Antonia Pup

Scenariile sunt pentru teatru. Educația are nevoie de decizii.

Dragi guvernanți, scenariile sunt pentru teatru. Educația are nevoie de decizii. Asumate, ferme, care să supere, care să demonstreze că nu țineți în brațe pe nimeni din rațiuni electorale. Vă asumați asta sau sacrificăm și acest an școlar? Dacă nu puteți răspunde la această întrebare, poate ar fi cazul să recunoașteți că nu veți risca alegerile pentru Educație.

Militez pentru disciplină la nivel școlar, nu pentru orientarea, într-un act demiurgic, a deciziilor privind parcursul educațional al fiecărui elev. Nu aveți cum să faceți asta! Dar puteți să faceți următoarele:

  • Să asigurați coerență actului de guvernare. Să nu tolerați, în partidul vostru în primul rând, bâlbele. Eu nu uit de declarația vicepremierului Raluca Turcan de acum câteva luni, când valida înghețarea anului școlar drept o variantă de lucru, ba chiar una plauzibilă. Eu nu uit de declarația ministrului Tătaru, care valida organizarea examenelor naționale online drept o variantă de luat în calcul. Mă zgârie pe creier tergiversarea unor decizii și bâlbele fără rost, iar greaua moștenire deja nu mai reprezintă un argument care să stea în picioare. Vreau un Minister al Educației condus de un Ministru care să se bată pentru Educație în Guvern. Să pledeze, să ceară, să ceară public dacă este nevoie. Să nu utilizeze scuze precum: nu e treaba noastră, e treaba celor de la Finanțe, nu e treaba noastră, e treaba celor de la Sănăte. Pentru că, mergând în această logică, anulăm rațiunea de a fi a unui Ministru al Educației, membru în Guvern. De ce nu facem atunci o agenție interministerială care să gestioneze Educația?;
  • Să vă cereți scuze pentru stângăcia cu care ați gestionat problema elevilor dezavantajați, care au fost lăsați în afara sistemului educațional din 11 martie 2020. Să aplicați Legea 109/2020, fără a mai încerca să o modificați mișelește prin Parlament. Cel mai moral lucru pe care puteți face în relație cu acești elevi este să le asigurați accesul la un dispozitiv – laptop – de calitate. Nu cred că dumneavoastră veți putea vreodată crea conținut educativ printr-o tabletă, așa că nu le cereți cadrelor didactice să facă acest lucru. Aveți zeci de experți IT&C, o autoritate națională pentru digitalizare, chiar nu tolerez faptul că ați negat experiența lor și nu ați ținut cont de părerea lor când ați decis achiziționarea celor 250.000, cu un caiet de sarcini realizat mai degrabă superficial și de ochii lumii.

Continuarea, pe blogul personal.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *