Alina Mungiu-Pippidi

Romania a coborat din nou in topul Ease of doing business, principalul reper al investitorilor straini

România ocupă poziția a 72-a în lume din 183 în clasamentul Băncii Mondiale (BM), „Doing business 2012”, în scădere cu șapte poziții față de anul 2011. Clasamentul, menit să ofere o imagine de ansamblu asupra ușurinței de a dezvolta și de a face afaceri în România, nu este deloc încurajator pentru străinii care vor să înceapă o investiție la noi in țară.

Potrivit clasamentului general, care ține cont de 10 domenii, la unele capitole România a căzut pe locul 164 din 183. Este vorba de indicatorul referitor la energia electrică unde birocrația își spune cuvîntul. Alimentarea cu energie electrică a sediului unei firme se face în 223 de zile și necesită șapte proceduri.

De asemenea, România a pierdut 32 de poziții în privința înființării unei firme, ajungînd pe locul 63 în clasament, ceea ce înseamnă că, față de anul trecut, este mult mai greu să îți deschizi o firmă.

Raportul mai arată că România stă prost și la capitolul „Import- Export”, ocupînd locul 72 față de 49 anul trecut. Prin urmare, costurile și procedurile necesare derulării operațiunilor de import-export s-au modificat în defavoarea investitorilor.

Investitorii se lovesc în continuare de birocrație în ceea ce privește plata taxelor. România este pe locul 154 din 183, oamenii de afaceri fiind nevoiți să plătească anual 113 taxe față de o medie de 37 de taxe în Europa de Est și Asia Centrală.

În schimb, s-au îmbunătățit condițiile de intrare în insolvență a unei firme. Dacă în anul precedent România era pe locul 109, acum ocupă poziția 97. Rezolvarea unei insolvențe durează trei ani și trei luni, costurile sînt de 11% din valoarea firmei, iar rata de recuperare pentru creditori este de 28,6%.

România înregistrează un punctaj bun și în privința obținerii unui credit, situandu-se pe locul 8 în clasament.

Analizele „Doing Business” oferă date despre reglementările și reformele care vizează mediul de afaceri în peste 183 de țări.

Rapoartele iau în considerare companii din categoria întreprinderilor mici și mijlocii și măsoară reglementările pe toată durata de existență a acestora, de la înființare la faliment.

Raportul de față tine cont de modificările și reglementările apărute pînă în luna iunie 2011.

Raportul poate fi accesat aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *