Alina Mungiu-Pippidi

Risipiti listele negre la Chisinau

Iniţiativa Civica pentru un Parlament Curat din Chisinau, un grup de entuziasti care s-au apucat sa faca ce am facut noi in ciuda recomandarii mele exprese sa nu o faca (riscant, sinteti prea putini, balanta dintre partide e prea dezechlibrata; asa sunt eu, inteleapta doar cu altii; dar cum erau hotariti, nu ne-a ramas decit sa le dam o mina de ajutor) a dat de dificultati zilele astea. Judecatoria Centru din Chisinau le-a interzis difuzarea celor 200 000 de buletine continind listele negre. La sesizarea partidului comunist, dar si a vreo citiva baieti din fosta alianta europeana. In 2004 si noi am avut asemenea probleme. Am fost reclamati la biroul electoral, central si in provincie (au declinat competenta dupa ceva discutii), ca si atacati in justitie prin ordonanta prezidentiala ca sa fim opriti sa tiparim. Asta pe linga procesele in civil pe care ni le-au facut dupa. Cind am primit citatia, era luni, am difuzat pina la ora judecatii, marti, absolut tot ce aveam, peste noapte. Ca nu stiam ce va zice tribunalul Bucuresti. Acesta insa a aminat discutia despre oportunitatea interzicerii pina dupa alegeri, mai exact dupa turul 2. Cind a gasit ca ne faceam datoria civica.

Imi pare rau de colegii din Chisinau si regret ca nu am timp sa mai trec odata frontiera cu masina, ce de atitea ori, pe la Sculeni. Sfatuiesc pe toti romanii care sint acolo cu masina sa ia manifestele si sa le duca la alegatori. Lasa ca nu va expulzeaza, eu m-am imbrincit rau de tot cu granicerii filmind sirma ghimpata acum doi ani sub Voronin si nu s-a intimplat nimic. Nu au curaj sa traga. Iar de alegeri, nici o grija.

E plin de romani pe acolo la facut bani din consultanta politica. Fiti barbati jumate de zi si spalati-va cu operatiunea asta. Alegatorii au dreptul sa stie pe cine voteaza, si judecatoria centrala sa vina nitel la training la Bucuresti, ca nu prea stiu cum e cu libertatea cuvintului.

Cele mai burgheze motive ma opresc sa fiu eu acolo, daca va intrebati. Am ore.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Risipiti listele negre la Chisinau

 1. radu

  pricepuit, sa traiti, exportam revolutia weekendul asta la Chisinau, de unde iau listele astea negre si unde sa le duc

  Reply
 2. Miruna

  Listele negre sunt utile populatiei care citeste presa, in rest tot ceea ce spun diferiti lideri locali face toata lumea.

  Reply
 3. cornel

  Felicitarii, doamna Alina Mungiu Pippidi, posibil in viitor sa anticipam in timp util, ma refer aici directionat spre ro. Toate cele de bine, cornel.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *