Alina Mungiu-Pippidi

#Rosia Montana. CE FACEM MAI DEPARTE

Mişcarea de protest urbană care a început zilele astea nu se va opri aici. De fapt ea este un nou episod după cea din ianuarie trecut, şi după mişcarea politică pe Facebook care l-a promovat pe Nicuşor Dan la circa zece la sută din voturile bucureştenilor, în ciuda unei prese corupte care îi închidea uşile. Simplu spus, am fost prea săraci şi needucaţi ca să avem pînă acum alte griji decît cele materialiste. Partidele tradiţionale au răspuns la astea cu pîine şi circ (contra ungurilor, ruşilor, mai nou şi maidanezilor), dar cum nu au avut resurse suficiente să dea o pîine la toată lumea, s-au umplut de promisiuni neacoperite. Băsescu s-a făcut aşa de odios că i-a adus pe USL cu două treimi din voturi la putere, şi aşa s-a scris istoria. Dar acum o rescriem. Pentru că începem să avem masa critică urbană care nu are nevoie de pîinea şi circul partidelor, e educată occidental prin Internet, dacă nu direct, şi are alte aspiraţii. Aspiră la o ţară curată, un ideal post-materialist. Ajungem din urmă aici marea revoluţie culturală a Occidentului petrecută în anii şaptezeci şi de care ne-au ţinut departe tirania şi mizeria, ne revoltăm pentru valori şi oferim participarea noastră pentru o cauză bună pentru binele colectiv, fără să aşteptăm nimic în schimb ca profit personal.

De ce nu e cazul să se oprească aici manifestanţii, mulţumiţi că Ponta şi Antonescu au fost în fond civilizaţi, faţă de Boc şi Oprescu acum un an, nu au pus jandarmii pe noi şi nu au dat amenzi? Pentru că aceşti manifestanţi au pur şi simplu alte idealuri politice decît ei. Nu le pot realiza aşa cum au început, manifestînd din cînd în cînd, atunci cînd e nevoie şi revenind în restul timpului la existenţele lor izolate, prospere şi autonome ? Nu. Am două argumente puternice împotrivă.

Primul este argumentul experienţei. Am pe masa mea de lucru la birou o fotografie alb-negru reprezentînd o demonstraţie mult mai mare, circa o sută de mii de oameni după agenţiile de presă internaţionale. E demonstraţia din 10 iulie 1990 pentru eliberarea lui Marian Munteanu şi a studenţilor arestaţi de mineri. În primul rînd, ţinîndu-se de braţ, cîţiva oameni pe care îi cunoşteam doar după nume pe atunci : Ana Blandiana şi soţul ei Romulus Rusan, Mihai Şora care demisionase în semn de protest din guvernul provizoriu, Dumitru Iuga, Andrei Pippidi. Cine a trăit acele zile ştie că această demonstraţie în cămăşi albe a Alianţei Civice a necesitat un enorm curaj după represiunea minerească, şi că acei oameni care au ieşit pe 10 iulie ne-au redat speranţele : eu déjà împachetam să plec peste frontieră, ca şi alţi prieteni de ai mei. Un lucru mă frapează însă astăzi cînd mă uit la oamenii din rîndul întîi ale acelei demonstraţii, faptul că nici unul dintre ei nu a avut vreodată vreo brumă de putere în România post-comunistă. E, bineinţeles şi vina lor : nu au vrut puterea, nu s-au înscris în nici un partid şi au refuzat funcţiile care li s-au oferit. Dar au şi fost cu grijă evitaţi de orice funcţie ar fi avut vreo putere veritabilă. De ce, e evident, că făcuseră dovada autonomiei supreme şi periculoase în acea zi decisivă pentru democraţia noastră. Nimeni nu numeşte vreodată asemenea oameni la noi, cel mult încearcă să îi cumpăre.

Ar fi cu totul dramatic dacă generaţia de azi, un Nicuşor Dan, un Claudiu Crăciun, un Mihai Goțiu, o Victoria Stoiciu ar ajunge şi ei doar imagini pe o fotografie alb negru de care îşi aminteşte cineva cu nostalgie. Şi aici ajung la al doilea argument, cel al autorităţii. De ce nu cîştigă mişcarea civică globală pentru bună guvernare care s-a pornit acum mai bine de un an, colindînd ca un uragan India, Brazilia, Turcia, Tunisia, Bulgaria ? Pentru că e apolitică, pentru că refuză orice organizare, pentru că se scurge în nisip ca un tsunami epuizat după primele promisiuni. Aşa cel puţin susţine Francis Fukuyama, şi foarte energic, că am încercat să îi ţin piept şi să spun că societatea civilă e răspunsul. Da, a zis el, dar numai dacă se organizează politic ! Spune-le să se organizeze politic ! Noua clasă mijlocie va fi puternică atunci cînd va trece de la efemeritatea străzii la organizarea permanentă (discuţia a avut loc joia trecută la Berlin).

