Alina Mungiu-Pippidi

Ranjetul tigrului

Mă bucur mult cînd citesc că Financial Times a decretat că România e noul tigru al Europei avînd în vedere că anul trecut, departe de a fi catastrofa prezisă de toți istericii s-au mai repus pe făgaș fondurile europene, au mai mișcat niște exporturi și economia a accelerat. E sigur că mai e mult de făcut, dar să ai un asemenea articol în FT este pasul cel dintîi și decisiv spre investițiile străine care vor ajuta mai mult decolarea. Conform modelului prezentat de BERD în ultimul său raport despre tranziție, semnificativ intitulat Blocați în tranziție, investițiile străine, alături de calitatea factorului uman și de cea a instituțiilor politice sînt responsabile pentru creșterea productivității pe termen lung. Aceasta, la rândul ei, prezice dacă ne apropiem sau nu de media veniturilor în EU-15, cu alte cuvinte dacă ne dezvoltăm sau nu. Dat fiind că stăm prost cu factorul uman (brain drain masiv, asociat cu lipsa de meritocrație cronică), că stăm prost cu calitatea instituțiilor (blocaje politice în lanț, suspendări prezidențiale, voturi penale în Parlament, șeful statului blocheaza acordul cu FMI dar își lansează partid, etc) prognoza BERD în ce ne privește este rezervată. Numai o mînă de țări din Europa Centrală și Baltice au șanse ca într-o generație (20 de ani) să se apropie de media veniturilor din EU-15. Celelalte țări sînt blocate în tranziție, și nu există în cazul lor vreo certitudine. Raportul spune net că România a pierdut bătălia devreme, înainte de anul 2000. Georgia și Slovacia, exemple pozitive, au reușit, deși au început și ele tranzițiile lor cu comuniștii la putere, să întoarcă situația și să acționeze decisiv, deși mai tîrziu. Noi nu. BERD dă vina pe opoziția puternică pusă de PSD regimului CDR-PD-UDMR, divizării din tabăra reformistă (Băsescu care l-a sabotat pe Ciorbea, pentru cine nu mai ține minte) și unui climat de polarizare care a întețit opoziția la reforme.

Eu am trăit acești douăzeci de ani și e ciudat pentru mine să citesc un diagnostic al unor economiști străini care spun cam ce credeam și eu ieșind pe ușă de la TVR în 1998. Și anume, că nu lăsam în urmă un viitor deceniu de reforme, ci o alianță securistă transpartinică și învingătoare, de presă voiculesciană și interese ascunse pesediste, mult prea puternică pentru tabăra noastră decimată de incompetență, egoism și corupție. Mă întristează ideea că nici peste douăzeci de ani nu voi putea vedea firul legat la loc, deși atunci voi fi ieșit la pensie. Acești patruzeci de ani sînt miezul vieții de adult și pentru alți oameni atunci tineri, Crin Antonescu, Victor Ponta, Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu. Pe prognoza actuală am trăit cam degeaba- din punctul de vedere al țării. Eu mă consolez cu intrarea în UE și realizările personale- dar sentimentul ratării rămâne. Îi cunosc pe slovacii dlui Dzurinda și țin minte că în toamna lui 1996 erau în urma noastră. Mă umple de invidie ideea că ei în douăzeci de ani vor fi acolo, că generații de părinți nu își vor mai crește copiii doar ca să-i expedieze în Occident (alternativa fiind de a-i crește apți pentru a răzbi în societatea noastră fără caracter- de asta eu am preferat pur și simplu să nu îi am).

România nu se divide de fapt între băsiști și anti-băsiști. Nici între corupți și anti-corupți- toată lumea de la vîrf care a avut vreo activitate economică sau proprietate de recuperat a trecut prin episoade greu de calificat altfel. Nici între Ponta și Antonescu. România se divide, simplu, între cei care vor să modernizeze România, care acceptă că de acum înainte- să lăsăm trecutul deoparte- să domnească transparența, legea și competiția deschisă, nu relațiile și cîrdășiile. Amnistiem pe oricine, dar nu pe cei care se opun modernizării. Nu purtăm discuții imbecile unde să plasăm serviciul secret 3,4, 5 sau 6. Le desființăm, ca să nu mai rîdă de noi Washington Post că deși avem cele mai multe servicii secrete din lume nu sîntem în stare să găsim un avion. Vezi din bugetul nostru ce țară sîntem, că unui angajat transparent la SRI îi revin venituri de sute de ori mai mari ca unui angajat mediu la educație (or fi, sigur, mult mai mulți sereiști ascunși decît învățători pe față, dar totuși). Așa nu ajungem nicăieri.

În această bătălie noi am fost constant o mînă de oameni, dar sensul istoriei a fost aliatul nostru. Am fost déjà ceva mai mulți toamna asta, cînd s-a confirmat faptul că dezvoltarea clasei mijlocii duce la creșterea cererii pentru transparență și reformă politică. Orice aliat nou e binevenit : déjà în Parlament, la voturi precum Roșia Montană, ridicarea imunității lui Vlad Cozma sau amnistia vedem o majoritate nouă, în care PNL și PDL sînt de aceeași parte. Nu îi idealizez nici pe unii, nici pe alții, dar e timpul ca neghina, măcar cea intrată pe blat în Parlament, PC și UNPR să mai cadă și la fund.

În bătălia asta nu există tabere permanente : ele sînt în jurul fiecărei decizii, în fiecare zi. Că sînt oameni marginali politic, ca Sorin Ilieșiu, sau oameni centrali, ca Victor Ponta, ar fi bine să știe în ce tabără sînt. Nu în PSD, PDL sau PNL. Ci în minoritatea activă din fiecare care face ca peste 20 de ani să aibă altfel de partid și altfel de țară. Nu contează ce ai făcut ieri. Fă măcar azi ce trebuie ! Iar voi nu faceți ce trebuie deloc ! Majoritatea PSD, UNPR și PC care a făcut zid în jurul lui Vlad Cosma ne arată cum stăm de fapt dacă dl. Ponta ia decizia să treacă de tot și fără întoarcere de data asta de partea întunecată.

Acesta nu e un apel la morală sau bun simț adresat baronilor locali de toate culorile, partid informal pe cale de lichidare de către DNA, unui premier care vrînd să facă din partidul voiculescian iarăși mai mult decît a fost își scufundă propriul viitor politic sau unor oportuniști de profesie care aleargă de la unul la altul căutînd să vadă cine dă mai mult. Este un apel la rațiune, la oportunitatea care stă și ne așteaptă următorii douăzeci de ani, și pe care o așteaptă mai ales un electorat déjà călcat pe nervi. Vi se pare vouă că, mari și tari, călăriți electoratul ăsta prin hățișul vostru de interese fără risc. Vai de capul vostru, sînteți ca doamna din Niger care a plecat zîmbind să se plimbe în junglă pe un tigru. De acolo s-a întors însă, rînjind, numai tigrul.Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

18 thoughts on “Ranjetul tigrului

 1. berenger

  ponta a trecut demult de partea intunecata. atat de demult, incat e putin probabil ca el sa fi fost vreodata in alta parte. a-ti mai pune sperante in el depaseste miopia.

  Reply
 2. alex rauta

  Ati adus destul de des in discutie „sensul istoriei” in ultima vreme, insa treaba asta ramane cel putin absconsa pentru mine. E un fel de incurajare de spus in oglinda seara? Ori suntem blocati in tranzitie, ori suntem asezati pe sens?

  Reply
 3. Laura

  Ce naiba „a reusit” Georgia ? Mi se pare un exemplu foarte prost, insa apare destul de des ca exemplu pozitiv… Georgia a pornit de la cel mai mare GDP per capita in caucaz, si a ajuns la cel mai mic. Cam pe nici un indicator nu o duce bine. A pierdut teritoriu intr-un conflict cu Rusia .. Asta numai success nu se numeste…

  Reply
 4. taunul77

  De la Ponta nu mai este nicio speranta. E aparatorul tuturor infractorilor din propriul partid. Nu stiu daca o face din convingere sau din frica de a nu fi debarcat. Insa atat timp cat ramane in PSD nu va reactiona altfel fata de cum a facut-o in ultimul timp. Desi ar fi avut sansa sa-si impuna proprii oameni in locul baronilor cazuti sub „sabia” Justitiei se pare ca nu are nici forta si nici dorinta de a o face.
  Situatia absorbtiei fondurilor europene s-a imbunatatit datorita competentei si determinarii noii puteri sau datorita UE care a pus piciorul in prag si a obligat pe ai nostri guvernanti sa nu mai incalce regulile in mod grosolan si sa adapteze legislatia asa incat sa nu se mai ajunga la suspendari de finantari ale programelor?

  Reply
 5. Pilat

  Maestria politica presupune o combinatie magica a celor mai inalte virtuti umane ce trebuie utilizata in gestionarea destinelor omenirii. De unde asa ceva si la cei din Ro?

  Reply
 6. alinaMP

  Celor sceptici cu Ponta nu uitati ca daca sint Codruta K la DNA si Livia Stanciu la ICCJ e datorita lui. si citeva zile de partea asta ajung, si pentru alea citeva zile merita sa incercam, ca nu poti sari peste majoritati, trebuie cumva sa lucrezi cu ele,
  iar la vremea aia VP avea doua treimi

  dar sigur ca altii au vazut mult mai departe ca mine si au obtinut mult mai multe victorii si convertiri pe frontul bunei guvernari. data viitoare dati-ne si numele acestor oameni admirabili, ca sa invatam de le ei

  Reply
 7. D.C. Giurescu

  Politica romaneasca nu are asemanare in randul tarilor UE dezvoltarea economica nu poate fi asemanata cu un tigru ci poate cu alergatul broastei sau topaitul cangurului in cel mai fericit caz . Asistăm în interiorul USL, cu mirare crescândă, la lupta pentru putere, pentru controlul deplin al executivului de către unii, în detrimentul altora.
  Ne întrebăm când va fi o dezbatere parlamentară reală, privind necesitatea şi consecinţele exploatării gazelor de şist. Când va avea loc o dezbatere asemănătoare privind un plan concret de redresare a ţării?
  Agenda parlamentarilor este stabilită, în cea mai mare parte, de iniţiativele executivului. Vom avea oare şi invers, o dezbatere parlamentară ca punct de pornire obligatoriu pentru guvern?
  Teme majore stau fără răspuns deocamdată; nu avem vreo explicaţie nici de ce, nici cum şi nici ce va urma.
  Astfel, vânzarea resurselor minerale, de ce şi cum se vând, ce se va face cu banii; la fel cu resursele energetice; schiţarea (cel puţin) a unui plan de redresare, cu ce începem; crearea unor locuri de muncă; starea pădurilor şi exploatarea lor sălbatică; cum stăm cu ratele către Fondul Monetar Internaţional şi ceilalţi creditori, pe câţi ani de acum înainte; ce facem cu legea învăţământului din 1 ianuarie 2011; când se va stabili curricula, mai ales la disciplinele umaniste. (Lista poate continua.)
  Astăzi, cetăţeanul de rând pare să fi fost scos din ecuaţia politică. Totul se petrece încâlcit, undeva sus. Mai interesează încrederea şi votul locuitorilor ţării? Pare îndoielnic. Foarte curând, oamenii vor fi chemaţi ca niste vite (pentru a câta oară) la alegerile europarlamentare unde cei trimisi acolo sunt straini de orice nu numai de RO.

  Reply
 8. taunul77

  @AlinaMP: Ponta a acceptat-o pe Kovesi dar si l-a impus pe Nitu la Parchet. Care actioneaza doar ca o sluga credincioasa si nerecunoscatoare: ex. NUP-ul pentru Nastase in dosarul detinerii ilegale de munitie, NUP-uri in dosarele premierului privind plagiatul si, cel mai important, oprirea tuturor dosarelor si anchetelor cu privire la referendumul din 2012 pentru linistea baronilor si baronasilor implicati.
  Ar mai fi facut si altele precum numirea pe functii-cheie in Parchetul General si DNA a unora asemeni lui daca nu ar fi fost presiunea publica si cea a partenerilor externi. Ce merit are in numirea Liviei Stanciu nu pot estima. Mai curand nu a avut ce face pentru ca nu avea o majoritate favorabila la CSM in urma esecului operatiunii de revocare a judecatorilor Ghica si Danilet initiata si orchestrata de madam Pivniceru si acolitii ei.
  Daca ar fi sa mizez pe cineva pentru prezidentialele din toamna, acela ar fi Johannis. Dar pentru asta Antonescu trebuie sa renunte la candidatura. Fiindca nu va ajunge presedinte daca nu va fi sustinut de tot USL-ul. Cu toate cantecele de sirena, basistii nu-l vor vota in cea mai mare parte. Singurul care poate atrage voturi din partea asta e primarul Sibiului.

  Reply
 9. ceata

  Tigru doar al propagandei. Cu scaderea colectarii si cresterea somajului, realitatea e pe dos. La fel cum au crescut colectarile fondurilor europene. Vom stii cum am stat doar cand se va trage linie si banii praduiti vor fi dati toti inapoi. Vazand ce fac toti vom fi tot in situatii Stanoiu si OLAF va avea mult de lucru…

  Reply
 10. DanBruma

  Eu sint tentat sa vad lucrurile mai mult in alb pentru ca pe de o parte economia merge bine iar pe de alta parte exista un val… popular, public, general anticoruptie (dezvaluirile din presa, articole acuzatoare la adresa politicienilor corupti, etc.) Eu tind sa cred ca s-a format o masa critica in RO de persoane care nu mai suporta smecheria si coruptia si o denunta pe orice cale.

  Reply
 11. alinaMP

  De acord cu Dan. Se misca mai multa lume ca inainte. Ploua cu denunturi. Mai e mult pina departe- citi intelectuali cu nume ati vazut in fruntea miscarii de asta toamna? ba chiar stateau pe margine si criticau miscarea, dar ne mai intarim putin si ne vom descurca si fara ei.
  Alex, sensul istoriei a fost pro-democratie si pro-integarrea in UE si le-am facut pe amindoua. Dumnezeu insa nu iti pune si in casa, ca sa mai si traem tara afara din saracie trebuie insa mai mult efort intern- alta educatie, alt stil de guvernare, Aicea sinte blocati in subiecte cretine la romana si paradima in care il poitica intra doar cine nu poate face bani altfel.

  Reply
 12. George P

  Bine scris: „Amnistiem pe oricine, dar nu pe cei care se opun modernizării. ”
  Asta e si dupa parerea mea chintesența.
  Dar se pare ca cei care vor modernizarea inca sunt o minoritate. Populatia se teme de ea, o respinge ca idee. Ce se va intimpla cind nu va mai fi nimeni de sus sa-i puna la respect!? se ingrijoreaza ei.
  In 2007 am incercat sa lansez o idee ,,România Fara Ghisee” (adica inversarea piramidei astfel ca cetateanul sa fie in centru si simplficarea si optimizarea infrastructurii imateriale – dupa inspiratie suedeza. Cei cu care am discutat au privit-o ca pe o bagatela sau ca pe o propunere nerusinata.
  Un alt lucru apropo de transformarea pisicii in tigru. O tara cu ordonante de urgenta este privita ca instabila. Sa mai adaugam ca paradoxul este ca România desi s-a remarcat ca un ,,tigru” al ordonantelor de urgenta, nu a reusit in 24 de ani sa rezolve problemele urgente. Concluzie (daca mai e cazul). „Ordonanta de urgenta” e unul din nonsensurile care sperie investitorii cu exceptia companiilor care isi pot permite sa tina plutoane de juristi.

  Reply
 13. alex rauta

  cred ca inteleg destul de bine ce spuneti cu privire la sensul istoriei, dar simt ca atunci cand il folositi in articole doriti sa lasati impresia ca ar fi mai mult decat atat: un fel de curs inexorabil al lucrurilor, un fel de perspectiva implacabila pe termen lung si la nivel regional. Privind insa inclusiv la Ucraina acestor zile, credeti-ma va rog ca nu am deloc senzatia unui parcurs de neabatut care se asterne in fata noastra. Senzatia de incertitudine e acuta.

  Reply
 14. deveanu gheorghe

  Și cu legea amnistiei cum rămâne? Ii vom albi pe toți hoții, corupții și tâlharii și le vom reda virginitatea juridică, astfel încât să poată ocupa din nou posturi în administrație și în politică ? Sau vom decide că hoțul, chiar grațiat, rămâne totuși hoț și măcar cazierul va fi o frână în calea reinstalării sale iarăși în fruntea bucatelor?

  Reply
 15. constantinneagoe

  Stimata doamna aMP
  In marea brambueala nationala chiar si strimb e greu sa judeci. multi si-au pus nadejdea in „societatea civila” pe care o vedeau ca facatoare de bine. Am sperat ca Romania Curata va deveni o „MISCARE”. Nu chiar ca cea a lui Ghandi-nesupunere civica – dar ceva activ. A ramas RX doar un studiu de caz. Iar intelectualii? apucaturi de mici burgheji.
  Asteptam de la RC un parteneriat cu Statul fioros. Care doreste sa fie sigurul prieten al cetateanului.Si un Consiliu Asociativ de control si dialog. De ce nu incercati.?
  De ce nu incercati o noua o noua Constitute/? In mod sigur veti reusi.
  Sa incepem cu piatra de temelie in acest tsunmi?
  Coboriti in Cetate, stimata RC!

  Reply
 16. Liviu

  Nu vreau sa comentez fondul articolului care este bine intenționat; am doar o mica observatie. In Niger nu trăiesc tigrii, poate lei, asa ca doamna cu pricina s-o fi plimbat prin Sri Lanka, nu in Africa sau tigrul era leu. Înțeleg ca e o figura de stil dar cand elaboram teorii si principii care vor sa lumineze norodul e bine ca întreg discursul nostru sa fie curat. Pentru ca, altminteri vine careva care pricepe si pune sub semnul întrebării totul.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *