenilor. Nu mai putem să punem numai interesul individual pe primul loc, trebuie pus și interesul public și viziunea autorității locale”, a spus primarul Ciucu.

În urma argumentelor expuse, vă rugăm să fiți alături de comunitățile din Prelungirea Ghencea, din Grozăvești și din tot Bucureștiul pentru că avem nevoie de mai multe spații verzi publice pentru o viață sănătoasă și pentru o dezvoltare durabilă a Capitalei.

Sperăm că veți lua decizia corectă și veți da curs solicitărilor noastre.

Cu stimă,

Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea

Grupul Civic Pentru Locuri de Joacă și Spații Verzi în Grozăvești

Susținători ai demersului:

Fundația Comunitară București

Fundația Eco-Civica

Asociația HaicuBicla

Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei

Asociația A.R.T.Fusion

Asociația ECOTECA

Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu

Asociația Părinți de Cireșari

Asociația Preocupați de Viitor

Fundația Centrul de Resurse pentru Participare Publică

Inițiativa Favorit

Asociația Parcul Natural Văcărești

Floreasca Civică

Ești din Sectorul 5, dacă…

Grow Up România

Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici

Acțiunea Comunitară Tineretului

Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Străzi Pentru Oameni

Vremschimbare.ro

Asociația Funky Citizens

Grupul de Inițiativă Civică Sala Palatului

Asociația ÎnCotroceni – Oameni, Idei, Povești

Grupul de Inițiativă Civică Parcul IOR Titan

Asociația CSR Nest

Greenpeace

Inițiativa Civică Bucureștii Noi

Asociația MaiMultVerde

Asociația Mission 4 Life


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *