Alina Mungiu-Pippidi

Razboiul pentru Rosia. Faza pe diversiuni

Războiul contra noului Caritas cu voie de la guvern care poartă numele trecător de Gold Corporation a intrat într-o fază mai periculoasă : aceea a diversiunii. Din diversiune fac parte niște mineri care țipă la Bogdan Hossu și Cartel ALFA că de ce fonduri europene cînd ei vor minerit pur și dur (mineritul cu cianură nu e nici pur, nici dur, pur și simplu nu mai e minerit), o comisie parlamentară care în loc să asculte cu respect experții de la Academie, aflați doar la cîteva sute de metri de Senat le țin ei discursuri la invitați despre cîtă cianură e în migdale, această hrană tradițională pe care au supt-o de la mama lor, un parlamentar liberal dobitoc care cică ar trebui să supravegheze serviciile secrete, dar și-ar dori să supravegheze societatea civilă (vorba aceea, să facem ce ne-am obișnuit…), primul ministru care încearcă să transmită mesajul că dezvoltarea finlandeză s-a făcut pe seama minelor (aoleo, aoleo…) și desigur șeful statului, care iarăși s-a gîndit să planteze idea că eu sînt de vină, scot lumea în stradă în mod demagogic, dar nu mi-o asum. Ia doar să declar eu public că reprezint Piața Universității și toată societatea civilă și o să am onoarea să discut subiectul cu el la Cotroceni în dimineața de joi, cînd el are timp (dar eu n-am : zbor de la Berlin la Amsterdam pentru un seminar, revin în București de abia vineri noaptea și sunt cu totul de acord să ne conversăm doar la o televiziune neutră și în weekend cît stau în țară, vezi detalii pe www.romaniacurata.ro). Numai că eu nu reprezint pe nimeni și nu am avut această pretenție niciodată.

E străvezie ! Totul se trage de la predicția mea că din strada asta se va naște un curent politic post-materialist, anticorupție și verde, care a declanșat valuri de furie contra mea pe la dnii Gâdea și Ciuvică, Cotroceni și Criticatac (de ce ? nu are decît să scrie și Rogozanu că viitorul partid va fi de extremă stînga și să numere cîte likes are pe Facebook, eu nu-l opresc). Cum poate fi așa de periculoasă o simplă predicție făcută de o femeie, profesor universitar de vîrstă mijlocie dintr-o țară străină, care se luptă cu argumente din Fukuyama și un editorial pe săptămînă cu atîtea televiziuni, partide, șefi de una și de alta, toți bărbați cu vînă ? Am sugerat patru nume de lideri la prima vedere, care au scris coerent și au arătat capacitate de mobilizare : Claudiu Crăciun, Nicușor Dan, Mihai Goțiu și Victoria Stoiciu. Mai am și alții. Dar imediat asupra acestora s-au revărsat invidiile și suspiciunile (nu e bai : i-am ales bine, se vor ține ei tari). Și dacă vrem să îi ajutăm, trebuie să adăugăm tot mai multe nume, mai ales că în tot mai multe orașe se ridică lideri noi. Și asta, nu certurile dintre Antonescu și Ponta și nu părerile lui Băsescu despre cine îi va urma la președinție este noutatea principală, este marele fenomen pe care trebuie să îl incubăm cu grijă. Nu e nici o conspirație, o spun pe față : e misiunea mea ca profesor de politici publice, intelectual și lider de opinie să ajut la nașterea și dezvoltarea unei noi generații de lideri și chem pe oricine are autonomia, priceperea și spiritul voluntar necesar să ajute la treaba asta. Asta nu înseamnă că nu o să colaborez cu liderii actuali ori de cîte ori vor să facă ceva de ispravă, dar ați văzut cum Băsescu a spus națiunii întregi duminică dimineața că nu a primit nici un program de la societatea civilă cînd a venit la guvernare (minus cota unică și strategia națională anticorupție, probabil…). Ce să mai vorbim, sînt două posibilități : ori a uitat că a avut vreun program (nu m-ar mira) ori cam acesta e nivelul de recunoaștere cînd ai de a face cu ei. Aștept să ne vorbim la aceeași emisiune în direct să îl întreb unde era el cînd eu (în timpul meu liber) făceam planul ANI vizitînd birourile de etică ale guvernului american sau convingînd om cu om parlamentarii să nu ne trîntească proiectul. Țin minte și acum cum m-a vizitat la Wahington purtătoarea de cuvînt a guvernului de atunci și am avut impresia că vrea să rămînă la mine, în garsoniera mea modestă, dar senină, de om autonom și normal, scriind planuri pentru țara rămasă acasă cum alții scriu scenarii de film.


Dar permiteți-mi o secundă să zăbovesc la emisiunea de la PROTV în care șeful statului s-a referit repetat la mine, tot așa cum la jurnalul de știri al TVR din urmă cu cinci ani dl. Voiculescu m-a demascat ca ”Stalina Pippidi”. Nu e ciudat că doi bărbați cu atîta putere, și care pretind că totul îi desparte, abuzează la fel de influența lor (dl. Voiculescu a pus pe guvernul liberal să dea telefon la TVR să fie invitat în jurnal ; cît despre trustul MediaPro, investițiile totalizate ale Elenei Udrea și RMGC se ridică la o sumă serioasă, deci nu talentele șefului l-au adus în respectiva emisiune, unde de regulă vin oameni politici să își transmită mesajele nestînjeniți cu nimic de cei trei moderatori, eu i-am mai văzut pe Fenechiu și Udrea). Cum se face oare că acești doi bărbați, altfel dușmani, au identificat dușmanul comun în persoana mea ? La vremea chestiei cu Voiculescu, oprind accesiunea lui ca vice prim ministru în ultimul minut mă întrebam cum Dumnezeu de e posibil așa ceva, un om ca el să ajungă acolo fără ca nimeni de la liberali să-l oprească (Crin Antonescu, penitență). Cred că Voiculescu nu ajungea la sentința asta dacă își tempera ambițiile politice, iar în ce-l privește pe Băsescu, l-am apărat totdeauna de acuzele din doarul Flota dar îi prezic acuma că de la asta cu Roșia Montană o să i se tragă, că a ajuns și în Spiegel International (nu pe calea mea) că toată schema asta cu exploatarea listată pe bursă fără a avea aprobare e un Caritas care cotizează la politicienii români.


Diversiunile se vor ține lanț. Asta cu politica e doar prima : se vor face mari eforturi să încaiere pe dușmanii proiectului unii contra altora (românul se mobilizează greu și pe urmă își pierde jumătate din timp întrebîndu-se dacă altul nu profită mai mult ca el de pe urma asta). Manifestația e centrată pe Roșia Montană cu două obiective clare : să oprim complet proiectul și orice proiect cu risc, și să expunem marele mecanism al capturii statului de interese private care ne-a adus aici. Cazul nu e minor, cum cred unii amici de ai mei, e un caz central și o bătălie importantă. Cît durează ea sîntem forțați în această alianță foarte diversă, eu nu mi-am imaginat o mie de ani că o să ajung cu Funar în aceeași tabără, dar scopul nostru e să lărgim alianța cu toți cei contra proiectului cîtă vreme sînt pașnici și civilizați (dnul Rogozanu mi-a prezis déjà că atitudinea mea democratică și tolerantă e autodestructivă : interesant că oameni ca el nu se gîndesc niciodată cum contribuie și ei să adeverească profețiile pe care le fac). Mișcarea care va ieși din această mobilizare nu va prelua toate aceste tendințe. Ea va fi, ca în termenul meu barbar luat de Ronald Inglehart, post-materialistă, adică o mișcare a claselor mijlocii după ce etapa de supraviețuire a trecut și se ajunge la etapa de autorealizare, cea în care aspirațiile cele mai nobile (natura, ajutorarea altor oameni) devin cele principale. Nu vorbesc cu atîta siguranță pentru că o să îi scriu eu manifestul (nu că ar fi o problemă) ci pentru că știu sociologia acestui grup și a acestei tendințe, nu degeaba mă joc cu sondajul valorilor umane de zece ani, nu va fi deci ”mîna de lucru” sau alte din astea- dar toată lumea e liberă să circule ce manifeste vrea. Eu vă spun însă că există un fond comun de valori al acestei noi mișcări, în majoritatea ei, și de acolo se va naște un program- nimeni nu îl va putea impune din afară. Aceasta e însă etapa a doua, care va evolua în ritmul ei.
Ce vor obține manifestanții de la Roșia Montană și cînd, nu se știe, deși sunt mai mulți ca niciodată în ultimii zece ani, deși toate rapoartele Academiei și organizațiilor științifice internaționale le dau dreptate și au de partea lor chiar hotărîri judecătorești definitive, un aviz negativ al comisiei juridice din Senat și mai multe avertismente că proiectul de lege e neconstituțional. Pentru că ideea politică post-materialistă e cu totul străină puterii noastre și a unei mari părți a publicului, care se zbate cu probleme de supraviețuire și are valorile adecvate supraviețuirii. Exemplul cel mai clar l-am avut la povestea cu cîinii, diversiunea cea mai mare a taberei României de subzistență, agățată de gleznele celor care vor să se ridice așa cum în filmele de groază monstrul crezut mort îl înșfacă pe erou în ultima secundă cu ultimul tentacul rămas integru. Că trebuie să plătești un preț ca să ieși din infern. Pentru noi l-au plătit cîinii, executați printr-un consens politic de o extremă eficiență, în trei săptămîni lege promulgată și admisă de Curtea Constituțională ! Nimic nu unește pe bărbații politici români mai lesne decît consensul că pot lichida în aplauzele mulțimii niște creaturi fără apărare (practic s-a dat liber primarilor să îi omoare pe toți fără nici un termen de două săptămîni, fapt subliniat de șeful statului cu satisfacție în aceeași emsiune). Și, iarăși coincidență (nu pentru mine, care am studiat temeinic diversiunea ”țapului ispășitor” pe cînd îmi treceam doctoratul), noi, femeile, prin nimic mai imune față de cîini fără stăpîn, le-am luat partea : iar vocile prolichidare au fost statistic semnificativ mai degrabă masculine, din tabăra Băsescu și opozante ale mișcării pentru Roșia Montană. Faptele nu au mai contat, nici că am avut din nou dreptate cînd am presupus că a fost un caz de neglijență parentală, victima Ionuț a fost nesupravegheată două ore, dar brava procuratură a dat niște ONGuri în judecată.
Opoziția la această lume sinistră a supraviețuirii, care s-a înstrăinat demult de orice omenie și aspirație la altceva o să ne coste mai mult decît viața cățeilor. Dar, vorba poetului, bucuroși le-om duce toate, și poate ceva mai ușor, că ei au fost întotdeauna mulți, dar nici noi nu mai sîntem așa puțini cum eram mai demult…Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

35 thoughts on “Razboiul pentru Rosia. Faza pe diversiuni

 1. BS

  Pai sa facem o sinteza. Protestatarii sunt anarhisti (nu stiam ca exista în România astfel de grupări), teroriști ecologici, yoghini care beau pipi, drogați cu ketamină, spioni unguri și ruși care doresc să submineze statul român, oameni cumparați de Soros pentru a face bani pe bursă, hipsteri, golani, persoane cinstite dar fără minte manipulate de alții, băsiști care vor să îl submineze pe Ponta, si multe alte categorii de oameni răi care trebuie condamnați pentru că lucrează împotriva interesului național. De partea cealaltă sunt doar oameni de bine care doresc ca țărisoara să-și exploateze bogațiile si să fie (la fel ca țările africane în care strainii exșloatează minele)o țară prosperă cu multe-multe locuri de muncă plătite ca pe Wall Street.
  Cei care au ochi să vadă pot recunoaște printre protestatari pe aceiași oameni care au manifestat și în iarnă împotriva președintelui….dar cred că aceștia au fost păcăliți de spioni și anarhiștii teroriști.

  Reply
 2. Paul Butoi

  Io zic ca cea mai buna propunere de lider este tovarasa Victoria . Mai ales ca domnia sa are si solutia – imediata – pentru cresterea nivelului de trai in Ro. : marirea salariilor ( vezi articolul publicat pe contributors.ro ) . Se cunoaste faptul ca tovarasa Victoria este reprezentanta adevaratilor intelectuali ( cei ” de stanga ” ) : post-materialisti , verzi , sustinatori infocati ai luptei anticoruptie . Faptul ca impartasesc aceleasi mari idealuri cu partidul condus de impecabilul dr. Ponta este un avantaj competitiv important .

  Reply
 3. Razvan

  pana la ultimul paragraf aveti dreptate.
  in ultimul paragraf insa din nefericire incercati sa utilizati o retorica a opizitiei… de o parte dumneavoastra, femeile, cainii si Rosia Montana de cealalta Basescu, barbatii, hingherii si Gold Corporation… :-) probabil ca v-a furat pana scriind. Am pretentii ceva mai mari de la dumneavoastra.

  Nu neg ca modul in care politicianul roman de foloseste de sensibilitatile populatiei este dea dreptul pervers dar de aici pana la impartirea lumii in ei… eminamente rai si noi eminamente buni… e ceva cam mult.

  Dupa aceea va veti trezi cu acuze… stiti dumneavoastra… dar eu nu va acuz, doar pun aceasta pe elanul indignarii care este perfect justificat. Ar fi de dorit insa sa evitati astfel de clivaje gratuite pentru ca deosebirile mentionate de dumneavoastra nu coincid pentru ca impreuna sa dea o falie atot cuprinzatoare intre bine si rau.

  Va doresc succes.

  Reply
 4. Count Falkenstein

  Este adevarat ca pentru prestatia de acum doua ierni Claudiu Carciun a primit un local aflat in Str. Dianei nr. 4.
  Considerati ca aceasta este o practica „cu mainile curate” ?
  Considerati ca zelul lui revolutionar este autentic ? Ca poate fi un exemplu de tanar din acest curent post-materialist ?
  Dar Remus Cernea ? Este si el post-materialist?
  Vreti sa dezvoltati va rog aceasta notiune va rog frumos. Pentru a putea deschide si noi muritorii de rand ochii. In ce priveste cele spuse despre chesiunea arzatoare a Rosiei Montana aveti perfecta dreptate si va felicit. Doar ca ar fi cred eu de dorit putin mai multa grija in alegerea aliatilor. Stiu ca asta este aproape imposibil in Romania de azi dar… ma gandesc ca o minima morala sociala nu poate fi tocmai imposibila. Dovada site-ul dumneavoastra pentru care va felicit.
  Va multumesc
  al dv. etc.

  Reply
 5. Rogozanu

  Doamnă, lipirea Criticatac de Gîdea şi alţii ca el, abia asta e o diversiune ieftină. Apoi, nici eu, nici alţi stîngişti nu ne-am apucat – cum aţi făcut dvs. – să facem liste cu „extremişti”. Toleranţa vi se pare amuzantă cu Funar. Însă comentariile Criticatac sînt, una-două, extremiste. Asta e autovictimizare şi denunţ cu care încercaţi să daţi la cap unui grup. Am mai văzut că orice încercare de critică socială – cum încearcă CA – sfîrşeşte cu securea pluralist-postideologic-antiextremistă în frunte. Succes în continuare.

  Reply
 6. Liviu Oltean

  Oare ce este extremist la Criticatac? Autoarea nu ne expune argumentele. E doar o sentinta dura. Rogozanu e de extrema stanga? E chiar prea bland si cere lucruri de bun-simt:ceva drepturi pt salariati, incetarea asistentei miliardarilor de catre stat etc.

  Reply
 7. Count Falkenstein

  @Rogozanu
  Domnule, profit de ocazie ca vad comentariul dv. si va intreb daca ati auzit cumva un proverb romanesc care spune : spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti. Or, dupa toata perioada din 2011-2012 cu marea revolutie antibasista dati-mi voie sa va spun ca „lipirea” de care vorbiti nu este lipsita de sens si nu este asa ieftina.
  In consecinta nu am frecventat nici CA nici A1/3 din motive ce tin de salubrizare. Am aflat insa de multe reactii ale lor din surse independente si am ajuns pe site-ul lor tocmai pentru ca de regula verific sursele informatiilor pe care le citesc. Nu va mangaiati cumva cu ideea ca CA ar da dovada de extremism. Nu este cazul. Pentru a fi extremist trebuie curaj si dedicatie.

  Reply
 8. alex rauta

  V-am citit cu interes comentariul. Ar mai fi de spus ca si anticomunismul dlui. Basescu a fost scos la iveala tot la presiunea societatii civile. Daca-mi amintesc bine, primele lui declaratii ca presedinte despre condamnarea comunismului mergeau in sensul aproximativ de „sunt foarte departe de acest subiect”. Ar mai fi multe de comentat (Cine e in afara strazii si nu poate sa propuna un program?, Nu cumva toata lumea ar trebui sa incerce schite de program, strada nu sufera de prea multe voci articulare ci de prea putine; Cum adica Voiculescu nu ajungea la sentinta asta daca-si tempera ambitiile politice? Iarasi e mana lui Basescu la Tribunalul Bucuresti?; Este obligatoriu ca o miscare post-materialista -cum ii spuneti dvs. – sa ajunga in etapa materialului programatic? Va sta oare bine dupa ce-l besteliti pe fiecare politician de varf in parte pe un ton superior acuma sa spuneti ca sunteti o biata victima a barbatilor abuzivi si influenti, dvs. o simpla femeie, de varsta mijlocie etc?; Ce e asa diversionist sa te arati indignat atunci cand ani de zile de frica de cainii din jurul blocului isi gasesc supapa intr-o tragedie? Suntem chiar asa de redusi incat sa nu putem urmari decat un subiect de mare interes public, nu poate exista si un al doilea pe agenda? ) Bottom line ramane insa ca si dvs. si dl. Basescu aveti interesul ca aceasta dezbatere sa se tina. Dl. Basescu doreste sa medieze si nimeni nu-l baga in seama in acest rol, asa ca v-a gasit pe dumneavoastra ca prim reper. Dvs. aveti ocazia sa propuneti o forma articulata a mesajului strazii si sa-l transmiteti nemediat (pe care strada il va accepta sau nu, pe care politicienii il vor lua in strada sau nu). Evident ca dl. Basescu a presarat cateva capcane in deschidere, prin acest articol i-ati raspuns si dvs. pe masura, eu vad la mijloc doar o negociere prealabila si acuma astept dezbaterea!

  Reply
 9. Laura

  Suntem pe la ~8000 USD/capita GDP. Miscarile post-materialiste CU IMPACT apar cam pe la 10000 USD/capita (ma rog, moderat de inegalitate). Nu e o conditie suficienta (Rusia), dar e una necesara (Brazilia, Argentina, Mexic..). Singurul exemplu care il gasesc de post-materialism (aproape) functional sub aceasta limita e South Africa, dar acolo e un post-materialism fracutrat, si e vorba de un context foarte complicat …

  Ce vreau sa spun, ar fi foarte foarte bine ca o astfel de miscare sa se contureze, chit ca e un false start. Dar poate fi un false start.

  Reply
 10. Vlad Ionescu

  Stimata doamna, asa cum sustin de multi ani si cum v-am mai spus, trebuie sa impunem clasei politice actuale liberalizarea radicala a asocierii in scop politic. Nu ne trebuie un nou partid, ci mai multe partide nascute si crescute natural. Aceasta miscare care se manifesta in aceste zile trebuie sa fie fundamentul noii societati civile care sa impuna noile reguli politice: o justitie independenta, profesionista si responsabila, separatia reala a puterilor in sat, o noua morala publica, competenta guvernamentala nu clientela, etc.
  As merge si mai departe si cred ca timp de 10 ani in Romania ar trebui organizate alegeri mult mai des odata ca sa se poata cerne ceea ce merita sa ramana din noile partide si ca partidele sa se obisnuiasca sa guverneze in interes public. Exista riscul populismului, dar nu cred ca ar fi mai mare decat cel de astazi. Paradoxal, poate apare chiar un fenomen de reducere a populismului (nu intru in detalii).
  Am vazut o dezbatere pe hotnews cu cativa participanti la manifestatii si am retinut doua nume Radu Dumitriu si Tudor Benga, dar mai ales cel din urma cred ca trebuie retinut in mod special.

  Reply
 11. alinaMP

  @Laura. Stim cita lume are salrii peste 1000 de euro pe luna. Ai dreptate, nu suficienta. Si mai stam zece ani? Sau incepem cu putin?
  @Razvan . Point taken. Erau multi barbati in tabara cae a aparat cateii. Dar nici o femeie dincolo, din cele cu nume publice vreau sa spun. Asta o face totusi o asociatie semnificativa.
  @Rogozanu. Unde e lista de pe care as fi facut-o eu oriunde si in care ai figura, te rog da-ne-o si noua, si daca am insultat pe careva imi cer scuze. Daca nu, poate iti ceri tu, ca nu cred ca a fost al doilea intelectual mainstream sa fi scris in cartea de lansare a Criticatac in afara de mine, care chiar incurajez gindirea alternativa. Dar nu are sens sa te enervezi pe cineva care prezice ca nu va iesi din misarea asta ceva de extrema stinga. prove me wrong daca poti, dar nu vad motivul sa ne injuram sapatminal, nu o sa-ti aduca mai multi adepti asta. Iar daca misiunea miscarii tale e sa convinga clasa mijlocie ca doar se crede mijlocie si e de fapt proletara noroc bun, eu spre deosebire de tine am mai trait intr-un regim care a esuat ca incerca sa le explice oamenilor ca stie mai bine decit ei cine sunt.,,

  Reply
 12. bogdan misaila

  Succes la intalnirea cu Base, daca se va intampla. Desi ma indoiesc. Iata de ce
  doamna Pippidi: cred ca ati fi putut amana prezenta dumneavoastra la un seminar, in detrimentul unei intalniri cu un Presedinte al unei tari. Daca Obama v-ar fi invitat la o intalnire ati fi spus „stai sa vad ce am in calendar”?
  Ma indoiesc.
  O zi buna

  Reply
 13. @misaila

  Draga domnule Misaila, nu intelegeti Occidentul. Eu nu raspund la telefon cind la mine este un student doctoral care si-a stabilit cu doua saptamini inainte acea intilnire si ar fi neobisnuit aici daca as face-o. Noi respectam pe orice student la fel de mult ca pe un presedinte. Iar seminarul de la Amsterdam e condus de mine, deci nu am cum sa-l anulez. Dar nu va nelinistiti, se pare ca ne intelegem pentru ziua de simbata!

  Reply
 14. alex rauta

  Stimata doamna, apropo de comentariul dvs. in care afirmati ca nicio femeie publica nu ar fi de partea eutanasierii, permiteti-mi sa va semnalez contrariul: http://www.agentiadepresamondena.com/andreea-marin-mobilizeaza-scoala-mamelor-pentru-protestul-anti-maidanezi/

  Sper ca moderatorul sa aprobe link-uri catre alte situri web

  PS. O pozitie similara (cu oarecare prudente de limbaj) a fost adoptata si de Andreea Paul Vass pe blogul personal si foarte direct de Mihaela Radulescu intr-un interviu in RL. Probabil ca daca as mai sonda internetul, as mai gasi si alte femei la fel de hotarate!

  Reply
 15. RC

  Imi pare rau dar, in cazul cainilor fara stapan este in primul rand cazul de neglijenta a autoritatilor locale. Asta ca sa spun putin si sa nu ii acuz de furt de fonduri si alte smenuri demne de cateva dosare la DNA.

  Reply
 16. Nicolae Cotea

  1 octombrie 2013: am participat in trei duminici la ceas in Ramnicu Valcea cu ”uniti, salvam Rosia Montana”. impreuna cu fiul Cristian si nepotul Lucian. De ce? cunoastem situatia de la fata locului. Eu nascut la Bucium Muntari la 1 februarie 1934 si crescut in Abrud Sat de unde am fost dus de mana de mosu la steampuri la Bobaru in Rosia la 5 ani si de tata Nicolae peste dealul Baiesilor si prin Seliste sa dau cu vantalaul pe sfredel la mina Arpad, Cristian nascut pe 8 ianuarie 1960 la Spitalul din Abrud la o palma de valea Cornei care n-o doresc cu cianuri. Pe 29 iunie am avut intalnirea de 61 de anii de la absolvirea Scolii normale Andrei Saguna (din 2007 ne-ntalnim anual).
  Cristian a fost cu Madalina si fiica Teona pe 8 septembrie 2013 la Rosia Montana venid de la Cluj unde, ca si noi pe 3 si 4 , el pe 7 am avut intalniri cu colegii de facultate. Lucian a mers cu mine la Abrud la intalnirea mea din 2009 si la parastasul de 70 de ani a mosului Nicolae si a altor baiesi dusi la Domnul iar dupa doi ani Lucian a fost la o scoala de vara cu asociatia ARA. Am veri care au lucrat la Rosia, la Gura Rosiei la uzina, la Hanes la Baia de Aries, la Gura Barza, apoi la Aninoasa, Vulcan, Petrila in valea Jiului la carbune.
  Nu exploatare RMGC cu cianuri. Astept cu nerabdare intalnirea cu presedintele Romaniei pe care il accept in toate in afara de acest proiect dezastruos atat pentru localnici cat si pentru Romania. Dig de 185 de metri deasupra Abrudului cu slam, galita si cianuri aruncind la gunoi in halda toate celelalte atat de valoroase metale pe care cu tehnologii noi le-ar putea exploata urmasii nostri. Nicolae Cotea

  Reply
 17. bogdan misaila

  @AlinaMP. Daca va intalniti cu Presedintele sambata, puteti sa-l intrebati daca ar fi de acord cu promulgarea punctului 8 de la Timisoara intr-o varianta updatata? Adica includerea in randul persoanelor care nu ar avea dreptul la viata politica, si a politicienilor de varf din cadrul partidelor existente in Parlament? Prin consecinta, excluderea si a membrilor guvernului si a presedintelui Romaniei? Va multumesc.

  Reply
 18. alinaMP

  Iau inapoi observatiile mele despre asocierea pe sexe a exterminarii cateilor. Se pare ca nu am citit chiar complet presa romana si niste femei (alas amindoua protejate de ien cind erau tinere…_ au sarit si ele pe valul asta. baieti, mersi ca m-ati lamurit si daca aveti sugestii de intrebari pentru Base, scrieti aici

  Reply
 19. Vlad Ionescu

  Stimata doamna, eu nu am intrebari pentru Base fiindca nu am asteptari de la el. Sper ca acest dialog (daca se va intampla) sigur va avea mare audienta si de aceea sper sa spuneti lucruri importante si sa demontati diversele mituri si manipulari ale personajului in cauza. Am incredere in dumneavoastra. Sper doar sa nu va lasati atrasa in discutii minore sau inconsistente.

  Reply
 20. alex rauta

  Parerea mea ar fi ca discutia ar trebui sa fie mai putin despre Basescu si trecutul lui. Incet-incet, omul devine irelevant ca motor politic si (daca-si stapaneste pornirile de superioritate) devine mai valoros ca observator pe jumatate dezangajat al scenei politice. Nu stiu daca ar folosi cuiva in afara mass-media un climax al emisiunii de genul: „regret ca am ramas la putere dupa referendum”. Mi-as dori sa aflu de la el raspunsurile la urmatoarele intrebari: 1) Crede ca experienta lui politica si trecutul lui il impiedica sau il ajuta sa-i inteleaga pe cei din strada? (implicit, crede ca miscarile de-acum sunt fundamental diferite fata de altele anterioare sau nu, cum le pozitioneaza fata de cele din 2012, ce mai poate face el insusi acuma pentru a repara falia crescanda dintre societate si politic, ce credibilitate ar avea ca mediator?) 2) Ce ar recomanda unui partid politic (oricare) sa faca pentru a incerca sa traduca politic doleantele strazii? (si de ce nu a facut asa ceva niciunul pana acum, vede un pericol in perpetuarea acestei stari de lucruri? inclusiv pentru el, finalul sau de mandat si mostenirea sa politica …); 3) Isi va asuma reclamarea legii RMGC la Curtea Constitutionala in cazul in care va trece de Parlament? Se consulta consilierii sai si el personal cu toti acei experti care recomanda schimbarea tipului de exploatare, considera ca are o responsabilitate fata de Romania sa refuze legea in cazul in care prevederile din ea nu vor satisface exigentele expertilor si este dispus sa uzeze de manevre procedurale similare celor folosite pentru intarzierea noii Constitutii pentru a impiedica o lege proasta pentru Romania in cazul exploatarii RMGC?

  Reply
 21. alex rauta

  PS, si nu cred ca despartirea pe sexe este irelevanta in acest caz, doar ca se poate observa mai degraba la modul de argumentare a pozitiilor, (cu exceptiile de rigoare, printre care si Mihaela Radulescu) nu la pozitiile propriu-zise. Oricum, va multumesc pentru reactia franca!

  Reply
 22. alinaMP

  A, iesit acum de la ore si vad ca dupa ce s-au mai gindit dau inapoi- nu 1 la 1, ci cu consilierii prezidentului care sa aiba dreptul sa intervina din discutie la fel presa si societatea civila. Ce sa mai vorbim, devine o discutie cu Lazaroiu si ai sai. Cred ca i-am supraestimat, nici vorba de discutie franca, directa si fara ajutoare
  Si desi am mai precizat precizez din nou ca o asemenea discutie nu AR FI REPREZENTAT PE NIMENI DIN STRADA. Lumea din strada nu vrea sa auda de Basescu si dezaproba ca stau de vorba cu el. Oricum nu era o negociere deci, ci o dezbatere pe Rosia Montana, cum a fost cea intre Guran si Ponta. Ponta a fost mai brav la faza asta (dar, evident, a pierdut dezbaterea)

  Reply
 23. bogdan misaila

  @AlinaMP,
  Puteti sa transformati lucrul asta intr-un avantaj: veniti si dumneavoastra cu cei mai valorosi prieteni, membrii SAR, etc. Daca veti reusi sa castigati partida veti promova automat, garantat si dintr-o lovitura o intreaga echipa capabila (cel putin la nivel declarativ) sa inlocuiasca tot cabinetul prezidential.

  Reply
 24. alinaMP

  Nu- nu puteam face asta pentru strada nu vrea sa negocieze, nu vrea sa auda de el, daca sintem rep institutional ne tradam colegii din strada, dar gasim o solutie

  Reply
 25. alex rauta

  Daca se va ajunge si la Rosia Montana, nu cred ca veti putea avea un dialog de tip Guran-Ponta. Dl. presedinte s-a refugiat deja in ambiguul „l-am sustinut dar falia sociala care se adanceste ma obliga etc.” Miza unei astfel de intalniri este mai degraba obligarea politicului sa reactioneze cumva, oricum, la asteptarile strazii. Chiar si gresit, tot ar fi mai bine decat indiferenta actuala. Cred ca va amintiti de „fiertul in suc propriu” al lui Iliescu (parca). Ma scuzati de insistenta, nu vreau sa monopolizez discutia si, in plus, pare ca miza zilei se muta pe anticoruptie. Ceea ce numai diversiune nu e …

  Reply
 26. bogdan misaila

  @AlinaMP,
  In urma unor discutii de acest gen, la acest nivel, vor exista un castigator si un pierzator. Toti care vor urmari acest dialog vor reactiona in functie de acest rezultat, inclusiv strada.

  Reply
 27. VG

  in general, am fost surprins sa vad cum incearca altii disperati sa injghebe cat mai solid vreo grupare/miscare/coalitie de dreapta, desi, culmea, tendinta fireasca era si este de stanga. si, dupa cum merg lucrurile, aproape extrema. cum poti sa cauti dreapta in vremuri de criza perpetua, cand majoritatea lupta pentru prezent… ce viitor. pentru supravietuire. ce decenta sau viitor…, idealuri marete s.a.m.d. de aceea, nu cred in nicio tendinta sau vreo miscare de centru, a clasei de mijloc… mai degraba, in ultimul cantec de lebada al clasei de mijloc, pe cale de disparitie, extinctie, descompunere ori cum vreti sa-i spuneti. am crezut intr-o miscare de acest gen, adica de mijloc, atunci cu manifestatiile pricinuite de raed arafat, ca apoi sa aflu cu dezamagire ca erau sustinute de uslisti. in fine. la fel s-a intamplat si cu cele legate de Rosia Montana si, eventual, la aceste s-a mai adaugat cel mult un ultim strigat de ajutor a celor de mijloc. nicidecum o miscare, sau vreo infiripare de asa ceva. intamplator s-a dat prin legea maidanezilor si sange multimii, asa ca ecuatia e chiar rezolvata. iar tendintele par tot mai vizibile: fara clasa de mijloc, doar saraci si supersuperbogati. restul e control, coercitie si mobilizare. probabil prin dictatura militara, eventual si religioasa, cu forta de munca ieftina si neimpozitata, prolifica ca la chinezi, fara credite la saracime, doar cu leasing, cu resurse naturale tot mai pretioase si mai scumpe etc. Atata vreme cat un politician iti influenteaza viata, calitatea ei, prin deciziile luate, nu inteleg dece nu exista o Lege a Raspunderii Politice. Ce rost mai au resursele naturale ale tarii, cand tu, ca cetatean onest si contribuabil corect nu beneficiezi de acest avantaj, adica de o lege a exploatarii resurselor naturale. Dece esti cetatean european si discriminat direct in privinta remuneratiei, sanatatii si educatiei? Dece se permite unei clici politice sa conduca o majoritate, unde e democratia, unde e paradigma economica ori forma de guvernare corecta in fata cetateanului ? Esti pamantean :), terestru samd, dar cu acces limitat si la resursele planetei: naturale, stiintifice, tehnologice, medicale, educationale etc. unde e adevarata cilivizatie ? hă, hă, hă. e departe, departe.

  Reply
 28. Cristi

  Eu ma tot intreb (retoric evident) unde au fost marii nostri politicieni cand aproape toata industria metalurgica si constructoare de masini a fost data la fier vechi?
  Ma mai intreb cati romani stiu ca numai in Resita au disparut pana in 2004 vreo 20000 locuri de munca numai de la 2 firme „ceausiste” infiintate in 1771 si inca sunt trimisi oameni in somaj? Pentru oamenii acestia nu se agita nimeni sa creeze locuri de munca, asta fiind singura justificare pe care o aduc cei care vor proiectul Rosia Montana.
  Sper ca politicienii in campania electorala nu s-au bazat pe banii obtinuti din proiect pentru ca noua romanilor cei de la USL ne-au dat de inteles exact contrariul.
  Judecand la rece cred ca „nu se merita”, cum se pune prin piata.
  Vreau ca generatia fiicei mele sa nu poata fi santajata de vreun „partener strategic” nemaiavand resurse pe care sa se bazeze. Atragand fonduri europene putem obtine mult mai multi bani curati.
  http://goo.gl/7NvtC6

  Reply
 29. Anonim

  Mda, iluzia ca presed poate fi barbat pina la capat, fara smecherii, s-a cam dus, dar diversiunile se tin lant. Acum RomaniaTV anunta ca fac partid Monicai Macovei si de aici protestele pentru DNA. Eu nu mai vin cinci saptamini in tara, dar teama e mare si dupa cum vedeti din lista neagra din main, au si de ce…

  Reply
 30. oblio

  revin cu o observatie despre stinga si dreapta in Romania; cred ca distinsii comentatori uita cateva lucruri elementare; revolutia romana (sau cum vreti s-o numiti) a zis ca termina cu stinga, dar nu a creat adevarata dreapta; singurul partid capabil de asa ceva era PNTCD, torpilat pe toate caile si de toate serviciile si partidele; la ora actuala nu avem o dreapta autentica si nici o stinga autentica; PSD este gasca fostilor lideri comunisti ce si-au pastrat puterea si au accesat averi personale; de obicei pe cai ilegale; de aici teama si ura fata de „basistii” care vor sa-i traga la raspundere pentru faptele lor; asta-i stinga? ma indoiesc; in plus, toti intlectualii de drepata din Romania au fost formati de stinga; stiu care le sunt limitele; dvs. doriti sa aparati drepturile stingii, uitind practica de la noi; si aici incep problemele… multe si grave; in acelasi timp, stinga mondiala e in colaps ideologic (criza datoriilor suverane si criza financiar/bancara se datoreaza in masura covarsitoare stingii si teoriilor ei economice; si inca nu a trecut…); deci, dvs. pentru ce stinga luptati? Aia care nu exista, sau stinga hotilor, demagogilor, fufelor, impostorilor din lumea stiintifica? (Vadim, Vladeasca, Mazare, Bombonel, Ponta?). Cred ca e timpul sa vedeti adevarul si sa organizati un partid autentic de stinga, lasind dreapta sa-si revina dupa masiva implementare de agenti dubli (ba chiar tripli) si sa functioneze corect; caci e neaparata nevoie de 2 forte divergente care sa opereze simultan in cetate! altfel, pastram aceeasi clasa politica murdara, venala, luxurioasa si practicile depistate si infierate inca de Panait Istrati. Stinga romaneasca nu a depasit -inca- nici macar acel stadiu. Desi ravneste la stadiul Chinei comuniste … (patroni, cu structura politica uni partid; poate, dar acolo se executa pentru fraude!) Cred ca e mai cinstit pentru toti sa lasam prostiile ideologice in acest moment si sa trecem la edificarea unei structuri politico-statale corecte, sanatoase, eficiente. Sa trimitem dupa gratii pe cei care au furat, din toate partidele, sa punem economia pe picioare si abia apoi sa ne divizam in aparatorii unie clase sau altei, sau a unei gandiri economice sau alta. Daca vreti o Romanie corecta si prospera. Daca va place actuala balacareala (tot de voi facuta)…..

  Reply
 31. dinu

  excelent articolul, ca de altfel toate editorialele de pina acum. multumesc alina pt ce faci pt romania! esti una din putzinele voci de bun simt intr-o mare de marlani si nesimtzire care a fost si este „romanica”.
  D, SY, CA

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *