Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei creează consecințe devastatoare pentru libertatea presei în regiune, se arată într-un raport al organizației Reporteri fără Frontiere, citat de Europa Liberă, cu ocazia publicării ”Indexul anual al libertății presei”, pe 3 mai.
Raportul arată că reporterii au fost uciși și răniți în timp ce relatau despre război, inclusiv Vira Hyrych de la Radio Europa Liberă, care a murit într-o lovitură cu rachete rusești la Kiev, pe 28 aprilie, și subliniază că un asemenea nivel de dezinformare masivă și de cenzură care nu văzut din perioada sovietică.
Armata rusă a vizat în mod deliberat surse de știri din teritoriile pe care le ocupă și a încercat să constrângă cooperarea presei locale, se precizează în comunicatul de presă care însoțește Raportul pentru anul 2022, care plasează Rusia pe locul 155 într-un clasament de 180 de țări pe baza evaluării sale asupra libertății mass-media.
„În Rusia însăși, guvernul a preluat controlul complet asupra știrilor și informațiilor, instituind o cenzură extinsă în timpul războiului, blocând mass-media și urmărind jurnaliștii care nu se conformează, forțând pe mulți dintre ei să plece în exil”, notează Reporteri fără Frontiere.
Organizația scoate în evidență și faptul că Kremlinul își impune viziunea asupra războiului din Ucraina unora dintre vecinii săi, în special Belarusului, care se află pe locul 153 în Index. Jurnaliștii independenți din Belarus continuă să fie persecutați pentru munca lor de la alegeri prezidențiale controversate din august 2020, iar peste 20 de lucrători din mass-media sunt în închisorile din țară.
Clasamentul a plasat Norvegia în frunte pentru al șaselea an consecutiv. Danemarca a trecut pe locul doi de pe locul patru în 2021, iar Suedia a ocupat locul trei. Pentru prima dată, Estonia și Lituania – două foste state comuniste – sunt printre primele 10, pe locul patru, respectiv pe locul nouă. Bulgaria, o altă țară ex-comunistă, nu mai este pe ultimul loc în rândul țărilor europene. Această distincție aparține acum Greciei, pe locul 108. Bulgaria, care a urcat pe locul 91 de pe locul 112, și Moldova, aflată acum pe locul 40 față de locul 89 anul trecut, se remarcă anul acesta datorită schimbărilor în guvernele lor și speranței pe care aceasta le-a adus pentru îmbunătățirea situației jurnaliştilor.
România ocupă, în raportul organizației Reporteri fără Frontiere pe anul 2022, pe poziția a 55-a.
Indexul din acest an „subliniază efectele dezastruoase ale știrilor și haosului informațional – efectele unui spațiu de informații online globalizat și nereglementat care încurajează știrile false și propaganda”. În cadrul societăților democratice, diviziunile sunt în creștere ca urmare a răspândirii circuitelor de dezinformare care sunt amplificate de modul în care funcționează rețelele sociale.