Acesta e o parte din adevăr. Strada e oricum necesară, fără ea oricine ajunge la putere o ia razna. Şantajul la adresa oamenilor politici – minţiţi, vă sabotăm realegerea- trebuie să continue. El funcţionează, după cum se vede. Fără societate civilă noi nu am fi avut un Băsescu luptător contra corupţiei, nu am fi avut nişte jandarmi cuminţi în stradă zilele astea şi un candidat necontestat la şefia Înaltei Curţi, cîndva politic disputată. Dar nu e destul. Pentru generaţia post-materială e nevoie de alt fel de politică, şi de o alternativă la clasa politică actuală. Dar asta nu va veni din altă parte. Trebuie să o creeze chiar ea.

Visez şi nu ar avea şanse electorale o asemenea mişcare? Hm, nu prea cred- nu m-o fi părăsit brusc realismul din 1996 şi 2004, cînd am prezis corect şi am acţionat eficace. Materialul clientului s-a materializat . De la o mişcare în jurul unui om, se poate trece la o mişcare în jurul unui grup de oameni, şi asta e politica. Dar au în comun destule manifestanţii din stradă şi mulţii lor susţinători de pe Româniacurată.ro ca să creeze o mişcare politică, şi care ar fi ideologia ei ? Răspunsul e da : avem în stradă trei grupuri de oameni, ecologişti mai conservatori (Dan, oamenii de la patrimoniu, monarhiştii), ecologişti mai liberali (angajaţii în multinaţionale) şi ecologişti mai de stînga (secularişti, feministe, vegetarieni, minorităţi sexuale ). Cei mai radicali au pierdut partida, pe paginile lor de Facebook zilele astea a fost mişcare sub 200 de persoane vorbind despre ei, ca şi pe paginile societăţii civile inventate de politicieni sau servicii gen Forţa Civică, Noua Republică, Mişcarea Populară şi aşa mai departe. Verificaţi dacă nu mă credeţi, în vreme ce pe paginile unor organizații permanente mai de centru, ca Rezistența Urbană, România Curată sau Nicuşor Dan au fost mii de likeuri, zeci de mii de vizitatori şi pe Facebook mii de oameni care vorbesc prin aceste reţele în fiecare moment – celelalte au încetinit spre zero. E clar că putem întîlni la centru această mişcare verde. Şi să vă spun un secret (e amuzant că generaţia asta a învăţat doctrine politice de pe manualul meu): nu sînt probleme doctrinare. Oricare din aceste grupuri ştie că nu e bine cînd corporaţia face legislaţia, chit că unii învaţă asta la economie, alţii la politici publice şi alţii la cultură. Numai ignoranţii nu au aflat că e musai să protejăm în orice moment capitalismul nu doar de socialişti, ci şi de capitalişti. Spectrul opțiunilor la problmele contemporane este îngust, iar Jos Capitalismul, Jos Clasa Mijlocie, Jos Dumnezeu, etc nu sînt opțiuni, nici măcar nerealiste, sînt niște absurdități intelectuale care nu răspund vreunei probleme fie obiective, fie subiective- trendul global e că toate lumea vrea în clasa mijlocie, peste 70% se cred déjà acolo.

Unii vor spune că e o fantezie să faci partid din hipsteri. Nu pot să cred însă că nu au aflat că hipsterul e pur şi simplu golanul de altădată. Soţul meu, care a produs un viral pe Facebook cu articolul lui din Dilema despre demonstraţia din prima duminică la care s-a dus, poartă cravată la toate orele din zi, are doctorat la Oxford, e nepotul lui Nicolae Iorga şi elevii lui i-au scos déjà primul festschrift de 65 de ani. Preşedintele Academiei, Ionel Haiduc, e unu
l din cei mai citaţi savanţi români şi chimist de meserie. Secretara mea, pe care am recuperat-o de la pensie, a fost la toate demonstraţiile începînd cu Piaţa Universităţii şi ani de zile numai ea ţinea deschisă clădirea GDS. Prinţesa Margareta de România s-a grăbit să se alăture protestelor. Chiar foştii mei studenţi dintre lideri sînt déjà lectori universitari sau cercetători seniori. Ce-i asta ? Avem iarăşi hipsteri academicieni, hipsteri pensionari, hipsteri profesori universitari (dragă, ce e acela hipster, mă întreba unul zilele astea la telefon), hipsteri critici literari, directori trupe balet, regizori premiaţi la Cannes, ba chiar hipsteri regali ? Hai, tăiaţi-o ! Ca şi cu banii lui Soros, George a trecut oficial în tabăra cealaltă de ceva vreme. Am fost cu totul singuri la faza asta şi de aia merită felicitaţi toţi cei care s-au mobilizat. În special mi-au plăcut cei doi adulţi şi trei copii care au ieşit din casă singuri la prima demonstraţie din Galaţi- îi consider parte din familia mea extsinsă de acum înainte, ce, numai Băsescu să aibă pe Paul Lambrino şi pe Elena Udrea.

Cine e contra ? Dnii Iliescu, Năstase, Băsescu, Greblă, Cioată ? Sună cunoscut : înseamnă că suntem pe drumul cel bun. Cine e pentru ? Văd profilîndu-se un electorat monarhist de peste 20 la sută care nu vrea să mai audă de partidele astea şi unul mai tînăr de vreo 10 la sută în urban- păi e foarte bine. Sigur că o să avem împotrivă presa- a fost odioasă în mare parte, de la pseudolideri de opinie la ziarişti ca dl. Sultănoiu de la Gândul, care a scris genul de text din Azi sau Adevărul din 1990, ca acela în care pe 13 iunie a fost publicat numele meu mare ca să ştie minerii de unde să mă ia- nu credeam că tinerii de azi pot avea parte azi de un asemenea text securistic în care pe faţă sînt demascaţi liderii ca să îi ia duba. Şi sînt mulţi aşa, ei sînt adevăraţii maidanezi, corupţi, diversionişti, infecţi, săpînd la orice nu le aduce lor un profit şi scriind doar la ordin. Dar avem şi o falangă de calitatea întîi pentru susţinere- toţi oamenii pe care i-am chemat zilele astea pe ARC să susţinem manifestanţii, de la Aurora Liiceanu la Moise Guran, de la Corneliu Porumboiu la Oana Pelea. Asemenea nume -şi mai sînt multe- trec prin orice baraj mediatic, mai ales că noi nu vom face decît să promovăm, mă îndoiesc că oricare din celebrităţile care s-au alăturat zilele astea se va implica direct. Dar are cine să facă, sînt convinsă !

Am dreptate ? Greşesc? Dvs aţi face o filială a unei asemenea mişcări? Cunoaşteţi pe liderii mişcării din stradă? De mine, România curată va începe prezentarea lor, tot ca să spargem barajul. Partida societăţii civile este verde şi proaspătă. Alăturaţi-vă lor!Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

34 thoughts on “#Rosia Montana. CE FACEM MAI DEPARTE

 1. Emil Stoica

  Eu cred ca miscarea trebuie sa fie apolitica si non-ideologica. Sau, in fine, singura ideologie sa fie cea de buna guvernare. Si, da, trebuei sa fie o miscare „umbrela”, care sa nu fie neaparat pro sau contra unui proiect precum Rosia Montana, de ex., dar sa urmareasca respectarea procesului democratic in adoptarea sau respingerea acelui proiect.

  Ca organizare, cred ca poate trimite si candidati, de copiat poate organizarea Miscarii 5 Stele din Italia cu votare pe Facebook / internet a candidatilor.

  Reply
 2. BS

  Ar trebui sa vedetiarticolul aparut azi pe DC News – ”Terorismul ecologic arunca în aer totul. Romania mai rau decat daca ar fi pierdut un razboi”. Dl Blanculescu si dl. Chiriac sunt de parare ca protestatarii sunt teroristi periculosi pentru tara pentru ca alunga toti investitorii. Probabil ca din aceeasi perspectiva faptul ca adunati semnaturi in favoarea Rosiei Montana va plaseaza in aceeasi oala – în categoria teroristilor periculosi pentru Romania

  Reply
 3. BS

  Fără îndoială o mișcare politică ”curată” ar fi de dorit . Există însă câteva impedimente:
  – participanții la demonstrații au diverse orientări politice și sunt uniți doar de problema Roșiei Montana și de dezgustul față de politica romanească. Ce orientare politică ar avea partidul respectiv?
  – din ce bani s-ar înființa sedii, filiale, s-ar face propagandă pentru partidul curat?
  – în momentul formării partidul ar fi ținta tutror forțelor politice pentru că politicienii sunt conștienți că un partid care nu s-ar identifica cu persoanele de pe piața politica ar lua în jur de 20-30% din voturi (cel puțin).
  – daca s-ar forma partidul serviciile noastre, din grijă pentru siguranța națională bineînțeles l-ar înfiltra cu oameni de-ai lor care ar avea sarcina de a prelua partidul ulterior.
  – nu ati luat în considerare faptul că de ceva timp se pare ca sistemul e bolnav (ca în toate țările sărace) și există pericolul ca dictonul lordului Acton să se aplice și în acest caz. Muritorii de foame, oricât de idealiști ar fi pot sa fie corupți de sumele enorme de bani care se vehiculează in zona.
  – poate că greșesc dar principala problema e ca aceste nuclee de societate civilă să devină permanente și să reacționeze la toate derapajele puterii nu numai la cele cu impact emoțional mai puternic (Roșia și câinii). Guvernele noastre fură permanent iar oamenii politici se razgandesc flagrant sau pur și simplu mint și iau măsuri abuzive nedemocratice. De ce nu se indignează nimeni? O miza mai mare este de pildă cea a gazelor din platoul continental al Mării Negre date cadou pe nimic. Constituția Romaniei este încălcată foarte des. Nu avem autostrăzi, spitale etc iar guvernanții dau banii pe terenuri de sport la țară sau pe alte asa zise investiții fără nici o însemnatate. Societatea civilă trebuie sa se indigneze la fel de tare în fața acestpr abuzuri si toți vom trăi mai bine.Din pacate ne-am obișnuit cu corupția politicienilor și nimeni nu mai tresare când aude că s-au furat cateva sute de mii de euro sau chiar câteva milioane.

  Reply
 4. Luis

  Aveti dreptate. Actiunile trebuie sa se mute din domeniul civic in domeniul politic pentru a provoca schimbari semnificative la nivelul societatii. Sustin orice initiativa politica care se desparte complet de actuala clasa politica si de capitalismul de cumatrie. Se poate!

  Reply
 5. alex rauta

  Cu respectul cuvenit va spun, pentru ca nu ma compar cu experienta si expertiza dvs. in domeniu, mi se pare ca va bazati pe un model prea direct de constituire a elitelor politice. Bazat insa pe paralela pe care o construiti, intre miscarile din 68 si cele de-acum, liderii politici majori din Franta post-68 (sa zicem) au fost aceiasi cu cei din strada de-atunci?

  Reply
 6. Niculae Radulescu-Dobrogea

  Am aflat ca sunt TERORIST ECOLOGIC. Si de abia ca ma familiarizam cu hipster. Clevetitorii de birou si platitudini si-au tocit circum-evolutiunile. Veniti in strada „corifeilor”. Poate va mai alfabetizeaza nitel la capitolul tehnico-stradal si alde astia, nemanjitii, care ne-am incapatinat sa credem in idealuri…

  Reply
 7. Adrian

  Liderii mentionati provin din mediul academic si cultural. Din pacate nici unul din ei nu are experienta conducerii, managementului, unei companii sau a unui departament dintr-o companie mare.
  Guvernul nu reprezinta decit echipa de management a tarii. Tocmai experienta managementului este cea care lipseste cu desavirsire din executivul romanesc.
  Si din pacate nu cred ca fara aceasta experienta cineva va avea sanse reale de a conduce eficient o miscare politica.
  poate ar trebui sa va orientati spre identificarea persoanelor cu experienta in managementul unie organizatii si sa ii cooptati, sa ii convingeti sa se alature unei asemenea constructii politice.

  Reply
 8. decebal

  Doamna, hipsterul nu e golanul de alta data. Nu jigniti golanii. Hipsterul este acel tinerel care se pretinde altceva decat e cu adevarat ca sa fie la moda. Hipsterul se duce la demonstratie cu bicicleta pt ca vine din parc nu pt ca e mai eco din fire, hipsterul striga jos capitalismul sau democratia sau afara cu investitorii straini. Hipsterul e ala care demonstreaza daca nu are ceva mai interesant de facut, iar la ora 23 pleaca acasa sa se culce ca-i tarziu. Hipsterul e ala care merge la demonstratie nu pt principii ci sa-si faca poze si sa le puna pe Facebook. Asa ca lasati-ma cu Gotiu si altii ca el ca nu au altceva in cap decat mitinguri pt cauze inalte. Pune-i sa dea solutii viabile, nu prostii cu eco turismul…ceva care produce bani cu adevarat si nu vor fi in stare. In rest…vad ca au aparut informatii cum ca sunteti finantati de Soros…cum comentati?!

  Reply
 9. Iulian Boia

  Contextul actual e incurajator pentru crearea unei noi forte politice care sa aiba ca miez oamenii care protesteaza azi pentru Rosia Montana. Insa, cred ca e necesar mai intai sa castigam lupta pentru RM si apoi sa ne apucam de un obiectiv mai mare. La modul general raspunsul e DA, m-as implica intr-o astfel de miscare, cu oameni competenti (cu rezultate care sa dovedeasca asta) si onesti.

  Reply
 10. Mai batrin

  draga domnule KIvu, aceea a fost ziua in care s-a hotarit formarea ACm si acestia au fost membrii fondatori, plus Gabriel Andreescu, Stelian Tanase si altii. Deci fara existenta juridica putem vorbid e existenta de facto a acestei mari miscari, din pacate disparuta….

  Reply
 11. Mihai

  Mda, nu trebuie sa ajungem ca Alinata Civica, cu tot respectul pentyr cei citati. C atare eu ma alatur oricarei incercari de a face o miscare politica patronata de dvs, dar patronata sa fie, ca m-am mai fript cu fripturisti si nu ma alatur oricui

  Reply
 12. ionita ion

  Ce facem mai departe?
  Sunt multe de facut, alaturi de cele mentionate de Dv. eu as adauga una care sa multumeasca si pe protestarii pro Rosia Montana, in special pe aceia care cer locuri de munca.
  Sa militam ca guvernul, eventual in parteneriat cu mediul de afaceri, sa infiinteze o intreprindere la Rosia Montana care sa le asigure locuri de munca acelora care se plang de lipsa lor. Opozitia lor trebuie inteleasa de noi si prin realizarea acestei propuneri ni i-am putea apropia.
  S-ar face si o dreptate, este firesc sa militeze pentru deschiderea minei daca altceva nu li se ofera.

  Reply
 13. Dorin

  Cei care interpreteaza protestele de strada in cheie ecologista gresesc. Miscarea este de natura politica. Miza opririi proiectului RMGC a devenit mai mult simbolica, pentru ca revolta majora a fost provocata de legea aberanta elaborata de guvern in favoarea proiectului. Aceasta este cea care a scos in strada o multime de oameni care nici nu se considera ecologisti. Ei sunt acum majoritari. Multi dintre cei care considerau ca cianurile sunt prea departe ca să-i afecteze direct au ajuns la concluza că vor deveni posibile alte degi aberante, care-i vor afecta direct.
  In privinta partidului… cred ca e prea devreme. Neincrederea in partide politice este la cote foarte inalte si pot specula ca majoritatea protestatarilor de azi sunt tocmai cei care nu voteaza niciodata. E o miscare anti-establishment si este putin probabil ca cei din strada sa sustina vreo forma de organizare care, inevitabil, se va integra in sistem (fie si doar pentru ca va concura democratic cu partidele actuale).
  Esenta problemelor politice este de natura sociala. In Romania apare o clasa mijlocie, care este lipsita de reprezentare. Viata politica se va asana pe masura ce acest middlecass va deveni semnificativ (prin pondere si influenta). Iar ce vedem acum in strada este tocmai aceasta clasa mijlocie in formare: urbani, educati, nu tocmai saraci, adesea independenti din punct de vedere economic… Iata, acum si implicati civic.

  Reply
 14. Munteanu

  O victorie mica in incercarea disperata de a opri exterminarea poporului Roman. Ea vine prea tarziu pentru fostii mei colegi electronisti care s-au sinucis de mult dupa ce Stolojan a distrus industria electronica Romana ca sa poata Elena Stolojan importa calculatoare Americane. ( excrocheria Megapower ) Ti-a ramas aurul doamna Mungiu; ai reusit sa ii alungi pe jefuitorii Canadieni; e o veste buna pentru minerii si metalurgistii Romani. Oare ce vei face cu el ? Desigur nu conexiuni pentru circuitele integrate Romanesti care nu se mai produc de mult si proiectantii lor s-au sin-ucis deja shomeri.

  Reply
 15. helmuth diesing sibiu

  perfect de acord dar eu prevad deja o disipare, in seara de 10 septembrie cati demonstranti erau, si tranteau bicicletele pe jos si dansau, si se distrau nu a mai ramas urma de demonstratie si se transforma in distractie…. spun asta cu parere de rau caci si eu simt nevoia de ceva nou sa apara ceva de undeva dar nu vad acum nimic…. doar infiltrati de pui de PDL-isti si securisti…. asta e parerea mea

  Reply
 16. alinaMP

  alex, au fost, si i vezi si azi in parl european si alte locuri, asta nu inseamna ca ei sint TOATA clasa politica dar au fost semnificativi- eg Danile Cohn Bendit

  Reply
 17. Matei Valdo

  Sustineti „Ajungem din urmă aici marea revoluţie culturală a Occidentului petrecută în anii şaptezeci „.

  Total gresit. „Revolutia culturala a Occidentului” a fost implantata de URSS, ca o coloana a V-a intr-un occident ce-si construise democratia incepand cu revolutia franceza cu un sufragiu universal in care categorii largi ale populatiei erau scutite de dreptul la vot. In Elvetia femeile au obtinut dreptul la vot abia in 1971. In Franta pare-mi-se abia in 1945, samd. Pana in acel moment, democratiile occidentale construisera institutii solide ce au rezistat atacului „revolutiilor culturale” din anii 1960 si 1970. Nu e cazul Romaniei, cazuta dupa 1945 prada „totalitarismului maselor”. Romii, ungurii, ortodocsii voteaza la ordinul bulibaselor, UDMR-ului sau a preotilor. Asta se numeste „teroarea majoritatii”, nicidecum democratie.

  Reply
 18. Manea Lucia Maria

  Eu cred ca avem nevoie de o societate civila puternica reprezentata de o elita intelectuala, cu autenticitate de intentie, sustinuta de cetateni, care sa monitorizeze politucul. Nicolae Iorga spunea:”Democratul ridicaca poporul pe umerii sai, nu se ridica pe umerii lui”(din memorie)

  Reply
 19. alinaMP

  dna Manea, in societatea civila o sa ramin eu si altii. Vorba e ce sa faca tineretul asta de pe strada, nu oti aveam de jucat aceleasi roluri

  Reply
 20. Cristi

  Avem o cerere f. importanta, in aceasta noua faza: schimbarea LEGII ELECTORALE. Un partid sa poata fi infiintat cu minim 300 de oameni si sa nu fie nicio restrictie de natura teritoriala. Asta daca vrem ca frumoasele idei din articol sa se materializeze mai repede.

  Reply
 21. Manea Lucia Maria

  Tineretul de pe strada imi da speranta ca mai avem o sansa, il sustin, mi-e drag si ma mandresc cu el, intotdeauna am sperat in tineerii educati si in cei varstnici „prizonieri de constiinta”. Ei da au sanse sa se angajeze intr-o organizatie politica, dar cati suntem cei care ii vom sustine in fata marilor partide?Oamenii simpli nu stiu ce se intampla cu adevarat, nu stiu ce inseamna democratia, drepturile omului, mass/media, mai ales tv de unde isi iau informatiile gata interpretate si orientate nu-i ridica din ignoranta si pana cand nu vor intelege ca numai ajutandu-ne unii cu altii ne putem ajuta nu putem merge mai departe de aceste manifestatii sublime de strada, dar punctuale

  Reply
 22. bserban

  Corectie
  Demonstratia din iunie 1990 pentru Munteanu a fost organizata de Solidaritatea Universitara in special de grupul din Politechnica. Aceasta pentru record. Dar meritul este de fapt al participantilor.

  Reply
 23. margrethe

  Lasati tinerii protestatari sa paseasca in arena politica si vor fi mancati cu fulgi cu tot. Politica se face cu parale si nu ma indoiesc ca dvs. stiti asta foarte bine. Au liderii din piata publica mijloace pentru un razboi atat de feroce? Cand se vor pune in miscare „marile mijloace” ale capateniilor politice actuale, cu toate coteriile din spatele lor, harsite in ani lungi de manipulari de gura-casca si legate intre ele printr-un intreg paienjenis de interese si de furaciuni prin care se au la mana reciproc…vor face praf si pulbere imaginea publica a oricarui militant de buna-credinta, chiar daca ar fi un inger abia coborat din rai.
  Am convingerea ca, in Romania, un politician nu poate avea succes decat daca este un personaj complet amoral, cu totul lipsit de scrupule; orice urma de umanitate, de compasiune, de buna-credinta, de generozitate, constituie pentru un politician care se vrea de anvergura o vulnerabilitate, un canal pe care ceilalti il vor specula copios pentru a-l distruge. Veti intreba ce-i de facut? Ceva ce necesita timp si schimbare de generatii si anume EDUCATIE! Educatie serioasa si temeinica. Daca marea masa a poporului va fi formata din ignoranti, o mana de insi mobilizati pe net nu vor avea mai mult succes decat antecesorii lor din Piata Universitatii.

  Reply
 24. cristi

  Stimata Doamna Mungiu,
  Sunt de acord cu dvtra ca ne trebuie o noua generatie de conducatori. De acord. Dar cum sa am eu incredere in Nicusor Dan, cand din cauza lui eu ma consum in fiecare zi mai multa motorina pentru ca el a pus bet,e in roate proiectului Uranus-Hala Matache. Ce motiv a avut? Cum sa fiu de acord cu el ca Hala Matache este un monument istoric si arhitectonic? Cand aceasta Hala trebuia de mult demolata fiind un focar de infectie si promiscuitate! Era mult spus Hala, era o maghernita! Nimic mai mult! Hala veti gasi in Ploiesti! Aceea este monument istoric si arhitectonic! Cum sa am eu incredere in el cand il banuiesc de unealta Udrista? Si aici am argument foarte tare (zic eu): a candidat numai la functia de primar, nu si la cea de consilier! Daca vroia sa faca ceva trebuia sa intre si in consiliu ca sa se lupte acolo cu politrucii! Asa a fost sfatuit de Udrea. Chiar sunt convins ca a fost cumva finantat de Udrea si de PDL! Eu personal nu cred ca nu este Basi-Udrist! Cum sa am incredere in Craciun cand el a defilat cu usl-istii in iarna la Parlamentul European! Cum sa am incredere in MRU? Nu Doamna din pacate cu astfel de tineri nu vom ajunge nicaieri! Ponta se vede ca nu are experienta dar macar incearca. In acest momnet nu-l consider ticalos! Generatia PRO care urmeaza (va aduceti aminte de ei nu?) nu este pregatita! Este slab pregatita! Personal sunt foarte speriat ca nu avem viitor! Eu am 57 de ani sunt prea batran! Sunt un comunist expirat! Dar pe cei mai tineri cum sa-i categorisim! Eu m-am luptat cu acel curent al generatiei PRO din care fac parte si copii mei. Sper ca i-am ferit, numai ca ei nu vor sa ramana in tara! Si stiti cine este de vina? Noi cei de 45-60 de ani. Noi pentru ca nu am stiut ce sa facem!

  Reply
 25. Ion Taranistul

  Oare de ce se protesteaza numai pentru Rosia Montana? Pentru celelalte dezastre:educatie, invatamint , sanatate , cultura , industrie , agricultura, nivel de trai , trebuiesc alti protestatari?Coruptia , extinsa pina in cele mai nesemnificative domenii , hotia , crima organizata, toate acestea nu fac oare obiectul unor proteste de anvergura in strada , simultan , in mai multe locuri din tara , astfel incit politicienii sa inteleaga faptul ca in democratie puterea este a poporului si nu a lor? Oare , faptul ca justitia , cea care ar trebui sa fie aparatorul dreptaii lasa de dorirt nu-i un motiv de protest in strada ? Ma intreb ,cu durere , pina cind atita pasivitate , indolenta?

  Reply
 26. Matei Valdo

  In republica lui Platon oamenii educati si destepti erau baza statului. In lumea romana republicana dreptul roman a asigurat minoritatii inteligente capacitatea sa conduca. In acelasi timp Atena democratiei sucumba terorii maselor. In perioada prabusirii imperiului roman de vest sfintii Ieronim, Ambrosie si Augustin configurau un crestinism ce va conferi bisericii Latine (catolice) un nucleu intelectual a OMULUI NOU, crestin, constient de misiunea sa in CETATE. Principiile lor vor fi emulate dupa revenirea civilizatiei in occident, incepand cu secolul XI prin Tomas Aquino si scolasticii. Renasterea va insemna infuzie de platonism intr-o civilizatie occidentala ce prin iluminism va profesa importanta ideilor „progresiste”, a rolului mediului social si a importantei educatiei. Acestea sunt premizele ce au permis occidentului sa construiasca institutii statale solide ce NU au putut fi distruse de atacul barbar al socialismelor (fie ele comuniste sau fasciste). Caci dreptul la vot in occident a fost pana in zilele moderne (asta pana la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial) apanajul doar catorva. Nicidecum al maselor needucate.

  Reply
 27. G.L. Ignat

  Doamna, inainte de mosirea unei noi miscari politice, ar trebui sa aveti in vedere mosirea unor mijloace media care sa-i acorde vizibilitate in toate mediile.

  Si evenimentele din vara anului trecut, si evenimentele (inca in derulare) declansate de explozia mamaligii Rosia Montana arata foarte clar ca massmedia din Romania prezinta evenimentele si actorii intr-un mod partinitor sau, mai rau, nu-i prezinta deloc.

  In momentul in care de pe site-uri ale unor ziare cat de cat cunoscute in peisajul media romanesc, ce se pretind impartiale (hai sa si arat unul cu degetul, ca am de unde alege – Evenimentul Zilei) dispar la greu comentariile „necorespunzatoare” prin pozitia contra, nu prin exprimare, cei „contra” din strada sunt demonizati ca „platiti de ungurul Soros”, in timp ce respectivele mijloace media sunt pline ochi de materiale pro RMGC si ca reclame platite, si ca articole „nepublicitare”, o noua miscare politica ar sfarsi fie escamotata prin ignorare, fie aruncata in hardaul cu dejectii al celor finantati de „agenturili straine”.

  Reply
 28. George Petrineanu

  Pt. D-l „cristi”
  „Cum sa fiu de acord cu el ca Hala Matache este un monument istoric si arhitectonic?”
  Cum ati stabilit asta, dupa consumul de motorina?
  Exemplul cu Ploiestiul e bun, dar nu are cum sa-l excluda pe cel din Bucuresti. Nu confundati notiunea de monument cu… monumentalitatea. „Monument” poate fi declarata (intr-o tara civlizata) si o cismea sau statie de benzina din anii 70. Mai documentati-va.
  http://www.youtube.com/channel/UCev8dXsdi91CO4WwMHMauWA?feature=watch
  P.S. Valenta de a putea vii, frecventate si folosite confera valoare monumentelor. Pornind de la exemplu dumneavoastra, ce propuneti sa faca bucurestenii, sa ,,consume motorina” ca sa se bucure de hala-monument din Ploiesti?
  PPS. Exista si alte alternative in afara demolarii pentru reducerea consumului de combustibil: transportul in comun, mersul pe jos sau cu bicicleta.

  Reply
 29. Aurel

  D-na Mungiu, Ce spuneti dvs e frumos dar lucrurile nu au fost si nu sunt niciodata asa de simple. Exista interese diferite si conceptii diferite. Dumneavoastra, vreti defapt, ceva in genul unei utopii. Ne-am saturat de oamenii politici actuali si vrem o clasa politica noua. Deci, sa facem un partid nou. Ce anume l-ar face pe unul dintre demonstrantii din ultimele zile sa vrea sa devina lider politic reflectand ce? Exista o idee clara despre ce se vrea? Va fi un partid de dreapta, de centru de stanga? Si ce baza de masa va avea ca sa aiba suport? si ce resurse financiare ar fi necesare pentru asa ceva? Nu vi se pare ca e cam greu? Si daca tot foflositi modelul anilor 70 din tarile occidentale, nu ati observat ca toti acei leaderi (atunci nu erau hipsteri, doar hippy) au esuat in structurile acelorasi partide sau la conducerea marilor corporatii? Ceea ce insa vreau sa va intreb: nu ar fi mai cinstit apropo de Rosia Montana ca acesti demonstranti sa ceara un REFERENDUM pe aceasta problema? E una de interes national si daca tot ne-am certat pentru referendumuri de ce nu am folosi acest instrument democratic pentru a rezolva democratic problema? De ce nu militati si dvs pentru o astfel de solutie daca tot nu aveti incredere in clasa politica. M-as fi asteptat la mai mult decat idealism de cartier.

  Reply
 30. Miruna

  Pt Domnul Cristi: Nicusor Dan a candidat si pentru Consiliu dar dumneavoastra sigur nu ati ajuns cu rasfoitul buletinului de vot pana la ultima pagina

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *